• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 496)
دوشنبه 17/4/1392 - 19:58 -0 تشکر 618980
آیین ماه مبارك رمضان در مازندران

http://www.shomalnews.com/view/3988/  جابر معافی

آیین ماه مبارك رمضان در مازندران



مردم استان مازندران ماه مبارك رمضان را در حالی آغاز كردند كه روزه اولی‌ها مثل همیشه بر سر سفره افطار متبرك شمرده می‌شوند.   
 
ماه مبارك رمضان ماه توبه، ماه محو گناهان، ماه سلام و اسلام است كه مردم استان مازندران با امید به دست آوردن بازگشت به خویشتن از راه پیروزی بر طاغوت نفس، روزه‌شان را آغاز كردند.
ماه رمضان در فرهنگ عامه ایرانیان جایگاه ویژه‌ای دارد و در تمامی شهرهای كشور ماهی مقدس به شمار می‌رود.
از جمله آداب و رسوم و اعتقادات مردم در این ماه نذورات مختلفی است كه مردم به آن توجه خاصی دارند.
سرپرست گروه مردم‌شناسی سازمان گردشگری مازندران در این باره به خبرنگار فارس در ساری گفت: مردم استان مازندران برای برآورده شدن آرزوها و ارتباط معنوی با خدا سه روز مانده به ماه مبارك رمضان را روزه می‌گیرند.

دوشنبه 17/4/1392 - 19:59 - 0 تشکر 618981

در مازندران افرادی كه حاجتی داشته باشند برای برآورده شدن آن نذر ختم انعام می‌كنند و برای این كار از كسانی كه در قرائت قرآن تبحر دارند دعوت می‌كنند و به هنگام خواندن قرآن مقداری نمك، چند قرص نان و چند ظرف آب در سینی بزرگی می‌گذارند و در مجلس قرار می‌دهند.
وی اظهار داشت: پس از خواندن سوره انعام افراد روزه خود را با غذاهای كه در سینی قرار دارد باز می‌كنند و نان‌های باقی‌مانده را به عنوان تبرك در سفره نان قرار می‌دهند تا بركت پیدا كند و در ادامه صاحب مجلس سفره افطار را پهن می‌كند.
قدیم در مازندران رسم بود افرادی كه فرزند پسر می‌خواستند نذر می‌كردند كه در طول ماه مبارك رمضان مردم را برای خوردن سحری بیدار كنند به این صورت كه یك پیت حلی خالی به گردن خود می‌آویختند و با چوب به آن ضربه می‌زدند تا مردم برای سحری بیدار شوند كه البته این رسم‌ها هم‌اكنون از بین رفته است.
اوصانلو ادامه داد: نذر حلوا از دیگر نذورات مردم این منطقه است كه در شب 15 ماه مبارك رمضان هم‌زمان با میلاد امام حسن مجتبی (ع) زنان به عنوان نذر قند، چای، خرما و ذغال به مسجد می‌برند كه این كار تا پایان ماه مبارك رمضان ادامه دارد.
همچنین در كنار این مواد حلوا، آش، زولبیا و بامیه سنتی، فرنی، آبگوشت و باقلای پخته با پلو به میان روزه‌داران می‌برند.

دوشنبه 17/4/1392 - 19:59 - 0 تشکر 618982

در گذشته در ساری در زمان افطاری هر كسی كه نذر داشت مجمه‌ای از كل نذورات خود را به عنوان افطاری درست می‌كرد و به زندان شهر می‌برد.
سرپرست گروه مردم‌شناسی سازمان گردشگری مازندران با اشاره به عزاداری مردم مازندران از شب نوزدهم تا آخر ماه رمضان گفت: مردم استان در این شب‌ها در مدح امام علی (ع) شعر می‌گفتند و مردم نذورات خود را به صورت پول داخل كشكول می‌گذارند، در آن شب خرما، شربت زعفرانی و فرنی به عنوان نذورات به روزه‌داران داده می‌شود.

دوشنبه 17/4/1392 - 20:0 - 0 تشکر 618983

*روزه‌سری
كسانی كه در مازندران برای نخستین بار به سن تكلیف می‌رسند و روزه می‌گیرند تا زمانی كه از جانب بزرگ‌ترها به عنوان روزه‌سری هدیه‌ای نگیرند، افطار نمی‌كنند.
اوصانلو افزود: معمولاً این هدایا شامل چادر نماز و طلاجات برای دختران، پول و انواع نقره‌جات قدیمی برای پسران است.



دوشنبه 17/4/1392 - 20:0 - 0 تشکر 618984

سحر و افطار:
به گفته این كارشناس میراث فرهنگی، مازندرانی‌ها بر این اعتقادند كه سحر را نمی‌خوابند زیرا نماز نافله شب می‌خوانند و به ویژه مناجات حضرت امیر در مسجد امیر را به نام مولا یا مولا زمزمه می‌كنند.
وی بیان كرد: مردم استان مازندران یا با صدای خروس و یا با سحر‌خوانی آواز‌خوانان خود را برای سحر آماده می‌‌كنند.
سحر‌خوانان با صدای بلند می‌خواندند: سحر شد بپا خیز هنگام نماز است و همسایه‌ها نیز با این آواز دیگران را برای سحری در صورت خواب بودن بیدار می‌كردند.
قرائت مناجات ابوحمزه ثمالی و خواندن یك جزء از قرآن توسط با‌سوادان از دیگر سنت‌های مردم مازندران بوده است.
وی درباره نوع غذای سحری نیز گفت: ساك با كوكو، تخم مرغ و برنج و در قدیم نیز قرقناق از غذاهای محلی مازندران بود كه اعتقاد داشتند خوردن این غذاها در طول روز مانع گرسنگی و ضعف می‌شود.
دعوت از اقوام و فامیل به افطاری یكی از مهم‌ترین مراسمی است كه مردم مناطق مازندران به آن پایبند هستند.


دوشنبه 17/4/1392 - 20:1 - 0 تشکر 618985

*وداع با ماه مبارك رمضان
این مراسم در مازندران از شب 27 ماه مبارك رمضان برگزار می‌شود.
سرپرست گروه مردم‌شناسی سازمان گردشگری مازندران در این باره گفت: در این شب‌ها مداحان و مبلغان دینی ندای خوش‌ الوداع با رمضان، الوداع شهر نور و القرآن را سروده و با اشعار زیبایی از سروده‌های محلی با ماه رمضان وداع می‌كنند و برای ورود به ماه شوال و بزرگ‌ترین عید اسلامی آماده می‌شوند.
اوصانلو در پایان به ذكر اعتقادات و باورها در ماه مبارك رمضان در استان پرداخت كه ذكرشان ارزشمند است.
در این ماه فوت كردن به قند و بستن گره به نخ هنگام خواندن دعای جوشن كبیر و دادن آن به مریض برای شفا نیز رسم است.
مردم مازندران در شب ضربت خوردن حضرت علی (ع) خوردن شیرینی را حرام می‌دانند.

دوشنبه 17/4/1392 - 20:1 - 0 تشکر 618987

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان مازندران


مردم مازندران مانند سایر مسلمانان با تمام وجود به استقبال ماه رمضان مى‏روند. شور و شوق وصف ناپذیرى در میان مردم به وجود مى‏آید. مساجد تمیز شده و مردم به فكر مراسم‏هاى مذهبى شب‏هاى ماه رمضان مى‏افتند. روحانى دعوت مى‏شود و هر شب دعاى افتتاح براى عموم در مساجد خوانده مى‏شود.


تهیه مایحتاج افطارى‏ها و سحرى‏ها مانند تهیه آرد برنج، خرما و ... بسیار مورد عنایت است. بعضى از خانواده‏هاى روستایى آرد برنج را خود با آسیاب دستى تهیه مى‏كنند.


یكى از رسوم پسندیده به عنوان استقبال ماه رمضان، ایجاد آشتى و صلح بین افرادى است كه به سببى كدورتى با هم دارند. مردم معتقدند در حالت قهر و دشمنى با برادران ایمانى روزه قبول نیست.


مردم این سامان به روحانیت اعتقاد زیادى دارند و پذیرایى از روحانى را افتخار خود مى‏دانند. رقابت در دعوت و پذیرایى به حدى است كه در بعضى مناطق افطار یك نفر و سحر نفر دیگر روحانى را دعوت مى‏كنند. مردم علاوه بر توجه به نظافت مساجد به نظافت خانه‏هاى خود نیز قبل از رسیدن ماه رمضان توجه مى‏كنند. دیدن هلال ماه رمضان از امور مورد علاقه مردم این سرزمین است. شب اول ماه مردم به پشت بام‏ها مى‏روند تا خبر حلول ماه را به یكدیگر بشارت دهند.


روزه پیشواز، از دیگر اعتقادات مردم، قبل از ماه رمضان براى استقبال از این ماه است. سحرهاى ماه رمضان مردم سعى مى‏كنند یكدیگر را بیدار كنند، اگر چراغى خاموش باشد، سراغ او رفته و درش را مى‏كوبند كه مبادا بدون سحرى روزه بگیرد. اعتقاد مردم به دادن افطارى و اطعام بسیارى قوى بوده و در حد توان مردم سعى مى‏كنند در طول ماه رمضان حداقل چند نفرى را افطارى بدهند.


نیمه ماه رمضان، تولد امام حسن مجتبى علیه‏السلام مراسم جشن برگزار مى‏شود و سعى مى‏شود كه افطارى عمومى داده شود. شبهاى احیا (نوزدهم، بیست و یكم و بیست و سوم) از ویژگى خاصّى برخوردارند. كمتر كسى است كه در منزل بماند، حتى بچه‏هاى كوچك را به مسجد مى‏آورند.


از یك طرف روح مناجات و از سوى دیگر حالت عزا و ماتم مردم این سامان را چنان منقلب مى‏كند كه اماكن مذهبى حتى ورزشگاه‏ها پر از جمعیت شده و تا صبح به عزادارى و راز و نیاز مى‏پردازند.


یكى از رسم‏هاى این شب‏ها پخت نان‏هاى محلى، نان روغنى، كاك و حلوا است كه به عنوان نذرى به اماكن مذهبى آورده و بین مردم تقسیم مى‏كنند. بعضى خرما و بعضى سایر میوه‏ها را به عنوان نذرى مى‏آورند.


در بعضى مساجد رسم است كه بعد از مراسم عزادارى و قرآن سرگرفتن در نیمه‏هاى شب دوباره سفره انداخته و چیزهایى را كه مردم مى‏آورند و نیز مقدار غذاى مختصرى كه تهیه شده را سر سفره مى‏گذارند و جمعیت با اشتیاق تمام حتى لقمه‏اى هم شده استفاده مى‏كنند.


در طول ماه رمضان روزها خانمها و شبها مردها و پسربچه‏ها جلسات قرآن تشكیل مى‏دهند. افطارى اكثر مردم این سامان فرنى و آب‏گوشت است و خرما نیز مانند سایر جاها به عنوان آغاز افطارى مصرف مى‏شود و مردم معتقدند با خرما افطار كردن ثواب دارد. مراسم شبهاى احیا، قرآن سرگرفتن، خواندن دعاى جوشن كبیر، روضه و مداحى و منبر است. بعد از اتمام برنامه‏ها قرائت قرآن انجام مى‏شود و در بعضى مساجد دعاى مجیر مى‏خوانند. لعن بر ابن ملجم در شب‏هاى احیا و شهادت امام على علیه‏السلام از دیگر رسم‏ها بین مردم است.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.