• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن حوزه علميه > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
حوزه علميه (بازدید: 926)
پنج شنبه 24/9/1390 - 8:22 -0 تشکر 401654
طلاب و موتور سیکلت!

طلاب و وسایل نقلیه؛ یک: موتورسیکلت

  اولین مسئله‌ی مورد بررسی، استفاده‌ی طلاب از موتورسیکلت است.

یکی از کارهایی که همه‌ی افراد جامعه از جمله طلاب از آن ناگزیرند، استفاده از وسائل نقلیه‌ی مختلف است. در هر شهر و منطقه‌ای با توجه به شرایط و عوامل مختلف، رفتار ترافیکی خاصی شکل می‌گیرد. مثلا در شهر پرترددی مثل تهران، به خاطر ترافیک شدید، موتور سیکلت وسیله‌ای راهگشاست. قم نیز با توجه به مسیرهای یک‌طرفه‌ی متعدد به خصوص در اطراف حرم مطهّر حضرت معصومه (سلام الله علیها) یکی از شهرهایی است که در آن از موتورسیکلت بسیار استفاده می‌شود.

طلاب نیز مانند دیگران، از قدیم الایام سوار بر موتور می‌شده‌اند و این مسئله در شهر قم امری عادی بوده، گرچه در شهرهای دیگر غریب و حتی ناپسند به شمار می‌آید.

با توجه به نکاتی که درباره‌ی ویژه بودن طلاب و لباس مخصوص طلبگی در نوشته‌ی قبلی بیان شد، این رفتار، گرچه عادی به نظر بیاید، باید مورد بررسی بیشتر و دقیق‌تری قرار گیرد تا از هماهنگی آن با قواعد و انتظارات اطمینان حاصل گردد.

اولین چیزی که از دیدن یک طلبه‌ی معمم سوار بر موتور متوجه می‌شویم، عدم استفاده از کلاه ایمنی است! علت آن هم واضح است: با وجود عمامه، پوشیدن کلاه ایمنی امکان‌پذیر نیست. شاید چاره‌ی آن ساده به نظر برسد و کسی بگوید، در زمان استفاده از موتور، عمامه را برداشته و کلاه ایمنی بر سر بگذارند. اما با توجه به وضعیت فیزیکی عمامه، حمل و نقل آن دشوار و قرار دادن آن در حالت‌های مختلف باعث به هم ریختن وضعیت آن می‌شود و کار را دشوار می‌کند. به همین خاطر طلاب راه ساده‌تر را انتخاب کرده و عمامه را بر سر نگه می‌دارند. پلیس نیز به دلایل مختلف از جمله حفظ حرمت لباس طلاب و شیوع این وضعیت، برخوردی نمی‌کند.

په نظر می‌آید لازم نیبست در باب این مسئله، از لحاظ عقل و قانون و حتی شرع حرفی زده شود و تنها تلنگر به آن کافی بوده است. آیا خطرات این وضعیت به این اندازه نیست که حتی دشواری‌های رفت و آمد با هر شکل دیگر را تحمل نماییم؟ و یا رعایت قانون که در جمهوری اسلامی مثل قوانین شرعی لازم الاجراست، توسط طلاب بیش از دیگران نباید مورد توجه باشد؟

امر دیگری که در این قضیه جلب توجه می‌کند، عادی بودن آن در قم است به خاطر اینکه شهر طلبه‌هاست و تعداد زیاد طلاب، آن را مانند خانه‌شان جلوه می‌کند که طبیعی است هر کسی در خانه‌ی خود ساده‌تر و راحت‌تر از جای دیگر به سر می‌برد. این امر حتی برای کسانی که به عنوان مسافر به قم می‌آمدند نیز جا می‌افتاد.

اما امروزه تعداد مسافرانی که به این شهر می‌آیند، حتی از خارج کشور، بسیار زیادتر شده و بعضی از آن‌ها فقط از این شهر عبور می‌کنند. همچنین با تغییر سبک زندگی و  ابزار رفت و آمد و گسترش و پیشرفت وسائل ارتباط جمعی، نه در قم، بلکه در هیچ شهر دیگری، افراد در جایی مانند خانه‌ی خود نیستند. تصاویر و فیلم‌های اماکن مختلف توسط برنامه‌های تلویزیونی، گزارشگران مختلف و حتی تصویربرداری مسافران به وسیله‌ی تلفن همراه، در مدت زمان اندکی در سراسر جهان پخش می‌شود و برای اطلاع از باز خوردهای آن، جست‌وجوی ساده‌ای در اینترنت کافی است!

آیا این مسئله، اهمیت رفتار طلاب را  بیشتر نکرده و وضعیت آنان را نسبت به قبل، متفاوت نمی‌کند؟ برای مثال، مدت‌هاست تصویر نماز جماعت حرم مطهر در تلویزیون به طور زنده و مستقیم پخش می‌شود و میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا آن را مشاهده می‌کنند.

امر دیگری که توجه طلاب را می‌طلبد، تغییر روحیات و نگاه نسل جدید نسبت به قبل است. نوع پوشش، عادات در برخورد، رفت و آمد و حتی احوال‌پرسی و بسیاری از رفتارهای جزئی نسبت به گذشته متفاوت شده است. به همین شکل، انتظار این نسل از روحانیان تغییر کرده و مطمئنا در کنار انتظار روحیه‌ی معنوی  که از طلاب می‌رود، در این امور نیز رفتار متفاوت و مطابق با مقتضیات روز مورد انتظار است که تطابق آن با وضعیت فعلی استفاده از موتور سیکلت، محل تردید است.

اما شاید بسیاری از طلاب معمم که با موتور رفت و آمد می‌کنند، به این مشکلات توجه هم داشته باشند اما وضعیت طوری است که چاره‌ی دیگری ندارند.

برای مثال، بیشتر خیابان‌های اطراف حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) یک‌طرفه و باریک و محل رفت و آمد زائران است، در حالی‌که تقریبا همه‌ی کلاس‌های حوزوی طلاب نیز در همین محدوده برگزار می‌شود. ساختمان اداری حوزه‌ی علمیه (دار الشفا) نیز در همین منطقه قرار دارد. بنابر این طلاب برای رسیدن سر وقت به کلاس‌های مختلف و انجام امور اداری خود، چاره‌ی دیگری جز استفاده از موتورسیکلت ندارند!

از سوی دیگر، موتور سیکلت یک وسیله‌ی ارزان‌قیمت و بهترین انتخاب برای کسانی است که نه  قدرت خرید اتومبیل دارند و نه برای استفاده از اتوبوس‌های شهری نیز وقت کافی در اختیار دارند!

با توجه به آنچه گفته شد، حل جنبه‌های محل اشکال این مسئله، توجه گروه‌های مختلف را می‌طلبد.

از یک سو خودِ طلاب، اگر ناگزیر به استفاده از موتور هستند، با توجه ِ بیشتر به قانون و امنیت و سلامت خود و خانواده، به دنبال راه‌های جایگزین و یا امن باشند. مثلا برای عمامه از ابزارهای مخصوص موتورسیکلت که محل قرار دادن وسایل است استفاده کنند و در زمان رانندگی، حتما کلاه ایمنی را بر سر بگذارند.

از سوی دیگر، مسئولین شهری  با همکاری مدیریت حوزه،  برای حل مشکلات رفت و آمد طلاب در کنار بقیه‌ی اقشار چاره‌جویی کنند. مثلا از کلاس‌های درس تمرکززدایی نمایند و یا در زمان‌های خاص مثل شهریه، طرح‌های ویژه‌ای را در نظر بگیرند.

عکس‌ از ایسنا

منبع مطالب : روات حدیث 

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

پنج شنبه 24/9/1390 - 15:21 - 0 تشکر 401851

سلام

بالاخره شما راه حل اصلی رو نگفتی. باید کلاه ایمنی رو ازش استفاده کنن حتی به قیمت این که عمامه خراب بشه.
( البته من خودم میدونم که اگه عمامه به هم بریزه دوباره پیچیدنش چه کار زمانبریه)
اما باید برای عمامه یه فکری بشه. مثلا یه جور خاصی نگه داری بشه تا به هم نریزه.

پنج شنبه 15/10/1390 - 21:13 - 0 تشکر 412637

از نظر بنده باید کلاه داشته باشند به هرقیمت وعمامه را در همراهی خود نگه دارند مواردی از این دست هم دیده ام وچاره ای جز این نیست وگرنه تبعیض است چون عمامه کار کلاه را نمی کند چه عمامه ها که با باد رفته اند وچه صحنه ها که با تصادف یک طلبه معمم ان هم با خانواده دیده نشده است از نظر من برای طلبه معمم صلاح نیست باید طلبه رعایت کند شخصی شود بهترین گزینه است

شنبه 24/10/1390 - 17:26 - 0 تشکر 416803

سلام
من میگم باید یه تسهیلات هایی رو قرار بدن تا طلاب بتوانند ماشین تهیه کنند
مخصوصا طلاب متاهل
من خودم که در شهرکاشان هستم منتها هنوز ملبس نشدم ولی واقعا خجالت میکشم یه طلبه ملبس سوار موتور میشه ولی چاره چیه با شهریه ای که دریافت میکنیم نمیشه ماشین خرید یه فکری مسئولین بکنن

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.