• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 22720)
چهارشنبه 30/10/1388 - 12:30 -0 تشکر 177062
گیاهان دارویی

  

بیاییم هر چی اطلاعات راجع به گیاهان داروئی داریم تو این تاپیک بیاریم.

هر کی هر چی میدونه بیاره

 

 

 

 
گر نکوبی شیشه غم را به سنگ «»...«» هفت رنگش میشود هفتاد رنگ
 
دوشنبه 16/2/1387 - 8:57 - 0 تشکر 39212

خب با موافقت دوستان شروع میکیم مبحث تحفه حکیم رو....

و لازم به توضیح است که فعلا مطالبی که بنده درج میکم از کتاب های تحفه حکیم نوشته محمد مومومن حسینی طبیب مخصوص شاه سلیمان صفوی، و همین طور کتاب خواص میوه ها و خوراکی ها تالیف مهرداد مهرین.

مقدمه ای کوتاه در مرد علم پزشکی در جهان:

از روزی که آدمی درد را شناخت و برای رفع آن با ساده ترین وسایل به درمان خود پرداخته تا امروز که به درمان های بی درد و اعجاب انگیز میپرازد، مقصد و مقصود یکی وده است و آن چیزی نیست نست جز درمان درد ها ....

در ایران، هند، یونان، روم آشور، کلده و  مصر و تمام دنیای متمدن قدیم مردم از طب اطلاعاتی داشتند و در هر یک ازاین کشور ها مردمی که به کار طبابت مشغول بودن به نام کاهن یا موبد شناخته میشدند. ولی در این میان تنها کسی که مردم را از شر خرافاتی که در مورد علم پزشکی بود نجات داد بقراط حکیم است.

طب ایرانی در دوه های مختلف تاریخ:

هخامنشی: طب ماقبل از اسلام در ایران از یونان گرفته شده ست. که باید گفت دوران درخشندگی سب در ایران بوده است. و نسبت به زمان یعنی در حدود 3000سال قبل این علم مقام و ارج بزرگی داشته است.

در کتب مذهبی زرتشت از بهداشت و سلامت بسیار سخن گفته شده و تاکیداتی برای رعایت کردن مسایل بهداشتی صادر گردیده است.

دوران ساسانیان: طب دوره قبل به دوران ساسانیان انتقال پیدا کرد. ولی بر اثر اختلافات مذهبی که در رو شرقی بین امپراطوران و علما و پزشکان ایجاد شد دوره جدیدی در تاریخ طب ایران هویدا شد.

بسیاری از دانشمندان روم شرقی به ایران مهاجرت کردند و به کمک پزشکان ایرانی و حمایت بعضی از پادشاهان ساسانی مشغول طبابت شدند. در این دوران ود که بیمارستان و مدرسه جندی شاپور تاسیس گردید که در آنجا هم طبابت بیماران و هم تدریس به عمل میآمد. از طبیبان این دوره میتوان جبرئیل حکیم، بیادق طبیب، سرجس راس العینی، برزویه حکیم نام برد.

دوران اسلام: پس از غلبه عرب بر ایران و انقراض سلسله ساسانیان و اشاعه زبان عربی تمام میراث ساسسنیان به اضافه میراث بزرگ یونانیان به اعراب واگذار شد. مثلا در دوران ساسانیان مدرسه جندی شاپور بود وی در دوران عباسیان این مرکز به بغداد انتقال یافت. بر اثر تعالیم اسلامی فصل جدیدی در تاریخ طب اسلامی ایجاد شد.

از کتاب های معروف این دوره میتوان به قانون، قولنج، نبض و نوشته بقراط اشاره کرد.

این دوران گذشت تا رسیدیم به حمله مغول بر ایران وخرابی و آن همه قتل و غارت و صدماتی که بر کشور عزیزمون ایران وارد شد، متاسفانه باید گفت تا دوران قاجاریه کتاب های تالیف شده بسیار اندک و کم بوده است. در دوران صفویه وزندیه و افشاریه هم بدین ترتیب و فقط یکی دو نمونه از این کتب در  رسائل دیده شده است که یکی از آنها همین تحفه حکیم است...

د ادامه با درمان دردها بوسیله گیاه درمانی آشنا میشویم.

دوستان لطف کنند مطالب خودشون رو ارسال کنند.

شنبه 21/2/1387 - 21:32 - 0 تشکر 39664

ختمی: Althaea Officinatis

گیاهی است علفی با ریشه منشعب و زرد رنگ،

ساقه ای بلند پوشیده از برگ های متناوب. همه قسمت های این گیاه دارای کُرک های نرم است. از کنار برگ های این گیاه خوشه های گل سفید یا صورتی ظاهر میشوند. دانه های آن کنار هم قرار میگیرند و میوه ای مدور و صفحه ای را بوجود می آورند. از قسمت های ریشه، گل و برگ های این گیاه استفاده میشود. این گیاه بومی مدیترانه شرقی است. در ایران در قسمت شمال در جاهای خشک ایسپیلی ییلاق بین عمارلو و ایسپیلی دیده میشود. این گیاه در درمان بیماری های سینه موثر است و ضد سرفه، خلط آور و نرم کننده میباشد. از ریشه این گیاه در بیماریهای معده و روده استفاده میشود.

نحوه مصرف:

دو تا پنج گرم از این دارو را به صرت دم کرده سه بار در روز میل کنید تا به بهبود بیماری های گفته شده کمک کند.

منع مصرف:

 در هنگام استفاده از مواد پایین آورنده قند خون آثار سینرژیستی گزارش شده است. در دوران بارداری و شیردهی بلامانع است.

شنبه 21/2/1387 - 22:8 - 0 تشکر 39669

زنجبیل Zingiber Officinale Rosc

گیاهی دارای قطعاتی ضخیم و کشیده و پهن به رنگ سفید یا کمی زرد رنگ استکه بو و طعمی بسیار تند و مطبوع دارد و از قسمت ریشه آن استفاده میشود.

از این گیاه به عنوان عطر و طمع دهنده و ضد نفخ و تقویت کننده و مقوی معده و مقوی هضم بدون تحریک ترشح اسید معده و موارد فقدان اشتها مصرف میگردد و همین طور در موارد سوء هاضمه و جلوگیری میکند.

زنجبیل ترشح بزاق را تحریک میکند، پودر زنجبیل در دُز 2 گرم ضد تهوع است. طبع این دارو گرم و خشک است.

این گیاه به صورت وحشی در هند، بنگلادش، سیلان، چین و شمال ایران و همین طور قسمت هایی از ژاپن و آفریقای جنوبی میروید.

نحوه مصرف:

یک گرم از دارو به صورت دم کرده سه بار در روز به عنوان ضد تهوع. در درمان گرفتگی عظلات نیز مفید میباشد.

منع مصرف:

در دوران شیردهی و بارداری بایستی پرهیز شود. دُز های بالای زنجبیل با داروهای ضد دیابت و ضد انعقاد ممکن است تداخل ایجاد کند.

چهارشنبه 25/2/1387 - 12:44 - 0 تشکر 39952

بنده از ایجاد این تاپیک ممنونم چون کم تر کسی به گیاهان دارویی و درمان آن توجه می کنه.

طب گیاهی قدیمی ترین شکل درمان است که از سوی بشر شناخته شده و از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفته است. استفاده از این روش درمانی در تمامی تمدن ها سابقه دارد و یک جز مهم در پیشرفت علم پزشکی رایج به شمار می رود.
گرایش مجدد مردم به داروهای گیاهی و تولید روزافزون این فرآورده ها از سوی شرکتهای معتبر داروسازی جهان بهانه ای است برای توجه بیشتر به درمان های گیاهی.
استفاده از گیاهان به عنوان دارو برای پیشگیری و درمان بیماری ها از روزگاران کهن مورد توجه متخصصان طب سنتی قرار داشته و تا ابتدای قرن شانزدهم معتبرترین روش برای درمان بیماری ها به شمار می رفته است.
ابوعلی سینا از نخستین دانشمندانی است که در کتاب قانون به شرح و بررسی علمی خواص درمانی گیاهان پرداخته است.
قانون ابن سینا همراه با کتاب الحاوی که از سوی رازی به رشته تحریر درآمد، منابع ارزشمند طب گیاهی بوده و قرنها به عنوان کتاب مرجع مورد استفاده دانشمندان غربی بوده اند. قرن شانزدهم با آغاز نگرش های نوین در علم پزشکی همراه بود.
در نتیجه ظهور این دیدگاه های جدید درمان ، کم کم روشهای درمان بیماری ها با گیاهان کنار گذارده شد و استفاده از داروهای شیمیایی جانشین گیاه درمانی شد؛ اما داروهای تازه هم مشکلات خاص خود را داشت.
عوارض جانبی بسیار زیاد داروهای شیمیایی و گرانی آنها موجب گرایش مجدد مردم به طب گیاهی شد. در قرن اخیر پیشرفت عمده ای در بهره گیری از گیاهان دارویی حاصل شده است و آزمایشگاه های مجهز در سراسر جهان برای بررسی اثرات این داروها به کار و فعالیت مشغولند.

www.iran20.ir

"سلامتی، فقط بیمار نبودن شما نیست، بلکه رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی هر فرد است"

همراه شما دوستان گرامی در تالار بهداشت وسلامت

چهارشنبه 25/2/1387 - 12:46 - 0 تشکر 39953

طب سنتی در عصر تجدد
شاید برای بسیاری از مردم قابل تصور نباشد که وجود انواع داروهای شیمیایی در بسته بندی های رنگارنگ حاصل تحقیق بر روی اجزای موثر گیاهان دارویی است. بد نیست بدانید حدود 25 درصد از داروهای تجویز شده از سوی پزشکان در ایالات متحده حداقل شامل یک جزو مشتق از گیاهان هستند.
بعضی از این داروها از عصاره گیاهان تهیه شده و گروهی دیگر از ترکیبات شیمیایی با منشائ گیاهی ساخته می شوند. آمار استفاده از داروهای گیاهی در سالهای اخیر قابل توجه است.
سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند که در حال حاضر 80درصد جمعیت جهان یعنی حدود 4 میلیارد نفر از طب گیاهی در درمان بیماری ها استفاده می کنند.
WHO خاطرنشان می سازد که از حدود 119داروی گیاهی حدود 74مورد آن دقیقا همانند کاربرد آنها در طب سنتی مورد استفاده پزشکان قرار می گیرد.
همین موضوع موجب شده است که هم اکنون تحقیقات گسترده ای از سوی شرکتهای داروسازی روی خواص درمانی گیاهان مناطق مختلف جهان انجام گیرد.
هم اکنون مواد مشتق از گیاهان نقش عمده ای در صنعت داروسازی دارند. چنین داروهایی برای درمان بیماری قلبی ، فشار خون بالا، انواع دردهای مزمن ، آسم و دیگر بیماری ها به کار می رود.
به عنوان مثال افدرا گیاهی است که در طب سنتی چینی بیش از 2هزار سال برای درمان بیماری های تنفسی مورد استفاده بوده است.
وافدرئین که جزو فعال این داروی گیاهی است. سابقا در تهیه داروهایی برای تسکین آسم به کار می رفت. مثال دیگر گیاه (Foxglove گل انگشتانه) است.
خواص درمانی آن از سال 1775شناخته شده و در طب گیاهی استفاده فراوانی دارد. در طب رایج پودر برگ این گیاه به عنوان داروی قلبی برای میلیون ها بیمار تجویز می شود.

داروخانه طبیعت
تنوع گیاهان دارویی در طبیعت به حدی است که دسته بندی علمی آنها را به کاری مهم و در عین حال دشوار بدل می کند. یکی از روشهای طبقه بندی گیاهان دارویی براساس خواص آنهاست که به طور اختصار به آن اشاره می کنیم.

1-گیاهان مقوی:
این گیاهان در شرایط خاصی برای تقویت بیمار تجویز می شود که عمدتا می توان به دوران نقاهت پس از بیماری حاد اشاره کرد.
برخی از این گیاهان حاوی انواع ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات قندی هستند که در تامین انرژی مورد نیاز بدن متعاقب بیماری و برقراری تعادل در عملکرد اندامها نقش عمده ای دارند

2-گیاهان مدر:
مقدار آب موجود در بافتها تحت تاثیر عوامل گوناگون دچار تغییر می شود. مثال واضح در این زمینه اختلال عملکرد قلب ، ریه و کلیه ها است. علاوه بر این مواردی مثل عادت ماهیانه در خانم ها، تجمع مایعات و ادم را به همراه دارد.
یکی از موثرترین راههای تعدیل آب موجود در فضای بین سلولی و بافتهای مختلف بدن استفاده از گیاهان مدر است که موجب تسکین عوارض ناشی از این بیماری ها می شود.

3-گیاهان مسهل و ملین:
این گروه از گیاهان برای رفع یبوست و تسهیل دفع سموم به کار گرفته می شوند. گیاهان مسهل از طریق مختلف موجب برطرف شدن یبوست می شوند.
برخی از این گیاهان نظیر ریشه ریوند از طرق افزایش ترشح صفرا و تحریک حرکات دودی روده این کار را انجام می دهند و بعضی دیگر مثل ریشه شیرین بیان و روغن زیتون با تحریک جدار روده موجب برطرف شدن یبوست می شوند.
درباره سایر گروههای گیاهان دارویی باید به آرام بخش ها، گیاهان عرق آور جهت سرماخوردگی و تبها و گیاهان مهوع و قی آور برای تخلیه سریع محتویات معده اشاره کرد که همگی با مشورت و تحت نظر پزشک تجویز و استفاده می شوند.

www.iran20.ir  

"سلامتی، فقط بیمار نبودن شما نیست، بلکه رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی هر فرد است"

همراه شما دوستان گرامی در تالار بهداشت وسلامت

سه شنبه 31/2/1387 - 1:35 - 0 تشکر 40437

سلام

بان اطلاعات گیاهان دارویی رو خدمتتون معرفی می کنم

http://www.parsiteb.com/

موفق باشید

چهارشنبه 1/3/1387 - 1:39 - 0 تشکر 40568

یا من اسمهُ دوا و ذکرهُ شفاء

سلام به دوست خوبم نسیم وصال که اینقدر دقیق به این بحث پاسخ دادند.

پیشنهاد جالبیه .... همین طبقه بندی کردن گیاهان دارویی ...

فقط اگر اطلاعات و آماری در این زمینه در  اختیار دارید مجدد خوشحال میشیم به اون بپردازید ...

همون طوریکه میدونید فصل گرما داره از راه میرسه .... یعنی بهتره بگیم از راه رسده ...

توی این چند پست به گیاهانی که خاصیت سردی دارند بحث میکنیم .... انشاءالله که هیشکی دچار گرما زدگی نشه ... چون واقعا چیز عجیبیه ... مادر بزرگ ها همیشه میگفتند که سرما رو  میشه یه کاریش کرد .... ولی گرما رو نه ... التبه اینجا برای گرما هم چاره تراشی شده ....

خب اول به معرفی چند گیاه سرد مزاج میپردازیم ... و با با توجه به پیشنهاد دوست خوبمون مبحث رو طبق بندی میکینیم.

با اجازه دوستان ادامه مبحث رو در یک تاپیک دیگه ثبت کنم تا خواص گیاهان به طور جداگانه در هر تاپیکی باشه ...

فعلا یا علی مدد...

چهارشنبه 1/3/1387 - 2:42 - 0 تشکر 40571

سنبل لطیب (Valerian)

جوشانده ریشه این گیاه برای درمان سر گیجه، بیماری غش و غلبه بر خون

دماغ مفید است. و همین طوری برای بی خوابی و تشنجات معده را درمان

میکند. برای تپش قلب و تسکین اعصاب و دفع تشنج نیز میتواند مفید واقع

شود.

اگر شما ریشه سنبلطیب را به صورت پودر در آورید، اندازه مصرف آن در هر

مرتبه نصف قاشق چای خوری میباشد.

این نکته رو توجه داشته باشید که مصرف زیاد هر چیزی حتی گیاهان مفید

برای بدن ضرر دارد ... مصرف زیاد این گیاه موجب ضعف چشم، و گوش میشود.

پس همیشه یادتون باشه به یک هفته مصرف مداوم دست کم دو یا سه هفته

از مصرف خود داری کنید.

این گیاه استعمال خارجی هم دارد! کافیست آنرا به مقدار مساوی با آب

گشنیز مخلوط کرده و با آن چشم را بشوئید بر قوه بینایی چشم می افزاید!!!!

و باعث رشد مژگان ها میشود .....

این گیاه جهت از بین بردن جوشهای دهانی هم مورد استفاده است ... به دین

صورت که آن را داخل دهان غرغره کنید.

چهارشنبه 1/3/1387 - 2:45 - 0 تشکر 40572

خاکشیر (Descurainia Sophia Webb)

مشخصات کلی در مورد این گیاه: گیاهی علفی که از خانواده شلغم است. این گیاه به حالت

خودرو در باغ ها و صحرا ها میروید. در ایران در کلارک کرج، بین تهران و سمنان، توچال، دماوند،

و ... تقریبا جحاهی مرطوب رشد میکند.

موارد مصرف این گیاه برای رفع گرما زدگی و ملیّن حجیم کننده مورد استفاده قرار میگیرد

این گیاه از دسته ملیّن های تشکیل دهنده حجم مدفوع است و از طریق مخلوط کردن آن با آب

برای رطوبت مدفوع تجویز میگردد.

برای قابض بودن و جلوگیری از اسهال 4 تا 8 گرم از دانه های خاکشیر را با کمی آب سرد میل

کنید.

ا

ین دارو را هیچ وقت قبل از خواب مصرف نکنید و همین طور همیشه با مقدار کافی آب میل کنید.

پنج شنبه 2/3/1387 - 11:55 - 0 تشکر 40645

گیاه گل گاو زبان

این گیاه در حال حاضر هم به صورت صنعتی كشت می شود و هم به صورت خودرو در طبیعت وجود دارد و یكی از گیاهان مفید و مؤثر برای بعضی از بیماریهاست.

مصارف دارویی این گیاه بصورت محلی بدین صورت است كه گلهای آبی این گیاه را خشك كرده و دم كرده ی آن را مورد استفاده قرار می دهند. در سرماخوردگی به عنوان معرق و افزایش دهنده فشار خون مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این گیاه خاصیت آرام بخشی نیز دارد.

این گیاه اگر با دو گیاه دیگر مثل سنبله تیو و لیمو امانی دم کرده و خورده شود، برای خانمهای حامله بسیار مفید و تقویت كننده است.

این گیاه در مورد بیماریهای دستگاه تنفسی و حتی در رابطه با برونشیت، سرفه، زكام و آبریزش بینی می تواند داروی مؤثری باشد.

این گیاه همچنین ادرارآور و معرق است لذا برای كلیه، مثانه و بطور كلی برای مجاری ادراری داروی مفیدی است.

این گیاه باعث كاهش تب می شود و در تمام موارد تب مثل سرخك، مخملك، آبله، كهیر و تبهای دیگر می تواند مفید باشد.

این گیاه در تمام مناطق رویش دارد و دارای چندین گونه است و فصل گل دهی این گیاه از اواسط اردیبهشت ماه تا پایان خرداد ماه است.

"سلامتی، فقط بیمار نبودن شما نیست، بلکه رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی هر فرد است"

همراه شما دوستان گرامی در تالار بهداشت وسلامت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.