دکتر مرتضی صفوی مدیركل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اعلام كرد كه مصرف سوسیس و كالباس بیش از یك بار در ماه سرطان زا است. به اعتقاد وی مصرف اندك سوسیس و كالباس مثلاً ماهی یك بار مضر نیست، اما اگر خوردن این غذاها عادت شود و به علت آسانی تهیه و ارزان بودن، بیش از حد مجاز مصرف شود عوارض زیادی را به دنبال دارد كه سرطان زا بودن یكی از آنها است.
وی میگوید: معمولاً در تهیه سوسیس و كالباس به جای گوشت خوب از چربیهای مختلف گوشت استفاده میشود، ضمن اینكه در طبخ آن نیز از روغنهای معمولی جامد با ترانس بالا استفاده میشود كه بسیار مضر هستند.
این هشدار در حالی است كه در حال حاضر سرانه مصرف سوسیس و كالباس در اروپا ۶۴ و در ایران ۴ كیلوگرم در سال است، اما به دلیل جوان بودن جمعیت كشور و افزایش اشتغال زنان و همچنین سرعت و سهولت در تهیه این فرآوردهها، مصرف آنها در سفره ایرانیان رو به افزایش است.
دكتر صفوی، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در این باره میگوید: «براساس آخرین آمار بررسی تغذیه كشور كه با هدف ریشهكنی سوءتغذیه ایرانیان انجام شده است، ۶۳درصد جمعیت مورد مطالعه در تهران چاقاند و اضافه وزن دارند، ۲۴ درصد فشار خون، ۵۴ درصد اختلالات چربی خون و ۱۱ درصد نیز دیابت دارند كه مهمترین علل بروز آنها گرایش به مصرف زیاد غذاهای فست فود، عدم تحرك و جایگزین شدن سوسیس و كالباس به جای نان و پنیر است.
در این كارخانهها برای این كه وضع ظاهری كالباس را مناسب كنند از نیترات استفاده میكنند تا آنها به رنگهای صورتی و قرمز درآیند و معمولاً فرآوردههایی كه نیترات كمتری دارند مرغوبترند چون نیتریت و نیترات بعد از مصرف تبدیل به نیتروژآمین شده و سلامتی مصرف كنندگان را تهدید میكند.» به گفته كارشناسان، سوسیس و كالباس جزو آن دسته از فرآوردههای پروتئینی دست دوم هستند كه دیرهضم میشوند و جذب پروتئین از آنها كمتر است. همچنین به دلیل نمك سود شدن انواع كالباس و سوسیس مثل كالباس و سوسیسهای دودی، تند و ادویهدار جذب كلسیم و پروتئین كاهش مییابد و در نهایت باعث پوكی استخوان میشوند. همچنین مواد افزودنی به این فرآوردهها باعث ایجاد اختلالاتی در جنین میشود.