• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
فرهنگ پایداری (بازدید: 1080)
پنج شنبه 2/7/1388 - 10:59 -0 تشکر 153780
تعریفی از گردشگری جنگ وجود ندارد

*هفته دفاع مقدس و 5 مهر روز جهانی جهانگردی گرامی باد*

«عده‌ای افراد وقتی در بحبوحه جنگ به جبهه‌ها می‌روند جنگ را با گوشت و پوست و خون خود احساس می‌كنند، اما تعداد دیگری هم سال‌ها پس از جنگ به این مناطق می‌روند و یاد و خاطره كسانی را كه در راه هدف و آرمان مقدس خود به شهادت رسیده‌اند، زنده می‌كنند.»

یكی از استادان گردشگری -حمید ضرغام- گردشگری جنگ را در شمار گردشگری «نوستالژیا» به شمار می‌آورد و می‌گوید: هیچ هماهنگی و تناسبی میان جنگ و گردشگری وجود ندارد چراكه رشد و گسترش گردشگری درگرو برقراری آرامش و امنیت است اما هر دو، در روزگار ما به تجارت‌هایی بسیار سودآور تبدیل شده‌اند زیرا یكی كارخانه‌های اسلحه‌سازی‌ را فعال می‌كند و دیگری، به جابه‌جایی میلیون‌ها انسان می‌انجامد.

وی با اشاره به سابقه دیرین گردشگری سیاه در دنیا می‌گوید: آنچه امروز در قالب گردشگری سیاه تعریف می‌شود به قرن‌ها پیش برمی‌گردد و در باور‌های مذهبی ما ریشه دوانده است اما برای رشد «گردشگری یاد و دریغ» در جامعه و شرایط امروز بهتر است جهت و هدف روشن و دقیقی وجود داشته باشد و سرمایه‌گذاران باید این‌گونه از گردشگری و تمایلات و خواسته‌های گردشگران علاقه‌مند را بشناسند و برای آنها تورهای ویژه برگزار كنند. 

ضرغام همچنین فكر می‌كند «همان‌گونه كه آلمان با ایجاد فضایی موزه‌ای توانسته هولوكاست را به تصویر بكشد، ایرانیان هم می‌توانند جنگ هشت‌ساله خود با دشمن را برای علاقه‌مندان، بازآفرینی كنند.»

این استاد گردشگری، برخلاف بعضی كه می‌پندارند نوجوان امروز درك و دریافتی از جنگ ندارد و بازآفرینی صحنه‌های جنگ برای او خالی از لطف است، فكر می‌كند:«نوجوانان و جوانان امروزی، در دوران فناوری اطلاعات، به بسیاری داده‌ها دسترسی دارند و گاهی دلشان می‌خواهد جنبه‌های خوفناك زندگی را تجربه كنند؛ به همین خاطر حفظ موقعیت‌های جنگی لازم است. اما در بازدید از مناطق جنگی ما خود مردم هستند كه حس شهادت و ایثار را در خود زنده می‌كنند چراكه نشانه‌ای نیست كه پس از سال‌ها احساس آنها را برانگیزاند.»

بگذار برخیزد مردم بی‌لبخند!

امروز جامعه ما می‌كوشد تا با تمامی‌ نشانه‌های غم مبارزه كند زیرا نشانه‌های اندوه در كشور ما بیش از شادی است؛ در حالی كه اگر این مردم، در یك فضای معمول و متعارف زندگی می‌كردند، دلشان می‌خواست گهگاه، حزنی معنوی را تجربه كنند.

پرتو حسنی زاده - راهنمای گردشگری- این‌گونه می‌اندیشد او همچنین بر این باور است كه بسیاری از ایرانیان به تعریف روشنی از گردشگری دست پیدا نكرده‌اند و بیشتر در پی شادی‌های كوتاه‌مدت و ظاهری هستند تا رسیدن به یك حظ و بهره معنوی‌؛ بنابراین تا زمانی كه گردشگران نگاه خود را تغییر ندهند، اتفاق خاصی در این زمینه رخ نمی‌دهد.

ژاله ابراهیمی‌ هم یكی از راهنمایان گردشگری است.  او داشتن آگاهی و شناخت را لازمه گردشگری جنگ می‌داند و می‌گوید: گردشگری در كشور ما، مقوله تازه‌ای است. مردم ما تازه یاد گرفته‌اند به دیدن بناها و محوطه‌های تاریخی بروند و فرهنگ و معماری خود را بشناسند.

او هم، چون پرتو حسنی‌زاده بر این باور است كه گردشگران جنگ، لذت متفاوتی را تجربه می‌كنند كه رسیدن به آن نیازمند درك و شناخت است. ابراهیمی ‌با اشاره به اینكه راهیان نور بی‌بهره از استانداردهای گردشگری است می‌گوید: باید جدای از جنبه‌های مذهبی به جنگ و یادگارهای به‌جامانده از آن پرداخت.

 این راهنمای گردشگری، گردشگران جنگ را به 2 دسته تقسیم می‌كند و می‌گوید: عده‌ای بر آنند تا جنگ را درك كنند؛ به همین خاطر به لبنان، فلسطین و مناطق اینچنین سفر می‌كنند اما تعداد دیگری می‌خواهند كرخه و اروندرود را ببینند، نسیم خرمشهر را بر پوست كشیده و تبدار خود حس كنند و در پناه درختی بیارامند كه یك روز دلاورانی، زیر سایه‌اش نشسته‌اند و وصیت‌نامه‌های خود را نوشته‌اند... 

خرمشهر را به خاطر می‌آوری، بی‌یاد و نشانی از محمد جهان‌آرا. راستی سیاوش صابری، مدیركل بناها و محوطه‌های تاریخی با تو گفته بود كه هیچ اثری از آثار جنگی به ثبت ملی نرسیده تا ضوابط حفاظتی آن تدوین شود! آه از نهادت برمی‌خیزد...  یاران چه غریبانه، رفتند از این خانه.

منبع:همشهری آن لاین

یاران مردانه رفتند؛ اما هنوز تکبیر وفاداری‌شان از مناره‌های غیرت این دیار به گوش می‌رسد. یاران عاشقانه رفتند؛ اما هنوز لاله‌های سرخ دشت‌های این خاک به یمن آنان به پا ایستاده‌اند.

 انجمن فرهنگ پایداری


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.