• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 632
تعداد نظرات : 188
زمان آخرین مطلب : 4960روز قبل
كودك

- مواردی را که کودکان بزرگتر می توانند به کودکان کوچکتر کمک کنند، نام ببرید؟

1. به او غذا بدهند.
2. با او بازی کنند.
3. صورتش را تمییز کنند.
4. در مواقع لزوم، او را به توالت ببرند و پس از توالت، دستهایش را با آب و صابون بشویند.
5. او را از خطرات و حوادث دور نگهدارند.
6. دندانهای کوچولو را تمییز کنند.



  2- در پیشگیری از حوادث کودکان، بزرگتر چه نقشی را می توانند ایفا کنند؟

آنها می توانند برادران و خواهران کوچکتر خود را یاری دهند تا مواظب آتش و چیزهای داغ باشند. بچه های بزرگتر می توانند در هنگام آشپزی مادر و یا در فصل زمستان، کوچکترها را از نزدیک شدن به وسایل گرماسوز، دور نگهدارند. در نقاط شلوغ و پر ترافیک، بچه های بزرگتر، می توانند مواظب بچه های کوچکتر باشند. وقتی سانحه ای اتفاق افتاد، بچه ها می توانند بسیاری از کمکهای اولیه را فراگیرند و بچه های مدرسه می توانند با کمک والدین و ملعمان خود جعبه کمکهای اولیه برای درمان جراحات و بریدگیها، فراهم کنند.  



  3- کودکان بزرگتر چه نقشی در بازی با کودکان کوچکتر دارند؟

کودکان از طریق بازی، می آموزند که چگونه زندگی کنند و از این راه، تواناییها و حواس خود را پرورش می دهند. آنها وقت زیادی را با برادران وخواهران خود می گذرانند و در صورتی که با بچه های بزرگتر بازی می کنند به رشد حواس آنها نیز کمک می کنند. این کار را با علاقه و مسؤولیت بیشتری انجام می دهند.  



  فصل 10
بهداشت کودکان معلول
1- معلولیت را تعریف کنید؟

معلولیت، به ناتوانی در انجام تمام یا قسمتی از فعالیتهای عادی زندگی فردی یا اجتماعی به علت وجود نقصی مادرزادی یا اکتسابی، در قوای جسمانی یا روانی اطلاق می شود.  



  2- انواع معلولیتها را نام ببرید؟

1. معلولیتهای جسمی شامل موارد زیر است:
الف: معلولیتهای حواسی مانند نابینایی و ناشنوایی؛
ب: معلولیتهای حرکتی شامل انواع نقص عضوها، ضایعات نخاعی و ناهنجاریهای مربوط به اسکلت و عضلات؛
ج: معلولیت احشای داخلی: شامل ناهنجاریهای قلبی ـ عروقی، تنفسی، کلیوی و غیره؛
2. معلولیت ذهنی شامل موارد زیر است:
الف: عقب ماندگی ذهنی
ب: بیماری روانی
 



  3- علل معلولیتها، به چند دسته تقسیم می شوند؟

1. معلولیتهای اکتسابی
2. معلولیتهای مادرزادی

4- معلولیتهای اکتسابی را توضیح دهید؟

در اثر تصادفات، حوادث یا بلاهای طبیعی، جنگ، آتش سوزی، مسمویتها و یا بیماریهای مزمن و عوارض ناشی از آنها، فرد ممکن است دچار این معلولیت گردد.
 



  5- معلولیتهای مادرزادی را توضیح دهید؟

علل معلولیت مادرزادی را به طور کلی به دو دسته تقسیم می کنند:
عوامل دوران بارداری: نظیر عوامل ژنتیکی، سوء تغذیه مادر، سن بالای مادر، رعایت نکردن بهداشت دوران بارداری، اشعه، دارو، بیماری مادر، استعمال دخانیات.
عوامل هنگام زایمان: زایمان مشکل و طولانی، زایمانهای غیربهداشتی، ضربات وارده به نوزاد هنگام تولد.
 



  6- راههای پیشگیری از معلولیتها، را توضیح دهید؟

پرهیز از ازدواجهای فامیلی، مراقبتهای دوران بارداری، تغذیه صحیح مادر، اجتناب از باردار شدن در سنین بالای 35 سال و زیر 18 سال، مصرف نکردن دارو در هنگام بارداری، اجتناب از در معرض اشعه قرار گرفتن و انجام زایمان در شرایط کاملاً بهداشتی و تحت نظر فرد دوره دیده از جمله اقداماتی است که می تواند از بسیاری از معلولیتها پیشگیری نماید.  



  7- برخورد خانواده با افراد معلول باید چگونه باشد؟

درک این نکته، مهم است که اگرچه ممکن است فرد معلول با دیگران تفاوت داشته باشد ولی تکیه بر ناتوانی فرد، نه تنها کمکی به وی نمی کند بلکه بر مشکلات وی خواهد افزود. افراد معلول، غالباً مشکلاتی دارند که مانع انجام برخی از فعالیتهای آنها می شود یا احتمالاً آنها بعضی از کارها را به شکل دیگری انجام می دهند، اما اکثر افراد معلول نیز می توانند پس از آموزش لازم، بسیاری از فعالیتهای عادی زندگی را با اندک تفاوت یا آهسته تر از دیگران انجام دهند. آنچه یک معلول نیاز دارد پذیرفتن و باور کردن تواناییهای اوست نه غصه خوردن برای ناتوانی وی.

8- علت معلولیتهای جسمی و حرکتی چیست؟ و چگونه باید با آنها برخورد کرد؟

افراد مبتلا به ضایعات نخاعی، معمولاً از ناحیه پا دچار ناتوانی هستند و فلجهای مغزی می تواند هر یک از اندامها یا همه آنها را مبتلا سازد. بیماریها، حوادث و تصادفات نیز می توانند سبب بروز نوعی نارسایی حرکتی در فرد گردند. در برخورد با معلول جسمی باید ضمن توجه به محدودیتهای حرکتی فرد، دیگر تواناییهای او در حدی تقویت شود که حتی الامکان بتواند نارساییها را جبران کند.
 



  9- با افراد نابینا چگونه باید برخورد کرد؟

در برخورد با فرد نابینا باید تلاش نمود تا در صورت وجود بینایی حتی به صورت جزئی، با استفاده از روشهای مناسب، مهارتهای فرد را در استفاده از آن بالا برد. تقویت حواس دیگر فرد، وی را در مواجهه با عوامل محیطی موفقتر می سازد.
وضعیت زندگی و اثاثیه منزل، باید به نحوی چیده شود تا نابینا بتواند به راحتی وسایل مورد نیاز خود را پیدا کند. خوشبختانه امروزه با استفاده از الفبای بریل، نابینایان می توانند با سواد شده، بخوانند و بنویسند.
 



  10- با افراد ناشنوا چگونه باید برخورد کرد؟

در برخورد با افراد ناشنوا باید آرام و شمرده صحبت کرد و موقع صحبت روی خود را به سمت فرد نگهداشت تا بتواند با لبخوانی منظور ما را درک کند. صحبت با صدای بلند باعث می شود که وی نتواند منظور ما را به خوبی درک کند. چون در این حالت، لبخوانی مشکل می شود.

11- به چه افرادی عقب ماندگان ذهنی می گویند؟

عقب ماندگان ذهنی، افرادی هستند که از نظر فعالیتهای ذهنی، نسبت به همسالان خود نارسایی دارند و عقب مانده اند. در نتیجه از نظر توانایی یادگیری، همسازی با محیط، بهره برداری از تجربیات، درک مفاهیم، قضاوت و استدلال صحیح، به درجات مختلف محرومند.
 



  12- عقب ماندگان ذهنی به چند گروه تقسیم می شوند؟

1. آموزش پذیر
2. تربیت پذیر
3. حمایت پذیر
 



  13- عقب ماندگان ذهنی آموزش پذیر، چگونه افرادی هستند؟

بهره هوشی این افراد، بین 70-50 است. این گروه، به طور کلی چه به لحاظ حرکات و حواس و چه به لحاظ روانی، از کودکان عادی کندتر هستند. سازگاری اجتماعی این افراد، به شرایط محیطی آنها بستگی دارد. در برخورد با این افراد، باید متوجه محدودیتهای ذهنی آنها بود. انتظارات والدین نیز باید با توجه به شرایط ذهنی آنها باشد.  



  14- عقب ماندگان ذهنی تربیت پذیر، چگونه افرادی هستند؟

بهره هوشی این گروه، بین 50- 25 است. به لحاظ عاطفی وضع بسیار متغیری دارند. معمولاً وقتی چیزی را طلب می کنند مهربان و مطیع هستند، لیکن در مقابل مخالفتهای دیگران حملات خشم و غضب و عصبانیت شدید از خود بروز می دهند. توانایی ذهنی این افراد در هر سنی که باشند در حد تواناییهای ذهنی کودک 7-6 ساله باقی می ماند. والدین، در برخورد با آنها باید به توانایی ذهنی آنها توجه نمایند و در هر حال، توجه داشته باشند که اگرچه از لحاظ جسمی، روز به روز بزرگتر می شوند ولی در تواناییهای ذهنی، همچنان محدودیت دارند.  



  15- عقب ماندگان ذهنی حمایت پذیر چگونه افرادی هستند؟

بهره هوشی این گروه، در حد 25 و کمتر از آن است. به لحاظ ظاهر، وضع چهره اغلب این کودکان غیرعادی است و توانایی کنترل خود را ندارند. در اکثر موارد آب دهانشان از گوشه لبها به طرف خارج سرازیر است. بسیاری از آنها از لحاظ ایستادن و راه رفتن مشکل دارند. به لحاظ عاطفی نیز حالت بی تفاوت دارند. با آموزشهای مناسب از طریق به کارگیری مکانیسم شرطی در بعضی از این افراد، آنها می توانند در برخی امور شخصی همکاری کنند؛ ولی در هر حال در اکثر موارد برای زنده ماندن، محتاج حمایت دیگران هستند

شنبه 28/9/1388 - 9:26
كودك

تغذیه کودکان

1- زمان شروع تغذیه با شیر مادر را توضیح دهید؟

تغذیه نوزاد با شیر مادر بهتر است تا نیم ساعت پس از تولد و روی تخت زایمان شروع شود. در چند روز اول پس از زایمان، شیر مادر به صورت آغوز یا ماک است و شروع به موقع شیردهی سبب می شود که نوزاد از تمام مزایایی که آغوز دارد بهره مند شود. شروع هرچه زودتر شیردهی سبب تحریک پستان و تولید شیر می شود.



  2- شیر مادر دارای چه ترکیبی است؟

شیر مادر بهترین ترکیب شیمیایی از پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامینها و املاح لازم برای رشد کودک است. شیر مادر بیش از 100 ترکیب شیمیایی مختلف با نسبتهای متفاوت است که از لحاظ هضم و جذب، برای نوزاد بسیار مناسب می باشد.  



  3- خواص ضد میکروبی و ایمنی بخشی شیر مادر را توضیح دهید؟

در شیر مادر، علاوه بر مواد مغذی، موادی وجود دارد که کودک را در مقابل عفونتها مقاوم می کند. از این رو، کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند خیلی کمتر به اسهال و سرماخوردگی و سایر بیماریهای شایع مبتلا می شوند.  



  4- خواص بهداشتی شیر مادر را توضیح دهید؟

شیر مار همیشه تازه و در دسترس است و عاری از هرگونه آلودگی و میکروب می باشد. شیرهای دیگر به راحتی ممکن است آلوده شوند. این آلودگیها ممکن است از ظرف، از دست شخص، قاشق و غیره منتقل شود در حالی که شیر مادر مستقیماً از پستان وارد دهان طفل شده، امکان آلودگی ندارد.  



  5- مزایای شیردهی مادر را شرح دهید؟

- شیردهی باعث می شود وزن و اندام مادر زودتر به حالت طبیعی برگردد.
- مادرانی که فرزندشان را با شیرخود تغذیه می کنند کمتر به سرطان سینه و تخمدان مبتلا می شوند.
- اگر مادری به طور مرتب شیردهی داشته باشد، احتمال حاملگی زودرس و ناخواسته نیز کمتر می شود.
- شیر مادر خریدنی نیست و هیچ هزینه ای برای خانواده ندارد.
 



  6- آیا برای شیر دادن، باید برنامه منظمی وجود داشته باشد؟

شیر دادن به کودک احتیاج به برنامه منظمی ندارد. هر وقت کودک گرسنه است چه روز و چه شب و با هر فاصله ای، باید به او شیر داده شود. مدت مکیدن شیرخوار را نباید محدود کرد. باید اجازه داد شیرخوار تا هر وقت بخواهد پستان را بمکد و خود او، پستان را رها کند.  



  7- روش تغذیه نوزاد از پستان مادر را توضیح دهید؟

مادر باید در زمان شیر دادن کاملاً راحت باشد. اگر در روزهای اول پس از زایمان نشستن برای مادر مشکل باشد می تواند در حالت خوابیده به نوزاد شیر دهد. بهتر است مادر قبل از شیردهی دستهای خود را با آب و صابون بشوید. اما روزانه تنها یک بار شستن پستانها با آب کافی است و لازم نیست از صابون استفاده شود. اگر پستان به طرز صحیحی در دهان کودک قرار داده نشود ممکن است درد، زخم و ترک خوردگی پستان را به همراه آورد.  



  8- در اولین هفته شروع تغذیه تکمیلی بهتر است از چه مواد غذایی استفاده شود؟

بهتر است از فرنی آرد برنج استفاده شود که ابتدا یک قاشق مرباخوری در روز و کم کم روزانه 10 قاشق مرباخوری کافی است.  



  9- از هفته سوم چه مواد غذایی را می توان به کودک داد؟

پوره، مثل پوره سیب زمینی، هویچ، نخود فرنگی و لوبیاسبز را می توان به شیرخوار داد. بهتر است کمی روغن به پوره اضافه نمود تا نیروی بیشتری به کودک بدهد.  



  10- دادن ماست را از چند ماهگی می توان شروع کرد؟

از 8 ماهگی  



  11- نشانه های کافی بودن شیر مادر چیست؟

بهترین چیزی که می تواند به مادر کمک کند تا از کافی بودن شیرخود مطمئن شود اضافه شدن وزن شیرخوار است. در ماههای اول، اگر وزن شیرخوار هر ماه 500 گرم بیشتر از وزن ماه قبل باشد، تغذیه خوبی داشته و شیر مادر کافی بوده است. از دیگر نشانه هایی که کافی بودن شیر مادر را نشان می دهد، تعداد کهنه هایی است که کودک در طول روز خیس می کند. اگر شیرخوار فقط از شیر مادر استفاده می کند و غذا یا مایعات دیگری نمی خورد و روزانه 6 کهنه را خیس می کند حتماً شیر مادر برایش کافی است.  



  12- آروغ زدن چه مزایایی برای کودک دارد؟

در موقع شیرخوردن، مقداری هوا نیز به همراه شیر، وارد معده شیرخوار می شود. وجود این هوا می تواند باعث بروز دل درد در نوزاد شود. لازم است پس از هر بار شیردهی، کودک را در بغل گرفته چند بار آهسته به پشت او بزنیم یا پشت او را مالش دهیم تا هوای خورده شده را برگرداند. گاهی همراه آروغ زدن مقداری شیر نیز برگردانده می شود که امری طبیعی است و جای نگرانی نیست.  



  13- تغذیه در سال دوم را توضیح دهید؟

در این سن، کودک کم کم می تواند از غذای سفره استفاده کند ولی نباید غذای او منحصر به غذای سفره شود. در سال دوم بهتر است ابتدا غذای کمکی را به طفل داد و سپس شیر مادر را در اختیار او گذاشت. برای اینکه غذای کودک انرژی کافی داشته باشد، بهتر است مقداری روغن یا کره به غذای کودک اضافه شود. غذای کودک باید متنوع باشد مثل برنج، لوبیا، نخود، عدس، شیر، انواع سبزی، میوه، گوشت، ماهی و تخم مرغ به کودک داده شود.  



  14- تغذیه کودک بعد از دو سالگی به چه صورت باید باشد؟

در این دوره، کودک به دلیل فعالیت زیاد و رشد سریع، اشتهای بیشتری پیدا می کند و می تواند در هر وعده غذای بیشتری بخورد. در این سنین پدر و مادر باید غذا خوردن را به عهده خود کودک بگذارند اما باید مراقب باشند که کودک غذای کافی بخورد. بهتر است غذا خوردن کودک زمان و محل معینی داشته باشد. بعضی از کودکان به راحتی غذا نمی خورند. والدین آنها از روشهای مختلفی مثل نوازش کردن، رشوه دادن، تهدید، ترساندن و حتی کتک زدن استفاده می کنند. نباید کودک را به غذا خوردن مجبور کرد. شیر و لبنیات باید جزو لاینفک برنامه غذایی کودک باشد.  



  15- نحوه تغذیه در زمان بیماری، را شرح دهید؟

در دوران بیماری، پدر و مادر باید توجه بیشتری به تغذیه کودک داشته باشند. اگر کودک تب داشته باشد، ذخیره های غذایی بدن او مصرف می شوند. معمولاً در دوران بیماری، اشتهای کودک کم می شود و اگر به تغذیه او توجه کافی نشود، رشد کودک دچار اشکال می گردد. مخصوصاً اگر کودک اسهال داشته باشد، مایعات و مواد غذایی را از دست می دهد. اگر کودک بیمار، شیرخوار است باید تغذیه با شیر مادر را در دوران بیماری ادامه داد. به کودک تب دار باید آب و مایعات بیشتری خوراند.  

شنبه 28/9/1388 - 9:25
بیماری ها

بهداشت دوران بارداری



  8- علائم خطر دوران بارداری را نام ببرید؟

- احساس درد، درد زایمانی یا هر نوع درد لگنی و شکمی
- خونریزی

- ورم دستها و صورت
- سردرد شدید یا مداوم
- تاری دید
- تب و لرز
- سوزش ادرار
- استفراغ مداوم
- احساس کاهش حرکات جنین
 



  9- مواردی که در دوران بارداری مورد تأکید قرار می گیرد را نام ببرید؟

1. تغذیه زن باردار
2. استراحت
3. استحمام
4. مراقبت از دندانها
5. لباس زن باردار
6. ورزش
7. مسافرت
8.  واکسیناسیون
 



  10- چرا مادران در دوران بارداری واکسینه می شوند؟

همه مادران در دوران بارداری علیه بیماری کزاز واکسینه می شوند. این کار باعث ایمن شدن آنها و نوزادشان درمقابل بیماری کزاز خواهد شد.  



  11- آیا مادران باردار می توانند به مسافرت بروند؟

بارداری، مانعی برای مسافرت مادران نیست به شرطی که در هر حال دسترسی به امکانات پزشکی داشته باشند. چنانچه مادران مسیرهای طولانی را با اتومبیل طی می کنند بهتر است هر 2 ساعت یک بار از ماشین پیاده شوند و چند قدم راه بروند. در اواخر دوره حاملگی، مسافرتهای طولانی توصیه نمی شود و لازم است مادران، قبل از مسافرت با پزشک خود مشورت نمایند.  



  12- از چه مواردی در حاملگی باید پرهیز شود؟

1. مصرف هرگونه دارو و مواد شیمیایی
2.عکسبرداری
3. مصرف دخانیات
 



  13- چه عواملی باعث می شود دندانهای زنان باردار مستعد پوسیدگی شود؟

مادران باردار به علل مختلف در معرض پوسیدگی دندانها قرار دارند. کم شدن بزاق، تغییرات هورمونی و نوع تغذیه از آن جمله اند. لازم است خانمها به محض اطمینان از حامله بودن به دندانپزشک مراجعه نمایند تا لثه ها و دندانهای آنها معاینه شود.  



  14- حاملگیهای پر خطر را نام ببرید؟

1. حاملگی قبل از سن 18 و بعد از 35 سالگی؛
2. فاصله بارداری کمتر از 2 سال؛
3. حاملگی چهارم به بعد؛
4. مادری که قدش از 45 سانتیمتر کمتر باشد؛
5. مادری که وزن او قبل از بارداری کمتر از 38 کلیوگرم باشد؛
6. حاملگیهای چند قلو؛
7. سوء تغذیه مادر؛
8. سابقه سقط و زایمان مشکل در مادر؛
 



  15- چه عواملی باعث تغییرات روحی و روانی در مادر باردار می شود و وظیفه اطرافیان در کمک به بهداشت روانی مادر باردار چیست؟

احساسات مادر نسبت به بارداری، همسر و نوزادش در این تغییرات مؤثرند. مسایل خانوادگی، وضعیت اقتصادی خانواده، روابط حاکم بر خانواده نیز در این تغییرات، تأثیر دارند. تغییرات هورمونی دوران بارداری نیز به بروز این حالات کمک می کنند. تمام این عوامل دست به دست هم داده، ممکن است مادر باردار را زودرنج، کم حوصله و عصبی نمایند.
در این حال وظیفه اطرافیان و مخصوصاً شوهر، بسیار مهم و کمک کننده است. آنها با ایجاد جوی عاطفی و صمیمی می توانند باعث ایجاد اعتماد به نفس در زن باردار شده، فضا و محیطی آرامش بخش در خانواده ایجاد کنند تا مادر، این دوران را با سلامتی و اطمینان طی نماید.
 

شنبه 28/9/1388 - 9:24
ازدواج و همسرداری
بهداشت خانواده


  فصل 1- ازدواج و مسایل بهداشتی مربوط به آن
فصل 2- بهداشت دوران بارداری



  1- اهمیت بهداشت ازدواج را تشریح کنید؟

داشتن آمادگی جسمی و روحی لازم برای ازدواج، علاوه بر تحکیم بنیان خانواده موجب تضمین سلامت فرزندان خواهد بود. اطمینان از مبتلا نبودن زوجین به بیماری مسری، نداشتن اعتیاد و بیماری روانی شدید و غیرقابل کنترل، نبود زمینه مشترک بروز بیماریهای ژنتیک در زوجین و داشتن شناخت لازم در مورد فیزیولوژی جنس مخالف از جمله مواردی است که در بهداشت ازدواج، به آنها پرداخته می شود.  



  2- آزمایشهای لازم قبل از ازدواج را نام ببرید؟

این آزمایشها شامل آزمایش خون (از نظر وجود کم خونی و بیماری تالاسمی و نیز تشخیص گروههای خونی) و آزمایش ادرار (از نظر وجود بیماری مقاربتی و اعتیاد) است و در صورت نیاز، آزمایشهای تکمیلی انجام می شود.  



  3- ازدواجهای فامیلی را تعریف کنید؟

عبارت است از ازدواج بین دو نفر که با یکدیگر خویشاوند هستند و دارای ژنهای مشابه با ساختمان یکسان اند و ژنهای مشابه را از اجداد و گذشتگان مشترک دریافت کرده اند.  



  4- انواع بیماریهایی که در اثر ازدواجهای فامیلی افزایش می یابد را نام ببرید؟

دیابت، انواع سرطانها، فشار خون، میگرن، تالاسمی، زخم معده، کند ذهنی، میکروسفالی، بیماری داسی شدن سلولهای خونی، فنیل کتونوری، بیماری روانی، انواع اختلالات متابولیسم، ناشنوایی، نقایص مادرزادی.  



  5- بروز بیشتر اختلالات مادرزادی در ازدواجهای فامیلی در اثر چیست؟

به این علت است که احتمال وجود ژن نهفته و ناپیدای یک بیماری خاص، در یک فامیل، بسیار بالاست و در صورتی که این ژنها در کنار هم قرار گیرند بیماری از حالت نهفته خارج شده، به صورت آشکار درمی آید.  



  6- اهمیت مشاره ژنتیک را در پیشگیری از تولد کودکان معلول شرح دهید؟

مشاوره ژنتیک، روندی است که طی آن به زوجها، در مورد بیماریهای ژنتیک و بیماریهایی که ممکن است بر فرزندان آنها تأثیر بگذارد آموزش داده می شود. گرفتن شرح حال خانوادگی از هریک از زوجها درباره بیماریهایی که جنبه موروثی دارد و احتمالاً کامل کردن این اطلاعات با آزمایشهای تکمیلی، می تواند به تصمیم گیری فرد در مورد انتخاب همسر آینده کمک نماید.  



  7- نکات اساسی آموزشهای قبل از ازدواج را فهرست کنید؟

در این کلاسها، درباره مسایل گوناگونی از جمله رعایت بهداشت فردی در ازدواج، تنظیم خانواده و روشهای مختلف پیشگیری از بارداری، مشکلات جانبی ازواج فامیلی، مسایل تغذیه ای، مسایل زناشویی، آمادگی برای بارداری و ... به زوجها آموزش داده می شود.  



  فصل 2- بهداشت دوران بارداری
1- اهداف مراقبتهای دوران بارداری را توضیح دهید؟

هدف از مراقبتهای دوران حاملگی، تأمین و حفظ سلامت مادر و جنین اوست. در طی این مراقبتها مادران برای زایمانی طبیعی آماده می شوند. آموزشهای لازم را در زمینه خطرات، عوارض و مسایل طبیعی همراه حاملگی فرامی گیرند که نتیجه آن حفظ سلامت جسمی و روحی مادر و کاهش مرگ و میر مادران به دلیل عوارض بارداری می شود.  



  2- بهترین سن حاملگی چه سنی است؟

بهترین سن برای بارداری بین 35-18 سالگی است.  



  3- حاملگیهای زودرس و دیررس چه عوارضی را به همراه دارند؟

حاملگیهای زودرس به دلیل عدم بلوغ فیزیولوژیک، نداشتن آمادگی و اطلاعات لازم، مشکلاتی را ایجاد می کند. حاملگیهای سنین پایین که لگن هنوز به رشد کافی و کامل خود نرسیده است می تواند برای مادر باردار خطراتی را به دنبال داشته باشد. حاملگی در سنین بالا باعث نقایص مادرزادی می شود.  



  4- اولین مرحله مراقبتهای دوران بارداری چه مرحله ای است؟

معمولاً در اولین معاینه، شرح حال دقیقی از مادر گرفته می شود که در طی آن درباره سابقه بیماری مادر (مثلاً بیماری قلبی یا کلیوی) سابقه حاملگیهای قبلی، سابقه جراحی نیز سؤال می شود و تاریخ احتمالی زایمان با توجه به تاریخ آخرین قاعدگی محاسبه می شود.  



  5- آزمایشهایی که از زن باردار درخواست می شود را نام ببرید؟

1. اندازه گیری هموگلوبین – هماتوکریت و شمارش پلاکتها.
2. تعیین گروه خونی و RH
3. بررسی از نظر دیابت
4. آزمایش ادرار از نظر وجود عفونت
5. آزمایش VDRL برای تشخیص سفلیس
6. تست پاپ اسمیر
 



  6- تغییرات طبیعی دوران بارداری در سه ماهه اول را نام ببرید؟

- خواب آلودگی
- احساس سنگینی و پرشدن در لگن
- تکرّر ادرار
- تهوع صبحگاهی
- اختلالات گوارشی
 

شنبه 28/9/1388 - 9:23
شعر و قطعات ادبی

 یه روزی روزگاری

میون سبزه زاری

یه موش نازنازی بود

از زندگیش راضی بود

صبح ها که از خواب پامیشد

لباش به خنده وامی شد

مامان جون و باباجون

هر دوتا شون مهربون

موشی را دوست می داشتن

سر سفره ی صبحونه

پنیر و گردو می ذاشتن

موشی ناز و کوچولو

می خورد پنیر و گردو

سیر می شد و می رفت بازی

با بچه های نازنازی

یه روز یه گردو برداشت

توی دستش نگه داشت

برد تو کوچه قلش داد

به بچه ها نشون داد

گفت می بینید چه گرده!

قلش می دم می گرده

گردوی ریزه میزه

خوشمزه  و لذیذه

نگاه کنید به گردو

هر گردی نیست گردو

مامان موشی اونو دید

به حرفای او خندید

گفت گلکم خوشگلکم

درسته گردو گرده

قلش میدی می گرده

نمره ی هوش تو بیست

فقط که گردو گرد نیست

سیب و انار و هلو

پرتقال و زردآلو

پیاز و سیب زمینی

همه را گرد می بینی

ولی موش کوچولو

هر گردی نیست گردو

شنبه 28/9/1388 - 9:21
دعا و زیارت
:: هر کس خدا را بپرستد و خق بندگی او را بجای آورد , خداوند به او بیش از آنچه می خواهد می رساند .
:: اگر سه چیز نبود , هرگز فرزند آدم سر تسلیم فرو نمی آورد : فقر و نیازمندی , بیماری و مرگ .
:: اسقاط تدریجی خدا بر بنده خود , این است که تمام نعمتها را بر او می بخشد و شکر و سپاس را از او می گیرد.
:: بخیل کسی است که در سلام کردن بخل ورزد. نیز می فرمایند : به کسی که سلام نداده اجازه صحبت ندهید.
:: کسی از نظر مقام و منزلت بزرگوارتر است که به زرق و برق دنیا در دست هر که باشد ارزش قائل نشود.
:: هر کس از کار فرو ماند و راه تدبیر بر او بسته شود , کلیدش مداراست.
:: بپرهیز از کاری که برای آن ناچار به عذرخواهی شوی . زیرا مومن نه بدی کند و نه پوزش طلبد ولی منافق هر روز بدی می کند و عذر می خواهد .
:: خداوندا مرا با احسان خود , فزون طلب منما و با بلا و گرفتاری ادب مکن.
شنبه 28/9/1388 - 9:17
دانستنی های علمی

۳۸۸

دلمه قارچ با مرغ غذایی مناسب برای درمان نرمی استخوان
مواد لازم:

قارچ: ۷۵۰ گرم

سینه مرغ: ۵۰۰ گرم

پنیر موزارلا: ۲۰۰ گرم

پیاز: یک عدد متوسط

فلفل دلمه: یک عدد بزرگ

زردچوبه، نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم

سس بشامل: ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری

روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری

سس گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری

طرزتهیه: ابتدا گوشت سینه مرغ را به صورت نگینی خرد کنید و روغن زیتون را در یک تابه نچسب ریخته و پیاز را اضافه کنید. پس از آن که کمی سبک شد و آب آن جذب شد گوشت سینه مرغ را با پیازها مخلوط کنید کمی زردچوبه و نمک به آن اضافه کنید و درب ظرف را ببندید حرارت را متوسط بگذارید تا کمی بخارپز شود پس از آن که کمی گوشت مرغ پخته شد درب ظرف را بردارید تا آب آن کاملا جذب شود. سپس فلفل دلمه‌ها را هم که نگینی خرد کرده‌اید به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید سپس سس گوجه فرنگی را نیز به آن اضافه کنید و پس از ۲ تا ۳ دقیقه آن را از روی حرارت بردارید.

پایه قارچ‌ها را بکنید و قسمت‌های سیاه داخل کلاهک قارچ را بتراشید سپس کمی سس بشامل (مخلوط یک قاشق آرد را با شیر سرد و کمی نمک و فلفل سیاه روی حرارت بگذارید و مدام آن را بهم بزنید تا غلیظ شود) را کف قارچ‌ها بمالید.

سپس از مخلوط آماده شده مرغ داخل آن بریزید و روی آن را با پنیر موزارلا رنده شده بپوشانید. سپس قارچ‌ها را در داخل سینی بچینید و در فری که از قبل روی ۱۸۰ درجه گرم کرده‌اید به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید. سعی کنید که مدت طبخ در فر از ۱۰ دقیقه بیشتر نشود چون قارچ‌ها آب می‌اندازد.

نکات تغذیه‌ای: با مقادیر گفته شده این غذا شامل ۴ سهم است و با داشتن مقادیر مناسبی ویتامینD و کلسیم به خوبی نیاز روزانه بدن را برای تقویت استخوان‌ها مرتفع می‌سازد. یکی از نکات مهمی که برای تقویت و استحکام استخوان‌ها همیشه توصیه می‌شود مصرف کلسیم است که در غذاهای حاوی لبنیات مثل شیر، پنیر و … و نیز بسیاری از سبزیجات وجود دارد اما آنچه که گاهی در این میان فراموش می‌شود مصرف ویتامینD است.

در واقع اگر ویتامینD نباشد کلسیم مصرف‌‌شده از راه غذا و بخوبی در روده‌ها و سیستم گوارش جذب نمی‌شود و از این رو به استخوان‌ها کلسیم کافی نخواهد رسید. در حالی که خوب است بدانید که ۲۰۰ گرم قارچ به حدی ویتامینD دارد که نیاز یک روز شما به ویتامینD را مرتفع می‌سازد. مصرف قارچ همراه شیر و سایر لبنیات مثل پنیر سبب تقویت استخوان‌ها می‌شود.

قارچ منبع بسیار مناسبی برای انواع ویتامین‌های گروهB است که مصرف آن نیاز روزانه به اسیدفولیک را بخصوص برای خانم‌ها در سنین باروری برطرف می‌سازد. اسیدفولیک نوعی ویتامین ب است که کمبود آن در زنان باردار منجر به نقص تشکیل لوله عصبی جنین شده که پیامدهای غیرقابل جبرانی را به همراه دارد.

یکی دیگر از ویژگی های خوب این غذا کمک به کاهش چربی‌ها و کلسترول خون است. قارچ‌ها حاوی موادی هستند که در بدن کلسترول مضر خون را کاهش می‌دهند از طرفی این غذا تنها از اندکی روغن زیتون استفاده شده که یک روغن خوب برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی است و لذا این غذا برای افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و چربی خون بالا نیز کاملا مناسب است. پروتئین‌های قارچ پروتئین‌‌های کاملی هستند که هضم و جذب آنها نیز بسیار سهل است و مصرف آن برای سالمندان بسیار مناسب است

دوشنبه 23/9/1388 - 10:14
بیماری ها

سلول بنیادی چیست؟

در طول تاریخ بشر، علم پزشکى با افکار و تصورات بزرگ و شجاعت پیشگامان عجین بوده است و همچنین میل به دستیابى به کیفیت بالاى زندگى کسانى که از بیمارى ها رنج مى برند دغدغه همیشگى انسان است. دردهه هاى گذشته علم پزشکى دچار انقلاب و تحول بزرگى شده است که حتى تحولات کشف پنى سیلین، داروهاى بیهوشى ویا اشعه ایکس را تحت الشعاع قرارداده . دنیا به یک باره وارد یک دوره زمانى از پیوند مغز استخوان، قلب، کبد و کلیه یا کشف دى ان ای و ژنوم انسانى، روش هاى نوین نوزادان آزمایشگاهى، اصلاح نژادى حیوانات و درمان با سلول هاى بنیادى… وهمچنین بسیار نزدیک به تولید انواع بافتها و ارگان هاى انسان شده است.

سلولهای بنیادی یا stem Cell سلولهای اولیه ای هستند که قادر به ایجاد هر نوع سلولی در بدن هستند. آنها می توانند تحت تأثیر بعضی شرایط فیزیولوژیک یا آزمایشگاهی به سلول هایی با عملکردهای اختصاصی مانند سلول های عضلانی قلب یا سلول های تولیدکننده انسولین در پانکراس و… تبدیل شوند.


تحقیقات در زمینه سلول های بنیادی دو ویژگی مهم دارند که آنها را از انواع سلول های دیگر متمایز می سازد:
۱- توان نوسازی سلول های نامتمایزی هستند که توانایی تکثیر نامحدود خود را دارند و در حالت نامتمایز باقی بمانند.
۲- پرتوانی:سلول های بنیادی قادر به ایجاد هر نوع سلولی در بدن هستند. آنها می توانند تحت تأثیر بعضی شرایط فیزیولوژیک یا آزمایشگاهی به سلول هایی با عملکردهای اختصاصی مانند سلول های عضلانی قلب یا سلول های تولیدکننده انسولین در پانکراس و… تبدیل شوند.
دانشمندان در ابتدا با دو نوع از سلول های بنیادی که از حیوانات و انسان ها به دست آمده بودند، شامل سلول های بنیادی جنینی و سلول های بنیادی بالغین کار می کردند که این دو دسته سلولی عملکردها و ویژگی های مختلفی دارا هستند.
بیشتر از ۲۰ سال قبل ( در اوایل دهه ۱۹۸۰ میلادی ) دانشمندان توانستند سلول های بنیادی را از جنین ابتدایی موش جدا کنند و با مطالعه سالها جزئیات بیولوژی سلول های بنیادی موش؛ در سال ۱۹۹۸ دانشمندان موفق به جدا کردن سلول های بنیادی جنینی از جنین انسان و رشد آنها در محیط آزمایشگاه شدند و این سلول ها را سلول های بنیادی جنینی انسان نامیدند. این سلول های همانطور که از نامشان مشخص است از جنین های ۴ یا پنج روزه که از تخم های آزمایشگاهی بارور می شوند به دست می آیند و در محیط آزمایشگاهی در محیط کشت های اختصاصی رشد داده می شوند.
سلول های بنیادی بالغین، سلول های نامتمایزی هستند که در بین سلول های تمایز یافته بافت ها و ارگان های بدن انسان یافته می شوند و توانایی نوسازی و تمایز به انواع سلول های اختصاصی اصلی بافت یا ارگان را دارند. نقش های اولیه این سلول ها در یک ارگان زنده شامل حمایت کردن و تعمیر بافت هایی است که از آنها به دست می آیند.
دانشمندان سلول های بنیادی بالغین را در بافت های بیشتری نسبت به آنچه فکر می کردند به دست آوردند. این یافته ها دانشمندان را به استفاده از این سلول ها در علم پیوند راهنمایی کرد. اکنون بیشتر از ۳۰ سال از استفاده سلول های بنیادی بالغین خون ساز که از مغز استخوان برای پیوند جدا می شوند، می گذرد.
در سال ۱۹۶۰ محققان کشف کردند که مغز استخوان حداقل دو نوع سلول بنیادی را دربردارد که شامل سلول های بنیادی خون ساز که انواع سلول های خونی را در بدن می سازند و سلول های استرومال که می توانند بافت های غضروف، استخوان، چربی، بافت های همبندی فیبروز را در بدن بسازند، است.
در سال ۱۹۶۰ دانشمندانی که موش ها را مطالعه می کردند دو منطقه از مغز موش را که شامل سلول های تقسیم شونده که تبدیل به سلول های عصبی می شوند، کشف کردند. بر خلاف این گزارش ها بیشتر دانشمندان معتقد بودند که سلول های عصبی جدید در مغز بالغین نمی تواند تولید شود تا اینکه در سال ۱۹۹۰ دانشمندان توافق کردند که مغز بالغین شامل سلول های بنیادی است که توانایی تولید سه نوع اصلی سلول های مغزی را که شامل آستروسیت ها و الیگودندروسیت ها (سلول های غیرعصبی) و نورون ها (سلول های عصبی) دارا هستند.
سلول های بنیادی بالغین در ارگان ها و بافت های زیادی از بدن جدا شده اند، اما نکته مهم این است که تعداد بسیار محدودی از این سلول ها در هر بافت وجود دارد که در منطقه خاصی از آن بافت برای سالها ساکن می مانند، تا اینکه با ظهور بیماری یا آسیب بافتی فعال می شوند.
بافت هایی که سلول های بنیادی بالغین در آنها یافت می شوند عبارتند از: مغز استخوان، خون محیطی، مغز، عروق خونی، پالپ دندان، عضله اسکلتی، پوست، کبد، پانکراس، قرنیه، شبکیه، سیستم گوارش.
دانشمندان در خیلی از آزمایشگاه ها تلاش می کنند تا بتوانند که
سلول های بنیادی
بالغین را در کشت سلول به انواع سلول ها اختصاصی تبدیل کنند تا از آنها برای درمان بیماری ها و صدمات بافتی استفاده کنند.
پتانسیل های درمانی این سلول ها عبارتند از:جایگزینی سلول های تولیدکننده دوپامین در مغز در بیماری پارکینسون، تولید سلول های انسولین ساز برای نوع یک دیابت (وابسته به انسولین) و تعمیر سلول های عضلانی تخریب شده.
سلول های بنیادی بند ناف از سلول های پرتوان دیگر هستند که همچون سلول های بنیادی بالغین قادرند تا انواعی از سلول ها را در محیط آزمایشگاهی تولید کنند. در بند ناف دو دسته سلول های بنیادی وجود دارند که قادر به ساختن سلول های خونی و سلول های استخوانی و چربی بوده و همچنین به عنوان جایگزینی برای سلول های مغز استخوان در علم پیوند مغز استخوان محسوب می شوند.
ضرورت تحقیق و پژوهش در خصوص
سلول های بنیادی چیست؟
سلول های بنیادی قادرند به طور نامحدود هر نوع سلول را به وجود آورند که این خصوصیت باعث استفاده حیرت آور این سلول ها در علم پیوند شده است. علاوه بر این می توان به گونه ای این سلول ها را از نظر ژنتیکی تغییر داد تا پس از پیوند دفع نشوند.کارهایی که در این رابطه تا به حال انجام شده اند عبارتند از:
۱- سلول های ماهیچه قلب توان تکثیر طی دوره بزرگسالی را ندارند و هرگاه با جراحت یا ایسکمی، به بافت مزبور آسیبی برسد بافت غیرفعال جایگزین سلول های ماهیچه ای قلب فعال می شوند. سلول های بنیادی جنینی توان تبدیل به سلول های ماهیچه ای قلب را دارند که از آنها می توان در درمان موارد سکته های قلبی که عامل اصلی آسیب به ماهیچه قلب هستند و همچنین در موارد اختلالات مادرزادی قلبی استفاده کرد.
۲- سلول های بنیادی خون ساز در علم پیوند مغز استخوان برای درمان بعضی بیماری های خونی مانند تالاسمی و همچنین سرطان های افراد بزرگسال و خردسال به کار می روند که در ایران از سال ۱۳۷۱ در مرکز هماتولوژی و انکولوژی و پیوند مغز استخوان واقع در بیمارستان شریعتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام می شود.
۳- سلول های مولد انسولین از سلول های بنیادی جنینی موش و انسان به دست آمده اند که می توانند راهگشایی در درمان بیماری دیابت باشند.
۴- سلول های عصبی از سلول های بنیادی جنینی به دست آمده اند که از آنها می توان در درمان بیماری های تخریب شونده سیستم عصبی مانند پارکینسون و یا آلزایمر استفاده کرد.

دوشنبه 23/9/1388 - 10:10
بیماری ها
۱۳۸۸

علایم آنفلوانزای نوع آ در بیماران مبتلا به آسم شدیدتر است 
دبیر سومین همایش تخصصی آسم گفت: علایم آنفلوانزای نوع آ (H1N1 ) در بیماران مبتلا به آسم بسیار شدید است و این بیماران با مشاهده کمترین علایم شبیه سرماخوردگی باید به پزشک مراجعه کنند.   

دکتر ” لیلا صدیقی پور” در حاشیه برگزاری سومین همایش تخصصی آسم در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: بیماران مبتلا به آسم، از جمله گروه های پرخطری هستند که در صورت ابتلای آنها به بیماری آنفلوانزای خوکی ( H1N1 ) ، دچار عوارض شدید این بیماری به صورت تنگی نفس شدید می شوند.
وی گفت: به منظور پیشگیری از عوارض شدید آنفلوانزای H1N1 در مبتلایان به آسم، این بیماران با مشاهده کمترین علامت آنفلوانزا هر چند در حد یک سرماخوردگی ساده نباید منتظر بمانند و در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنند.
دبیر سومین همایش تخصصی آسم یادآور شد: مشاهده علایمی همچون تنگی نفس، کاهش سطح هوشیاری، خس خس شدید سینه و تب بالا، علایم هشداری است که با بروز آنها بیمار آسمی باید به پزشک مراجعه کند.
صدیقی پور اظهار داشت: این بیماران ممکن است بعد از بررسی های بیشتر نیازمند بستری در بیمارستان باشند و داروهای خاص را باید در بیمارستان و با تجویز قطعی پزشک دریافت کنند.
دبیر سومین همایش آسم با اشاره به اینکه در این همایش یک میزگرد علمی با موضوع آنفلوانزای H1N1 برگزار می شود گفت: از مسئولین وزارت بهداشت دعوت شده تا با حضور در این میزگرد علمی تاثیر این بیماری را بر مبتلایان به آسم و روش های پیشگیری و درمان این بیماری در مبتلایان مورد بررسی قرار دهند.
وی گفت: از بین مقالات ارسال شده به دبیرخانه سومین همایش تخصصی آسم بعد از بررسی در کمیته های علمی تعداد ۱۳۷ مقاله مورد پذیرش واقع شد.
دبیر سومین همایش تخصصی آسم اضافه کرد: از بین مقالات برگزیده سه مقاله به عنوان مقاله برتر انتخاب می شود که در روز پایانی همایش معرفی و نویسندگان مقالات مورد تقدیر قرار می گیرد.
صدیقی پور اظهار داشت: در این همایش موضوعات مختلفی همچون جدیدترین تحقیقات انجام شده در مورد آسم، آسم و ورزش، آسم و حاملگی، پرستاری در آسم، میزان شیوع آسم، اپیدمیولوژی آسم و هزینه های درمان آسم مورد بررسی قرار می گیرد.
دبیر سومین همایش تخصصی آسم با اشاره به اینکه مبتلایان به آسم با کنترل مطلوب می توانند کیفیت زندگی خود را ارتقاء دهند گفت: با توجه به اهمیت موضوع کنترل آسم، این همایش نیز با شعار ” کنترل آسم ، کیفیت زندگی مبتلایان را افزایش می دهد” برگزار شده است.
وی گفت: آسم بیماری است که روز به روز در جهان رو به افزایش است و با توجه به صنعتی شدن جهان جزو بیماری هایی محسوب می شود که با گذشت زمان ، تعداد بیشتری از مردم را گرفتار می کند.
سومین همایش تخصصی آسم همراه با هفتمین سمینار دوسالانه انجمن آسم و آلرژی ایران سه شنبه ۲۶ آبان ماه با حضور وزیر بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در بیمارستان امام خمینی گشایش یافت و تا ۲۸ آبان ماه به کار خود ادامه می دهد.

دوشنبه 23/9/1388 - 10:8
بیماری ها

مطالعات تولید واکسن آنفلوآنزای نوع A در ایران با موفقیت انجام شد 

اهواز- مدیر برنامه آنفلوآنزا و مراقبت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مطالعات تولید واکسن آنفلوآنزای نوع A در مرکز تولید واکسن انستیتو رازی با موفقیت انجام شد.   

دکتر”محمود سروش” سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا دراهواز افزود: دبیرخانه ستاد مقابله با پاندمی ( همه گیری جهانی ) آنفلوآنزای نوع A علاوه بر انستیتو رازی، دو مرکز دیگر را نیز برای تولید واکسن دعوت کرده است که در این راستا اعتبار لازم برای تولید این نوع واکسن توسط انستیتو رازی پیش بینی شده است.
وی همچنین از مراحل عقد قرارداد با یکی از کشورهای اروپایی برای خرید واکسن آنفلوآنزای نوع A خبر داد و گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تنها واکسنی را خریداری می کند که حداقل عوارض را دارا و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی باشد ضمن اینکه در دو آزمایشگاه کنترل کیفی معاونت غذا ودارو تایید شود.
دکتر سروش، پیش بینی کرد ظرف دو ماه آینده واکسن مورد نظر تامین شود اما توزیع آن را فقط منوط به تایید موارد فوق دانست.
عضو کمیته مقابله با آنفلوآنزای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آخرین آمار مبتلایان به بیماری آنفلوآنزای نوع A در کشور را دو هزار و ۶۶۲ نفر اعلام کرد و گفت: تاکنون ۵۸ مورد مرگ ناشی از ابتلا به این بیماری تایید شده است.
وی، افزود: برای مقابله با پاندمی آنفلوآنزای نوع A پیش بینی های لازم در مراکز بهداشتی، درمانی کشور و بیمارستان ها تدارک دیده شده و تعدادی دستگاه کمک تنفسی خریداری و در حال توزیع بین بیمارستان ها است ضمن اینکه روند تجهیز بخش های مختلف بیمارستانی از جمله آی سی یو، ایزوله و … با جدیت در حال انجام است.
دکتر سروش، خاطر نشان کرد: بیماری آنفلوآنزای نوع A دارای هشت پاندمی ( همه گیری جهانی ) می باشد که در زمان حاضر در حال گذر از پاندمی موج دوم این بیماری به سر می بریم و موج سوم آن از اوایل دی ماه آغاز می شود که دراین موج گروه سنی ۵۵ و بالاتر از آن بیشتر آسیب پذیر می باشند.
مدیر برنامه آنفلوآنزا و مراقبت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درادامه گفت: ایران از نظر مراقبت های فعال بهداشتی برای مقابله با این بیماری در منطقه نمونه بوده و در نظام مراقبت کشور استقرار یک برنامه واکنش سریع به عنوان اصلی ترین مساله بخش سلامت و بهداشت در این رابطه در دست اجراست.

دوشنبه 23/9/1388 - 10:6
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته