• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 6180)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:51 -0 تشکر 518933
تغذیه افراد سالم

آنتی اکسیدان ها: خداحافظ سندروم متابولیک و چاقی

 


مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها می‌تواند باعث لاغری و مقابله با سندروم متابولیک شود.

آنتی اکسیدان

 

تأثیر کلی آنتی‌اکسیدان‌های غذایی روی سلامت ما هنوز به طور کامل شناخته نشده است.

 

محققان کشورمان به مدت 3 سال روی 2000 فرد بزرگسال بین 19 تا 70 سال بررسی‌هایی انجام دادند تا مشخص شود چه ارتباطی بین دریافت آنتی‌اکسیدان‌های غذایی و خطر پیشرفت بیماری‌های متابولیکی مانند فشار خون بالا و چاقی مفرط وجود دارد.

 

در طول این مدت شرکت کننده ها به پرسش‌هایی در مورد مواد غذایی مصرفیشان پاسخ دادند و وضعیت سلامت آن‌ها به خصوص مواردی که مربوط به سندروم متابولیک بود (مثل حالت مقاومت به انسولین، میزان کلسترول بالا، فشار خون بالا، چاقی دور شکم) به طور دقیقی بررسی شد.

 

نتیجه این شد که از همان ابتدای پژوهش، چربی‌های دور شکم افرادی که آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری مصرف می‌کردند کمتر بوده و کمتر به سندروم متابولیک دچار بودند.

شرکت کننده‌هایی که در طول این 3 سال میزان دریافت آنتی‌اکسیدان‌های خود را افزایش دادند به میزان 38 درصد احتمال چاقی دور شکم خود را کاهش دادند

 

بعد از گذشت 3 سال نیز میزان چربی‌های اضافه شده به دور شکم این گروه بسیار کمتر بوده است.

 

جالب‌تر این که شرکت کننده‌هایی که در طول این 3 سال میزان دریافت آنتی‌اکسیدان‌های خود را افزایش دادند به میزان 38 درصد احتمال چاقی دور شکم خود را کاهش دادند.

 

باید بدانید حتی عواملی مثل مصرف فیبرها، مصرف دخانیات، میزان فعالیت‌های جسمی، شاخص توده‌ی بدنی، میزان دریافت پروتئین، گلوسیدها و چربی‌ها نیز در نتایج به دست آمده تغییری ایجاد نکرد. واقعیت این است که آنتی‌اکسیدان‌های غذایی برای حفظ وزن ایده‌آل و سلامت مفیدند.

 

در بین مواد غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توان به لوبیا قرمز، آرتیشو، مورد صحرایی، توت فرنگی و تمشک اشاره کرد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:17 - 0 تشکر 525487

به سالاد سلام کن





اگر می‌خواهید برنامه غذایی‌تان مورد تایید متخصصان تغذیه باشد باید حتماً سالاد نیز در رژیم غذایی روزانه‌تان وجود داشته باشد ...



سالاد

البته نه هر نوع سالادی. جالب است بدانید که کلمه سالاد (salade) فرانسوی و از ریشه لاتین کلمه (salata) به معنی شور و نمک اندود شده است.


در میان ایرانی‌ها، ترکیب چند سبزی خام خرد و طعم‌دارشده با انواع چاشنی‌ها سالاد نامیده می‌شود که یا قبل از غذا، یا بعد از غذا یا به جای غذا میل می‌شود.


گفتیم که خوردن هر نوع سالادی را به شما توصیه نمی‌کنیم، می‌پرسید چرا؟ بهتر است که این مطلب را به دقت مطالعه کنید.



4 دلیل برای سالاد خوردن


1. دریافت فیبر مورد نیاز: خوردن سالاد راهی برای تأمین فیبر مورد نیاز بدن است زیرا از مواد غذایی‌ای تشکیل شده که از منابع عالی فیبر هستند. فراموش نکنید که رژیم غذایی سرشار از فیبر، کلسترول خون را کاهش می‌دهد و از بروز یبوست پیشگیری می‌کند.


2. بهره‌مندی از خواص انواع میوه‌ها و سبزی‌ها: تهیه سالاد با انواع میوه‌ها و سبزی‌های تازه، روشی برای مصرف هر چه بیشتر انواع مختلف این گروه‌های غذایی و برخورداری از ارزش تغذیه‌ای تمام آن‌هاست.



3. دریافت کالری کمتر و داشتن حس سیری بیشتر: نتایج مطالعه‌ها نشان داده‌اند با خوردن 3 لیوان سالاد که تقریباً 100 کیلوکالری انرژی دارد، انرژی دریافتی به میزان قابل‌ملاحظه‌ای (معادل 55 کیلوکالری در هر وعده) کاهش می‌یابد و به این ترتیب فرد احساس سیری می‌کند و می‌تواند در پیروی از رژیم کاهش وزنش موفق عمل کند.

4. دریافت چربی‌های مفید: با افزودن کمی روغن زیتون، آووکادو یا چند عدد مغز خام می‌توان به راحتی اسیدهای چرب مفید و ضروری را دریافت کرد که این کار با خوردن سالاد به آسانی امکان‌پذیر خواهد بود.



به اندازه مصرف روزانه سالاد تهیه کنید، یادتان باشد که سبزی‌های خردشده با ماندن در یخچال به مرور زمان ارزش تغذیه‌ای خود را از دست خواهند داد



5 اشتباه رایج در تهیه سالاد


1. استفاده از برگ‌های جوان کاهو: خرد کردن چند برگ جوان اما زرد کاهو ارزش غذایی سالاد را چندان افزایش نخواهد داد زیرا هر چه کاهو سبزتر باشد، اسیدفولیک، مواد معدنی و ترکیب‌های مفید بیشتری خواهد داشت.


2. زیاده‌روی در مصرف نان‌های خشک یا فرآورده‌های گوشتی آماده: افزودن نان‌های برشته به سالاد کالری زیادی به آن می‌افزاید زیرا هر نصف لیوان نان برشته، 100 کیلوکالری انرژی دارد. فرآورده‌های گوشتی نیز مملو از چربی و افزودنی‌های مختلف هستند که دریافت هر روزه‌شان توصیه نمی‌شود. می‌توان به جای آن‌ها یک تا 2 قاشق غذاخوری مغز گردوی خردشده به سالاد افزود تا امگا 3 فراوانی به بدن برسد.


3. زیاده‌روی در افزودن پنیر: اغلب پنیرهایی که به سالاد اضافه می‌شوند، مملو از چربی هستند بنابراین زیاده‌روی در مصرف آن‌ها علاوه بر پروتئین و کلسیم، انرژی سالاد را اضافه خواهد کرد.


4. افزودن تکه‌های سرخ‌شده انواع گوشت: بسیاری از افراد عادت دارند در سالادشان تکه‌های سینه مرغ سرخ‌شده بریزند، این کار به دلیل کالری فراوانی که مرغ سرخ‌شده دارد باعث دریافت مازاد بر نیاز انرژی خواهد شد، پس بهتر است گوشت به اندازه و به صورت آب پز شده در سالاد ریخته شود.


5. پوشاندن سالاد با سس: اغلب سس‌ها مملو از چربی هستند و غوطه‌ور کردن سالاد در سس، ارزش غذایی آن را به شدت کاهش خواهد داد به همین دلیل به شما توصیه می‌کنیم سالادتان را با آب‌لیمو، نارنج یا حتی سرکه بالزامیک مزه دار کنید.


سالاد

4 نکته تکمیلی


1. از انواع سبزی‌های رنگارنگ و تازه فصل برای تهیه سالادتان استفاده کنید. مثلاً، چند حلقه پیاز قرمز، هویج رنده شده، چند حلقه فلفل دلمه‌ای رنگی، تکه‌های خردشده گوجه‌فرنگی و قارچ ظاهر زیبایی به سالادتان خواهد داد.


2. به اندازه مصرف روزانه سالاد تهیه کنید، یادتان باشد که سبزی‌های خردشده با ماندن در یخچال به مرور زمان ارزش تغذیه‌ای خود را از دست خواهند داد.


3. برای طعم‌دار کردن سالاد می‌توان از سبزی‌های برگ سبز معطر مانند ریحان، نعناع و شاهی نیز استفاده کرد.


4. فراموش نکنید افزودن مواد غذایی‌ای مانند خلال بادام، کنجد، پنیر پارمیزان، تکه‌های زیتون چه سبز چه سیاه که همگی مقادیری کالری دارند، به راحتی می‌تواند کالری سالاد را 2 تا 3 برابر افزایش دهد پس اگر از یک رژیم غذایی کم کالری پیروی می‌کنید، بهتر است یا این مواد غذایی را در سالادتان نریزید یا مقدار آن‌ها را محدود کنید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:17 - 0 تشکر 525488

تغذیه‌ی مغز برای موفقیت در امتحانات





برخی غذاها می‌توانند اثرات مثبتی بر مغز داشته باشند. خوردن غذاهایی که حاوی مواد مغذی خاص هستند می‌توانند به تقویت حافظه، بهبود خلق و خوی فرد و ایجاد ذهن فعال کمک کنند.



تغذیه‌ در امتحانات


به جای خوردن شیرینی، در صبح یک امتحان مهم، غذاهایی که عملکرد حافظه و افزایش توانایی تمرکز شما را بهبود می‌بخشد، بخورید. این‌ها شامل غذاهای غنی از ویتامین، پروتئین، کربوهیدرات و چربی‌های امگا 3 هستند.



غذاهای غنی از ویتامین


ویتامین‌ها برای سلامتی بدن و مغز ضروری هستند. آن‌ها به تغذیه‌ی مغز و فعال نگه داشتن آن کمک می‌کنند.


ویتامین‌های گروه B، مانند اسید فولیک، B12 و B6 نقش مهمی در انتقال پیام‌هایی که در سراسر بدن به مغز فرستاده می‌شوند، دارند.


دریافت بخش کوچکی از گوشت بدون چربی، سبزیجات برگ سبز و یا یک فنجان زغال اخته به تمرکز بیشتر و سطح هوشیاری کمک می‌کند.


موز، آجیل و دانه‌ها نیز غذاهای بسیار خوبی برای عملکرد بهتر مغز هستند و پیشنهاد می‌شود که قبل از امتحان خورده شوند.



چربی‌ها


چربی‌های اشباع نشده حیاتی را با نام‌های امگا 3 و امگا 6 می‌شناسیم که فراوان‌ترین چربی‌های مغزی هستند و بدن قادر به تولیدشان نیست و حتماً باید از طریق منابع غذایی تأمین شوند.


غشای سلول‌های مغز از چربی درست شده که هم نقش حمایت کننده و هم تسریع کننده انتقال پیام‌های عصبی را بر عهده دارد (60 درصد مغز چربی است) پس مصرف موادی که حاوی این چربی‌ها باشند، برای سلامت مغز مفید است.



پروتئین ماهی و ماکیان نیز می‌تواند مغز را به خوبی تغذیه کند. استفاده از تخم مرغ آب پز در سالاد های برگ سبز، و یا خوردن یک تکه از غلات نان تست با پنیر برای کمک به بهبود حافظه قبل از امتحان مناسب است



حدود 40 درصد از مغز از دوکوزاهگزاانوئیک اسید(DHA) پوشانده شده که این ماده در امگا 3 یافت می‌شود.

این چربی‌ها به انتقال پیام‌های عصبی برای تنظیم جنبه‌های خاصی از بدن مثل گردش خون، حافظه و سیستم ایمنی کمک می‌کنند.


پس برای عملکرد کامل مغز، اسیدهای چرب امگا-3 حیاتی هستند و باید در غذای خود، به خصوص قبل از امتحان آن‌ها را افزایش دهید.


مصرف یک رژیم غذایی که شامل شاه ماهی، ساردین، ماهی سالمون و ماهی تن باشد، به بهبود حافظه و کاهش ناتوانی در یادگیری کمک می‌کند.


غذای مغز

کربوهیدرات‌ها


دریافت کربوهیدرات درست قبل از امتحان ممکن است به احساس آرامش بیشتر و اضطراب کمتر در شما کمک کند.


کربوهیدرات‌ها به جذب تریپتوفان، ماده ای که به سروتونین در مغز تبدیل می‌شود، کمک می‌کنند.


هنگامی که کربوهیدرات مصرف شود، سطح سروتونین افزایش می‌یابد و یک فرد ممکن است برای چندین ساعت بتواند واضح و روشن‌تر فکر کند.


کربوهیدرات‌های خوب در ذرت، کدو، چغندر و غلات سبوس دار یافت می‌شوند.


خوردن یک رژیم غذایی متعادل که شامل این گروه از کربوهیدرات‌ها هستند، ممکن است برای کاهش سردرگمی و اضطراب قبل از امتحان مفید باشد.



پروتئین


پروتئین‌ها مواد غذایی ضروری برای مغز هستند. هنگامی که غذاهای سرشار از پروتئین هضم می‌شوند، آن‌ها به اسیدهای آمینه شکسته می‌شوند که به تغذیه‌ی مغز کمک می‌کنند.


تغذیه مغز با پروتئین شما را در طول امتحان هوشیار نگه می‌دارد. تخم مرغ، محصولات لبنی، حبوبات، غلات سبوس دار، سبزیجات سبز برگ و آجیل منبع خوبی از پروتئین‌ها هستند.



موز، آجیل و دانه‌ها نیز غذاهای بسیار خوبی برای عملکرد بهتر مغز هستند و پیشنهاد می‌شود که قبل از امتحان خورده شوند



پروتئین ماهی و ماکیان نیز می‌تواند مغز را به خوبی تغذیه کند. استفاده از تخم مرغ آب پز در سالاد های برگ سبز، و یا خوردن یک تکه از غلات نان تست با پنیر برای کمک به بهبود حافظه قبل از امتحان مناسب است.


نمونه‌هایی از چند وعده غذایی


مواد غذایی مناسب برای مغز، قبل از امتحان، لزوماً نباید یک وعده غذایی متفاوت باشد. خوردن وعده های غذایی کوچک نیز ممکن است، انرژی‌تان را برای اعمال ضروری مغز در طول روز افزایش دهد.


در صبح روز قبل از آزمون، استفاده از میوه‌هایی مانند گلابی، سیب و توت که با پروتئین آب پنیر و غذاهای دریایی مخلوط شده مناسب می‌باشد.


ناهار می‌تواند شامل یک برش گوشت بدون چربی با مقداری کاهو باشد. اضافه کردن مقداری پنیر، هویج خام، فلفل قرمز و گردو هم یک پیشنهاد خوب است.


برای صرف شام یک قطعه ماهی قزل آلا با مقداری لوبیا سبز، گل کلم یا کلم بخارپز بخورید.


موفق و پیروز باشید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:17 - 0 تشکر 525489

راه و رسم غذا خوردن





اگر چه خوردن غذا از ضروریات اساسی زندگی و لازمه‌ی دوام آن است لیکن عادات غذایی نیز به نوبه خود نقش قابل ملاحظه ای در سلامت انسان‌ها دارند. پس باید به شیوه‌ی غذا خوردن نیز توجه کرد.



غذا خوردن


هر موجود زنده ای برای ادامه‌ی حیات به غذا نیاز دارد. غذا برای تأمین نیروی مورد نیاز بدن، رشد و نمو و انجام هر یک از اعمال حیاتی، لازم است.


اگر چه خوردن غذا از ضروریات اساسی زندگی و لازمه‌ی دوام آن است لیکن عادات غذایی نیز به نوبه خود نقش قابل ملاحظه ای در سلامت انسان‌ها دارند. پس باید به شیوه‌ی غذا خوردن نیز توجه کرد.



همیشه نشسته غذا بخورید


همیشه زمانی را برای غذا خوردن در نظر بگیرید و در آن زمان معین بنشینید و غذا بخورید. هرگز ایستاده، دراز کشیده و یا در حال راه رفتن چیزی نخورید.



فقط به غذا خوردن فکر کنید


وقتی در حال صرف غذا هستید، به چیز دیگری فکر نکنید و فکر خود را از دیگر مسائل آزاد کنید.



غذا را خوب بجوید


جویدن غذا نقش قابل ملاحظه ای در گوارش آن دارد. پس به خوبی آن را بجوید تا دچار مشکلات گوارشی نشوید.



آهسته غذا بخورید


آهسته غذا خوردن علاوه بر این که به آرامش ما کمک می‌کند مانع از خوردن غذای بیش از حد می‌شود.


غذا خوردن با آرامش و بدون استرس به لاغر شدن کمک می‌کند. به علاوه کسانی که آهسته غذا می‌خورند با غذای کمتری سیر می‌شوند.



مصرف مایعات بیش از حد هنگام صرف غذا، اجازه تجزیه‌ی کافی غذاها و تأثیر مناسب اسید بر آن‌ها را نمی‌دهد و موجب مشکلات گوارشی می‌شود



بنابراین هم برای سلامتی و هم برای بهتر لاغر شدن غذا را در محل آرام میل کنید و در حین غذا خوردن از صحبت کردن و بحث و مجادله و تماشای برنامه های پرهیجان بپرهیزید.


هرگز دیر غذا نخورید


بهتر است غذا را زود و سبک بخورید تا وقت داشته باشید پس از صرف غذا هم فعالیت کنید. حداقل سه ساعت زودتر از زمان خواب شام بخورید.



در تهیه‌ی غذا زمان‌بندی را رعایت کنید


اگر بدانید که برای پخت هر گونه ماده غذایی چه مدت زمان لازم است، می‌توانید ارزش غذایی مواد گوناگون را حفظ کنید.



اجازه ندهید احساسات، غذا خوردن شما را کنترل کنند


احساسات تأثیر بسیاری در عادت غذایی دارند، بسیاری از افراد وقتی ناراحت یا عصبی هستند، زیاد می‌خورند یا اصلاً چیزی نمی‌خورند که این موضوع برای سلامت مضر است.



مایعات زیاد، همراه با غذا ننوشید


مصرف مایعات بیش از حد هنگام صرف غذا، اجازه تجزیه‌ی کافی غذاها و تأثیر مناسب اسید بر آن‌ها را نمی‌دهد و موجب مشکلات گوارشی می‌شود.



کشیدن غذا


* غذای خود را یکباره بکشید، در ظرف کوچک بریزید و با قاشق کوچک بخورید.


نکته: برای آنکه هنگام غذا خوردن خیلی گرسنه نباشید.


1- حتماً میان وعده های صبح و عصر را میل کنید.


2- یک ربع الی نیم ساعت قبل از ناهار و شام یک الی دو قاشق غذاخوری سبوس گندم بخورید. (سبوس گندم به همراه آب یا کمی ماست خورده شود)


3- اگر ناراحتی معده ندارید از مواد طبیعی کاهش دهنده اشتها نظیر آب لیمو، آب گریپ‌فروت یا سرکه سیب قبل از غذا میل کنید.



همیشه زمانی را برای غذا خوردن در نظر بگیرید و در آن زمان معین بنشینید و غذا بخورید. هرگز ایستاده، دراز کشیده و یا در حال راه رفتن چیزی نخورید



4- غذا را با خوردن سالاد بدون سس شروع کنید.

* پس از تمام شدن غذا (یا هر زمان که احساس سیری کردید) سفره غذا را ترک کرده و دندان‌ها را مسواک کنید.


* حتماً از سفره دور شوید زیرا ماندن در کنار سفره یا میز انسان را وسوسه می‌کند تا کمی بیشتر غذا بخورد!


اصلاح عادت‌های غذایی و یادگیری شیوه غذا خوردن صحیح تنها نیاز به کمی زمان و حوصله دارد. همان طور که قبلاً یاد گرفته‌ایم غذا را با عجله و تند تند و نجویده بخوریم از این به بعد با صرف چند روز وقت می‌آموزیم که غذا را به آرامی و در محیط آرام و بدون استرس بخوریم، غذا را خوب بجویم و طعم آن را حس کنیم و غذا خوردن را بیشتر طول بدهیم. بدین ترتیب عادت غذا خوردن چاق کننده به عادت غذا خوردن سالم و لاغر کننده تبدیل می‌شود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:18 - 0 تشکر 525491

مادران، دروازه‌بان تغذیه خانواده‌اند





تقریباً در تمام جوامع، زنان نقش مهمی در زنجیره مواد غذایی به ویژه در تهیه، آماده‌سازی و پخت بر عهده دارند. مسوولیت این کارها را به ندرت مردان به عهده می‌گیرند.



خرید

امروزه بسیاری از زنان علاوه بر انجام کارهای روزمره داخل مسوولیت امور خارج از منزل را نیز بر عهده دارند. این امر ممکن است در تهیه مواد غذایی سالم برای خانواده خللی ایجاد کند. به همین بهانه و به مناسبت روز زن و روز مادر، در گفت‌وگو با دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بررسی نقش زنان در وضعیت تغذیه خانواده پرداخته‌ شده است.



آقای دکتر! وضعیت تغذیه‌ای زنان در کشور ما چگونه است؟


زنان ما چند دسته هستند. برخی خانه‌دارند؛ این خانم‌ها از نظر وضعیت اقتصادی به نسبت جزو طبقه متوسط و مرفه محسوب می‌شوند اما متأسفانه حدود 30 تا 35 درصد از این خانم‌ها مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند. گروهی از خانم‌ها هم شاغل و به عنوان کارمند، کارگر، کشاورز و... مشغول به کارند. فعالیت این خانم‌ها بیشتر است، در نتیجه چاقی و اضافه‌وزن در آن‌ها کمتر دیده می‌شود. اگر به طور کلی در نظر بگیریم، در بسیاری از مناطق، تفاوت خاصی بین زنان و مردان از نظر وضعیت تغذیه‌ای وجود ندارد زیرا اگر در خانه میوه و لبنیات و... نباشد، برای هیچ‌کس نیست اما گاهی وقتی کمبودی در خانه وجود دارد، مادران از خود می‌گذرند و به نفع همه یا فرزندانشان فداکاری می‌کنند. مثلاً اگر گوشت کمی در غذا وجود داشته باشد، همه آن را جلوی همسرشان می‌گذارند در حالی که واقعاً خودشان به آهن، ویتامین B12 و ... برای رفع کم‌خونیشان نیاز دارند. مردان معمولاً به کم‌خونی مبتلا نمی‌شوند یا خیلی کم مبتلا می‌شوند. حتی خانم‌ها به لبنیات و کلسیم بیشتری نیازمندند که در بعضی از این رژیم‌ها و با این نحوه غذا خوردن، تأمین نمی‌شود.



به جز پوکی استخوان و کم‌خونی، چه بیماری‌های دیگری به تغذیه خانم‌ها مربوط می‌شود؟


بیشتر بیماری‌ها به دلیل کمبود ناشی از کلسیم، آهن و روی هستند. بعضی ویتامین‌ها مانند ویتامین A که بعضی از خانم‌ها آن را به حد کافی دریافت نمی‌کنند، روی سلامت عمومی و مقاومت خانم‌ها در برابر عفونت‌ها تأثیر می‌گذارند. همان‌طور که می‌دانید ویتامین A در پیشگیری از عفونت‌ها نقش مهمی دارد بنابراین اگر کسی دچار کمبود آن باشد عفونت‌های بیشتری به سراغش می‌آید. متأسفانه خانم‌ها در طول زندگی خود به عفونت‌های متعددی از جمله عفونت‌های دستگاه تناسلی مبتلا می‌شوند. تغذیه مناسب می‌تواند به درمان و کاهش تعداد موارد ابتلا به این بیماری کمک کند.



اینکه مادران به اصطلاح «از شکم خود می‌زنند و به بچه‌هایشان می‌دهند» مخصوص کشور ماست یا در کشورهای دیگر به خصوص کشورهای اروپایی و آمریکایی هم مرسوم است؟


در بسیاری از کشورها این پدیده دیده می‌شود ولی در کشورهایی مانند کشور ما به دلیل وجود فرهنگ مردسالاری و توجه زیاد به فرزندان مرسوم‌تر است. البته این خیلی خوب است که انسان به فرزندش توجه کند ولی باید یک توزیع عادلانه بین افراد خانواده وجود داشته باشد.



محصولات کنسرو شده محدودیت مصرف دارند یعنی نمی‌توان هر روز از آن‌ها استفاده کرد. شما نباید بیشتر از یک وعده در هفته از سوسیس و کالباس استفاده کنید. بنابراین باید زمانی را برای پخت و پز در نظر بگیرید



به هر حال اگر مادران سالم باشند، بهتر می‌توانند به سلامت و وضعیت خانواده برسند. مادران نباید فکر کنند چنین فداکاری‌هایی به نفع خانواده است. چنین فداکاری‌هایی گاهی به بیماری مادر منجر می‌شود و حتی اگر بیماری‌اش واضح و نمایان نباشد، قدرت و انرژی خود را به مرور از دست می‌دهد و به خوبی نمی‌تواند به انجام امور روزمره و فرزندان بپردازد.


از نظر شما چه تفاوتی بین مادران امروز و مادران دیروز از لحاظ طبخ مواد غذایی و آگاهی در مورد تغذیه وجود دارد؟


خوشبختانه امروزه از لحاظ اطلاعات تغذیه‌ای، خانم‌ها در وضعیت خوبی قرار دارند. مثلاً مادرانی که به ما مراجعه می‌کنند، آگاهی زیادی در زمینه‌های تغذیه‌ای دارند. البته چون فقط افراد خاصی به ما مراجعه می‌کنند، نمی‌توانیم آماری ارائه و نظر بدهیم اما مشاهده می‌کنیم علاقه زیادی به خواندن مجلات و روزنامه‌های سلامت‌مدار دارند. در گذشته چنین چیزی نبود. مادران امروز رادیو گوش می‌دهند، تلویزیون تماشا می‌کنند و چون دنیا کوچک شده است، آن‌هایی که نتوانسته‌اند وارد دانشگاه شوند، سعی می‌کنند این کمبود را از طریق رسانه‌ها جبران کنند. البته گاهی رسانه‌ها مطالب ضد و نقیضی هم ارائه می‌دهند که افراد را سردرگم می‌کنند.



نحوه طبخ مواد غذایی به روش‌های قدیم و جدید تا چه حد روی سلامت افراد خانواده تأثیر دارد؟ شما طبخ‌های جدید را بیشتر توصیه می‌کنید یا طبخ‌های قدیمی را؟


خوشبختانه طبخ امروز بهتر است. یعنی دیگر سرخ کردن‌های زیاد، حرارت دادن‌های بیش از حد و ماندن مدت طولانی مواد غذایی روی اجاق را نداریم. امروزه ما در طبخ مواد غذایی از مایکروفر و سرخ‌کن‌های پیشرفته که با روغن بسیار کمی غذا را سرخ می‌کنند، کمک می‌گیریم. امروزه دیگر برنج آبکش نمی‌شود مگر اینکه کسی میهمان داشته باشد زیرا برنج در حجم کم در پلوپز پخته می‌شود و نیازی به آبکش کردن نیست. حتی از روغن‌های مایع استفاده می‌شود که در گذشته میزان مصرف آن بسیار ناچیز بود.


انتخاب غذا

با توجه به اینکه بیشتر خرید خانواده را مادران انجام می‌دهند چه توصیه‌هایی به آن‌ها در هنگام خرید مواد غذایی دارید؟


ما همیشه گفته‌ایم که مادران دروازه‌بان تغذیه خانواده هستند و آنچه مادران می‌خرند و وارد خانه می‌کنند، اهمیت زیادی دارد. آن‌ها باید توجه کنند که در حد وسعشان حتماً رنگ سبز و نارنجی سبد خریدشان از راه دور پیدا باشد و میوه و سبزی به صورت بسیار بارز و آشکاری در سبد خریدشان دیده شود. خانم‌ها باید به این نکته توجه کنند که گاهی برخی خوراکی‌ها با قیمت مناسب و حتی ارزان، خاصیت فراوانی دارند. مثلاً می‌توانند ماهی‌هایی بخرند که از نظر ارزش غذایی در حد قابل‌قبولی باشند، نیازی نیست که حتماً ماهی‌های خاصی تهیه کرد. بنابراین توجه ویژه به تنوع غذایی و استفاده از چهار گروه مواد غذایی باید از مهم‌ترین چیزهایی باشد که همواره باید به آن توجه داشت. طبیعتاً لازم است جایگاه خاصی برای لبنیات در نظر گرفت. حتی‌الامکان از نان‌های سبوس‌دار استفاده و کمتر نان‌های سفید را در هر شکلی خریداری کنند.



یکی از عادت‌های بعضی از خانم‌ها این است که حتی اگر برای خانواده غذای تازه بپزند، خودشان از غذای مانده داخل یخچال می‌خورند تا آن را دور نریزند. نظر شما در این باره چیست؟


اگر غذا درست در یخچال نگهداری شود، مشکلی پیش نمی‌آید و مواد غذایی پخته شده تا 3-2 روز در آن به خوبی می‌ماند. البته خانم‌ها باید سعی کنند به اندازه مصرف، غذا بپزند زیرا هرچه غذا کمتر بماند، بهتر است. مصرف دائم غذاهای مانده، سوءتغذیه را برای آن‌ها به ارمغان خواهد آورد.



چه توصیه‌ای برای خانم‌های شاغل که کمتر فرصت غذا پختن دارند، دارید؟


محصولات کنسرو شده محدودیت مصرف دارند یعنی نمی‌توان هر روز از آن‌ها استفاده کرد. شما نباید بیشتر از یک وعده در هفته از سوسیس و کالباس استفاده کنید. بنابراین باید زمانی را برای پخت و پز در نظر بگیرید زیرا به هر حال قسمتی از غذای خانواده را خانم خانه تهیه می‌کند. متأسفانه بچه‌های مادران شاغل، به خوردن انواع فست‌فود عادت کرده‌اند. مراجعه‌کننده‌ای داشتم که دخترش پنج وعده در هفته فست‌فود می‌خورد. این کودکان در طولانی مدت، هم چاق می‌شوند، هم بیمار. تاوان این‌طور غذا خوردن را باید یکی دو دهه دیگر پرداخت کرد.


what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:18 - 0 تشکر 525493

چرا شیرینی‌ها وسوسه‌مان می‌کنند؟





مهم‌ترین نکته در خصوص میل زیاد به شیرینی‌ها مانند سایر خوراکی‌های دیگر بحث عادت کردن ذائقه به این مواد است.



شیرینی

آیا می‌دانید حس چشایی خاصیت تطابق‌پذیری دارد؟ یعنی اگر فردی مرتب غذای شور، شیرین و چرب مصرف کند به تدریج ذائقه‌اش به مقدار مشخصی از نمک، شکر و چربی عادت خواهد کرد بنابراین چنین افرادی وقتی از غذاهای کم‌نمک، بدون شیرینی یا کم‌چرب استفاده می‌کنند، طعم غذا برایشان خوشایند نیست و آن را نمی‌پسندند.


واقعیت این است که هر چه مقدار این مواد در یک ماده غذایی افزایش می‌یابد، حساسیت سلول‌های چشایی به تدریج کاهش پیدا می‌کند ولی اگر همین فرد میزان نمک یا شیرینی دریافتی خود را مثلاً از امروز به تدریج کاهش دهد، حساسیت سلول‌های چشایی‌اش مجدداً افزایش پیدا خواهد کرد. این‌ها گفته‌های دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است که در ادامه باقی آن را مطالعه می‌کنید...



آقای دکتر! چه عاملی باعث ایجاد میل و ولع زیاد به خوردن شیرینی می‌شود؟


مهم‌ترین نکته در خصوص میل زیاد به شیرینی‌ها مانند سایر خوراکی‌های دیگر بحث عادت کردن ذائقه به این مواد است. اما مسئله دیگر در خصوص شیرینی‌ها این است که وقتی فرد گرسنه‌ای که قند خونش پایین آمده است یک ماده شیرین می‌خورد در مدت کوتاهی قند مصرفی وارد خونش می‌شود و میزان آن را بالا می‌برد. در نتیجه فرد احساس سیری می‌کند، اما پاسخ فیزیولوژیک و طبیعی بدن این است که وقتی سطح قند خون در فاصله کوتاهی بالا رفت، بدن به سرعت نسبت به آن واکنش نشان دهد و ترشح مقدار انسولین در بدن را افزایش دهد. این مسئله باعث می‌شود قند خون در فاصله کوتاه‌تری به سرعت پایین بیاید و مجدداً حالت گرسنگی ایجاد شود. به همین دلیل افرادی که صبحانه نمی‌خورند وقتی از خوراکی‌های شیرین مانند انواع کیک، بیسکویت و... استفاده می‌کنند در فاصله زمانی کوتاهی احساس گرسنگی می‌کنند و مجبورند مجدداً از این مواد برای پاسخ به حس گرسنگی خود استفاده کنند. این کار باعث عادت به مصرف شکر، شیرینی و در کل خوراکی‌های شیرین می‌شود و این روند به صورت یک سیکل معیوب تکرار خواهد شد.



آیا این گفته درست است که «اعتیاد به شیرینی به اندازه اعتیاد به مواد مخدر یا الکل خطرناک است؟»


الکل یا مواد مخدر مواد شیمیایی یا دارویی هستند و مسلماً آثار آن‌ها نسبت به غذا یا شیرینی‌ها بیشتر و خطرناک‌تر است. واقعیت این است که با گفتن چنین جملاتی سعی می‌شود توجه افراد را به این نکته جلب کرد که اگر عادت مصرف بی‌رویه شیرینی‌ها به خصوص در کسانی که از نظر ژنتیکی و محیطی استعداد ابتلا به دیابت را دارند، چاق هستند، سابقه بیماری قلبی– عروقی دارند، سن بالایی دارند و... ادامه پیدا کند به تدریج دچار مجموعه‌ای از بیماری‌های متابولیک و پیچیده می‌شوند که درمان آن‌ها بسیار سخت خواهد بود و می‌تواند مانند یک بیماری سرطانی به تمام قسمت‌های بدن از جنبه‌های مختلف آسیب برساند و سلامت فرد را به خطر بیندازد. به همین دلیل اعتیاد به خوردن بی‌رویه شیرینی‌ها به اعتیاد به مواد مخدر و الکل تشبیه شده است.



وقتی یک ماده شیرین وارد بدن می‌شود چه فرآیندی را طی می‌کند و چه تأثیراتی در بدن یا مغز می‌گذارد؟


قند، مهم‌ترین سوخت بدن است. تفاوتی نمی‌کند که ما چربی مصرف کنیم یا نشاسته یا پروتئین و... هر ماده‌ای که مصرف می‌کنیم طی هضم و جذب به گلوکز تبدیل می‌شود. پس واحد انرژی در بدن انسان، گلوکز است که ساده‌ترین قند از نظر بیولوژیک و بیوشیمی است.



افرادی که چاق هستند در طولانی مدت بیش از نیازشان کالری دریافت کرده‌اند و ذخایر گلیکوژن‌شان پرشده است. تحرکی هم نداشته‌اند تا گلیکوژن‌شان بسوزد. در نتیجه هر چه غذا می‌خورند به چربی تبدیل و در بدن ذخیره می‌شود



سوخت اصلی مغز و گلبول‌های قرمز خون نیز گلوکز است، ولی وجود مقدار زیادی از گلوکز در خون هم می‌تواند سمی باشد. البته کبد و پانکراس در شرایط عادی بدن، قند موجود در خون را کنترل می‌کنند و آن را بین 90 تا 110 میلی‌گرم در دسی لیتر (در حالت ناشتا در یک فرد سالم) نگه می‌دارند ولی اگر میزان قند خون از این مقدار بیشتر شود قند زیاد مانند یک ماده اکسیدکننده سمی می‌تواند به شدت سلامت بدن را به خطر بیندازد.


قند اضافی در بدن ذخیره نمی‌شود؟


اگر مقدار انرژی یا کالری‌ای که از طریق کربوهیدرات و چربی دریافت می‌شود بیشتر از نیاز بدن باشد، میزان اضافه آن به صورت گلیکوژن در کبد و ماهیچه‌ها ذخیره خواهد شد. البته ذخایر گلیکوژن در کبد و ماهیچه‌ها محدود هستند. به این ترتیب که در یک فرد بالغ حداکثر 350 و اگر ورزشکار باشد، تا حدود 400 گرم گلیکوژن در کبد و ماهیچه‌ها ذخیره می‌شود. اگر ذخیره ماهیچه از گلیکوژن تکمیل شده باشد مازاد انرژی در کبد به چربی تبدیل می‌شود و در بافت‌های مختلف بدن تجمع پیدا می‌کند. در واقع افرادی که چاق هستند در طولانی مدت بیش از نیازشان کالری دریافت کرده‌اند و ذخایر گلیکوژن‌شان پرشده است. تحرکی هم نداشته‌اند تا گلیکوژن‌شان بسوزد. در نتیجه هر چه غذا می‌خورند به چربی تبدیل و در بدن ذخیره می‌شود.



آیا این درست است که خوردن شیرینی به انسان نشاط می‌دهد؟


در محدوده طبیعی بله، مصرف متعادل قندها و خوراکی‌های حاوی کربوهیدرات، قندهای ساده که از منابع طبیعی مانند میوه‌های شیرین شامل انگور، کشمش، توت، خرما، انجیر و... تأمین می‌شوند یا شکلات‌های تازه و سالم کمک می‌کنند تا حالت هوشیاری و شادی بیشتر شود زیرا این مواد می‌توانند زمینه‌ساز سنتز واسطه‌های شیمیایی مانند دوپامین، سروتونین و گابا در مغز باشند. در نتیجه حالت ریلکسیشن را بیشتر می‌کنند، اما افراط در مصرف شیرینی می‌تواند اثر معکوس داشته باشد و عوارضی را به همراه آورد.



بسیاری از افراد عادت دارند پس از صرف غذای‌شان یک خوراکی شیرین بخورند. آیا این عادت را تایید می‌کنید؟


طبق فرمایش پیامبر اسلام (ص) مستحب است انسان شیرینی را پس از صرف غذا بخورد. از طرفی حتماً از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هایتان شنیده‌اید که می‌گویند «قبل از غذا چیز شیرین نخور تا اشتهایت کور نشه» به عبارت ساده‌تر دین، سنت و فرهنگ ما مصرف شیرینی‌ها را بعد از غذا و به مقدار کم بهتر می‌داند. این کار هم تا حدودی به متابولیسم بهتر مواد غذایی خورده شده کمک و تعادل بین کربوهیدرات، پروتئین و چربی را از نظر متابولیسم تنظیم می‌کند و هم به احساس سیری کامل منجر می‌شود. درحالی‌که اگر قند یا شیرینی قبل از خوردن غذا مصرف شود، قند خون بالا می‌رود و فرد اشتهایش را از دست می‌دهد در نتیجه غذای اصلی‌اش را نخواهد خورد و مواد لازم و ضروری به بدن نخواهد رسید.



شیرینی

قطعاً منظور پیامبر اسلام (ص) و متخصصان تغذیه از خوردن شیرینی، شیرینی‌های طبیعی است. درست است؟


بله. منظور میوه‌های شیرین مانند خرما، انجیر و... است. از نظر ما هم شیرینی‌های طبیعی همیشه ارجح هستند اما به هر حال ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که شیرینی‌های مختلف هم جزو واقعیت‌های آن است. در حال حاضر غذا خوردن علاوه بر تأمین احتیاجات بدن، تفریح هم محسوب می‌شود. به همین دلیل نمی‌توانیم هیچ فردی را از خوردن یک ماده خوراکی ممنوع کنیم بلکه فقط می‌توانیم آن‌ها را محدود کنیم.


از آنجا که مصرف ژله، بستنی، کیک خامه‌ای و... مورد پذیرش همه افراد جامعه است، همه می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند ولی این میزان در هر فردی با توجه به شرایطی که دارد و میزان کالری‌ای که باید دریافت کند، متفاوت است و همان‌طور که اشاره شد باید در حد متعادل و محدود مصرف شود.



اگر شیرینی‌ها با شیرین کننده‌های مصنوعی تهیه شده باشند چطور؟ باز هم مضر هستند؟


مصرف شیرین کننده‌های مصنوعی برای افرادی که سالم هستند و مشکلی ندارند به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود زیرا مقدار شیرینی این مواد نسبت به شیرینی حاصل از ساکاروز یا قند و شکر بسیار بیشتر است. بعضی از این مواد حدود 150 تا 300 مرتبه در مقدار وزنی مشابه شیرین‌تر از ساکاروز یا قند و شکر معمولی هستند. در نتیجه وقتی فردی به مصرف این مواد عادت می‌کند حساسیت سلول‌های چشایی‌اش به تدریج کاهش می‌یابد و پس از آن خوردن مواد با شیرینی کمتر برایش بی‌مزه جلوه می‌کند. نکته دیگر این که درست است که این مواد کالری ندارند اما عملکرد کبد و کلیه را در بدن افزایش می‌دهند بنابراین افرادی که به خصوص مشکل کبدی یا کلیوی دارند، نباید به هیچ‌وجه از این شیرین کننده‌ها استفاده کنند. افراد مبتلا به دیابت هم با توجه به شرایطی که دارند با مقدار کاملاً کنترل شده می‌توانند از این مواد استفاده کنند. پس این‌طور نیست که چون شیرین کننده‌ها قند و کالری ندارند هر فردی می‌تواند هر چقدر که دلش خواست از آن‌ها استفاده کند. چنین باوری کاملاً غلط است.



بسیاری از خانم‌ها هنگام قاعدگی یا در بارداری میل‌شان به خوردن شیرینی افزایش می‌یابد. چرا این اتفاق می‌افتد؟


در دوره قاعدگی یا بارداری، متابولیسم بدن افزایش پیدا می‌کند و بالطبع سوخت‌وساز هم بیشتر می‌شود. متابولیسم پایه در یک خانم در دوران قاعدگی‌اش با توجه به شدت خون‌ریزی‌ای که دارد، بین 10 تا 20 درصد افزایش می‌یابد و چون به کالری بیشتری نیاز دارد تمایل به خوردن تمام خوراکی‌ها به خصوص خوراکی‌های شیرین بیشتر می‌شود.




افرادی که صبحانه نمی‌خورند وقتی از خوراکی‌های شیرین مانند انواع کیک، بیسکویت و... استفاده می‌کنند در فاصله زمانی کوتاهی احساس گرسنگی می‌کنند


و مجبورند مجدداً از این مواد برای پاسخ به حس گرسنگی خود استفاده کنند. این


کار باعث عادت به مصرف شکر، شیرینی و در کل خوراکی‌های شیرین می‌شود





به همین دلیل توصیه می‌کنم در این شرایط هم حتماً شیرینی را بعد از وعده غذایی اصلی مصرف کنند. در دوران بارداری هم همین‌طور است. متابولیسم پایه یک خانم باردار به خصوص در 3 ماهه دوم و سوم 20 درصد بیشتر از یک خانم در همان سن و شرایط است و چون به کالری بیشتری نیاز دارد به همان مقدار و نه بیشتر می‌تواند از مواد شیرین به خصوص میوه‌های شیرین استفاده کند. این مقدار می‌تواند به وسیله متخصص تغذیه محاسبه شود تا خانم باردار با آسودگی خاطر بارداری خود را بگذراند.


چه کنیم تا ذائقه کودکانمان به سمت خوردن بیش از حد خوراکی‌های شیرین نرود؟


از نظر روان‌شناسی تغذیه، مهم‌ترین عادت غذایی بین سن 6 تا 18 ماهگی شکل می‌گیرد. یعنی زمانی که تغذیه کمکی شروع می‌شود تا حدود 5/1 سالگی کودک که در آن زمان تقریباً تمام غذاها را می‌خورد. اگر مادر با بینش کافی بتواند در این مدت تمام خوراکی‌ها را از گروه‌های مختلف غذایی با ظاهر، طعم، رنگ، بو و بافت مختلف غذاها به کودک خود بچشاند و آشنا کند، مقاومت این کودک نسبت به پذیرش غذاهای جدید کم می‌شود و می‌تواند تمام خوراکی‌ها را خیلی بهتر مصرف کند. هر چه این دانش و بینش کمتر باشد مقاومت کودک در خوردن غذاها بیشتر است. البته در هر سنی می‌توان این تغییر را ایجاد کرد اما نیازمند گذشت زمان است.



در آخر چه توصیه‌ای برای افرادی که ولع زیادی به خوردن شیرینی‌ها دارند، دارید؟


توصیه می‌کنم مصرف شیرینی‌ها را به تدریج کاهش دهند و حتماً بعد از وعده غذایی اصلیشان شیرینی مصرف کنند. در این صورت به مرور زمان میل زیاد ایشان به شیرینی‌ها کاهش خواهد یافت. بهتر است تعداد وعده‌ها و میان‌وعده‌های غذایی‌شان را به 6 وعده در روز تبدیل کنند که بین هر وعده حدود 2 تا 3 ساعت فاصله است. در هر میان وعده می‌توانند از مواد غذایی شیرینی مانند میوه‌های شیرین استفاده کنند و سپس به تدریج میزان مصرف شیرینی‌های مضر را کم کنند.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:18 - 0 تشکر 525494

10 پرسش و پاسخ کاربردی تغذیه‌ای





در این مطلب به 10 سوال رایج درباره‌ی مواد غذایی مختلف و گیاهان دارویی پاسخ داده شده است؛ با ما همراه باشید...



روغن زیتون

1- روغن زیتون چه رنگی بهتر است؟


رنگ روغن زیتون بستگی به میزان کلروفیل موجود در آن دارد که می‌تواند از زرد تا سبز و سبز زیتونی بر حسب غلظت آن متفاوت باشد و در خواص آن تأثیرگذار نیست.


همچنین روغن زیتون در سرما کدر شده و ممکن است در دمای حدود صفر درجه توده‌های ابر مانند در آن ایجاد شود که بعضی به اشتباه فکر می‌کنند مربوط به تقلبات یا فساد آن است. در صورتی که این مسئله مربوط به جامد شدن اسیدهای چرب اشباع شده آن است و این مسئله در گرما از بین می‌رود و روغن به حالت عادی بر می‌گردد. این مسئله اکثراً در فصل زمستان و یا در صورتی که روغن را در یخچال بگذارند رخ می‌دهد.



برنج

2- برنج تازه بهتر است یا برنج کهنه!؟


برنج ایرانی یکی از بهترین و معطرترین برنج‌های دنیا است، ولی برای استفاده از عطر خوب آن بهتر است پس از برداشت مدتی (حداقل حدود سه ماه) از آن بگذرد تا بعد از تغییر و تحولی که با زمان در مواد آن ایجاد می‌شود، اجسام عطری بیشتری در آن ایجاد شود و بتواند خوش خوراک و لذیذ باشد. نکته دیگر آن که در برنج نو موادی وجود دارند که بهتر است پس از مدتی در آن از بین بروند و یا به حداقل برسند تا مضر نباشند. این مواد به طور طبیعی در برنج وجود دارند و بر اثر مرور زمان کاهش می‌یابند.



سیر و سیرترشی


3- سیر تازه، پخته یا سیر ترشی؟ کدامیک بهتر است!؟


سیر تازه دارای کامل‌ترین اثرات دارویی است، ولی با پخته شدن و یا حرارت دادن آن این خواص کاهش می‌یابد، چرا که مواد اصلی آن خیلی زود تبخیر می‌شوند و همان موادی هستند که بوی سیر را ایجاد می‌کنند.


اثرات سیر ترشی نزدیک به سیر تازه است و اثر آن از سیر پخته به مراتب قوی‌تر است.




برگ گشنیز

4- آیا گشنیز و بادرنجبویه گزینه های خوبی برای برطرف کردن نفخ و دل دردهای مسافرت هستند؟


بله. یکی از بیشترین مشکلاتی که در سفر با آن مواجه می‌شویم نفخ و دل درد است که گاهی کلافه کننده است. گشنیز و بادرنجبویه دو گیاه حاوی اسانس (رایحه) هستند که می‌توانند به طور موثر این مشکل را حل کنند.


در صورتی که این دو گیاه در دسترس نبودند محصول دارویی تهیه شده از آن‌ها به نام قطره کارمینت (CARMINT) در تمام داروخانه‌ها بدون نسخه عرضه می‌شود. مصرف این قطره از نوزادان تا افراد مسن مجاز است. زمان اثرگذاری کارمینت کمتر از 15 دقیقه بوده و لازم است قبل از مسافرت به تهیه آن اقدام کنید.



آب با عرق نعنا

5- نعنا آرام‌بخش و ضد درد است؟


بله. نعنا به داشتن رایحه‌ای دلپذیر از قدیم مورد توجه بوده و به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان دارویی و غذایی جهان می‌باشد. از جمله خواص دارویی آن می‌توان به اثرات ضد درد و آرام‌بخش آن به خصوص برای تمام سنین اشاره نمود.


با توجه به این که این اثرات مربوط به اسانس (روغن معطر) آن است امروزه منابع داروسازی محصولاتی از آن تهیه نموده که مورد مصرف زیادی است. یکی از این محصولات که به خصوص وجود آن در مسافرت‌ها بسیار ضروری است، قطره منتول (MENTOL) می‌باشد که به عنوان تسکین دهنده سردرد، دردهای اسکلتی حاصل از سرماخوردگی و یا رانندگی، گرفتگی بینی و رفع عوارض سرماخوردگی و رفع کوفتگی و خستگی از سفر دارای اثرات بسیار ایده‌آل می‌باشد. این محصول در تمام داروخانه‌ها بدون نسخه عرضه می‌شود.



زنجبیل

6- آیا زنجفیل برای جلوگیری از تهوع و استفراغ در مسافرت نیز مفید است؟


بله. زنجفیل از قدیم به عنوان یکی از پر مصرف‌ترین ادویه‌ها به عنوان خوراکی دارویی مورد استفاده بوده است و دارای خواص گوناگونی می‌باشد، اما یکی از خواص مهم و ایده‌آل آن اثر ضد تهوع و استفراغ آن است.


استفاده از زنجفیل و یا فرآورده‌های دارویی آن می‌تواند در تهوع حاملگی، ماشینی شدن و تهوع حاصل از شیمی درمانی و یا موارد دیگر مورد استفاده قرار گیرد. برای جلوگیری از تهوع و استفراغ در مسافرت‌ها می‌توان یک گرم پودر زنجفیل را چند ساعت قبل از مسافرت به همراه مایعات یا غذا مصرف نمود و یا برای اثر سریع و راحت‌تر آن می‌توان از قطره آرومین (ARHEUMIN) که بدون نسخه در داروخانه‌ها عرضه می‌گردد، استفاده نمود. برای این منظور می‌توان 50 قطره آرومین را در کمی آب، چای و یا مایعات و غذا حل نموده و نیم ساعت تا 45 دقیقه قبل از مسافرت میل کرد. این میزان برای یک روز کافی است و می‌توان روزهای بعد آن را تکرار کرد.



سیب

7- سیب را با پوست بخوریم یا بدون پوست!؟


سیب یکی از میوه‌های با خواص زیاد است، به طوری که در پند و مثال‌های بعضی از کشورها می‌گویند هر کس روزی یک سیب بخورد، به دکتر مراجعه نمی‌کند. در صورتی که سیب را با پوست بخورید، دارای خاصیت مسهل بوده و برای رفع یبوست خوب است، ولی در صورتی که سیب را بدون پوست مصرف کنید، دارای خاصیت ضد اسهال است. دلیل این امر وجود فیبرهای (الیاف) پوست سیب است که دارای خواص مسهل می‌باشند.



چای


8- چای تازه دم یا کهنه!؟


چای تازه به دلیل داشتن کافئین بیشتر، نسبت به چای کهنه دارای خاصیت رفع خستگی است، لذا در صورتی که منظور از نوشیدن چای رفع خستگی و نشاط باشد، باید از چای تازه دم کشیده نوشید. کافئین آزاد شده در چای تازه پس از مدتی کم‌کم با تانن‌های (مواد تلخ) چای به صورت کمپلکس در آمده و دیگر خواص کافئین آزاد را ندارد.




ادویه و گیاهان دارویی

9- گیاهان اسانس‌دار را چگونه نگهداری کنیم؟


با توجه به این که رایحه (اسانس) گیاهانی که ما به طور روزمره به صورت سبزی خوراکی و یا ادویه آن‌ها را مصرف می‌کنیم، احتیاج به دانستن نکات خاصی دارد، به آن‌ها اشاره می‌شود.


چون رایحه‌ها می‌توانند به سرعت تبخیر شوند و به خصوص این مسئله در اثر گرما بیشتر رخ می‌دهد، لذا این گیاهان را باید در حرارت کم و سایه و به دور از نور آفتاب نگهداری کرد. همچنین از پودر کردن آن‌ها و نگهداری به مدت طولانی تا حد امکان خودداری کنید، چون رایحه گیاهان از پودر به سرعت تبخیر می‌شود. به همین دلیل باید پودر این گیاهان را در ظروف فلزی یا شیشه‌ای (ترجیحاً شیشه‌های رنگی) ریخته و درِ آن‌ها را محکم بست. ظروف پلاستیکی برای نگهداری این نوع گیاهان و ادویه‌جات مناسب نمی‌باشند.



سس گوجه فرنگی

10- گوجه‌فرنگی تازه بهتر است یا پخته!؟


گوجه‌فرنگی از مهم‌ترین محصولات گیاهی با خواص ارزشمند است که مصرف آن می‌تواند برای سلامتی بسیار قابل توجه باشد. گوجه‌فرنگی گذشته از اثرات خوب برای قلب و به عنوان ضد سرطان دارای اثرات ضد پیری برای پوست است.


این موارد تنها اثرات آن نمی‌باشند، بلکه گوجه‌فرنگی دارای اثرات دیگری از جمله ضد درد، ضد تصلب شرایین، ضد باکتری، ضد سرفه، کاهش دهنده پرفشاری خون و کلسترول، مسهل، ادرارآور و ده‌ها اثر دیگر است و با توجه به این که بسیاری از اثرات مفید آن مربوط به ماده‌ای به نام لیکوپن است و این ماده با پختن گوجه‌فرنگی بیشتر آزاد می‌شود و جذب آن بهتر است، ضروری است از هر دو شکل گوجه‌فرنگی به شکل تازه (برای محفوظ ماندن ویتامین‌ها و بعضی ترکیباتش) و پخته (برای جذب بیشتر لیکوپن آن) مصرف شود. لیکوپن دارای خاصیت ضد پیری زودرس پوست می‌باشد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:18 - 0 تشکر 525495

4 ماده‌ی غذایی ضداسترس





راه‌های مختلفی برای مقابله با استرس‌ها و فشارهای روزمره وجود دارد. ما در این مطلب کوتاه شما را با 4 ماده‌ی غذایی آشنا می‌کنیم و توصیه می‌کنیم برای داشتن آرامش بیشتر این چهار ماده‌ی غذایی را در برنامه‌ی غذایی روزانه‌تان بگنجانید.



در دنیای شتاب زنده‌ی کنونی استرس جزو جدانشدنی زندگی همه‌ی ما شده است. استرس کارهای خانه، استرس‌های شغلی، تحصیلی و غیره. مهم این است که بتوانیم این استرس‌ها را مدیریت و کنترل کنیم. راه‌های مختلفی برای مقابله با استرس‌ها و فشارهای روزمره وجود دارد. ما در این مطلب کوتاه شما را با 4 ماده‌ی غذایی آشنا می‌کنیم و توصیه می‌کنیم برای داشتن آرامش بیشتر این چهار ماده‌ی غذایی را در برنامه‌ی غذایی روزانه‌تان بگنجانید.


شکلات سیاه

شکلات سیاه


در پژوهش گسترده‌ای که در آلمان انجام گرفته مشاهده شده است افرادی که به مدت بیش از 6 سال شکلات سیاه مصرف کرده‌اند فشار خون پایین‌تری نسبت به افرادی دارند که کمتر از این ماده‌ی غذایی می‌خورند.


پژوهش دیگری نشان می‌دهد میزان هورمون استرس در افرادی که عادت به خوردن شکلات سیاه دارند کمتر است. حیف که شکلات سیاه حاوی چربی، قند و کالری است وگرنه می‌توانستید تا جایی که می‌توانید از این ماده غذایی میل کنید. اما بهتر است روزانه فقط دو تا سه مربع شکلات سیاه میل کنید.


ماهی آزاد

ماهی


برای این که استرس‌هایتان را کنترل کنید اسیدهای چرب امگا 3 را به برنامه‌ی غذایی خود اضافه کنید. این اسیدهای چرب ضروری، هورمون‌های استرس را مهار و با افسردگی مقابله می‌کند. می‌توانید از مکمل روغن ماهی استفاده کنید اما مصرف ماهی خوشمزه‌ترین روش برای دریافت این مواد مغذی است. توصیه می‌کنیم به طور مرتب دو مرتبه در هفته 90 گرم ماهی چرب میل کنید و یا اینکه گردو را دریابید و هر روز مصرف کنید.




چای

چای سیاه



نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان می‌دهد نوشیدن چای سیاه می‌تواند به سرعت عواقب استرس را برطرف کند. محققان این پژوهش مشاهده کردند هورمون استرس (کورتیزول) در افرادی که به مدت 6 هفته روزانه 4 فنجان چای سیاه نوشیده‌اند در سطح پایینی قرار دارد و بعد از یک اتفاق استرس زا، زودتر به آرامش دست می‌یابند تا افرادی که عادت به نوشیدن چای سیاه ندارند. محققان معتقدند که نوشیدن چای سیاه تأثیر مثبتی روی خلق و خوی افراد دارد و سطح هشیاری آن‌ها را بالا می‌برد.


آووکادو


آووکادو


گوشت این میوه‌ی خوشمزه حاوی دو ماده‌ی ضداسترس قوی است: پتاسیم و اسیدهای چرب اشباع نشده ی مونو. این دو عنصر مغذی فشار خون را پایین می‌آورد.


به علاوه اسیدهای چرب اشباع نشده ی مونو، برای دور شدن از حالت افسردگی مفید است. 

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:18 - 0 تشکر 525497

راهکارهایی برای خرید مواد غذایی سالم


www.novindiet.com





در حقیقت تغذیه سالم با داشتن انتخاب‌های هوشمندانه در مراکز خرید و فروشگاه‌ها شروع می‌شود.



خرید

اگر گزینه های مناسب و سالمی غذایی در منزل نباشند؛ تهیه و مصرف غذاهای سالم چالش برانگیز خواهد شد. ولی چه کسی آن قدر وقت دارد که تمام برچسب‌های غذایی را بخواند و بسنجند که کدام گزینه‌ها مغذی‌ترند و بهترین خرید را داشته باشد؟


از طرف دیگر هنوز هم خیلی از مواد غذایی دارای بر چسب حاوی اطلاعات کامل تغذیه‌ای نیستند.


خرید از فروشگاه می‌تواند وظیفه‌‎ای دشوار باشد چرا که گزینه‌های بسیاری برای خرید در فروشگاه‌ها وجود دارند.


به هر حال فروشگاه‌ها طوری طراحی شده‌اند که شما را ترغیب به خریدن اجناس‌شان و متعاقباً خوردن آن‌ها نماید. اما با رعایت چند نکته می‌توانید انتخاب‌های سالمی را در هر فروشگاهی داشته باشید:



از قبل برای یک خرید موفق برنامه‌ریزی کنید


در واقع یک خرید صحیح، قبل از مراجعه شما به فروشگاه شروع می‌گردد. قبل از رفتن به فروشگاه یک برنامه‌ریزی برای غذای هفته خود طراحی کنید و بر اساس آن یک لیست خرید برای خود تهیه کنید. این کار فقط چند دقیقه از شما زمان می‌برد اما در عوض در وقت شما صرفه جویی می‌شود چرا که مانع از آن می‌شود که چندین بار برای برداشتن گزینه‌های فراموش شده به فروشگاه مراجعه کنید. 


وقتی فهرست خرید خود را تهیه نمودید آن را با راهنماها و توصیه‌های تغذیه سالم تطابق دهید و مطمئن شوید که شامل تمام اقلام غذایی مورد نیاز برای تندرستی شما باشد. معمولاً برای رعایت توصیه‌های غذایی سالم، سبد خرید شما باید شامل میوه و سبزیجات، غلات کامل، گوشت کم چرب، ماهی، ماکیان، حبوبات و مغزها باشد.




غذاهایی که کمتر فرآوری شده‌اند نظیر آب‌میوه های 100درصد طبیعی یا محصولات 100درصد غله کامل را انتخاب نمایید. سعی کنید تا حد امکان گزینه‌هایی که کمتر


دچار فرآوری و اضافه نمودن افزودنی‌ها گشته‌اند را انتخاب کنید





برخی از ما عادت داریم که فقط یک سری گزینه‌های غذایی محدود و تکراری را پشت سر هم مصرف کنیم. در حالی که یکی از رموز سلامت برخورداری از تنوع غذایی است، مثلاً «از اقلام مختلف میوه و سبزی و دیگر مواد غذایی مصرف کنید و خود را به مصرف تنها یک نوع میوه، سبزی و غیره محدود ننمایید.»


تقبل هزینه‌های مالی


برخورداری از هر تسهیلات و مزایایی نیازمند صرف کردن هزینه مالی است. ممکن است نیاز باشد که برای تهیه یک بسته غذایی کامل و سالم، هزینه بیشتری نمایید. شاید بسته به شرایط زندگی، برای ارتقای تغذیه خود یا فرزندتان نیازمند خرید محصولات آماده تر و لذا گران‌تر گردید؛ مطمئن باشید هر چیزی که باعث شود خانواده شما میوه و سبزی بیشتری بخورند و تغذیه سالم‌تری داشته باشند، ارزش پول خرج کردن را دارد. لذا اگر تغذیه سالم فرزندان شما نیازمند صرف هزینه‌های بیشتری برای خرید محصولات غذایی است، دچار تردید نشوید و بدانید واقعاً ارزشش را دارد که در راه تغذیه سالم خود و خانواده‌تان پول خرج کنید. البته همواره راه های مقرون به صرفه تری برای برخورداری از تغذیه سالم وجود دارند، اما هیچ وقت به خاطر صرفه‌جویی مالی، خود و خانواده‌تان را از مصرف گزینه‌های غذایی سالم محروم نکنید.



توصیه‌هایی برای خرید مواد غذایی


برای داشتن انتخاب‌های غذایی سالم‌تر در هر فروشگاه به توصیه های زیر توجه فرمایید:


خرید میوه

1- خرید محصولات متنوع میوه و سبزی: معمولاً در اغلب مراکز خرید بزرگ (مانند مراکز خرید زنجیره ای و فروشگاه های تره بار) بخشی برای خرید میوه و سبزیجات وجود دارد. البته ممکن است از مغازه‌های میوه - سبزی محل‌تان خرید نمایید.


سعی کنید در خرید میوه و سبزیجات، انواع میوه‌ها و سبزیجات با رنگ‌های مختلف را خریداری نمایید، رنگ‌های مختلف نشانگر محتوای متنوعی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیتونوترینت‌ها در میوه‌ها و سبزیجات هستند. پس تنوع را در خرید خود رعایت نمایید.



2- نان‌ها، غلات و پاستا: محصولات غلات با کمترین فرآوری که از غلات کامل و سبوس‌دار تهیه شده‌اند را انتخاب کنید. برای مثال همواره خرید نان‌ها، برنج و پاستای سبوس‌دار در ارجحیت است. خرید گزینه‌های سبوس‌دار و فیبردار را در اولویت قرار دهید. محصولات کم شیرین‌تر که محتوای قند و شکر کمتری دارند را در ارجحیت قرار دهید. 



3- مصرف ماهی، ماکیان و گوشت کم چرب: متخصصین تغذیه مصرف دو بار ماهی در هفته را توصیه می‌کنند. برای مثال مصرف قزل‌آلا و سالمون مطلوب است چرا که طعم و بوی خوبی دارند و غنی از امگا 3 نیز می‌باشند. سعی کنید قسمت‌های لخم و کم چرب از گوشت قرمز (مانند گوشت‌های راسته و قسمت‌های عضلانی و ماهیچه‌ای‌تر) را انتخاب نمایید. ماکیان بدون پوست را مصرف نموده و مراقب اندازه‌ی مصرف خود باشید.




اگر مایل نیستید که فرزندانتان یا خودتان تنقلات ناسالم را بخورید، پس باید از خرید


و آوردن آن‌ها به منزلتان خودداری کنید





4- محصولات لبنی: محصولات لبنی منبعی عالی از کلسیم و ویتامین D مورد نیاز برای ساخت و تقویت استخوان‌هایتان هستند. محصولات لبنی بسیاری هستند که با کمک آن‌ها می‌توانید به مصرف 3 واحد لبنیات در روز نایل شوید از جمله: شیر، ماست و دوغ کم چرب، و نیز پنیرهای کم چرب (البته اگر به مصرف پنیر به ویژه پنیرهای پرچرب علاقه دارید مراقب مقدار مصرف خود باشید و مقدار کمی از پنیر را در طی روز مصرف نمایید).


5- غذاهای منجمد: داشتن نسخه‌هایی از اقلام غذایی منجمد در منزل موجب می‌شود تا در فواصلی که دسترسی به مواد غذایی تازه ندارید، تغذیه سالم خود را حفظ نمایید.



6- بهره‌گیری از غذاهای کنسروی یا خشک شده: هر چند مصرف اقلام غذایی تازه همیشه در اولویت است. اما می‌توانید طیف متنوعی از سبزیجات، میوه‌ها و حبوبات کنسروی را داشته باشید تا در مواقع لازم آن‌ها را به سوپ‌ها، غذاها و سالادهای خود اضافه کنید. بهتر است از انواع سبزیجاتی که به آن‌ها نمک اضافه نشده است و میوه‌های بسته بندی شده در آب‌میوه استفاده کنید. به هر حال در هر آشپزخانه‌ای باید کنسروهای سالم، روغن زیتون و روغن کانولا و دیگر اقلام غذایی یافت شود.



4 قانون ساده دیگر برای خرید


همچنین چند راهکار ساده دیگر برای خریدهایی سالم و بدون اتلاف وقت به شرح زیر می‌باشند:


* خرید از قسمت‌های سالم‌تر فروشگاه‌ها: به قسمت‌هایی از مراکز خرید مراجعه کنید که در آن‌ها معمولاً اقلام غذایی تازه و مفید نظیر: میوه و سبزیجات، محصولات لبنی، گوشت‌ها و ماهی یافت می‌شوند. از رفتن به راهروها و مسیرهایی که مملو از تنقلات ناسالم و پرکالری هستند اجتناب کنید.


* غذاهای طبیعی‌تر را انتخاب کنید. غذاهایی که کمتر فرآوری شده‌اند نظیر آب‌میوه های 100درصد طبیعی یا محصولات 100درصد غله کامل را انتخاب نمایید.



سعی کنید در خرید میوه و سبزیجات، انواع میوه‌ها و سبزیجات با رنگ‌های مختلف را خریداری نمایید، رنگ‌های مختلف نشانگر محتوای متنوعی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیتونوترینت‌ها در میوه‌ها و سبزیجات هستند. پس تنوع را در خرید خود رعایت نمایید



سعی کنید تا حد امکان گزینه‌هایی که کمتر دچار فرآوری و اضافه نمودن افزودنی‌ها گشته‌اند را انتخاب کنید. اگر مایل به مصرف نمک یا شکر بیشتری به همراه غذایتان هستید؛ بهتر است خودتان آن‌ها را به گزینه های سالم و طبیعی اضافه کنید.

* اگر مایل نیستید که فرزندانتان یا خودتان تنقلات ناسالم را بخورید، پس باید از خرید و آوردن آن‌ها به منزلتان خودداری کنید.


* از خرید اقلام غذایی که اجزای تشکیل دهنده آن‌ها را نمی‌شناسید و برای مثال بیش از 5 مورد از اجزای تشکیل دهنده آن‌ها را نمی‌توانید تلفظ کنید و نمی‌شناسید، اجتناب کنید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:24 - 0 تشکر 525505

درون بدن را در بهار، خانه تکانی کنید





بهار فصل روئیدن سبزیجات و میوه‌هایی است که تنوع بیشتری نسبت به خوراکی‌های سایر فصول دارند. مصرف این غذاهای بهاری می‌تواند بدن انسان را از درون، خانه‌تکانی کنند و سلامت را به همراه بیاورد.



فصل بهار از راه رسید و با خود فراوانی میوه‌ها و سبزیجات تازه را به همراه آورد. در اینجا 6 خوراکی را به شما معرفی می‌کنیم که می‌توانند رژیم غذایی روزانه شما را متنوع کرده و سلامت را برایتان به ارمغان بیاورند.


مارچوبه

مارچوبه


این گیاه ترد و نازک به مدت صدها سال به عنوان یک ماده غذایی لوکس در طبقه اعیان استفاده می‌شد.


یک پیمانه از این گیاه می‌تواند بیش از نیمی از نیاز روزانه شما به ویتامین K را تامین کند. این ویتامین نقش مهمی در لختگی خون و حفظ قدرت استخوان‌ها ایفا می‌کند.


مارچوبه همچنین یک منبع گیاهی غنی از آهن است که به حفظ استخوان‌ها، مو و قدرت ناخن‌ها کمک می‌کند.


این خوراکی به صورت بخارپز یا سرخ شده برای شام در سالاد و املت سرو می‌شود.


اسفناج

اسفناج


برگ‌های سبز این گیاه لذیذ قادرند بدن شما را از سر تا انگشت پا تغذیه کنند. اما منحصراً اثر ویژه‌ای در محافظت از قدرت بینایی شما دارند.


اسفناج غنی از آنتی‌اکسیدان‌هایی چون بتا- کاروتن، ویتامین C و ویتامین E است که همگی آن ها خطر آب مروارید و تخریب ماکولار چشم را از طریق خنثی کردن خطرات رادیکال‌های آزاد کاهش می‌دهند.


اسفناج همچنین منبع غنی از "لوتئین" و "زآ گزاتنین" است. این دو ماده خوراکی برای چشم اثر ضد آفتاب دارند و می‌توانند از آسیب دیدگی به شبکیه جلوگیری کنند. مخلوطی از برگ‌های جوان اسفناج با برگهای کاهو معمولی می‌تواند بهره غذایی سالاد شما را افزایش دهد.


توت فرنگی

توت فرنگی


این میوه آبدار از گروه خانواده توت‌ها، یکی از قوی‌ترین منابع ویتامین C است. این ویتامین به بدن شما در تولید کلاژن‌ها کمک می‌کند. کلاژن یک ساختار پروتئینی است که به جوانی و شادابی پوست کمک می‌کنند.


توت فرنگی همچنین یکی از کم کالری‌ترین و کم قندترین میوه‌ها است. این بدان معنی است که می‌تواند قند را در بیماران دیابتی به روشی مثبت مدیریت کند. در این فصل می‌توانید از خوردن این میوه به صورت تکه شده همراه با غلات یا خامه لذت ببرید.


رازیانه

رازیانه


این سبزی بهاری غنی از پتاسیم است و برای سلامت قلب فواید بسیاری به همراه دارد. این خوراکی دارای یک بافت مجعد و طعم و مزه منحصربه فرد شیرین بیان است.


مصرف رژیم غذایی غنی از پتاسیم به بدن کمک می‌کند که مازاد سدیم را بزداید و در نهایت منجر به کاهش فشار خون به ویژه در بیماران مبتلا به فشار خون بالا شود.



بخش کروی شکل کمرنگ انتهایی این گیاه می تواند تکه تکه و به صورت خام یا پخته مصرف شود. برگ‌های پر مانند سبز تیره این خوراکی نیز می‌تواند به عنوان چاشنی به کار رود. رازیانه تفت داده شده به همراه روغن زیتون و سرکه بالزماتیک می‌تواند در کنار بشقاب شما گذاشته شود و یا تکه‌های باریک رازیانه خام با گریپ فروت یا پرتقال در سالاد قرار گیرد.


تره فرنگی

تره فرنگی


تره فرنگی محتوی تمام ترکیبات ضد سرطان است. بنابراین، این سبزی که در بهار بسیار فراوان است می‌تواند در رژیم غذایی هفتگی شما قرار گیرد و به راحتی بدن را از هجوم این بیماری مهلک حفظ کند. همانند سایر گیاهان عضو خانواده پیازداران، خورد کردن تره فرنگی می‌تواند مخزن ترکیبات گوگردی تند آن را خارج و یک ماده بالقوه ضد سرطان را عرضه کند.


مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهند که عناصر موجود در پیازها می‌توانند عوامل سرطان‌زا را بی اثر و رشد سلول‌های سرطانی را آهسته کنند.


همچنین مطالعات دیگری نشان می‌دهند افرادی که به طور مرتب از پیازها (شامل تره فرنگی) استفاده می‌کنند با خطر کمتری برای ابتلا به انواع مختلف سرطان روبه رو هستند. برای سود جستن از فواید تره فرنگی می‌توانید از این خوراکی پرقدرت در تهیه یک سوپ لذیذ استفاده کنید.


نخود فرنگی


نخود فرنگی


نخودفرنگی شیرین و تازه، یک خوراک لذیذ است. این گیاه در فصل بهار و در یک دوره کوتاه رشد می‌کند و دوره زندگی بلندی ندارد. بنابراین یافتن نخود فرنگی تازه در بهار یک فرصت بزرگ به شمار می‌رود. یک پیمانه نخود فرنگی 115 کالری و بیش از 7 گرم فیبر به ویژه فیبرهای قابل حل کاهنده کلسترول تولید می‌کند.



درحقیقت، نتایج تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف 5 تا 10گرم بیشتر از فیبرهای قابل حل می‌تواند کلسترول بد (LDL) را به میزان 3 تا 5 درصد کاهش دهد.


نخودفرنگی پخته می‌تواند در سالاد ماکارونی و یا در روغن زیتون همراه با برگ‌های نعنا و برش‌های لیمو ترش در کنار بشقاب غذا سرو شود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:24 - 0 تشکر 525506

10 اشتباه رایج درباره غذاها





همیشه در مورد تغذیه سالم، اشتباهات و سوءتفاهم‌های زیادی وجود داشته و دارد؛ به طوری که گاه دانستن این که تغذیه سالم چیست، کار دشواری می‌شود. برخی از این سوء تفاهم‌ها به قرار زیر است.



راست و غلط

غذاهای سالم یعنی غذاهای کم چرب


بسیاری از افراد فکر می‌کنند غذاهای سالم یعنی غذاهای بسیار کم چرب؛ اما این تصور اشتباه است. اولاً، بسیاری از غذاهای کم چرب، غذاهای سالمی نیستند. مثلاً اگر ماست کم‌چرب، اسنک‌ها و غذاهای آماده پر از نمک، قند و برخی افزودنی‌های دیگر باشند، با وجود کم چرب بودن، بسیار مضر خواهند بود. در ضمن تمام چربی‌ها مثل هم نیستند و برخی از آن‌ها واقعاً برای بدن ما مفیدند؛ مثلاً چربی‌های تک اشباعی موجود در آووکادو، روغن زیتون و آجیل‌ها برای کاهش وزن، سلامت قلب و کاهش کلسترول بدن هستند. هنگام مقایسه غذاها با یکدیگر، بهتر است اول به نوع چربی موجود در آن‌ها و اینکه چقدر ارزش غذایی دارند، فکر کنید و بعد به مقدار چربی موجود در آن‌ها.



هر چه طبیعی‌تر، سالم‌تر


اینکه هر چه غذا طبیعی‌تر باشد، سالم‌تر است، درست نیست. همین غذاهای طبیعی نیز نباید از قند، نمک و چربی‌های اشباع شده انباشته باشند. خوردن غذاهای طبیعی در حد امکان توصیه می‌شود؛ اما هنگام استفاده از آن‌ها نیز مواد تشکیل دهنده‌شان را چک کنید تا مطمئن شوید به همان اندازه که به نظر می‌رسند، سالم هستند یا خیر.



سیب‌زمینی‌ها بهترین انتخاب


با تأکیدی که این روزها بر خوردن بیشتر میوه‌ها و سبزیجات می‌شود، بیشتر مردم فکر می‌کنند یکی از بهترین انتخاب‌ها در این زمینه سیب‌زمینی است؛ در حالی که چیپس‌ها از همین سیب‌زمینی تهیه می‌شوند و به هیچ وجه مصرف آن‌ها توصیه نمی‌گردد. بله حقیقت این است که سیب‌زمینی بهترین انتخاب نیست. با آنکه سرشار از فیبر، ویتامین‌های B و پتاسیم می‌باشد، آن را جزء غذاهای پرنشاسته می‌دانند، نه میوه‌های بسیار سالم. برای آنکه به رژیم غذایی خود سبزیجات بیشتری بیفزایید، بهتر است به جای سیب‌زمینی پخته معمولی از سیب‌زمینی شیرین استفاده کنید.



میوه‌های تازه؛ تنها گزینه


خوشبختانه روش‌های دیگری نیز برای مصرف میوه‌ها و بهره‌مندی از خواص آن‌ها وجود دارد. در حالی که مصرف میوه‌های تازه به شدت توصیه می‌شود (چرا که هم باعث احساس سیری و هم تأمین سلامت بیشتر می‌شوند)، می‌توانید از آن‌ها به صورت‌های دیگر نیز استفاده کنید؛ مثل آب‌میوه‌ها، میوه‌های خشک، میوه‌های فریز شده، کنسروی و حتی دسرهای میوه.




بسیاری از مردم به اشتباه فکر می‌کنند که شکر قهوه‌ای نیز همانند برنج قهوه‌ای


و نان قهوه‌ای سالم‌تر از نوع سفید آن می‌باشد؛ اما این تصور کاملاً اشتباه است





درست است که این مواد نمی‌توانند جای غذا و میوه‌های تازه را بگیرند و زیاده‌روی در مصرف آن‌ها حتی می‌تواند باعث چاقی و خطرات دیگر شود، اما بسیاری از ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز بدن را تأمین می‌کنند. پس می‌توانید در مواقعی که دسترسی به میوه تازه ندارید و یا منع مصرف از میوه‌های معمولی را دارید، به صورت منطقی از آن‌ها استفاده کنید.


گیاه‌خواران دچار کمبود پروتئین می‌شوند


یکی از شایع‌ترین سوء تفاهم‌ها در مورد افراد گیاه‌خوار این است که در برنامه غذایی آن‌ها به اندازه کافی پروتئین وجود ندارد. یکی از دلایل این طرز فکر این است که بدن برای حفظ سلامت خود نیاز به پروتئین زیاد دارد؛ اما پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مصرف پروتئین به مقدار زیاد برای سلامتی مضر است و در واقع رژیم گیاه‌خواری به خاطر برخورداری از این ویژگی تأثیر زیادی در افزایش طول عمر و حفظ سلامت دارد. دومین دلیل این سوء تفاهم این است که مردم گوشت را مهم‌ترین منبع تأمین پروتئین می‌دانند؛ در حالی که پروتئین در بسیاری از سبزیجات به مقدار فراوان جود دارد و از طرفی این سبزیجات عاری از چربی‌های اشباع شده موجود در گوشت هستند و می‌توانند برای سلامت بسیار هم مفید باشند.



عدم تحمل غذاها همان حساسیت غذایی است


بسیاری از مردم حساسیت غذایی را همان عدم تحمل غذایی می‌دانند؛ اما این دو یکی نیستند. بسیاری از افراد که معتقدند حساسیت غذایی دارند، در واقع دچار عدم تحمل غذایی هستند. با اینکه حساسیت غذایی شیوع کمی در میان مردم دارد، تأثیر آن بسیار زیاد است و سیستم دفاعی بدن را نیز درگیر می‌کند. علائم حساسیت غذایی بسیار شدید و حتی گاه خطرناک است. اما عدم تحمل غذایی، در اصل دستگاه گوارش را درگیر می‌کند، یعنی دستگاه گوارش هضم برخی غذاها را به سختی انجام می‌دهد. این عارضه هر چقدر هم که ایجاد ناراحتی کند، سلامت و زندگی فرد را تهدید نمی‌کند.


آب معدنی و آب شیر

آب معدنی سالم‌تر از آب شیر


همیشه و همه جا به ما توصیه می‌شود که برای حفظ سلامت خود بیشتر آب بنوشیم و برخی از ما به اشتباه فکر می‌کنیم که آب معدنی سالم‌تر از آب شیر است؛ اما هیچ دلیل علمی برای اثبات این قضیه وجود ندارد. حتی برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهند که برخی از آن‌ها چندان هم سالم نیستند. در تحقیقاتی که چندی پیش در مورد آب‌های بطری و آب‌های شیر به عمل آمد، ثابت شد که 25 درصد از آب‌های بطری از همان آب شیر پُر می‌شوند! برخی آن‌ها هم حاوی مواد شیمیایی مثل «فتالیت‌ها» هستند که باعث بر هم خوردن تعادل هورمونی می‌شوند (البته اگر به میزان زیاد مورد مصرف قرار بگیرند).



شکر قهوه‌ای سالم‌تر از شکر سفید


بسیاری از مردم به اشتباه فکر می‌کنند که شکر قهوه‌ای نیز همانند برنج قهوه‌ای و نان قهوه‌ای سالم‌تر از نوع سفید آن می‌باشد؛ اما این تصور کاملاً اشتباه است. البته شکر قهوه‌ای مقدار کمی املاح در خود دارد، اما این مقدار آنقدر جزئی است که در واقع هیچ منفعتی از آن‌ها نصیب شما نمی‌شود. شکر قهوه‌ای نیز مثل شکر سفید است؛ با همان مقدار کالری و همان خطرات. همان خطراتی که شکر سفید دارد، شکر قهوه‌ای نیز دارد؛ مثل بیماری‌های قلبی، خرابی و از بین رفتن دندان‌ها، چاقی و ...



غلات صبحانه؛ صبحانه ایده‌آل


این طرز فکر کاملاً اشتباه است. شکر استفاده شده در مواد غذایی بسته‌بندی شده که از غلات تهیه می‌شوند، بسیار بالاست؛ حتی در سالم‌ترین برندها.




هوس خوردن غذاهای شیرین، پر شکر و پر از چربی‌های اشباع‌شده نه تنها


به سلامتی کمک نمی‌کند، بلکه آن را به خطر هم می‌اندازد





بر اساس پژوهش‌ها، فقط یک صدم برندهایی که محصولات غذایی حاوی غلات تهیه می‌کند، به مقدار سالم چربی قند و نمک دارند. بله کاملاً درست است که بسیاری از این غلات حاوی ویتامین‌ها و املاح معدنی هستند، اما اگر بتوانید این مواد مغذی را از طریق مواد طبیعی به دست آورید، بسیار بهتر است. مثلاً جو، نان و تخم‌مرغ بخورید. این انتخاب‌ها برای صبحانه ایده‌آل‌ترند.


هوس خوردن = کمبود


یکی از بزرگ‌ترین سوء تفاهم‌ها در مورد هوس خوردن غذا این است که بدن دچار کمبود آن شده و باید هر چه زودتر برطرف شود. در این رابطه باید گفت، هوس خوردن چیزی فقط مربوط به فکر و ذهن خود می‌شود. اغلب مردم وقتی که هوس خوردن چیزی می‌کنند، با سالم بودن و خاصیت آن کاری ندارند. مثلاً معمولاً بیشتر ما هوس خوردن پیتزا و برخی غذاهای فست‌فودی را می‌کنیم و هیچ ارتباطی بین این موضوع و کمبود مواد مغذی در بدن وجود ندارد. هوس خوردن غذاهای شیرین، پر شکر و پر از چربی‌های اشباع‌شده نه تنها به سلامتی کمک نمی‌کند، بلکه آن را به خطر هم می‌اندازد.

what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.