• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 9110)
يکشنبه 19/6/1391 - 16:21 -0 تشکر 553563
اصول چهل گانه تریز

 

تریز روشی نظام یافته برای پرورش خلاقیت است. این روش توسط آلتشولر که در اداره ثبت اختراعات روسیه کار می کرد، از مطالعه بیش از بیست هزار اختراع و دسته بندی نکات مشترک آنها به دست آمده است. با چک کردن اصول زیر در حل هر مسأله ای، تا حدودی اطمینان حاصل می شود که تمام نکاتی که ممکن است باعث ایجاد خلاقیت در حل مسأله شوند، مورد بررسی قرار گرفته اند. توجه به هر یک از این اصول می تواند جنبه هایی از خلاقیت را در حل مسأله بگنجاند:

يکشنبه 19/6/1391 - 17:36 - 0 تشکر 553687

چنان که در حال حاضر درباره تریز به عنوان یک دانش تخصصی تحقیقات وسیعی به عمل می‌آید و اصول و مفاهیم آن توسط بسیاری از دانشمندان، پژوهشگران، مدیران، مهندسان و کارشناسان رشته‌های مختلف علمی در جهت حل مسائل و ایجاد نوآوری‌ها به کار گرفته می‌شود و همچنان به سرعت در حال گسترش و تکامل است.
سنگ نماید.

يکشنبه 19/6/1391 - 17:36 - 0 تشکر 553689

آلتشولر به عنوان مخترع فنون اختراع و پایه گذار دانش تریز با تلاش و پشتکار بسیار جدی به مدت ۵۲ سال در راستای رشد و توسعه آن یکی از اصلی ترین و موثرترین بنیانگذاران علم خلاقیت شناسی و از بزرگترین دانشمندان قرن بیستم محسوب می‌شود. نقش و اهمیت نظریه تریز شاهکار علمی آلتشولر به قدری است که از جنبه‌ای می‌تواند در ردیف نظریه‌های علمی بزرگی مانند نظریه کوانتومی و نظریه نسبیت قرار گیرد و آلتشولر را با دانشمندان بزرگی مانند پلانک، انیشتین، شرودینگر، پیاژه و پائولینگ هم

يکشنبه 19/6/1391 - 18:8 - 0 تشکر 553864


عصاره تریز در 50 کلمه




در آموزش و یادگیری تریز این سئوال بسیار مهم واساسی است. در تریز اصول و روشهای مهم بسیاری وجود دارد؛


عصاره تریز چیست؟ 
در آموزش و یادگیری تریز این سئوال بسیار مهم واساسی است. در تریز اصول و روشهای مهم بسیاری وجود دارد؛ مانند:
40 اصل اختراع

76 راه حل اختراعی استاندارد

روند تحول نظامهای فنّی

ماتریس تضادهای آرتشولر

آریز، و غیره .

يکشنبه 19/6/1391 - 18:8 - 0 تشکر 553867

و اما هریک از اینها بسیار بزرگتر از آن است که بشود به عنوان عصاره اصلی تریز تلقی شود. عصاره تریز را نمی­توان در سطوح دستنامه ای و ابتدایی یافت؛ بلکه آن را باید در سطوح عمیق­تر فلسفی جستجو کرد.
برای استخراج عصاره تریز ابتدا باید از ساختار کلّی تریز را فهمید. میدانیم که:
تریز = روش شناسی + پایگاه دانش
و تریز دارای سه جنبه زیر است:
· روش شناسی (الف): دید تازه ای از فناوری
· روش شناسی (ب): روش تفکر برا ی حل مسئله
· پایگاه دانش: مجموعه ای از مثالها که روش شناسی (الف) را پیاده می کنند.
این نگرش روشن می سازد که عصاره تریز را می بایست در روش شناسی (الف) و (ب) یافت. آنچه که در زیر می آید برداشت من از عصاره تریز است که در 50 کلمه خلاصه شده است:
چکیده­ی تریز:

يکشنبه 19/6/1391 - 18:9 - 0 تشکر 553869


شناخت اینکه

تحوّل نظامهای فنی

در جهت افزایش ایده­آل

با غلبه بر تعارضات است

و معمولا با صرف کمترین منبع.

بنابراین، برای حل خلاق مسئله

تریز روشی دیالکتیک برای فکر کردن ارائه می­کند


يکشنبه 19/6/1391 - 18:9 - 0 تشکر 553873

یعنی:

درک مسئله به عنوان یک نظام

ابتدا تصوّر حل ایده­آل، و سپس

حل تعارضات.

من این برداشت را عمدتا از خلال مطالعه کتاب تریز اثر سالاماتوف(۲) به دست آوردم، و برای اولین بار

این عبارت فشرده را در اسلایدی در سخنرانی TRIZCON 2001 ارائه کردم. سپس آن را در وب سایتم

به عنوان یادداشت ویراستار در انتهای مقاله TRIZCON افزودم و ثبت کردم (انتهای همین مطلب را

ببینید).


يکشنبه 19/6/1391 - 18:9 - 0 تشکر 553877

اجازه بدهید این 50 کلمه را به طور خلاصه و از بالا به پایین شرح دهم:

قبل از هرچیز اظهار شده است که تریز یک «شناخت» است؛ به بیان دیگر،‌ «دیدگاه تازه ای» از فناوری است (یعنی همان روش شناسی (الف) فوق الذکر). با درمیان گذاشتن این شناخت، یا با نگریستن به فناوری از این منظر، می توانیم به جایگاه و منظر بسیار گسترده ای برسیم که نه تنها فناوری را در بر دارد، بلکه شامل علم، جامعه، زندگی ما و غیره است.


يکشنبه 19/6/1391 - 18:9 - 0 تشکر 553880

مهمترین شناخت این است که «نظامهای فنّی تحول می یابند». ما فناوری را عمدتا به عنوان نظامهای فنّی می­بینیم. هر نظامی از تعدادی اجزاء داخلی (یعنی خرده نظام ها) و روابط بین آنها تشکیل شده است و ممکن است به عنوان خرده نظامی از نظام برتر (super-system ) خود قلمداد شود. هر نظام فنّی دستخوش تحوّل می شود، یعنی اینکه در تاریح خود تغییر/توسعه می­یابد. این تحوّل روندهای عظیمی را شکل می دهد که شامل ابداعات بزرگی است. تحوّل ممکن است خود را در فازهای مختلف و راه های مختلف نشان دهد، مانند تولد، گسترش، ادغام، پیچیدگی و غیره.


يکشنبه 19/6/1391 - 18:10 - 0 تشکر 553883

نظام­های فنّی «در جهت افزایش ایده­آل ها» متحول می شوند. این شناخت به عنوان «قانون اصلی تحوّل» خوانده می شود. سالماتوف ایده آلی­بودن (Ideality ) را اینگونه تعریف می­کند: «عملکرد اصلی تقسیم بر (ماده + انرژی + اندازه)» و گاه آن را «عملکرد مفید تقسیم بر (هزینه + عملکرد مضر) تعریف می کند. این تعاریف دارای طبیعتی کیفی هستند. شناخت اصلی در اینجا این است که در کل شکلهای مختلفی از تحول را می­توان به عنوان حرکت­هایی در مسیر افزایش ایده­آل بودن مشاهده کرد. این شناخت پایه پیش بینی ما و ایجاد نظامهای فنی آینده را شکل می دهد.

يکشنبه 19/6/1391 - 18:10 - 0 تشکر 553885


تحوّل فقط «با غلبه بر تضادها» رخ می دهد. در ابتدا تضادها به صورت فاصله های موجود بین تقاضا و عرضه (یا عملکردهای جاری تکنولوژیکی) ظاهر می شوند. چنین تضادهایی همینکه به عنوان مانع/رادع شناخته شدند، برای اندک زمانی به نوعی نادیده گرفته می شوند، اما بعد با ابتکارات خلاقانه­ای بر آنها غلبه می شود. در نظامهای فنی، این ابتکارات خرده گامهای تحول را شکل می دهند.


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.