• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 1104)
دوشنبه 15/7/1392 - 21:23 -0 تشکر 664833
کودکان معصومین


  سیره معصومین(علیهم السلام) در ارتباط با فرزندان «دوره کودکی»

پیامبر(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت(علیهم السلام) در تربیت فرزندان بسیار جدی و حساس بودند. آنان حتی پیش از تولد برای تربیت فرزند زمینه سازی می کردند و از همان روزهای نخست زندگی به پرورش جسمی و روحی او می پرداختند. نظافت نوزاد، انتخاب نوع لباس، گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد، عقیقه، ختنه، صدقه، تبریک و دعا از کارهایی است که در سیره معصومین(علیهم السلام) وجود دارد و دیگران را نیز به انجام آنها دستور داده اند. آموزش عبادات به فرزند در دوره کودکی، وفا به وعده کودکان و سلام دادن به آنها، در سیره معصومین(علیهم السلام) به روشنی دیده می شود.

نظافت کودک
 

در اسلام به پاکیزگی فراوان توصیه شده است و حتی آن را جزیی از ایمان شمرده است. امام رضا(علیه السلام) فرمود: «من أخلاق الانبیا التنظف؛(1) پاکیزگی از اخلاق پیامبران است». اگر کسی نظافت را رعایت نکند، از اخلاق انبیا دور است. یکی از موارد رعایت نظافت، نظافت در دوران کودکی است که توصیه های خاصی از معصومین(علیهم السلام) در این زمینه به دست ما رسیده است. پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) فرزند را به «گل» تشبیه کرده و فرموده است: «ان الولد الصالح ریحانه من ریاحین الجنه؛(2) همانا فرزند صالح، گلی است از گل های بهشت».

تشبیه کودک به «گل» از آن جهت است که کودک همانند گل جسم ظریف و طبع لطیف است؛ طبعی همراه با طراوت و شادابی. تا زمانی این طراوت و زیبایی در گل وجود دارد که دست نوازش باغبان در خدمت آن گل باشد و موانع رشدش را برطرف و زمینه مناسب پرورش آن را فراهم سازد. کودک نیز چنین است که نیاز به مراقبت ویژه دارد و باید به نیازهای او پاسخ گفت. پدر و مادر نقش اصلی تربیت کودک را دارند باید در مراقبت و نگه داری فرزند نهایت تلاش خود را به کار گیرند. پدر و مادر باید در نظافت و بهداشت کودک کمال دقت را به عمل آورند؛ چرا که کودک مانند «گل بهاری» است و نیاز به آبیاری و باغبانی مستمر دارد. نظیر گلی که در میان باغچه است و اگر به آن رسیدگی نشود و زمینه ی رشد مناسب او فراهم نشود، به زودی پژمرده می گردد و به تدریج از بین می رود، کودک نیز همواره نیازمند به نظافت و توجه است تا زمینه ی رشد جسمی و روحی هر چه بهتر او فراهم گردد.

سیره معصومین(علیهم السلام) بر پاک نگه داشتن کودک بوده است. از «صفیه»، عمه رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نقل شده است: هنگام ولادت امام حسین(علیه السلام)، من به فاطمه زهرا (علیهاالسلام) یاری می رساندم. وقتی کودک متولد شد، پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: ای عمه! فرزندم را نزدم بیاور. عرض کردم: یا رسول الله! من هنوز او را پاکیزه نکردم. فرمود: عمه! مگر تو می خواهی او را تطهیر کنی؟ خدای تبارک و تعالی وی را پاکیزه کرده است.


در این روایت به طهارت نوزاد هنگام ولادت توجه شده است؛ چرا که از همان آغاز تولد باید بچه را شست و شو داد و پاکیزه نمود. این کار باید در طول زندگی کودک ادامه یابد. لباس نوزاد، تغذیه نوزاد، جای خواب نوزاد، خوراک و پوشاک او همه باید تمیز باشند. رعایت بهداشت علاوه بر این که در جسم کودک اثر دارد و از بروز بیماری های مختلف پیش گیری می کند، به لحاظ اخلاقی و تربیتی نیز آثار مثبتی بر او می گذارد.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:23 - 0 تشکر 664834



پوشش کودک


اولین نیاز کودک بعد از ولادت، نیاز به لباس و پوشش است که در سیره معصومین(علیهم السلام) به جامعه سفید برای کودک سفارش شده است. امام رضا(علیه السلام) از پدرانشان و از علی بن الحسین(علیه السلام) و ایشان از اسماء بنت عمیس روایت کرده اند که وی گفت: من قابله فاطمه زهرا (علیهاالسلام) بودم، وقتی حسن(علیه السلام) به دنیا آمد، پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: ای اسماء، فرزندم را بیاور. نوزاد را در پارچه زردی پیچیدم و نزد ایشان بردم. پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: مگر به شما نگفتم که نوزاد را در لباس زرد نپیچید؟(3) 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:23 - 0 تشکر 664835


اسماء در زمان تولد امام حسین(علیه السلام) که خود قابله فاطمه(علیهم السلام) بوده نیز نظیر این داستان را حکایت می کند. اسماء می گوید: یک سال پس از ولادت امام حسن(علیه السلام) حسین(علیه السلام) به دنیا آمد و پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: فرزندم را بیاور. او را در جامه سفیدی پیچیدم و نزد آن حضرت بردم.(4) طبق این روایت، رنگ سفید لباس نوزاد، مورد پسند پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) بوده است؛ زیرا حضرت از پارچه زرد نهی کرد و لباس امام حسن(علیه السلام) را کنار گذاشت، ولی وقتی او و برادرش حسین(علیه السلام) را با پارچه سفید پوشانیدند، چیزی نگفت. این نشان می دهد که بهتراست لباس نوزاد سفید باشد.
نجمه، مادر امام رضا(علیه السلام) درباره ی ولادت و پوشاندن پارچه سفید به وی می گوید: چون حضرت رضا(علیه السلام) به دنیا آمد، دست هایش بر زمین گسترده و سرش به طرف آسمان بلند بود و لبانش حرکت می کرد؛ گویا سخن می گفت. پدرش موسی بن جعفر(علیهم السلام) وارد و به من فرمود: مبارک باد بر تو کرامت پروردگارت ای نجمه! او را در پارچه سفیدی پیچیدم و امام(علیه السلام) در گوش راست(نوزاد) اذان گفت و در گوش چپ اقامه، و آب فرات خواست و آن را به سقف و اطراف دهان نوزاد مالید و پس از آن او را به من بازگرداند و فرمود: او را بگیر که نماینده خداوند متعال در زمین است.(5)

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:24 - 0 تشکر 664836



گفتن اذان و اقامه در گوش کودک


از آداب اسلامی در هنگام ولادت فرزند که در سیره معصومین(علیهم السلام) آمده است، خواندن اذان و اقامه در گوش فرزند است. به روایت اسماء بنت عمیس رسول خدا(صلی الله علیه وآله) هنگام تولد امام حسن و امام حسین(علیه السلام) این کار را انجام داد. او می گوید: حسن(علیه السلام) را نزد پیامبر(صلی الله علیه وآله) آوردم؛ «فاذن فی اذنه الیمنی و اقام فی الیسر؛(6) در گوش راستش اذان و در گوش چپش اقامه خواند». نظیر همین داستان را در ولادت امام حسین(علیه السلام) نیز نقل می کند و می گوید:«فاذن فی اذنه الیمنی و اقام فی الیسری؛(7) در گوش راست حسین(علیه السلام) اذان و در گوش چپش اقامه خواند».
در بعضی روایات، به آثار تربیتی گفتن اذان و اقامه نیز اشاره شده است. در روایتی آمده است که اذان و اقامه، نوزاد را در برابر شیطان حفظ می کند. علی بن ابراهیم، از پدرش، از نوفلی، از سکونی، از امام صادق(علیه السلام) روایت کرد که رسول خدا(صلی الله علیه وآله) فرمود: «من ولد له مولود فلیؤذن فی اذنه الیمنی بأذان الصلاه و لیقم فی الیسری فانها عصمه من الشیطان الرحیم؛(8) هر کس صاحب نوزادی شد، باید در گوش راستش اذان نماز و در گوش چپش اقامه نماز بخواند؛ چون این کار، او را از وسوسه های شیطان نگه می دارد».

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:24 - 0 تشکر 664837


همان گونه که تربیت اغلب جنبه پیش گیری دارد و متربی را برای برخورد با فراز و نشیب های زندگی آماده می سازد؛ گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد نیز این چنین است و به فرموده پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) نوزاد را در طول عمرش بیمه می کند. شیطان با این که از نیرنگ های زیادی برای گمراه سازی بشر بهره می گیرد، اما در صورت انجام این سنت نبوی، کمتر بر او مسلط می شود. طبیعی است که آشنایی نوزاد در نخستین روز زندگی با شهادت به رسالت و ولایت و شنیدن نام خدا و پیامبر(صلی الله علیه وآله) و نماز، او را برای تعهد عملی در برابر آن ارزش ها آماده می سازد. برعکس، اگر در همان لحظات بعد از ولادت او را با صدای ساز و آواز و رقص و امثال آن آشنا سازند، بی تردید آثار آن بر روح و روان وی باقی خواهد ماند. از این رو، برای پیروی از سیره معصومین(علیهم السلام) و تبعیت از آن بزرگواران، باید به این آداب دینی و اسلامی عمل کرد.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:24 - 0 تشکر 664838



گام برداشتن کودک


بعد از ایمان و تهیه لباس برای نوزاد، باید او را تحنیک کرد؛ یعنی کام نوزاد را نخستین بار با خوراکی های دنیا باز کند. برای «تحنیک»، باید مقداری آب باران یا آب فرات به دهان نوزاد ریخت و یا چیزی نظیر خرما و تربت امام حسین(علیه السلام) را در آب ریخته و آن را به دهان نوزاد بگذارند یا انگشت را آغشته به آنها کرده و کام کودک را باز کرد.(9) در احادیث اسلامی و سیره پیشوایان دین، بر انجام این کار بسیار تأکید شده است. امیرالمومنین علی(علیه السلام) فرمود: «حنکوا اولادکم بالتمر هکذا فعل النبی(صلی الله علیه وآله) بالحسن و الحسین(علیه السلام) (10) کام فرزندانتان را با خرما بردارید؛ زیرا پیامبر(صلی الله علیه وآله) با حسن و حسین(علیه السلام) چنین کرد». در روایت دیگر می فرماید: «حنکوا اولادکم بماء الفرات و بتربه قبرالحسین(علیه السلام) فان لم یکن فبماء السماء؛(11) کام فرزندانتان را با آب فرات و تربت امام حسین(علیه السلام) باز کنید و اگر میسر نبود، با آب باران این کار را انجام دهید».

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:25 - 0 تشکر 664839


از مجموع این روایات، مستحب بودن تحنیک با آب فرات و امثال آن فهمیده می شود؛ چنان که سیره معصومین(علیهم السلام) نیز این گونه بوده است. تحنیک با چیزهایی که ذکر شد، آثار تربیتی بر جسم و روح کودک می گذارد؛ چرا که اولین تغذیه کودک از خوراکی های دنیا، باید چیزی باشد که تأثیر جسمی و معنوی مثبت بر وی داشته باشد. تربت امام حسین(علیه السلام) ارزش معنوی زیادی دارد و نوزادی که کامش با آن برداشته شود، از ابتدا با برکت و معنویت امام حسین(علیه السلام) آشنا می گردد و انتظار می رود که انسان شایسته ای بار آید. درباره ی آب فرات نیز امام صادق(علیه السلام) فرمود: «ما اطن احد بحنک بماء الفرات الا اجبنا اهل البیت؛(12) گمان نمی کنم کام کسی را در کودکی با آب فرات بردارند، جز آن که محب ما اهل بیت(علیهم السلام) خواهد شد».


امام صادق(علیه السلام) درباره ی آب باران نیز روایتی از امام علی(علیه السلام) نقل می کند که آن حضرت فرمود: «اشربوا ماء السماء فانه یطهر البدن و یدفع الاسقام؛(13) آب باران بیاشامید، چون بدن را پاک و بیماری ها را برطرف می کند. از این روایات که فراوان هستند، تأثیر آب باران، آب فرات و تربت امام حسین(علیه السلام) بر جسم و روح کودک به خوبی درک می شود که باید طبق آن عمل کرد.(14)

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:25 - 0 تشکر 664840



نام گذاری کودک


در قرآن کریم آمده است که خداوند نام برخی از پیامبران را پیش از ولادت شان معین کرده است. درباره ی حضرت یحیی(علیهم السلام) خطاب به حضرت زکریا(علیهم السلام) می فرماید: «یازکریا انا نبشرک بغلام اسمه یحیی لم نجعل له من قبل سمیا»؛(15) ای زکریا! ما تو را به فرزندی بشارت می دهیم که نامش «یحیی» است و پیش از این، هم نامی برای او قرار نداده ایم.
هم چنین در مورد فرزندان حضرت ابراهیم(علیهم السلام) آمده است: «فبشرناها باسحاق و من وراء اسحاق یعقوب»؛(16) پس او (همسر ابراهیم) را به اسحاق و بعد از او به یعقوب بشارت دادیم.
بشارت زمانی اعلام شده است که اسحاق و یعقوبی به دنیا نیامده بودند. نام گذاری پیامبران(علیهم السلام) پیش از تولد آنها، دلیل بر اهمیت نام گذاری فرزند است که نباید نسبت به آن بی تفاوت بود و بایستی نام های نیکو برای فرزندان انتخاب نمود.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:26 - 0 تشکر 664841


از سیره معصومین(علیهم السلام)، اهمیت نام گذاری و انتخاب نام نیکو برای فرزند، نیز به خوبی استفاده می شود. آن بزرگواران نسبت به نام گذاری فرزندان خود، بسیار توجه داشتند و نام خوب برای فرزند انتخاب می کردند. اسماء بنت عمیس می گوید: که حسن(علیه السلام) را نزد پیامبر(صلی الله علیه وآله) بردم. او را به فرمان خدا نام گذاری کرد. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) به علی(علیه السلام) فرمود: آیا فرزندم را نام گذاری کرده ای؟ گفت: در این کار بر شما سبقت نگرفتم. رسول الله(صلی الله علیه وآله) فرمود: من هم در نام گذاری فرزندم، بر خدا پیشی نمی گیرم. ناگاه جبرئیل نازل شد؛ پس از ابلاغ سلام و تهنیت خدای متعال، عرض کرد: یا رسول الله! خدا می فرماید: فرزندت را هم نام فرزند هارون، برادر موسی(علیهم السلام) نام گذاری کن. فرمود: نام فرزند هارون چیست؟ گفت: «شبر». فرمود: زبان من عربی است. گفت: «حسن» نام گذاری کن. اسماء می گوید: او را حسن(علیه السلام) نامید.(17) شبیه این روایت درباره نام گذاری امام حسین(علیه السلام) نیز نقل شده است که جبرئیل بر پیامبر(ص) نازل شد و نام او را از طرف خدای متعال آورد.(18)


از این روایات دو نکته به دست می آید: اول اهمیت نام گذاری و دوم، انتخاب نام نیک؛ چرا که پیامبر(صلی الله علیه وآله) از یک سو، نامی از سوی خود برای امام حسن(علیه السلام) تعیین نکرد و منتظر وحی ماند تا نام او از جانب حق تعالی معین گردید و از سوی دیگر، نام دیگری را که برای فرزند امام علی(علیه السلام) مناسب نبود، نپذیرفت. بعد از او پدر و مادر باید طبق فرهنگ دینی و شیعی نامی را برای دختر و پسر انتخاب نمایند که مناسب و مایه عزت و افتخار فرزند باشد؛ به گونه ای که هنگام صدا کردن فرزند به آن نام، آثار شرمندگی در چهره اش ظاهر نشود.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:26 - 0 تشکر 664842



تبریک نوزاد


از آداب دیگر درباره ی نوزاد که در سیره معصومین(علیهم السلام) وجود دارد، دعا خواندن، تبریک گفتن و صدقه دادن است. تولد فرزند در خانواده، موجب شادابی پدر و مادر و بلکه همه ی بستگان می شود؛ چرا که هدف اصلی پدر و مادر از ازدواج این است که صاحب فرزند شوند. مادر، مدت ها قبل از تولد فرزند، آماده می شود و برای حضور کودک زمینه سازی می کند. وقتی نوزاد به دنیا آمد، پدر و مادر به آرزوی دیرینه خود می رسند و سرور و خوش حالی، سراسر وجودشان را فرا می گیرد؛ از این رو محفل جشن و سرور برگزار می کنند و آشنایان با هدیه و کادو، برای عرض تبریک نزد پدر و مادر آمده و اظهار شادمانی می نمایند. تبریک برای به دنیا آمدن فرزند، از رسوم کهن در تاریخ بشر محسوب می شود که اسلام نیز آن را پذیرفته و امضا کرده است. این عمل، در فرهنگ اسلام و سیره پیامبر(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت(علیهم السلام) جایگاهی ویژه دارد. هنگام ولادت هر یک از امامان معصوم(علیهم السلام)، فرزندان و حتی شیعیان ایشان، این رسوم رعایت شده است.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 15/7/1392 - 21:26 - 0 تشکر 664843

تبریک گفتن دوستان و شیعیان به یکدیگر به دلیل تولد فرزند، سابقه طولانی در تاریخ تشیع دارد. بر اساس شواهد معتبر تاریخی و روایی، در ولادت امام حسن(علیه السلام) و امام حسین(علیه السلام) جبرئیل نازل شد(19) و پیام خدا را با تبریک خدمت پیامبر اعظم(صلی الله علیه وآله) ابلاغ کرد. هم چنین دوستان و یاران پیامبر(صلی الله علیه وآله) ولادت فرزندانشان را تبریک گفتند.(20)


در روایات ما، زمان تبریک روز هفتم ولادت ذکر شده است. علی بن ابراهیم، از پدرش، از حسین بن خالد، نقل می کند: از امام رضا(علیه السلام) از زمان تبریک فرزند سؤال کردم. حضرت فرمود: هفت روز از ولادت حسن و حسین(علیه السلام) فرزندان علی(علیه السلام) گذشته بود که جبرئیل برای عرض تهنیت بر پیامبر(صلی الله علیه وآله) نازل شد؛ یعنی هفت روز بعد از ولادت فرزند، زمان تبریک به والدین است.(21)
امام صادق(علیه السلام) ولادت فرزند را به یارانش تبریک می گفت و برایش دعا می کرد. محمد بن یحیی از احمد بن محمد، از محمد بن سنان، از ابی هارون مولی ابی جعده روایت می کند: من در مدینه همنشین امام صادق(علیه السلام) بودم. چند روزی خدمت آن حضرت نرفتم؛ وقتی مشرف شدم، فرمود: چند روزی است تو را ندیدم؟ عرض کردم: فرزندی برایم به دنیا آمده است. فرمود: خداوند مبارک گرداند.(22)

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.