• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 14681)
پنج شنبه 17/5/1392 - 22:27 -0 تشکر 630472
آموختن به کودکان درباره خدا(مطلب تولیدی 2)



اکثر کودکان با طرح سوالاتی غیر منتظره درباره ی خدا موجب شگفتی بزرگسالان می شوند.

خدا کیست؟


خدا کجا زندگی می کند؟

خدا را که آفرید؟...

در واقع کودکان با ذهنی کنجکاو زاده می شوند و می خواهند هر چیز این جهان را دریابند.تفسیر فردی هر کس از خدا در طول زندگی وی دچار تغییر و تکامل می شود.پاسخ های شما به سؤالات فرزندتان معمولاً با درک و تفسیر فردی شما از خداوند ارتباط نزدیکی دارد.انسان از طریق نیاز ها و سؤالاتی که دارد با جهان پیرامون خود ارتباط برقرار می کند. چه، کجا،چگونه و چرا اولین لغاتی هستند که کودکان فرا می گیرند.تمام والدینی که فرزندانی 4 تا 5 ساله دارند،به خوبی از این امر آگاهند.هنگامی که با فرزندتان درباره خدا سخن می گویید و راز خدا و خلقت را برای او آشکار می سازید ،راه های ساده ای وجود دارد که به شما کمک می کند پاسخ هایی بسیار ساده و قابل فهم به آنها بدهید.

با من همراه باشید

سه شنبه 5/6/1392 - 18:14 - 0 تشکر 637835

نوجوانی





در این سال ها، نوجوانان به آنچه اطرافیان در طول زندگی درباره خدا گفته اند، فکر می کنند. گاهی نیز نسبت به تعالیم مذهبی تردید دارند یا اعتراض می کنند. در چنین حالتی، والدین باید از سخنرانی اجتناب کنند و یادشان باشد که تردید مقدمه ایمان است و پرسیدن و اعتراض کردن همواره مفید است. باید با نوجوانان طوری درباره خدا حرف زد که با مشکلاتشان مرتبط باشد. وقتی نوجوانان احساس بی ارزشی یا ناامنی می کنند، این پیام را به آن ها بدهید که هر انسانی نزد خدا ارزش بسیار دارد. به عبارت دیگر، خداوند همان قدر که یک دختر زیبا و ثروتمند را دوست دارد، یک دختر نازیبا و فقیر را هم دوست دارد. زمانی که نوجوانان با فشار مداوم هم سن و سال های خود به انجام کارهایی چون استفاده از مواد مخدر، ارتباط با جنس مخالف، دزدی و سایر اعمال خلاف مواجه می شوند، شما می توانید از خدا به عنوان معیاری مطلق برای سنجش اعمال انسان ها حرف بزنید: «خداوند بر کارهای درست و غلط ما نظارت دارد و به همان اندازه به ما پاداش یا جزا می دهد».



شما می توانید نوجوان را آگاه کنید که باید در برابر این فشارها بایستد و بر احساسات خود غلبه کند و تصمیمات اخلاقی درست بگیرد.

سه شنبه 5/6/1392 - 18:28 - 0 تشکر 637837

مهم‌ترین و شایع ترین پرسش‌های کودکان دربارة‌ خدا عبارتند از:

۱- خدا کیست و چیست؟ برای پاسخ به این سؤال، باید از اوصاف خداوند و مقایسة او با دیگران استفاده کرد:‌ خدا کسی است که مهربانی‌اش از پدر مادر هم بیشتر است. او کسی است که از پدر و مادر هم بیشتر از تو مراقبت می‌کند. خدا از قوی‌ترین کسی که می‌شناسی هم قوی‌تر است.

۲- خدا کجاست؟ خدا همه‌ جا است.

۳- چه طور و چگونه خدا همه جا هست؟ خدا مثل ما انسان‌ها نیست که فقط رد یک جا هستند. او قدرتی دارد که می‌تواند همه جا باشد؛ مثل سخنران تلویزیون که در همة خانه‌ها او را می‌بینند.

۴- اگر خدا همه جا هست، چرا او را نمی‌بینم؟‌ خیلی چیزها مانند هوا، گرما و برق را نمی‌بینیم؛‌ اما وجود دارند. فرزندی همین سؤال را از پدر خود می‌پرسد. پدر لیوانی آب و دو حبه قند می‌آورد و مقابل دیدگان فرزند، آن دو حبه قند را داخل آب در لیوان قرار می‌دهد و آن ها را در آب حل می‌کند؛ آن گاه می‌پرسد:‌ آیا حبه‌های قند داخل لیوان هستند یا از آن خارج شده‌اند؟ فرزند پاسخ می‌دهد: داخل لیوان هستند. پدر:‌ آیا تو آن را می‌بینی؟‌فررزند: خیر. پدر: آنها داخل لیوان هستند؛‌ اما با چشم دیده نمی‌شوند؛ خدا هم این گونه است.

۵- خدا چقدر بزرگ است؟ نمی‌دانم چقدر بزرگ است؛ اما می‌دانم که هیچ چیز در دنیا بزرگتر از خدا نیست. خدا از همه بزرگ ترین کسی که تو می‌شناسی بزرگتر است.

۶- لباس‌های خدا چه اندازه است؟ خدا مثل ما آدم‌ها نیست که لباس بخواهد.

۷- اگر خدا بالا هست، چرا پاهای او را نمی‌بینیم؟ خدا مثل ما آدم‌ها نیست که پا داشته باشد. گذشته از این، ما خدا را با چشم نمی‌بینیم.

۸- اگر خدا همه جا هست، چرا به آسمان نگاه می‌کنیم؟ برکت‌های خدا مثل باران، از آسمان فرود می‌آید. ما آدم‌ها،‌ جاهای بلند را بهتر می‌دانیم؛ به همین دلیل، نفر اول مسابقه در کشتی، بر روی سکوی بالاتر می‌ایستد.



۹- خدا که بزرگ است، چگونه در قلب ما جا می‌گیرد؟ همان طور که پدر و مادرت در قلب تو هستند.

۱۰-آیا خدا در جاهای بد مانند توالت هم هست؟ بله، خدا همه جا هست. توالت از نظر ما آدم‌هابد است؛ ولی از نظر خدا بد نیست؛ چون او همه چیز را آفریده است؛ مانند مامان که وقتی برادر کوچولویت را تمیز می‌کند، بدش نمی‌آید.

۱۱- خدا را چه کسی آفریده است؟ خدا همیشه بوده، و ما به این مطلب ایمان داریم و در پی دلیل آن نمی‌رویم؛ مانند این که تو ایمان داری هیچ گاه از روی زمین بلند نمی‌شوی؛ ولی دلیل آن را هم نمی‌دانی.

سه شنبه 5/6/1392 - 21:28 - 0 تشکر 637917

در رابطه با مفهوم خدا، کودک وی را موجودی مادی و حتی به صورت یک انسان تصور می کند. بنابراین برای خدا دست و پا و سر و صورت قائل است. همچنین برایش خانه ای تصور می کند که همان بهشت است و از آنجا به کارهای ما نگاه می کند و مواظب ماست، یا از بهشت به زمین می آید تا کارهای ما را درست کند. یا بهشت را باغ یا پارک بزرگی می داند که انواع وسایل بازی و خوراکی دارد و می توان در آنجا بازی کرد و خوشحال شد و یا در مورد جهنم، آن را جایی می داند که آتش زیادی در آن وجود دارد و یا در مورد شیطان او را یک آدم زشت تصور می کند که روی سرش شاخ دارد. البته باید متذکر شد کودک این موضوعات را براساس گفته ها و شنیده ها تصور می کند.


تصویر کودکان از خدا بسیار متأثر ازتصویری است که از والدین خود دارند. اگر کودکی والدین خود را قابل اعتماد، مهربان و قابل دسترسی بداند، احتمالا خدا را نیز دارای چنین صفاتی خواهد دانست. از سوی دیگر، اگر والدین خود را خشن، بی تفاوت و بی انصاف بداند، دربارة خدا نیز چنین تصوراتی خواهد داشت. والدین، در نحوة درک فرزندشان از خدا، بیشترین تأثیر را دارند. به همین خاطر والدین باید صداقت و صراحت داشته باشند، مساوات را رعایت کنند، دروغ نگویند، همدم فرزندانشان باشند، اگر دچار مشکلی شدند به آنها کمک کنند و… تا تصویر مناسبی از والدین خود داشته باشد تا در هنگام تطبیق خدا به پدر و مادر، تصویر نیکی از خدا در ذهن او مجسم شود .به لحاظ عاطفی بهتر است در این سنین خداوند را با صفات رحمت و رحمانیت معرفی کنیم و نه با صفات قهریت.

سه شنبه 5/6/1392 - 21:29 - 0 تشکر 637918

سؤالات کودک را جدی بگیرید و قبل از پاسخ دادن به آنها مدتی دربارة شان فکر کنید، چون علاوه بر پختگی جواب، تفکر کردن را هم به کودک آموخته اید. در ضمن زمان مناسب را هم برای پاسخ دادن به آنها انتخاب کنید. برای پاسخ به سؤالات آنها از مثال استفاده کنید، ولی همواره تأکید بورزید که پاسخ کامل سؤالاتش را نمی دانید، چون هر تفسیری که از خدا ارائه کنید یا هر پاسخی که به سؤالات او بدهید خداوند را در پاسخهای خودتان محدود کرده اید. مثلا به فرزندتان بگوئید: “من نمی دانم خداوند چقدر بزرگ است، ولی می دانم که هیچ چیزی در این عالم، بزرگتر، قویتر و بهتر از او نیست، خداوند عظیم تر از آفتاب است، بزرگ تر از خانه و وسیعتر از آسمانهاست. او بندگان خود را دوست دارد.”

سه شنبه 5/6/1392 - 21:32 - 0 تشکر 637919

توصیف خدا را نباید منحصر در ساعات معینی کرد، بلکه باید از هر فرصتی بهره برد. مثلا با آمدن باران و برف، با شکفتن گلهای مدرسه، با دیدن نوزاد حیوانات و با هر جلوه و زیبائی که در طبیعت به چشم می خورد، باید یاد خدا را در خاطر کودکان زنده کرد و آنان را دوستدار و خواستار خدا ساخت، زیرا قرآن بهترین راه خداشناسی را مشاهدة آیات و پدیده های جهان می داند. با ذکر نعمت های الهی باید ذهن کودک را به خدای مهربان متوجه کرد و عاطفه و محبت آنان را نسبت به خدائی که همه را آفریده است و به همه کمک می کند جلب نمود. برای کودک می توان زندگی دقیق زنبور عسل و مورچه ها را مثال زد.مثلا شما از زندگی دقیق زنبور عسل اطلاعاتی را کسب کنید و بعد به او بگویید:راستی چه کسی این موجودات ریز را آفریده و به آن ها تعلیم داده تا چنین منظم باشند؟


سه شنبه 5/6/1392 - 21:34 - 0 تشکر 637920

یکی دیگر از روش های پاسخگویی به سوالات کودکان درباره خدا مثالهای آسان با توجه به سن کودک است. مثلا کودکی از ما درباره خدا سوال می کند که:
اگه خدا همه چیز را خلق کرده پس چه کسی خدا را خلق کرده؟جوابی که ما می توانیم به آن کودک دهیم :
تا به حال شده که مادرت غذایی درست کند و غذا شور شده باشد کودک می گوید آری ,می گوییم علت شور شدن غذا چیست؟ کودک می گوید بخاطر نمک است,می پرسیم شوری نمک بخاطر چیست؟ کودک اندکی فکر می کند و می گوید: شوری نمک به خاطر خود نمک است چیزی نمک را شور نکرده در این موقع به او می گوییم, خدا هم همه چیز را خلق کرده اما وجود خودش بخاطر چیز دیگر نیست بلکه به خودش است.


یکی، پسر پنج ساله اش را پیش امام صادق علیه السلام برد وگفت: این بچه، من رو کلافه کرده همش می پرسه که خدا رو به من نشون بده .من نتونستم جوابش رو بدم
امام فرمودند: من به اون یاد میدم و امام بدون اینکه اون بچه متوجه بشه به یکی گفت که لیوانی رو برداره و با آب و شکر یک آب شیرین درست کنه و بیاره وقتی که اوردند به اون بچه دادند تا بخوره وقتی که خورد از اون کوچولو پرسید: چه مزه ای داره؟
گفت: شیرینه حضرت پرسید:چرا شیرینه؟ اون گفت:حتما قند یا شکر توی اون ریختند امام از اون خواست تا شکر رو نشون بده ولی اون بچه جواب داد: چیزی پیدا نیست امام پرسید: پس از کجا متوجه شدی؟ اون بچه ی باهوش گفت: از مزه اش
امام به اون آفرین گفت و فرمودند: خدا هم در این عالم حضور دارد و همان لذت هایی که از مشاهده ی کوه‌، دشت، طبیعت، از خوردنی ها و دیگر زیبایی ها می بری بیان گر حضور خالق آنها یعنی خداست که با چشم نمی توان او را دید بنابراین همه ی این نعمت ها و لذت ها از جانب خداست همانطور که شیرینی آب لیوان به سبب وجود شکری است که دیده نمی شود.

سه شنبه 5/6/1392 - 21:39 - 0 تشکر 637921

نتیجه گیری:






یاد دادن خداپرستی به بچه ها، مثل یاد دادن دوچرخه سواری است. شما ابتدا دوچرخه را راه می اندازید، بعد وقتی بچه می خواهد پا بزند، او را روی دوچرخه نگه می دارید. در نهایت خود اوست که باید دوچرخه سواری کند. بهترین کار شما این است که از سنین پایین شروع کنید. اعتقادات خود را برای او بگویید، برایش مثال بیاورید و ایمانتان را در اختیار نیاز کودک به شناخت و درک خدا قرار دهید. به این ترتیب، نیروی معنوی و اخلاقی قدرتمندی به آن ها می دهید که یک عمر دوام خواهد آورد.

يکشنبه 10/6/1392 - 2:36 - 0 تشکر 638782

معرفی کتاب:






خدا چه رنگى است ؟ خدا كجاست ؟ آیا خدا هم شیرینى دوست دارد ؟ خدا كامل است ، یعنى چه ؟ آیا مى‏توان با خدا تلفنى حرف زد ؟ چرا خدا جن‏ها را آفریده تا آدم‏ها را اذیت كنند ؟ آیا خدا ما را دوست دارد ؟ پرسش‏هاى مربوط به خدا ، از مهم‏ترین و اصلى‏ترین و مطرح‏ترین پرسش‏هاى كودكان و نوجوانان است .كتاب خداشناسى قرآنى كودكان كه حاصل تلاش حجت‏الاسلام حیدرى ابهرى است به 40 سؤال مهم در این زمینه پاسخ داده است . این كتاب از یك سو به معارف ناب قرآنى تكیه دارد و از سوى دیگر با ادبیات ویژه كودكان و نوجوانان نگارش یافته است . نویسنده كتاب ، نه به بهانه ساده‏نویسى ، از طرح دیدگاه‏هاى توحیدى بزرگان دین چشم‏پوشى كرده و نه با تفصیل مباحث از ادبیات ویژه و نیاز مخاطبان آن دور گشته است . امید آن كه این اثر مورد توجه مربیان ، معلمان ، پدران و مادران گرامى قرار گیرد و آنان را در پاسخگویى به پرسش‏هاى فرزندان عزیز سرزمین اسلامى‏مان یارى دهد .

يکشنبه 10/6/1392 - 11:54 - 0 تشکر 638918

معرفی کتاب:



عنوان فرعی : خداشناسی قرآنی شکوفه ها(بررسی ده صفت خداوند)
پدید آورنده : حیدری ابهری غلامرضا
نوبت چاپ : ششم
تاریخ انتشار : 1392/4/10
شمارگان : 3000
قیمت پشت جلد به تومان : 16,000
قطع کتاب : خشتی
زبان : فارسی/انگلیسی
گروه سنی : کودک

ایمان به خدا، مهم ترین پیام پیامبران و اصلی ترین ویژگی ادیان آسمانی و اثر گذارترین عقیده در روح و روان آدمی و رفتار و کردار اوست. انسان مؤمن به خدا، همواره خود را در برابر آن موجود برتر، مسؤول و متعهد می بیند و برای به دست آوردن خشنودی خدا و دوری از خشم او، تک تک رفتارهای خود را زیر نظر می گیرد. تربیت صحیح دینی، تنها در سایه ی تقویت این اعتقاد و تثبیت این ایمان انسان ساز میسر می گردد. انسان دور از خدا، هرگز به سر منزل مقصود نخواهد رسید و قلبی که با یاد خدا آرامش نیابد طعم آسایش حقیقی را نخواهد چشید. ارزش های اخلاقی و رفتارهای شایسته تنها در سرزمین وجود مؤمن دلبسته به خدا جوانه خواهد زد و به بار خواهد نشست. کسی که خدا را در همه حال حاضر و ناظر ببیند، با گناه خود را آلوده نمی سازد. کسی که خـدا را روزی دهنـده ی خـود می بینـد، اسیر غــم ها و دلتنگـی ها نمـی گردد ودست نیاز پیـش این و آن دراز نمـی کند. انسـان مؤمن به رحمـت پروردگار هرگز در دام ناامیـدی نمی افتد و اگر همه ی درها نیز به روی او بسته شود احساس یاس و ترس نمی کند. بنده ی دلبسته به پاداش های الهی و کرم خداوند بزرگ از کمک به بندگان او دریغ نمی ورزد و موحدی که عزت را تنها از آن خدا می داند وبس، برای رسیدن به عزت، تن به ذلت نمی دهد و برای جلب توجه دیگران، بر سر راه دیگران دام نمی گستـراند. آن که همـه ی داشته هایش را از خـدا می داند، زبان به دروغ نمی آلاید، دست به سوی حرام نمی برد و چشم خدا داده را در راه نافرمانی خدا به کار نمی گیرد. مسلمانی که توحید و یکتاپرستی دلش را روشن کرده باشد، در ظلمت خود کم بینی و خودبزرگ بینی و ترس از خلق و ستم بر مردم و سرکشی و سرافکندگی فرو نمی غلتد. ایمان به خدا مانند درخت تن آوری است که اگر در سرزمین وجود کسی ریشه کرد میوه ی نیکوکاری و شادابی و امیدواری را به بار می آورد و آدمی را از خاک به افلاک می رساند. مجموعه ی «به من بگو خدا کیست؟»، اثری است که از یک سو، با ارائه ی یک دوره خداشناسی متناسب با کودک به تقویت بنیان تربیت دینی می پردازد و از سوی دیگر، بر دریافت های توحیدی و فطری کودکان که هنوز با شبهه ها و اندیشه های ناپاک آلوده نگشته تأکید می کند. ضمن آنکه این مجموعه به بخشی از مهم ترین پرسش های کودکان درباره ی خدا و صفات او پاسخ می دهد. روشن است که این مجموعه برای پاسخگویی به همه ی پرسش های کودکان کافی نیست، در این زمینه می توانید از کتاب خداشناسی قرآنی کودکان به قلم نویسنده ی مجموعه حاضر بهره ببرید

دوشنبه 11/6/1392 - 1:7 - 0 تشکر 639106

معرفی کتاب






از آن جا که مـا انسـان ها، پیوسته نظاره گر ویژگـی های خود و دیگـر انسـان ها هستیـم، گاه چنیـن می پنداریم که دیگر موجودات نیز مانند ما هستند و شرایطـی مانند ما دارند. این حالت، در کـودکانی که از تخیل قوی تری برخوردارند، بیشتر است. آن ها برای ماشین هایی که می کشند، چشم و دهان و ابرو می گذارند و دیگر اشیاء و جانوران را نیز در بسیاری از ویژگی ها، همانند خود می پندارند. قرآن کریم اهتمام فراوانی دارد که این همانند سازی، درباره ی خدا صورت نپذیرد و انسان ها را از همانند دانستن خدا با آدمیان بر حذر می دارد. آیاتی که به نفی تولد، مرگ و جسمانیّت از خدا می پردازند، با همین هدف نازل شده اند. اگر خدا، مانند یکی از ما انسان ها باشد، دیگر آن خدایی نخواهد بود که شایسته ی پرستش است و در روزهای سخت زندگی، انسان باید به او تکیه کند و چشم امید به او داشته باشد. شناخت صحیح صفات خدا، یک بحث صرفاً اعتقادی و جدا از آثار تربیتی و رفتاری نیست. شناخت عظمت خدا، سرمایه ی انسان باایمان را در توکل، تقوا و استقامت در مسیر حق زیاد می کند و بر استواری گام های او در راه دین، می افزاید. قدم اول در شناخت عظمت پروردگار، رها شدن از همانند سازی او با بندگان است. یکی از پرسش های کودکان درباره ی خدا، احتمال مرگ درباره ی خداست. این پرسش که زاییده ی همان حالت همانند سازی است، در ذهن بسیاری از کودکان شکل می گیرد. کتاب «خدا هرگز نمی میرد» منشأ مرگ را در موجودات جهان بررسی می کند و با تکیه بر دیگر صفات خدا، روشن می سازد که چرا خدا نمی میرد. البته سرمایه ی اصلی ما در بحث خداشناسی برای کودکان، دریافت های فطری آنان است. در عین حال، کتاب حاضر با ذکر استدلال هایی که در ظرفیت ذهنی کودک باشد، او را با خدا و صفات او آشنا می کند. کودک ما، هر چه بیشتر از جمال و جلال و کمال الهی بداند، دلدادگـی اش به پروردگار فـزونی می گیرد و در تبعیـت از فـرامین او، از انگیـزه ی قـوی تری برخـوردار می شود.

عنوان فرعی : خداشناسی قرآنی شکوفه ها {اینکه خداوند همیشه زنده است}
پدید آورنده : حیدری ابهری غلامرضا
نوبت چاپ : ششم
تاریخ انتشار : 1392/4/12
تاریخ اولین چاپ : 1387/06/27
قیمت پشت جلد به تومان : 1,800
تعداد صفحات : 12
قطع کتاب : خشتی
زبان : فارسی/انگلیسی
گروه سنی : کودک

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.