• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 608)
چهارشنبه 29/9/1391 - 22:54 -0 تشکر 579981
رسم و رسوم اندرونی ها برای ویار بارداری چه بود؟

هرچند تغییرات فیزیکی زیادی که در بدن زن حامله رخ می دهد ویار بارداری را موجب می شود.اما هنگامی که کتاب های تاریخی را ورق می زنیم به خصوص آنها که روایت گر آداب و رسوم مردم ایران است و به زندگی اندرونی آنها سرک می کشد.
همین ویار دوران بارداری برای خودش آداب و رسومی داشته ونشان می دهد ویار و ویارانه بخش جذاب دوران بارداری زنان و محفل های زنانه بود.زن باردار «آزار و ویار» دارد.چون به همان اندازه که از برخی غذا ها بیزاراست ، به برخی از خوردنی ها هوس می کند .این اصطلاح را در گذشته برای زن باردار به کارمی بردند و برای این حالت زن حامله کلی رسم و رسوم تدارک می دیدند.
 
خوردو خوراک زن باردار را حرف و سخن محافل زنانه برپایه تجربیات و اعتقادات تعیین می کرد.مثلا زمان هوس کردن زن را به برخی خوردنی ها و بیزاری از دیگر خوردنی ها را به رشد جنین ارتباط می دادندو و باور داشتند که هنگام مو درآوردن بچه،مادر هوس خوردن ترشی می کند. برخی از زنان ویاردار،زغال می خوردندو برخی هم زغال پوکه را می پسندیدند؛ بعضی ها از کاهگل خوششان می آمد و همین طور که راه می رفتند یک تکه کاهگل از دیوار می کندند و می جویدند و بعضی دیگر هم هوس جویدن برنج خشک می کردند.اگر زن ویار دار کلفت داشت ، کلفت یک کیسه کوچک پر از برنج خام همراه زن باردار بر می داشت و همین که زن ویارش بالا می گرفت ، یک مشت برنج خشک به او می داد.زن آن را گوشه لب خیس می کرد و می جوید.
 
زنانی که کلفت نداشتند برنج و زغال پوکه و کاهگل و دیگر مخلفات را گوشه چارقد می بستند .

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

چهارشنبه 29/9/1391 - 22:54 - 0 تشکر 579982

ویارانه برای عروس

ویارانه پیشکشی بود که اقوام و همسایه ها برای عروس می فرستادند و این کار هم حتما انجام می شد. محمود کتیرایی در کتاب تاریخی خود « از خشت تا خشت» این رسم را اینگونه روایت می کند: «خوراک پخته با سبزی و ترشی و مانند آن را توی سینی و بشقاب و کاسه می گذاشتند و باسرپوش و روسینی می پوشاندند وروی سر نوکر یا شاگرد و غلام بچه می نهادند.یک عاقله زن هم دنبال آنها راه می افتاد.اگر راه دور بود با الاغ یا درشکه می رفتند.نوکر دم در می ایستاد ؛عاقله زن آن را با شتاب پیش زن باردار می برد و روپوش و سرپوش ویارانه را بر می داشت و بی درنگ به خانه بر می گشت. پس از آن خانواده داماد ظرف ویارانه را با گل و شیرینی و مقداری پول پس می فرستاد.آن پول پایمزد نوکر و کلفت و غلام بچه بود و میان آنها پخش می شد.»


آداب و رسوم پخت ویارانه


در بهار معمولا ویارانه دلمه می پختند.کاهو و سرکه و گلپرو شنگ تازه و شبدرو گوجه سبزو چغاله بادام نیز از ویارانه های بهار بود.


فرستادن آش رشته با کشک و سیر داغ و پیاز داغ و نعناع داغ ، آن هم هنگام ظهر از ویارانه های درجه یک به شمار می آمد.


برخی از خانواده ها که سلیقه بهتری داشتند ، چشم به راه حمام رفتن زن آبستن می ماندند و همین که از رفتنش به حمام آگاه می شدند، آش سماق با کوفته برنجی و یا کوفته نخودچی می پختند و می گذاشتند تا سرد شود .آنگاه باترشی بادمجان و یا ترشی پیاز و سبزی خوردن و نان خانگی سرزده به حمام می فرستادند.کشک بادمجان و حلیم بادمجان و کباب تنوری نیز برای زن باردار ویارانه خوبی بود.به خصوص چغارتمه که از جگر و دل و سنگدان مرغ تهیه می شد.قدری آبلیمو و نعناع داغ و تخم مرغ به آن می زدند و سرزده برای زن باردار می فرستادند.سیرابی داغ هم برای زن باردار، مانند بوی سیر داغ اشتها می آورد و مانعی برای قی و استفراغ می شد.

زن باردار نه تنها از خوردن این غذا ها لذت می برد از حسن نیت و توجهی که اقوام و همسایه به او داشتند احساس رضایت می کرد و دوران بارداری را برای او دورانی سراسر ناز و آرامش می ساخت.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.