• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 6229)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:51 -0 تشکر 518933
تغذیه افراد سالم

آنتی اکسیدان ها: خداحافظ سندروم متابولیک و چاقی

 


مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها می‌تواند باعث لاغری و مقابله با سندروم متابولیک شود.

آنتی اکسیدان

 

تأثیر کلی آنتی‌اکسیدان‌های غذایی روی سلامت ما هنوز به طور کامل شناخته نشده است.

 

محققان کشورمان به مدت 3 سال روی 2000 فرد بزرگسال بین 19 تا 70 سال بررسی‌هایی انجام دادند تا مشخص شود چه ارتباطی بین دریافت آنتی‌اکسیدان‌های غذایی و خطر پیشرفت بیماری‌های متابولیکی مانند فشار خون بالا و چاقی مفرط وجود دارد.

 

در طول این مدت شرکت کننده ها به پرسش‌هایی در مورد مواد غذایی مصرفیشان پاسخ دادند و وضعیت سلامت آن‌ها به خصوص مواردی که مربوط به سندروم متابولیک بود (مثل حالت مقاومت به انسولین، میزان کلسترول بالا، فشار خون بالا، چاقی دور شکم) به طور دقیقی بررسی شد.

 

نتیجه این شد که از همان ابتدای پژوهش، چربی‌های دور شکم افرادی که آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری مصرف می‌کردند کمتر بوده و کمتر به سندروم متابولیک دچار بودند.

شرکت کننده‌هایی که در طول این 3 سال میزان دریافت آنتی‌اکسیدان‌های خود را افزایش دادند به میزان 38 درصد احتمال چاقی دور شکم خود را کاهش دادند

 

بعد از گذشت 3 سال نیز میزان چربی‌های اضافه شده به دور شکم این گروه بسیار کمتر بوده است.

 

جالب‌تر این که شرکت کننده‌هایی که در طول این 3 سال میزان دریافت آنتی‌اکسیدان‌های خود را افزایش دادند به میزان 38 درصد احتمال چاقی دور شکم خود را کاهش دادند.

 

باید بدانید حتی عواملی مثل مصرف فیبرها، مصرف دخانیات، میزان فعالیت‌های جسمی، شاخص توده‌ی بدنی، میزان دریافت پروتئین، گلوسیدها و چربی‌ها نیز در نتایج به دست آمده تغییری ایجاد نکرد. واقعیت این است که آنتی‌اکسیدان‌های غذایی برای حفظ وزن ایده‌آل و سلامت مفیدند.

 

در بین مواد غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توان به لوبیا قرمز، آرتیشو، مورد صحرایی، توت فرنگی و تمشک اشاره کرد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:55 - 0 تشکر 525704

اسموتی؛ یک میان وعده ی جدید




اسموتی یک میان وعده ی خوش مزه و بسیار مغذی است که از ترکیب میوه های مختلف با شیر یا ماست به دست می آید. یک اسموتی خوب باید غلیظ و چسبنده باشد.




اسموتی

بهتر است مخلوط کن را به کار بیندازیم! نگران نباشید! تنها با چند ماده ی مغذی یک صبحانه و یا یک میان وعده ی کوچک بسیار خوشمزه و مقوی خواهید داشت!


کسی نمی تواند در مقابل این مخلوط میوه ی خنک مقاومت کند!


بچه ها هم به اندازه ی بزرگتر ها از آن استقبال خواهند کرد، فقط کافیست دکمه ی مخلوط کن را فشار بدهید! به امتحانش می ارزد!



یک اسموتی خوب باید غلیظ و چسبنده باشد، بهتر است از میوه های یخ زده استفاده کنیم. هر میوه ای که دوست دارید را می توانید انتخاب کنید این جا فقط ذائقه ی شما فرمان را به دست می گیرد؛ موز، کیوی، پرتقال، آلبالو، طالبی، آناناس، هندوانه، هلو، آلو، شلیل و هر میوه ی دیگری که دوست دارید.


میوه ها رو از قبل فریز کنید، سعی کنید آن ها را در قطعات کوچک منجمد کنید تا به راحتی در مخلوط کن، مخلوط شود. کمپوت میوه را هم می توان فریز کرد.


پوست گیری میوه ها اجباری نیست، اگر دوست دارید میوه ای را با پوست، مخلوط کنید، حتما از شستشوی خوب آن مطمئن باشید.


اسموتی

یک لیوان معمولی برای یک وعده کافی است مگر این که قصد زیاده روی داشته باشید.


حتی این کار را می توان با میوه هایی که کمی از شکل خودش خارج شده مثلا له شده نیز انجام داد! این جوری از اسراف و دور ریختن میوه جلوگیری می شود!


حتما به ترکیب میوه ها دقت کنید، ترکیب جدید رو برای بچه ها امتحان نکنید؛ چون ممکن است از این میان وعده ی سالم زده بشوند و دیگر نخورند!




کالری!؟



اگر به دنبال افزایش کالری دریافتی اتان هستید بهتر است از مواد پرچرب و پرکالری استفاده کنید مثل بستنی، شیر پرچرب و خامه.


البته کره ی بادام زمینی هم بسیار فوق العاده است و پر از خاصیت. برای بیشتر کردن کالری می توان از پودر چهارمغز، افزودن شیر خشک یا دانه های غلات هم استفاده کرد. این مخلوط مناسب بیمارانی است که قادر به جویدن نیستند و از طرفی به کالری زیادی احتیاج دارند تا از تحلیل بدن شان جلوگیری کنند.





یک اسموتی خوب باید غلیظ و چسبنده باشد، بهتر است از میوه های یخ


زده استفاده کنیم. هر میوه ای که دوست دارید را می توانید انتخاب کنید


این جا فقط ذائقه ی شما فرمان را به دست می گیرد




و اگر نمی خواهید کالری اضافی دریافت کنید کافی است از مواد کم کالری تر مانند شیر کم چرب، و یا بدون چربی، ماست کم چرب، بستنی کم چرب یا رژیمی، آب میوه ی طبیعی و شیر سویا استفاده کنید. کره ی بادام زمینی هم یا اضافه نکنید و یا کم مصرف کنید.

برای شرین کردن مخلوط می توان از عسل استفاده کرد.


اسموتی



فواید استفاده از ماست در اسموتی



ماست هم مخلوط ما را غلیظ می کند، هم پروتئین و کلسیم بیشتری در اختیار بدن قرار می دهد و هم باعث رشد باکتری های مفید در روده ها می شود که سلامت معده و روده ها را به دنبال داشته و سیستم ایمنی را ارتقا می دهد.




افزودن شیر سویا



شیر سویا علاوه بر افزایش پروتئین و کلسیم دریافتی، باعث کنترل کلسترول خون، کاهش بیماری های قلب و عروق و یکسری سرطان ها، استحکام استخوان ها و بهبود علایم یائسگی می شود.

سعی کنیم شیر سویا، ماست سویا و پنیر سویا را اگر در دسترس داریم بیشتر استفاده کنیم.





خنک بودن اسموتی



خنک بودن اسموتی هم باعث افزایش اشتها و افزایش تمایل به خوردن می شود و هم آرامش بخش است. بدین ترتیب در افرادی که تمایل کمی به خوردن دارند و یا فکر آشفته و مشغولی دارند، بسیار کمک کننده است.
اسموتی

سعی کنید اگر بین زمان تهیه ی اسموتی و خوردن آن فاصله است مخلوط را در فریزر نگهداری کنید تا شکل و قوام خود را از دست ندهد و اصطلاحا از دهان نیفتد، اگر مخلوط دو فاز شود، دیگر تمایلی به خوردن آن نخواهید داشت.


اسموتی میان وعده ی خوبی برای بچه ها بعد از برگشتن به خانه است تا هر چه زودتر و راحت تر تکالیف خودشان را انجام دهند، خصوصا اگر می خواهید به راحتی از خواب بعد از ظهر بیدار شده و زودتر سراغ تکالیف شان بروند.


و در نهایت این که اگر در خانه نتوانستید آن را درست کنید از بیرون هم می توانید آن را تهیه کنید، فقط از شستشو و مواد اولیه ی آن مطمئن باشید، یک تحقیق کوچک می خواهد. هر چه باشد از میان وعده های چرب و چیلی دیگر بهتر، سالم تر و تازه تر است. پس بهتر است اگر به دنبال چیزی هستیم که بیرون از خانه بخوریم، میان وعده های سالم تر را انتخاب کنیم!

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:55 - 0 تشکر 525705


10 میان وعده ی سالم و چند نکته





در انتخاب میان وعده ها حتما وسوسه می شویم، چه در مقدار و چه در نوع آن. هرگز نباید قانع شویم وقت نداریم و سراغ میان وعده های آماده که سرشار از کالری مازاد برای بدن و چربی های نامطمئن  هستند، برویم. گهگاه ایرادی ندارد، ولی عادت کردن پُر از اشکالاست.


اسنک

میان وعده ها با توجه به نوع انتخاب ما می تواند خوب و یا بد باشد. ما می توانیم گرسنه بمانیم و تا وعده ی غذایی اصلی بعدی چیزی نخوریم و یا می توانیم میان وعده های پُرانرژی را انتخاب کرده و خیلی سریع وزن مان را افزایش دهیم و شاید هم با انتخاب یک میان وعده ی مناسب و سالم از گرسنه ماندن فرار کرده و بدون نگرانی از افزایش وزن، از خوردن لذت ببریم!


بهتر است به دقت به میان وعده ی خود اهمیت داده و با محاسبه ی واحدهای گروه های غذایی، میان وعده ای شامل کمی پروتئین با چربی کم و فیبر فراوان را انتخاب کنیم. نکته ی تستی آن، میوه و سبزی فراوان، غلات کامل و شکر کمتر است!





و اما 10 نمونه از میان وعده های خوشمزه



1- دو تکه نان(درست شده از غلات کامل)، مقدار کمی کره ی بادام زمینی(نصف قاشق غذاخوری) و مقدار کمی پنیر، قدیما بهش می گفتند لقمه!


2- یک عدد سیب سفت رنده شده، کمی گلاب و زعفران و یک نوک قاشق شکر، این هم فالوده ی  سیب، نوش جان. البته جویدن سیب به تنهایی، هم باعث آرامش اعصاب می شود و هم دندان ها را تمیز می کند، فقط یادتان باشد گازهای کوچک بزنید و آهسته بجوید.



3- نصف لیوان شیر(خصوصا کم چرب)، کمی(نصف قاشق چای خوری) پودر چهارمغز و یک اسکوپ بستنی! معرکست! فقط روزی این میان وعده رو انتخاب کنید که هوا گرم تر و فعالیت شما بیشتر است.



4- مخلوطی از سبزیجات: کاهو، هویج رنده شده، ذرت(یک قاشق مرباخوری)، روغن زیتون یا  پنج شش عدد زیتون(سعی کنید شور نباشد)، آبلیمو یا هر ترشی ای که دوست دارید(مراقب مقدارش باشید، چون اگر زیاده روی کنید، حتما دچار ضعف می شوید و دوباره شروع می کنید به خوردن!)





بهتر است به دقت به میان وعده ی خود اهمیت داده و با محاسبه ی


واحدهای گروه های غذایی، میان وعده ای شامل کمی پروتئین با


چربی کم و فیبر فراوان را انتخاب کنیم




5- یک عدد میوه ی تپل! به طور معمول و عادی خود میوه به آب میوه ارجح تر است! فیبر فراوان آن را  فراموش نکنید؛ هم  سیرتان نگه می دارد و حرکات روده ها را تنظیم می کند.


6- یک لیوان پف فیل، آن هم با طعم دلخواه، فقط حواس تان به طعم پنیری باشد که کالری بالایی دارد.



7- یک کاسه ی کوچک عدسی همراه گلپر و کمی(یک قاشق چای خوری) روغن زیتون. حواس تان باشد چیز دیگری مثل پیاز داغ و سیب زمینی، زیرابی نروید!



8- سه قاشق ذرت، دو سه عدد قارچ، کمی روغن زیتون، نمک و ادویه. البته جای روغن زیتون می توان یک قاشق غذاخوری ماست آن هم از نوع متوسط چربی وکمی سبزی معطر ریخت! جای ما خالی!



9- شیر نصف لیوان، دو عدد خرما ، کمی پودر چهار مغز.



10- یک برش کوچک از یک کیک خانگی.


و  ...........



اسنک


چند نکته ی خیلی مهم



* در انتخاب میان وعده ها حتما وسوسه می شویم، چه در مقدار و چه در نوع آن. هرگز نباید قانع شویم وقت نداریم و سراغ میان وعده های آماده که سرشار از کالری مازاد برای بدن و چربی های نامطمئن هستند، برویم. گهگاه ایرادی ندارد، ولی عادت کردن پُر از اشکال است.


* زیبایی اهمیت ما به خودمان این است که در زمانی که وقت داریم، برای زمانی که وقت نداریم برنامه ریزی کنیم و میان وعده ی مناسب را در ظرفی کوچک، مناسب به محلی که می رویم آماده کنیم، مثلا در هنگام کار یا خرید نمی توانیم مخلوط شیر و بستنی ببریم، ولی یک لقمه یا ظرف کوچکی که مخلوطی از سبزیجات در آن است، هم خستگی امان را به در می کند و هم کلاس مان بالاتر می رود!!!



* هرگز تسلیم جمله ی "بابا حوصله داری ها" نشویم، چون به احتمال زیاد بسیاری با شنیدن تصمیم جدید شما برای حفظ سلامتی اتان، این جمله را بلند یا آهسته خواهند گفت، در عوض با ممارست شما این جمله را بسیار می شنوید "خوش به حالت!"



* خجالت نکشیم که از کیف مان میان وعده ی خود ساخته مان را در آوریم، همان طور که اگر یک میان وعده آماده باشد، هرگز خجالت نمی کشیم! کافی است مدتی اجرا کنیم، به زودی یک فرهنگ می شود.



* و یادمان باشد اگر جایی را سراغ داریم که میان وعده های تازه وسالم در اختیار مشتری قرار می دهد، حتما از بهداشت آن خاطر جمع باشیم!

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:55 - 0 تشکر 525706


تغذیه بر خلق و خو موثر است





رژیم غذایی افرادی كه دارای اختلالات خلقی هستند باید از نظر كمبود مواد مغذی مورد ارزیابی قرار گیرد. برخی كمبودهای تعذیه ای از جمله كمبود اسیدفولیک، ویتامین  B12 و روی با بروز افسردگی ارتباط دارد.


غذا

رابطه ی تغذیه و خلق و خو از جمله موضوع های جذاب و پیچیده ی علم تغذیه است كه تا كنون كمتر مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است. در آ‌غاز سخن شاید بهتر باشد تعریفی از خلق و خو ارایه دهیم:


خلق عبارت است از هیجانی مستمر كه به طور ذهنی احساس می شود و نمونه های آ‌ن شامل افسردگی، خشم، رضایت، هوشیاری و آ‌رامش است.


خلق و احساسات فقط از طریق گزارش خود فرد قابل بررسی می باشد.


مطالعات نشان می دهند كه خلق و انتخاب غذا اثرات متقابلی بر هم دارند.


خلق و احساسات می توانند از طریق اثرات فیزیولوژیكی بر انتخاب غذا اثر گذارند. از سوی دیگر تغییر خلق ممكن است نتیجه ی انتخاب غذا باشد. همچنین عوامل دیگر مانند: مسائل اجتماعی و فرهنگی، در دسترس بودن یک غذای خاص، تجربه قبلی ناشی از خوردن غذا، مكان و موقعیتی كه در آ‌ن غذا می خوریم و بوی یک غذای لذیذ، همه می توانند در انتخاب غذا اثر بگذارند. وجود چرخه ی خواب و بیداری و ریتم بیولوژیک، تفسیر اثرات غذا را پیچیده می كنند.


یک ریتم شبانه روزی بیولوژیک معمولی می تواند به صورت زیر باشد:


8 تا 10 صبح: حداكثر هوشیاری و بهترین زمان برای به خاطر سپردن مطالب در حافظه كوتاه مدت است.


12 تا 13 ظهر:  احساس خواب آ‌لودگی نیم روزی به وجود می آ‌ید.


بعد از ظهر:  بهترین زمان برای یاد گیری و به خاطر سپردن مطالب در حافظه بلند مدت می باشد.


5 تا 7 بعد از ظهر: بهترین زمان برای فعالیت بدنی و ورزش است.


11 شب:  معمولا خواب آ‌لودگی به حداكثر خود می رسد.


3 تا 5 صبح: خواب عمیق وجود دارد.


وجود این نوع ریتم باعث می شود كه بعضی از افراد خلق مناسب را در صبح و برخی دیگر این حالت را در شب داشته باشند.




مواد مغذی مختلفی روی خلق اثر دارند كه به اختصار به برخی اشاره می شود:



كربوهیدرات

طبق نظریه ی موجود، مصرف كربوهیدرات باعث تولید نروهورمون سروتونین در مغز می شود كه عملكرد آ‌ن تنظیم خواب، تقویت خلق و رهایی از افسردگی است. تریپتوفان ا‌سیدآ‌مینه ای است كه پیش ساز سنتز سروتونین است و برای ورود به مغز با بقیه ی اسیدهای آ‌مینه مشابه رقابت می كند.


با افزایش دریافت كربوهیدرات مقدار بیشتری تریپتوفان توسط آ‌نزیم تریپتوفان هیدروكسیلاز در مغز به سروتونین تبدیل می شود. مطالعات نشان می دهند كه افراد 14 الی 30 دقیقه پس از دریافت كربوهیدرات احساس انرژی پیدا می كنند در حالی كه دو ساعت بعد به دلیل رهایی انسولین و كاهش سطح گلوكز خون احساس خستگی می كنند. همچنین در مطالعه ای كه به مدت 9 روز انجام شد دریافت اندک كربوهیدرات منجر به افزایش پرخاشگری و افسردگی شد. این نتایج می تواند هشداری برای افرادی باشد كه جهت كاهش وزن نان ، برنج و سایر غذاهای پُركربوهیدرات را از رژیم غذایی خود حذف می كنند.


از سوی دیگر مشاهده شده است كه در برخی اختلالات نظیر سندرم پیش از قاعدگی، مصرف شكلات و غذاهای شیرین و پركربوهیدرات، بالا می رود. شكلات حاوی كاكائوی تیره دارای مواد فعال شبه داروئی نظیر آ‌ناندآ‌میدیس، تئوبرومین، تیرامین، فنیل اتیل آ‌مین، كافئین و همچنین منیزیم است كه موجب اشتیاق و بروز اثرات خوشایندی در مغز افراد می شود.


تاثیر گلوكز خون بر خلق


گلوكز پلا سما توسط عوامل متعدد هورمونی و عصبی هر روزه در محدوده ی بین 72 تا 144حفظ می شود در صورتی كه سطح گلوكز خون زیر50 باشد و علائم ایجاد شده پس از مصرف كربوهیدرات بر طرف شود، فرد دچار هیپوگلیسمی است. این علائم شامل تعریق ، رنگ پریدگی، تپش قلب، اضطراب، تحریک پذیری، گرسنگی، تهوع و استفراغ، سردرد و خستگی یا خواب آ‌لودگی، گیجی، تاری دید، رفتار غیر طبیعی، فراموشی و اختلا ل درک هستند. برخی محققین علت بروز رفتار های جنون آ‌میز را به هیپوگلیسمی نسبت داده و ذكر كرده اند كه گلوكز خون در این افراد كاهش بارزی داشته است آ‌نان همچنین متوجه رهایی سطح بالایی از انسولین شده اند. البته این نتایج از سوی بعضی دیگر از محققین مورد قبول واقع نشده است و آ‌ن ها معتقد هستند كه برای اثبات این نظریه باید سطح گلوكز خون این افراد در لحظه ی ارتكاب مورد ارزیابی قرار گیرد.

بعضی ویتامین ها و مواد معدنی به صورت مستقیم روی خلق و احساسات موثر هستند كه می توان به موارد زیر اشاره نمود:



اسید فولیک

فولیک اسید


پژوهشگران دریافته اند كه كمبود فولات باعث بروز نشانه های افسردگی می شود و یک سوم تا یک دوم افراد مبتلا به اختلالا ت روانی در معرض كمبود فولات قرار دارند. معمولا نشانه های روان شناختی عصبی كمبودهای فولات و ویتامین B12 به طور قابل ملاحظه ای مشترک هستند ولی گفته می شود كه تاثیر كمبود ویتامین B12 روی اعصاب محیطی و كمبود فولات بیشتر روی عملكرد مغز است. از نشانه های روانی این دو كمبود می توان موارد زیر را ذكر كرد:

اختلالات خلقی، واكنش های روان پریشانه نظیر توهم و نادرست انگاری، گیجی، سردرگمی، رفتار خشونت آ‌میز، خستگی، فرسودگی، بی خوابی ، كاهش توانایی در تمركز، گفتارهای نامربوط، اختلالات شدید در به یاد آ‌وری وقایع اخیر و تغییرات سریع بین فقدان علاقه و هیجان.


تعیین مقادیر ویتامین و فولات در افرادی كه دچار اختلالات خلقی و افسردگی هستند و به درمان پاسخ ضعیف می دهند، ضروری است.


تیامین


در متابولیسم انرژی در مغز و متعادل كردن احساسات نقش دارد و از سیستم عصبی حمایت می كند. پژوهشگران دریافته اند كه با بهتر شدن وضع ویتامین، وضعیت خلق نیز بهتر می شود. از سوی دیگر كمبود تیامین منجر به خستگی، احساس تنبلی و كاهش اعتماد به نفس می شود.


آ‌هن


كمبود آ‌هن باعث بروز خستگی و كاهش انگیزه برای انجام فعالیت های روزانه می شود. مشاهده شده است افراد مبتلا  به فقر آ‌هن علائم افسردگی و اضطراب نشان می دهند.


روی


طی یک پژوهش مشخص گردید میزان غلظت روی سرم در افراد افسرده مثل مقادیر سرمی افراد سالم بود. از سوی دیگر، طی مطالعه ای روی دانشجویان دختر دانشگاه اهواز مشاهده شد كه دریافت عنصر روی در رژیم غذایی دانشجویان افسرده حدود نصف دریافت دانشجویان شاهد سالم بوده است.


منابع غذایی امگا 3

اسیدهای چرب امگا3


اسیدهای چرب امگا 3 در فرایند یادگیری و شناخت نقش دارند. مكمل یاری با اسیدهای چرب امگا 3 با كاهش عصبانیت، افسردگی و اضطراب همراه بوده است. همچنین نشانه های كمبود این اسیدهای چرب در كودكان مبتلا به بیش فعالی مشاهده شده است.


دریافت اندک چربی های غیراشباع چند گانه با افزایش خطر تمایل به خود كشی ارتباط داشته است.



اسید آ‌سكوربیک(ویتامین C)


در برخی سطوح پایین ویتامین C سرم خون با سطح پایین عملكرد مغزی و فرآ‌یندهای شناختی همراه بوده است.




نتیجه گیری



در حال حاضر داده های موجود نشان می دهند كه ویتامین ها و مواد معدنی ذكر شده در بهبود وضعیت خلق اثر دارند و رژیم غذایی افرادی كه دارای اختلالات خلقی هستند باید از نظر كمبود مواد مغذی مورد ارزیابی قرار گیرد. از سوی دیگر برخی كمبودهای تعذیه ای با بروز افسردگی ارتباط داشتند(از آ‌ن جمله كمبود اسیدفولیک، ویتامین  B12و روی). به نظر می رسد مصرف كربوهیدرات ها و كاكائو در بهبود خلق تاثیر دارد. برای اثبات اثرات نامطلوب قندهای ساده نظیر قند و شكر بر رفتار، نیازمند تحقیقات بیشتر و دقیق تری هستیم.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:55 - 0 تشکر 525707

برچسب موادغذایی را بیشتر بشناسیم

برچسب گذاری مواد غذایی از جمله موارد ضروری در آگاهی دادن به خریدار در هنگام خرید است، چرا که این حق مسلم خریدار است تا از محتوی آن چه می خرد، آگاهی کامل داشته باشد.


بر چسب

اگر با خودمان صادق باشیم، اعتراف می کنیم که بسیاری از ما بدون خواندن برچسبی که روی بسته بندی مواد غذایی قرار دارد، آن را می خریم. تنها موردی که به تازگی متداول شده، دقت به زمان تولید و انقضای محصول است. 


برچسب گذاری مواد غذایی از جمله موارد ضروری در آگاهی دادن به خریدار در هنگام خرید است، چرا که این حق مسلم خریدار است تا از محتوی آن چه می خرد، آگاهی کامل داشته باشد.


در واقع آن چه بر روی برچسب گفته می شود باید به طور ساده و قابل درک برای همه باشد و مشخصات آن محصول ذکر شده باشد.


در ادامه یک نمونه از برچسب غذایی برای شما آورده شده است، آن را با هم ببینیم تا توضیحات لازم ارائه شود.

سوپ رشته ای مرغ                            مقادیر در هر واحد

اندازه هر واحد:2/1 لیوان                      


کالری                                         60 کیلو کالری(از چربی)
                                                          % مقادیر روزانه
چربی کل                1.5 گرم                          2%
چربی اشباع            0.5گرم                           3%



چربی ترانس             0 گرم   




کلسترول               15میلی گرم  



سدیم                  890 میلی گرم                 37%


کربوهیدرات کل        8 گرم                           3%


فیبر غذایی             1 گرم                            4%
 قند                         1گرم


پروتئین                    3 گرم


ویتامین آ                                                      4%             


کلسیم                                                       0%



ویتامین ث                                                   . %     




آهن                                                            2%







% مقادیر روزانه بر اساس یک رژیم 2000 کیلو کالری محاسبه شده و نیاز شما ممکن است بیشتر یا کمتر از این میزان باشد.



در قسمت اول 





سوپ رشته ای مرغ


اندازه هر واحد : 2/1 لیوان  




در این قسمت ما نام محصول و میزان هر وعده از آن را بر اساس واحد گرم یا میلی لیتر(سی سی)  می بینیم. البته ممکن است گاهی برای محسوس تر بودن، مقدار آن مانند مثال داده شود. معمولا اطلاعات بر اساس هر 100 گرم یا هر 120 سی سی(2/1 لیوان) داده می شود. 
نکته ی مهم این است که هر اطلاعاتی که داده شده در این مقدار از محصول بر آورد شده و اگر شما دو برابر مصرف می کنید، مقادیر را نیز دو برابر کنید و اگر نصف این مقدار استفاده می کنید، این میزان ها را نصف کنید.
فقط دقت کنید در محصولاتی مانند سوپ های آماده که باید با آب مخلوط شوند، این اطلاعات مثلا در 2/1 مخلوط است یا در 2/1 لیوان از پودر.
در قسمت دوم 


مقادیر در هر واحد     


کالری                                        60 کیلو کالری( از چربی)
                                                         % مقادیر روزانه
چربی کل            1.5 گرم                        2%
چربی اشباع       0.5گرم                         3%


کلسترول           15میلی گرم
سدیم               890 میلی گرم                37%


کربوهیدرات کل   8گرم                             3%
فیبر غذایی        1 گرم                             4%
 قند                     1گرم
پروتئین                3 گرم

در این قسمت اطلاعاتی در مورد کالری، چربی و انواع آن، کربوهیدرات و انواع آن و مقادیر پروتئین داده می شود.

وقتی مقداری از یک ماده ی مغذی صفر تعیین می شود، این اطمینان را به خریداری که میزان این ماده در محصول برایش مهم است می دهد که به راحتی این را بخرد و استفاده کند.


بر چسب


مقادیر روزانه در واقع بدین معنی است که با خوردن این مقدار از این محصول چه  میزانی از نیاز بدن ما به این مواد مغذی مانند پروتئین، کربوهیدرات و... برآورده می شود. البته این درصد در یک برنامه ی غذایی 2000 کیلو کالری محاسبه شده و اگر کسی کمتر یا بیشتر از این مقدار استفاده می کند، باید دقت کند.


مثلا میزان سدیم در بیمارانی که فشارخون دارند، مهم است و با توجه به این که به آنان مقدار سدیم روزانه گفته شده، به راحتی با در نظر گرفتن مقدار سدیم در هر واحد و تامین مقادیر روزانه ی آن،  از محصول استفاده می کنند.


 در قسمت سوم


ویتامین آ                                                      4% 


کلسیم                                                        0%
ویتامین ث                                                    0%  




آهن                                                             2%

در این قسمت میزان ویتامین ها و مواد معدنی موجود در هر واحد گفته می شود. به طور کلی باید میزان آهن، کلسیم، ویتامین آ و ویتامین ث در برچسب غذایی قید شود. 

ذکر کردن سایر ویتامین ها و مواد معدنی به خود کارخانه ی تولیدی بستگی دارد.

این یک راهنمای ساده برای اطلاع بیشتر از برچسب های غذایی که بر روی  بسته بندی مواد غذایی می بینیم، بود. مطمئنا پس از چندین بار دقت، به راحتی می توانید از این اطلاعات استفاده کنید. 

ما باید بدانیم چه می خریم و چه می خوریم  تا بتوانتیم به ارتقای سلامت خودمان بیشتر کمک کنیم و گر نه این رنگ و لعاب تبلیغات و بسته بندی ها است که  آن چه می خوریم را تعیین می کند.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:55 - 0 تشکر 525708


آنتی اکسیدان و رادیکال آزاد چیست؟





آنتی اکسیدان ها مانند جارو در برابر رادیکال های آزاد عمل می کنند و باعث از بین بردن رادیکال های آزاد و نوسازی سلول های تخریب شده، می شوند.


آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان ها مواد مغذی در غذاها هستند که می توانند از تخریب بدن جلوگیری کنند؛ در واقع آنتی اکسیدان ها باعث خنثی کردن رادیکال های آزاد می گردند.


رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که فاقد پوسته ی الکترونی کامل می باشند و همین مساله باعث افزایش عکس العمل شیمیایی نسبت به سایرین می شود.


اگر در معرض تماس دود تنباکو و تشعشع باشید، رادیکال های آزاد شکل می گیرند. در انسان، مهم ترین رادیکال آزاد، اکسیژن می باشد.


هنگامی که مولکول اکسیژن(O2) در معرض تشعشع قرار گیرد، یک الکترون از دیگر مولکول ها بر می دارد و موجب تخریب DNA و دیگر مولکول ها می گردد. برخی از این تغییرات موجب بیماری ها می شود.


مشکلاتی از قبیل: مشکلات قلبی، از کار افتادن عضلات، دیابت و سرطان همگی در اثر این رادیکال های آزاد به وجود می آیند. آنتی اکسیدان ها باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی می گردند و در نتیجه میزان عفونت را در بدن کم می کنند. استرس، سیگار کشیدن و آفتاب سوختگی باعث کاهش اثر آنتی اکسیدان ها می گردد.




آیا آنتی اکسیدان لازم و ضروری است؟



بله. شما در طول روز با مقدار زیادی استرس برخورد می کنید. اگر آنتی اکسیدان ها نباشد، بدن شما آسیب های جبران ناپذیری را دریافت خواهد کرد.


رادیکال های آزاد و بیماری ها



رادیکال های آزاد و استرس ناشی از آن می تواند باعث بروز برخی بیماری ها شود، از جمله: بیماری چشم(Macular Degeneration)، آلزایمر، سرطان، آب سیاه(Glaucoma)، بیماری قلبی، پارکینسون و آرتریت


رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که فاقد پوسته ی الکترونی کامل


می باشند و همین مساله باعث افزایش عکس العمل شیمیایی نسبت به


سایرین می شود




انواع ویتامین ها و عناصر دارای آنتی اکسیدان ویتامین A و کاروتنوئیدها: هویج، کدو، بروکلی، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، هلو، زردآلو، کلم و طالبی از منابع این ویتامین می باشد.

ویتامین C: مرکبات، فلفل سبز، بروکلی، سبزیجات برگ سبز، توت فرنگی و گوجه فرنگی از منابع این ویتامین می باشد.


ویتامین E: آجیل، دانه ها، غلات کامل و با سبوس، سبزیجات برگ سبز، روغن سبزیجات و روغن زیتون از منابع این ویتامین می باشد.


سلنیوم: ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ، حبوبات، مرغ و سیر از منابع این ماده ی معدنی می باشد.


فیتوکمیکال ها شامل: سویا، انگور بنفش، انار، قره قاط، چای


لیکوپن ها: لیکوپن ها گوجه فرنگی و فراورده های آن، انگور صورتی و هندوانه


لوتئین ها شامل: سبزیجات برگ سبز از قبیل: کلم، بروکلی، کیوی، کدو و اسفناج


لیگنان ها شامل: دانه بذرک، دانه جو، چاودار


ویتامین هایی که شبیه آنتی اکسیدان عمل می کنند: کوآنزیم Q10 و گلوتاتیون


آنزیم های آنتی اکسیدانی که در بدن ساخته می شوند: سوپراکسید دیس موتاز(SOD)، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز.



آنتی اکسیدان


10 نوع غذای دارای آنتی اکسیدان


یکی از بهترین راه ها برای سلامتی، این است که مواد غذایی ای که باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می شود را مصرف کنیم.


غذای سالم، غذاهای محتوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان مانند: میوه ها و سبزیجات، غلات کامل و سبوس دار و گوشت بدون چربی برای حفاظت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونت ها و بیماری ها لازم می باشد.


هنگامی که سرما خورده اید و یا آنفلوآنزا گرفته اید، این غذاها را بیشتر مصرف کنید: سیر، قارچ، سبزیجات برگ سبز، آجیل و دانه ها، توت ها، ماهی، شکلات، ماست، خرمالو، مرغ و گوشت بدون چربی.


1- سیر: محققان نشان داده اند که سیر دارای خاصیت آنتی باکتری و آنتی ویروس می باشد. نشان داده شده است که سیر تولید گلبول های سفید را تحریک می کند و می تواند همانند یک آنتی اکسیدان در بدن عمل کند.


مقداری سیر را در سوپ مرغ بریزید تا به درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا کمک کند. سیر را می توانید ریز ریز کنید و در سالاد خیار، گوجه فرنگی و پنیر بریزید.


2- قارچ: قارچ یک اسلحه ی خوب برای درمان سرماخوردگی، آنفلوآنزا و دیگر عفونت ها(آنتی ویروس، آنتی باکتری و ضد سرطان) می باشد.


3- کاروتنوئیدها(مانند بتاکاروتن): یکی از آنتی اکسیدان های مهم می باشند که عملکرد سیستم ایمنی را بالا می برند. کاروتنوئیدها در سبزیجات زرد، نارنجی و سبز یافت می شود. مهم است که از انواع سبزیجات مختلف استفاده کنید، چرا که کاروتنوئیدها با همدیگر در تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.


4- آجیل: محصولات غنی از پروتئین، ویتامین و عناصر مغذی می باشند که غنی از آنتی اکسیدان هایی نظیر امگا3، ویتامین E و عنصر مغذی روی می باشند. محققان به این نتیجه رسیده اند که خوردن آجیل باعث کاهش بیماری های مزمن می گردد.


5- توت ها: توت ها منبع غنی از ویتامین C و بیوفلاونوئید و فیتوکمیکال می باشند. این ها به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و سلول ها را از صدمات و جراحات دور نگاه می دارند.


یک لیوان توت فرنگی دارای بیشتر از 100 میلی گرم ویتامین C می باشد(چیزی نزدیک به 1 لیوان آب پرتقال). توت های سیاه غنی از بیوفلاونوئید می باشند. برای بالا بردن سیستم ایمنی، بهتر است یک کاسه پر از انواع توت ها مصرف کنید.





هنگامی که سرما خورده اید و یا آنفلوآنزا گرفته اید، این غذاها را بیشتر


مصرف کنید: سیر، قارچ، سبزیجات برگ سبز، آجیل و دانه ها، توت ها،


ماهی، شکلات، ماست، خرمالو، مرغ و گوشت بدون چربی




6- ماهی: چربی موجود در ماهی، امگا 3 می باشد. امگا 3 و دیگر چربی های خوب، باعث افزایش فعالیت گلبول های سفید می گردند. همچنین امگا3 در تنظیم ترکیبات ایمنی بدن دخالت دارد و از تخریبات حاصله از عفونت ها، بدن را محافظت می کند. کودکان همانند بالغین دچار کمبود امگا 3 می باشند. لذا باید ماهی های چرب نظیر: تن، سالمون و ماهی خال مخالی را مصرف کنند.

دیگر محصولات غنی از امگا3، عبارتند از: گردو، روغن بذرک و دانه بذرک.


7- کاکائو: یکی از غذاهایی است که موجب افزایش سیستم ایمنی بدن می گردد. پودر کاکائو و کاکائوهای فاقد شیرینی در سلامتی و ایمنی بدن دخالت دارند. مصرف کنندگان کاکائو باعث کاهش بیماری قلبی می شوند و همچنین کلسترول خوب را افزایش می دهند و از تخریب رگ های خونی در دیابتی ها جلوگیری می کنند.


8- ماست: در ماست، لاکتوباسیلوس وجود دارد که از روده در مقابل بیماری های معده - روده محافظت می کند و همچنین باعث افزایش مقاومت در برابر بیماری های عفونی(مانند: سرماخوردگی) و حتی سرطان می گردد.


یک واحد ماست(1 لیوان) دارای بیشتر از 30 گرم پروتئین، کمی شکر و غنی از کلسیم می باشد.


9- خرمالو: یکی از خوشمزه ترین میوه ها می باشد که در فصل سرماخوردگی بسیار مفید است. خرمالو، دارای ویتامین A و C می باشد که این ویتامین ها برای خوب عمل کردن سیستم ایمنی مفید می باشند. 1 عدد خرمالو دارای نصف مقدار مجاز ویتامین A می باشد.


از دیگر منابع ویتامین A می توان به کدو تنبل، سیب زمینی شیرین، اسفناج و کدو مسما اشاره کرد.


از دیگر منابع ویتامین C می توان توت فرنگی، کیوی، پرتقال، انبه و طالبی را نام برد.


10- غذاهایی که محتوی مقدار زیادی پروتئین می باشند: (مانند لوبیا)، دارای مقدار زیادی عنصر روی می باشند که تولیدات گلبول سفید را افزایش می دهد و می تواند با عفونت ها بجنگد.


دیگر منابع عنصر روی، آجیل و سریال های غنی شده هستند. آنتی اکسیدان


دارو درمانی بهتر است یا مصرف آنتی اکسیدان؟


تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده است که آنتی اکسیدان ها می توانند جلوی بروز سرطان را بگیرند. اطلاعات به دست آمده، کم است و احتیاج به مطالعات گسترده ای می باشد.


تحقیقات دیگری در دانشگاه واشنگتون در سال 2001، نشان داده است که: بیمارانی که آنتی اکسیدان مصرف می کنند و به همراه آن از درمان با ویتامین B3 نیز بهره می برند، موجب افزایش کلسترول خوب(HDL) نمی شوند. این در حالی است که افرادی که آنتی اکسیدان مصرف نمی کنند، افزایش کلسترول خوب در آن ها مشهودتر است. بنابراین، این موضوع که آنتی اکسیدان می تواند از بیماری قلبی جلوگیری نماید، را ثابت نکرد.


برای همین موسسه ی قلب آمریکا و موسسه ی دارویی اعلام کردند که تا وقتی که رژیم غذایی شخص محتوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان باشد، نیازی به مصرف مکمل های ویتامین C، E، بتاکاروتن، سلنیوم و دیگر آنتی اکسیدان ها نمی باشد. برای روشن شدن این موضوع در یک تحقیق 4 گروه از افراد را انتخاب کردند:


گروه 1- به آن ها مقدار کمی استاتین و نیاسین دادند.


گروه2- به آن ها مقدار کمی استاتین و نیاسین به همراه کوکتل آنتی اکسیدان دادند.


گروه 3- به آن ها کوکتل آنتی اکسیدان دادند.


گروه 4- به آن ها دارونما دادند.


کوکتل آنتی اکسیدان شامل: ویتامین های C، E، بتاکاروتن و سلنیوم می باشد.


افزایش مقدار کلسترول خوب در افراد گروه 2 دیده شد.


در گروه 1 به میزان 4 درصد کاهش در انسداد عروق کرونر، در گروه 2، افزایش 7 درصد در انسداد عروق کرونر دیده شده است. در حالی که، در گروه 3، افزایش 15 درصد در انسداد و در گروه 4، افزایش 34 درصد در انسداد عروق کرونری دیده شد. پس می توان گفت که استاتین - نیاسین درمانی، کمک خوبی برای بالا بردن کلسترول خوب بدن می باشد.




نتیجه



برای بیماران قلبی و افرادی که دارای مقدار کم HDL و مقدار معمولی LDL دارند، ترکیب استاتین و نیاسین باعث افزایش مقدار HDL  می شود و انسداد عروق کرونری را بهبود می دهد. در این بیماران، آنتی اکسیدان به تنهایی، میزان انسداد عروق کرونری را کم می کند(بهبود نمی دهد) در این بیماران اگر استاتین و نیاسین به همراه آنتی اکسیدان تجویز شود، آنتی اکسیدان، فواید این داروها را کم می کند.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:56 - 0 تشکر 525709


یک لیست خرید سالم





خرید، یک تجربه ی بسیار ساده است و به خانه بردن غذاهای سالم از آن راحت تر، البته اگر با  یک لیست خرید مناسب و سالم  خرید را شروع کنیم.


خرید

1- اولین مورد در لیست خرید، میوه و سبزی است؛ عمده ترین و جذاب ترین قسمت لیست خرید!


اول میوه و سبزی ای را بخریم که از خوردن آن لذت می بریم و کم کم آن چه خوب است و ما به علت دوست نداشتن نمی خریم را به لیست اضافه کنیم.


رنگ ها در میوه ها و سبزی ها نه تنها جذاب هستند بلکه متمایز کننده ی خواص این گروه از سایر گروه های غذایی نیز می باشند. با مصرف روزانه 5 واحد از این گروه غذایی، نه تنها منبع ویتامین ها و مواد معدنی را در اختیار بدن مان قرار می دهیم، بلکه سیل آنتی اکسیدان های طبیعی را به طرف خودمان سرازیر می کنیم! چون می خواهیم جوان و سالم بمانیم.



2- محصولات لبنی(شیر، ماست و پنیر) را از نوع کم چرب انتخاب کرده و همیشه با قدم های محکم به سمت شان برویم. همین قدم های محکم، سوغات این گروه غذایی هستند.  


آبمیوه غنی شده با کلسیم هم انتخاب خوبی خواهد بود. 





رنگ ها در میوه ها و سبزی ها نه تنها جذاب هستند بلکه متمایز کننده ی


خواص این گروه از سایر گروه های غذایی نیز می باشند




3- فراموش نکنیم در لیست خرید کنار نان، ماکارونی و هر نوع غلات دیگر کم کم کلمه ی کامل را یادداشت کنیم، به این معنی که نانی تهیه کنیم که بر روی بر چسب آن نوشته باشد که از آرد کامل تهیه شده است تا علاوه بر تامین ویتامین ها و مواد معدنی ضروری مان، فیبر کافی هم به بدن مان برسانیم.


4- در هنگام نوشتن لیست خرید، قبل از کلمه ی گوشت، حتما ماهی، مرغ را نوشته و حتما کنار گوشت کلمه ی " کم چرب " را بنویسیم.


تخم مرغ ، آجیل و حبوبات را هم فراموش نکنیم و همیشه قبل از سرخ کردن به پختن، آب پز کردن، کبابی کردن و بخارپز کردن هم فکر کنیم.


خرید

5- نوشیدنی سالم تر از آب و شیر پیدا نمی کنید. حتما کنار شیر در لیست خرید کلمه ی " کم چرب " را بنویسید.


تا جای ممکن از آبمیوه ی طبیعی استفاده کنید.


عصاره ها، انواع چای های گیاهی مانند چای سبز را فراموش نکنیم.


به برچسب روی نوشیدنی ها دقت کرده و از آن دسته که بدون افزودنی یا قند هستند، بیشتر استقبال کنیم.



6- در انتخاب دسرها و میان وعده ها مراقب باشیم. اغلب منبع قندهای ساده و روغن های کم کیفیت هستند. تا جای ممکن در لیست مان جایی نداشته باشند، بهتر است.



حتما برچسب روی آن ها را بخوانیم و از کیفیت آن ها و میزان انرژی شان در هر 100 گرم مطلع باشیم، چرا که اغلب بسیار پُرکالری و بدون فیبر و مملو از مواد افزودنی هستند.



و در هر حال یادمان باشد وارد فروشگاه که شدیم، اسیر رنگ ها و تبلیغات جذاب نشویم و آن چه را که این همه با دقت پنبه کرده بودیم، رشته نکنیم!!!

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:56 - 0 تشکر 525710


هوس شیرینی نکن!





غالبا اکثر مردم به ‌دنبال این هستند که چگونه از هوس خوردن شیرینی‌ جات جلوگیری کنند اما تنها تعداد اندکی می ‌توانند در این راه موفق شوند. اگر شما نیز جزو همان افرادی هستید که برای کاهش میل تان به شیرینی ‌جات و مواد قندی تلاش کرده‌ اید، حتما می‌ دانید انجام این کار بسیار دشوار است.


هوس شیرینی

اعتیاد به شیرینی مثل اعتیاد به الکل یا نیکوتین است؛ بدن شما به شیرینی وابسته می ‌شود و حتی وقتی که مقدار بسیار ناچیزی شیرینی از رژیم غذایی ‌تان کاسته می‌ شود انرژی‌ تان را از دست می‌ دهید و احساس ضعف می‌ کنید.


یکی دیگر از اثرات جانبی اعتیاد به شیرینی این است که آستانه ی تحمل شیرینی بدن تان بالاتر می ‌رود، یعنی این که بدن شما می‌ تواند در یک لحظه مقادیر زیادی قند داشته باشد. شما می ‌توانید تنقلات شیرین میل کنید اما بهتر است برای حفظ سلامتی، مصرف آن ها را کنترل کنید.



هوس شیرینی علائم زیادی دارد و گاهی اوقات مردم به هیچ وجه تشخیص نمی‌ دهند که هوس خوردن شیرینی دارند. برای مثال وقتی که یک روز شیرینی میل نمی ‌کنید کم ‌تحرک و دچار کمبود انرژی می ‌شوید.



از جمله نشانه‌ های دیگر هوس خوردن شیرینی‌ جات، شامل: بیش فعال شدن پس از خوردن شیرینی و تنقلات شیرین و علائم دیابتی(تشنگی و میل به دفع ادرار دائمی، مستعد عفونت بودن و...) است. با این حال در این مرحله شما هنوز به بیماری دیابت مبتلا نشده‌ اید. مواد قندی باعث می‌ شود حتی در زمان سیری نیز احساس گرسنگی کنید.



جلوگیری از هوس خوردن شیرینی‌ جات کار بسیار دشواری است. برای شروع شما می توانید هرگونه تنقلات شیرین را از منزل تان خارج کنید. شیرینی‌ جات نخرید و در صورت امکان از مراجعه به غرفه ‌های فروش این نوع خوراکی ‌ها خودداری کنید.





اعتیاد به شیرینی مثل اعتیاد به الکل یا نیکوتین است؛ بدن شما به


شیرینی وابسته می ‌شود و حتی وقتی که مقدار بسیار ناچیزی شیرینی


از رژیم غذایی ‌تان کاسته می‌ شود انرژی‌ تان را از دست می‌ دهید و


احساس ضعف می‌ کنید




در عوض می ‌توانید به خوراکی‌ های بدون قند روی بیاورید. این نوع غذاها در همه جا یافت می ‌شوند؛ زیرا مصرف ‌کنندگان بسیاری وجود دارند که مراقب سلامتی خود هستند. آن ها معمولا تحت عنوان خوراکی‌ های بدون شکر یا رژیمی عرضه می ‌شوند. بنابراین پیدا کردن آن ها کار چندان سختی نیست اما فراموش نکنید که اکثر آن ها حاوی مقدار زیادی شیرین کننده‌ های مصنوعی هستند و ثابت شده است که این مواد برای سلامتی مُضر است.


استفاده از غلات کامل نیز روشی مؤثر برای جلوگیری از میل شدید به خوردن شیرینی‌ جات است؛ زیرا غذاهای حاوی غلات کامل، سرشار از فیبر و مواد مغذی دیگر است.


هوس شیرینی نکن !

خوردن سبزیجات فیبردار نیز شیوه ی خوب دیگری است که می ‌توانید امتحان کنید. با خوردن سبزیجات فیبردار می ‌توانید از مقدار مواد قندی رژیم غذایی ‌تان کم کنید؛ زیرا شما با خوردن آن ها احساس سیری خواهید کرد و موفق به فرو نشاندن هوس شیرینی خود خواهید شد. آن دسته افرادی که میل شدیدی به خوردن شیرینی‌ جات دارند می ‌توانند این کار را شروع کنند.


با توجه به کمی چسبناک بودن محلول ‌های قندی غلیظ و خون حاوی قند بالا، بهتر است که برای تنظیم شدن جریان خون تان آب بنوشید.



ورزش نیز روش مناسبی برای تعدیل هوس شیرینی است. نکته ی مهم این است ورزش کردن نه تنها شما را سالم ‌تر، بلکه از نظر ذهنی نیز قوی‌ تر می ‌کند. با جسمی تندرست و ذهنی قوی مبارزه با این هوس‌ ها آسان ‌تر خواهد شد.



شما برای مهار هوس ‌های شیرینی ‌تان نیاز به استراحت نیز خواهید داشت. استراحت کافی به شما کمک می ‌کند که جلوی هوس شیرینی‌ تان را بگیرید؛ زیرا بی ‌خوابی باعث می ‌شود که بدن برای حفظ خود نیاز به قند بیشتری داشته باشد.


همان‌ گونه که قبلا ذکر شد، اگر یاد بگیرید که قندها را بشناسید و از خوردن آن ها پرهیز کنید در مهار میل به خوردن شیرینی بسیار موفق خواهید شد. نخستین گام برای سرکوب هوس شیرینی، شناخت علائم اعتیاد به مواد قندی و محرک ‌هایی است که شما را وادار به خوردن این مواد می‌ کند. سپس، شناسایی آن ماده قندی و اجتناب از مصرف آن، داشتن ذهنی قوی و برنامه ‌ای منظم بهترین راه برای سرکوب هوس ‌های خوردن شیرینی ‌جات است.



با تلاش برای کسب عادت ‌های سالم خوردن، پی‌ خواهید برد که هر روز انرژی ‌تان بیشتر خواهد شد و احساس بهتری خواهید یافت. اگر به ‌دنبال موفقیت ‌های طولانی مدت هستید بسیار حائز اهمیت است که عادت‌ های درست را در خود ایجاد کنید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:56 - 0 تشکر 525711

5 باور غلط درباره آنتی اکسیدان ها




درباره ی آنتی اکسیدان ها ادعاهای زیادی وجود دارد؛ چنان که گفته می شود آن ها در درمان سرطان و در تقویت سیستم دفاعی بدن بسیار موثر هستند.




آنتی اکسیدان

بسیاری از ما نکات زیادی درباره ی آنتی اکسیدان ها شنیده ایم و شاید می پنداریم که چیزهای زیادی درباره ی کارآیی آن ها می دانیم ولی در واقع، تنها عده ی کمی می دانند که آنتی اکسیدان ها واقعا چه چیزی هستند و این ناآگاهی به نفع تولید کنندگان مواد غذایی تمام می شود؛ چرا که اطلاعات کمتر باعث می شود خیلی راحت تر با انواع خوراک ها و غذاها کنار بیایید.


ماریون نستله(Marion Nestle) دارای مدرک دکتری و استاد تغذیه و پژوهش های غذایی  و بهداشت عمومی در دانشگاه نیویورک می گوید: آنتی اکسیدان ها در هاله ای از سلامت قرار دارند. آن ها می بایست با چیزهای بد در بدن شما بجنگند و مسلما کسی نیست که نخواهد از این ناجیان، بیشتر بهره مند شود؟


بی شک، آنتی اکسیدان ها برای سلامتی سودمند و مفید هستند، ولی برای بهره مندی بیشتر از آن ها، می بایست ابتدا برخی فرضیات را از میان برداریم.





1- رادیکال های آزاد می بایست نابود شوند



اما نه به سرعت

آنتی اکسیدان ها در برابر رادیکال های آزاد مقاومت می کنند. رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری هستند که می توانند موجب تغییر DNA ی بدن شوند. ولی حتی رادیکال های آزاد مرتبط با بیماری های خطرناکی چون ناراحتی قلبی، پارکینسون و سرطان مرتبط باشند، الزاما مضر نیستند. آن ها نتیجه ی یک فرآیند سوخت و ساز بنیادی، به نام اکسایش می باشند.


دکتر جفری بلومبرگ(Jeffrey  Blumberg)، مدیرآزمایشگاه آنتی اکسیدان دانشگاه تافتز(Tufts) می گوید: آن ها به طور قطع برای زندگی لازم و ضروری هستند، برای مثال سلول های ایمنی برای از بین بردن باکتری های حمله ور و مهاجم، رادیکال های آزاد را به سوی آن ها پرتاب می کند، بنابراین آن ها بخش مهمی از سیستم دفاعی بدن هستند.


از طرف دیگر تعداد بیش از اندازه ی رادیکال های آزاد، مُضر است. آلاینده ها، سیگار کشیدن و قرار گرفتن در نور مستقیم خورشید، می تواند سبب به وجود آمدن تعداد زیادی رادیکال های آزاد شود که سیستم دفاعی نرمال آنتی اکسیدان ها را مغلوب ساخته، شما را در مقابل سلول های صدمه دیده و بیماری ها، آسیب پذیر و ضعیف می کند. همچنین برخی  پژوهشگران اکسایش رادیکال های آزاد را با افزایش سن و پیری افراد، مرتبط  می دانند. این جا است که آنتی اکسیدان ها وارد عمل می شوند. بلومبرگ می گوید: ضروری است اطمینان یابیم که آنتی اکسیدان های سیستم دفاعی بدن، برای مبارزه با همه ی رادیکال های آزاد اضافی، لازم و کافی باشد.


این گونه عمل کنید: فرض کنید فاقد عادت های های بدی چون سیگار کشیدن و برنزه کردن بیش از حد هستید؛ حال نوبت خوراک و تغذیه شما است. اگر مجموعه ی متنوع و گسترده ای از میوه ها و سبزیجات را مصرف نمایید، برنامه ی غذایی شما به طور طبیعی، سرشار از هزاران آنتی اکسیدان خواهد بود.


بنا بر نتایج تحقیقات، خوردن حداقل پنج واحد میوه و سبزی در روز برای حفظ سلامت، بسیار مفید و سودمند است.  





2- همه ی آنتی اکسیدان ها یکسان عمل می کنند



حتی شبیه هم نیستند

دکتر جو وینسون استاد شیمی دانشگاه اسکرنتن در پنسیلوانیا می گوید: هر مولکولی که از سلول های شما در مقابل اکسایش محفاظت کند، از نظر فنی یک آنتی اکسیدان به شمار می رود. چرا که آن ها در هر حال، ضد اکسایش هستند. آنتی اکسیدان ها شامل موارد آشنایی چون ویتامین ها و همچنین انواع ناآشنایی چون فلاونوئید و پلی فنوئید می باشند که در مجموع شامل هشت هزار نوع آنتی اکسیدان است.


ولی تصور نکنید که همه ی آنتی اکسیدان ها به طور یکسان عمل می کنند. بولومبرگ می گوید: نمی توان به این دلیل که ویتامین C ی زیادی مصرف کرده ایم، به تامین ویتامین  E بی اعتناع باشیم؛ چرا که همه ی ویتامین C های دنیا هم، نمی توانند جایگزین ویتامین E ، شوند.


برخی آنتی اکسیدان ها برای مقابله با انواع خاصی از رادیکال های آزاد بسیار مناسب هستند(هرچند آن ها نیز خود شامل انواع متنوعی می باشند). برخی دیگر تنها برای بخش خاصی از یک سلول موثر هستند و برخی دیگر نیز می توانند تنها تحت شرایط مساعد با رادیکال های آزاد مقابله  کنند.


او می گوید تصور کنید آنتی اکسیدان ها یک ارتش هستند. در ارتش وجود همه ژنرال ها، ستوان ها، سرجوخه ها، سربازان و سایر اعضا با وظایف خاص و مشخصی ضروری  است و امکان ندارد که بتوان تنها توسط ژنرال ها با دشمن مقابله نمود. بنابراین تنها با یک ضد حمله ی چند جانبه از طریق برنامه غذایی، می توان سیستم دفاعی موثری برای حفظ زندگی و سلامت خویش فراهم نمود.


این گونه عمل کنید: سعی کنید دامنه بهره مندی خود از تولیدات جدید را گسترش دهید. طی تحقیقاتی در سال 2006، پژوهشگران دانشگاه ایالت کلرادو به این نتیجه رسیدند افرادی که از میوه ها و سبزیجات بیشتر و متنوع تری در برنامه ی غذایی خود بهره می برند، از DNA ی آن ها بیشتر محافظت می شود.  


آنتی اکسیدان



3- آنتی اکسیدان ها تنها از میوه ها و سبزیجات به دست می آیند



این طور نیست!

بر اساس تحقیقاتی که اخیرا در دانشگاه اسکرنتن صورت گرفته، سرتاسر قلمرو گیاهان، شامل انواع لوبیا، آجیل ها، دانه ها و غلات، مملو از آنتی اکسیدان ها هستند. به گفته ی وینسون، گیاهان، این آنتی اکسیدان ها را برای مقابله با عوامل خارجی و اشعه ی UV، تولید می کنند.


بنابراین از مصرف غلات بدون سبوس پرهیز کنید، چرا که آن ها بیشتر فواید آنتی اکسیدانی خود را از دست داده اند.


حتی گوشت قرمز، فرآورده های لبنی و تخم مرغ نیز حاوی مقداری آنتی اکسیدان هستند.  در واقع حیوانات از طریق تغذیه ی گیاهان باعث ایجاد آنتی اکسیدان در این دسته از فرآورده ها شده اند.


این گونه عمل کنید: به طور مرتب در برنامه غذایی خود از غذاهای سبوس دار، لوبیاها، آجیل و دانه ها تغذیه کنید. در منوی غذاها، خوراک های تهیه شده از گوشت حیوانات گیاه خوار را برگزینید. گوشت و فرآورده های لبنی به دست آمده از حیواناتی که از منابع غذایی بهتری برخوردار بوده اند، حاوی میزان بیشتری آنتی اکسیدان می باشند. همچنین تخم مرغ تولید شده در مراتع و علفزارها، میزان آنتی اکسیدان بالاتری دارد.





4- غذاهای غنی شده با آنتی اکسیدان، سالم تر و مفیدتر هستند



نه الزاما!

هنوز جوهر تحقیقات اولیه، درباره آنتی اکسیدان ها کاملا پاک نشده بود که کارخانه های تولید غذا شروع به چاپ حرف A روی بسته بندی غذاها کردند. FDA از تولید کنندگان غذا خواست که مجموعه ی متنوعی از آنتی اکسیدان ها را روی بسته ی یک محصول فهرست نماید، که آن قمست نیز معمولا چاپ بهتری دارد. اما اگر خوب دقت کنید متوجه خواهید شد که در برخی از آن ها مقدار قابل ملاحظه ای هم از آنتی اکسیدان ها وجود ندارد.


اگر برای تامین آنتی اکسیدان های مورد نیاز، وابسته و متکی به غذاهای کنسرو شده هستید، تعجب خواهید کرد اگر بدانید بسیاری از آن ها تنها حاوی میزان بسیار کمی از یک یا دو نوع آنتی اکسیدان می باشند؛ درحالی که مصرف انواع متنوع آنتی اکسیدان ها بسیار مهم است، اما احتمالا شما نمی توانید حتی برخی از انواع از دست رفته را جبران نمایید. این گونه عمل کنید: هیچ تحقیقی هنوز اثبات نکرده که تولیدات بسته بندی شده، فواید بهداشتی و سلامتی یکسانی با غذاهای طبیعی دارند. روی فهرست محتویات و ترکیبات غذا تمرکز کنید. اگر یک محصول غذایی حاوی میزان نسبتا بالایی از فرآورده های گیاهی است، پس احتمالا غنی و سرشار از آنتی اکسیدان خواهد بود.





5- اگر من ورزش کنم و از مکمل ها استفاده کنم، کاملا سالم خواهم بود



ممکن است این گونه نباشد!

انجام تمرین های ورزشی، باعث اکسایش بیشتر و افزایش رادیکال های آزاد خواهد شد. البته این بد نیست. الن ارگن متخصص تغذیه و متخصص بهداشت در کاهش وزن مردان می گوید: تولید رادیکال های آزاد یک عکس العمل طبیعی به ورزش است، استفاده از میزان زیادی آنتی اکسیدان، دقیقا بعد از تمرینات ورزشی، ممکن است در عکس العمل طبیعی و موثر سودمند به ورزش اختلال ایجاد کند. استدلال باور نکردنی ولی واضح و مشخص این است که دانشمندان گمان می کنند فشارهای اکسایشی که از طریق ورزش به وجود می آیند، حساسیت انسولین را افزایش داده و موجب کاهش وزن می شود و احتمالا خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.


نمونه ی بارز این که یک تحقیق در آلمان در سال 2009 نشان داد که وقتی ورزشکاران از مکمل های آنتی اکسیدان(ویتامین های E وC) استفاده می کنند با تمرین های عادی معمولی قبلی که باعث تشدید حساسیت انسولین می شود، قانع نمی شوند.


دکتر میشل ریستو، نویسنده ی این تحقیق و مدیر دانشکده تغذیه انسان در دانشگاه جنا در آلمان معتقد است سایر مکمل های آنتی اکسیدان نیز احتمالا نتیجه و تاثیر منفی در پی خواهند داشت، هر چند مطالعات بیشتری باید صورت گیرد .


مکمل ها همچنین می توانند باعث تضعیف نیرو گردند. یک پژوهش در سال 2006 در بریتانیا نشان داد که دوندگانی که در روز  1000 میلی گرم ویتامین C مصرف می کنند، ظرف یک هفته، قدرت ماهیچه های آن ها کاهش می یابد.


این گونه عمل کنید: اگر ورزش می کنید تا وزن کم کنید، آنتی اکسیدان مورد نیاز شما می بایست از تمامی غذا ها تامین شود، نه تنها از طریق مکمل ها و یا فرآورده های غذایی افزایش دهنده ی آنتی اکسیدان ها. وقتی سخن از آنتی اکسیدان ها به میان می آید همیشه بیشتر بودن به معنای بهتر بودن نیست.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:56 - 0 تشکر 525712


رژیم غذایی موثر بر تستوسترون





تستوسترون(Testosterone) هورمون جنسی غالب در مردان است. البته در خانم ها نیز مقدار کمی تستوسترون وجود دارد.




مرد



بعضی از نقش های تستوسترون در بدن عبارت هستند از:




- تاثیر روی حجم توده ماهیچه ای

- تاثیر روی چگالی استخوان


- تاثیر روی قدرت و توان


- تاثیر روی تمایل جنسی


- تاثیر روی سطح گلبول های قرمز



این هورمون توسط بدن ساخته می شود و در مواد غذایی ای که مصرف می کنیم وجود ندارد؛ اما برخی مواد غذایی خاص به تولید این هورمون در بدن کمک کرده، گردش خون را تقویت می کند که این باعث می شود تستوسترون بیشتری به اندام های مناسب بدن برسد.


به این گونه مواد غذایی که به تولید تستوسترون کمک می کنند، منابع غذایی تستوسترون گفته می شود.





منابع غذایی تستوسترون



روی(zinc):

بهترین منبع غذایی روی، گوشت است. بهترین گوشت، گوشت سفید مرغ است. بهترین نوع ماهی هم سالمون یا همان ماهی آزاد است.


افراد گیاهخوار می توانند به جای گوشت از حبوبات یا بادام زمینی استفاده کنند. هیچ میوه ای در این گروه به تولید تستوسترون کمک نمی کند؛ چون استفاده ی منابع گیاهی "روی" برای بدن دشوار است، منبع خوبی برای تستوسترون شمرده نمی شود.



ویتامین A:


وجود این ویتامین برای عملکرد طبیعی اندام های تناسلی ضروری است. بسیاری از میوه هایی که تولید تستوسترون را در این دسته تقویت می کنند عبارت هستند از: سیب، ذغال اخته، طالبی، آناناس و مرکبات. سایر منابع ویتامین A شامل ماهی(باز هم سالمون)، سبزیجات برگ دار(اسفناج) و سبزیجات رنگی مثل گوجه فرنگی، فلفل قرمز و کدو زرد یا همان کدو رشتی می باشد. امیدوارم که ماهی سالمون دوست داشته باشید چون علاوه بر این که منبعی عالی از ویتامین A و روی و همچنین پروتئین و امگا 3 به حساب می آید، گفته می شود که میزان هورمون جنسی متصل به گلوبولین(SHBG) را نیز پایین نگه می دارد. وقتی تستوسترون در جریان خون با SHBG برخورد می کند، به آن متصل شده و دیگر نمی تواند با هیچ سلول دیگری ارتباط برقرار کند. تاثیر شبکه ای تستوسترون که به SHBG متصل باشد درست مانند نبود تستوسترون است چون از هر گونه تاثیر آن بر بدن جلوگیری می شود. ماهی سالمون می تواند منبع غذایی شماره یک شما برای بالا بردن تولید تستوسترون در بدن تان.


مرد



موارد زیر موجب کاهش سطح تستوسترون می شود:



* غذاهای سرخ کردنی، قند و کافئین، غده آدرنال را بیش از حد تحریک کرده و باعث می شود تستوسترون کمی تولید کند. تحریک بیش از اندازه ی آدرنال باعث خستگی آدرنال شده و این به آن معنا است که دیگر نه تستوسترون و نه هیچ چیز دیگر تولید نخواهد کرد.

پس اگر صبحانه تان مملو ازسرخ کردنی ها، قهوه با کرم و شکر باشد، مطمئنا همه ی تلاشی که برای جلوگیری از تولید تستوسترون در بدن باید بکنید، را به طور کامل انجام خواهید داد.



* رژیم گیاه خواری باعث کاهش سطح تستوسترون می شود. اجتناب از مصرف گوشت قرمز می تواند سطح تستوسترون را کاهش دهد زیرا مصرف گوشت باعث تحریک تولید این هورمون می شود. یک دلیل آن می تواند این باشد که کلسترول موجود در گوشت قرمز پیش ساز هورمون تستوسترون است.



* رژیم های کم چربی: رژیم کم چربی باعث کاهش سطح تستوسترون می شود زیرا چربی ها برای تولید تستوسترون ضروری هستند. البته منظور چربی های مفید برای بدن است نه چربی های اشباع و ترانس و ... .



* سویا: سویا با داشتن فیتواستروژن باعث کاهش سطح تستوسترون می شود. فیتواستروژن ها، ساختاری بسیار مشابه با استروژن دارند.



* کربوهیدرات ها: رژیم غذایی پُرکربوهیدرات باعث کاهش سطح تستوسترون می شود. افزایش دریافت کربوهیدرات ها باعث افزایش قند خون و تحریک ترشح هورمون هایی چون انسولین و کورتیزول می شود. بر اساس مطالعات انجام شده، این دو هورمون باعث کاهش تولید تستوسترون شده و مخالف عمل این هورمون در بدن می باشند.



* پروتئین: دریافت پروتئین زیاد، باعث کاهش سطح تستوسترون می شود.


در نتیجه، یک رژیم غذایی سالم و تولید تستوسترون کاملا در ارتباط با یکدیگر هستند.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:56 - 0 تشکر 525713


کنسروها را کم مصرف کنید



غذاهای کنسروی



این روزها یکی از راه‌های آسان برای تهیه غذاها، استفاده از کنسرو آنهاست. کنسروها دارای طیف گسترده‌ای هستند که از قدیمی‌ترین آنها کنسرو ماهی تن و از جدیدترین آنها که نسل نویی از غذاهای کنسروی هستند می‌توان به کنسرو فسنجان، کله‌پاچه، سیرابی و شیردان و انواع دیگر غذاهای سنتی ایرانی اشاره کرد.


اما این پرسش مطرح می‌شود که ارزش تغذیه‌ای و سلامت غذاهای کنسروی یا بسته‌بندی شده چه میزان است؟ آیا می‌توان این غذا را جایگزین غذاهای خانگی کرد؟




کنسرو لغتی لاتین و به معنای حفاظت و نگهداری است. از زمان‌های قدیم، کنسرو کردن معمول‌ترین روش برای نگهداری و حفظ طولانی‌مدت مواد غذایی بوده است. از امتیازات غذاهای کنسروی می‌توان به قابلیت نگهداری طولانی‌مدت آنها بدون نیاز به یخچال و فریزر، ارزان‌قیمت بودن، حمل آسان در مسافرت‌ها و در دسترس بودن انواع مختلف غذا، میوه و سبزیجات در تمام فصول سال اشاره کرد. اما همین غذاهای کنسروی دارای مضراتی هم هستند که مصرف مستمر و بیش از حد آنها می‌تواند در طولانی‌مدت، سلامت مصرف‌کنندگان را به خطر اندازد.



مواد خطرناک غذاهای کنسروی


نگهدارنده‌های شیمیایی: از آنجا که زمان تولید تا مصرف مواد غذایی کنسروی طولانی است، به برخی از این غذاها نگهدارنده‌هایی افزوده می‌شود تا مواد غذایی سالم مانده و از فساد آنها جلوگیری شود و در برخی دیگر نیز افزودنی‌هایی به منظور خوش‌طعم کردن ماده غذایی استفاده می‌شود که اگر مقدار این نوع مواد شیمیایی تحت کنترل و نظارت دقیق نباشد، می‌تواند در درازمدت مشکلاتی چون سرطان، آسم، تنگی نفس، آلزایمر و انواع آلرژی‌ها را در مصرف‌کننده ایجاد کند. تحقیقات اخیر نشان داده استفاده از ماده شیمیایی بیسفنول در برخی کنسروها می‌تواند نقش مهم هورمون استروژن را در رشد مغز مختل کند و اثرات زیانباری را در مغز و حافظه بر جای گذارد.



مواد رنگی: یکی از مسموم‌کننده‌ترین عناصری که در برخی مواد غذایی بسته‌بندی شده به کار می‌رود مواد رنگی ، آن هم به میزان فراوان است تا شکل و شمایل و رنگ غذا برای مصرف‌کننده جذاب شود. این مواد می‌توانند به داخل خون انسان نفوذ کرده و انواع امراض خونی از جمله مسمومیت خونی را ایجاد کنند.



نمک: نمک یکی از عناصر اصلی برای حفظ، دوام و ایجاد طعم مطلوب در مواد غذایی کارخانه‌ای است. 75 درصد از نمکی که بدن ما دریافت می‌کند از همین مواد غذایی بسته‌بندی شده است. به دلیل وجود این افزودنی اجتناب‌ناپذیر، مصرف غذاهای کنسروی در افراد مبتلا به فشار خون ، تنگی نفس، نارسایی کلیوی و حتی سرطان دستگاه گوارش باید محدود شود.



شکر: شکر از دیگر موادی است که برای ایجاد طعم مطلوب و حذف طعم نامطلوب برخی مواد افزودنی شیمیایی به غذاهای کنسروی افزوده می‌شود. مبتلایان به دیابت و چاقی باید قبل از مصرف این نوع غذاها، ترکیبات مندرج روی بسته‌بندی آنها را مشاهده کرده و از مصرف غذاهای کنسروی حاوی شکر بپرهیزند.



روغن: روغن از جمله مواد اصلی برخی کنسروها نظیر کنسرو ماهی است. مصرف بیش از حد و غیراستاندارد روغن در این نوع غذاها برای افراد مبتلا به کلسترول و تری‌گلیسیرید بالا بسیار مضر بوده و کالری مازاد آن، چاقی را به ارمغان می‌آورد.



حرارت‌دهی: فرآیندهای حرارتی در کنسروسازی به صورت غیرمستقیم است و بین ماده حرارت‌دهنده و غذا، تماسی وجود ندارد. اما موادی که در نزدیکی سطح انتقال حرارت قرار دارند نسبت به موادی که فاصله بیشتری با حرارت دارند، سریع‌تر به دمای مورد نظر رسیده و ادامه حرارت‌دهی می‌تواند موجب کاهش خصوصیات ماده غذایی مانند رنگ، مزه، عطر و نهایتا مواد مغذی حساس نظیر ویتامین‌های B و C آن شود.



آلودگی شیمیایی: این نوع فساد در اثر خوردگی لاک درون قوطی و واکنش با ترکیبات محتوی قوطی ایجاد می‌شود. باید دقت کرد که لاک قوطی، کاملا صاف و بدون ترک خوردگی و تغییر رنگ محسوس باشد. لکه‌های سیاه در دیواره قوطی، نشان‌دهنده آلودگی شیمیایی محتویات داخل کنسرو است. از سوی دیگر سطح لحیم‌کاری قوطی‌هایی که با مواد غذایی تماس مستقیم داشته باشند می‌توانند باعث ورود یون سرب به ماده غذایی و سپس ورود به بدن مصرف‌کننده شده و سلامت انسان را به خطر اندازد.



آلودگی میکروبی: این نوع آلودگی می‌تواند در اثر سوراخ شدن یا زنگ‌زدگی قوطی کنسرو به محتویات داخل آن نفوذ و غذا را فاسد کند. از طرفی عدم توجه به انجام عمل پاستوریزاسیون مناسب و اصولی می‌تواند منجر به رشد میکروب‌های بیماری‌زا در محصول شود.




هنگام خرید انواع کنسرو به تاریخ انقضا و مجوز بهداشت آنها توجه کنید.




قوطی‌های کنسرو را 20 دقیقه بجوشانید


فقط یک گرم سم موجود در مواد غذایی کنسرو شده، برای کشتن 10 میلیون نفر کافی است.


در صنایع غذایی چنانچه طی مراحل آماده‌سازی، نکات بهداشتی ضروری رعایت نشود و باکتری کلستردیوم بوتولنیوم به داخل مواد غذایی راه یابد، در شرایط مستعد دمایی و بی‌هوازی، شروع به تولید سم بوتولیسم می‌کند.


از این سم قوی که یک گرم از آن به شکل کریستال، قادر به آلوده کردن و کشتن 10 میلیون نفر می‌باشد، به عنوان یک سلاح بیولوژیک در جنگ‌ها بهره گرفته می‌شود.


به محض ورود سم این باکتری به داخل بدن، این سم جذب و وارد جریان خون می‌شود و فرد را مسموم می کند. حالت مسمومیت از اعصاب ناحیه سر و صورت و مغزی تدریجا و به صورت حاد شروع شده و با سیری نزولی، اندام‌های تحتانی را نیز درگیر می‌کند.


خطرناک‌ترین حالت ممکن، درگیری عضلات تنفسی است. در این حالت، فرد باید تحت تنفس مصنوعی قرار گیرد.


به محض ظهور علائم، پزشک اقدام به بستری بیمار و شستشوی محتویات معده وی می‌کند.



حداکثر زمان مجاز برای نگهداری مواد غذایی کنسرو شده


غذاهای کنسرو شده صنعتی تا زمانی که درست نگهداری شوند تقریبا پایایی خوبی دارند. البته زمان نگهداری این غذاها بستگی به نوع محتویات آنها دارد.


غذاهای با اسید زیاد مثل گوجه فرنگی ها، میوه‌ها و آب میوه‌ها حداکثر تا 18 ماه قابل نگهداری هستند.


غذاهای با مقدار اسید متوسط مثل سبزیجات و گوشت حداکثر 2 ‌تا 5 سال قابل نگهداری می‌باشند.



توصیه‌های کنسروی


- هیچ گاه مواد غذایی آماده و کنسروی را جایگزین غذاهای خانگی نکنید.


- هنگام خرید انواع کنسرو به تاریخ انقضا و مجوز بهداشت آنها توجه کنید.


- قوطی کنسرو باید کاملا سالم، فاقد نشتی، سوراخ‌شدگی، زنگ‌زدگی، ضرب‌دیدگی و بدون تورم باشد و مشخصات و ترکیبات آن روی بدنه فلزی قوطی حک شده باشد.


- قبل از مصرف غذاهای بسته‌بندی شده دستورالعمل مندرج روی قوطی را با دقت مطالعه و اجرا کنید و از نگهداری قوطی‌های باز نشده در یخچال و محیط‌های مرطوب اجتناب کنید.


- در خانه این مواد را در محل سرد و خشک نگهداری کنید و از قرار دادن آنها داخل کابینت و درست بالای اجاق گاز یا زیر ظرفشویی یا گاراژ و زیر زمین مرطوب اجتناب کنید.


- بهتر است قبل از باز کردن قوطی کنسرو، درب آن را بشویید.


- اگر هنگام بازکردن قوطی مایع و یا کف از آن فوران کرد و یا دارای بوی متعفن بود، آن را مصرف نکنید و دور بریزید.

what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.