• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 1824)
شنبه 5/2/1388 - 13:17 -0 تشکر 108418
موتوری کوچک برای آزمودن نسبیت انیشتین

محققین آژانس فضایی اروپا (ESA) در حال آزمایش موتوری هستند که از آن به عنوان کوچک‌ترین و دقیق‌ترین موتور قابل کنترل ساخته شده برای فضا نام می‌برند.

این موتور طی حرکت بالغ بر 10 سانتی‌متر (4 اینچ) را اندازه می‌گیرد و نور آبی رنگ ضعیفی از خود ساطع می کند. موتور "پیش‌رانش الکتریکی تابش میدان"FEEP))، نیروی رانشی معادل نیروی یک تار موی افتان را تولید می‌کند. برد رانش و کنترل‌پذیری آن از عوامل برتری آن نسبت به پیش‌ران‌های نیرومند‌تر است و در مأموریت‌های فضایی آینده‌ برای آزمودن نظریه‌ی نسبیت عام اینشتین از اهمیت زیادی برخوردار است.

«دیوید نیکولینی»(Davide Nicolini)، از دپارتمان پروژه‌های علمی آژانس، توضیح داد: "اغلب موتورهای پیش‌رانش در جابجایی وسیله‌ی نقلیه‌ای از A تا B به کار گرفته می‌شوند اما در FEEP با موازنه کردن کوچک‌ترین نیروهای اخلالگر، هدف ثابت نگه داشتن سفینه‌ی فضایی در موقعیتی ثابت است".

 

 


مشاهده‌ی چگونگی رفتار اجسام به هنگام حذف تمامی عوامل بیرونی، آرزوی دیرینه‌ی فیزیکدان‌هاست که با وجود میدان گرانشی زمین امری تحقق‌ناپذیر است. بنابراین مأموریتی در دهه‌ی آینده به نام "مسیریابLISA  "(آنتن فضایی تداخل‌سنج- لیزر) 1.5 میلیون کیلومتر را در فضا به مقصد یکی از نقاط لاگرانژی، 1–L، خواهد پیمود. در این نقطه‌ گرانش خورشید و زمین اثر یکدیگر را خنثی می‌کنند و بنابراین رفتار اشیای آزمایشی شناور را می‌توان به دقت بررسی کرد.

اما در جداساختن کامل آزمایش از باقی جهان هنوز مشکلاتی برای فائق آمدن وجود دارد. فشار نور خورشید یکی از این مشکلات است که با وجود کم اهمیت بودن آن اختلالی پیوسته ایجاد می‌کند و این مرحله‌ای است که FEEP به کار گرفته می‌شود. این موتور طبق اصول پایه‌ای مشابه با دیگر موتورهای یونی که پیش از این از سوی  ESA فرستاده شده‌اند (مأموریت ماه SMART-1  و دیگر فضاپیماها) عمل می کند: میدان الکتریکی در شتاب دادن به اتم‌های باردار الکتریکی (یون‌ها) و در نتیجه تولید رانش به کار گرفته می‌شود.

در مسیریاب LISA، 12 پیش‌ران استفاده خواهد شد. این پیش‌ران‌ها در همکاری با سیستم‌های پیش‌ران دیگری که از سوی ناسا طراحی شده‌اند، کنترل جهتی دست کم 100 بار دقیق‌تر از فضاپیماهای پیشین را موجب می‌شوند.

LISA از سه ماهواره - با فواصل حداکثر 5 کیلومتر از هم- تشکیل شده است که به دور خورشید می‌چرخند. هدف آن آشکار ساختن ریزموج‌ها در فضا و زمان یا همان امواج گرانشی است که این ریزموج‌ها در نظریه‌ی نسبیت عام اینشتین پیش‌بینی شده‌ ولی تاکنون آشکار نشده است. این ریزموج‌ها اختلافات اندکی را در مسافت اندازه‌گیری شده‌ی بین ماهواره‌ها موجب می‌شوند.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.