تغذیه درمانی:
* مشاوره با بیمار و اقوام وی و بررسی وضعیت بیوشیمیایی و تغذیهای وی از اولین گامهای درمان غذایی به شمار میآیند.
* نظر
به اینکه عوارض مصرف دارو در پارکینسون شامل بی اشتهایی، تهوع، کاهش
حسبویایی، یبوست و خشکی دهان است پس برای کاهش عوارض گوارشی بهتر است دارو
همراه با غذا مصرف شود.
*
برخی غذاها بخصوص لوبیاها به طور طبیعی حاوی –Lدوپا هستند پس بهتر است
حتماً در رژیم غذایی گنجانده شوند. توصیه میشود مصرف پروتئین بیمار بخصوص
در طول روز محدود بوده و تنها در وعده شام یا وعده قبل از خواب پروتئین با
ارزش بیولوژیک بالا (مثل لبنیات و تخم مرغ و گوشتها) استفاده شود. بهتر است
میزان مصرف پروتئین به 8/0 گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن برسد. زیرا
مصرف زیاد پروتئین سبب کاهش اثر دارو میشود. علت آن است که –Lدوپا یکی از
چند آسید آمینهای است که جهت برداشتهشدن از خون و ورود به مغز رقابت
میکند در صورت محدودیت مصرف پروتئین کاهش رقابت سایر اسیدهای آمینه سبب
ورود میزان بیشتری –Lدوپا به مغز و در نتیجه بهبود نسبی اعمال حرکتی بیمار و
کاهش نوسانات اثر دارو در طول روز میگردد.
* اگرچه مصرف پروتئین در شب میتواند سبب کاهش سطح –Lدوپا و لرزش و حرکات آهسته در طول شب بود.
توجه
داشتهباشید مصرف ویتامین B6 (پیریدوکسین) یا منابع غذایی حاوی آن تنها در
حد توصیه شده باشد زیرا مصرف زیاد B6 نیز به علت اثر آن در فرآیند تبدیل
–Lدوپا به دوپامین در حضور آنزیم دی کربوکسیلاز، میتواند سبب اختلال در
متابولیسم دارو در مغز و کاهش اثر دارو شود.
از
جمله منابع ویتامین B6 میتوان به نخود، ماهی تن و ماهی آزاد، سبوس و
جوانه گندم اشاره کرد. ضمناً در صورت مصرف مولتی ویتامین به میزان B6 موجود
در آن توجه کنید.
* اصولاً در طی درمان با –Lدوپا مصرف پروتئین، ویتامین B6، الکل، و کافئین باید محدود شود.
*
از آنجایی که اغلب افراد از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند که
میتواند سبب افزایش وزن شود و در عین حال تغییر در میزان فعالیت و نحوه
غذا خوردن نیز بروز میکند، پس کنترل وزن بیمار از اهیمت بسزایی برخوردار
است.
*
اکسیداسیون حاصل از رادیکالهای آزاد در بروز پارکینسون و بدتر شدن آن نقش
دارد. رژیمهای غنی از آنتی اکسیدانهای طبیعی نظیر ویتامین E,C و
کاروتنوئیدها و عنصر سلینوم احتمال بروز بیماری و روند آنرا کند میکند.
*
اغلب بیماران دچار کمبود ویتامین B3 و اسید فولیک میشوند که اینحالت سبب
بدتر شدن علائم میگردد بهتر است نسبت به مصرف ویتامینهای گروه B توجه
کافی را مبذول دارید.(البته به جز B6)
* روغن گل مغربی به دلیل داشتن گامانولیک اسید میتواند در کاهش لرزش موثر باشد.
* مصرف –Lمیتوین سبب سهولت حرکت، بهبود قدرت، خلق و خو و خواب بیمار میشود. (زیر نظر پزشک)
* جهت جلوگیری از یبوست و کم آبی مصرف مایعات کافی و فیبر توصیه میشود.
*
همزمان با پیشرفت بیماری حالت سفتی عضلانی در انتهای اندامها سبب اختلال
در توانایی بیمار جهت مراقبت از خود میشود و بیمار نمیتواند غذا بخورد.
خوردنش کند میشود و مدت صرف غذا از یکساعت هم میگذرد. حرکات همزمان مثل
نگهداشتن کارد و چنگال با هم به شدت مشکل میشود.
در
این حالت بیمار را در بهترین وضعیت ممکن جهت غذاخوردن قرار دهید و از ظروف
تطبیقی نظیر فنجانهایی با دو دسته یا ظروف دارای دسته حلقوی و ظورف لبه
دار استفاده کنید. بهتر است وعدههای غذایی کوچک و مکرر بوده و غلظت غذا
برحسب توانایی بلع در بیمار انتخاب شود.
* اصولا تشویق و حمایت بیمار به منظور مصرف مقادیر کافی غذا نکته کلیدی در مراقبت از این بیماران به شمار میآید