• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 2855)
يکشنبه 6/5/1387 - 15:46 -0 تشکر 49528
خودتان قوانین کپلر را در آسمان ببینید!

حدود چند روز پیش یک پدید ی نجوبی جالب در آسمان اتفاق افتاد: مقارنه ی مریخ، زحل و ستاره ی قلب الاسد که در یکشنبه ی هفته ی پیش، یعنی 16 تیر ماه در آسمان ایران دیده می شد. ولی اکنون دیگر موقعیت آن سیارات در آسمان جابجا شده است. ما مکانیک این اجرام آسمانی را می دانیم. ولی دقیقا چه قوانینی بر این حرکات حکمرانی می کنند و ما چگونه آنها را می فهمیم؟ بیایید نگاهی بیاندازیم...

خودتان قانون کپلر را در آسمان ببینید!

روزی روزگاری، انسان شیک پوش بسیار جالبی به نام یوناس کپلر درست 2 روز بعد از کریسمس 1571 متولد شد. مثل همه آدمهای دیگر، زندگی سختی داشت. وقتی پنج ساله بود پدرش مرد، ولی مادر بزرگی داشت که تنها یک پیشخدمت نبود، بلکه یک داروفروش خوب هم بود. یکی از بهترین کارهایی که او برای پسرش انجام داد این بود که وی را برای دیدن دنباله دار بزرگ سال 1577 و همچنین ماه گرفتگی 1580 به بیرون از خانه برد. او با این کارها عشق به ستاره شناسی را در نهاد پسرش ایجاد کرد.

بعدها وی به کسی تبدیل شد که در مطالعه ی حرکات سیاره ای برای طالع بینی بهترین بود و به شغل معلمی ریاضیات اشتغال پیدا کرد. در اوقات فراقت هم دوست داشت با عدسی های نوری بازی کند... و نامه هایی به دوستش گالیلئو گالیله بنویسد. با این که ممکن بود بخاطر دفاع از نظریه ی کپرنیک یعنی منظومه ی خورشید مرکزی شغلش را از دست بدهد و با کلیسا مشکل پیدا کند، باز به این افکار ادامه می داد. در سن 24 سالگی وی درحال تدریس در کلاسی راجع به مقارنه ی زحل و مشتری بود زمانی که وی متوجه شد که چندوجهی های منتظم می توانند افلاک سیارات را بطور محیطی و محاطی دربر بگیرند و این می تواند به علت خلقت هندسی عالم باشد. خوشبختانه، مدرسه ی وی از او پشتیبانی نمود و نتایج کارش را در کتابی با عنوان «رمز کیهاننگاری» (Mysterium Cosmographicum) چاپ نمود.

افلاک سیارات درون چندضلعی های منتظم

باز از روی خوش اقبالی، توسط منجمین دیگر، این حرکتی مهم به حساب آمد و باعث شد که منجم بزرگی مثل تیکو براهه او را به عنوان یک همکار نیمه وقت برای کمک به فعالیتهای علمی استفاده کند. خلاصه، این آغاز آشنایی وی با دنیای واقعی ستاره شناسی بود و سالهای بسیاری در حال فعالیت و پیشرفت بود. هرچند، منجمین همعصرش، درزمینه ی فعالیتهای شخصی خودشان، به وی و کارهایش توجه نمودند و به آزمایش کردن آن تئوری ها مخصوصا درباره ی پیش بینی های گذر زهره و عطارد از مقابل خورشید پرداختند. به همین دلیل زمان زیادی از مرگ کپلر گذشت تا اندیشه هایش در نهایت شناخته شوند و این سه قانون با گذر سالها اهمیت خود را بازشناساند. اینها قوانین معروف کپلر هستند:

 

1- مدار هر سیاره بیضی است و خورشید در مرکز آن قرار دارد.

2- خط حامل سیاره (خطی فرضی که بین سیاره و خورشید کشیده می شود) در زمانهای مساوی مساحتهای مساوی را جاروب می کند. یعنی زمانی که سیاره به خورشید نزدیک است تند تر و زمانی که دور است کند تر می گردد.

قانون دوم

3- نسبت مربع های دوره ی تناوب سیاره ها با نسبت مکعب های فاصله ی میانگین آنها از خورشید نسبت مستقفیم دارد. یعنی سیارات دورتر با سرعت کمتر بدور خورشید می گردند.

مدار بیضی سیارات بطر اغراق شده

خب ولی این قوانین چه ربطی به مقارنه ای که ما رصد کردیم دارد؟ بیایید نگاهی در سه روز به این اجرام بیاندازیم:

حرکت مریخ در طول سه روز - از چپ بخ راست

همانطور که در این تصاویر می بینیم فاصله ی بین زحل و ستاره ی قلب الاسد تغییر محسوسی در چند روز نکرده است.  ولی حرکت مریخ کاملا مشهود است. زمانی که آسمان صاف است می توان حرکات سیارات را دنبال نمود و قوانین کپلر را آزمود. چون مریخ به خورشید نزدیک تر از زحل قرار دارد، پس تندتر از آن حرکت می کند. البته این تنها آزمونی برای قانون دوم کپلر بطور کاملا تقریبی است. برای آزمودن قانون اول و سوم باید از ابزار آلات رصدی دقیق و محاسبات پیچیده استفاده کنیم.

در حال حاضر هنوز زحل و مریخ اطراف صورت فلکی اسد هستند و دقایقی بعد از غروب خورشید می توان آنها را در افق شرقی دید. با گذر زمان، لحظه ی غروب آنها زودتر خواهد بود. پس برای دیدن آنها شتاب کنید.

زحل و مریخ در اسد - غروب یکشنبه 30 تیر 87

 

منبع:

http://www.universetoday.com/

ترجمه:

ا.م.گمینی

 

هر کجا هستم باشم، آسمان مال من است...

شنبه 19/5/1387 - 1:39 - 0 تشکر 51261

سلام

فوق العاده بود! عالی! عالی!

درود بر شما آقای گمینی ، فقط اگه امکان بحث روی مباحث ریاضی این نظریه ها توی کلاس باشه ، میتونیم بگیم که کلاسمون از هر لحاظ کامله! (البته همینجوریش هم یه وزنه سنگین توی کلاس به اسم دوستی وجود داره که کلاس رو کامل میکنه )

خلاصه اینکه : سلام خدا بر شما ، بر من! ، و سلام خدا بر تمامی شهیدان راه حق...

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.