• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادبيـــات > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادبيـــات (بازدید: 4059)
دوشنبه 5/7/1389 - 15:53 -0 تشکر 235698
کتاب شناخت(متون کهن فارسی)

سلام

 

در این تاپیک کتاب ها و متون کهن فارسی معرفی میشود.

 

روهاتان پرتقالی باد!

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
دوشنبه 5/7/1389 - 15:55 - 0 تشکر 235699

تاریخ اولجایتو

تاریخ اولجایتو نوشته ی «ابوالقاسم عبدالله بن علی بن محمّد کاشانی» است که ظاهراً از مشیان و کاتبان دربار بوده و زیر نظر خواجه رشیدالدّین فضل الله به کار گردآوری مطالب مربوط به جامع التواریخ مشغول بوده است.

تاریخ اولجایتو برخلاف تاریخ های جهانگشای جوینی و تاریخ وصاف که به نثر متکلّف و مصنوع نوشته شده است از نثر روان و ساده برخوردار است.

از شرح حال کاشانی اطلاع چندانی در دست نیست. همین قدر می دانیم که از وی دو اثر دیگر به جا مانده است، یکی زبده التواریخ و دیگری عرایس الجواهر کاشانی.

تاریخ اولجایتو وقایع سال 704 تا 717 قمری را بیان می کند و در خاتمه به کارها و اخلاق سلطان اولجایتو می پردازد.

این اثر به اهتمام «مهین همبلی» تصحیح و در سال 1348 توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب به چاپ رسیده است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

بن نوشت :

تاریخ اولجایتو : ابوالقاسم عبدالله کاشانی، تصحیح مهین همبلی، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1348

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
دوشنبه 5/7/1389 - 15:57 - 0 تشکر 235700

تاریخ شاهی

نگارنده ی تاریخ شاهی ناشناخته است و در قرن هفتم هجری قمری نوشته شده است. این کتاب تاریخ حکومت قراختائیان در کرمان را در بین سال های 620 تا 750 در بر می گیرد.

بخش نخست کتاب به اخلاق و آداب و رسوم ملوک، در سیاست نفس، سیاست منزل، لزوم تدبیر و دبیر، کار رسولان، قضات و منهیان اختصاص داده شده است و در بخش دوم، قراختائیان را که در حدود یکصد و سی سال در کرمان و بلوچستان حکومت داشته اند بیان نموده است.

این اثر یکی از منابع مهم تاریخ کرمان است.

نسخه ی منحصر به فرد آن به تصحیح و تحشیه ی «ابراهیم باستانی پاریزی» در سال 1355 از طرف انتشارات بنیاد فرهنگ ایران به چاپ رسیده است.

 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

بن نوشت :

تاریخ شاهی : تصحیح ابراهیم باستانی، تهران، بنیاد فرهنگ ایران، 1355

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
سه شنبه 6/7/1389 - 18:2 - 0 تشکر 236189

دستور دبیری

دستور دبیری، نوشته ی «محمد بن عبدالخالق میهنی»، از آثار قرن ششم هجری است که نویسنده ی کتاب در این اثر به موضوع دبیری و آداب و شرایط آن پرداخته است.

دستور دبیری از نظر اشتمال بر لغات و اصطلاحات تاریخی و اجتماعی از منابع مهم زبان فارسی به شمار می رود و علاوه بر اعتبار تاریخی از نظر ارزش ادبی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.

میهنی همچنین به مسائل زبانی، دبیره نگاری (رسم الخط) و زبان شناسی نیز توجه داشته است و از همین رو این اثر در پژوهش های دستور تاریخی می تواند مفید واقع شود.

نویسنده، مطالب کتاب را در دو بخش تنظیم کرده است :

بخش اول : در مراسم و آداب و مقدمات صناعت دبیری
بخش دوم : در باب مقاصد کتابت از فنون نامه ها و جواب ها

این اثر اولین بار در سال 1962 توسط پرفسور «عدنان ارزی» در ترکیه به چاپ رسید.

در ایران نیز بر اساس چاپ عدنان ارزی و نسخه ی خطی آن توسط سید «علی رضوی بهابادی» دوباره تصحیح و در سال 1375 از طرف انتشارات بهاباد نشر یافت.

 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

بن نوشت :

محمّد بن عبدالخالق میهنی، تصحیح سیّد علی رضوی بهابادی، اصفهان، بهاباد، 1375.

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
سه شنبه 13/7/1389 - 9:2 - 0 تشکر 238341

تاریخ الوزراء

تاریخ الوزراء، تألیف ابوالرجاء قمی دبیر و نویسنده ی دیوان سلجوقی بود. وی در سال 584 هجری قمری تاریخ پنجاه سال وزارت عصر سلجوقی را تحریر نمود.



تاریخ الوزراء از وزارت قوام الدّین ابوالقاسم درگزینی در سال 525 هجری قمری شروع و به وزارت عزیزالدّین کاشی ختم می شود. در این کتاب شرح حال هفده وزیر بیان شده است و از مآخذ مهم عصر سلجوقیان عراق به شمار می رود و می توان آن را ذیل کتاب نفثه المصدور فی فتور زمان الصدور و صدور زمان الفتور تألیف انوشیروان بن خالد دانست.



سبک نگارش تاریخ الوزراء پخته، روان و در برخی موارد منشیانه است.



کتاب توسط «محمد تقی دانش پژوه»، تصحیح و در سال 1363 خورشیدی از طرف موسسه ی مطالعات و تحقیقات فرهنگی چاپ و منتشر شده است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

بن نوشت :



ابوالرجاء قمی، تصحیح محمّدتقی دانش پ‍ژوه، تهران، موسسه ی مطالعات و تحقیقات فرهنگی، 1363.

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
شنبه 1/8/1389 - 18:19 - 0 تشکر 244532

فارسنامه ی ابن بلخی

كتابی است در تاریخ و جغرافیای فارس از «ابن بلخی» مورخ ایرانی سده ی پنجم و ششم هجری قمری. ابن بلخی معاصر سلطان محمّد بن ملكشاه سلجوقی بود و منصب استیفای فارس را بر عهده داشت.


ابن بلخی فارسنامه را در بین سال های 510 تا 520 قمری تالیف كرده است و به دلیل شغلی كه داشته، حوزه ی جغرافیایی فارس را خوب می شناخته و اثر وی از نظرگاه تاریخی و جغرافیایی از اهمیت خاصّی برخوردار است. فارسنامه ی ابن بلخی درباره ی پارس و برخی از احوال مردم آن خطه و تاریخ قبل از اسلام و تصرف فارس توسط مسلمانان و شهرهای آن دیار اطلاعات دست اوّل در اختیار محققان قرار می دهد.


این اثر اولین بار به تصحیح «گای لسترنج» و «رینولد الن نیكلسون» در سلسله انتشارات اوقاف گیب در سال 1339 قمری (1921 میلادی) در لیدن به چاپ رسیده است.

چندین بار نیز در تهران به صورت افست چاپ گردید. آخرین بار توسط انتشارات اساطیر در سال 1385 به صورت افست چاپ و منتشر شد.

ـــــــــــــــــــــــــــــ

بن نوشت :

ابن بلخی، فارسنامه، اساطیر، تهران : 1385.





تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
سه شنبه 11/8/1389 - 19:18 - 0 تشکر 247485

گلشن مراد

«گلشن مراد»، تالیف «ابوالحسن خان غفّاری کاشانی»، مشهور به «غفاری مستوفی»، نقاش و مورخ عصر زندیه است. ابوالحسن خان پسر میرزا معزّالدّین محمد و از منشیان دربار کریم خان بوده است.

وی کتاب گلشن مراد را در سال 1194 هجری قمری در تاریخ سلسله ی زندیه از زمان کریم خان تا مرگ جعفر خان زند (1203 هـ.ق.) آغاز کرده ولی پس از مرگ کریم خان، به دلیل اغتشاشات داخلی خاندان زند از ادامه ی کار سر باز زده است، تا این که در 1198 هجری، بار دیگر به تشویق علی مرادخان زند کار خود را دنبال کرده و سرانجام آن را با نام گلشن مراد و به نام علی مراد خان به پایاه برده است.

این کتاب از جمله منابع و مآخذ مهم تاریخی مربوط به روزگار کریم خان زند و جانشینان اوست. مولف در اثر خود به ذکر وقایع و اخبار سال های 1167 تا 1203 هجری قمری پرداخته است. وی در قسمت مقدمه، شرح مختصری درباره ی جانشینان نادر و سرکشی های آنان به میان آورده، سپس به وقایع دوران کریم خان و مرگ و آشوب های پس از مرگش پرداخته است. همچنین او زندگانی علما و بزرگان و ادبای آن عصر را بیان کرده است. او با ذکر وقایعی که از نزدیک بسیاری از آن ها را به چشم دیده، و یا از افراد موَثق شنیده بر اهمیت کتاب خود افزوده است.

ابوالحسن خان بر آن بوده است که کتاب خود را در یک مقدمه و سه مقاله به رشته ی تحریر درآورد، اما چون اجل مهلتش نداد و درگذشت، از این رو پسرش «میرزا محمد غفاری» به یاری «محمد علی خان شیرازی» آن را دنبال و تکمیل کرد و در شعبان 1210 قمری آن را به انجام رساند. به همین دلیل گلشن مراد وقایع خاندان زند را تا 1210 در بردارد و ذیلی که میرزا باقر بر آن افزوده مفصل ترین نوشته ی موجود در احوال جانشینان کریم خان است.


تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
يکشنبه 16/8/1389 - 22:47 - 0 تشکر 248986

 تاریخ بیداری ایرانیان

تاریخ بیداری ایرانیان، تالیف «میرزا محمد ناظم الاسلام کرمانی»، مترجم، روزنامه نگار و مورخ در دوران قاجار است.

وی در سال 1280 هجری قمری در کرمان متولد شد. از محضر استادانی چون حاج شیخ ابوجعفر مجتهد، میرزا آقا خان کرمانی، میرزا جلوه، حاج میرزا حسن آشتیانی و حاج شیخ هادی نجم آبادی بهره برد.

او از مشروطه خواهان و با جمعی از روشنفکران از جمله سید محمد طباطبایی نجم آبادی محشور بود. چون سید محمد طباطبایی مدرسه ی اسلام را تاسیس کرد، میرزا محمد در آن جا ناظم و ملقب به «ناظم الاسلام» شد.

وی در سال 1325 قمری روزنامه ی «کوکب دری ناصری» را در تهران تاسیس و منتشر کرد. سپس به کرمان بازگشت و در دادگستری به خدمت پرداخت و سرانجام در 1337 هجری در همان شهر درگذشت و در مقبره ی سید علویه به خاک سپرده شد.

کتاب تاریخ بیداری ایرانیان از متون مهم عصر قاجار خصوصا انقلاب مشروطیت ایران است. ناظم الاسلام ظاهرا از سال 1322 قمری به ثبت دیده ها و شنیده های خود پرداخته است و چون با آزادی خواهان ارتباط داشته و مذاکرات آن ها را شنیده، مشروح گفتگوهای آنان را یادداشت کرده و بعدها هر هفته قسمتی از این یادداشت ها را به صورت پاورقی در روزنامه ی کوکب دری منتشر کرده است.

این اثر اول بار در 1328 تا 1320 هجری قمری با چاپ سنگی به صورت جزوه هایی و سپس در 1324 تا 1332 در سه جلد در تهران انتشار یافته است.

«علی اکبر سعیدی سیرجانی» نیز این اثر را در سال 1359 خورشیدی در سلسله انتشارات بنیاد فرهنگ ایران به چاپ رساند.

چاپ دیگر آن را نیز انتشارات آگاه در سال 1361 روانه ی بازار کتاب کرده است.


تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
يکشنبه 21/9/1389 - 15:47 - 0 تشکر 261272

حیات یحیی

«حیات یحیی» یا «تاریخ معاصر»، تالیف «یحیی دولت آبادی» است. وی در سال 1241 خورشیدی در دولت آباد اصفهان متولد شد و در همان رشد کرد.

از سال 1251 خورشیدی همراه خانواده چندین سفر به عراق عرب، خراسان و تهران کرد. در سال 1260 به اصفهان بازگشت و با میرزا آقای کرمانی و شیخ احمد روحی ملاقات کرد. دوباره به عراق بازگشت و از محضر استادانی چون میرزای شیرازی و محمد تقی شیرازی بهره برد. پس از بازگشت به ایران، نزد میرزا ابوالحسن جلوه تحصیل کرد.
در سال 1276 به استانبول رفت و در آن جا با همکاری علامه دهخدا روزنامه ی سروش را منتشر کرد. پس از بازگشت به تهران در چندین دوره به نمایندگی مجلس شورای ملی رسید. او عضو انجمن معارف و اهل شعر و ادب بود.

دولت آبادی مدرسه ی سادات را در تهران تاسیس کرد و سرانجام در سال 1318 در تهران درگذشت.

از وی به جز حیات یحیی، «داستان شهرناز» و دفتر شعری با عنوان «اردیبهشت نامه» باقی مانده است.

کتاب حیات یحیی در چهار جلد نوشته شده است. جلد اول آن مشتمل بر زندگی و اقدامات فرهنگی نویسنده، جلد دوم و سوم آن در تاریخ مشروطیت و جلد چهارم شامل موضوع های تاریخی و مسائل سیاسی دوره ی قاجار و سلطنت رضاشاه پهلوی است.

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
يکشنبه 21/9/1389 - 15:48 - 0 تشکر 261273

افضل التواریخ

«افضل التواریخ»، تالیف «افضل الملک میرزا غلامحسین خان شیرازی» است. وی در سال 1279 هجری قمری متولد شد و پس از طی تحصیلات به عنوان مترجم در دربار ناصرالدین شاه به کار پرداخت.

در سال 1314 هجری قمری از طرف مظفرالدین شاه مامور نوشتن تاریخ دوره ی مظفری شد. میرزا غلامحسین خان پس از اتمام رساندن کتاب آن را افضل التواریخ نام نهاد و از این جهت خود نیز به «افضل الملک» شهرت یافت.

از افضل الملک کتاب های دیگری چون «کتابچه ی تفصیل» و «حالات دارالایمان قم» و «تاریخ و جغرافیای قم» به جای مانده است.

تاریخ فوت وی را 23 محرم سال 1348 هجری قمری ثبت کرده اند.

سبک نگارش کتاب افضل التواریخ پخته و روان و دلکش است.

این اثر به اهتمام «سیروس سعدوندیان» و «منصوره ی اتحادیه» تصحیح و توسط نشر تاریخ ایران در سال 1361 خورشیدی به چاپ رسیده است.

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
يکشنبه 21/9/1389 - 15:49 - 0 تشکر 261274

مرآت البلدان

«مرآت البلدان» یا «مرآت ناصری» تالیف «محمد حسن خان اعتماد السلطنه»، کتابی مفصل در جغرافیای تاریخی ایران و بخشی از تاریخ روزگار ناصرالدین شاه است.

اعتماد السلطنه مردی ادیب و دانشمند و تحصیل کرده ی فرانسه بود و با دانش و فرهنگ و تمدن غرب آشنایی داشت. در مقام وزیر دارالتألیف و دارالترجمه و دارالطباعه ی دوره ی ناصری به تالیف و ترجمه ی کتاب های مفید همت گماشت و آثار زیادی از خود به جا گذاشت؛ که از جمله می توان به «خلسه»، «روزنامه ی خاطرات»، «المآثر و الآثار»، «منتظم ناصری»، «مطلع الشمس» و «جغرافیای طالقان» اشاره کرد.

مرآت البلدان مشتمل بر چهار جلد است، که مولف آن را براساس مآخذ مختلف تالیف کرد، اما به پایان نرساند. در این اثر اطلاعات گوناگون تاریخی و جغرافیایی و باستان شناسی آمده و کتاب به صورت الفبایی تنظیم شده است.

مرآت البلدان وقایع سلطنت ناصرالدین شاه را تا سال سی و دوم سلطنت او در برمی گیرد و اطلاعات مفیدی در اختیار خواننده قرار می دهد.

این اثر را «عبدالحسین نوایی» و «میرهاشم محدّث» تصحیح در سال 1367 خورشیدی در انتشارات دانشگاه تهران چاپ و منتشر کرده اند.

تو اگر در تپش باغ خدا را ديدي، همت کن و بگو ماهي ها حوضشان بي آب است 
  
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.