• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 3519)
پنج شنبه 5/2/1387 - 0:6 -0 تشکر 37915
هر چی می دونی بیا و ببین و بگو...

با سلام خدمت نصف جهانی های عزیز:

بعد ازنشست روز سه شنبه(روز نكوداشت اصفهان) بر آن شدم كه این تاپیك را ایجاد كنم وهمه دوستان آنچه از بخش های مختلف تخته فولادوشخصیت هایی كه در آن دفن شده اند اطلاعات دارند (یا می توانند پرس وجو كنند)در این قسمت وارد كنند تا غیر  اصفهانی ها وحتی اصفهانی هایی كه به علت وسعت تخته فولاد شناخت كاملی از     آن ندارند بیشتر با آن آشنا شوند .(ازجمله شخصیت ها یوشع نبی-باباركن الدین و...)

درآخراز زحمات همگی مسئولان دفتر تبیان اصفهان وخانم گل نیلوفر آبی در برگزاری نشست كمال تشكررا دارم .

 

.....................................................................................................

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران 

تا از دلم بشویی غم های روزگاران

http://img.tebyan.net/Big/1388/11/36222359111523534249227329396975323285.jpg

جمعه 6/2/1387 - 19:59 - 0 تشکر 38141

سلام  kousar_764

تاپیک بسیار مفیدی را زدید من هم یک سری اطلاعات از این مجموعه بزرگ و تاریخی پیدا کردم که امید وارم مفید واقع بشه :

 تخت فولاد پیش از اسلام:

حافظ ابونعیم اصفهانی در كتاب خود به نام «ذكر اخبار اصفهان» به قدمت بخشی از  تخت فولاد به عنوان «لسان الارض» اشاره می كند و معتقد است آن گاه كه خداوند خطاب به آسمانها و زمین فرمود « به میل یا كراهت بیایید» زمین اصفهان به خداوند جواب گفت و از این روی زبان زمین یا «لسان الارض» نامیده شد. بنابراین قدمت و اهمیت لسان الارض در تخت فولاد با خلقت آسمان و زمین آغاز می شود. این مطلب نشانگر سابقه تاریخی این زمین مقدس بوده و حكایت از آن دارد كه این مكان قبل از اسلام نیز مورد توجه و عنایت مردم شهر اصفهان بوده است.

در كتاب «نصف جهان فی تعریف الاصفهان» آمده است كه در لسان الارض قبری موجود است كه به قبر «یوشع نبی» شهرت دارد. در واقع وجود این قبر نیز در ناحیه لسان الارض قدمت این منطقه را به پیش از اسلام باز می‌گرداند.

قرنها قبل از اسلام، زمانی كه بخت النصر قوم یهود را از فلسطین كوچانیده و به آزار و اذیت آنها پرداخته بود، كوروش پادشاه هخامنشی ایران، یهودیان را از اسارت بابل نجات داد و آنهارا به ایران كوچ داد و تعدادی از آنها را در اصفهان ساكن گردانید.این یهودیان برای  خود شهری به نام «یهودیه» احداث كردند كه در محل «جوباره» فعلی اصفهان واقع بوده است و هنوز تعدادی از آنها در این منطقه زندگی می‌كنند. چنانكه گفته می‌شود دو تن از پیامبران و پیشوایان مذهبی آنان به نامهای «شعیا» و «یوشع» در اصفهان مرده و به خاك سپرده شدند. «شعیا» در امامزاده اسماعیل در محله گلبهار و «یوشع» در تخت فولاد در اراضی لسان الارض مدفون گردید. مردم اصفهان «یوشع» مدفون در لسان الارض را «یوشع نبی» می‌دانند و او را به عنوان یكی از پیامبران بنی اسرائیل می‌شناسند؛ اما در منابع یهودی اشاره‌ای نشده است كه «یوشع» از پیامبران یهود در اصفهان مدفون باشد. با توجه به تحقیقاتی كه اخیراً انجام شده مشخص گردیده كه «یوشع نبی» مدفون در تخت فولاد از بزرگان و روحانیون و فردی قدیس در قوم بهود بوده و در طول تاریخ چه قبل از اسلام و چه بعد از آن مورد توجه یهودیان و مسلمانان بوده است. بهرحال وجود مقبره «یوشع» می‌تواند نشانگر سابقه طولانی سرزمین تخت فولاد باشد.

تخت فولاد پس از اسلام

  تخت فولاد در قرون نخستین اسلامی

اصفهان تا اوایل سده چهارم هجری تخت سلطه خلفای عباسی بوده تا آنكه «مرداویج زیاری» از حكمرانان آل زیار در سال 316 هـ .ق آنرا فتح می‌نماید. وی در راستای زنده كردن آیین‌های ایران باستان، در هنگام جشن سده (دهم بهمن ماه) آتش بازی و جشن بزرگی را در زمینهای میان زاینده رود و هزار دره كه اراضی تخت فولاد و لسان الارض را در میان می گیرد بر پا می نماید. بر طبق این مطلب به گمان قوی تخت فولاد در آن زمان زمین لم بزرعی بیش نبوده است.

در دوران آل بویه نیز «پولاد» از دلاوران و سرداران نامی دیالمه تختی سنگی در مكانی بین پل خواجو و دروازه تخت فولاد به نام خود ساخته و بر آن می‌نشسته و كشتی‌گیران و پهلوانان در برابر او بر زمین مسطحی به كشتی می‌پرداختند.

««« تبیان »»»

 

شنبه 7/2/1387 - 17:53 - 0 تشکر 38230

"به نام یار" 

با سلام:

در ابتدا از جناب manham تشكر می كنم به خاطر مطالب مفیدی كه ثبت كردندودر ادامه مطالبی در مورد مزار  بابا ركن الدین در تخت فولاد برای شما قرار می دهم.

یكی از مشایخ و علماء قرن هشتم هجری مسعود بن عبدالله بیضاوی معروف به باباركن الدین است كه در زمان سلطنت ابوسعید پادشاه مغول در اصفهان می زیسته است این مرد بزرگ در سال 769 هجری قمری وفات یافت و در ساحل جنوبی زاینده رود مدفون گردید.

مقام علمی و زهد و ورع این مرد بزرگ باعث شد تا در طول زندگی با نهایت احترام زندگی كند. این احترام و عزت پس از درگذشت وی نیز برقرار بود بطوریكه عده بسیاری از مشاهیر علماء و فقها و شعرا و خوشنویسانی كه در اصفهان و سایر شهرهای ایران درگذشتند در مجاورت او به خاك سپرده شدند.

از آن زمان این محل به تدریج به گورستانی بزرگ تبدیل شد و به نام قبرستان باباركن الدین معروف شد. به طوریكه بسیاری از سیاحان و محققین اولین سنگ قبر موجود در مزارستان تخت فولاد را متعلق به او میدانند.

مقام علمی و عرفانی باباركن الدین سبب شد تا در اواخر حكومت شاه عباس اول صفوی ساختمان و گنبد ممتاز بقعه او شروع شود و در سال 1039 هجری قمری یك سال بعد از فوت شاه عباس به پایان برسد. این بقعه كه شبیه به گنبد باباقاسم می باشد گفته می شود  به شكل كلاه درویشان است. نمای خارجی بقعه باباركن الدین و سر در آن كاشیكاری شده است. قاعده این گنبد پنج ضلعی متساوی الاضلاعی است كه پنج ایوان مشابه بر گرداگرد محوطه زیر گنبد ساخته شده است.

به یكی از اضلاع این پنج ضلعی پیشخوانی اضافه كرده اند. در این پنج ضلعی گردنی نهاده اند كه آن نیز چند وجهی است.

بر این گردن سقفی برپا شده كه گنبد داخلی را می پوشاند این سقف مخروطی شكل، با كاشیهای زیبا كه نقوشی به رنگ های آبی دریایی، سیاه و سفید بر زمینه آبی فیروزه ای داشته مزین بوده است.

در داخل یكی از ایوان های آرامگاه بابا ركن الدین واقع شده و بر روی آن سنگ مرمری به طول بیش از 2 متر و عرض 16/1 متر قرار دارد. قطعه سنگ مرمر نفیسی نیز به طور عمودی بر آن نصب شده است. كتیبه این سنگ از نظر حجاری و زیبایی خط در عدد شاهكارهای موجود در اصفهان می باشد.

كتیبه سر در نیز به خط ثلث بسیار زیبا به رنگ سفید بر زمینه كاشی لاجوردی رنگ به خط محمد صالح اصفهانی و تاریخ 1309 نوشته شده است در زیر این كتیبه نیز لوحی از سنگ پارسی مربع شكل نصب شده است. بر این سنگ تاریخ 1200 هجری قمری كتابت شده و نام میرزا محمد نصیر بایزیدی بسطامی آمده است این شخص در این تاریخ بقعه را تعمیر و مرمت كرده است.

در مجاورت مقبره باباركن الدین چند اتاق كوچك مربوط به یكدیگر وجود داشته كه یكی از آن ها به چله خانه معروف بوده و سابقاً دراویش در این قسمت چله نشینی می كرده اند.

در شرق ایوان ورودی بقعه باباركن الدین اتاق كوچكی است كه مرحوم  محمدجواد مجدزاده صهبا به خاك سپرده شده است. این مرد از دوستداران واقعی بناهای تاریخی و میراث های فرهنگی بود كه در مدت ریاست وی بر اداره باستان شناسی اصفهان بسیاری از آثار اصفهان و سایر شهرهای استان از خطر انهدام نجات یافت. سنگ مزار مرحوم صهبا كه آن نیز شاهكاری از خوشنویسی است تاریخ فوت صهبا را در سال 1324 شمسی نشان می دهد خطاط این سنگ كه با خط نستعلیق برجسته كتابت شده مرحوم جعفر آل ابراهیم است.

به طور كلی بقعه باباركن الدین با گنبد بسیار زیبای آن علاوه بر آن كه آرمگاه ابدی یكی از عرفا و زهاد و دانشمندان قرن هشتم هجری است بیانگر هنر هنرمندان و استادكاران و معماران و كاشیكاران برجسته عصر صفوی است كه علاوه بر نمایش هنر معماری نمایانگر هنر خوشنویسی خطاطان بزرگ ایران در زمان صفویان و قاجار می باشد.(برگرفته از پرتال اصفهان)

 

.....................................................................................................

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران 

تا از دلم بشویی غم های روزگاران

http://img.tebyan.net/Big/1388/11/36222359111523534249227329396975323285.jpg

شنبه 7/2/1387 - 18:48 - 0 تشکر 38238

                              * به نام محبوبترین دوست*

سلام:

یكی از قسمت های تخت فولاد كه بازدید كننده های زیادی داره قسمت  گلزار شهدا است كه البته فكر نمیكنم از نظر تاریخی قدمت زیادی داشته باشه ولی حال وهوایی داردكه بسیاری از جوان ها را در روزهای مختلف هفته مخصوصا 5شنبه شبهابه سوی خود می كشدكه این حال وهوا را مرهون روح شهداست.در بین آن شهدا شخصیت هایی مانند:شهید خرازی وشهید  ردانی پور وچند تن از شهدای محراب وجود دارند كه حتما نام آنها برای      شما آشناست. 

در شبهای جمعه در مسجد گلزار شهدا دعای كمیل برگزار می شود .اگر گذارتان به آنجا خورد حتما سری به قسمت شهدای گمنام هم بزنید ودعا برای دوستان نصف جهانیتون هم فراموش نكنید.  

 

.....................................................................................................

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران 

تا از دلم بشویی غم های روزگاران

http://img.tebyan.net/Big/1388/11/36222359111523534249227329396975323285.jpg

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.