• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 20403)
سه شنبه 13/9/1386 - 6:29 -0 تشکر 18312
فیزیک کوانتومی (و کارکرد آن در دنیای نانومقیاس)

فیزیک کوانتومی جایگاه مهمی در علوم نانو مقیاس داره. در این پست میخواهیم یه کلیاتی از این بحث رو ارائه کنیم. اگر علاقمندی وجود داشت در هر زمینه به جزییات بیشتر وارد میشیم.


شنبه 4/12/1386 - 8:56 - 0 تشکر 31381

در مورد کاربردهای عمومی این دانش در فناوری نانو که صحبت میکنیم، میتونیم وسعت این رو به موضوعات مشخصی محدود کنیم، اگر چه حقیقتا دامنه اون وسیع و پهناور هست. مثلا الکترودینامیک کوانتومی (نظریه میدان کوانتومی برای توضیح پدیده الکترومغناطیس) ، کرومودینامیک کوانتومی (نظریه مربوط به بر همکنش قوی بین هسته ای) نظریه ابرتار و .. شاید در همه زمینه‌های نانوفناوری مورد نیاز نباشند. اما دانش معمول در مکانیک کوانتومی در مورد الکترون ها در ماده، مطلبی ضروری در بیشتر شاخه های کاری در نانوفناوری هست، مثلا برای فیزیکدان ها و شیمیدان های حالت جامد. اصلا تا از این موضوع نگذشتیم بگم که شیمی کوانتومی و فیزیک حالت جامد دو موضوع بسیار مرتبط و تنگاتنک با علوم و فناوری نانو هستند. در زمینه‌هایی مثل نانوکامپیوترها و سیستم‌های نانوالکترونیکی VLSI موضوع کلی مرتبطی با فناوری نانو هست که از سویی دیگر عمیقا با الکترونیک کوانتومی در تماس و تبادل ه.

کوتاه سخن اینکه علوم و فناوری نانو – بخاطر اندازه و مقیاسی که در آن معتبرند با مخلوطی از خواص فیزیکی کلاسیک و کوانتومی در تعامل هستند و فهم بسیاری از فرآیندها و روندها بدون داشتن ابزار دانش کوانتومی برای نانوتکنولوژیست غیر ممکن ه. در ادامه سعی میکنیم با مثال هایی از دنیای واقعی نانو، سعی در فهمیدن تفاوت‌های مکانیک کلاسیک و کوانتومی کنیم.


شنبه 4/12/1386 - 9:0 - 0 تشکر 31383

خوب میخوام دو تا مثال بزنم از دنیای فیزیک کوانتومی در مورد تفاوت هایی که در پدیده‌ها، در مقیاس‌های بسیار کوچک (کوچکتر از 100 نانومتر) بین حالتهای کلاسیک وجود داره. تو این مثال هایی که میزنم توپ نماد یه ذره حامل مثلا الکترون هست.

مثال اول رو در مورد سطوح انرژی در شرایطی که فیزیک کوانتومی حکمفرماست میزنیم (مثلا یک چاه پتانسیل). در اینجا سطوح انرژی به صورت کمیتهای گسسته هستند (یعنی اعداد صحیحن و مثلا سطح انرژی 3.5 نداریم، 3 و 4 داریم) و در هر سطح انرژی هم تعداد حد اکثر دو ذره (مثلا دو الکترون) میتونه قرار بگیره.

در تصور کلاسیک ما اگر جعبه عمودی داشته باشیم و از بالا یک توپ رو داخل اون بندازیم، توپ میره در کف جعبه (که کمترین سطح انرژی و بیشترین پایداری رو داره) قرار میگیره. اما در فیزیک کوانتومی، ذره یا همون توپ ما در پایین ترین سطح انرژی هم اندکی از کف چاه یا (یا همون جعبه) فاصله داره. تصور کنید که توپی رو داخل جعبه ای انداختید و با فاصله ای کم از کف جعبه معلق روی هوا قرار گرفته!

شکل زیر یک چاه کوانتومی به عرض 10 نانومتر رو نشون میده که 3 سطح انرژی در اون رسم شده. اون n مساوی یک پایین ترین سطح انرژی هست که ذره ها در اول تمایل دارند به خاطر پایداری بیشتر اونجا جا بگیرن. اما همونطور که میبینین، این سطح یه کوچولو با کف (کف جعبه در مثال کلاسیک ما) فاصله داره! (از صفر بیشتره)



شنبه 4/12/1386 - 9:20 - 0 تشکر 31384

حالا مثال دوم. اینجا شما فرض کنید یک توپ دارید و یک دیوار در مقابلتون هست که میخواهید توپ رو از روی اون رد کنید. خوب در تصور ما ( و طبیعتا در فیزیک کلاسیک) هر چه توپ با ارتفاع بالاتری از دیواره پرتاب بشه، احتمال رد شدنش بیشتر میشه. مثلا توی شکل زیر احتمال عبور توپ توسط فرد ب که قویتره بیشتر از فرد آ است. (من هیچ وقت نقاشیم تعریفی نداشته )



عکس رو در اندازه اصلی ببینید


اما در فیزیک کوانتومی انرژی بیشتر، لزوما به معنای احتمال بیشتر برای عبور از مانع نیست! مثلا نمودار زیر رو ببینید. T(E) ضریب عبور ذره (مثلا الکترون) هست که شاخصی از احتمال عبور اون رو بدست میده. همونطور که میبینید این احتمال در همه جا 100 درصد نیست (اونجاهایی که ضریب 1 هست یعنی احتمال عبور ذره صد در صده و حتما از رو مانع رد میشه). مثلا در انرژی .40 الکترون ولت نزدیک 60 درصد احتمال عبور ذره هست در حالیکه این احتمال برای انرژی 0.36 الکترون ولت 100 در 100 هست!! (فرض کنید شما و برادر یا خواهر کوچکترتون میخواهید یک توپ رو از روی دیوار رد کنید، شما مجکم تر و بالاتر میندازید و اون ضعیف تر و پایین تر، اما در عین ناباوری توپ اون رد میشه و مال شما نه ... و آبروریزی میشه دیگه جلوی بچه!! این تفاوت فیزیک کوانتومی و کلاسیکه!)

در شکل زیر نقطه چین در مورد همین پدیده عبور (که در مورد چاه کوانتومی از ماده ای نیمه هادی است) در فیزیک کلاسیک هست و همانطور که میبینید، بعد از یک انرژی آستانه، احتمال عبور ذره همیشه صد در صد خواهد بود، همانطور که ما انتظار داریم آدم قویتر توپ رو راحتتر از روی دیوار عبور دهد.


عکس رو در اندازه اصلی ببینید


شنبه 4/12/1386 - 9:25 - 0 تشکر 31385

این دو تا مثال خیلی ساده بود از فضای نانومتری در جاییکه پدیده‌های فیزیکی بعضا از حالت کلاسیک خارج و به سمت کوانتومی مایل میشن. امیدوارم تونسته باشم به خوبی بیان کنم و خوانندگان این تاپیک هم راضی شده باشن. در  ادامه در صورتی که سوالی باشه در خدمت دوستان هستیم.


شنبه 4/12/1386 - 15:4 - 0 تشکر 31418

سلام

اولا دوست عزیز ؛ من نمی تونم عكس ها رو ببینم...

ثانیا :

مثال هایی كه شما زدید كاملا درسته و من هم از قبل این ها رو          می دونستم... اما آیا به نظر شما مثال هاتون مربوط به فضای نانو میشه؟

الآن دانشمندان در حال ساختن قطعات صنعتی در ابعاد نانو متری هستند. یعنی نانو ذرات به اندازه ای  بزرگ هستند كه ما می تونم باهاشون كار كنیم... اما الكترون آنقدر كوچیكه كه حتی ما دقیق نمی دونیم موجه یا ذره...

 مثال های شما درستند و رفتار الكترون خیلی از وقت ها مكانیك كلاسیك رو در ابعاد خودش نقض می كنه. اما الكترون بسیار بسیار كوچك تر از ابعاد نانومتریك است و اصلا ربطی به نانو تكنولوژی نداره...

Moein Nemati

 

 

شنبه 4/12/1386 - 21:41 - 0 تشکر 31475

دوست خوبم moeinnemati
مطمئنا الکترون ها نانومتریک نیستند اما اثرات خاص ذره های بنیادی در همین ابعاد دیده میشه.
دوباره مطالب قبلی شما و این مطلب جدید رو خوندم تا بتونم جواب کاملی براتون بنویسم و موضوع رو روشن کنم، اما قضیه مطالبی که نوشتید قضیه آدمی هست که یه سری اسامی به گوشش خورده بود و بعدا رفت و در مقابل یک تاریخدان گفت: "خسن و خسین، هر سه دختران مغاویه اند" ... حالا اون میخواست مشکلات چیزی رو که بنده خدا گفته بود درست کنه ... نمیدونست چی رو باید مبنا بگیره و بقیه رو حل کنه!
حالا این جریان ماست. بنده رشته ام این چیزهایی که نوشتم هست و طبیعی ه که چیزی رو که اطمینان نداشته باشم نمیگم. شما هم اگر سوال مشخصی دارید یا نکته واقعا علمی ای به ذهنتون میرسه بگید.
من هم تلاشم رو میکنم که حدس بزنم معنی گزاره هایی که نوشتید چیه و متناسب با اون دلیل بیارم.


يکشنبه 5/12/1386 - 0:46 - 0 تشکر 31507

باید به عرضتون برسونم اصلا "كوانت" یعنی چیزی مثل متغیرهای گسسته .

کوانتوم یک کلمه مفرده و جمعش هست کوانتا. یک کوانتوم در فیزیک کمترین واحد ممکن از چیزی هست که به صورت مستقل میتونه موجود باشه.

کمیتهای کوانتومی کمیتهای گسسته اند به این معنی که فقط مقادیر خاصی میتونن باشن نه یک طیف پیوسته. (امیدوارم که فرق کمیت های گسسته و پیوسته رو بدونید)

"نانو" یعنی " ده به توان منفی نه" و در این ابعاد هم اندازه ی كوانتوم ها ( یكاهای گسسته) بسیار در مقابل اندازه های دیگر ناچیزند. همون طور كه در مقیاس های بزرگ.. و كوانتوم در ابعاد نانو متریك اصلا كاربردی نداره...

این جمله رو اصلا متوجه نمیشم. اندازه کوانتوم ها یعنی چی؟

اولا دوست عزیز ؛ من نمی تونم عكس ها رو ببینم...

شاید از اینترانت استفاده میکنید.عکس ها با اینترانت تبیان باز نمیشن، چون مجبور بودم در tinypic.info آپلودشون کنم. در صورتیکه مدیر سیستم لطف کنن و در تبیان هاستش کنن با اینترانت هم دیده میشه.


مثال هایی كه شما زدید كاملا درسته و من هم از قبل این ها رو  می دونستم...

در صورتیکه نمودارها رو نبینید (که گفتید ندیدید) نمیتوانید قضاوتی در مورد اینکه از قبل میدونستید یا نه داشته باشید چون اصل مطلب در واقع همون نمودارها و تصاویر بود.


اما آیا به نظر شما مثال هاتون مربوط به فضای نانو میشه؟

بله. همونطوری که توضیح دادم مکانیک کوانتومی یکی از ابزارهای مورد نیاز در فناوری نانو هست. مثالها مشخصا مربوط به چاه های کوانتومی بود که در ساختارهای نیمه هادی برای کاربردهای مختلف ساخته میشه و به وضوح در قلمرو دانش و فناوری نانو جا میگیره. شما تعریف نانوفناوری رو میدونید؟ مثلا یک تعریف اینه که :

... تحقیق بر روی قطعات و ادوات بسیار كوچك كه خواصشان به خواص الكترونیكی این قطعات وابسته است و خواص الكتریكی آنها احتمالاً متأثر از حركت تعداد معدودی الكترون در طی عملكرد قطعه می‌باشد....

یعنی فناوری نانو کار کردن با "الکترون" ها نیست اما مشخصا استفاده از خواص جدیدی هست که در ابعاد کمتر از 100 نانومتر میتوانیم با استفاده از محدودیت ها و تاثیراتی که در عملکرد و رفتار اجزای ماده (حتی اجزای بنیادی) داشته باشیم، از جمله الکترون.


الآن دانشمندان در حال ساختن قطعات صنعتی در ابعاد نانو متری هستند. یعنی نانو ذرات به اندازه ای  بزرگ هستند كه ما می تونم باهاشون كار كنیم... اما الكترون آنقدر كوچیكه كه حتی ما دقیق نمی دونیم موجه یا ذره...

به جواب بالا رجوع کنید. فناوری نانو در قلمروی اتمها و ملکولها نقش داره که کوچکترین جزء ساختاری مواد هستند که خواص خود آنها رو دارن.

مثال های شما درستند و رفتار الكترون خیلی از وقت ها مكانیك كلاسیك رو در ابعاد خودش نقض می كنه. اما الكترون بسیار بسیار كوچك تر از ابعاد نانومتریك است و اصلا ربطی به نانو تكنولوژی نداره..


اشتباه شما این هست که فکر میکنید "الکترون" باید مثلا به اندازه یک ملکول باشه تا نقشی در نانوتکنولوژی داشته باشه. مثلا ما میخواهیم یک حسگر مادون قرمز بسازیم با استفاده از نیمه هادی ها. خوب این کار رو مثلا میشه با ایجاد یک ساختار سیلیکون ژرمانیوم انجام داد. دستکاری ها و حکاکی های ما در ابعاد زیر 50 نانومتر بر روی این نیمه هادی ها و در اتاق های تمیز انجام میشه و استفاده‌ای که از این حسگر میشه دقیقا بر مبنای خروج الکترون از سطوح انرژی در چاه کوانتومی و متعاقب اون بازگشت و گسیل یک فوتون هست که بررسی این اثرات در حیطه فیزیک کوانتومی قرار میگیره. یعنی ما ادوات نانومتری رو هم که میسازیم (و بهش در این مثالی که زدم حرکت از بالا به پایین در نانوفناوری میگن) در واقع خیلی جاها به خواص و مطالعات کوانتومی نیازمندیم. درسته الکترون کوچکتر از نانومتره، اما این دلیل نمیشه که با "نانوفناوری" ارتباطی نداشته باشه! اصولا خیلی چیزها کوچکتر یا بزرگتر از این ابعاد هستند، اما در اون نقش دارند.

اگر هر جا رو متوجه نشده بودید یا دوست داشتید توصیح بیشتری داده بشه بگید.

و در آخر یه نکته دوستانه: هیچ انسانی با روحیه علم آموزی و پژوهش گری نیست که اخلاق غیر فروتنانه داشته باشه. اصولا رخوت و خودبزرگ بینی حتی برای دانشمندان بزرگ هم یک آفت ه.

این لحن نگارش شما فرصت یادگیری رو ازتون میگیره:

باید به عرضتون برسونم ... اولا که ... اصلا كاربردی نداره ... اصلا ربطی به نانو تكنولوژی نداره...

که قاطعیت و حق به جانب بودن خاصی هم درش هست در حالیکه به لحاظ علمی اکثر گزاره ها تون نادرسته و نشون میده که باید مطالعه خیلی بیشتری بکنید در اینکه اساسا نانوفناوری چیه و فیزیک کوانتومی در چه مورد هست. شما باید بدونید که هر کدوم اینها چی هستند تا بتونید بگید که آیا ربطی به هم دارند یا خیر. بهتره که حتی در موضوعاتی که انسان تسلط داره کمی احتمال بده که شاید اشتباه میکنم ... چه برسه به موضوع عمیق و گسترده ای مثل این.

بهرحال من سعی کردم حدس بزنم که شما چه مطالبی مورد نظرتون بوده و جواب ها رو بر اون مبنا دادم، اگر اشتباه متوجه شده بودم شما منظورتون رو بنویسید و اگر نیازی بود بیشتر در موارد بالا صحبت میکنیم.


يکشنبه 5/12/1386 - 22:18 - 0 تشکر 31592

سلام

دوست عزیز... من اگه یه كمی با قاطعیت حرف می زنم، اخلاقم این جوریه... چون من عادت دارم توی بحث های علمی خیلی قاطع، دقیق و جدی باشم و خدای ناكرده قصد تكبر ، فخرفروشی یا ... چه می دونم هرچی كه شما اسمشو بذارید رو ندارم...

کوانتوم یک کلمه مفرده و جمعش هست کوانتا. یک کوانتوم در فیزیک  کمترین واحد ممکن از چیزی هست که به صورت مستقل میتونه موجود باشه

شما كه میگید این موضوع رشته ی شماست، آیا واقعا واژه ی كوانت رو تا حالا نشنیده اید؟ كوانت نوری روچی ...

اندازه ی كوانت ها یعنی اندازه ی مقادیر گسسته

در صورتیکه نمودارها رو نبینید (که گفتید ندیدید) نمیتوانید قضاوتی در مورد اینکه از قبل میدونستید یا نه داشته باشید چون اصل مطلب در واقع همون نمودارها و تصاویر بود.

شما قصدتون اثبات كوانتومی بودن خواص الكترون بود كه من اینو می دونستم.

فناوری نانو کار کردن با "الکترون" ها نیست

این حرف خود شماست.

فکر میکنید "الکترون" باید مثلا به اندازه یک ملکول باشه تا نقضی در نانوتکنولوژی داشته باشه.

نه خیر... من همچین فكری نمی كنم.

در ضمن، خواهش می كنم نگید من كم مطالعه كرده ام... چون من حدود 5 سال از عمرم رو فقط و فقط وقف مطالعه ی فیزیك نوین ، به ویژه فیزیك ذرات كرده ام... اما فعلا موقتا تا یه زمانی گذاشتمش كنار...

مثلا ما میخواهیم یک حسگر مادون قرمز بسازیم با استفاده از نیمه هادی ها. خوب این کار رو مثلا میشه با ایجاد یک ساختار سیلیکون ژرمانیوم  انجام داد. دستکاری ها و حکاکی های ما در ابعاد زیر 50 نانومتر بر روی این نیمه هادی ها و در اتاق های تمیز انجام میشه و استفاده‌ای که از این حسگر میشه دقیقا بر مبنای خروج الکترون از سطوح انرژی در چاه کوانتومی و متعاقب اون بازگشت و گسیل یک فوتون هست که بررسی این اثرات در فیزیک کوانتومی قرار میگیره.

اگه ممكنه بیشتر توضیح بدید... فكر كنم مشكل داره حل میشه...

Moein Nemati

 

 

دوشنبه 6/12/1386 - 1:53 - 0 تشکر 31624

moeinnemati عزیز سلام

دوست عزیز... من اگه یه كمی با قاطعیت حرف می زنم، اخلاقم این جوریه... چون من عادت دارم توی بحث های علمی خیلی قاطع، دقیق و جدی باشم و خدای ناكرده قصد تكبر ، فخرفروشی یا ... چه می دونم هرچی كه شما اسمشو بذارید رو ندارم...

دقیق و جدی بودن با خروج از حیطه ادب و فروتنی و عدم تناسب بین چیزی که در چنته هست و چیزی که ادعا میشه فرق میکنه. آدم موفق کسی هست که این تفاوت ها رو بدونه.


شما كه میگید این موضوع رشته ی شماست، آیا واقعا واژه ی كوانت رو تا حالا نشنیده اید؟ كوانت نوری روچی ...


کوانت مکانیک و کوانت انرژی و حتی کوانت خورشیدی و ... چیزهایی هست که در بعضی از متون برای مفاهیم مختلف استفاده میکنند و چون لزوما "کوانت" معادل ِ "کوانتومی" نیست و چون ممکن ه با "کوانتا" اشتباه بشه ترجیح میدم ازش استفاده نکنم. ضمنا نیازی نمیبینم که به شما اثبات کنم در مورد رشته ام راست گفته ام یا خیر!
در مورد تفاوت هایی که در پاسخ بالا گفتم هم بیشتر فکر کنید.


اندازه ی كوانت ها یعنی اندازه ی مقادیر گسسته

پس "کوانت" یعنی "مقادیر گسسته" در تعریف شما اما "کوانتوم" لزوما با مقادیر سر و کار نداره.


شما قصدتون اثبات كوانتومی بودن خواص الكترون بود كه من اینو می دونستم.

خیر. من قصدم در عنوان تاپیک هست: معرفی کوتاهی از فیزیک کوانتومی و فصل مشترک نانوفناوری با اون.


فناوری نانو کار کردن با "الکترون" ها نیست

این حرف خود شماست.

؟

فکر میکنید "الکترون" باید مثلا به اندازه یک ملکول باشه تا نقضی در نانوتکنولوژی داشته باشه.

نه خیر... من همچین فكری نمی كنم.

پس این جمله های شدیدا اشتباه رو نباید مینوشتید:

  • اما الكترون بسیار بسیار كوچك تر از ابعاد نانومتریك است و اصلا ربطی به نانو تكنولوژی نداره...
  • و كوانتوم در ابعاد نانو متریك اصلا كاربردی نداره...

در ضمن، خواهش می كنم نگید من كم مطالعه كرده ام... چون من حدود 5 سال از عمرم رو فقط و فقط وقف مطالعه ی فیزیك نوین ، به ویژه فیزیك ذرات كرده ام... اما فعلا موقتا تا یه زمانی گذاشتمش كنار...

ببینید ما در این تاپیک داریم یک بحث علمی میکنید و اینکه آیا شما واقعا 5 سال مطالعه هدفمند کردید (و از چه منابعی و با چه راهنمایی ای و ..) و اینکه من رشته‌ام ربطی به نانو داره و سواد فیزیک‌ام چقدر هست موضوع بحث ما نیست. من هم شما رو نمیشناسم و تنها از روی مطالب شما قضاوت میکنم که نیاز جدی به مطالعه دارید.

به هر حال، از این بعد در این تاپیک به بحث علمی بپردازید و اگر سوال علمی مشخص دارید مطح کنید. در غیر اینصورت مطالب نامربوط برای حفظ پیوستگی تاپیک نمایش داده نمیشه.

مثلا ما میخواهیم یک حسگر مادون قرمز بسازیم با استفاده از نیمه هادی ها. خوب این کار رو مثلا میشه با ایجاد یک ساختار سیلیکون ژرمانیوم  انجام داد. دستکاری ها و حکاکی های ما در ابعاد زیر 50 نانومتر بر روی این نیمه هادی ها و در اتاق های تمیز انجام میشه و استفاده‌ای که از این حسگر میشه دقیقا بر مبنای خروج الکترون از سطوح انرژی در چاه کوانتومی و متعاقب اون بازگشت و گسیل یک فوتون هست که بررسی این اثرات در فیزیک کوانتومی قرار میگیره.

اگه ممكنه بیشتر توضیح بدید... فكر كنم مشكل داره حل میشه...

اون مثال رو برای موضوع ادوات نانو و ارتباطی که میتونه بحث ساخت با مباحث کوانتومی داشته باشه زدم.

شما تعریفی که از این عناوین رو دارید بنویسید و من بر مبنای اونها میتونم توضیحات بیشتری بدم. قبل از اون بخاطر اینکه نمیدونم از چه پیش نیازهایی باید شروع کنم نمیتونم توضیح بیشتر بدم:

  • کلیت نانوفناوری
  • کلیت مکانیک کوانتومی
  • چاه و نقطه کوانتومی
  • نیمه هادی ها
  • حسگر ها
  • نانو ساخت


دوشنبه 6/12/1386 - 15:42 - 0 تشکر 31665

"فناوری نانو کار کردن با "الکترون" ها نیست "

این جمله ی خود شماست... من اون رو عینا از حرف های خودتون كپی كردم... اگه توجیهی برای حرفی كه زدید ندارید لطفا علا مت سوال نذارید.
خوب بریم سر اصل مطلب...
كلیت نانو تكنولوژی: همون طور كه خودتون نعریف كردید و نمن هم اون تعریف رو قبول دارم، تحقیق بر روی قطعات و ادوات بسیار كوچك كه خواصشان به خواص الكترونیكی این قطعات وابسته است
كلیت مكانیك كوانتومی : مكانیك كلاسیك در ابعاد بسیار كوچك نقض میشه و خواص ذرات در این ابعاد با خواص اجسام در ابعاد بزرگتر بسیار متفاوت است برای مثال اسپین الكترون را می توان مثال زد كه هر مقداری را نمی پذیرد. یعنی در این ابعاد خیلی از خواص و متغیرها دارای حوزه ی مقادیر پیوسته نیستند . بلكه تنها مقادیر گسسته را می پذیرند . مكانیك كوانتومی دانشی است برای بررسی برخی از این خواص شگفت انگیز.
Moein Nemati

 

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.