• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 30942)
جمعه 31/2/1389 - 1:24 -0 تشکر 201336
رفع اشکال و چکیده کتاب "نجوم به زبان ساده"

سلام بر دوستداران نجوم.

با توجه به معرفی شدن کتاب "نجوم به زبان ساده" برای شروع فعالیت در نجوم من این کتاب رو خریدم و در حال مطالعه اون هستم.

در این تاپیک به صورت کاملا خلاصه مطالب کتاب رو درج می کنم و از سایر دوستان حاضر درخواست می کنم که اشکالاتم رو هم که می نویسم رفع کنند. بازم ممنون

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

شنبه 8/3/1389 - 20:22 - 0 تشکر 202785

من این مطلب رو میزارم ؛ کمی مشکل توضیح داده اما هر کجای مطلب رو متوجه نشدید میتونید بپرسید.

ستاره ها از گاز ها و غبارهای میان ستاره ای تشکیل می شوند. این گاز ها از هیدروژن ساخته شده اند و درصد کمی از عناصر : هلیم، کربن ، نیتروژن و اکسیژن را دارا هستند. دمای این گازها معمولا به 2 درجه ی کلوین می رسد. وسعت این گازها بسیار زیاد است، اما چگالی آن ها بسیار کم می باشد و در برخی از قسمت ها حتی به 1 تا 10 اتم در سانتیمتر مکعب می رسد. این درحالی است که یک سانتیمتر مکعب از هوایی که تنفس می کنیم 19^10 اتم دارد! پس باید یک عامل وجود داشته باشد که باعث فشردگی این گازها، و اثر کردن گرانش بر آن ها باشد. چرا که در حالت عادی نیروی گرانش بین اتم ها بسیار کم بوده و تاثیر کمتری در فشردگی این ابر گازی دارد. چند عامل در فشردگی این سحابی ها تاثیر دارد:

ابر نواختر و نواختر ها.

برخورد ابرهای گازی با یکدیگر.

تپ اخترها (ستاره های نوترونی).

انفجارهای کیهانی ( ستاره ای).

در ابر نواخترها و نواختر ها امواج حاصل از آن ها باعث داغ شدن و متراکم شدن گازها میشود. حتی گاهی دمای این  سحابی ها به 50000 درجه ی کلوین نیز می رسد و همین امر باعث می شود این ابر ها تمامی الکترون های خود را از دست بدهند که به این گاز، گاز یونیزه گفته میشود.

در برخورد ابر گازی هم به دلیل بالا رفتن تراکم و گرانش، گاز فشرده می شود. در عامل سوم امواج پی در پی که تپ اخترها در چرخشهای متوالی ساطع می کنند مانند: ابر نواختر ها و نواختر ها، باعث فشرده شدن گازها می شوند. فشرده شدن گاز باعث ایجاد یک نیروی جدید مقابل نیروی گرانش می شود. زیرا با گرم شدن گاز در اثر فشرده شدن، گاز می خواهد انبساط یابد اما نیروی گرانش مانع این عمل می شود. تقابل این دو نیرو باعث چرخیدن گاز به دور مرکز جرم خود می شود و همزمان با آن منقبض می شود. این انقباض تا زمانی ادامه پیدا می کند که مرکز این ابر متراکم شده و به دمای مناسب برای واکنش های هسته ای برسد. زمانی که واکنش ها شروع می شود دمای مرکز این پیش ستاره با شروع واکنش ها بسیار بالاتر از قسمت های بیرونی است.

پس جریان همرفتی ایجاد می شود که باعث می شود مواد درونی  به قسمتهای بیرونی بروند. البته چون اختلاف دما بسیار بالاست و موجب بالا رفتن سرعت این همرفتی می شود جریان همرفتی در ستاره ادامه می یابد اما در این حالت سرعت همرفتی بسیار بالاست و مواد بیرونی به سمت مرکز ستاره (مواد داخلی) فرومیروند. (ستاره های پر جرم دارای هسته های همرفتی کوچک تر و پاکت های تابشی می باشند.

ستاره هایی مانند خورشید دارای هسته های تشعشعی و پاکت های همرفتی هستند. کم جرم ترین ستاره ها از هر نظر همرفتی اند.[Michael A.seeds]) در این حالت اولین نور ها در فضا پخش می شود .محل شروع واکنش های هسته ای ستاره در مرکزش قراردارد و در ابتدا نیز عناصر سبک مانند هیدروژن را به عنوان سوخت همجوشی هسته ای می سوزاند.

منبع : نجوم و اختر فیزیک مقدماتی (جلد دوم) ، مولفان: زیلیک و اسمیت ، فصل شانزدهم: تحول ستارگان ، فصل هفدهم: مرگ ستارگان ، فصل نوزدهم : محیط بین ستاره ای و تولد ستاره.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

دوشنبه 10/3/1389 - 2:46 - 0 تشکر 202964

سلام و عرض تشکر از جناب نیما. یه خورده و کمی بیشتر از یه خورده پیچیده و سنگین بود ولی یه چیزایی دستگیرم شد. و نیز برام این جریان همرفتی خیلی جالب بود. واقعا که چه عالمی اون بالاست تو آسمون و ما بیخیال!!! جا داره که بگیم الله اکبر از این خلقت و ... هیچی دیگه.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

سه شنبه 11/3/1389 - 17:36 - 0 تشکر 203328

سلام همراهان

ادامه فصل اول:

6-1 سیارات: اجرام تقریبا کروی جامد و بزرگ که به دور خورشید می گردند. همه سیارات نسبتا سردند و بازتاب نور خورشید اونا رو مرئی می کنه. برخیشون رو میتونیم هراز چتدی با چشم غیر مسلح ببینیم ولی سه سیاره را فقط میشه با تلسکوپ دید. در نظر اول سیارات هم مث انبوه ستاره های آسمونن ولی تفاوتاشون با ستاره ها ایناست:

الف)نوری پایدار دارن و چشمک نمی زنن. "از این جهت اجرام سربراهین."

ب)همینطور که از اسمشون برمیاد تو آسمون سیر می کننو جاشون تو آسمون ثابت نیس.

پ)از نمای تلسکوپ به صورت قرصهای نورانی اند که هر چی بزرگنمایی بیشتر بشه قطر اون قرص بزرگتر میشه ولی در مورد ستاره ها حتی با قویترین تلسکوپا هم فقط به صورت نقاط نورانی به نظر میرسن.{علتش رو باید کارشناسامون بگن ولی فکر کنم چون فاصله شون تا زمین خیلی کمتر از فاصله ستاره هاست. درسته؟}

ت)سیارت رو فقط میشه در یه نوار باریک تو آسمون دید.{چرا؟ البته فکر می کنم که منظومه شمسی باید حدودا دو بعدی باشه یعنی همه مدار سیارات اون به صورت یه صفحه باشن یعنی بیشتر حالت عدسی مانند داره تا کروی. درسته؟}

7-1 سیارکها: اجرام جامد با شکلهای نامنظمند که به دور خورشید می گردند و عمده تفاوتشون با سیارات اندازه شونه. سرسceres بزرگترین سیارکه که قطرش 800 کیلومتره(یعنی همچینم کوچیک نیستن)!! اما اکثرشون قطری حدود 3 کیلومتر دارن. سیارکها هم با نورخورشید دیده میشن اما به دلیل سطح نا منظمشون انعکاس نور اندکی دارن و فقط با تلسکوپ میشه دیدشون.

اگر دوستان صاحب نظرمون همچون محاق، نیما جی 22 و نیز از جناب "امیرآسترو" غافل نشیم، زحمت بکشن ایرادای بنده رو که با {} مشخص شده و در دو مورده رفعش کنن ممنون میشم.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

سه شنبه 11/3/1389 - 20:3 - 0 تشکر 203367

در مورد سوال اول :
بله درست متوجه شدید ؛ به دلیل فاصله ی زیادی که ستاره ها از ما دارند هرچقدر هم از تلسکوپ های غول پیکر با بزرگنمایی بالا استفاده کنیم قادر نخواهیم بود جزئیات آن ها را مشاهده کنیم .اما چون سیارات به ما نزدیک هستند با افزایش بزرگ نمایی میتوانیم جزئیات بیشتری رو از اونها ببینیم.
اما در مورد سوال دوم:
علت اینکه سیارات رو فقط میشه در یه نوار باریک در آسمان دید این هست که سیاره ها فقط تو منطقه باریکی هستن که ما بهشون می گیم منطقه البروج، این نوارباریک از سمت شرق آسمان تاغرب آسمان کشیده می شه یعنی همان مسیری که خورشید در آسمان بالای سر ما طی می کند. ( به مدار حرکت خورشید می گن دایره البروج )
برای به دست آوردن اطلاعات کافی از منطقه البروج
میتونید به این لینک مراجعه کنید :
http://www.tebyan.net/Science_Technology/Astronomy/Star_Gazing/2010/5/31/125596.html

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

چهارشنبه 12/3/1389 - 13:31 - 0 تشکر 203551

medman گفته است :
[quote=medman;497712;202964]سلام و عرض تشکر از جناب نیما. یه خورده و کمی بیشتر از یه خورده پیچیده و سنگین بود ولی یه چیزایی دستگیرم شد. و نیز برام این جریان همرفتی خیلی جالب بود. واقعا که چه عالمی اون بالاست تو آسمون و ما بیخیال!!! جا داره که بگیم الله اکبر از این خلقت و ... هیچی دیگه.

سلام

خوبین؟

باید خدمت medman خسته نباشید عرض کنم و بگم که دستتون درد نکنه بابت این خلاصه ای که از کتاب می زارین اینجا. من تو نجوم یه تازه وارد و تازه کارم. بهش علاقه دارم و تو یه انجمن نجومی در یزد عضو شدم که کلاسهای مقدماتیشو دارم می گذرونم (که البته فعلاً به خاطر دانش آموزا و دانشجوها تا آخر خرداد و احتمالاً تابستون تعطیله وبرنامه نداریم.). امیدورام تو این مدت حداقل اینجا بتونم اطلاعاتم رو بالا ببرم و با کمک شما دوستان بتونم بهبود بدم اطلاعات نجومیم رو.

 توی نت مطالبش رو می خونم و مطالبی هم که خوندم توش توصیه شده بود که کتاب نجوم به زبان ساده رو بخونم داشتم واسه دانلودش سرچ می کردم که آدرس این تاپیک رو داد و وقتی خوندمش جالب بود واسم و ازتون ممنونم. راجع به اینکه دیگران هم کمک کنن موافقم اما من کتابش رو هنوز ندارم که بتونم همکاری کنم باهاتون.اما بازم از شما ممنونم که خلاصه شو میزارین که بدرد من و امثال من هم می خوره.

مرسی. خیلی ممنون.

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

چهارشنبه 12/3/1389 - 13:37 - 0 تشکر 203555

سلام و ممنون به خاطر رفع اشکال... فقط یه سوال دیگه این که منظومه شمسی به شکل یه صفحه بزرگه نه یه کره درسته یا نه؟ منظور من اینه که مدار زمین با سایر سیارات و خورشید روی یه صفحه قرار میگیرن یا در یه فضای سه بعدین؟ اگه روی صفحه باشن درک دایره البروج خیلی آسونتره.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 13/3/1389 - 12:26 - 0 تشکر 203808

سلام. اول بابت اینکه اون تیکه از مطلبتون رو گذاشتم و بعدش یادم رفت بگم که باهاتون موافقم و منم درک اون تیکه واسم سخته، عذر می خوام.
بله گمونم سیارات منظومۀ شمسی روی یک صفحه هستن و یک مدار بیضوی شکل و فکر نمی کنم شکل کروی واسه این مدار باشه یعنی تا جایی که من یادمه و تو کلاس یاد گرفتم این طوری بوده. کل آسمان و کیهان رو شکل کروی فرض کردن اما مدار سیارات یک صفحه هست که شکل مدار هم بیضیه که خورشید در یک کانون اون قرار داره.
میشه گفت دو بعدیه این صفحه.
اگه اشتباهه جایی از حرفام بهم بگین
مرسی

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

پنج شنبه 13/3/1389 - 14:6 - 0 تشکر 203818

خدمت  yassy گرامی سلام عرض میکنم و ورود ایشون رو به انجمن نجوم خوشامد میگم .

امیدوارم انجمن نجوم برای شما مفید باشه و با تلاش و همکاری شما پربارتر شود.

اکثر جرم اجرام آسمانی که به دور خورشید می چرخند در 8 سیاره ی منزوی جمع گشته با مدار تقریبا دایره ای شکل به دور مدار می چرخند . و در یک صفحه ی تقریبا صاف به نام دایرةالبروج واقع هستند .

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

جمعه 14/3/1389 - 5:55 - 0 تشکر 203928

سلام بر جناب نیما و دست مریزاد به خاطر اطلاعات ونیز درود بر "یاسی" تازه وارد و تازه کار انجمن نجوم عین خودم!!! گفتید یزد؟ بنده هم از روستاهای مهریز یزدم. من توی پارک علم و فناوری یزد عضو انجمن "غیر حرفه ای" یعنی آماتور نجوم یزد شدم ولی چون خودم وقت کلاسها رو نداشتم برم استینامو تا آرنج بالا زدم و شروع کردم خوندن این کتابو. و دلیل ثبت خلاصه اش اینجا هم رفع اشکال بود بیشتر که به این هدفم با لطف جناب نیما و محاق عزیز رسیدم. فقط یه راهنمایی این کتاب رو میتونید از کتابفروشی چشمک بگیرین قیمت 6500 تومنه. در مورد پاسخ شما و جناب نیما هم ممنون.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

جمعه 14/3/1389 - 12:51 - 0 تشکر 203946

به به ...!
آدم لدت می بره این دوستان علاقه مند به نجوم را می بیند!!
متاسفانه بنده تا اواسط تیر درگیر یک کاری شدم که کمتر می رسم به انجمن سر بزنم و امیدوارم دوستان در نبود من به همین خوبی به بحث های خود ادامه دهند.
اما چند تا نکته:
1- فکر کنم فروشگاه اینترنتی تبیان هم این کتاب را داشته باشد که می توانید از این طریق نسبت به خریدش اقدام کنید.
2- همان طور که همه نیز اشاره کردند سیارات منظومه شمسی تقریبا تاکید می کنم تقریبا در یک صفحه قرار دارند البته به جز پلوتو که ابته پلوتو دیگر سیاره نیست. به همین دلیل است که شما همیشه در مسیر ظاهری حرکت خورشید باید به دنبال سیارات باشید. یعنی اگر جسمی نورانی را در دب اکبر دیدید و نمی دانستید چیست قطعا آن جسم سیاره نیست اما اگر در هنگام غروب خورشید ر غرب یک جسم پرنور دیدید مطمدن باشید که سیاره زهره است

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.