• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن مدیریت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
مدیریت (بازدید: 12361)
شنبه 16/11/1389 - 13:21 -0 تشکر 279772
MBA ، مدیریت اسلامی، بازرگانی، استراتژیک، زمان، دانش،صنعتی، مالی، اجرایی

مدیریت فرایند به کارگیری مؤثر و کارآمد منابع مادی و انسانی در برنامه‌ریزی، سازماندهی، بسیج منابع و امکانات، هدایت و کنترل است که برای دستیابی به اهداف سازمانی و بر اساس نظام ارزشی مورد قبول صورت می‌گیرد.

سه شنبه 19/11/1389 - 9:8 - 0 تشکر 280756

نظر دوم این است که برخی گفته اند مفهوم مدیریت اسلامی یعنی ارائه نظریه خاصی و روش های عملی برای حل مشلات، آیت الله مصباح می گوید این مطلب هم همین است که ما همه مسایل را نمی توانیم از قرآن استفاده نماییم این طور نیست که ما از قرآن بتوانیم بازار خود را هم تنظیم نماییم ، پس گروهی از ساده نگران مذهبی مدیریت اسلای را ارائه نظریات خاص و روش های علمی ویژه ای اسلام برای حل مشکلات اجتماعی می داند طبق این نظر کسیکه مدیریت اسلامی را یاد می گیرد و کلید حل مشکل را بدست آورده و مطابق فرمول های خاصی قادر به حل مشکلات اجتماعی و سیاسی است مثلا با استفاده از آیات قرآن می داند که چگونه از تورم پولی در اقتصاد جلو گیری کند، فساد اداری را کنترل و روابط بین المللی را تنظیم نماید این دسته منتظرند که در مورد هر مشکل و معضل اجتماعی نسخه ای ویژه و آماده از قرآن و حدیث در یافت نماید.

سه شنبه 19/11/1389 - 9:9 - 0 تشکر 280757

نظر سوم در این زمینه است كه مدیریت اسلامی عبارت است از مدیریت مدیران مسلمان، آنها می گویند همانگونه كه فلسفه اسلامی به معنای فلسفه فیلسوفان مسلمان است مدیریت اسلامی هم به همین معنی است به عبارت دیگر محتوای مدیریت اسلامی بررسی توصیفی نحوه مدیریت مدیران مسلمان در طول تاریخ است مسایلی از این قبیل كه سلاطین ، وزراء و دانشمندانی كه با حاكمیت ارتباطی داشته اند چه خط مشی را دنبال نموده اند و منطقه تحت نفوذ خود را چگونه اداره كرده و می كنند مضامین اصلی اسلامی را تشكیل می دهد در چنین دیداهی شیوه مدیریت و حكومت علی ع در صدر اسلام صدور فرمان و دستور العمل به عمال خود برای اداره بلاد تحت نفوذ بررسی كیفیت مدیریت ائمه معصومین ع و شخص نبی اكرم ص الگوهای مدیریت اسلامی بی تردید چنین برداشتی از مدیریت اسلامی صحیح است و علاوه بر توصیف واقعیات ممكن است درسهای عملی هم بتوان از آن استنتاج كرد اما صحیح ترین معنای مدیریت اسلامی این نیست

سه شنبه 19/11/1389 - 9:9 - 0 تشکر 280758

دید گاه چهارم در این زمینه این است (استاد مصباح) اینكه صحیح ترین معنای مدیریت اسلامی این است كه ارزشهای اسلامی بر مدیریت تأثیر دارد( یعنی مدیریتی كه متأثر از ارزش های اسلامی) مهمترین نقشی كه اسلام در نظریه ها و هم چنین در روشهای عملی مدیریت ایفاءمی كند از طریق تأثیر ارزشهای اسلامی بر مدیریت است لذا از طریق مقایسه دو مدیر كه یكی از آنها عمیقا به ارزشهای اسلامی پایبند است می توان به محتوای مدیریت اسلامی پی برد.

ما معتقدیم كه اسلام دارای نظام ارزشی عمیق ، گسترده و منسجمی است كه مدیریت مدیران مسلمان را تحت تأثیر قرار می دهد در روشهای عملی آنها اثر می گژذارد و به حركت آنها جهت می دهد این بزرگترین نقشی است كه اسلام در مدیریت ایفاء می كند و معنای صحیح مدیریت اسلامی همین است نظیر همین سخن را در اقتصاد اسلامی نیز می توان گفت ، هیچ كسی مكانیزم های علمی حاكم بر بازار را انكار نمی كند اما سخن این است كه مكتب اسلام مشتمل بر ارزشهای خاصی است كه تمامی ابعاد اقتصادی مسلامان از قبیل كمیت و كیفیتف تولید نوع كالا، هدف از تولید، قیمت گذاری، رقابت و فروش آنان را تحت تأثیر قرار می دهد اما معنای این گفته وجود تفاوت اساسی در نظام علمی اقتصاد بین بازار مسلمان و غیر مسلمان نیست ، شاخه های متفاوت مدیریت اعم از بازار گانی ، صنعتی ، كشاورزی ، و حتی مدیریت دولتی به نوعی بامسایل اقتصادی سرو كار دادر و تقریبا تمامی ارزشهای حاكم بر اقتصاد بر مدیریت نیز تأثیر می گذارد.

(درمورد اقتصاد بحثی است كه انرا در مدیریت نیز می توان قایل شد، و آن اینكه در اقتصاد بحثی تحت عنوان مكتب اقتصاد و بحثی دیگر علم اقتصاد مطرح است كه مكتب ها متفاوت است اما علم اقتصاد قابل تفاوت نیست)

طرح بحث ارزشهای اسلام در مدیریت به این معنی است كه كیفیت تأثیر گذاری ارزشها را برآن بررسی كنیم یعنی بجای نظر دادن در مورد روش های كاربردی و عملی و طرح مشكلات فعلی و ارائه راه خل بحث بنیادین ریشه های مؤثر در این تغییرات را طرح نماییم كه سر انجام با مراعات آنها در عمل گره بسیای از مشكلات اجتماعی نیز باز خواهد شد این شیوه بحث در واقع جهت دادن به مدیریت و تبیین چرایی هدف و معیار ها است.

تعریف مدیریت اسلامی : شیوه بكار گیری منابع انسانی و امكانات مادی برگرفته از آموزه های اسلامی برای نیل به اهدافی كه متأثر از نظام ارزشی اسلام است (این تعریف در كتاب مدیریت اسلامی دكتر الوانی آمده است

سه شنبه 19/11/1389 - 9:9 - 0 تشکر 280759

پیشینه بحث مدیریت اسلامی

پیشینه بحث مدیریت اسلامی در دوحوزه مطالعات شیعی و اهل سنت قابل بررسی است.

در حوزه مطالعات شیعی، به نقل از فصل نامه مصباح شماره 19 (دانشگاه امام حسین) ویژه نامه مدیریت اسلامی، مباحث مدیریت اسلامی نخست در ضمن مباحث كلامی مطرح می شد ولی در دوران پیدایش مدیریت و مطرح شدن مباحث جدید در موضوع اداره مجموعه ها، بشكل یك دانش مستقل در آمد، اولین اثر را می توان در اواخر سال 1340 شمسی جستجو نمود كه استاد شهید مطهری (ره) با تنظیم و تقدیم دومقاله تحت عنوان مدیریت و رهبری در سالام و رشد، پیشتاز طرح این مباحث شد، در میان دانشمندان عرب (محمد باقر شریف القرشی) نویسنده توانی نجفی كه از جمله كتاب های ایشان (نظام الحكم و الاداره فی الاسلام) است ، این كتاب حدود 35 سال پیش تألیف شده است ، ایشان كه از محققان برجسته نجف است حدود 25 % از كتاب را به مباحث اداره اختصاس داده است.طی سالهای اخیر یعنی سالهای آخر دهه 40 تا اوایل دهه 70 حدود ربع قرن تقریبا 165 اثر شامل كتاب، مقاله، پایان نامه و جزوه آموزشی در این زمینه ارائه شده است. این مجموعه به تفكیك شامل 60 كتاب، 21 مقاله، 13 پایان نامه و 53 جزوه كمك درسی است، كه 4 عنوان پیش از انقلاب اسلامی و بقیه بعد از انقلاب نگاشته شده است. بعد از دهه 70 بیشتر مباحث مدیریت اسلای تخصص شده است اما بشیتر رویكرد تطبیق دارد، یعنی طبق مباحث وظایف مدیریت نگاه های اسلام را مطرح نموده است.

در بحث حوزه مطالعات اهل سنت، اولین و قدیمی ترین پژوهش در این زمینه مربوط است به علی ابن محمد بن مسعود خزایی متوفای 789 قمری كه تحت عنوان (تخریج الدلالات السمعیه علی ما كان فی عهد رسول الله للحرف و الصنایع و العمالات الشرعیه)

خزایی كه به قول دكتر محمد العماره نویسنده كتاب(الدولةالسلامیه و السلطةالدینیه) غواص ماهر اقیانوس سنت و معماری سازمان دولت شامخ دینی است این هنر را نشان داد كه نظام اداری اسلامی را كه در كتاب های ختلف سیره پراكنده و از هم گسخته بود بشكل پیوسته عرضه كرد، پانصد سال بعد رفاعه طهطاوی متوفای 1290 قمری این كتاب را تلخیص كرد و جزئی از كتاب (نهایه الایجاز فی سیرة ساكن الحجاز) قرار داد.

ابن ادریس كتانی عالم مغربی از كتاب خزایی به اعجاب آمده و برآن تعلیقه زده و تحت عنوان (تراتیب الاداریة) عرضه نموده است، این اثار فقط نشانگر وجود مجموعه حرفه ها و صنایع و اعمال و نصب مسئولان و متخصصانی برای آنها توسط رسول خدا است و از اصول و كلیات بحث های مدیریت خالی است، در حقیقت بیان گر وجود سازماندهی و تقسیم كار در حكومت، ومدیریت رسول خدا است.

سه شنبه 19/11/1389 - 9:9 - 0 تشکر 280760

موانع تحقیق در باب مدیریت در اسلام

1. تبلیغ فراوان مدیریت رایج غربی (تمركز بر آموزش و ترجمه منابع آنان)

۲- عدم حاكمیت اسلا مدر قرون اخیر و در نتیجه بی توجهی به مباحث مدیریت اسلامی دز سوی اندیشمندان مسلمان.

3. دین زدایی پس از رنسانس(ارایه چهره ای نا كار آمد و ناسازگار از دین نسبت به امور دنیا)

4. وضعیت نامناسب مسلمانها و مقایسه آنان با كشور های پیشرفته.

5. عدم تحول اساسی در ساختار حوزه ها و دانشگاهها و نپرداختن به چار چوب مباحث اجتماعی اسلام.

6. بی توجهی به نظام اداری و غفلت از مباحث مربوط به آن

سه شنبه 19/11/1389 - 9:10 - 0 تشکر 280761

جهت شناسی پژوهش تحقیق (موضوع شناسی)

مرحله‌ی اول: تدوین وتنظیم جهت گیری های كلی مدیریت اسلامی (اصول و ارزشهای حاكم و مؤثر)

منابع:

· بررسی و مطالعه اصول اعتقادی، اوصول اخلاقی و اوصول عملی اسلام.

· كشف نظام ارزشی مدیریت اسلامی از درون نظام سیاسی كلان.

· بررسی راهبرد های مشترك نظام اقتصادی اسلام با مدیریت اسلام (با تئجه به وسعت منابع در موضوعات اقتصادی)

مرحله دوم: كشف و استنباط موضوعات اسلامی (پیش نیاز این بحث تسلط بر ادبیات مدیریت است)

سه شنبه 19/11/1389 - 9:10 - 0 تشکر 280762

منابع برای كار

1. قرآن كریم؛ چند نوع مدیریت معرفی شده در قرآن وجود دارد:

· مدیریت خداوند، این مدیریت مبتنی بر ربوبیت خداوند است، علامه طباطبایی(ره) رب را به معنای مالك مدبر معنی میكند یعنی خداوند غیر از آفرینش انسان و جهان تدبیر و مدیریت را نیز دارد، نوع مدیریت خداوند از آیات فراوان قابل استنتاج است.

· مدیریت پیامبران، مانند حضرت سلیمان، موسی، هارون، داوود، و مدیریت حضرت رسول گرامی اسلام، كه در آیات مباركه سوره های انفال، نور، و حجرات چگونگی مدیریت ایشان بیان گردیده است.

· مدیریت صالحان مثلا خداوند در قرآن كریم به بیان ویژگی های انسان های صالحی ماند خضر ، ذوالقرنین ، مادر و خواهر حضرت موسی ، ملكه سباو... می پردازد كه تقریر قرآن بر سیره آنان مارا به اصولی از مدیریت راهنمایی می‌كند.

2. منبع دوم سنت است. مراد از سنت تفسیر رایج آن است كه قول و فعل و تقریر معصوم است هرچند ابتنای نظام مدیریت اسلامی بر فعل معصوم آشكارتر است، در تقریر مدیریت اسلامی نقش تاریخ اسلام و سیره بسیار مهم است.

در سیره نبوی یكسری بخش های است كه منجر به نزول آیه شده است این نوع سیره خیلی مهم است در مدیریت اسلامی شأن نزول های آیات از نقش مهمی برخوردار است.

در بخش سنت، بحث سیره نبوی و علوی برای ما جایگاه خاصی دارد، كه دو تا زمان مختلف از جامعه‌ی اسلامی را برای ما بیان می‌كند در حوزه مدیریت اسلامی نبوی، تضاد فقط با دشمنان اسلام است اما در سیره علوی مدیریت مواجهه با تضادهای درونی بوده است؛ به عبارت دیگر در سیره نبوی مدیریت وجهه‌ی بین المللی دارد اما در مدیریت علوی مدیریت وجهه ی درونی و داخلی دارد.

درمیان دیگر معصومین علیهم السلام تجربه حكومت شش ماهه‌ی امام حسن، حركت عاشورایی اما م حسین، سیره امام رضا(ع) در دوران ولایت عهدی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد در لا بلای كلمات معصومین (ع) مانند امام صادق پیرامون مدیریت نامه ای خطاب به نجاشی حاكم اهواز نوشته شده است كه مورد توجه است و نیز رساله حقوق اما سجاد(ع) حاكی از ییان مناسبات انسانی در مدیریت اسلامی است

سه شنبه 19/11/1389 - 9:10 - 0 تشکر 280763

تبیین وظایف مدیریت درمدیریت اسلامی

وظایف چون: برنامه ریزی ، سازماندهی، رهبری و كنترل از مسلمات و از اهمیات وظایف

مدیری است و درمیان این وظایف برنامه ریزی نقش بسزایی دارد، كه ما هم بحث را در این زمینه با نگاه تحقیقات اسلامی پیش می بریم.

سه شنبه 19/11/1389 - 9:10 - 0 تشکر 280764

برنامه ریزی از دیدگاه اسلامی

تعریف: در این زمینه چندین تعریف ارائه شدهاست كه ما به دوتای از آنها اشاره می‌كنیم:

الف) برنامه ریزی فرایندی است كه طی آن مدیران اهداف را تعیین می كنند؛ آینده را پیش بینی می كنند و مسیر فعالیت های طراحی شده را برای بدست آوردن اهداف نشان می دهند.

ب) برنامه ریزی یعنی تعیین اهداف درست وسپس انتخاب روش وو سیله مناسب برای بدست آوردن اهداف

سه شنبه 19/11/1389 - 9:10 - 0 تشکر 280765

اركان اصلی برنامه ریزی

1- تعیین اهداف.

2- پیش بینی راهای و امكانات لازم برای رسیدن به آن اهداف به عبارتی برنامه ریزی عبارت است از تعیین اهداف و پیش بینی راه ها و امكانات لازم برای دستیابی به آن اهداف.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.