• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 10770)
دوشنبه 11/5/1389 - 0:32 -0 تشکر 217220
معرفی شخصیتهای نجومی

سلام
میخوام به معرفی شخصیتهای نجومی بپردازم
اولیش هم یک ایرانی موفق رو معرفی میکنم که البته میدونم کمتر کسی که دستی تو نجوم داشته باشه و ایشون رو نشناسه
بنابراین افتخار میکنم که ایشون اولین شخصیت معرفی شونده در تاپیک منه خوب دیگه بریم سر اصل مطلب


بابک امین تفرشی : (متولد ۱۳۵۷ در تهران) ستاره‌شناس ایرانی است. وی مدتی سردبیر مجله نجوم بود. هم‌چنین او عضو هیئت امنای ستاره‌شناسان بدون مرز و مجری یکی از پروژه‌های سال بین‌المللی نجوم ۲۰۰۹ است.

امین تفرشی در سال ۲۰۰۹ موفق به کسب جایزه عکاسی علمی بنیاد لنر نیلسون شد. 

 

 بابک امین تفرشی روزنامه نگار علمی و ستاره شناس فعال ایرانی موفق شد جایزه مسابقه عکاسی علمی لنارت نیلسون در سال 2009 را به دست آورد .

 

 

 

  

 

 

نشریه نیوساینتیست طی گزارشی به معرفی بابک تفرشی عکاس ایرانی و برنده جایزه عکاسی علمی لنارت نیلسون در سال 2009 پرداخته و تصاویری از آثار وی را به نمایش گذاشته است. هیئت داوران این مسابقه از تصاویر وی به عنوان "احیای آسمانهای شب که بسیاری از انسانهای مدرن شانس تماشای آن را از دست داده اند" یاد کرده اند.

همچنین مدیریت گروه "جهان در شب" (World At Night) را به عهده دارد و عضو برد مشاوران ستاره شناسان بدون مرز است. وی به عنوان یک روزنامه نگار علمی، ستاره شناس فعال و عکاس طبیعت و نجوم شناخته شده است و در سالهای 1376 تا 1386 سردبیری مجله نجوم تنها مجله مشهور علم نجوم در خاورمیانه را به عهده داشته است.

او در کنار کار روزنامه نگاری علمی و همگانی کردن نجوم، به عکاسی از طبیعت و آسمان شب می پردازد. نمایش های اسلاید او در گردهمایی های  علمی- فرهنگی  متعددی در ایران و چند کشور دیگر برگزار شده است، از جمله نمایش اسلاید در بزرگترین گردهمایی سالانه منجمان آماتور آمریکا به منظور معرفی زیبایی های ایران وآسمان شب آن، و نمایش و سخنرانی در مجمع انجمن ایرانیان متخصص سانفرانسیسکو. عکس های نجومی و نوشته هایی از او علاوه بر انتشار در مجله نجوم و شماری از نشریه    گردشگری،  در نشریه های اخترشناسی بین المللی نظیر  اسکای اند تلسکوپ (معتبر ترین نشریه عمومی اخترشناسی جهان) و مرکوری  منتشر شده است. برخی از عکسهای او در این سایت به سفر به قاره های دیگر تعلق دارد که حاصل سفرهای بسیار او برای رصد پدیده های نجومی به خصوص گرفتهای خورشیدی است. از آن جمله سفربه آمریکا، اروپا ، سفر  به آفریقا برای رصد کسوف سال 1380و تهیه مستند تلویزیونی سایه در قاره سیاه  و سفر به استرالیا و قطب جنوب برای رصد کسوف سال 1382 و تصویر برداری مستند سایه در قاره سپید  بوده است.

زندگي جاريست و ما بي خبريم....
چهارشنبه 24/6/1389 - 18:57 - 0 تشکر 231738

انوشه انصاری
http://www.anoushehansari.com/anoushehansari/anousheh.jpg

انوشه انصاری (زادهٔ ۲۱ شهریور ۱۳۴۵ خورشیدی، برابر با ۱۲ سپتامبر ۱۹۶۶ در مشهد) کاوشگر و رئیس انجمن گردانندگان شرکت فناوری ارتباط از راه دور (TTI) است.

او متولد شهر مشهد در ایران است و در سال ۱۳۶۳ (۱۹۸۴) به همراه خانواده‌اش به آمریکا مهاجرت کردند. انوشه مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ مهندسی الکترونیک و علوم رایانه (EECS) از دانشگاه جورج میسون و مدرک کارشناسی ارشد خود را درزمینهٔ مهندسی الکترونیک از جورج واشنگتنستاره‌شناسی دریافت کند. اخذ کرده‌است. او در حال حاضر مشغول طی کردن دوره‌ای در دانشگاه سوئین‌بورن است تا بتواند دومین مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشتهٔ ستاره‌شناسی دریافت کند.

او در سال ۲۰۰۰ ازسوی مجلهٔ زن شاغل به‌عنوان کارآفرین برتر شناخته شده‌است. او از بنیان‌گذاران یک شرکت مخابراتی در آمریکا به نام تی.تی.آی (TTI) بوده که اکنون تحت مالکیت سنوز نتورک قرار دارد.

انوشه انصاری به همراه برادر همسرش در سال ۲۰۰۳ (میلادی) جایزهٔ ۱۰میلیون‌دلاریِ سالیانهٔ «انصاری اکس-پرایز» (Ansari X-prize) را بنیان نهاد. هدف از این جایزه تشویق بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری و ورود به بازار سفرهای فضایی است که تا پیش از این در انحصار تعداد انگشت‌شماری از دولت‌ها بوده‌است.

انوشه همیشه عاشق فضا و فضانوردی و درپی راه یافتن به فضا بوده‌است.

در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۵ (۸ مه ۲۰۰۶)، سازمان فضایی روسیه به‌طور رسمی اعلام کرد که انوشه انصاری به‌عنوان اولین زن گردشگر فضایی در یکی از پروازهای فضاپیمای سایوز، که برای بهار ۱۳۸۵ برنامه‌ریزی شده‌بود، به مدار زمین سفر خواهد کرد. اما پس از رد صلاحیت دایسوکه انوموتو، داوطلب ژاپنی، به دلایل پزشکی و جا ماندن او از مأموریت سایوز تی‌ام‌ای-۹، قرار شد انوشه انصاری در ۲۳ شهریور ۱۳۸۵ با این گروه همراه شود.

وی اولین فضانورد ایرانی دنیاست و اولین زن کیهان‌گرد و چهارمین نفری است که هزینهٔ سفر فضایی خود را پرداخت کرده‌است. او همچنین پس از عبدالاحد مومند فضانورد افغان دومین فضانورد فارسی‌زبان است. انصاری ترجیح می‌دهد درمورد خود از عنوان «فضانورد همراه» به‏‏جای واژهٔ «گردشگر فضایی» استفاده کند. وی در روی لباس خود دو پرچم ایران و آمریکا را نقش کرده بود. وی دلیل این کار را اظهار دِین خود به این دو کشور که در موفقیت وی نقش داشته‌اند بیان کرد.

فضاپیمای سایوز حامل انوشه انصاری، فرمانده روسی میخاییل تیورین، و مهندس پرواز اسپانیایی-آمریکایی، مایکل لوپز الگریا در صبح روز دوشنبه ۱۸ سپتامبر سال ۲۰۰۶ از پایگاه فضایی بایکونور در قزاقستان به فضا پرتاب شد، و بدین ترتیب مأموریت سایوز تی‌ام‌ای-۹ آغاز گشت. دو روز پس از قرار گرفتن در مدار زمین، فضاپیمای سویوز در ۲۰ سپتامبر ۲۰۰۶ با موفقیت به ایستگاه بین‌المللی فضایی ملحق شد و اقامت ۹روزهٔ انوشه انصاری در ایستگاه فضایی آغاز شد.

سرانجام پس از ۹ روز اقامت و پژوهش در ایستگاه بین‌المللی فضایی، انوشه انصاری در سحرگاه ۷ مهر ۱۳۸۵ مصادف با ۲۹ سپتامبر ۲۰۰۶ میلادی به همراه پاول وینوگرادف روسی و جفری ویلیامز آمریکایی، دو تن از فضانوردان ساکن ایستگاه، به زمین بازگشت و پس از فرود وی در ۹۰کیلومتری شمال آرکالیک در قزاقستان با استقبال گرم خانواده‌اش، ازجمله همسرش حمید، و مقامات محلی و مسئولان سازمان فضایی روسیه مواجه شد. وی پس از معاینات پزشکی، با بالگرد برای مراسم خوش‌آمدگویی به شهر قُستانای (در قزاقستان) منتقل شد.

انوشه انصاری در طول ۹ روز اقامت خود در ایستگاه بین‌المللی فضایی مجموعه آزمایش‌های علمی زیر را برای آژانس فضایی اروپا انجام داد:

  • پژوهش درمورد علل کم‌خونی؛
  • تأثیر تغییرات ماهیچه‌ای بر کمردرد؛
  • تأثیر تشعشعات فضایی برروی فضانوردان ساکن در ایستگاه بین‌المللی فضایی و گونه‌های میکروبی که در آن ایستگاه پرورش داده شده‌اند.


زندگي جاريست و ما بي خبريم....
سه شنبه 30/6/1389 - 22:40 - 0 تشکر 233872

گالیلئو گالیله Galileo Galilei

img/daneshnameh_up/5/59/Galileo.jpg

دانشمند و مخترع سرشناس در سال 1564 در پیزا واقع در ایتالیا متولد شد وی تا 19 سالگی تمام مطالعات خود را در ادبیات متمرکز کرده بود. گالیله در فیزیک، نجوم، ریاضیات و فلسفه علم تبحر داشت و یکی از پایه‌گذاران تحول علمی و گذار به دوران دانش نوین بود.

بخشی از شهرت وی به دلیل تأیید نظریه کوپرنیک مبنی بر مرکزیت نداشتن زمین در جهان است که منجر به محاکمه وی در دادگاه تفتیش عقاید شد. گالیله با تلسکوپی که خود ساخته بود به رصد آسمان‌ها پرداخت و توانست جزئیات سطح ماه را مشاهده کند.گالیله دارای پنج خواهر و برادر دیگر بود .

ابتدا قرار بود در کلیسا برای کشیش شدن مشغول شود اما پدرش وی را به تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه پیزا فرستاد. گالیله طب را نیاموخت اما به جای آن به مطالعه ریاضیات پرداخت و به آن علاقه مند شد به گونه‌ای که در سال ۱۵۸۹ توانست به عنوان مدرس ریاضیات در همین دانشگاه به کار مشغول شود.

سه سال بعد به دانشگاه پادوا رفت و به تدریس هندسه، مکانیک و نجوم پرداخت. وی تا سال ۱۶۱۰ آموزش و پژوهش را در این دانشگاه ادامه داد و بیشترین دستاوردهای علمی و تحقیقاتی وی مربوط به همین دوره‌است.

گالیله پیرو مذهب کاتولیک از دین مسیحیت بود.در سال ۱۶۱۰ انتشار یافته‌های علمی وی در تائید نظر کوپرنیک مبنی بر ثابت نبودن زمین و گردش آن به دور خورشید باعث شد تا وی از سوی کلیسا مورد بازجویی و تفتیش عقاید قرار گیرد. این نظریه مخالف نص کتاب مقدس بود و از سویی با نظریات ارسطو که کلیسا حامی آن بود همخوانی نداشت. وی مجبور به امضای توبه نامه‌ای با این مضمون شد:

در هفتادمین سال زندگی در مقابل شما به زانو درآمده‌ام و در حالی که کتاب مقدس را پیش چشم دارم و با دستهای خود لمس می‌کنم توبه می‌کنم و ادعای خالی از حقیقت حرکت زمین را انکار می‌کنم و آنرا منفور و مطرود می‌نمایم.

وی شش سال بعد رسما از تدریس نظریه کوپرنیک در دانشگاه منع شد و تا سالها بعد مرتب مورد بازخواست کلیسا قرار می‌گرفت. سرانجام گالیله علیرغم اعتقاد درونی اش، مجبور شد اعتراف کند که نظریه ارسطو درست است و زمین مرکز جهان است.

گالیله در پیدایش شیوه علمی سنجش و بررسی نقش مهمی داشت. به باور گالیله یکی از برجسته‌ترین دانشمندان رنسانس در اوایل قرن ۱۶ «بدون ابزار شناخت علمی نمی‌توان به علم دست یافت.» او معتقد بود که: «برای شناخت علمی بجای گمانه زنی ، باید هر چیز را اندازه گیری و سنجش کرد. آنچه را که نمی‌توان اندازه گرفت را نیز باید کوشش کرد که قابل اندازه گیری کرد.» او همچنین نوشت که: «قانون طبیعت با زبان مادی نوشته شده‌است.» روش علمی تازه نخستین گام اساسی بشر بسوی کشف یک دنیای تازه بود و راه را برای انقلاب علمی و فنی و اختراعات تازه و دگرگون ساز گشود . دوران نوزایی در حقیقت دوران آزادی انسان از قید و بند طبیعت و نیز جهل خود خواسته انسان بود . طبیعت دیگر چیزی نبود که ماورا انسان قرار گرفته باشد و انسان تنها چیزهایی درباره اش می‌داند، بلکه طبیعت به موضوع کار، تجربه و کاربرد انسان تبدیل شد.

  • برخی گالیله را مخترع تلسکوپ می‌دانند. در سال ۱۶۰۹ شایع شد که در سوئیس با ترکیب عدسی‌ها توانسته‌اند وسیله‌ای برای مشاهده اشیای دور دست اختراع کنند . وی در همین سال توانست اولین تلسکوپ خود را با ترکیب کردن چند عدسی بسازد که از قدرت کمی برخوردار بود اما گالیله با آن توانست مشاهدات علمی فراوانی کند.
  • گالیله نخستین کسی بود که چهار ماه سیاره مشتری را رصد کرد.
  • با رصد راه شیری گالیله دریافت که تعداد ستارگان این مجموعه بیشتر از آن است که قابل شمارش باشد.
گالیله نخستین کسی بود که جزئیات سطح ماه را با تلسکوپ مشاهده و ثبت کرد. وی همچنین دریافت که نور ماه حاصل انعکاس نور خورشید است و این نور از خودش نیست.

زندگي جاريست و ما بي خبريم....
چهارشنبه 31/6/1389 - 20:51 - 0 تشکر 234024

اقای حمیدیان ارادت خاصی به گالیله دارند

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=106356&Keyword=+%da%af%d8%a7%d9%84%db%8c%d9%84%d9%87+%d9%88+%d9%be%d8%a7%d8%b1%da%a9+%d9%84%d8%a7%d9%84%d9%87

يکشنبه 4/7/1389 - 11:28 - 0 تشکر 235192

شهرام یزدان‌پناه

مدیر وب‌سایت "دانش فضایی" و پژوهشگر علوم و فناوری فضایی

بیوگرافی شهرام یزدان پناه از زبان خود ایشان:

من در آخرین روزهای تیر ماه 1352، در اوج گرمای تابستانی داغ، در شهری كه به عروس صحرا مشهور است، یزد، به دنیا آمدم اما تقریباً تمام دوران كودكی، نوجوانی و جوانی‌ام در شهری سبز و زیبا در شمال كشور سپری شد. آستانه اشرفیه شهر كوچكی است كه بافتی روستایی داشت. البته امروز بسیار پیشرفت كرده و به شهری واقعی تبدیل شده است.

زیباترین خاطراتی كه از آن شهر سبز به یاد دارم به كتابخانه كانون پرورشی و فكری كودكان و نوجوانان شهرستان آستانه اشرفیه مربوط می‌شود و محبت بی حد و حصر مربیان و كاركنان این مركز كه مسبب اصلی علاقه‌مند كردن من به خواندن و اندیشیدن بودند. نام سركار خانم خواك را هرگز فراموش نخواهم كرد كه چگونه اولین كتاب زندگیم را به من كه هنوز خواندن نمی‌دانستم امانت داد.

اثر تمام نشدنی کتابهای ژول‌ورن و ایزاك آسیموف بر من، چنان ذهن كودكانه‌ام را درگیر خیال‌پردازیها كرده بود كه از همان زمان بزرگترین آرزوی من رفتن به فضا بود و شاید به همین علت اولین انتخابهای من برای تحصیل در دانشگاه، مهندسی هوافضا شد.

زمانی كه نتایج كنكور سراسری سال 1369 منتشر گردید و خبر قبولی من در رشته مهندسی هوافضا، دانشگاه صنعتی امیركبیر را با خود به ارمغان آورد، من مشغول برپا كردن چادر اهدایی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران بودم. زلزله ویرانگر شمال در آن سال خانه و كاشانه ما را ویران كرده بود. هنوز یادم هست كه صبح بعد از زلزله‌ای كه به لطف خدا همه خانواده جان سالم از آن به در برده بودند، زمانی كه برای بررسی اوضاع خانه‌امان با پدر راهی شدیم، معنی خم شدن پشت را فهمیدم زمانی كه ایشان با لرزش دست و بغض گلو، ویرانه‌های مسكن تازه ساخته شده‌ای را كه بعد از 30 سال كار طاقت‌فرسا با هزار امید و آرزو برای خانواده‌اش برپا كرده بود را نشانم می‌داد.

در درسهای دانشگاه هر چه آموختیم در رابطه با هوانوردی بود و "فضا" به شدت مظلوم واقع شده بود. از آرزوهایم فاصله می‌گرفتم، هر روز بیشتر از روز قبل. درس كه تمام شد اولین تجربه كاری را در شركت هوافضایی درنا راجع به بارگزاری استاتیكی و دینامیكی هواپیمای سبك پشت سر گذاشتم.

در همان سالهایی كه حد باربرداری هواپیماها را محاسبه می‌كردم، ناگهان در یك صبح زیبای بهاری كنار ساحل آرام خزر و زمانی كه خورشید آرام آرام و دوباره مهر افشانی آغاز كرده بود، بار بزرگ عشقی را در قلب خود احساس كردم كه منجر به ازدواج من با زنی صبور و مهربان شد. من معتقدم كه همسران پژوهشگران و  دل‌دادگان شیفتگان علم، از خود گذشته‌ترین نوع بشر هستند. زیرا این نوع عجیبی از بشر كه ذكرش رفت نه حواس جمعی دارد و نه جیب پرپولی. این بندگان نفرین شده خداوند (پژوهشگران) همواره به چیزی غیر از خانواده می‌اندیشند در حالی كه بار سنگین اداره خانه بر دوش همسران صبورشان است. باشد كه خدا جزای اخروی نصیبشان كند كه امیدی به درمان جنون ما در این دنیا نیست مگر اینكه پاسخ پرسش اصلی یافت شود!!

بعد از كار در هوافضایی درنا چند مجموعه خصوصی و دولتی را تجربه كردم. در سال 1384 پژوهشگاه هوافضا را به امید یافتن دریچه ای به آسمان برگزیدم. در آنجا بود که بیشتر درگیر فعالیتهای فضایی شدم و رضایت بیشتری نسبت به كارم پیدا نمودم. سرانجام فعالیتهای متعددی که در مسیر فضا انجام دادم سرنوشت من را با سازمان فضایی ایران پیوند زد و دو سال افتخار همکاری در مجموعه عظیم این سازمان را در کارنامه خود دارم.

اولین پروژه واقعاً فضایی من موضوعی با عنوان پسماندهای فضایی (Space Debris) بود. مدتی كه از شروع پروژه پسماندهای فضایی گذشت مجبور شدم اندكی از سیارات و ستاره‌ها بدانم. اندك اندك به رؤیاهایم نزدیكتر و نزدیكتر می‌شدم. بعد از 10 سال دوباره به آسمان نگاه كردم و از عظمت و زیبایی آن وجدی مضاعف یافتم. در این راه با گروه‌های نجومی آشنا شدم و متعجب از عمق نفوذ آنها در ذهن و اندیشه جوان دانش‌آموزان و دانشجویان. دیدم كه چگونه بدون كمكی، بودجه‌ای یا سازمانی عریض و طویل و پستهای مدیریتی آنچنانی و امكانات دولتی اینچنانی تحولی به وجود آورده‌اند دیدنی.

و افسوس خوردم، افسوس خوردم كه همه آن علاقه‌مندان جوان به خوبی می‌دانند كه مشتری در چه طول موجی تابش دارد و فاصله نزدیكترین ستاره تا خورشید چقدر است، می‌دانند و خوب هم می‌دانند كه ماه چه زمانی نو می‌شود و فنون عكاسی از اجسام كم نور آسمان چگونه است ولی نمی‌دانند كه چگونه می‌توان به فضا رفت. با تكنولوژی و دانش فضانوردی و ادوات و ابزار كشف فضا بیگانه‌اند. مدار را اغلب نمی‌شناسند و از مانورهای فضایی اطلاعات كمی دارند. قفل را یافته بودم و كلید در دست داشتم. همتی می‌خواست و انگیزه‌ای كه همسرم قدم اول را برایم برداشت: "كاری را انجام بده كه دوستش داری" و من هم انجام دادم.

وب‌سایت"دانش فضایی" قدم اول است. گامهای بزرگی برای برداشتن طراحی كرده‌ام كه به جای و زمان درخوری اعلام خواهم كرد. فقط امیدوارم كه مقبول افتد. بی‌شك چنین مسیر طولانی و دشواری را به تنهایی نمی‌توان پیمود. یاری شما را خواستارم و تمنا دارم كه تنهایم نگذارید. مجموعه "دانش فضایی" را به دوستان و عاشقان فضا توصیه كنید و قدمی در راه همگانی كردن این علم بردارید. اگر نویسنده هستید مطالبتان را برای "دانش فضایی" بفرستید تا دیگران هم آن را بخوانند و اگر امكانات مالی دارید بخشی از هزینه‌های این مجموعه را متقبل شوید. بدون یاری شما، تاریكی ما را فرا خواهد گرفت. روزنه‌ای بگشایید به مهر تا پرتوی درخشان راه سخت پیش رویمان را روشن كند. پیشاپیش از شما سپاسگزارم

شهرام یزدان‌پناه
پژوهشگر علوم و فناوری فضایی
دانش فضایی
دی ماه 1385

yazdanpanah@spacescience.ir

زندگي جاريست و ما بي خبريم....
يکشنبه 4/7/1389 - 12:36 - 0 تشکر 235219

ممنون محسن عزیز
خیلی دوست داشتم این معرفی راجع به جناب یزدان پناه رو.
اول اینکه چون یه جورایی همشهریمونن ذوق کردم. بعدم چون هفته پیش تو آسمان شب صحبت کردن و منم دیدم اون برنامه رو الان دقیق می تونستم لحن این نوشته شون رو تصور کنم. کاملا دوستانه و خوش برخورد و با احساس.
ممنون از لطفت. :)

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

يکشنبه 4/7/1389 - 16:13 - 0 تشکر 235332

کی نوبت به معرفی من میرسه؟؟D: نزدیک که شد خبرم کنید بچه ها.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 22/7/1389 - 15:33 - 0 تشکر 241759

دکتر جان چند وقته نیستی!؟
می خواستم معرفیت کنم بابا

يکشنبه 25/7/1389 - 10:53 - 0 تشکر 242563


محاق جان فکر کنم دکتر رفته کربلا
مدتها پیش یه تاپیک زده بود که خواهد رفت فکر کنم رفته ولی بی معرفت خداحافظی نکرده رفته ظاهرا
ولی ایشالله که یاد ما باشه و بهش خوش بگذره و با کوله بار معنویت برگرده
از اونجا گزارش رصدی هم بیاره
اگه آدرس تاپیک رو پیدا کردم برات میذارم


خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
يکشنبه 25/7/1389 - 10:57 - 0 تشکر 242567


محاق جان این هم ادرس تاپیک
http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=17257&threadID=224260

خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
جمعه 15/11/1389 - 18:31 - 0 تشکر 279488

ابو جعفر محمد بن موسی خوارزمی




خوارزمی ابو جعفر محمد بن موسی از دانشمندان بزرگ ریاضی و نجوم می باشد از زندگی خوارزمی چندان اطلاع قابل اعتمادی در دست نیست الا اینکه وی در حدود سال 780 میلادی در خوارزم(خیوه کنونی) متولد شد شهرت علمی وی مربوط به کارهایی است که در ریاضیات مخصوصاٌ‌ در رشته جبر انجام داده به طوری که هیچیک از ریاضیدانان قرون وسطی مانند وی در فکر ریاضی تاثیر نداشته اند اجداد خوارزمی احتمالاٌ اهل خوارزم بودند ولی خودش احتمالاٌ از قطر بولی ناحیه ای نزدیک بغداد بود. به هنگام خلافت ماموی عضو دارالحکمه که مجمعی از دانشمندان در بغداد به سرپرستی مامون بود، گردید خوارزمی کارهای دیونانتوس را در رشته جبر دنبال کرد و به بسط آن پرداخت خود نیز کتابی در این رشته نوشت .


الجبر و المقابله که به مامون تقدیم شده کتابی است در باره ریاضیات مقدماتی و شاید نخستین کتاب جبری باشد که به عربی نوشته شده است دانش پژوهان بر سر این که چه مقدار از محتوای کتاب از منابع یونانی و هندی و عبری گرفته شده است اختلاف نظر دارند معمولاٌ در حل معادلات دو عمل معمول است خوارزمی این دو را تنقیح و تدوین کرد و از این راه به واردساختن جبر به مرحله علمی کمک شایانی انجام داد اثر ریاضی دیگری که چندی پس از جبر نوشته شد رساله ای است مقدماتی در حساب که ارقام هندی(یا به غلط ارقام عربی) در آن به کار رفته بود و
نخستین کتابی بود که نظام ارزش مکانی را(که آن نیز از هند بود) به نحوی اصولی و منظم شرح می داد اثر دیگری که به مامون تقدیم شد زیج السند هند بود مه نخستین اثر اختر شناسی عربی است که به صورت کامل بر جای مانده و شکل جداول آن از جداول بطلمیوس تاثیر پذیرفته است.

کتاب صورت الارض که اثری است در زمینه جغرافیا اندک زمانی بعد از سال 195 – 196 نوشته شده است و تقریباٌ فهرست طولها و عرضهای همه شهرهای بزرگ و اماکن را شامل می شود این اثر که احتمالاٌ‌ مبتنی بر نقشه جهان نمای مامون است(که شاید خود خوارزمی هم در تهیه آن کار کرده بوده باشد)، به نوبه خود مبتنی بر جغرافیای بطلمیوسی بود این کتاب از بهضی جهات دقیق تر از اثر بطلمیوس بود خاصه در قلمرو اسلام. تنها اثر دیگری که بر جای مانده است رساله کوتاهی است در باره تقویم یهود.

خوارزمی دو کتاب نیز در باره اسطرلاب نوشت آثار علمی خوارزمی از حیث تعداد کم ولی از نفوذ بی بدیل برخوردارند زیرا که مدخلی بر علوم یونانی و هندی فراهم آورده اند بخشی از جبر دوبار در قرن ششم / دوازدهم به لاتینی ترجمه شد و نفوذی عمده بر جبر قرون وسطایی داشت رساله خوارزمی در باره ارقام هندی پس از آنکه در قرن دوازدهم به لاتینی ترجمه و منتشر شد

بزرگترین تاثیر را بخشید نام خوارزمی مترادف شد با هر کتابی که در باره حساب جدید نوشته می شد(و از اینجا است اصطلاح جدید))الگوریتم)) به معنی قاعده محاسبه کتاب جبر و مقابله خوارزمی که به عنوان الجبرا به لاتینی ترجمه گردید باعث شد که همین کلمه در زبانهای اروپایی به معنای جبر به کار رود نام خوارزمی هم در ترجمه به جای الخوارزمی به صورت الگوریتمی تصنیف گردید و الفاظ آلگوریسم و نظایر آنها در زبانهای اروپایی که به معنی فن محاسبه ارقام یا علامات دیگر است مشتق از آن می باشد .

ارقام هندی که به غلط ارقام عربی نامیده می شود از طریق آثار فیبوناتچی به اروپا وارد گردید همین ارقام انقلابی در ریاپیات به وجود آورد و هر گونه اعمال محاسباتی را مقدور ساخت باری کتاب جبر خوارزمی قرنها در اروپا ماخذ و مرجع دانشمندان و محققین بوده و یوهانس هیسپالنسیس و گراردوس کرموننسیس و رابرت چستری در قرن دوازدهم هر یک از آن را به زبان لاتینی ترجمه کردند.

نفوذ کتاب زیج السند چندان زیاد نبود اما نخستین اثر از این گونه بود که به صورت ترجمه لاتینی به همت آدلاردباثی در قرن دوازدهم به غرب رسید جداول طلیطلی(تولدویی) یکجا قرار گرفتند و به توسط ژرار کرمونایی در اواخر قرن یازدهم به لاتینی ترجمه شدند، از مقبولیت گستره تری در غرب برخوردار شدند و دست کم یکصد سال بسیار متداول بودند از کارهای دیگر خوارزمی تهیه اطلسی از نقشه آسمان و زمین و همچنین اصلاح نقشه های جغرافیایی بطلمیوس بود جغرافیای وی تا اواخر قرن نوزدهم در اروپا ناشناخته ماند، دیگر از کتب مهم خوارزمی کتاب مفاتیح العلوم است که کتاب مهم و ارزنده ای است خوارزمی در حدود سال 848 میلادی مطابق با 232 هجری قمری در گذشت  .

زندگي جاريست و ما بي خبريم....
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.