• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 2947)
يکشنبه 24/9/1387 - 21:23 -0 تشکر 77527
دوپینگ چیست؟راه شناسایی فرد دوپینگ کرده

دوپینگ:

مصرف مواد محرك به منظور افزایش قابلیت های انسان موضوع جدیدی نیست و از قدیم الایام نژادهای مختلف به طرق گوناگون از دوپینگ استفاده می نمودند. یونانیان باستان از دانه Sea Same و هندیان از برگهای كاكائو به منظور دوپینگ استفاده می نمودند. امروز نیز داروهای متفاوتی به منظور فوق استفاده می شود. در سال 1960 (المپیك رم) دوچرخه سوار دانماركی در اثر مصرف داروهای محرك درگذشت در سال 1968 بسكتبالیست فرانسوی به خاطر مصرف آنفتامین درگذشت و در سال 1967 دوچرخه سوار فرانسوی و انگلیسی بعد از مصرف مواد فوق درگذشتند. جهت كنترل استفاده از داروهای محرك كمیته ای در بازیهای المپیك شروع به كار كرد كه نام كمیته مزبور كمیته طبی المپیك بود و در سال 1967 تاسیس شد .

  دوپینگ چیست؟

هر عامل مادی كه بتواند یك نیروی كاذب (به معنای فوق توانائیهای مورد انتظار و عادی) در بدن ایجاد نماید دوپینگ نامیده می شود. البته دوپینگ به دو صورت مادی و روانی وجود دارد. در قسمت روانی از روانپزشك استفاده نموده تا بدین وسیله روحیه ورزشكاران را دریك سطح قابل قبول با حذف جریان اضطراب و نگرانی حفظ كرد. بطور كلی هر وقت صحبت از دوپینگ می شود ممكن است افراد تنها به داروها فكر كنند درصورتیكه علاوه بر داروها مواردی از قبیل گرم كردن، اكسیژن اضافی، ویتامین، ماساژ، مواد غذایی و … جزء دوپینگ محسوب می شوند اما به علت آنكه راندمان افزایش كار منتج از كاربرد موارد مذكر ضایعات و صدمات جسمانی را همانند داروها ندارد استفاده از آنها مجاز شناخته می شود. حتی موسیقی می تواند باعث تقویت روحیه یك ورزشكار و ایجاد شرایط روحی مناسب را برای او بكند و فاكتورهای مخرب دیگر را حذف بكند البته اگر به جا و تناسب مورد اشاره قرار بگیرد .

  شناخت افراد دوپینگ كرده

امروزه برای شناخت افراد دوپینگ كرده از تكنیكهای متفاوتی استفاده می شود كه متداولترین آن تست روی ادرار ورزشكاران می باشد كه بعد از مسابقه از آنان گرفته می شود. در اثر مصرف بعضی از داروها PH خون حالت اسیدی پیا می كند و ادرار شخص نیز دارای اسید فراوان می شود. از طریق فوق به خوبی می توان فهمید كه شخص از داروهای انرژی زا استفاده كرده است یا نه، بخصوص اگر فرد آر- دی انفتامین استعمال نموده باشد. ولی اگر فرد استروئید استعمال نماید به سختی می توان تشخیص داد. ممكن است مصرف استروئید در زمان مسابقه صورت نگیرد. در مورد استروئید كمیته المپیك به این نتیجه رسیده كه از تغییر وزن افراد می توان دریافت كه افراد داروهای محرك استفاده كرده اند یا نه، به همین دلیل است كه گاهی پس از پایان مسابقات مدال طلای قهرمانی از او گرفته می شود و در اختیار قهرمان دیگر قرار می گیرد

 

 

 

  دوپینگ در ورزش چیست و یعنی چه؟


دوپینگ می تواند باعث مرگ شود

دو پینگ (Doping) در ورزش، به استفاده از مواد و داروهایی گفته می شود که این داروها نیرو و کارایی انسان را تا حد بالایی افزایش می دهد، و مصرف آنها توسط سازمانهای مجری و ناظر رقابتهای ورزشی ممنوع شده است.

 

البته این تعریف مشخص میکند که مصرف تمام مواد نیرو دهنده نمی تواند جزو مصارف دوپینگی به حساب رود، عموما” داروها ومواد دوپینگی، مواردی هستند که سازمانهای اجرا کننده رقابتهای ورزشی مصرف آنها را ممنوع کرده است. پس بدین صورت مصرف مواد و دارهای نیروزای غیرمجاز را می توان دوپینگ نامید.


  مرگ و دوپینگ
بالا بردن نیرو و استفامت بدن به حد غیر عادی می تواند حتی شرایط حیاتی بدن را تا حد مرگ تهدید کند.

در سال 1886 یک دوچرخه سوار به علت مصرف داروی دوپینگی جان خود را از دست داد. نمونه های دیگری نیز از موارد مرگی نیز حتی تا سالهای گذشته در کشورهای مختلف دیده شده است.

ورزشکاری که دوپینگ می کند در حقیقت خود را در ریسک حیاتی قرار می دهد.

  علل مخالفت با دوپینگ

اصولاً چرا علی رغم آنکه دوپینگ با افزایش کارآیی ورزشکاران همراه است با آن مخالفت میشود؟

مبارزه بر علیه دوپینگ بر سه اصل استور است:

احترام به اخلاق پزشکی و ورزشی
محافظت از سلامت ورزشکاران
فراهم آوردن محیطی برابر برای تمامی ورزشکاران

  داروهای دوپینگی

چه طبقاتی از داروها جزو موارد دوپینگ محسوب میشوند؟

این داروها معمولاً در پنج گروه دارویی طبقه بندی می شوند:

الف)داروهای محرک سیستم عصبی مرکزی:از این رده میتوان آمفتامین،کوکائین،افدرین،پسودو افدرین،فلیل پروپانولامین و …را نام برد.

ب)داروهای مخدر :از این داروها میتوان از هروئین،مورفین،متادون و … نام برد.

ج)استروئیدهای آنابولیک :داروهایی نظیر ناندرولون،تستوسترون،اکسی متولون،استانوزولول ودر این گروه جای میگیرند.

د)داروهای ادرارآور:در این گروه میتوان از فوروسماید،تیازید،اسپیرونالاکتون ونام برد.

ه)هورمونهای پپتیدی وگلیکوپروتئینی و آنالوگهای آنها:داروهایی مثل هورمون رشد اریتروپویتین و … در این دسته جای میگیرند.

 

 

با این حال برخی از داروها نیز موجودند که مصرف آنها تا حد خاصی بلامانع است ولی استفاده بیش از حد مجاز آنها دوپینگ تلقی می شود.از این میان می توان از الکل،ماری جوآنا(حشیش)،داروهای بیحس کننده موضعی،کورتیکوستروئیدها و بتابلوکرها نام برد.

  

  دوپینگ با داروهای معمولی

آیا دوپینگ تنها از طریق تزریق داروهای پیچیده و یا کمیاب صورت می گیرد؟

خیر،بسیاری از داروها و فراوردههای ساده ای که حتی نیاز به نسخه پزشک ندارد(نظیر داروهای ضدسرفه،ضدسرماخوردگی و…)ممکن است حاوی موادی باشد تست دوپینگ را مثبت نماید.به همین جهت قبل از مصرف هر گونه دارو توسط ورزشکار باید با پزشک مشورت شود.

عوارض

از عواض جانبی استروئیدهای آنابولیک (نظیر تستوسترون،ناندرولون و …)که گاهی توسط ورزشکاران مورد سوءاستفاده قرار میگیرد چه میدانید؟

این داروها دارای عوارض جانبی بسیاری هستند که برخی از آنها برگشت پذیر و بعضی دیگر غیرقابل برگشت می باشند از جمله میتوان موارد ذیل را نام برد

الف)عوارض قلبی و عروقی:احتباس آب و نمک،افزایش حجم خون،ازدیاد فشار خون،افزایش چربی های خون،بی نظمی ریتم قلب،تغییر ابعاد قلب،انفارکتوس فلبی و سکته مغزی

ب)عوارض کبدی:اختلال کبدی،اختلال در عملکرد کبدی،افزایش آنزیم های کبدی،یرقان و سرطان کبد.

 

 

 

ه)عوارض جانبی در پسران نابالغ:بسته شدن زودرس غضروف های رشد و توقف رشد قدی،رشد غیرطبیعی مو،تیرگی پوست

و)عوارض روانی:افسردگی،هیجان بیش از حد،پرخاشگری،بی ثباتی عاطفی،حالت تهاجمی و خشونت،بی خوابی،اضطراب،اختلالات شخصیت و وابستگی روانی به دارو.


  دلیل استفاده از داروهای ادرار آور در ورزشكاران

به سه دلیل نخست آنکه این داروها ممکن است در کاهش سریع وزن و رسیدن به رده وزنی مورد نظر موثر باشند،این امر به ویژه در رشته های ورزشی مانند کشتی،وزنه برداری،بوکس که در رده های وزنی خاصی انجام میگیرند،صدق میکند.

ثانیاً دیورتیکها ممکن است برای رفع احتباس مایع ناشی از مصرف استروئیدهای آنابولیک بکار روند.این امر احتمالاً در ورزشکاران پرورش اندام که می خواهند هر چه بیشتر عضلانی بنظر برسند،سودمند است.

ثالثاً ورزشکاران ممکن است از دیورتیکها استفاده کنند تا میزان دفع ادرار را تغییر دهند و باعث تغییر غلظت داروهای غیرمجاز در ادرار شوند.بدین ترتیب ورزشکاری که برای آزمون دارویی انتخاب شده سعی میکند تا حجم ادرارش را بالا برده و داروهای دوپینگ یا متابونیتهای آنها را در ادرار رقیق نماید.

البته نشان داده شده است که این تقلب احتمالاً موثر نیست.

  دوپینگ خونی

دوپینگ خونی چیست و در چه ورزش هایی استفاده می شود؟

تزریق خون به یک فرد با سطح طبیعی گلبول قروز در جهت افزایش هموگلوبین را دوپینگ خونی می گویند.هدف از این کار افزایش توانایی حمل اکسیژن در خون و بنابراین افزایش قدرت استقامتی آن شخص میشود.انتقال خون میتواند از یک دهنده با گروه خونی مشابه و سازگار (انتقال همسان)انجام شود و یا تزریق مجدد خون فرد به خودش بعد از یک دوره ذخیره صورت گیرد(انتقال از خود)بدین ترتیب افزایش ناکهانی توده گلبولهای قرمز با انتقال گلبولها به فرد موجب افزایش توان هوازی حداکثر و آمادگی جسمانی هوازی یم گردد.با توجه به اینکه دوپینگ خونی مقاومت را افزایش می دهد استفاده از آن در ورزشهای استقامتی مثل اسکی،دو ماراتن و دوچرخه سواری گزارش شده است.



  دوپینگ با چای وقهوه و كوكاكولا

آیا مصرف چای،قهوه یا کوکاکولا می تواند باعث مثبت شدن تست دوپینگ شود؟

کافئین یک ماده دارویی فعال است که در نوشیدنی های مرسوم نظیر چای،قهوه و کوکاکولا وجود دارد.میان آن بسته به نوع نوشیدنی و نحوه تهییه آن متغیر است.بر اساس یک پژوهش مصرف حدود 1000 میلیگرم کافئین می تواند سطح آنرا در ادرار به حد غیر مجاز برساند.غلظت متوسط کافئین در چای و قهوه به ترتیب 80-50 و 150-80 میلیگرم می باشد.بنابراین می توان دریافت که با مصرف مفرط و بیش از اندازه این نوشیدنیها ممکن است تست دوپینگ مثبت شود هر چند که در حالت طبیعی این میزان مصرف نمیگردد.علاوه برای کافئین یکی از محتویات برخی از داروها نظیر داروهای سرماخوردگی و میگرن است که البته میزان آن در هر دور کمتر از 100 میلیگرم میباشد. کافئین دارای یک اثر تحریک مرکزی مشابه با آمفتامین است که خستگی را تقلیل داده و تمرکز و هوشیاری را افزایش می دهد ولی دورهای بالای آن میتواند باعث لرزش اندامها،اضطراب،بیخوابی و حالت عصبانیت شود.

منبع:www.mountaincycle.blogfa.com

دوشنبه 2/10/1387 - 14:5 - 0 تشکر 78920

جناب behzad2890  سلام

یک پیشنهاد خدمتتون دارم

لطفا سعی کنید تاپیکی که ثبت میشه حجمش کم باشه و موضوع مورد بحث به صورت مختصر و مفید ثبت بشه

و سپس مطالب مربوط به اون در پست های جداگانه مطرح بشه.

ممنونم.

"سلامتی، فقط بیمار نبودن شما نیست، بلکه رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی هر فرد است"

همراه شما دوستان گرامی در تالار بهداشت وسلامت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.