• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 6244)
پنج شنبه 4/11/1386 - 17:31 -0 تشکر 26471
اعتیاد و مواد مخدر

كشور ما یكی از كشورهایی است كه سخت درگیر پدیده اعتیاد است . در حدی كه مسئولین محترم معتقدند در دهه آینده این مسئله می‌تواند امنیت ملی كشور را تهدید كند و این درحالی است كه ما در كشورمان هیچ گونه مركز تحقیقاتی و دانشگاهی كه این مسئله را عمیقاً مورد بررسی قرار دهد نداریم. فارغ‌‌التحصیلان رشته‌های دانشگاهی مربوطه مثل پزشكی ، روانشناسی، جامعه شناسی ، مددكاری و غیره، اطلاعاتشان در این خصوص بسیار كم است و سیستم آموزش عالی ما به گونه‌ای است كه ما رشته‌ای به نام اعتیاد و یا كالج انستیتو و یا دانشكده‌ای كه در این زمینه فعالیت كند ، نداریم

در چنین وضعیتی كاملاً طبیعی است كه هر كس بنا به سلیقه خود نظریه‌ای دهد و ما شاهد اختلاف نظرها و ایده‌های متفاوت باشیم و كاملاً طبیعی است كه بسیاری از طرح‌ها و برنامه‌‌ها نتیجه‌بخش نبوده و به شكست منتهی شود. خوشبختانه در چند سال اخیر ما شاهد تحولاتی در این زمینه هستیم كه چشم‌انداز روشنی از آینده ترسیم می‌كند و این امیدواری را به وجود می‌آورد كه در آینده نزدیك از این وضعیت خارج شویم

..

يکشنبه 28/11/1386 - 20:29 - 0 تشکر 30472

مفاهیم: متادون چیست؟

آموزش

متادون یك شبه افیونى (اپیوئید) مصنوعى است، یعنى از مواد شیمیایى در آزمایشگاه به دست مى آید. سایر شبه افیونى‌ها یا طبیعى هستند مانند مرفین و كدئین كه فرآورده‌هاى طبیعى بوته خشخاش هستند و یا شبه‌افیونیهاى نیمه‌مصنوعى هستند مانند هروئین، كه مرفینى است كه به طریقه شیمیایى پردازش شده است. (دى استیل مورفین)

متادون در طى جنگ دوم جهانى در آلمان ساخته شد و اولین بار براى تسكین درد به كار رفت. درمان با دوز نگهدارنده متادون كه از بروز علائم ترك تریاك جلوگیرى كرده و تقاضاى آن را كاهش داده و یا از بین مى‌برد، براى اولین بار در سال‌هاى ۱۹۶۰ برای درمان اعتیاد به این ماده متداول شد.

استفاده از دوز نگهدارنده متادون به تنهایی منجر به معالجه فرد معتاد نمى شود، بلكه به عنوان جزئی از فرآیند درمان معتادان به مواد افیونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این افراد از حمایت هاى طبى و اجتماعى لازم براى تثبیت و بهبود زندگى بهره مند و تشویق مى شوند مادامى كه این دارو در مورد آنها موثر است، به درمان ادامه دهند.

بیشتر كسانى كه متادون برای‌شان تجویز مى‌شود، براى وابستگى به مواد افیونى ها تحت درمان قرار گرفتهاند.

این افراد شامل كسانى هستند كه به داروهاى غیرقانونى مانند تریاک و هروئین و داروهاى تجویز شده توسط پزشك نظیر كدئین وابستگى پیدا كرده‌اند.

افراد معتاد به مواد شبه افیونى هاى كوتاه اثر مانند هروئین باید متادون را به طور منظم دریافت کنند تا از بروز علائم ترك جلوگیرى شود.

همچنین متادون براى كسانى كه به طور مرتب از مواد شبه افیونى به طو رتزریقی استفاده مى‌كنند و آلوده به ویروس ایدز HIV یا هپاتیت C هستند، تجویز مى‌شود تا به ادامه روند ترک در این افراد كمك کند و خطر انتشار عفونت را از طریق استفاده از سوزن مشترك كاهش دهد.

متادون گاه در تسكین درد افراد مبتلا به درد شدید مزمن یا درد همراه با بیمارى هاى علاج ناپذیرى كه منجر به مرگ مى شوند، به كار مى رود.

متادون چه احساسى در فرد ایجاد مى‌كند؟

برخى از افرادى كه درمان با متادون را شروع مى‌كنند، سرخوشى و آرامشى را احساس مى‌كنند كه در میان تمامى داروهاى شبه افیونى مشترك است.

با ادامه درمان و رسیدن به یك دوز ثابت، تحمل به این اثرات ایجاد مى‌شود. كسانى كه در حال درمان با متادون هستند، غالباً احساس خویش را از استعمال متادون، "طبیعى" عنوان مى‌كنند.

درمان با متادون بر تفكر آنها تاثیرى ندارد، مى توانند كار كنند، به مدرسه بروند و یا از خانواده مراقبت كنند. متادون همچنین از تاثیر نشئه آور هروئین و سایر شبه افیونیها ممانعت مى‌كند و بدین ترتیب اثر این داروها را كاهش مى‌دهد.

درمان با متادون، عوارض جانبى هم ممکن است به همراه داشته باشد از جمله تعریق، یبوست و افزایش وزن.

اثرات متادون براى چه مدت باقى مى‌ماند؟

متادون ماده‌ای طولانی‌اثر است .شخصى كه به مواد شبه افیونى وابستگى دارد با یك دوز متادون در شبانه‌روز از علائم ترك مصون مى‌ماند. در مقابل كسى كه به هروئین براى پرهیز معتاد است، برای جلوگیری از بروز علائم ترک در خود باید سه تا چهار بار در روز این ماده را مصرف کند.

درمان روزانه با متادون مى تواند تا بى نهایت ادامه یابد اما اگر فردى كه متادون دریافت مى كند و پزشك با وى براى پایان درمان به توافق برسد، از دوز متادون به تدریج در طول هفته ها یا ماه هاى متعدد كاسته مى شود و فرآیند ترك تسهیل مى‌شود.

در صورت قطع ناگهانى متادون علائمى چون دل پیچه، اسهال و دردهاى عضلانى و استخوانى بروز خواهند كرد.

این علائم در طول یك تا سه روز پس از آخرین دوز شروع شده، در طول سه تا پنج روز به اوج خود رسیده و سپس به تدریج از بین مى روند، گر چه سایر علائم مانند اختلال خواب و تمایل به مصرف دارو مى تواند براى ماه ها ادامه یابد.


آیا متادون خطرناك است؟

زمانى كه متادون طبق تجویز پزشك دریافت مى شود، اثرات تخریبی ان بمراتب كاهش می یابد

از سوى دیگر متادون یك داروى قوى است و مى‌تواند براى كسانى كه آن را به طور منظم دریافت نمى كنند فوق العاده خطرناك باشد، چرا كه این افراد نسبت به اثرات آن تحمل پیدا نكرده اند.این دارو حتى دوزهاى بسیار پائین نیز مى‌تواند براى كودكان كشنده باشند.

از این رو تجویز متادون با دقت پایش و كنترل مى شود.

یك مزیت مهم متادون این است كه این ماده مصرف هروئین را كاهش مى‌دهد. خطرات مصرف هروئین شامل مرگ بر اثر دریافت دوز بى رویه، ابتلا به عفونت HIV و هپاتیت C از راه كاربرد سوزن مشترك است. درمان متادون كمك مى كند كه فرد از فجایع ناشى از استعمال هروئین مصون بماند.

آیا متادون اعتیادآور است؟

تعاریف جدید از "اعتیاد"، عوامل متعددى را در ارزیابى مصرف دارو توسط فرد مدنظر قرار مى دهند. این عوامل شامل "تحمل" یا نیاز به افزایش مداوم دوز دارو براى رسیدن به اثر یكسان؛ "وابستگى جسمی" یا بروز علائم ترك با قطع مصرف و "استعمال همراه با اضطرار" به رغم نتایج منفى حاصل از ادامه مصرف دارو هستند.

برخى مى گویند كه متادون به همان اندازه هروئین اعتیادآور است. كسانى كه متادون مصرف مى كنند، مسلماً نسبت به برخى اثرات آن تحمل پیدا كرده و در صورتى كه دارو را به شكل منظم دریافت نكنند، دچار علائم ترك مى شوند.

اما اگر چگونگى و علت مصرف دارو را مورد توجه قرار دهیم، متادون در تعریف كامل "ماده اعتیادآور" نمى گنجد. اول از همه این كه تجویز متادون برای بیماران به عنوان یك درمان طبى در نظر گرفته مى شود و تنها براى كسانى تجویز مى شود كه خود هم اكنون وابسته به داروهاى شبه‌افیونى مانند هروئین هستند

. براى این افراد، متادون یك جایگزین مطمئن براى روش هاى خطرناكى چون استفاده از هروئین به شمار مى رود. متادون ایشان را از اضطرار براى مصرف ماده مخدر رها كرده و بدان ها امكان بهبود زندگى شان را مى بخشد.

متادون گاه به عنوان داروى خیابانى مورد استفاده قرار مى گیرد، اما استعمال آن بیشتر به منظور پیشگیرى از علائم ترك هروئین است. اثرات متادون كندتر از آن ظاهر مى شوند و بیشتر از آن مى پایند كه بتوان از آن به عنوان ماده اى مناسب براى سوء مصرف یاد كرد.

اثرات طولانى مدت متادون

درمان با دوز نگهدارنده متادون یك درمان طولانى مدت است. درمان از یك تا دو الى بیست سال و یا بیشتر به طول مى‌انجامد. این درمان طولانى مدت به لحاظ پزشكى بى خطر و موثرترین درمان موجود براى وابستگى به مواد شبه‌افیونى است.

همشهری آنلاین دکتر زهرا عباسپور:
متادون از خانواده مواد شبه افیونى است و بیشتر در درمان وابستگى به سایر شبه‌افیونى‌ها نظیر هروئین، كدئین و مورفین كاربرد دارد

چهارشنبه 1/12/1386 - 14:38 - 0 تشکر 30930

آمپول هایی که برای ترک اعتیاد تبلیغ می شوند مرگ آور هستند

تهران حیات

جانشین دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: 2 آمپول نورجیزک و تمجیزک که به عنوان آمپول های ترک اعتیاد تبلیغ می شوند، مرگ آور هستند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی حیات، جهانی در نشستی با خبرنگاران افزود: آمپول های نورجیزک و تمجیزک مدتی پیش در ایران وارد بازار شد و به عنوان آمپول هایی برای ترک اعتیاد توسط برخی افراد سودجو مورد تبلیغ قرار گرفت.
وی با بیان ترکیبات سازنده آمپول نورجیزک خاطرنشان کرد: این آمپول از ماده ای به نام نورجیزک با اسم علمی Coorten. Orphenadrin citrate و مرفین ساخته شده ولی در بسیاری از مواقع نیز مواد افزودنی دیگری مانند فاضلاب نیز به این آمپول افزوده می شود تا با افزایش حجم میزان سودآوری نیز بیشتر شود.
وی ادامه داد: زمانی که این ماده به عنوان دارویی برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار می گیرد باعث ایجاد آبسه هایی در محل تزریق می شود و این آبسه باعث انتقال ایدز و هپاتیت می شود.
جهانی تصریح کرد: این آمپولها به دلیل مواد غیر مجازی که دارند موجب شوک حساسیتی در افراد شده و این شوک به راحتی می تواند موجب مرگ فرد معتاد شود.
وی ادامه داد: همچنین این آمپولها به علت دارا بودن کورتون موجب ایجاد سندرم cushinj می شود که این سندرم بر روی غده فوق کلیه اثر گذاشته و ترشحات این غده را قطع می کند و فرد را دچار اختلالات هورمونی شدید می کند.
جانشین دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان سایر عوارض مصرف این 2 آمپول گفت: تغییر شکل ستون فقرات و ایجاد شکل کوهان، تجمع مایع در شکم و صورت مصرف کننده و ایجاد  خطوط کمرنگ و گرد شدن صورت مانند ماه از دیگر عوارضی است که می تواند موجب مرگ فرد شود.
وی افزود: با توجه به هشدارهایی که وزارت بهداشت و مرکز درمانی در این زمینه داده اند دیگر معتادان به سمت آمپول های نورجیزک و تمجیزک نمی روند.
جهانی در پایان این موضوع را که مصرف شیشه موجب ترک هرویین می شود، تکذیب کرد و گفت: هرویین یک ماده غیر صنعتی مخدر است ولی شیشه آمفتامینی صنعتی و شیمیایی محرک است و این دو ماده هیچ ربطی به یکدیگر ندارند پس مصرف شیشه به هیچ عنوان موجب ترک هرویین نمی شود و این تنها تبلیغات سوء قاچاقچیان برای فروش مواد مخدر خود است.

جمعه 3/12/1386 - 15:39 - 0 تشکر 31309

آشنایی با مواد مخدر ناشناخته(4)
ال . اس. دی"اسید دیاتیل لیسارجیک"توهم زاترین ماده مخدر

تهران خبرگزاری ایسکانیوز: همزمان با پیشرفت تکنولوژی و توسعه علوم مختلف، مواد مخدر هم که یکی از معضلات جامعه جهانی محسوب می شود در حال تغییر و تحول است به طوری که روز به روز میزان تاثیرات مخرب آن افزایش یافته و این در حالی است که حجم اش کوچکتر و طریقه مصرف اش هم راحت تر می شود.

در این میان تنها چیزی که می تواند از بلیه جهانی مواد مخدر جلوگیری کند، پیشگیری است.
به نظر برخی کارشناسان و صاحب نظران در عرصه مبارزه با مواد مخدر، بیشتر کسانی که دچار اعتیاد به مواد مخدر شدند به دلیل عدم آگاهی از آثار سوء مواد مخدر بوده است.
در همین راستا خبرگزاری ایسکانیوز با هدف اطلاع رسانی در خصوص معضل اعتیاد به مواد مخدر به معرفی تعدادی مواد مخدر ناشناخته و آثار سوء آن پرداخته است.
در این قسمت LSD که یکی از قوی ترین و توهم زاترین ماده شناخته شده است را معرفی خواهیم کرد.
ال . اس. دی ابتدا در سال 1983 توسط دکتر آلبرت هاف من در باسل سوییس ساخته شد. اثرات توهم زای آن تا سال 1943 ناشناخته باقی ماند تا اینکه خود هاف من به طور اتفاقی مقداری LSD مصرف کرد.
هزاران سال است که مواد توهم زا وارد زندگی انسان شده است. در فرهنگ های مختلف از نواحی گرمسیر استوایی تا نواحی سرد قطبی از گیاهان برای القاء حالت های رهایی از واقعیات و رویا پردازی استفاده می شد با قصد اینکه به نوعی بینش صوفیانه برسند.
این گیاهان حاوی ترکیبات شیمیایی مثل مسکالین، سیلوسیین و ایبوگانین که از جمله توهم زاها هستند که ساختاری مشابه سروتئین داشته و اثرات آن با اختلال در عملکرد طبیعی سیستم سروتئین پدیدار می شود.
در گذشته، گیاهان توهم زا عمدتا در آیین های اجتماعی و مذهبی مصرف می شد چون محدودیت هایی در دسترسی به آنها وجود داشت. از جمله اینکه این قبیل گیاهان در شرایط آب و هوایی و خاک خاص خود رشد می کنند.
LSD معمولا از اسید لیسارجیک تهیه می شود. اسید لیسارجیک از تارترات ارگوتامین (ماده حاصل از تاثیر قارچ های ارگو بر گندم سیاه یا جو دوسر) یا از اسید آمید لیسارجیک (ماده شیمیایی موجود در دانه های نیلوفر) گرفته می شود.
هر چند به لحاظ تئوری ساخت LSD از دانه های نیلوفر امکان پذیر به نظر می آید اما به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه و عملی نیست. از این رو این دانه ها هرگز به عنوان ماده ساخت LSD مورد استفاده قرار نگرفته اند. عقیده بر این است که تارترات ارگوتامین مورد استفاده در لابراتوارهای مخفی ساخت LSD از اروپا، مکزیک، کاستاریکا و آفریقا تامین می شود.
توزیع و مصرف LSD به شکل نوشیدنی روز به روز افزایش می یابد که غالبا هم در بطری های کوچکی بسته بندی می شوند که در حالت عادی به صورت قطره های خوشبو کننده دهان نیز به فروش می رسد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران "ایسکانیوز"، عوارض LSD غیر قابل پیش بینی است زیرا به مقدار مصرف، خصوصیات شخص مصرف کننده، روحیات و انتظارات وی و نیز محیط مصرف آن بستگی دارد.
بر اساس این گزارش، میانگین دوز خوراکی موثر آن 20 تا 80 میکروگرم است که اثر آن 2 تا 3 ساعت باقی می ماند.
معمولا 30 تا 90 دقیقه پس از مصرف، اولین اثرات LSD در فرد ظاهر می شود.
پس از مدتی اکثر مصرف کنندگان داوطلبانه مصرف خود را کاهش می دهند یا قطع می کنند.
LSD ماده ای اعتیادآور به شمار نمی رود، زیرا رفتارها و اعمال غیر ارادی ناشی از مصرف کوکائین، هروئین، مشروبات الکلی و نیکوتین را به دنبال ندارد.
اما همانند بسیاری از موادمخدر اعتیاد زا،LSD هم ایجاد مقاومت می کند.
مقاومت یا سازش در مقابل اثرات یک ماده فرد را مجبور می کند برای ایجاد اثرات قوی اولیه به تدریج مقادیر بیشتری از آن ماده سکرآوری که قبلا پیدا می کردند، برسندکه با توجه به ویژگی غیرقابل پیش بینی بودنLSD، این قبیل اعمال بسیار خطرناکند.
از جمله علائم مصرف LSD عبارتند از: گشادی مردمک چشم، تعرق، خشکی دهان، خنده های غیر عادی، شخصیت چندگانه و واکنش سریع.
همچنین عوارض عمومی مصرف LSD عبارتند از: خیال بافی با درجه های مختلف، توهم، سردرگمی، ناهماهنگی، افزایش درجه حرارات بدن، بی اشتهایی، خواب آلودگی، لرز، هذیان گویی و گیجی، تپش قلب، فشار خون بالا، دمدمی مزاجی بیش از حد و اختلال در حافظه کوتاه مدت.
ممکن است مصرف کننده با تغییرات زمانی و شخصیتی مواجه شود و یا اینکه ممکن است در حس ها در هم آمیخته یا انحراف یابند به طوریکه فرد احساس کند رنگ ها را می شنود یا صداها را می بیند. این تغییرات خوفناک بوده و ایجاد هراس می کند.
عوارض دراز مدت مصرف این ماده شامل: مقاومت بدنی، وابستگی روحی و احتمالا بیماری روان پریشی، اضطراب، افسردگی مزمن و بازگشت توهمات است./

يکشنبه 5/12/1386 - 0:36 - 0 تشکر 31504

ترامادول :  در دسترس و مخرب

داروئی ضد درد با اثر مركزی با نام ترامادول ، تدامول ، بایومادول ، ... چند سالی است وارد فارماكوپه داروئی ایران شده است كه از دسته داروهای مسكن مخدر یا اپوئید های مصنوعی می باشد .
این دارو بر اساس همانند سازی ساختار ملوكولی نارسئین كه یكی از آلكالوئید های تریاك می باشد ساخته شده است . عمده مصرف این دارو در پزشكی برای كاهش درد های مفصلی ، جراحی ، زایمان با میزان درد متوسط تا شدید است و از این جهت ضعیف تر از مورفین ، پتدین و قوی تر از مسكن هائی نظیر پروفن استامینوفن می باشد و همواره توصیه می شود مصرف این دارو بیش از دو هفته مجاز نمی باشد و باعث وابستگی داروئی و اعتیاد میگردد .
سوء مصرف این دارو سبب عوارض بسیار خطر ناك است بطوریكه اكنون نوع تزریقی آن تنها در اورژانس بیمارستان ها وجود دارد و از سطح دارو خانه های شهر جمع آوری شده است اما متاسفانه كپسول و قرص ترامادول به صورت كسترده ای به فروش می رسد و علی رغم هشدار های مكرر وزارت بهداشت و درمان و توضیح اینكه عرضه ترامادول بدون نسخه مجاز نمی باشد اما كماكان به صورت OTC عرضه می شود .


عمده مصرف كننده گان ترامادول افرادی هستند كه از این دارو به عنوان جایگزینی برای مواد مخدر و یا ترك آن با هدف كاهش عوارض قطع مواد مصرفی خود استفاده می كنند اما غافل از این نكته هستند كه مصرف این دارو نه تنها هیچ مشكلی از آنها را حل نمی كند بلكه باعث تحمل عوارض ناشی از این سوء مصرف و جایگزینی مخرب می شوند كه عمده ترین آنها اختلال در سیستم های تنفسی ، كلیه و كبد می گردد و در نهایت منجر به عود مصرف قبلی و تحمل این عوارض و آسیب های بسیار آن می گردند . این افراد باید آگاه باشند كه اعتیاد یك جایگزینی مزمن مواد مخدر به جای سیستم های تولید كننده مواد شبه افیونی جسم می باشد و مصرف هر گونه دارو در بازسازی این روند تاثیری ندارد و خود مخرب و آسیب رسان است .
دسته دیگری از افراد برای رفع مشكلات جنسی و به توصیه افرادی نا آگاه رو به مصرف این دارو می آورند كه در نهایت نه تنها این مشكلات رفع نمی گردد بلكه بازهم عوارض مخرب این دارو شرایط را وخیم تر كرده و خود زمینه ساز مصرف انواع مواد مخدر دیگر و ورود به دنیای سیاه اعتیاد می گردد .
به علت در دسترس بودن ترامادول ، قیمت نازل آن ، ارائه بدون نسخه در دارو خانه ها و هدم اطلاعات كافی در مورد عوارض سوء مصرف باعث شیوع گسترده مصرف آن شده است و باید مراجع ذیصلاح در این زمینه اقدامی عاجل و فوری انجام دهند
نام ژنریك : ترامادول هیدرو كلراید
دسته داروئی : ضد درد با اثر مركزی

طرز عمل :
اگر چه طریقه اثر ترامادول كاملاً شناخته شده نمی باشد اما مشخص شده كه با اتصال ملكول اصلی دارو به گیرنده های مو اپیوئیدی ، بازجذب نور اپی نفرینو سروتونین به صورت ضعیف مهار می شود و به صورت راسمیك به سرعت و تقریباً به طور كامل جذب می شود . ترامادول به صورت وسیع پس از خوراكی متابولیزه شده و تقریباً 30% دارو همراه ادرار دفع می شود .



موارد مصرف :

 درد های متوسط تاشدید پس از اعمال جراحی ، زایمان ، مفاصل و درد های استخوانی

موارد منع مصرف :
مصرف این دارو در موارد مصرف همزمان با الكل ، خواب آورها ، ضد دردها اپوئید ها و دارو های سایكو تروپیك مجاز نیست .

هشدار ها :
مصرف ترامادول در بیماران مبتلا به سرع و تشنج افراد مبتلا به اختلالات كبدی و كلیه مجاز نمی باشد .
مصرف این دارو در افراد باریسك ضعف تنفسی و حاملگی ، شیردهی ، باید تحت نظر پزش انجام شود .
مصرف این دارو سبب وابستگی و اعتیاد می گردد .

عوارض جانبی :
خستگی و ضعف عمومی ، گشاد شدن رگ ها ، نگرانی ، گیجی ، اختلالات تعادلی ، حالات عصبی ، اختلالات خواب ، درد شكمی ، بی اشتهائی ، افزایش حركت روده ها یا یبوست ، راش جلدی ، اختلالات بینائی ، تكرر ادرار ، ...

منبع :
http://www.congress60.org/

دوشنبه 6/12/1386 - 14:1 - 0 تشکر 31662

سلسله گزارش‌های برنا از وضعیت اعتیاد در ایران-1
مرا رها کنید از این رنج بی‌حساب...

بعد از ترامادول بیشتر از همه حشیش مصرف می‌شود؛ البته به شکل سیگاری. آخر همه هم می‌رسیم به تریاکی‌ها. در خوابگاه 350 نفره ما حداقل 12-10 نفر دانشجو معتاد به تریاک‌اند

نگاهم نمی‌دانم به کجا خیره مانده است. آنچه می‌شنوم خیلی ناگوارتر از آنی است که می‌اندیشیدم. صدای سلیمان نگاهم را به صندلی کنارم می‌کشاند: " واقعا برایت عجیب بود؟ ای‌بابا! باور کن معتاد توی خوابگاه مثل نقل و نبات ریخته. البته خودشان که قبول ندارند معتادند؛ به خصوص بچه‌هایی که ترامادول مصرف می‌کنند."
از نگاهم می‌خواند که باید بیشتر توضیح دهد:"‌ترامادول یک نوع قرص مخدر است که هم سرخوشی موقت ایجاد می‌کند و هم به تحمل بی‌خوابی کمک می‌کند. برای همین مصرف بچه‌ها در شب‌های امتحان کلی بالا می‌رود.‌"
سلیمان دانشجوی سال آخر جامعه‌شناسی در یکی از دانشگاه‌های سراسری تهران است. کرمانشاهی است و هر چهار سال را در خوابگاه بوده است. انگار که تمام این اتفاقات برایش عادی شده باشد ادامه می‌دهد:" بعد از ترامادول بیشتر از همه حشیش مصرف می‌شود؛ البته به شکل سیگاری. آخر همه هم می‌رسیم به تریاکی‌ها. در خوابگاه 350 نفره ما حداقل 12-10 نفر دانشجو معتاد به تریاک‌اند."
سرم سوت می‌کشد. دانشجوی تریاکی! خنده‌ام می‌گیرد که کارم از گیره گذشته...
می‌پرسم:" مسوولی، مراقبی، کسی نیست که جلوی آنها را بگیرد یا به مراکز انتظامی خبر دهد؟"
این بار جواب سوالم زیاد راحت نیست. کمی فکر می‌کند: " چرا! سال گذشته یکی از بچه‌ها را به خاطر مصرف تریاک اخراج کردند. چون موقع استفاده دودش به باقی اتاق‌ها می‌رفت و دانشجوهای دیگر را آزار می‌داد. اما تا به حال به یاد ندارم به خاطر این مسئله با پلیس و نیروی انتظامی تماس گرفته شده باشد."
حیاط دانشکده زیاد بزرگ نیست. بلند می‌شوم تا چرخی بزنم شاید بتوانم فکرم را از هزار ترس و اضطراب رها کنم. سلیمان هنوز روی صندلی نشسته است و روی کاغذهای جلوی دستش نقاشی می‌کند." مواد از کجا می‌آورند؟ توی خوابگاه مواد فروش هم دارید؟"
" مواد فروش که نه. چند تا از بچه‌های غیر خوابگاهی می یارن. اغلب هم رفاقتی. این طوری نیست که کاسبی داشته باشند. احتمالا درآمد زایی را گذاشته‌اند برای وقتی که بچه‌ها کاملا معتاد شدند!"
راه می‌افتم طرف در خروجی دانشکده. سلیمان همراهی‌ام می‌کند. تا برسیم دم در شروع می‌کند که:" طبق آمارهای غیررسمی ایران با مصرف روزانه چهار تن مواد مخدر و وجود چهار میلیون معتاد معتادترین کشور جهان است. با جمعیت جوانی که کشور ما دارد بی‌شک بخش قابل توجهی از جوانانمان در گروه این همه معتاد قرار می‌گیرند."
دلم نمی‌خواهد بشنوم؛ اما او همچنان ادامه می‌دهد:" میدانید حدود 93 درصد از دانشجویان معتاد بعد از ورود به دانشگاه معتاد شده‌اند. حالا حساب آن‌همه وقت و انرژی‌ای را بکنید که یک لیسانسه معتاد از اجتماع گرفته‌ است. کسی که بر اساس آمارهای سازمان‌های جهانی بهداشتی 50 درصد کارآیی خود را از دست داده است."
از در دانشکده بیرون می‌زنم. یادم نیست خداحافظی کرده‌ام یا نه. به یاد خانواده‌هایی می‌افتم که با هزار امید و آرزو جوانانشان را برای تحصیل به دانشگاه فرستاده‌اند، به یاد جوانی از دست‌رفته‌شان، به یاد سرمایه‌های برباد رفته کشورم و بغض با خود می‌بردم...

چهارشنبه 8/12/1386 - 14:47 - 0 تشکر 31888

كراك در ایران: ماده مخدری با عوارض بسیار

در سالهای اخیر، نام ماده جدیدی در بازار مواد مخدر ایران شنیده شد. خیلی از معتادها وقتی كه برای گرفتن تریاك یا هروئین یا مواد مشابه به فروشنده های مواد مخدر مراجعه می كردند ماده جدیدی به آنها معرفی می شد كه هم سریعتر عمل می كرد، هم راحتتر استفاده می شد هم پنهان كردنش آسان تر بود و مهمتر از همه ارزان قیمت بود. این ماده جدید "كراك" نام دارد.

كراكی كه در ایران توزیع می شود از هروئین خالص و غلیظ شده درست می شود آنهم در آزمایشگاههای مخفی كه با ناخالصی هایی همراه است كه اثرات منفی آن را چندین برابر می كند.

كراك به مراتب خطرناكتر از هروئین است اما به نظر می رسد كه نوجوانها و جوانهای ایران از عوارض آن بی اطلاعند.

در جشن ها و پارتی ها گاهی افرادی كه از قرصهای روان گردان استفاده می كنند دچار سردرد یا عوارض دیگر این قرصها می شوند. به آنها گفته می شود كه اگر از كراك استفاده كنند این عوارض در آنها از بین می رود و به آنها می گویند كه كراك اعتیاد آور نیست.

این در حالی است كه فرد تنها با چند بار استفاده، چنان به آن عادت می كند كه كنار گذاشتن آن برایش بسیار دشوار می شود.

"فرید"، كه نخواست نام واقعی اش فاش شود، نزدیك به دو سال از كراك استفاده كرده اما الان مدتی است كه موفق شده كه كراك را ترك كند: "اولش به عنوان تفریحی می كشیدم اما درست بعد از یك هفته فهمیدم كه به آن معتاد شدم. تفریح درباره كراك وجود ندارد تفریح همانا و معتاد شدن همان".

خطرات كراك

مصرف كراك چه خطرات و عوارضی دارد؟ فرید می گوید: "كبدم خراب شد، ریه هایم عفونت كرد و خودم هم همیشه بی حال بودم. چه زمانی كه می كشیدم و چه زمانی كه نمی كشیدم."

مصرف كراك باعث می شود كه فرد هیچ دردی را احساس نكند و در نتیجه بیماریهای مختلف در بدنش به راحتی پخش می شود.

به گفته كارشناسان، كراكی كه در ایران توزیع می شود اثر مخربی بر سیستم اعصاب مركزی دارد كه گاه تا آخر عمر قابل جبران نیست. كراك در حقیقت سیستم فرماندهی بدن یا مغز را از كار می اندازد. كراك، باعث كاهش وزن شدید بدن و تخریب بافتهای عضلانی می شود.

محمد علی شهركی، مدیر اجرایی مركز ترك اعتیاد جمعیت آفتاب در تهران، می گوید:
"كسانی كه كراك مصرف می كنند به دلیل موادی كه در آن وجود دارد و به دلیل نوع زندگی آنها و سوء تغدیه ای كه دارند، نسبت به ابتلا به انواع بیماریهای عفونی بخصوص عفونتهای پوستی، مستعد می شوند."

گفته می شود كسانی كه كراك را به شكل تزریقی استفاده می كنند، در صورتیكه مسائل بهداشتی را هم رعایت نكنند، ممكن است كه در بدنشان كرم دیده شود. اخیرا فیلمهایی كه در سایتهای اینترنتی گذاشته شده، افرادی را نشان می دهد كه بر روی بدنشان كرم وجود دارد و یا بعد از مرگ بلافاصله، كاسه چشمشان پر از كرم بوده است.

دكتر شهركی درباره این كرم زدگی می گوید: "كسانی كه ما شاهد كرم زدگی در آنها بودیم كسانی بودند كه وضعیت بهداشتی مناسبی نداشتند. آنها در محل تزریقشان عفونت ایجاد می شود. مگسهایی كه در اطرافشان هست در روی این زخمها تخمگذاری می كنند و كرمی كه در بدنشان دیده می شود لارو این حشرات است."

كارشناسان معتقدند، ماده مخدر كراك به شدت باعث پوسیدگی و فساد دندانها می شود. در عین حال لثه مصرف كننده كراك هم آسیب می بیند. گاهی سرطان دهان هم در آنها دیده شده. ریه معتادان به كراك به دلیل استفاده بیشتر از سیگار به شدت آسیب می بیند. افزون بر این، استفاده از كراك، شخصیت معتادان را متزلزل می كند و بار روانی آن به مراتب بیشتر از سایر مواد مخدر است. در كسانی كه از كراك تزریقی استفاده می كنند، رگها هم به شدت تخریب می شود.

 كارشناسان معتقدند، ماده مخدر كراك به شدت باعث، پوسیدگی و فساد دندانها می شود. در عین حال لثه مصرف كننده كراك هم به آسیب می بیند. گاهی سرطان دهان هم در آنها دیده شده. ریه معتادان به كراك به دلیل استفاده بیشتر از سیگار به شدت آسیب می بیند.


كراكی كه در خارج از ایران استفاده می شود، نوعی مواد مخدر است كه از تصفیه كوكائین ساخته می شود. اما موادی كه به نام كراك در ایران توزیع می شود از هروئین خالص و غلیظ شده درست می شود آنهم در آزمایشگاههای مخفی و بدون رعایت استانداردهای لازم و گاه همراه با ناخالصی هایی تولید می شود كه ضرر آن را از مواد مخدر دیگر بیشتر می كند.

بنابراین عوارض ناشی از مصرف كراك به دلیل مواد مختلفی كه در آن است در هر فرد می تواند نسبت به فرد دیگر متفاوت باشد و این در حالی است كه اغلب این افراد از عواقب و عوارض خطرناك آن بی اطلاعند.

وحشتی كه میان جوانان درباره استفاده از مواد مخدری مانند هروئین وجود دارد باعث می شود كه طرف آن نروند ولی خیلی از آنها كراك را با روانگردانها اشتباه می گیرند و فكر می كنند كه ماده ای كم خطر با میزان نشاط آوری بالاست اما بعد از شروع به مصرف مشخص می شود كه كراك ماده ای بسیار اعتیاد آور است و بعد از مدتی كوتاه شخص را به شدت به خود نیازمند و وابسته می كند و این شروع فاجعه است.

كراك بسیار كوچك است و ارزان، و بر خلاف هروئین، تریاك یا حشیش، بو ندارد و مصرفش بسیار ساده است. چنانچه اگر یك یا دو دقیقه بعد از مصرف كسی وارد اتاق بشود متوجه مصرف آن نمی شود. شاید به دلیل همین سادگی استفاده از آن باشد كه طرفداران زیادی پیدا كرده است. چون حتی در مكانهای عمومی و خودروهای شخصی هم با استفاده از فندك قابل استفاده است.

اعتیاد بدون سرخوشی

فردی كه از كراك استفاده می كند در ابتدا بعد از چند ثانیه به مرحله سرخوشی می رسد اما بعد ازمدتی مصرف، دیگر، آن میزان اولیه فرد را راضی و سرخوش نمی كند و بدن به حضور این ماده عادت می كند. به همین دلیل فرد میزان مصرفش را بیشتر و بیشتر می كند.

حسین دژاكام محقق و تحلیلگر مسائل اعتیاد درباره مواد سازنده كراك می گوید: "وقتی كه كراك به بازار آمد اصطلاحا به آن "یك، دو، سه" می گفتند چون با سه شماره، مصرف كننده به سرخوشی می رسید، ولی مثلا مصرف كننده تریاك، باید صد یا صد و پنجاه پُك بكشد تا به آن درجه از سرخوشی برسد."

تزریق كراك آخرین مرحله برای سرخوشی بیشتر است كه عوارض جسمانی و روانی چبران ناپذیری برای معتاد به همراه دارد.

بعضی ها می گویند كراك از روسیه به ایران می آید، عده ای می گویند در ایران ساخته می شود و گروهی معتقدند از تركیه پاكستان یا كشورهای دیگر خاورمیانه وارد ایران می شود. البته این سوال مهم است كه چه كسانی با چه ملیتی و با چه هدفی، فرمول جدید كراك را ساخته اند اما مهمتر این است كه مصرف این ماده، روز به روز در بین جوانهای ایرانی بیشتر می شود.

كراكی كه در ایران وجود دارد یكی از قوی ترین مواد مخدر است و به شدت اعتیاد ایجاد می كند. اما به دلیل اینكه تاثیر آن بر فرد نسبت به مواد مخدر دیگر بسیار سریعتر است جوانها را به طرف خودش می كشد.

با وجود تمام مشكلات و خطراتی كه ماده مخدر كراك به همراه دارد، كارشناسان می گویند معتادان به این ماده خطرناك مانند معتادان دیگر قادر به ترك كراك هستند، اما قبل از اینكه كراك عوارض جبران ناپذیر خود را به جا گذاشته باشد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.