• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 599)
جمعه 3/6/1391 - 7:58 -0 تشکر 526127
تأثیر افزایش قیمت‌ها بر سلامت جسم و روان!

با توجه به این واقعیت که وضعیت اقتصادی جامعه تاثیر مستقیم بر ایجاد اضطراب،‌ افسردگی و اختلال‌های رفتاری دارد، افزایش ناگهانی و روزمره قیمت‌ها علاوه بر فشار اقتصادی، باعث افزایش اضطراب فکری و تنش روانی هم در جامعه خواهد شد.

جمعه 3/6/1391 - 7:59 - 0 تشکر 526128

نگاه متخصص تغذیه

دکتر تیرنگ نیستانی / دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه ایران


گـرانـی و تـهدیـد امـنـیـت غـذایــی

تغذیه سالم و خوب به عوامل متعددی بستگی دارد که مسایل اقتصادی یکی از مهم‌ترین آنهاست. درست است که برای اقشار مختلف (از نظر اقتصادی) تغذیه سالم تعریف شده، اما همه آنها دارای حداقل‌هایی است که باید در نظر گرفته ‌شود. اگر قدرت خرید مردم برای تهیه مایحتاج روزانه پایین بیاید، امنیت غذایی دچار خدشه خواهدشد. امنیت غذایی، یعنی موادغذایی سالم در همه زمان‌ها و برای همه افراد جامعه در دسترس باشد.


امروزه متخصصان تغذیه پا را فراتر از این تعریف گذاشته‌اند و به اهمیت امنیت تغذیه‌ اشاره دارند. فراهم‌کردن موادغذایی ضروری برای سلول‌ها، (نه شکم‌) به معنای امنیت تغذیه‌ای است و در اینجا انتخاب غذا اهمیت دوچندان پیدا می‌کند؛ مثلا ممکن‌است فردی متمول باشد و شکمش سیر ولی دچار گرسنگی سلولی باشد.

نتایج مطالعه‌های متعدد نشان داده هر زمانی که وضعیت اقتصادی جامعه دچار تلاطم می‌شود، مردم غذاهای نشاسته‌ای که هم در دسترس است و هم شکم را سیر می‌کند، انتخاب می‌کنند. در این بین گوشت، لبنیات، پروتئین و ریزمغذی‌های مورد نیاز بدن اهمیتش را در سبد خانواده از دست می‌دهد. برخی مواد غذایی مانند لبنیات و شیر تجملاتی تلقی می‌شوند، چون مردم تصور می‌کنند اگر لبنیات نخورند، اتفاقی نمی‌افتد، اما نمی‌توانند از نان و روغن بگذرند. میوه و گوشت کمتر خریداری می‌شود و اقشار آسیب‌پذیر دوباره در آماج کمبود آهن،‌ روی، کلسیم و... قرار می‌گیرند.

البته قابل ذکر است کمبود کلسیم در اقشار مرفه هم دیده می‌شود. بررسی‌های انجام‌شده در انستیتو تحقیقات تغذیه (سال 81) نشان می‌دهد میانگین دریافت کلسیم در خانواده‌های ایرانی 58 درصد کمتر از نیاز است و بخش مهمی از کلسیم و آهن دریافتی موردنیاز از غلات است که جذب بالایی ندارند. سرانه?روزانه مصرف لبنیات 40 گرم است و هر فرد فقط 38 گرم شیر مصرف می‌کند. باید بدانید هر لیوان شیر یا ماست 300 میلی‌گرم کلسیم دارد و نیاز روزانه بدن به کلسیم 1000 میلی‌گرم است. با این اوصاف هر فرد روزانه نصف لیوان لبنیات مصرف می‌کند و اگر بخواهد همین مقدار را کاهش دهد، کمبود کلسیم در جامعه بیشتر می‌شود.

کمبود ذخیره آهن در گروه سنی 6 سال، بیش از 25 درصد و در زنان باردار 21 درصد گزارش شده‌است. کم‌خونی، معضل تغذیه‌ای دیگری است که باید به آن توجه کرد. در سیستان‌وبلوچستان و جنوب خراسان، بیشترین میزان کم‌خونی (کودکان 54 درصد و زنان باردار 45 درصد) گزارش شده‌است. کمبود روی که بر مبنای غلظت سرمی روی در خون، ارزیابی می‌شود و بر مبنای آن، زنان باردار 5 ماهه و بالاتر 7/14 تا 50 درصد، جوانان 20 تا 2/34 درصد و در کودکان 6 ساله، 8/21 تا 4/41 درصد دچار کمبود روی هستند.

با این اوصاف، اگر قرارباشد قیمت‌ها بالاتر رود، کمبود ریزمغذی‌ها نیز تحت‌تاثیر آن قرار می‌گیرد. در بسیاری مواقع، سیاست‌های اقتصادی مسوولان شاید به ظاهر قابل‌ توجیه باشد اما اگر تبعات درازمدت آن را بررسی کنیم، بیماری‌هایی که در اثر کمبود ریزمغذی‌ها ایجاد می‌شود، هزینه دارو، درمان، بستری در بیمارستان، روزهای از دست رفته به دلیل بیماری، هزینه‌های سرسام‌آوری است که قابل جبران نیست و صدمه‌های انسانی، اجتماعی و بهداشتی آن به مراتب بیشتر خواهد بود. البته چنین سیاست‌هایی به دیدگاه کارشناسی درازمدت نیاز دارد.

جمعه 3/6/1391 - 7:59 - 0 تشکر 526129

نگاه متخصص کودکان


دکتر سیدرضا رییس‌کرمی - عضو هیات‌علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی تهران و رییس بخش کودکان بیمارستان ولیعصر


گـرانـی و نـگرانـی‌هـای کـودکـانــه


در رشد سالم و به موقع کودکان، مولفه‌های مختلفی همانند آموزش به والدین و فرهنگ‌سازی در سطح جامعه برای داشتن سفره غذایی و تغذیه سالم که از مهم‌ترین ابعاد رشد کودکان است نقش دارند. از دیگر مؤلفه‌های تکامل سالم کودکان آگاهی والدین از زیان‌های غذاهایی مانند فست‌فود، تنقلات مضر مثل چیپس و پفک و تربیت ذائقه فرزندانشان با غذاهای سالم و همچنین دسترسی مناسب به خدمات بهداشتی و درمانی است.


سومین عامل مهم، دسترسی به موادغذایی سالم و داشتن قدرت توانایی خرید آن است. این مولفه‌ها تحت تاثیر شرایط اقتصادی است. به بیان دیگر، اگر وضعیت اقتصادی جامعه نابسامان باشد، فرهنگ‌سازی و آموزش والدین مختل و موادغذایی سالم و مفید برای کودکان کمتر خریداری می‌شود، روند بیماری‌ها به صورت مزمن درمی‌آید و کنترل آن سخت‌تر می‌شود و سلامت کودکان به خطر می‌افتد. درحقیقت، تاثیر افزایش ناگهانی اقلام ضروری و موردنیاز مردم، در درازمدت نمایان می‌شود. کم‌خونی و کمبود آهن در کودکان بسیار شایع است و اگر کمبود سایر ریزمغذی‌ها هم به آن اضافه‌ شود، اختلال‌های یادگیری و رفتاری در کودکان ایجاد می‌کند. از آنجا که کودکان در سنین رشد و تکامل قرار دارند،‌ باید به میزان کافی لبنیات مصرف کنند تا دچار کمبود کلسیم نشوند. کاهش مصرف لبنیات می‌تواند روند پوکی‌استخوان را تسریع کند و خستگی‌های مزمن به وجود بیاورد بنابراین افزایش قیمت موادغذایی موردنیاز کودکان، کیفیت زندگی و رشد و تکامل آنها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

جمعه 3/6/1391 - 7:59 - 0 تشکر 526130

نگاه فوق‌تخصص جراحی قلب و عروق


دکتر مهراب مرزبان / عضو هیات مدیره انجمن جراحان قلب


گـرانـی و گـرایـش بـه غـذاهـای نـاسـالـم

در تمام دنیا، غذاهای سالم و ارگانیک گران‌تر هستند. موادغذایی ارگانیک با روش‌های مخصوص تولید می‌شوند؛ مثلا به گوشت هورمون زده نمی‌شود و در پرورش محصولات کشاورزی، کودشیمیایی و سم‌پاشی به‌کار نمی‌رود. ما چنین محصولاتی را در کشورمان بسیار کم داریم و زمانی که وضع معیشتی مردم بد می‌شود، مردم به غذاهای ناسالم روی می‌آورند؛ به جای گوشت، از چربی و موادنشاسته‌ای و روغن‌های جامد ارزان‌قیمت استفاده می‌کنند، میوه و سبزی کمتر می‌خورند و فقط به فکر سیر کردن شکم خود هستند. تغذیه ناسالم در درازمدت بر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی به‌خصوص بیماری‌های عروق قلبی تاثیر دارد.

تقریبا نیمی از مرگ‌ومیرها در دنیا به دلیل ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی اتفاق می‌افتد و این میزان در کشورهای در حال توسعه 3/2 است. در کشور ما نیز همان‌طور که می‌دانید آمار مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری‌ها بالاست که بخش مهمی از آن به نوع تغذیه مردم ربط دارد. شاید تنها سودی که افزایش قیمت موادغذایی دارد، این است که مردم به جای گوشت قرمز، از سویا استفاده می‌کنند و این جایگزینی به نفعشان خواهد بود.

جمعه 3/6/1391 - 8:0 - 0 تشکر 526131

نگاه متخصص زنان


دکتر مریم کاشانیان / مدیر گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی تهران


گـرانـی و نـگرانـی‌هـای زنـانــه


مهم‌ترین کمبودهایی که در زنان شایع است، کمبود آهن و کلسیم است که باید در برنامه‌غذایی‌شان وجود داشته باشد. درست است که گرانی موادغذایی، در برنامه غذایی زنان تاثیر می‌گذارد اما با یک برنامه‌ریزی صحیح می‌توان کمبودها را جبران کرد. زنان می‌توانند با مصرف برنج و موادغذایی غیرضروری مانند فست‌فودها و تنقلات بی‌خاصیت را کاهش و لبنیات، گوشت، تخم‌مرغ، عدس و اسفناج را که سرشار از کلسیم و آهن هستند، جایگزین کنند. قبل و بعد از سن یائسگی مصرف مکمل ویتامینD برای جذب بهتر کلسیم اهمیت زیادی دارد و‌ حتی اگر نمی‌توانند برخی ریزمغذی‌های مفید را خریداری کنند، قرص مکمل آن را مصرف کنند.

جمعه 3/6/1391 - 8:0 - 0 تشکر 526132

نگاه آسیب‌شناس اجتماعی


دکتر مجید ابهری  / عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


گـرانـی و افـزایـش بـیـماری‌هـای رواــنی




امنیت فکری و رفاه اجتماعی، از ارکان ضروری ایجاد و توسعه سلامت روانی جامعه است. از آنجا که بیش از 50 درصد خانواده‌ها قدرت مالی متوسط و پایین‌تر دارند، افزایش قیمت کالاهای موردنیاز و ضروری مردم، اولین تاثیر روانی خود را بر این قشر خواهدگذاشت. با توجه به این واقعیت که وضعیت اقتصادی جامعه تاثیر مستقیم بر ایجاد اضطراب،‌ افسردگی و اختلال‌های رفتاری دارد، افزایش ناگهانی و روزمره قیمت‌ها علاوه بر فشار اقتصادی، باعث افزایش اضطراب فکری و تنش روانی هم در جامعه خواهد شد. همچنین کاهش توان خرید، تنش‌های رفتاری زیادی را بین اعضای خانواده ایجاد می‌کند.

در حقیقت افزایش ساعتی قیمت موادغذایی ضروری مردم، باعث می‌شود اقشار کم‌درآمد جامعه همواره در اضطراب به سر ببرند. تاثیر افزایش قیمت‌ها بر روابط عاطفی و رفتاری از چند منظر قابل بررسی است؛ اول آنکه فشار اقتصادی بر نان‌آور خانواده (امروزه تفاوتی بین مردان و زنان وجود ندارد)، هم در سطح جامعه و هم درون خانواده تنش‌های کلامی و فیزیکی ایجاد می‌کند. از سوی دیگر، زمانی که سرپرست خانواده نتواند نیازهای خانواده خود را تامین کند،‌ اضطراب او به فرزندانش نیز منتقل می‌شود و آنها نیز دچار افسردگی خواهندشد. همچنین به دلیل مخارج سنگین، روابط عاطفی در خانواده کاهش می‌یابد و به صفر می‌رسد.


تصور کنید اگر یک کارمند بخواهد در منزلش مهمانی بدهد،‌ حتی اگر مهمان‌ها فقط 4 نفر باشند، برای تهیه یک غذای ساده باید 80 تا 100 هزار تومان هزینه کند، چون از پس این هزینه برنمی‌آید بنابراین این روابط را کاهش می‌دهد و ارتباط‌های عاطفی نیز به‌تبع آن کم می‌شود. حتی بسیار دیده شده فشارهای فکری و اضطراب‌های مزمن زمینه بروز سکته را به‌خصوص در سالمندان، فراهم می‌کنند.


اگر وضعیت تورم و گرانی همین‌طور ادامه یابد، در سال‌های آینده باید منتظر بروز اختلاف‌ها و تنش‌های خانوادگی، رکود عاطفی و افزایش شیوع بیماری‌های روانی در جامعه باشیم. نکته قابل‌تأمل دیگر، ارتباط وضعیت اقتصادی با آسیب‌های اجتماعی است؛ زمانی که تامین هزینه زندگی برای افراد کم‌درآمد سخت می‌شود، اگر پایبند به ارزش‌های دینی و اخلاقی نباشند، به راحتی به انحراف کشیده می‌شوند و از این طریق آسیب‌های اجتماعی افزایش پیدا می‌کند. کلام حضرت علی(ع) که فرمودند: «از فقر و فساد به خدا پناه می‌برم» گویای همین مساله است.



مهدیه آقازمانی


هفته نامه سلامت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.