• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 224)
دوشنبه 23/5/1391 - 0:22 -0 تشکر 507865
تیغی دو لبه در كمین‌ روان‌ ما

آیا می‌دانید "استرس" چیست؟ در واقع سوال بیهوده‌ایست چرا كه مگر می‌شود انسان دنیای مدرن نداند استرس چیست؟! بله استرس یا همان فشار عصبی. شاید خیلی‌ها فكر كنند كه این فشار عصبی فقط «اعصابمان را خورد می‌كند» اما این‌طور نیست.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:23 - 0 تشکر 507870

فشارهای عصبی شمشیرهایی دو لبه هستند كه یكی به روحمان آسیب می‌زند و دیگری جسممان را مجروح می‌كند. حتماً دیده‌اید كه دانشجویان دانشگاه نزدیك امتحانات میان ترم یا پایان‌ ترم سرما می‌خورند یا با شكایت از سردرد و دل‌درد به درمانگاه می‌روند. یا باز هم حتماً دیده‌اید كه وقتی رئیس از شما می‌خواهد كه پروژه بزرگی را عرض شش ماه تحویل دهید تعدادی از همكارانتان مریض می‌شوند. عده‌ای تصور می‌كنند كه آنها خودشان را به مریضی زده‌اند كه از زیر كار در بروند اما این‌طور نیست، آنها به واقع مریضند. خطر فشارهای عصبی بر بدن،‌ بیشتر از آنست كه فكر می‌كنیم!
وقتی كه ما تحت فشار عصبی هستیم، سیستم ایمنی بدن تضعیف می‌شود و دیگر نمی‌تواند در برابر همان میكروب‌هایی كه قبلاً هم در محیط وجود داشتند، مقاومت كند. اما خطر آن‌قدر هم نیرومند و شكست‌ناپذیر نیست. جدی هست اما راههای زیادی هستند كه می‌توان با استفاده از آنها از بروز این مشكلات جسمی پیشگیری نمود.
هنگامی كه حس می‌كنید موضوعی ناراحتتان كرده و تمام ذهنتان را اشغال نموده است، نگرانید و كلافه هستید،‌در خانه نمانید. بیرون بروید و نرمش‌ كنید. فعالیت فیزیكی یكی از راههایی است كه برای بیرون راندن استرس و نیروهای مخرب آن از روان و بدن بسیار مفید است. منظور ما از ورزش این نیست كه روزی یك ساعت بروید. بلكه یك پیاده‌روی نیم ساعته كفایت می‌كند. پارك محله مكان بسیار خوبیست.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:24 - 0 تشکر 507877

وقتی كه ما مدرسه را تمام می‌كنیم و به دانشگاه می‌رویم یا وارد كار و تجارت می‌شویم، ساده‌ترین عادات زندگی تحصیلی را فراموش می‌كنیم و آن عادت خوب چیزی نیست جز "نوشتن" هنگامی كه عصبی، كلافه و بی‌قرار هستید، كاغذ و قلمی بردارید و هرچه به ذهنتان می‌آید بنویسید. دیكته، نقطه‌گذاری، دستور زبان مهم نیستند. هرچه كه به ذهنتان می‌رسد و هرچه آزارتان می‌دهد را روی كاغذ بیاورید و تمامی انرژی‌های منفی و مخرب استرس را نثار این ورقه و كلمات روی آن كنید. اگر هم كه دوست دارید و حوصله دارید مرتب و منظم كاغذ‌ها را پر كنید. بعضی افراد از نوشتن با خودكار و مداد خوششان نمی‌آید. اگر از این دسته‌اید كامپیوتر وسیله خوبیست. نوشته‌ها را برای خودتان نگه می‌دارید. اگر هم دوست دارید، برای دیگران بفرستید. وبلاگ‌های متعددی هستند كه نویسندگانشان هم‌درد شمایند و از شدت استرس به نوشتن روی آورده‌اند. وقتی كه این وبلاگ‌ها را بخوانید، می‌فهمید كه تنها نیستید و بسیاری مثل شما عصبی و كلافه شده‌اند. اگر باور ندارید كه قلم‌زدن یا تایپ كردن! اینقدر مفید باشد، می‌توانید به یك سرگرمی مورد علاقه‌تان بپردازید. اگر قبلا سازی می‌نواختید دوباره شروع كنید. این‌بار هم لازم نیست كنسرت اجرا كنید! هر طور كه خواستید سازتان را نوازش كنید و هنگامی كه آرام شدید، اگر خواستید آهنگ‌های مورد علاقه‌تان را اجرا كنید. این نكته درباره نقاشی، مجسمه‌سازی، آواز خواندن یا هر چیزی كه مورد علاقه‌تان است صدق می‌كند.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:24 - 0 تشکر 507885

بعضی‌ها فكر می‌كنند كه گریه كردن نشانه ضعف است و با افتخار و صورتی جدی می‌گویند كه ما هرگز گریه نمی‌كنیم! اما وقتی كسی در موقعیت‌های سختی كه استرس زیادی را تحمیل می‌كند، اصلاً اشك نریزید با مشكل روحی مواجه خواهد شد. نكته دیگر این كه هر وقت كه احساس كردید باید با كس دیگری حرف بزنید، پیش دوست یا یكی از اعضای خانواده‌تان كه به او نزدیكترید، بروید و مشكلتان را به او بگویید. حرف زدن با كسی كه حس می‌كنید واقعاً به شما گوش می‌دهد، آرامش‌بخش‌ است. هر چند وقت یك بار گریه كنید. در واقع گریستن و درد دل كردن با یك دوست، راههایی هستند كه می‌توانید روح و روانتان را از استرس تخلیه كنید.
تمرینات آرام‌سازی بدن (relaxation) هم در رهاسازی ذهن و روان از استرس مفید هستند. تمرینات تنفسی و یوگا و مدیتیشن از جمله این تكنیك‌ها می‌باشند.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:25 - 0 تشکر 507890

برخی از افراد با نوشیدن یك فنجان چای و گفتگو با اعضای خانواده‌شان آرامش می‌یابند. بعضی دیگر از گوش دادن به موسیقی مورد علاقه‌شان آرام می‌شوند و عده‌ای دیگر . . . به عبارتی هر كسی با یك وسیله و تكنیك سازگاری دارد و هر بار كه از آن استفاده می‌كند، اضطراب و نگرانیش برطرف می‌شود. علاوه بر روش‌هایی كه ذكر كردیم، راههای دیگری هم وجود دارند كه مخصوص خود شماست. بگردید و پیدایشان كنید. حالا به سراغ چند نكته می‌رویم كه با به كارگیری‌شان می‌توانید میزان این استرس و فشارهای عصبی را به حداقل برسانیم :
اولین نكته مدیریت زمان است. معمولاً این‌طور می‌گویند كه هرچه افراد مسنتر می‌شوند، بیشتر رعایت این نكته را در نظر دارند. این گفته در مورد بسیاری درست است، در مورد تعداد زیادی هم نه. گاهی اوقات مردم لیست كارهایشان كه كوچك هم نیست را پیش رو می‌گذارند و وقت زیادی را برای اولویت‌بندی آنها و نوشتن چگونگی به انجام رساندنشان صرف می‌كنند. همین كار باعث می‌شود كه از انجام این همه تكالیفی كه برای خود ردیف كرده‌اند، باز بمانند. در واقع آنها مدام با خود می‌گویند كه بعد از انجام كار شماره یك باید به سراغ دومی بروند در واقع همواره برای كار بعدی نگرانند و به همین جهت كار اول را سرسری و با عجله تمام می‌كنند. پیداست كه با این تفاسیر هیچ یك از این وظایف تمام و كمال و بی‌نقص انجام نخواهد شد. همین نقایص و اشتباهات هم در پایان كار خالق استرس هستند.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:25 - 0 تشکر 507894

و حالا مسئله دوم. این مورد را قبلاً هم گفتیم و حالا باز هم یادآور می‌شویم. اگر می‌خواهید از زیر بار سنگین این فشارهای عصبی خلاص شوید، باید در آخر خودتان و فقط خودتان راهش را پیدا كنید. باید بدانید كدام راه و روش زندگی برای كاهش این نیروی منفی به درد می‌خورند و كدام الگوی زندگی تقویت‌كننده آن است. باید تصمیم بگیرید كه می‌خواهید سالم باشید یا نه. اگر جواب مثبت است باید بدانید كه تغذیه سالم، خواب كافی ورزش منظم و سیگار نكشیدن ملزومات تحقق این خواسته‌اند. روابط شما با خانواده‌تان هم عامل بسیار مهمی است. پژوهش‌ها نشان داده‌اند كه اشخاصی با روابط خانگی منسجم‌ و مستحكم بهتر می‌توانند در مقابل فشارهای روانی مقاومت كنند و كمتر به بیماری‌های روان‌شناختی و روانپزشكی مبتلا می‌شوند. و در آخر مهارت حل مسئله خود را تقویت نمایید.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:26 - 0 تشکر 507902

روان‌شناسان و روانپزشكان درباره استرس بسیار سخن گفته‌اند. آنها اظهار می‌كنند كه استرس و اضطراب و ناراحتی‌های پس از آن می‌توانند مبنای ژنتیكی داشته باشند، به این كه خانواده چقدر از شما حمایت عاطفی می‌كند، نگرش و دیدگاه خودتان و این كه چقدر انعطاف‌پذیر هستید، و نحوه مواجهه شما با این استرس و فشار عصبی و این كه چقدر طول كشیده باشد، شدت و ضعف این حالت آزاردهنده را تعیین می‌كنند. مشاوران و روانپزشكان نیز منابع درمانی خوبی هستند، اگر دیدید كه خودتان نمی‌توانید بر فشارهای عصبی غلبه كنید، این اشخاص می‌توانند به شما كمك كنند.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:26 - 0 تشکر 507909

همان‌طور كه گفتیم استرس تیغ دولبه‌ایست كه در كنار روان،‌ به جسم هم‌زخم می‌زند. هرچه كه فشار عصبی بیشتری تحمل كنید و نتوانید آن را مدیریت كنید، امكان بیمار شدنتان بالاتر خواهد رفت. بیماری‌های عروق كرونر، آسم و دیابت، زخم معده و سردردهای مزمن از شایع‌ترین بیماری‌هایی هستند كه از این احساس و نشانه آزاردهنده روانی متولد شده‌اند. البته باید به این‌ها و بسیاری بیماری‌های دیگر، اضطراب و اختلالات خلق را نیز اضافه كرد.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:26 - 0 تشکر 507914

وقتی كه بدن و روان ما تحت استرس و فشار عصبی قرار می‌گیرد، هورمون‌هایی ترشح می‌شوند كه ضربان قلب و سرعت تنفس ما را بالا می‌برند. سپس بدن خودش را برای دفاع آماده كرده مكانیسم دفاعی‌اش فعال می‌شود. گاهی اوقات این واكنش‌ها غیرمحسوس هستند و گاهی آنقدر شدیدند كه خودمان نیز متوجه می‌شویم. هرقدر كه این نیروهای مخرب‌ قویتر شوند و در دفعات زیادتری حمله كنند، نیروهای كنترل و مدیریت این آشفتگی درونی هم ضعیفتر می‌شوند. چندی بعد فرزندان این نیروها هم متولد می‌شوند و اینجاست كه اگر به خود نیاییم و كاری نكنیم، باید تمامی عمر داروهای رنگارنگی را نوش جان كنیم كه برای التیام زخم‌های كهنه حاصل از لبه دیگر تیغ تجویز شده‌اند.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.