• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 472)
جمعه 21/7/1391 - 22:58 -0 تشکر 565983
جرم‌گیری دندان، دوستی به ظاهر دشمن

طبق آمار گزارش شده 85 درصد افراد بخصوص جوانان به دنبال ترمیم و سفیدكردن دندان‌ها خود هستند و از روش‌های مختلف برای ایجاد ظاهر مناسب دندان‌ها استفاده می‌كنند.

دندان‌هایی به سفیدی برف

سفیدی رنگ دندان‌ها تحت‌تاثیر عوامل مختلفی است. برخی افراد به طور ژنتیكی دندان‌های سفیدتری نسبت به دیگر افراد دارند. چندین عامل در تغییر رنگ دندان‌ها موثر است. برخی بیماری‌ها موجب تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود.

مصرف بعضی از داروها مانند آنتی‌بیوتیك‌ها نیز از عوامل مهم در تغییر رنگ دندان‌هاست.

مصرف مواد غذایی حاوی مواد رنگی و نوشیدنی‌هایی چون قهوه و چای نیز در تغییر رنگ دندان‌ها موثر است، حتی مصرف زیاد نوشابه‌ها نیز می‌تواند رنگ دندان‌ها را تغییر دهد. موادی چون نیكوتین و تنباكو در اثر مصرف دخانیات نیز موجب زردی رنگ دندان‌ها می‌شود.

با افزایش سن نیز مینای دندان كه بیرونی‌ترین و سخت‌ترین قسمت دندان است نازك شده و تغییر رنگ دندان‌ها رخ می‌دهد. برخی تغییر رنگ‌ها نیز بر اثر ضربه به دندان یا مواد پر كردن دندان چون امالگام رخ می‌دهد. عده‌ای دیگر از تغییر رنگ‌ها در اثر پوسیدگی دندان رخ می‌دهد كه معمولا دندان به رنگ سیاه در می‌آید و با گذشت زمان در دندان ایجاد حفره كرده و درد دندان را سبب می‌شود.

سفید كردن دندان با روش‌های مختلف صورت می‌گیرد، اما برای تعدادی از تغییر رنگ‌ها باید از روش‌های دیگری چون پركردن، روكش كردن یا جرم‌گیری استفاده كرد.

شیشه‌های دود گرفته، دندان‌های جرم گرفته

بزاق دهان به صورت طبیعی دارای املاح بسیاری است كه معمولا این املاح در جاهایی از دهان و قسمت‌هایی از دندان‌ها كه كمتر مسواك می‌شوند رسوب می‌كند. به مرور زمان میكروب‌های دهانی نیز به این رسوبات اضافه شده و مواد غذایی نیز از طریق همین لایه‌های چسبنده روی دندان‌ها رسوب می‌كنند و تجمع می‌یابند و به این صورت پلاك‌هایی روی دندان‌ها تشكیل می‌شود.

در مراحل اولیه این پلاك‌ها براحتی با مسواك زدن و نخ دندان كشیدن قابل پاك شدن هستند، اما به مرور زمان با اضافه شدن هر چه بیشتر مواد آلی و املاح بزاق و میكروب‌های دیگر این پلاك‌ها قابل تمیز كردن نخواهند بود و به لایه‌ای سخت تبدیل شده كه جرم دندان خوانده می‌شود.

تشكیل جرم دندان بستگی زیادی به عادات غذایی و زندگی فرد و عدم مسواك زدن صحیح دارد و این در حالی است كه برخی از افراد فیزیولوژی بزاق دهانشان به گونه‌ای است كه مستعد تشكیل جرم دندان و التهاب و پوسیدگی دندان هستند.

سفیدی دندان به شرط جرم‌گیری

جرمی كه روی دندان‌ها تشكیل می‌شود با مرور زمان سبب التهاب و تورم لثه‌ها شده و پوسیدگی دندان را سبب می‌شود. در این مرحله با كوچك‌ترین تحریكی چون مسواك زدن خونریزی لثه رخ می‌دهد. چنانچه جرم‌گیری صورت نگیرد می‌تواند اثرات مخرب غیرقابل برگشتی برای دندان‌ها و لثه ایجاد نماید. معمولا اثرات التهابی جرم‌ها بر لثه بدون درد است، بنابراین بیمار تا مدت‌ها ممكن است متوجه اثر تخریبی جرم بر لثه خود نگردد.

اساس كار دستگاه جرم‌گیر بر لرزش‌هایی است كه با این نوسانات ضربه‌های كوتاهی بر دندان وارد كرده و جرم دندان‌ها را از بین می‌برد، اما نیاز به هیچ‌گونه بی‌حسی ندارد.

جمعه 21/7/1391 - 22:58 - 0 تشکر 565984

جرم‌گیری و پوسیدگی دندان

بیشتر مردم تصور می‌كنند كه جرم‌گیری دندان موجب نازك شدن مینای دندان و پوسیدگی آن می‌شود، اما در واقع هنگامی كه جرم روی دندان‌ها تشكیل می‌شود لایه‌ای روی دندان‌ها قرار گرفته و آن را از تحریكات سرما و گرما حفظ می‌كند. به هنگام جرم‌گیری این لایه برداشته می‌شود و حساسیت به سرما و گرما در دندان‌ها رخ می‌دهد و این باور غلط را به وجود می‌آورد كه دندان‌ها در اثر جرم‌گیری تراشیده شده و خالی شده‌اند.

باید توجه داشت كه اساسا دستگاه جرم‌گیری قادر به تراش دندان نیست و این حساسیت تنها به علت برداشته شدن لایه جرم است.

دندان‌های لغزنده جرم‌گیری دندان

همان‌طور كه اشاره شد جرم دندان پس از تشكیل به مرور زمان لثه را تخریب كرده و جایگزین بافت لثه می‌گردد. در اثر عقب‌نشینی لثه فضای خالی بین دندان‌ها ایجاد می‌شود كه جرم این فضاها پر شده است و با مشاهده تنها قسمتی از جرم تشكیل شده قابل رویت است و قسمت اصلی آن كه جایگزین لثه تخریب شده است قابل دید نیست. پس از جرم‌گیری این فضاها آشكار شده و لثه از بین رفته دیده می‌شود این تصور غلط را به وجود می‌آورد كه جرم‌گیری سبب از بین رفتن بافت لثه شده است. از طرفی با جرم‌گیری و پاك شدن جرم از فضاهای به وجود آمده در اثر تخریب لثه دندان‌ها حالت لق‌شدگی پیدا می‌كنند و فرد گمان می‌كند این عدم استحكام دندان در اثر جرم‌گیری است حال آن كه این لق‌شدگی در اثر تجمع جرم به وجود آمده به علت تجمع جرم مشهود نبوده است.

دانه‌های مروارید در دهان

ضرورت انجام جرم‌گیری با توجه به مضرات تجمع و پلاك‌ها در دهان اجتناب‌ناپذیر است چراكه جرم نه‌تنها بافت لثه را از بین می‌برد، موجب پوسیدگی دندان می‌شود. با تخریب هرچه بیشتر بافت لثه موجب لق‌شدن دندان‌ها خواهند گردید كه در نهایت راهی جز كشیدن دندان را برای بیمار باقی نخواهد گذاشت.

اما جرم‌گیری باید حتما به وسیله فرد آموزش‌دیده انجام شود تا از آسیب‌های احتمالی به مینای دندان جلوگیری شود. از طرفی انجام جرم‌گیری باید با توصیه دندانپزشك و در حد تعادل صورت گیرد، چرا كه جرم‌گیری بیش از حد رنگ دندان‌ها را به آبی متمایل می‌نماید. دندانپزشكان انجام جرم‌گیری را هر 6 ماه توصیه می‌كنند.

اما رعایت بهداشت دهان و دندان‌ها نقش بسیار مهمی در عدم تجمع جرم و بخصوص تغییر رنگ دندان‌ها ایفا می‌كند و تمیز ماندن دندان‌ها بسته به نوع عادات غذایی و زندگی فرد خواهد داشت.

استفاده از خمیردندان‌هایی كه به ضد جرم نام گرفته‌اند اگرچه در در كوتاه‌مدت ممكن است مفید باشد و رنگ دندان‌ها را سفید نماید، اما در طولانی‌مدت به علت وجود مواد ساینده در آنها روی دندان‌ها خراش ایجاد كرده و زمینه را جهت رسوب املاح بزاق و تجمع میكروب‌ها و تشكیل پلاك فراهم می‌كند.

دكتر محبوبه محمدزاده

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.