• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 712)
دوشنبه 15/7/1392 - 21:46 -0 تشکر 664915
چرا بعضی کودکان تمارض می‌کنند؟




 

گفتگو با دکتر نسرین امیری، فوق‌تخصص روان‌پزشکی کودک و نوجوان
 

یادم ‌می‌آید وقتی دبستان بودم، دوست داشتم بعضی روزها به مدرسه نروم. این موضوع البته در دوره راهنمایی و دبیرستان هم ادامه داشت. به همین علت خودم را به مریضی می‌زدم. انگار حس مدرسه رفتن را در آن روز نداشتم! نمی‌دانم. با توجه به درس‌هایی که بعدا در بخش روان‌پزشکی خواندم به این نتیجه رسیدم که شاید بچه سختی بودم یعنی ناسازگار بودم. از بسیاری از همسالانم که سوال کردم، دیدم بعضی از آنها نیز چنین بوده‌اند. یعنی آنها هم ناسازگار بودند یا بچه‌های سختی برای پدر و مادر خود بودند؟ نمی‌دانم اما از شما پدر و مادر گرامی‌می‌خواهم که مصاحبه ما را با دکتر نسرین امیری، فوق تخصص روان‌پزشکی کودک و نوجوان و عضو هیات علمی‌دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی درباره همین موضوع بخوانید.

خانم دکتر، شما خودتان در زمان نوجوانی و کودکی برای اینکه به مدرسه نروید، تمارض نمی‌کردید؟
 

راستش را بخواهید نه. حتی مادرم می‌گفت من متوجه نشدم تو کی بزرگ شدی و کی به دانشگاه رفتی. من بچه سختی نبودم و نیازی به تمارض نداشتم چون درس خواندن را دوست داشتم.

یعنی هر کودک و نوجوانی که تمارض کند برای اینکه روزی به خصوص را به مدرسه نرود، بچه سختی است؟
 

به نوعی می‌توان گفت بله. چون اغلب سازگاری ندارد و به علت نداشتن سازگاری نمی‌تواند با درس آن روز مدرسه و کلاس یا اگر مشکلی با یکی از دانش‌آموزان هم‌کلاسی دارد، کنار بیاید یا شرایط خود را وفق دهد.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:46 - 0 تشکر 664918

اصولا تمارض چند نوع است و چه زمانی می‌گوییم کودک تمارض می‌کند؟


در حقیقت تمارض بر دو نوع است. زمانی کودک یا نوجوانی خود را به بیماری و بی‌حالی می‌زند برای اینکه در پی به دست آوردن منفعتی است. برای مثال می‌خواهد در منزل استراحت کند یا می‌خواهد به بازی بپردازد. یا حتی گاهی تکلیف مدرسه را انجام نداده است و از ترس معلمش نمی‌خواهد به مدرسه برود. گاهی هم تمارض به این شکل است که واقعا بیماری جسمی ‌وجود ندارد و کودک یا نوجوان می‌خواهد به مدرسه برود اما مشکلی وجود دارد که فرد به علایم و نشانه‌هایی دچار می‌شود که هرچه می‌گردیم نمی‌توانیم علت جسمی ‌برای آن پیدا کنیم اما نشانه و علامت وجود دارد. برای مثال دختر دبستانی ممکن است هنگام رفتن به مدرسه به تهوع و سردرد و دل درد دچار شود و ما هر چه می‌گردیم و معاینه می‌کنیم، نمی‌توانیم علت عضوی پیدا کنیم اما مشکل رفتاری و روان سر جای خودش باقی است..

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:46 - 0 تشکر 664921



بنابراین کودک یا نوجوان اول را می‌توان گفت سخت؟


البته اگر شرایط دیگر را داشته باشد، بله. برای مثال یکی از مهم‌ترین شرایط سخت بودن تربیت فرزند این است که کودک یا نوجوان نظم‌پذیر نباشد و این موضوع خود موجب ناسازگار بودن او می‌شود. نظم‌ناپذیر بودن یعنی اینکه نه خواب درست و به موقعی دارد، نه غذای درستی می‌خورد و نه با دوستان و آشنایان خود و والدین برخورد مناسبی دارد و مانند اینها. درحقیقت والدین این گونه فرزندان نمی‌دانند رگ خواب این فرزندان چگونه است و در واقع این نوجوانان یا کودکان غیر قابل پیش‌بینی هستند.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:47 - 0 تشکر 664924



چگونه می‌توان این دو را از هم تشخیص داد؟


در هنگامی ‌که کودک یا نوجوان خود را به بیماری می‌زند تا به سودی برسد، اغلب یک یا دوبار این کار را انجام می‌دهد و به محض رسیدن به هدف خود، دیگر این کار را نمی‌کند، حداقل برای مدتی. اما فردی که بدون وجود بیماری جسمی ‌به علایم و نشانه‌های بیماری جسمی ‌دچار می‌شود، در مدت طولانی به این موضوع گرفتار می‌شود و هر زمان به مدرسه می‌رود دچار مشکل شده و هر زمان از مدرسه بر می‌گردد از این مشکل و علایم و نشانه‌های آزار دهنده خلاص می‌شود. برای مثال اگر از درس خاصی وحشت دارد، هر زمانی که این درس را دارد به مشکل بر می‌خورد.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:47 - 0 تشکر 664927


آیا همیشه ترس از مدرسه موجب می‌شود که کودک یا نوجوانی به علایمی ‌خاص مانند علایم اضطرابی دچار شود یا خود را به بیماری بزند؟


سوال خوبی کردید.علت دیگر تمارض کودکان، جلب توجه عاطفی و جلب محبتی است که دریافت نمی‌کنند. ما در علم روان‌پزشکی به آن می‌گوییم اختلال ساختگی یا بیماری ساختگی. در این نوع از تمارض، فرد نه علایم ونشانه‌های اضطراب و ترس را دارد و نه به دنبال هدف مادی است بلکه به دنبال به دست آوردن نفع عاطفی است. نباید از این موضوع، بی‌اعتنا رد شویم. باید حتما به آن توجه کنیم و ریشه‌یابی کنیم.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:47 - 0 تشکر 664928



چرا چنین شخصیت یا رفتاری در کودک شکل می‌گیرد؟


این به عوامل زیادی بستگی دارد. از دوران جنینی فرزند و بیماری دوران بارداری مادر گرفته تا ارث و ژنتیک، همه در بروز این حالت موثرند و در واقع کودک نظم‌پذیر نیست و والدین نمی‌دانند که با فرزند خود چگونه رفتار کنند. البته این گونه افراد نیز در بزرگسالی می‌توانند موفق باشند و به اندازه افراد راحت تعلیم پذیر باشند اما فشار بیشتری به پدر و مادر برای تربیت آنان وارد می‌شود. به هر حال می‌توانند مانند دیگر همسالان خود افراد موفقی باشند.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:48 - 0 تشکر 664931



حالا با این تمارض کودک یا نوجوان چگونه باید رفتار شود؟


همیشه باید قانون رعایت شود. یعنی والدین باید توانایی و مهارت برخورد با فرزند را در رفتن به مدرسه داشته باشند. هر علت و بهانه‌ای داشته باشد و حتی علامت و نشانه‌ای به علت ترس و ناراحتی از مدرسه موجود باشد، قانون رفتن به مدرسه باید رعایت شود. به خصوص اگر بدانیم تمارض است. باید به او بگوییم که یک قانون بسیار مهم ما این است که شما باید به مدرسه بروی حالا اگر سردرد داری می‌توانی داروی مسکن مصرف کنی یا هر مساله دیگری در مدرسه داری باید به مدرسه بروی اما با هم می‌توانیم مشکل را بررسی کنیم.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:48 - 0 تشکر 664933

یعنی به عبارتی مهارت حل مساله را هم به او بیاموزیم؟


دقیقا. باید مهارت حل مساله و مراحل آن را به فرزندمان آموزش دهیم. یعنی مشکل را بشناسیم و تمام راه‌هایی که به ذهنمان برای حل آن می‌رسد، یادداشت کنیم و از میان آنها بهترین را انتخاب کنیم. نکته مهم این است که اگر فرزندمان راه را هم به اشتباه رفت اما از مراحل حل مساله استفاده کرد، او را سرزنش نکنیم و به او فرصت دهیم.مگر خود ما اشتباه نمی‌کنیم؟ شما خودتان، آقای دکتر، اشتباه نکرده‌اید؟

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:48 - 0 تشکر 664935



چرا زیاد. هنوز هم ممکن است در مقابل هر 10 کار منطقی که انجام می‌دهم، سه یا چهار کار غیر منطقی انجام دهم.


بنابراین چاره همان است. قانون مدرسه رفتن باید به خوبی اجرا شود و در کنار آن باید به حل مساله زمینه‌ای پرداخت که آن هم با آموزش مهارت حل مساله به والدین و فرزندان امکان‌پذیر است.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:49 - 0 تشکر 664939



خاطره - دکتر نسترن امیری


همین چند روز پیش، یک دختر خانم 13 ساله‌ای را آوردند پیش من که نمی‌خواست به مدرسه برود. کلی هم جیغ و داد و سر و صدا که با مدرسه‌اش مشکل دارد. والدین‌اش می‌گفتند می‌خواهند مدرسه اش را عوض کنند و از من راهنمایی می‌خواستند. به آنان گفتم اگر این کار را انجام دهید کار خاصی انجام نداده‌اید بلکه یک راه‌حل انحرافی را به فرزندتان آموخته‌اید و آن اینکه هروقت با مشکلی مواجه شد می‌تواند صورت مساله را پاک کند و اگر از کسی در مدرسه ناراضی بود، با نرفتن به مدرسه می‌تواند والدین را مجاب کند که مدرسه‌اش را عوض کنند و این مساله فقط در مورد مدرسه نیست بلکه در دوران بزرگسالی نیز به مشکل برخواهد خورد. من فقط به آنان گفتم قانون رفتن به مدرسه را تحت هر شرایطی به اجرا در آورند و بعد به مشکلی که ممکن است در مدرسه داشته باشد رسیدگی کنند. جالب اینجا بود که والدین اراده کافی در برخورد با این موضوع نداشتند و تا کمترین ناراحتی از دخترشان می‌دیدند، تسلیم می‌شدند.

متاسفانه در بیشتر خانواده‌ها این موضوع را می‌بینیم و به همین علت هم فرزندان‌مان کمی‌پرتوقع شده‌اند و برخواسته خود، هرچند غیرمنطقی و بدفرجام، پافشاری می‌کنند. متاسفانه مهارت حل مساله در بسیاری از والدین هم وجود ندارد و همین موجب می‌شود نتوانند وقایع آینده را پیش‌بینی کنند و نتوانند به درستی با آن مواجه شوند. باز هم یادآوری می‌کنم که در هنگام تمارض کودکان و نوجوانان، قانون مدرسه رفتن باید رعایت شود. فرزند هم ممکن است در همین مورد یا مواردی دیگر بر خواسته غیرمنطقی خود پافشاری کند اما من هم با اراده‌ای قوی سر تصمیم خودم مبنی بر اجرای قانون می‌مانم و البته در بسیاری از موارد هم اعتنایی به این موضوع و نق زدن‌ها نمی‌کنم

منبع:www.salamat.com

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.