• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 524)
دوشنبه 30/5/1391 - 19:55 -0 تشکر 520520
آنتی بیوتیک؛ ‌دوست یا دشمن؟

باکتری های جهش یافته در کمین انسان اغلب مردم آنتی بیوتیک ها را می شناسند، داروهایی با نام های مختلف نظیر سفالکسین، اریترومایسین و... که در اکثر داروخانه ها یافت و در نیمی از نسخه ها تجویز می شوند. به گفته دبیر کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی دارو در 50 درصد از 70 میلیون نسخه دارویی کشور آنتی بیوتیک تجویز می شود. علاوه بر این متأسفانه مردم در مواجهه با هرگونه بیماری خفیفی خودسرانه آنتی بیوتیک مصرف می کنند. شاید تبلیغ موادی نظیر صابون آنتی باکتریال، شامپوی آنتی باکتریال، جوراب آنتی باکتریال، اسپری آنتی باکتریال و... را هم بارها در تلویزیون یا جاهای مختلف دیده اما به عمق فاجعه پی نبرده باشید. در این مقاله مصرف بی رویه و بیش از حد آنتی بیوتیک را بررسی می کنیم.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 30/5/1391 - 19:55 - 0 تشکر 520522

مصرف خودسرانه


آنتی بیوتیک ها به دو دسته اختصاصی و گسترده طیف تقسیم می شوند. اکثر آنتی بیوتیک ها به صورت اختصاصی عمل نمی کنند و فقط باکتری خاصی را هدف قرار نمی دهند بلکه هر باکتری غیر مقاوم نسبت به آن آنتی بیوتیک را از بین می برند و این ویژگی مشکل اساسی در بدن ایجاد می کند.

1- فرد با مصرف این مواد در واقع پاتوژن های حساس نسبت به آن آنتی بیوتیک را از بین می برد و زمینه را برای باکتری های مقاوم باز می کند. در نتیجه پس از مدتی تمام باکتری های بیماری زا مقاوم خواهند شد و نیاز به مصرف آنتی بیوتیک های قوی تر وجود دارد. بدین ترتیب وقتی که باکتری های بیماری زا مقاوم شده و دیگر آنتی بیوتیکی روی آن تأثیر نداشته باشد نباید تعجب کنیم. سؤال این است که بالاتر بردن قدرت آنتی بیوتیک ها تا کی می تواند ادامه پیدا کند؟


2- آنتی بیوتیک ها نه تنها باکتری های بیماری زا (پاتوژن ها) بلکه باکتری های مواد (پروبایوتیک ها) را نیز از بین می برند. در باکتری های مفید موادی به نام باکتریوسین وجود دارد که برای موجود زنده مفید است. به طور مثال بازدهی روده کوچک صد درصد نیست و همیشه مقداری از مواد غذایی نظیر گلوکز وارد روده بزرگ می شوند. روده بزرگ توانایی جذب گلوکز را ندارد ولی در این روده باکتری های مفیدی وجود دارند که از گلوکز جذب نشده به عنوان غذا استفاده کرده و ویتامین ب دفع می کنند. روده بزرگ نیز این ویتامین را جذب می کند و بدین گونه بخشی از ویتامین ب بدن تأمین می شود.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 30/5/1391 - 19:56 - 0 تشکر 520523

به عنوان مثالی دیگر می توان از لاکتوباسیل هایی نام برد که در واژن زندگی می کنند و با تولید اسید لاکتیک محیط واژن را اسیدی می کنند و شرایط را برای رشد جنین فراهم می سازند.


با این توضیحات متوجه می شویم که وجود باکتری های مفید در بدن ضروری است. مسلماً اولین عارضه مصرف بی رویه آنتی بیوتیک کاهش ویتامین های گروه ب بدن و دیگر موادی است که این باکتری ها تولید می کنند ولی لازم است عواقب مصرف آنتی بیوتیک ها و مواد آنتی باکتریال را دقیق تر بررسی کنیم.

مهم ترین نتیحه از بین رفتن این باکتری ها ضعیف شدن بدن و افزایش احتمال ابتلا به عفونت های روده ای و... است. زیرا پروبایوتیک ها بالقوه آنتی بیوتیک تولید می کنند و در صورت ورود باکتری بیماری زا به بدن آنها را از بین می برند. در صورت فقدان این باکتری ها در بدن، باکتریوسین ها دیگر تولید نمی شوند و بدن یک منبع طبیعی تولید آنتی بیوتیک را از دست می دهد و این گونه احتمال ابتلای انسان به عفونت های مختلف به ویژه عفونت های روده ای افزایش می یابد.

شاید این موضوع ذهن شما را مشغول کرده باشد که چگونه باکتری می تواند آنتی بیوتیک تولید کند. در آنتی بیوتیک ها پلاسمیدی به نام پلاسمید مقاومت وجود دارد. پلاسمید را می توان قسمتی از ماده ژنتیکی یا ژنوم یک جاندار دانست که مستقل از دی ان ای اصلی باکتری عمل می کند. برخی از پلاسمیدها باعث بروز مقاومت در باکتری می شوند.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 30/5/1391 - 19:57 - 0 تشکر 520524

اگر ما بیهوده از آنتی بیوتیک ها استفاده کنیم باعث از بین رفتن باکتری هایی که نسبت به آن حساس هستند، می شویم و فضا را برای رشد باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک فراهم می کنیم. تاریخ میکروبیولوژی نشان می دهد این اتفاق بارها رخ داده است. دانشمندان در سال 1944 دریافتند که بیشتر استافیلوکوک های نمونه گیری شده از بیماران بستری و یا کارکنان بیمارستان به پنی سیلین حساس هستند. اما چهار سال بعد یعنی در سال 1948، حدود 65 تا 85 درصد از استافیلوکوک های محیط بیمارستان به پنی سیلین مقاوم شده بودند.


شاید تصور شود این تغییر بسیار کند انجام می شود و نیازمند سال ها جهش و تغییر در دی ان ای است تا یک گونه از باکتری نسبت به آنتی بیوتیک مقاوم شود ولی به دلیل وجود 3 روش، Conjugation، Transformation، Transduction برای تبادل ژن بین باکتری ها، انواع بیشتری از باکتری ها در حال مقاوم شدن هستند. برای آشنایی بیشتر به توضیح این سه روش می پردازیم:

Conjugation: در این پدیده باکتری دارای پلاسمید از روی پلاسمید خود رونویسی می کند و پلاسمید رونویسی شده را به سلول میزبان می فرستد. در این حالت اگر یک باکتری بیماری زا یا حتی غیر بیماری زا ژن مقاومت خود را در محیط پخش کند، آنتی بیوتیک های قدیمی دیگر روی باکتری مقاوم شده تأثیری نخواهند گذاشت.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

دوشنبه 30/5/1391 - 19:57 - 0 تشکر 520525

Transformation: به عمل جذب پلاسمید یا قطعه ای دی ان ای از محیط سیال توسط باکتری می گویند. به طور مثال اگر باکتری مقاوم شده ای اصطلاحاً لیز شود و باکتری ای در آنجا حضور داشته باشد می تواند پلاسمید مقاومت را از طریق غشا جذب کند.


Transduction: این روش کمترین سهم را در انتقال مقاومت بین باکتری ها دارد.
با این اوصاف اگر ما همین طور به استفاده نادرست از مواد آنتی باکتریال و آنتی بیوتیک نظیر صابون های آنتی باکتریال، جورابهای نانو و آنتی باکتریال، شامپوهای ضد قارچ و آنتی باکتریال و هزاران محصول دیگر که احتمالاً تبلیغ آنها را بارها دیده اید، ادامه دهیم، نباید تعجب کنیم در آینده ای نزدیک شاهد به وجود آمدن گونه هایی از باکتری ها باشیم که نسبت به همه آنتی بیوتیک ها مقاوم باشند. آن روز باکتری ها خواهند بود که پیروز میدان مبارزه باشد هستند. و احتمالاً نسل انسان منقرض خواهد شد.

منبع: نشریه دانشمند، شماره 581..

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.