• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 36580)
جمعه 4/4/1389 - 14:32 -0 تشکر 207239
شهرهای استان مازندران

 

بابل

اطلاعات کلی

نام رسمی:

بابل

کشور:

ایران

استان:

مازندران

شهرستان:

بابل

بخش:

مرکزی

نام محلی:

بابل

مردم

جمعیت

۲۰۱٬۳۳۵

کل جمعیت:

500000

تراکم جمعیت:

؟
نفر بر کیلومتر مربع

زبان‌های گفتاری:

فارسی

مذهب:

شیعه

جغرافیای طبیعی

مساحت:

1431کیلومتر مربع

ارتفاع از سطح دریا:

۷۶

آب‌وهوا

میانگین دمای سالانه:

؟

بارش سالانه:

؟

روزهای یخبندان سالانه:

؟

اطلاعات شهری

شهردار:

؟

ره‌آورد:

؟

پیش‌شماره تلفنی:

0111

جملهٔ خوش‌آمد به شهر

خش بیمویی

شهر بابل مرکز شهرستان بابل در استان مازندران است. این شهر تقریبا در ۵۰ کیلومتری غرب ساری واقع است . جمعیت آن در سرشماری سال ۸۵ برابر با ۲۰۱٬۳۳۵ نفر بوده‌است.

 

 نام شناسی

اولین نامی که از بابل در تاریخ ذکر شده ( دین تیر) می‌باشد که کوروش کبیر در بیانیه خود – که از حفاری‌های بابل بدست آمده و در موزه انگلستان نگهداری می‌شود - از آن به ( تین تیر) یاد کرده‌است.
شهر بابُل را پیشینیان با نام مامیترا می‌خوانده‌اند. در نوشته‌های عربی و دوران پس از اسلام این شهر را مامطیر و ممطیر هم نوشته‌اند.
   

تا دوره پهلوی اول، این شهر را بارفروش یا بارفروش ده می‌نامیدند. بعد از آن را بابل نهادند.

دوران معاصر

  • در روز یکم آذر سال ۱۳۱۰ هجری خورشیدی نام بارفروش همراه با ساخت ساختمانهای تازه دولتی همچون اداره پست (۱۳۱۵)، در کنار سبز میدان و ساختمانهای شهرداری و شهربانی(۱۳۱۴) به شهر بابل تغییر نام یافت. نام بابل از نام رودخانه باوُل گرفته شد، که در بر غربی شهر روان است و اکنون به رود بابل معروف است.البته امروزه با توجه به ساخت و سازهای فراوان و گسترش فضای شهر این رودخانه تقریباً در قسمت‌های مرکزی شهر قرار گرفته‌است.
  • جنگلهای طبیعی شهرستان بابل ۴۹۹۳۶ هکتار بوده و رودخانه بابل از رودهای مهم این شهر به شمار می‌رود . این شهر دارای آب و هوای معتدل و مرطوب می‌باشد .
  • بابل دارای ۷ شهر تاسیس شده و ۱ شهر مصوب ، ۶ بخش ، ۱۳ دهستان و ۶۵۳ روستا و ۹۵ دهیاری می‌باشد.

وسعت این شهرستان ۱۵۷۸ کیلومتر مربع می‌باشد

  • بابل یکی از شهرهای مهم شمال کشور در امور تجارت - دانشگاهی - پزشکی و کشاورزی می‌باشد.درحال حاضر بیش از ۲۲۵۰۰۰نفر جمعیت شهری و۲۴۰۰۰۰نفرجمعیت روستائی در این شهرستان ساکن می‌باشند.
  • پل محمدحسن‌خان توسط محمدحسن خان قاجار با قدمتی بیش از ۲۰۰ سال و دراواخر دوره افشار بر روی رودخانه بابل ساخته شده‌است.نکته جالب در ساخت این پل استفاده از زرده تخم مرغ می‌باشد.
  • در دروه صفوی دریاچه‌ای بسیار بزرگ و زیبا در جنوب شهروجود داشته که در وسط آن تپه‌ای همانند یک جزیره کوچک خودنمادی می‌کرده که بعلت سرسبزی و زیبائی باغهای اطراف این دریاچه زیبا این محل بنام (بحر ارم) نامگذاری شده‌است . این دریاچه سالها پیش خشکیده و در حال حاضر محل سکونت مردم می‌باشد که به دوقسمت بحرارم غربی و بحرارم شرقی معروف است.
  • از ۲۰ نفر پایه گذاران اولیه حزب ملی ایران در سال ۱۳۲۰، ۳ نفر از اهالی شهر بابل بودند.
  • در منطقه مازندران و گیلان که در زمان رضا شاه به استان‌های اول و دوم نامگذاری شده بودند، رضا شاه تنها در بابل دارای کاخ و محل سکونت بود.ازاین کاخ هم اکنون بعنوان کتابخانه دانشگاه علوم پزشکی بهره برداری می‌شود.
  • بابل همچنین با کد تلفنی ۰۱۱۱ مر کز یکی از ۸ بخش مخابراتی ایران است.

مشاهیر

شیخ کبیر
مرعشی
نوشیروانی - خیر
محمد صادق شفیع زاده -خیر
امیرپازواری - شاعر
عبدالرضا کیانی نژاد (مازیار) -خواننده
مهدی فلاح - خواننده خطاط
بیژن بیژنی - خواننده
اسرافیل شیرچی - نقاش خطاط
امامعلی حبیبی - قهرمان کشتی المپیک
عصمت باقر پور بارفروشی-دلکش-خواننده
داوود رشیدی-بازیگر
هرمز شجاعی مهر-مجری
بیژن مرتضوی-ویولونیست وخواننده
افشین (افشین سعیدی) - خواننده
زین العابدین رهنما-نویسنده
شاهرخ مسکوب-نویسنده وشاهنانه پژوه

اماکن تاریخی و مذهبی

بقعه امامزاده قاسم معروف به آستانه
بقعه سلطان محمد طاهر
بقعه درویش فخرالدین
مسجدجامع
تکیه پیرعلم
تکیه مقریکلا
تکیه حصیرفروشان
قصر سابق شاه
برج دیده بانی
پل محمدحسن خان
ساختمان شهرداری
ساختمان شهربانی
ساختمان پست که به دستور آیت الله روحانی در سال ۱۳۷۷ تخریب شد
بازار ماهی فروشها
مقبره ی درویش علمبازی
پارک پردیس بابل واقع در متی کلا
مقبره حاج شیخ موسی در ییلاق شیخ موسی واقعه در بخش بند پی شرقی

سقاخانه شیاده واقعه در بخش بندپی غربی

مراکزآموزش عالی

دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه علوم و فنون
دانشگاه آزاد اسلامی - واحدبابل
دانشگاه پیام نور - واحدبابل
موسسه آموزش عالی صنعتی مازندران
موسسه آموزش عالی طبری
موسسه آموزش عالی راه دانش
دانشگاه علمی کاربردی - واحدبابل
دانشسرای تربیت معلم
دانشکده سما واحد بابل دانشگاه پرستاری و مامایی

پانویس‌ها

  1. نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵, پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران

 


شهرستان بابل از شمال به بابلسر و دریای خزر، از جنوب به رشته كوههای البرز، از مغرب به شهرستان آمل، از مشرق به شهرستانهای قائمشهر و ساری محدود است. ارتفاع آن از شمال تا ده كیلومتری جنوب بابل از سطح اقیانوس پایین‌تر است.

 

شهرستان بابل بین 36 درجه و 5 دقیقه و 36 درجه و 35 دقیقه عرض شمالی و 52 درجه و 30 دقیقه و 52 درجه و 45 دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده است.
بنابر تصویب‌نامه هیات دولت درسال شصت و هشت بابلسر از شهرستان بابل جدا شد و خود به شهرستانی مستقل بدل گشت. شهرستان بابل متشكل از دو شهر بابل و امیركلا، سه بخش مركزی ـ با مركزیت بابل ـ بندپی شرقی ـ با مركزیت گلوگاه ـ و بندپی غرب ـ با مركزیت خوشرودپی ـ و ده دهستان به نامهای بابلكنار به مساحت 7/132 كیلومتر مربع ، فیضیه به مساحت 0/134 كیلومتر مربع ، گنج‌افروز به مساحت 1/62 كیلومتر مربع ، گتاب به مساحت 5/89كیلومتر مربع ، كاری‌پی به مساحت 6/136 كیلومتر مربع ، لاله‌آباد به مساحت 6/93 كیلومتر مربع ، از بخش مركزی فیروزجاه‌ به مساحت 2/443 كیلومتر مربع ، سجادرود به مساحت 7/182 كیلومتر مربع ، از بخش بندپی شرقی خوشرود به مساحت 0/132 كیلومتر مربع و شهیدآباد به مساحت 5/34 كیلومتر مربع ، از بخش بندپی غربی و 556 آبادی است. مساحت این شهرستان حدود 1431 كیلومتر است كه تقریبا 94/5 درصد كل استان را دربرمی‌گیرد. شهر بابل، مركز شهرستان بابل، بین 36 درجه و 34 دقیقه و 15 ثانیه عرض شمالی و 52 درجه و 44 دقیقه و 20 ثانیه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده است و با تهران 5 دقیقه و 15 ثانیه اختلاف ساعت و 210 كیلومتر فاصله دارد.

 

جمعه 4/4/1389 - 14:37 - 0 تشکر 207240

شهرستان آمل
شهرستان آمل در مرکز استان مازندران قرار دارد و از شمال به شهرستان محمودآباد، از شرق به شهرستان بابل، از شمال شرقی به شهرستان بابلسر و از غرب به شهرستان نور و از جنوب به استان تهران محدود می‌شود.
این شهرستان با جمعیتی برابر با ۳۴۳٬۷۴۷ نفر جمعیت (شهر آمل؛ ۱۹۷٬۴۷۰ نفر) و ۳۱۸۵ کیلومتر مربع مساحت دارای دو شهر آمل و رینه و سه بخش مرکزی، لاریجان و دابودشت است.
شهر آمل واقع در جلگه مازندران و طرفین رود هراز با ارتفاع ۷۶ متر از سطح دریا در ۵۲ درجه و ۲۱ دقیقه طول شرقی و ۲۶ درجه و ۲۵ دقیقه عرض شمالی و در فاصله ۷۰ کیلومتری غرب ساری، مرکز استان، ۱۸ کیلومتری جنوب دریای خزر و شش کیلومتری شمال دامنه کوه البرز و ۱۸۰ کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد.

تقسیمات کشوری
o بخش مرکزی شهرستان آمل
o دهستان بالا خیابان لیتکوه
o دهستان پائین خیابان لیتکوه
o دهستان چلاو
o دهستان هزارپی جنوبی
شهر: آمل
• بخش لاریجان
o دهستان بالا لاریجان
o دهستان لاریجان سفلی
شهر: رینه و گزنک.
• بخش دابودشت
o دهستان دابوی جنوبی
o دهستان دشت‌سر
شهر: دابودشت
تاریخچه
واژه آمل که گونه پهلوی آن آموی (Amui) است، نصراله هومند در جزوه آشنای مختصری با شهر آمل می‌نویسد: «تز میان همین اقوام مهاجر آریائی (آزادگان) شاخه‌ای دیگر با نام آموهائی برای بدست آوردن سرزمینی بزرگ و آباد از سرزمین اصلی خود مهاجرت نموده و در کناره رود هراز (هرهز) آرام یافتند. چنانکه این قوم توانستند در کنار (ه) غربی همین رود شهری را بنا کنند و نام قبیله و قوم هود را بر آن شهر بنهند. با گذشت زمان به گونه‌های: آموری، آمو، آمل بدل شد.» و سرانجام نتیجه می‌گیرد :«منظور از این همه اشارات و یادآوری‌ها این بود که «آموئی‌ها» مردمان اولیه سرزمین آمل و اطراف از سمت غرب به شرق مهاجرت نکردند بلکه از شرق دریای خزر به مازندران (تبرستان) مهاجرت نموده ساکن شدند و... واژه‌هایی مانند آمارد، آملد، امرته را نمی‌توان ریشه لغوی شهر آمل به حساب آورد در صورتی که با اندکی دقت و توجه می‌توان (ریشه واژه آمل را به اینگونه بدست آورد: آمل – آمو – آموی- آمویه.»)
باتوجه به اسناد تاریخی این شهر حداقل از دوره ساسانی تا دوره مغول پایتخت مازندران بوده‌است. موقعیت استراتژیک شهر آمل و رودخانه هراز، توسعه بخش‌های کشاورزی، تجاری، صنعتی و گردشگری منطقه را در سالهای اخیر تسهیل نموده‌است. محصولات عمده کشاورزی آن، برنج، گل و گیاه، دانه‌های روغنی کلزا، سبزیجات و علوفه می‌باشد.
آثار تاریخی
گنبد ناصر الحق، بقعه شمس آل رسول (آتشکده)، بقعه سید سه تن (میر حیدر آملی)، مسجد امام حسن عسگری، بقعه امامزاده قاسم، مسجد آقا عباس، مسجد جامع، بقعه میر بزرگ، ساختمان دارائی، پل دوازده چشمه، پل فلزی (معلق)، قدمگاه خضر، امامزاده ابراهیم و امامزاده عبدا...
مراکز دیدنی
دخمه‌های سنگی (کافر کلی) رینه، راه باستانی تنگه بند بریده و تصویر حجاری شده شاه و یاران او بر سنگ، کاروانسرای گمبوج، قلعه ملک بهمن، مسجد جامع، مسجد امام حسن عسکری، مسجد آقا عباس، بقعه متبرکه سه سید، بقعه متبرکه ناصرالحق، بقعه متبرکه شمس آل رسول، امامزاده ابراهیم، بقعه متبرکه میربزرگ، پل دوازده چشمه، امامزاده قاسم، سقانفار زرین‌کلا و سقانفار هندوکلا

فاصله برخی جاذبه‌های شهرستان آمل از مرکز شهرستان
• کوه دماوند ۷۵ کیلومتر
• دره و دریاچه سد لار ۱۰۰ کیلومتر
• آبگرم لاریجان ۷۲ کیلومتر
• آبشار شاهاندشت ۶۵ کیلومتر
• آب گرم بائیجان ۶۰ کیلومتر
• آب اسک ۸۰کیلومتر
• امام زاده عبدالله ۱۲ کیلومتر
• روستای بلیران ۱۵ کیلومتر
• شکل شاه (جاده هراز) ۶۰ کیلومتر
• پل دروازه چشمه مرکز شهر
• مشهد میر بزرگ مرکز شهر
• امامزاده ابراهیم مرکز شهر
• شمس آل رسول مرکز شهر
• پارک جنگلی میرزا کوچک خان ۲۰ کیلومتر
تاریخ
شهر آمل از شهرهای بسیار قدیمی ایران در استان مازندران است.ابن خردادبه:<<از زمان پادشاهی فریدون تا زمان بهرام گور آمل پایتخت دنیای مسکون بود>>.حمدالله مستوفی بنای شهر را به طهمورث پادشاه پیشدادی نسبت می‌دهد. فردوسی از آمل چنین ذکر کرده‌است: از آمل گذر سوی تمیشه کرد نشت اندر آن نامور پیشه کرد از آمل همه بندگان تواند به ساری پرستندگان تواند چنین تا به شهر بزرگان رسید ز ساری و آمل به گرگان رسید در تاریخئ طبرستان ابن اسفندیار کاتب (تالیف ۶۱۳ ه-ق)چنین آورده‌است:<<در قباله‌های کهن مذکور است که معنی آمل به واژه طبری آهوش است وهش وهل مرگ را گویند و کنایه از این است که تو را هرگز مرگ مباد>>. در کتاب راهنمای شمال فرخ عفاری در تاریخچه آمل چنینی آورده‌است: خسرو پرویز آمل را توسعه داد از آن به بعد این شهر مدت‌ها مقر حکومت و پایتخت حکام محلی مازندران بود. ماضیار به امر محمد ابن موسی نماینده مامون این شهر را ۸ ماه محاصره کرد وسرانجام فتح و بعد از تصرف شهر دستور خراب کردن دیوارهای آن را صادر کرد اما بعد پشیمان شد. اصطخری در کتاب مسالک و ممالک چنین آورده‌است:<<و از همه طبرستان ابریشم بسیار خیزد خاصه به آمل>> ابن حوقل چنین نوشته: <<آمل از قزوین بزرگتر و بسیار پر جمعیت تر بود>>. ابن اسفندیار (۶۱۳ه-ق) آمل را بازار جهانی روزگار خود معرفی و ذکر کرده بود.
بعضی از مورخان و جغرافی نویسان سابقه‎ْ آمل را به دورهْ پیشدادیان و کیائیان نسبت داده‌اند. شهر آمل با توجه به اشیاء و سکه‌هایی که از آن به دست آمده در دوره ساسانی پایتخت یامرکز آن منطقه بوده‌است. احتمالاُ مردم آمل در زمان حکومت مهدی خلیفهْ عباسی، به دین اسلام گرویدند و بعد از آن بناهای اسلامی در آنجا ساخته شد. اوایل قرن هفتم حسام الدین اردشیر مرکزیت را از ساری به آمل آورد و قصر خود را در آنجا برپا داشت. در سال ۷۹۵ هـ. ق امیر تیمور گورکانی آمل و ساری را غارت کرد و فرمان قتل عام ساکنین آن‌ها را صادر کرد و سه قلعهْ مهم از جمله ُ ماهان سر ُ را با خاک یکسان کرد. از آن پس آمل روبه ویرانی نهاد. آمل جدید در جوار شمال آمل قدیم بنا شده‌است. ابن اسفندیار آملی، مؤلف کتاب تاریخ طبرستان نام شهر آمل را برگرفته از نام دختری افسانه‌ای به نام آمله می‌داند که دختر یکی از امیران دیلمی و همسر فیروزشاه، حاکم بلخ بوده‌است.
آمل در قدیم شهری آباد، وسیع و پر جمعیت بود. ابوالفضل بیهقی، در کتاب تاریخ خود در فصل حرکت مسعود غزنوی با لشکریانش به آمل، این شهر را چنین توصیف می‌کند: «و امیر به شتاب براند و به آمل رسید روز آدینه ششم جمادی‌الاولی، و افزون پانصد و ششصد هزار مرد بیرون آمده بودند؛ مردمان پاکیزه‌روی و نیکوتر، و هیچکدام را ندیدم بی‌طیلسان شطوی یا توزی یا تستری یا ریسمانی… و گفتند عادت این است… و من که بوالفضلم پیش از تعبیه لشکر در شهر رفته بودم، سخت نیکو شهری دیدم، همه دکانها درگشاده و مردم شادکام» در قرن پنجم وقتی با همت خواجه نظام‌الملک طوسی، وزیر کاردان و با کیاست سلجوقیان و صاحب کتاب معروف سیاست‌نامه (سیرالملوک)، قرار شد مدارسی به سیاق دانشگاه‌های امروزی به نام نظامیه در شهرهای بزرگ جهان اسلام آن روز از جمله بغداد، دمشق، بلخ، نیشابور و بخارا تأسیس شود آمل از جمله شهرهایی بود که در کنار شهرهای فوق صاحب نظامیه گردید.
محمدبن جریر طبری، علی بن سهل بن ربن طبری، شمس‌الدین محمد آملی، سراج قمری، ابن اسفندیار آملی، اولیاءالله آملی، علامه میرحیدر آملی، طالب آملی، جواد فاضل، میرزا هاشم آملی، حسن حسن‌زاده آملی، دکتر سید محمد خان حکیمی، عبدالله جوادی آملی از اهالی سرشناس این منطقه هستند.
موقعیت جغرافیایی آمل
شهر آمل واقع در جلگه مازندران و طرفین رود هراز با بلندای ۷۶ متر از گستره دریا در ۵۲ درجه و ۲۱ دقیقه بلندای شرقی و ۲۶ درجه و ۲۵ دقیقه عرض شمالی و در فاصله ۷۰ کیلومتری غرب ساری، مرکز استان، هجده کیلومتری جنوب دریای مازندران و شش کیلومتری شمال دامنه کوه البرز و ۱۸۰ کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد.
روستای نشل جزوبخش لاریجان می‌باشد وشامل خرم؛برزنه؛گریوده؛اندوار می‌باشد نشل ازمسیر باییجان-نشل سیاه بیشه(لاکوه یا تهران شیکلا - نشل) به جاده هراز واز راه نشل - سجادرود به بندپی بابل متصل می‌گردد.پیشه مردم این ناحیه دامداری وکشاورزی می‌باشد روستای نشل و پیرامون آن دارای چشمسارهای وچمنزارهای فراوان بوده ودارای آب وهوای بسیار خنک درتابستان می‌باشد.دارای قلعه‌های کرکس نشین، میشنه مرگ، دوهوا، پیل باهان، تیمور قلعه، اسکندبند و لاکوه وچشمهسارهای هنزا، گته لش، سردخونی، میچکاخونی و سرخ تنگوسر می‌باشد کارهای دستی ازقبیل قالی بافی ؛ جاجیم بافی رواج دارد.مواد غذایی گوشت ؛کره وماست کوهستان نشل معروف می‌باشد. منطقه بالاکوه درگذشته قبل ازانقلاب جزو بخش بندپی بابل بوده ولی اکنون جزو بخش لاریجان آمل می‌باشد.
آب و هوا
آب و هوای شهرستان آمل نظیر سایر نقاط مازندران است؛ در تابستان‌ها گرم و مرطوب و در زمستانها ملایم. حداکثر ریزش باران در ماه آذر و حداقل آن نیز در ماه تیر است.منطقه یلاقی بالاکوه نشل که شامل کوهستانهای :رسم ؛میشنه مرگ ؛ سیاه کله سر ؛ درنه ؛ آخروسنگ ؛ هنزا ؛خوشگه لارک ؛ للهاز ؛کرکس نشین ؛ دوهوا ؛ پیل باهان ؛ یخار وسایر مناظر دیدنی دارای بهترین آب وهوای یلاقی ودارای چشمه‌سارهای زیبا و گواراست. تابستانها مردم شهرهای آمل ؛بابل ؛بندپی ؛تهران وسایر شهرهای اطراف به این منطقه یلاقی می‌آیند
کوه‌ها
• قله دماوند
• قله امام‌زاده قاسم
• سیاه کوه
• آسمان کوه لار
• کوه دال کمر
• کوه کاعون
• کوه شیخ کر
• ارتفاعات ییلاقات لاریجان
• رود هراز

• جاذبه‌های علمی تحقیقی
• کارگاههای پرورش ماهی سردابی لاریجان
• طرح آبریز هراز
• موسسه تحقیقات برنج کشور
• مرکز پرورش نهال زیتون
• مرکز پرورش گیاهان دارویی سلیمانی و قلی‌زاده
• دهکده قدیمی با کارگاه قالی‌بافی بلیران
• باغ کیوی و گلخانه ایزدی
• پرورش ماهی و منابع طبیعی چلاو
• منطقه حفاظت شده چلاو
• منطقه حفاظت شده سیاه‌بیشه
• جاذبه‌های تفریحی
• پارک جنگلی میرزا کوچک‌خان جنگلی
• پارک جنگلی امامزاده عبدالله
• پارک دهکده طلایی
• شکارگاههای لاسم
• شکارگاه امیری
• شکارگاه لار
• منطقه تیراندازی ممنوع رزن
• جاذبه‌های تاریخی
• نقش برجسته شکل‌شاه
• حمام شاه‌عباس آبگرم لاریجان
• بقعه میرحیدر آملی
• مسجد جامع
• آرامگاه ناصرالحق بقعه شمس‌الرسول
• آثاره راه‌باستانی هراز
• قلعه ملک‌بهمن شاهندشت
• برج قدیمی امیری
• بازار قدیم آمل
• مسجد امام حسن‌عسگری
• ساختمان دارایی
• قلعه کهرود
• بافت قدیم شهر شهر با خانه زیبا مانند خانه شفائی
• قلعه دختر پلور کاروانسرای سنگی و کوهستانی پلور
• کافر کلی (غارهای باستانی آب‌اسک و پلمون)
• امامزاده عبدامناف
• امامزداده محمد قریشی
• امامزداه عباس شهنه‌کلا
• پل ۱۲ چشمه
• پل معلق
• پل پلور به لار
• بقعه شمس طبرسی
• بقعه میربزرگ
• جاذبه‌های طبیعی
• قله دماوند
• غار گلزرد
• بلیران
• گرم رود
• رود کم‌کلا
• رود کرسنگ
• رود پنجاب
• رود لاسم
• آب معدنی استراباکو قلابن
• آب معدنی پرسم آمولو
• آب گرم لاریجان
• آب معدنی اسک
• آب آهن آب فرنگی لاریجان
• آب معدنی گرو کلرد
• آب معدنی اشلک
• آبشار کوه اره دریوک
• آبشار یخی
• آبشار شاهان‌دشت
• آبشار آلامل
• آبشار پرو مد
• آبشار شیخ علی‌خان
• آبشار سنگ درکا
• آبشار قلعه‌دختر پلور
• دریاچه سدلار
• منطقه زیست‌ محیطی لار
• دشت باقیمانده از دریاچه دریوک
• آبشار آب مراد لاسم
• آبشار دوکوهک, پلالس و تمیره منطقه امیری
• دشت دژمال امیری با آثار تاریخی
منبع
• سایت شهرداری آمل

جمعه 4/4/1389 - 14:44 - 0 تشکر 207242

رامسر

اطلاعات کلی
نام رسمی: رامسر
کشور:
ایران

استان:
مازندران
شهرستان:
رامسر

بخش:
مرکزی

نام‌های قدیمی: سخت‌سر


مردم
جمعیت
بیش از 70.000
زبان‌های گفتاری:
گیلکی، فارسی

مذهب:
شیعه
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا:
21 متر
اطلاعات شهری
پیش‌شماره تلفنی:
۰۱۹۲۵۲۲ - 525 - 521 - 526
رامسَر از شهرهای استان مازندران در شمال ایران است.
• این شهر که پیش از این سخت سر نام داشت، آخرین شهر غرب مازندران است که مردمان بومی آن به گویش گیلکی صحبت می کنند. . رامسر از سمت شرق به تنکابن ازغرب به چابکسر اولین شهر شرق گیلان، ازجنوب به کوههای البرز و از سمت شمال به دریای مازندران محدود است. آب وهوای رامسر در تابستان گرم و مرطوب و در زمستان سرد است. نزدیکی جنگل و دریا در این شهر زیبایی خاصی به این شهرداده‌است و این امر موجب جذب مسافر در فصل تابستان و ایام تعطیل می‌شود. رامسر دارای فرودگاه است. مناطق ییلاقی رامسر مانند جواهرده بسیار زیبا و خوش‌آب‌وهوا است. محصولات عمده رامسر برنج و مرکبات و چای است. بهترین مسیر برای مسافرت به رامسر بعد از مسیر هوایی از تهران، مسافرت زمینی از شهرهای کرج-چالوس-تنکابن می‌باشد.

جاذبه‌های گردشگری:
شهرستان رامسر با زیبایی وصف ناپذیر در انتهای غربی استان مازندران در دامنه جنگلی و زیبای البرز و سواحل رویایی دریای خزر آرمیده و با برخورداری از جاذبه‌های گردشگری و امکانات اقامتی، پذیرایی وتفریحی با لقب عروس شهرهای ایران به عنوان قطب مهم گردشگری در کشور و حتی جهان مطرح است.
وجود قله‌های مخروطی شکل با پوشش انبوه گیاهان متنوع، باغ های مرکبات، چای، مزرعه‌های برنج، برخورداری از ساحل زیبا، منطقه‌های ییلاقی خوش آب و هوا، منابع فراوان آبهای گرم معدنی، وجود فرودگاه و هتلهای قدیم و جدید این شهر را یکی از شهرهای منحصر به فرد تبدیل کرده‌است. وجود آبهای گرم معدنی در نزدیکی ساحل دریا و چند وان و استخر آب گرم معدنی در شهرهای کتالم و سادات شهر, بوستان جنگلی صفارود در میان دره , روستای جواهرده در ارتفاع 1800 متری سطح دریا , قله مخروطی شکل مارکو و جداشده از سلسله کوههای البرز در شرق رامسر , جنگل دالخانی در مسیر رامسر به تنکابن , کاخ موزه تماشاگه خزر نزدیک هتل بزرگ رامسر و دهها اثر تاریخی و دیدنی سبب شده‌است که سالانه هزاران مسافر و گردشگر داخلی و خارجی از رامسر عروس شهرهای ایران دیدن کنند.
نگاهی به جاذبه‌های طبیعی و تاریخی رامسر
رامسر در غرب مازندران با برخورداری از جاذبه‌های منحصر به فرد طبیعی و تاریخی یکی از مناطق برتر کشور به لحاظ طبیعت گردی محسوب می‌شوند که سالانه پذیرای بیش از ‪ ۱۰‬میلیون مسافر و گردشگر است. وجود آبشارها، آب‌های سرد و گرم معدنی، بوستانهای جنگلی، غارها، چمشه‌ها، دریاچه، یادمان‌های تاریخی، صدها مراکز اقامتی و پذیرایی و تفریحی و به ویژه نزدیکی کوه، دریا و جنگل این منطقه را به عنوان قطب مهم گردشگری در کشور و حتی جهان مطرح کرده‌است. ‪ آب و هوایی این منطقه جلگه‌ای معتدل، مرطوب و کوهستانی سرد و نیمه مرطوب است و اقتصادی این اهالی برپایه کشاورزی، دامداری و صنعت گردشگری استوار می‌باشد. وجود فرودگاه در شهر رامسر، و جنگل در شهرستان رامسر در غرب مازندران از دیگر ویژگی‌های این منطقه محسوب می‌شود.
هتل قدیم رامسر
این هتل با معماری بسیار زیبا در مرکز شهر در دامنه کوههای مشجر و فضای سبز با محوطه‌سازی چشم نواز واقع شده ودر سال ‪ ۱۳۱۷‬شمسی مورد بهره برداری قرار گرفته‌است.

فضای سبز مقابل هتل رامسر
زیربنای این هتل حدود پنج هزار متر مربع در سه طبقه به لحاظ نوع معماری، زیبایی، موقعیت مکانی و تجهیزات یکی از مشهورترین هتل‌های خاورمیانه به شمار می‌رود.......
آبهای گرم معدنی
بخش های گسترده‌ای از مرکز شهر رامسر ازآبهای گرم معدنی با خاصیت های طبی و درمانی برخوردار بوده که گردشگران زیادی از این آبها بهره‌مند می‌شوند. وجود این آب گرم‌ها در نزدیکی ساحل دریا ویژگی منحصر به‌فردی را به رامسر بخشیده‌است.البته در فاصله پنج کیلومتری جنوب شرقی رامسر در شهرهای کتالم و سادات محله نیز چند وان و استخر آب گرم معدنی وجوددارد که برای درمان بیماریهای پوستی، رماتیسم و دردهای عصبی و عضلانی سودمند است.
بوستان جنگلی صفارود
مسیر دسترسی به این بوستان از ابتدای جاده جواهرده در میدان غربی شهر رامسر آغاز و پس از طی ‪ ۹‬کیلومتر و عبور از مسیری زیبا به این پارک در کنار رود صفارود می‌رسد. این بوستان در میان دره و در پایین جاده قرارگرفته که پله‌هایی نیز برای ورود به‌آن از جاده ساخته شده‌است و وجود جنگل، رودخانه، آب معدنی، آب و هوای مطبوع به این مکان جلوه خاصی بخشیده‌است.
دهستان جواهرده
جواهرده در ‪ ۲۷‬کیلومتری رامسر و در ارتفاع ‪ ۱۸۰۰‬متری از سطح دریا قرار گرفته و مسیر دسترسی به جواهرده از منتهی‌الیه غربی شهر رامسر بوده که با عبور از میان کوههای مشجر و در امتداد رودخانه صفارود این منطقه ییلاقی خودنمایی می‌کند. روستای جواهرده درفصل تابستان به لحاظ برخورداری از آب وهوای خنک مورد استقبال گردشگران داخلی و خارجی واقع شده و امکانات اقامتی در این منطقه برای گردشگران فراهم است. روستای جواهرده علاوه بر زیباییهای فراوان طبیعی و دارا بودن چشمه‌سارها از قدمت تاریخی نیز برخوردار بوده که وجود گورستانهای گبری در آن گویای قذمت تاریخی این مکان است.
قله مارکوه
قله مارکوه مخروطی شکل، مشجر و جدا شده از سلسه کوههای البرز بوده که در فاصله شش کیلومتری شرق رامسر و سه کیلومتری ساحل دریا و محور ارتباطی تنکابن به رامسر واقع است. این کوه صخره‌ای با وسعت ‪ ۶۰۰‬هزار مترمربع با انواع درختچه‌ها، درختان انجیلی، بلوط، شمشاد و ازگیل پوشیده شده و ارتفاع قله از سطح دریا حدود ‪ ۵۰۰‬متر بوده که احداث ‪ ۳۴۰‬پله در ضله جنوبی کار صعود را آسان می‌کند. وجود شهر کتالم، چشم‌اندازهای زیبای آن به‌دریا، مزارع برنج و باغات چای و مرکبات در شمال قله، تسلط به تپه‌ها و ارتفاعات سرسبز البرز و روستاهای اطراف و رودخانه نسارود در شرق به این مکان موقعیتی ویژه بخشیده‌است. در بلندترین نقطه مارکوه بقایای یک قلعه برجای مانده که احتمالاً محیط دیده‌بانی حاکمان قدیم منطقه بوده‌است.
جنگل دالخانی
مسیر دسترسی به دالخانی از خروجی شرق شهر رامسر آغاز و پس از طی هفت کیلومتر در مسیر آسفالته رامسر به تنکابن به سه‌راهی جنت رودبار می‌رسد. جنگل دالخانی پس از طی ‪ ۲۳‬کیلومتر درمسیر ارتباطی و آسفالته جنت رودبار در کنار جاده قرار داشته که برای احداث پارک جنگلی در نظر گرفته شده و اکنون نیز به عنوان یک تفرجگاه مهم شهر رامسر مورد استفاده گردشگران قرار می‌گیرد.
موزه تماشاگه خزر
این موزه در محل کاخ سلطنتی رامسر و در مجاورت غرب هتل بزرگ قرار داشته که علاوه بر اشیایی که به نمایش گذاشته ساختمان کاخ نیز دیدنی است. این بنا در اوایل دوران پهلوی در میان باغی بزرگ باشیوه معماری اروپایی ساخته شده‌است، سنگهای مرمر سفیدرنگ در تزیینات خارج بنا و ستونها ومجسمه حیوانات بکار رفته به این کاخ جلوه‌ای ویژه بخشیده‌است. هم‌اکنون آثاری از هنرمندان مشهور ایران و جهان شامل مجسمه‌های برنزی و سنگی، تابلوهای نقاشی و فرش در این کاخ در معرض دید عموم مردم قرار دارد.
تله کابین رامسر
این تله کابین در فاصله 10 دقیقه از رامسر به سمت چابکسر از مبدا ساحل تا بر فراز کوه ایلمیلی امتداد یافته است.
منابع
• مازندنومه، شماره ۷ اردیبهشت ۱۳۸۵
• سجادی. تاریخ و جغرافیای رامسر. تهران: نشر معین
• مختصات و ارتفاع
• پیش‌شماره

جمعه 4/4/1389 - 14:48 - 0 تشکر 207245

آلاشت

آلاشْت یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه در استان مازندران و زادگاه رضا پهلوی معدوم می‌باشد. نام آلاشت در زبان محلی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن نیز احتمالاً وجود عقابهای فراوان در کوه‌های بلند این منطقه‌است.
• ۱ جغرافیای انسانی
• ۲ وضعیت جغرافیایی
• ۳ معماری آلاشت
• ۴ اهمیت تاریخی
• ۵ منابع
• ۶ پیوند به بیرون

جغرافیای انسانی
مطابق با سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، آلاشت دارای ۲۸۷ خانوار و جمعیتی معادل ۹۷۶ نفر می‌باشد که ۴۷۸ نفر مرد و ۴۹۸ نفر زن می‌باشند. جمعیت باسواد شهر کلاً ۷۴۴ نفر می‌باشد که شامل ۳۹۰ نفر مرد و ۳۵۴ نفر زن می‌شود. در این شهر کلاً ۱۷۳ نفر بی‌سواد می‌باشند. آلاشت از چند محله تشکیل شده و نام خانوادگی بیشتر اهالی، پسوند همان محله را نیز دارد. یکی از سرگرمیهای سالخوردگان آلاشت، جمع آوری گیاهان دارویی در فصل بهار است.
وضعیت جغرافیایی
آلاشت در ارتفاع ۱۹۰۰ متری سطح دریا قرار گرفته‌است، دامنهٔ دمای این شهر بین ۷.۵ تا ۱۰ درجهٔ سانتیگراد می‌باشد و میانگین بارندگی سالانهٔ آن بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلی‌لیتر می‌باشد. آلاشت دارای حیات وحش حفاظت شده‌است که می‌تواند درختان سیاه ریشه مانند گردو، فندوق و گیلاس را در خود پرورش دهد.
وقتی به شهر آلاشت وارد شوید با یک دوراهی مواجه می‌شوید که یکی از آنها به امام زاده حسن یا به قول محلیها سر کوه و دیگری به داخل شهر و روستاهای سوادرودبار یا در زبان محلی {ساتروآر}و هلی چال و چراط و....است. روستای سواد رودبار یا در زبان محلی {ساتروآر} از دو قسمت پایین محله و بالا محله تشکیل شده‌است که شغل مردم آن دام‌پروری است و درگذشته به کشت گندم نیز می‌پرداختند ولی امروزه سیب زمینی و چغدر کشت اصلی آن است. از ساکنان اصلی و قدیمی آن می‌توان به داداشی‌ها، نجفی‌ها، و محمدی‌ها اشاره کرد.
معماری آلاشت
کوچه‌های بسیار باریک که فقط دونفر می‌توانند از کنار هم عبور کنند از خصوصیات آلاشت است. خانه‌ها عموماً خشتی و سقف‌ها تخته پوشند. اغلب کوچه‌ها سنگفرش شده‌اند. آب آشامیدنی آلاشت از چشمه‌ای به نام «هری خامه» تامین می‌شود که به اعتقاد اهالی خاصیت دارویی دارد. [۶]
[ویرایش] منابع
1. ↑ مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
2. ↑ روزنامهٔ شرق
3. ↑ درگاه ملی آمار
4. ↑ روزنامهٔ شرق
5. ↑ پایگاه اطلاع‌رسانی شهرسازی و معماری
6. ↑ روزنامهٔ شرق
7. ↑ سفرنامه مازندران. رضاشاه پهلوی. تهران

جمعه 4/4/1389 - 14:52 - 0 تشکر 207246

آلاشت

آلاشْت یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه در استان مازندران و زادگاه رضا پهلوی معدوم می‌باشد. نام آلاشت در زبان محلی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن نیز احتمالاً وجود عقابهای فراوان در کوه‌های بلند این منطقه‌است.
• ۱ جغرافیای انسانی
• ۲ وضعیت جغرافیایی
• ۳ معماری آلاشت
• ۴ اهمیت تاریخی
• ۵ منابع
• ۶ پیوند به بیرون

جغرافیای انسانی
مطابق با سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، آلاشت دارای ۲۸۷ خانوار و جمعیتی معادل ۹۷۶ نفر می‌باشد که ۴۷۸ نفر مرد و ۴۹۸ نفر زن می‌باشند. جمعیت باسواد شهر کلاً ۷۴۴ نفر می‌باشد که شامل ۳۹۰ نفر مرد و ۳۵۴ نفر زن می‌شود. در این شهر کلاً ۱۷۳ نفر بی‌سواد می‌باشند. آلاشت از چند محله تشکیل شده و نام خانوادگی بیشتر اهالی، پسوند همان محله را نیز دارد. یکی از سرگرمیهای سالخوردگان آلاشت، جمع آوری گیاهان دارویی در فصل بهار است.
وضعیت جغرافیایی
آلاشت در ارتفاع ۱۹۰۰ متری سطح دریا قرار گرفته‌است، دامنهٔ دمای این شهر بین ۷.۵ تا ۱۰ درجهٔ سانتیگراد می‌باشد و میانگین بارندگی سالانهٔ آن بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلی‌لیتر می‌باشد. آلاشت دارای حیات وحش حفاظت شده‌است که می‌تواند درختان سیاه ریشه مانند گردو، فندوق و گیلاس را در خود پرورش دهد.
وقتی به شهر آلاشت وارد شوید با یک دوراهی مواجه می‌شوید که یکی از آنها به امام زاده حسن یا به قول محلیها سر کوه و دیگری به داخل شهر و روستاهای سوادرودبار یا در زبان محلی {ساتروآر}و هلی چال و چراط و....است. روستای سواد رودبار یا در زبان محلی {ساتروآر} از دو قسمت پایین محله و بالا محله تشکیل شده‌است که شغل مردم آن دام‌پروری است و درگذشته به کشت گندم نیز می‌پرداختند ولی امروزه سیب زمینی و چغدر کشت اصلی آن است. از ساکنان اصلی و قدیمی آن می‌توان به داداشی‌ها، نجفی‌ها، و محمدی‌ها اشاره کرد.
معماری آلاشت
کوچه‌های بسیار باریک که فقط دونفر می‌توانند از کنار هم عبور کنند از خصوصیات آلاشت است. خانه‌ها عموماً خشتی و سقف‌ها تخته پوشند. اغلب کوچه‌ها سنگفرش شده‌اند. آب آشامیدنی آلاشت از چشمه‌ای به نام «هری خامه» تامین می‌شود که به اعتقاد اهالی خاصیت دارویی دارد. [۶]
[ویرایش] منابع
1. ↑ مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
2. ↑ روزنامهٔ شرق
3. ↑ درگاه ملی آمار
4. ↑ روزنامهٔ شرق
5. ↑ پایگاه اطلاع‌رسانی شهرسازی و معماری
6. ↑ روزنامهٔ شرق
7. ↑ سفرنامه مازندران. رضاشاه پهلوی. تهران

جمعه 4/4/1389 - 14:54 - 0 تشکر 207247

لاریجان

لاریجان یکی از بخش‌های شهرستان آمل است. این بخش جنوبی ترین ناحیه استان مازندران است و در دامنه‌های شمالی رشته کوه البرز قرار گرفته‌است. لاریجان از مسیرهای صعود به قله دماوند است. لاریجان یکی از توابع دانشگاه پیام نور و زیر نظر مدیریت فرهنگی در قسمت انقورماتیک می باشد

بخش لاریجان در شهرستان آمل:
تقسیمات کشوری
بخش لاریجان دارای سه شهر رینه ، گزنک و پلور است و از دو دهستان بالا لاریجان و پایین لاریجان تشکیل شده‌است.
• بخش لاریجان:
o دهستان بالا لاریجان: شامل وانا ، بایجان ، آبگرم ، گرنا ، لهر ، ناندل ، نوا ، گیلاس ، نیاک ، اسک ، ایرا و دینان
o دهستان لاریجان سفلی: منطقه نمارستاق شامل روستاهای پنجاب ، سوآ ، امره ، شیخ محله ، پلریه ، کلری ، کفا ، نمار و دیوران
شهر: رینه ، گزنک و پلور.
دماوند، بلندترین قله ایران، در لاریجان قرارداد.
جمعیت
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش لاریجان شهرستان آمل در سال ۱۳۸۵ برابر با ۸۷۲۱ نفر بوده است
دماوند، بلندترین قله ایران در لاریجان قرار دارد.
منابع
1. ↑ اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.
2. ↑ پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران

جمعه 4/4/1389 - 14:56 - 0 تشکر 207248

ساری
شهرستان ساری یکی از شهرستان‌های استان مازندران ایران است. مرکز این شهرستان شهر ساری است. شهرستان ساری مركز استان مازندران می باشد.
پیشماره تلفنی : 0151
تقسیمات کشوری
• بخش مرکزی شهرستان ساری
o دهستان اسفیورد شوراب
o دهستان رودپی جنوبی
o دهستان کلیجان رستاق سفلی
o دهستان مذکوره
o دهستان میاندورود کوچک
o دهستان رودپی شمالی
شهرها: ساری فرح آباد
• بخش چهاردانگه (ساری)
o دهستان پشتکوه (ساری)
o دهستان چهاردانگه (ساری)
o دهستان گرماب
شهرها: کیاسر
• بخش دودانگه (ساری)
o دهستان بنافت
o دهستان فریم
شهرها: فریم
• بخش میان‌دورود
o دهستان میان‌دورود بزرگ
o دهستان کوهدشت
شهرها: سورک
• بخش کلیجان رستاق
o دهستان تنگه سلیمان
o دهستان کلیجان رستاق علیا
منبع
اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳خ.

جمعه 4/4/1389 - 14:59 - 0 تشکر 207250

شهرستان چالوس از شهرستان‌های استان مازندران ایران است. مرکز این شهرستان شهر چالوس است.
• جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۸۳ خ برابر با ۱۰۸٫۸۶۱ نفر بوده و دارای دو بخش، پنج دهستان و سه شهر تابعه‌است. پیش شماره تلفنی 0191
بخش‌ها
• بخش کلاردشت
o دهستان بیرون بشم
o دهستان کلاردشت
o دهستان کوهستان
شهرها: کلاردشت و مرزن‌آباد
• بخش مرکزی شهرستان چالوس
o دهستان کلارستاق شرقی
o دهستان کلارستاق غربی
شهرها: چالوس

در بخش کلاردشت شهر دیگری به نام مَرزَن‌آباد نیز قرار دارد. این شهرستان از شمال به دریای مازندران از مشرق به شهرستان نوشهر، از جنوب شرقی به شهرستان نور، از جنوب به استان قزوین و از غرب به شهرستان تنکابن محدود و دارای دو بخش مرکزی و کلاردشت است.چالوس که در متون تاریخی از آن به نام‌های «شالوس» و«سالوش» نیز یاد شده بخشی از سرزمین رویان و از آبادی‌های معتبر طبرستان محسوب می‌شد و دارای پادگان نظامی و قلعه و استحکاماتی برای دفع حمله دیلمان بود که البته مدتی نیز تحت نفوذ دیلمان بوده و مدت زیادی (کلارستاق) بخشی از محال ثلاث تنکابن بوده‌است. اکثر جنگها در این منطقه صورت می‌گرفت. مقدسی در آثار خود از قلعه سنگی و مسجد جامع چالوس یاد کرده‌است. از این آثار اکنون چیزی باقی نمانده‌است. نخستین بیعت‌هایی که مردم طبرستان در سال ۲۵۰ ه.ق. با سادات نمودند در همین مسجد جامع انجام شد. تاریخ این شهر حکایت از نشیب و فرازهای فراوان به ویژه در زمان حکومت سادات علوی در طبرستان دارد.
مراکز دیدنی
تپه باستانی کلاردشت، هتل بنیاد و کاخ چایخوران چالوس، سواحل چپکرود پارک جنگلی فین، تله کابین نمک آبرود
• ییلاق کلاردشت
• دریاچه ولشت
• دره رودبارک
• علم کوه
• کاخ اجابیت
• پارک اوجابیت
• آب معدنی دلیر
• غار یخ مراد
• پارک ورگاویج
• پارک بنفشه
• یخچال طبیعی حصار چال
کلاردشت
بخش کلاردشت دارای امامزاده‌های بسیاری می‌باشد. از جمله: امامزاده زکریای شکرکوه که از نوادگان امام حسین می‌باشد. امامزاده سه تن (سه امام زاده) در کردیچال.امامزاده خلیلی واقع در حسنکیف از نوادگان امام سجاد می‌باشد.
کلاردشت دارای آب و هوای کوهستانی و ارتفاع حدودا ۱۲۰۰ متر بالاتر از سطح دریای خزر می‌باشد. از دیگر گردشگاههای کلاردشت می‌توان به اینها اشاره کرد: ارتفاعات سنگ لاش. گردنه قلعه گردن. و جنگل زیبا و رویایی تارک‌دره و به ارتفات یاقوب سره و ولدره.همچنین شمالی ترین و جنگلی ترین و زیباترین نقطه کلاردشت روستای پی ام بور می‌باشد.
منبع
اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران ۱۳۸۳.

جمعه 4/4/1389 - 15:10 - 0 تشکر 207251

قائمشهر

شهرستان قائمشهر شهرستانی است در استان مازندران. مرکز این شهرستان شهر قائمشهر است. مساحت شهرستان قائم‌شهر ۵/۴۵۸ کیلومتر مربع است که ۹۳/۱ درصد کل مساحت استان را به خود اختصاص داده‌است. شهرستان قائم‌شهر دارای ۲ شهر، ۲ بخش، ۶ دهستان، ۱۵۶ آبادی دارای سکنه و ۳ آبادی خالی از سکنه‌است.
طول و عرض جغرافیایی شهرستان قائم‌شهر این شهرستان بین ۳۶ درجه و ۲۱ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۳۸ دقیقه عرض شمالی و ۵۲ درجه و ۴۳ دقیقه تا ۵۳ درجه و ۳ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته‌است. حدود شهرستان قائم‌شهر از جنوب با شهرستان سوادکوه از شمال با شهرستان جویبار، از مشرق با شهرستان ساری و از مغرب با شهرستان بابل هم مرز می‌باشد.
تقسیمات کشوری
• بخش مرکزی قائمشهر
o دهستان بالاتجن
o دهستان بیشه‌سر
o دهستان علی‌آباد
o دهستان نوکندکلا
o دهستان کوهساران
شهر: قائمشهر
• بخش کیاکلا
o دهستان تالارپی
o دهستان کیاکلا
شهر: کیاکلا
فهرست روستاهای شهرستان قائم‌شهر
کاسگرکلا.چمازکتی، شهرودکلا، ابجر، قادیکلاءبزرگ، اخته‌چی، استرابادمحله، آسیابسر، افراکتی، آهنگرکلا، اوجی تالار، بارفکلا، بالاجنیدلاک پل، بالارستم حاجی، پازیک خیل، پایین رستم، خراط‌کلا، خناردرویش، دشتیان، دوک، دیوکلاسفلی، دیوکلاعلیا، ذیلت، رضوان‌کلا، زیارکلا، سالدوزکلا بالا، سراج‌کلا، سمناکلا، سنگ کتی، سنگتاب، شاهکلاسعیدکاشی، شیرخوارکلا، صلحدارکلا، طالارپشت، فوریجا، قجرتپه، کارتیج کلا، کلاگرمحله، کوشی‌کلا، گوشتی کلا، لاله زارکتی، مری، موسی کلا، نجارکلا قدیم، ولوند، دهستان، تالارپی، رکنکلا، بشل، اودنگسر، ساروکلا، کوتنا، کرچنک، مملن خیل، موسی کلا، نجارکلاقدیم، ولوند، دهستان، تالارپی، کیاکلا، بشل، اودنگسر، ساروکلا، کوتنا، کرچنک، فوتم,اسکندرکلا
دهستان بالاتجن قراخیل، طارسی‌کلا، کاردگرخطیر، شیخگلی، شامیرکلا، خطیرکلا، میدانسر(رشت کوچولو)، افرا، چفته‌کلا، سوخته‌کلا، چمرانده،حاجیکلا، حاجیکلاارزلو، [حاجی‌کلاصنم]، باغدشت، فندری، نماورکلا، بای‌کلا، خرماکلا، صنم، نه‌گیری، کشکا, ایوک, بور خیل، منگل, کتی لته, میکلا، واکی کلا، گاوان اهنگر، حسن رشتی، دیزآباد، نوکلا
قادیکلاء بزرگ
قادیکلا بزرگ از معروفترین بخش‌های قائم‌شهر است که حدود ۷ کیلومتری مرکز شهر واقع شده‌است. این بخش دارای یک بخش مرکزی، رجه و درکایور می‌باشد. از شمال به کوتنا و ساروکلا، از جنوب به جنگلهای قائم‌شهر و برنجستانک، از شرق به آهنگرکلا و از غرب به جمنان منتهی شده‌است. قادیکلاء بزرگ حدود ۲۰۰۰ خانوار جمعیت دارد که طبق آمار تعداد ۳۰۰۰ خانوار آن به قائم‌شهر مهاجرت کرده‌اند. اهالی این منطقه اغلب دارای مشاغل کشاورزی، دامداری هستند و یا در کارخانه نساجی کار می‌کنند. دامنهٔ جنوبی آن دارای مناطق جنگلی و تفریحی است و رودخانه سیاه‌رود از آن می‌گذرد.
صنم حاجیکلا
• یکی از روستاهای بسیار زیبای دهستان بالاتجن قائمشهر روستای صنم حاجیکلا می‌باشد که در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهر قائمشهر میان روستاهای زیبای دیزآباد-طارسیکلا-ملک خیل-کمانگرکلا-صنم-نوگیری و بی بی کلا واقع شده‌است. این روستا از روستاهای قدیمی شهرستان می‌باشد و روایت‌های زیادی دال بر قدمت طولانی آن نسبت به دیگر روستاهای منطقه دیده می‌شود..این نوشته یک معرفی و یک استمداد از دوستداران طبیعت برای نجات طبیعت بکروزیبای اینجاست.
• روستا در یک نگاه:
o جاذبه‌های زیبای طبیعی :این روستا شامل آب بندان بزرگ روستا(که از قدیم الایام از آن برای آبیاری شالیزارها استفاده می‌کردند) - رودخانهٔ زیبای هتکه (که از رودخانه بزرگ تالار منشعب می‌شود) - جنگلهای بخش جنوبی روستا (که با روستاهای کمانگرکلا و صنم مشترک می‌باشد..البته در سالهای اخیر به مناطق جنگلی و جاذبه‌های طبیعی منطقه(از جمله گونه‌های کمیاب گیاهی مانند انواع شمشادهای جنگلی- سرخدار و گونه‌های جانوری مانند قرقاولها-سگهای آبی-سمورهای آبی-پلنگ - گرگ - روباه و شغال و پرندگان مهاجر به آب بندان روستا مانند قو-پلیکان-مرغابی و غازهاو...)تعرضهای فراوانی چه ازسوی ساکنان و چه ازسوی سازمانها و ارگانهایی شده‌است.
o تپه‌های باستانی صنم :در زمان‌های بسیار قدیم پادشاهی به نام صنم بر این منطقه حکومت می‌کرده که آثار بسیار زیادی نیز از خود به جای گذاشته که اکثر آن به مرور زمان در اثر حوادث و بلایای طبیعی ویران شده‌است و تپه‌های به جا مانده نمادی از زندگی آن روزگار بوده که تقریباً ویران شده‌است.
o خیابان سنگ فرش روستا : که در قسمت مرکزی روستا قرار دارد و در زمان‌های قدیم راهی بوده که شهرستان بارفروش ده (بابل) را به شاهی و تهران وصل می‌کرده.ان طور که از روایات و گفته‌های سالخوردگان و ریش سفیدان این روستا بر می‌آید در قدیم این راه به عنوان راهی استراتژیک بوده و مردم برای نقل و انتقال بارهای خود با اسب و قاطر از آن استفاده می‌کرده‌اند.همچنین با استفاده از این راه مردم این روستا برای شرکت در بازارهای هفتگی که در شهرستان سوادکوه (علی الخصوص زیراب) دایر بوده استفاده می‌کردند.ناگفته نماند که از نکات قابل توجه آن می‌توان به معماری بسیار زیبا و هنرمندانه شنگ فرش اشاره کرد که از مرکز راه شیبی به سمت حاشیه دارد تا آب‌های جاده‌ای به سمت کناره هدایت شوند و رفت و آمد راحت تر باشد

جمعه 4/4/1389 - 15:12 - 0 تشکر 207253

نور
شهرستان نور یکی از شهرستانهای استان مازندران ایران است. این شهرستان درمرکز استان واقع شده است و مرکز آن شهر نور است. نور یكی از قدیمی ترین نواحی شهرنشین طبرستان ( مازندران كنونی ) بوده كه به گواهی تاریخ ، رستمدار نام داشته است . تمیشه نام پایتخت بخش ساحلی حكومت رویان بوده كه بنای كنونی شهر نور بر آن قرار دارد . نام دیگر قدیمی آن كه حتی ساكنان کنونی آن نیز گهگاه به جای نور به كار میبرند ، سولده است . نام كنونی نور از رودخانه نور گرفته شده كه از کوههای البرز سرچشمه میگیرد و به رود هراز میپیوندد.

تقسیمات کشوری
این شهرستان دارای سه بخش مركزی ، بلده و چمستان میباشد . بخش مركزی شامل شهرهای نور ( مركز شهرستان ) ، رویان ( علمده )و ایزدشهر می‌باشد و از روستاهای مهم آن رستم رود ، تاشكوه علیا و سفلی است . بخش چمستان به مركزیت شهری به همین نام كه در فاصله ۱۵ كیلومتری جنوب شرقی نور ، در مجاورت شهرستان آمل قرار دارد . بخش بلده نیز به مركزیت شهری قدیمی به همین نام در ۸۵ كیلومتری جنوب شهر نور قرار دارد و پل ارتباطی میان دو جاده مهم هراز و چالوس است .

• بخش بلده
o دهستان اوزرود
o دهستان تتارستاق
o دهستان شیخ فضل اله نوری
شهرها: بلده
• بخش چمستان
o دهستان لاویج
o دهستان میانرود
o دهستان ناتل رستاق
شهرها: چمستان
• بخش مرکزی شهرستان نور
o دهستان میان بند
o دهستان ناتل کنار سفلی
o دهستان ناتل کنار علیا
شهرها: نور، رویان و ایزدشهر.
گردشگری
مناطق دیدنی این شهرستان شامل:
• پارک جنگلی نور
• سواحل زیبا و پلاژ تفریحی در نور، رویان و ایزدشهر
• قلعه پولاد بلده
• خانه نیما یوشیج در یوش بلده
• پارک جنگلی و چشمه کشپل چمستان
• آبشار آب پری رویان
• روستای پیمد
• آب گرم و جنگل لاویج
• سد و دریاچه الیمالات
• برجهای آهودشت
می‌باشد و همچنین یکی از روستاهای اطراف پارک جنگلی و چشمه کشپل چمستان به نام «سلیا کتی» می‌باشد.

جمعه 4/4/1389 - 15:14 - 0 تشکر 207255

بهشهر

شهرستان بهشهر دارای سه شهر به نامهای بهشهر ، گلوگاه و رستمکلا است. این شهرستان دو بخش مرکزی دو یانه سر دارد.
• بخش مرکزی شهرستان بهشهر
o دهستان کوهستان
o دهستان میان کاله
o دهستان پنج هزاره
شهرها: خلیل‌شهر، رستمکلا و بهشهر
• بخش یانه‌سر
o دهستان شهدا
o دهستان عشرستاق
منابع
1. انجمن ام.اس استان مازندران

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.