• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4549
تعداد نظرات : 278
زمان آخرین مطلب : 3217روز قبل
نجوم

شش مرد كه برای مدت یك سال و نیم در یك لوله فولادی محبوس بودند تا ماموریتی به مریخ را شبیه سازی كنند روز جمعه از آن خارج شدند.هدف این پروژه موسوم به

شاید بشر هنوز نتوانسته باشد به مریخ سفر كند اما اخیرا ماموریتی طولانی برای آمادگی جهت رفتن به آنجا انجام داده است.

شش مرد كه برای مدت یك سال و نیم در یك لوله فولادی محبوس بودند تا ماموریتی به مریخ را شبیه سازی كنند روز جمعه از آن خارج شدند.هدف این پروژه موسوم به "مریخ ۵۰۰" كه در موسسه ای در مسكو انجام شد پی بردن به این مساله بود كه ذهن و بدن انسان چگونه خود را با پروازهای فضایی طولانی مدت تطبیق می دهد.این ماموریتی است كه علاقه مندان سراسر جهان آن را دنبال كرده اند.وقتی بشر اولین بار موفق به دیدن جزئیاتی با تلسكوپ بر سطح مریخ شد بر این تصور بود كه این سیاره مسكون است.این تصور به سرعت نادرست از آب درآمد اما چیزی از علاقه بشر به این سیاره و تلاش برای فتح آن كاسته نشده است.با همین انگیزه بود كه یك گروه شش نفره بین المللی حاضر شدند ۵۲۰ روز طاقت فرسا را در یك محفظه بسته سپری كنند.آنها روز جمعه با روپوش های آبی رنگ درحالی كه پرچم های ملی را بر بازوهایشان داشتند یكی یكی از كپسول خارج شدند.این شش خدمه مرد شامل سه روس، یك فرانسوی، یك ایتالیایی و یك چینی می شد.در این ماموریت حبس طولانی، استرس و خستگی شدید ناشی از سفر میان دو سیاره شبیه سازی شد اما نه حالت بی وزنی.روانشناسان می گویند كه حبس طولانی بدون نور خورشید و هوای تازه اعضای تیم را تحت فشار قرار می دهد و به علاوه آنها از حضور یكدیگر خسته می شوند.گفته می شود كه شرایط روحی در یك ماموریت شبیه سازی شده می تواند از یك پرواز واقعی سخت تر باشد زیرا خدمه هیچ یكی از هیجانات یا خطرات ماموریت واقعی را تجربه نمی كنند.اعضای گروه كه هنگام خروج از كپسول كمی رنگ پریده به نظر می رسیدند درباره این ماموریت سخن گفتند.

عضو ایتالیایی گروه گفت این بلندترین ماموریت فضایی در زمین بوده كه با موفقیت به انجام رسیده است.مجری پروژه مریخ ۵۰۰، موسسه مشكلات پزشكی و بیولوژیكی مسكو بود كه مركز ممتاز پزشكی فضایی روسیه است.این مركز حاوی محفظه ای قابل سكونت به اندازه یك اتوبوس است كه به چندین ماژول دیگر برای انجام آزمایش و ورزش وصل است.خدمه در این مدت از طریق اینترنت و با كمی تاخیر با جهان بیرون تماس داشتند و این ارتباط گاه برای شبیه سازی شرایط واقعی مختل می شد.آنها در این مدت مثل خدمه ایستگاه بین المللی فضایی از غذای كنسرو شده استفاده می كردند.در جریان این ماموریت آنها حتی یك بار وارد اتاقی با كف شنی شدند و پرچم های روسیه، چین و آژانس فضایی اروپا را در سطح آن كاشتند.اعضای این گروه هركدام حدود ۱۰۰ هزار دلار دستمزد دریافت خواهند كرد اما جایزه عضو چینی گروه معلوم نیست، چرا كه مقام های چینی آن را فاش نكرده اند.آنها قرار بود پس از سه روز قرنطینه در یك كنفرانس خبری دیگر شركت كنند.

بشر احتمالا هنوز چند دهه تا ماموریتی واقعی به مریخ فاصله دارد.باراك اوباما رئیس جمهور آمریكا در سال ۲۰۱۰ در نطقی در كنگره برنامه های ناسا را چنین توصیف كرد:"ما با اعزام فضانوردان به یك سیارك كه در تاریخ اولین خواهد بود شروع می كنیم. به عقیده من تا اواسط دهه ۲۰۳۰ می توانیم انسان را به مدار مریخ بفرستیم و سالم برگردانیم. و بعد از آن ماموریتی برای فرود بر مریخ انجام خواهد شد. و من انتظار دارم تا آن موقع زنده باشم."مریخ به دلیل نزدیكی و شباهت های زیاد به زمین موضوع علاقه است.دانشمندان می گویند كه احتمال وجود آب و حتی ارگانیسم های زنده در آن هست.آمریكا تاكنون چند روبات را به آنجا فرستاده و اطلاعات زیادی درباره آن جمع آوری كرده است.اما به نظر می رسد كه بشر تا زمانی كه مریخ را فتح نكند آرام نخواهد نشست.

يکشنبه 22/8/1390 - 20:42
نجوم

فضاپیمای مسنجر ناسا كه چند وقتی است به دور عطارد، كوچك‌ترین سیاره خاكی می‌گردد، در یكی از تازه‌ترین تصاویر ارسالی خود، حفره‌ای با برآمدگی‌های عجیب را در كالوریس‌بیسین به تصویر كشیده است.

این حفره كه به گزارش ناسا یكی از بزرگ‌ترین حفره‌های برخوردی در منظومه شمسی است، برخلاف اغلب حفره‌های برخوردی كه در مركز آن‌ها یك برآمدگی نسبتا (ناشی از بازتاب موج ضربه‌ای برخورد از دیواره‌ها) وجود دارد، در این‌جا چندین برآمدگی دیده می‌شود.

دانشمندان حدس می‌زنند این الگو ناشی از نوعی فرسایش یا فعالیت پوسته‌ای باشد، شاید رصدهای دقیق‌تر مسنجر بتواند راز این حفره برخوردی را آشكار كند. 

منبع: خبرآنلاین

يکشنبه 22/8/1390 - 20:41
نجوم

اخترشناسی (Astronomy) علم بررسی موقعیت، تغییرات، حرکت و ویژگی‌های فیزیکی شیمیایی پدیده‌های آسمانی از جمله ستارگان، سیارات، ستاره‌های دنباله‌دار‎، کهکشان‌ها و پدیده‌هایی مانند شفق قطبی و تشعشعات پس زمینه‌ای فضا می‌باشد که منشاء آنها در خارج از جو زمین قرار دارد. این رشته با رشته‌هایی مانند فیزیک، شیمی و فیزیک حرکت ارتباط تنگاتنگ دارد و همچنین با رشتهٔ فضاشناسی فیزیکی (پیدایش و تکامل جهان) ارتباط نزدیکی دارد.

اگر تنها ستارگان مورد مطالعه قرار بگیرند به آن ستاره‌شناسی (Stellar Astronomy) گفته می‌شود.

اخترشناسی یکی از قدیمی‌ترین علوم است. اخترشناسان در تمدن‌های اولیه بشری به دقت آسمان شب را بررسی می‌کردند و ابزارهای ساده اخترشناسی از همان ابتدا شناخته شده بودند. با اختراع تلسکوپ، تحولی عظیم در این رشته ایجاد شد و دوران اخترشناسی جدید آغاز گردید.

در قرن ۲۰، رشته اخترشناسی به دو رشته اخترشناسی شهودی و فیزیک کیهان نظری تبدیل شد. در اخترشناسی شهودی به دنبال جمع آوری داده‌ها و پردازش آنها و همچنین ساخت و نگهداری ابزارهای اخترشناسی هستیم. در فیزیک کیهان نظری به دنبال کسب اطمینان از صحت نتایج به دست آمده از مدل‌های تحلیلی و تحلیل‌های کامپیوتری هستیم. این دو رشته در کنار یکدیگر رشته‌های کامل را ایجاد می‌کنند که اخترشناسی نظری نام دارد و به دنبال توصیف یافته‌های شهودی است. با استفاده از یافته‌های اخترشناسی می‌توان نظریه‌های بنیادین فیزیک مانند نظریه نسبیت عام را آزمایش کرد. در طول تاریخ، اخترشناسان آماتور در بسیاری از کشف‌های مهم اخترشناسی نقش داشته‌اند و اخترشناسی یکی از محدود رشته‌هایی است که در آن افراد آماتور نقشی بسیار فعال دارند و مخصوصاً در کشف و مشاهده پدیده‌های گذرا و محلی امیدوارکننده ظاهر شده‌اند. علم اخترشناسی مدرن را نباید با علم احکام نجوم (طالع‌بینی یا اخترگویی) مقایسه کنید چرا که در طالع‌بینی یا اخترگویی اعتقاد بر آن است که امور انسان‌ها با موقعیت اشیاء سماوی در ارتباط است. اگرچه اخترشناسی (Astronomy) و طالع‌بینی یا اخترگویی (Astrology) دو رشته‌ای هستند که منشأ یکسانی دارند اما اغلب متفکران بر این باورند که این دو رشته از هم جدا شده‌اند وتفاوت‌های بسیاری بین آنها وجود دارد.[۱]اد آسمانها [ویرایش]

از قرنهای چهارم تا ششم پیش از میلاد مسیح، اخترشناسان یونانی پی بردند که باید بیشتر از یک سایبان (آسمان) وجود داشته باشد. چون اوضاع نسبی ستارگان ثابت، که حول زمین حرکت می‌کنند، ظاهرا تغییری نمی‌کند، اما اوضاع نسبی خورشید، ماه و پنج جسم درخشان ستاره مانند که امروزه سیارات عطارد، زهره، مریخ، مشتری و زحل می‌گویند) تغییر می‌کنند. در قرآن مجید نیز، جایی که صحبت از حقیقت آسمان می‌کند، لفظ آسمان‌های هفتگانه بکار برده می‌شود. روشهای مختلف اندازه گیری فواصل کیهانی در حدود صد و پنجاه سال پیش از میلاد، هیپارکوس، فاصله زمین تا ماه را بر حسب قطر زمین بدست آورد. وی روشی را بکار برد که یک قرن پیش از او، بوسیله جسورترین اخترشناس یونانی آریستارکوس، پیشنهاد شده بود. آریستاکوس متوجه شده بود که انحنای سایه زمین، وقتی که از ماه می‌گذرد، باید ابعاد نسبی زمین تا ماه را نشان دهد. با پذیرش این نظر و به کمک روشهای هندسی می‌توان فاصله زمین تا ماه را بر حسب قطر زمین محاسبه کرد.

برای تعیین فاصله خورشید نیز، آریستاکوس، یک روش هندسی را بکار برد که از نظر تئوری درست بود. اما نیاز به اندازه گیری زاویه‌هایی چنان کوچک داشت که جز با استفاده از وسایل امروزی ممکن نبود. هر چند که ارقام وی درست نبود، اما او نتیجه گرفت که خورشید حداقل باید هفت برابر بزرگتر از زمین باشد و لذا گردش خورشید به دور زمین که در آن زمان رایج بود، غیر منطقی دانست.

ستاره‌شناسان بعدی حرکات اجرام آسمانی را بر مبنای این نظریه مورد مطالعه قرار دادند که زمین ساکن است و در مرکز عالم قرار دارد. نفوذ و سلطه این نظریه تا سال ۱۵۴۳، یعنی تا زمانی که کوپرنیک کتاب خود را منتشر کرد و با پذیرش عقیده آریستاکوس، زمین را برای همیشه از مرکز جهان بودن بیرون راند، حاکم بود.

یکی دیگر از روشهایی که با آن می‌توان فاصله‌های کیهانی را محاسبه کرد، استفاده از روش اختلاف منظر است.

روش دیگر استفاده از مثلثات است. بطلیموس با استفاده از مثلثات توانست فاصله راه را از روی اختلاف منظر آن تعیین کند و نتیجه‌اش با رقم پیشین، که بوسیله هیپارکوس بدست آمده بود، تطبیق می‌کرد.

البته امروزه روشهای مختلف دیگری که خیلی دقیقتر از روشهای فوق است، فاصله خورشید از زمین بطور متوسط تقریبا، برابر ۵‚۱۴۹ میلیون کیلومتر است. این فاصله میانگین را واحد نجومی (با علامت اختصاری A.U) می‌نامند و فاصله‌های دیگر منظومه خورشیدی را با این واحد می‌سنجند.

سیر تحولی و رشد

با گسترش روز افزون علم و ساخت تلسکوپهای دقیق، دانشمندان، در اندازه گیری ابعاد جهان روز به روز به نتایج جدیدتری نائل می‌شدند. با ساخته شدن و گسترش این وسایل اندازه گیری، دید بشر نسبت به جهان نیز تغییر یافت. به عنوان مثال با چشم غیر مسلح تقریبا می‌توانیم در حدود ۶ هزار ستاره را ببینیم، اما اختراع تلسکوپ ناگهان آشکار کرد که این فقط جزیی از جهان است.

هر چند با بوجود آمدن وسایل دقیق اندازه گیری، دانش نیز نسبت به جهان هستی، گسترش پیدا می‌کرد، اما نظریه‌های مختلفی توسط دانشمندان ارائه می‌گردد. از جمله دانشمندانی که نسبت به ارایه این نظریه‌ها اقدام کردند می‌توان به ویلیام هرشل (Wiliam Herschel)، ستاره‌شناس آلمانی‌تبار انگلیسی یا کوبوس کورنلیس کاپیتن (Jacobus cornelis kapteyn)، اخترشناس هلندی، شارل مسیر (Charles Messier) و هابل و … اشاره کرد. پایان جهان کجاست؟ سرانجام بعد از تحقیقات گسترده توسط پیچیده‌ترین تلسکوپها، دانشمندان دریافتند که:

غیر از کهکشان ما، کهکشانهای دیگری نیز وجود دارد. کهکشانهایی وجود دارند که جرم آنها بیشتر از کهکشان ماست. بر اساس مقیاس جدید فاصله‌ها، سن زمین حد اقل ۵ میلیارد سال است و این حد با حدسیات زمین شناسان در مورد سن زمین مطابقت دارد.

همچنین تلسکوپهای جدید وجود خوشه‌های کهکشانی را نشان می‌دهد. کهکشان ما نیز ظاهرا جزیی از یک خوشه محلی است که شامل ابرهای ماژلان، کهکشان امرأة المسلسله و سه‌ها، کهکشان کوچک نزدیک آن و چند کهکشان کوچک دیگر هست که روی هم رفته نوزده عضو را تشکیل می‌دهند.

اگر کهکشانها خوشه‌ها را و خوشه‌ها نیز خوشه‌های بزرگتری را تشکیل می‌دهند، آیا می‌توان گفت که جهان و به تبع آن فضا، تا بینهایت گسترده شده است؟ یا اینکه چرا برای جهان و چه برای فضا انتهایی وجود ندارد؟ در هر حال، دانشمندان با وجود اینکه با تخمین می‌توانند تا فاصله ۹ میلیارد سال نوری، چیزهایی را تشخیص دهند، ولی هنوز هم نشانه‌ای از پایان جهان پیدا نکرده‌اند.

انقلاب علمی

نقشه‌های گالیله و مشاهدات او از ماه نشان داد که سطح ماه دارای کوه‌است.

طی دوران رنسانس، نیکلاس کوپرنیک مدل خورشید محوری را برای سامانه خورشیدی (منظومه شمسی) پیشنهاد کرد. گالیلئو گالیله و ژوهانس کپلر پیشنهاد وی را بسط داده و آن را اصلاح کردند. گالیله تلسکوپ را اختراع کرد تا بتواند مشاهدات خود را به صورت دقیق تری انجام دهد.

کپلر اولین کسی بود که با بیان اینکه خورشید در مرکز قرار دارد و بقیه سیاره‌ها به دور آن می‌چرخند مدل تقریباً کاملی را ارائه کرد. با این وجود کپلر نتوانست برای قوانینی که ارائه نمود نظریه‌ای تهیه کند. در نهایت ایزاک نیوتن با ارائه قوانین حرکت اجرام سماوی و قانون گرانش حرکت سیاره‌ها را توصیف کرد. نیوتن مخترع تلسکوپ انعکاسی است.

کشفیات جدید باعث شد که ابعاد و کیفیت تلسکوپ بهبود بیابد. نیکلاس لوییس لاسیل نقشه‌های بیشتری از موقعیت ستارگان در فضا را ارائه نمود. ویلیام هرشل نقشه گسترده‌ای از خوشه‌های سماوی و تهیه کرد و در سال ۱۷۸۱ توانست سیاره اورانوس را کشف کند که اولین سیاره کشف شده توسط انسان محسوب می‌شود. در سال ۱۸۳۷ برای اولین بار فردریش بسل فاصله ستاره ۶۱ دجاجه را مشخص کرد. در قرن نوزدهم میلادی، توجه دانشمندانی چون لئونارد اولر، الکسیس کلاد کلایرات و جین دالمبرت به مسئله سه جسمی باعث شد پیش بینی‌های دقیق تری در مورد حرکت ماه و ستارگان انجام شود. ژوزف لوییس لاگرانژ و پیرسیمون لاپلاس این کار را تکمیل کردند و میزان انحراف اقمار و سیاره‌ها از وضعیت اصلی‌شان را تخمین زدند.

با اختراع طیف نگار و عکاسی افق‌های جدیدی به روی اخترشناسی باز شد. در طی سال‌های ۱۸۱۴ و ۱۸۱۵ ژوزف وان فرانوفر در طیف نور خورشید حدود ۶۰۰ نوار را مشاهده کرد و در سال ۱۸۵۹، گوستاو کیرشهف این نوارها را به حضور عناصر مختلف در جو خورشید نسبت داد. معلوم شد که بقیه ستارگان به ستاره منظومه شمسی (خورشید) شباهت زیادی دارند اما در ابعاد مختلف و با دماها و عناصر درونی متفاوتی دیده می‌شوند . قرار داشتن زمین در کهکشان راه شیری، به عنوان مجموعه‌ای از ستاره‌ها و سیاره‌ها، در قرن بیستم کشف گردید و هم‌زمان وجود دیگر کهکشان‌های خارجی در فضا تأیید شد و بلافاصله پدیده انبساط عالم عامل اصلی وجود فاصله زیاد بین زمین و دیگر کهکشان‌ها اعلام شد.

همچنین در اخترشناسی مدرن وجود اجرام خارجی زیادی مانند اختر نماها، و کهکشان‌های رادیویی را تأیید کرد و با استفاده از این مشاهدات نظریه‌های فیزیکی ارائه نمود که برخی از آنها این اجرام را براساس اجرام دیگر مانند ستاره‌های نوترونی و سیاه چاله‌ها توصیف می‌کنند. کیهان‌شناسی فیزیکی در طی قرن ۲۰ میلادی پیشرفتهای زیادی را تجربه کرد و نظریه مهبانگ (بیگ بنگ یا انفجار بزرگ) براساس شواهد کشف شده در علوم اخترشناسی و فیزیک مانند تشعشعات پس زمینه‌ای مایکرویو کیهانی، قانون هابل و تشکیل هسته مهبانگ قوت یافت.

مشاهدات اخترشناسی

وری لارج ارای در نیو مکزیکو، نمونه‌ای از یک رادیو تلسکوپ. رادیو تلسکوپ‌ها یکی از ابزارهای مشاهده کیهان هستند که توسط اخترشناسان به کار می‌روند

در بابل و یونان باستان، اخترشناسی بیشتر اخترسنجی بود و موقعیت ستاره‌ها و سیاره‌ها در آسمان مورد توجه زیادی قرار داشت. بعدها، تلاش‌های اخترشناسانی چون آیزاک نیوتن و یوهانس کپلر علم مکانیک سماوی را پدید آورد و اخترسنجی بر پیش بینی حرکت آن دسته از اجرام سماوی که میانشان نیروی جاذبه گرانشی وجود داشت تمرکز یافت. این پیشرفت به طور خاص در مورد منظومه شمسی به کار گرفته شد. امروزه موقعیت و حرکت اجرام به آسانی تعیین می‌شود و اخترشناسی مدرن بر مشاهده و درک طبیعت فیزیکی اجرام سماوی تأکید دارد.

روش‌های گردآوری داده

نوشتار اصلی: مشاهدات اخترشناسی


در اخترشناسی، اطلاعات موجود براساس شناسایی و تحلیل نور و انواع دیگر تشعشات الکترومغناطیسی شکل می‌گیرد. انواع دیگر پرتوهای کیهانی نیز مورد بررسی قرار می‌گیرند و تحقیقاتی در حال انجام است تا در آینده نزدیک بتوانیم امواج جاذبه گرانشی را شناسایی و تحلیل کنیم. امروزه، آشکارسازهای نوترینو در مشاهده نوترینوهای خورشید و نوترینوهایی که از ابرنواخترها ساطع می‌شوند کاربرد زیادی دارند. [۲][۳]

طیف الکترومغناطیسی می‌تواند اطلاعات زیادی راجع به اخترشناسی را در اختیارمان قرار دهد. در بخش‌هایی از طیف که فرکانس اندک است، اخترشناسی رادیویی، ساطع شدن امواجی با طول موجهای میلی متری و دکامتری را کشف می‌کند. گیرنده‌های رادیو تلسکوپی همانند گیرنده‌های رادیویی معمولی هستند اما حساسیت بسیار زیادی دارد. مایکرویوها بخش میلی متری طیف رادیویی را تشکیل می‌دهند و در مطالعات تشعشات مایکرویو پس زمینه کیهان کاربرد وسیعی دارند.

در ستاره‌شناسی فروسرخ و ستاره‌شناسی فرافروسرخ با آشکارسازی و تحلیل امواج فروسرخ (با طول موجی بزرگ‌تر از طول موج قرمز) سروکار داریم. معمولاً برای این کار از تلسکوپ استفاده می‌شود اما در کنار آن به یک آشکارساز حساس نیز احتیاج داریم. بخارآب موجود در جو زمین امواج فروسرخ را جذب می‌کند و بنابراین مراکز مشاهده امواج فروسرخ می‌بایست در مکان‌های بلند و خشک و یا خارج از جو کره زمین ساخته شوند. تلسکوپ‌های فضایی به انتشار گرما در جو زمین، شفافیت جو زمین حساس نیستند و وقتی از آنها استفاده می‌کنیم دیگر با دردسرهای مشاهده در طول موج‌های فروسرخ روبرو نمی‌شویم. مشاهدات فروسرخ در مشاهده مناطقی از کهکشان که پوشیده از گرد و غبار هستند بسیار کارآمد هستند.

تلسکوپ سوبارو (چپ) ورصدخانه کک (وسط) درماونا کیا، هر دو نموونه‌های از یک رصدخانه هستند که در طول موجهای نزدیک مادون قرمز و مرئی کار می‌کنند. تجهیزات تلسکوپ مادون قرمز ناسا(راست) نمونه‌ای از یک تلسکوپ است که رنها با طول موجهای نزدیک مادون قرمز کار می‌کند.

در طول تاریخ، اغلب داده‌های اخترشناسی با استفاده از اخترشناسی نور تهیه شده‌اند. در اخترشناسی نور، با استفاده از عناصر نوری (مانند آینه، عدسی، آشکارسازهای CCD و فیلم‌های عکاسی) طول موج‌های نور را در محدوده فروسرخ تا فرابنفش بررسی می‌کنیم. نور مرئی (طول موج‌هایی که توسط چشم انسان دیده می‌شوند و در محدوده ۴۰۰ تا ۷۰۰ نانومتر قرار دارند) در میانه این محدوده قرار دارد. تلسکوپ مهم‌ترین ابزار مشاهدات اخترشناسی است که دارای طیف نگار و دوربین‌های الکترونیکی است.

برای مشاهده منابع پرانرژی از اخترشناسی انرژی بالا کمک می‌گیریم که اخترشناسی اشعه X، اخترشناسی پرتو گاما، اخترشناسی فرابنفش (UV) و همچنین مطالعات مربوط به نوترینوها و پرتوهای کیهانی را شامل می‌شود. اخترشناسی رادیویی و نوری با استفاده از رصدخانه‌های زمینی انجام می‌شود زیرا در این طول موج‌ها، جو زمین به اندازه کافی شفاف است.

جو زمین در طول موج‌های مورد مطالعه در اخترشناسی اشعه X، اخترشناسی پرتو گاما، اخترشناسی UV و اخترشناسی فرا فروسرخ (به جز در مورد چند «پنجره» طول موج) شفافیت کافی را ندارد و بنابراین تحقیقات و مشاهدات در مورد این علوم باید از طریق بالن‌های تحقیقاتی یا رصدخانه‌های فضایی صورت پذیرد. پرتوهای قوی اشعه گاما براساس رگبارهای هوایی عظیمی که تولید می‌کنند شناسایی می‌شوند و مطالعه پرتوهای کیهانی زیرمجموعه‌ای از اخترشناسی محسوب می‌شود. [۴]

اخترشناسی سیارات براساس مشاهدات مستقیم از طریق فضاپیماها و سفرهای فضایی و نمونه برداری از سیارات پیشرفت خوبی را تجربه کرده‌است. مأموریت‌های فضایی و استفاده از سیاره‌پیماهای مجهز به حس‌گرهای قوی به ما کمک می‌کند از مواد تشکیل دهنده سطح سیاره نمونه برداری کنیم و همچنین با استفاده از حس‌گرها مواد لایه‌های عمیق تر را شناسایی کرده و در نهایت مواد را برای بررسی بیشتر به زمین منتقل کنیم.

ستاره‌شناسی و مکانیک اجرام آسمانی

نوشتارهای اصلی: اخترشناسی و مکانیک اجرام آسمانی


 

یکی از قدیمی‌ترین زمینه‌های تحقیقاتی در علم اخترشناسی و همه علوم عالم، اندازه گیری موقعیت و مکان اجرام سماوی در آسمان است. همواره در طول تاریخ، درک مناسب از موقعیت خورشید، ماه، ستارگان و سیارات در تعیین موقعیت افراد بر روی زمین (ملوانان و کشتی‌ها) نقش داشته‌است.

اندازه گیری دقیق موقعیت مکانی سیارات به درک ما از نظریه انحراف وسعت داده و اکنون می‌توانیم در مورد گذشته و آینده سیارات با دقت زیاد اظهارنظر کنیم. علمی که به این مباحث می‌پردازد را علم مکانیک اجرام آسمانی گویند. امروزه با ردیابی اجرام آسمانی در نزدیکی زمین می‌توانیم احتمال برخورد این اجرام با یکدیگر یا جو زمین را بررسی کنیم.[۵]

اندازه گیری میزان سرعت زاویه‌ای ستاره‌های نزدیک به کره زمین یکی از اساسی‌ترین کارها در تعیین نردبان فاصله کیهانی است که برای اندازه گیری مقیاس جهان طراحی شده‌است. اندازه گیری سرعت زاویه‌ای ستاره‌های مجاور عامل مهمی در آگاهی از ویژگی‌های ستاره‌های دور محسوب می‌شود چرا که این ویژگی‌ها قابل مقایسه هستند. محاسبه سرعت شعاعی و حرکت واقعی سینماتیک حرکت این مجموعه اجرام در کهکشان راه شیری را آشکار می‌سازد. همچنین از یافته‌های اخترشناسی در اندازه گیری توزیع ماده تیره در کهکشان استفاده می‌شود.[۶]

در دهه ۱۹۹۰ (میلادی) روش اخترشناسی که در محاسبه تکانه‌های ستارگان به کار می‌رفت باعث کشف سیاره‌هایی از خارج از منظومه شمسی شد که به دور خورشید گردش می‌کنند. [۷]

مطالعات میان‌رشته‌ای

اخترشناسی با بسیاری از رشته‌های علمی مهم ارتباط تنگاتنگ دارد. برخی از این علوم عبارت‌اند از:

  • فیزیک کیهانی: مطالعه فیزیک جهان پیرامون شامل ویژگیهای فیزیکی (درخشندگی، چگالی، دما و ترکیب شیمیایی) اجرام آسمانی.

  • بیولوژی کیهانی: مطالعه پیدایش و تکامل سیستم‌های بیولوژیکی در دنیا.

  • اخترشناسی باستانی: مطالعه اخترشناسی قدیم در بافت فرهنگی آن با استفاده از مشاهدات باستان‌شناسی و مردم‌شناسی.

  • شیمی کیهانی: مطالعه مواد شیمیایی موجود در فضا به خصوص ابرهای گازی مولکولی و نحوه تشکیل، تعامل و مرگ آنها. بنابراین این رشته با رشته‌های شیمی و اخترشناسی مباحث مشترکی دارد.

پدیده‌های آسمانی

پدیده‌های آسمانی موضوعات اخترشناسی را تشکیل میدهد و بطور عمده شامل:

  • ستاره

  • سحابی

  • سیاره

  • سیارک

  • قمر

  • ستاره دنباله دار

  • شهابواره

  • شهاب‌سنگ

اخترشناسی خورشید

نوشتار اصلی: خورشید

تصویر ماورا بنفش از فتوسفرهای فعال خورشید که توسط تلسکوپ فضایی تریس (TRACE) گرفته شده‌است. (تصویر از ناسا).

غروب خورشید در مریخ

خورشید ستاره‌ای است که بیشترین تحقیقات علمی بر روی آن تمرکز یافته‌است. خورشید یکی از توالی‌های اصلی ستاره‌های کوتوله طبقه ستارگان G2V است که حدود ۶/۴ میلیارد سال عمر دارد. خورشید ستاره‌ای متغیر نیست اما در چرخه فعالیت آن تغییرات متناوبی صورت می‌گیرد که به حلقه نقطه‌ای خورشیدی معروف است. در واقع در هر ۱۱ سال در تعداد لکه‌های خورشیدی نوساناتی رخ می‌دهد. لکه هایخورشیدی نواحی هستند که در آنها دما کمتر از دمای میانگین خورشید است و فعالیت‌های مغناطیسی شدیدی در این مکان‌ها رخ می‌دهد. [۸]

میزان درخشندگی خورشید با افزایش عمر آن افزایش یافته‌است و از زمانی که به یک ستاره توالی اصلی تبدیل شد تاکنون به درخشندگی آن ۴۰ درصد افزوده شده‌است. همچنین در درخشندگی خورشید تغییراتی ایجاد می‌شود که اثرات قابل ملاحظه‌ای بر کره زمین دارد. کمینه ماندر، باعث ایجاد پدیده عصر یخبندان کوچک در قرون وسطی شده‌است. [۹] سطح خارجی خورشید را نورسپهر گویند. در قسمت بالایی این لایه منطقه‌ای با نام کروموسفر قرار دارد. این ناحیه هم توسط یک ناحیه گذرا که دمای آن به سرعت افزایش می‌یابد احاطه شده و در نهایت تاج‌های بسیار داغ و گدازنده خورشید قرار دارند.

در مرکز خورشید، دما و فشار کافی برای وقوع پدیده جوش هسته‌ای وجود دارد. در بالای این هسته، ناحیه‌ای به نام ناحیه تشعشع قرار دارد که در آن ماده پلاسما انرژی را با استفاده از تشعشات منتقل می‌کند. لایه بعدی ناحیه همرفت است که در آن ماده گازی شکل انرژی را با استفاده از جابجایی فیزیکی گاز منتقل می‌کند. گفته می‌شود این ناحیه همرفت عامل ایجاد نقاط خورشیدی هستند که در این نقاط فعالیت مغناطیسی شدیدی را ملاحظه می‌کنیم .[۸]

دانش سیارات

نوشتار اصلی: علم سیارات

این رشته اخترشناسی مجموعه سیارات، اقمار طبیعی، سیارات کوتوله، ستارگان دنباله‌دار، شبه ستارگان و دیگر اجرام سماوی که به دور خورشید می‌چرخند و همچنین سیارات خارج از سلطه خورشید را بررسی می‌کند. منظومه شمسی با استفاده از تلسکوپ‌ها و در نهایت سفینه‌های فضایی به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته‌است. این اطلاعات بدست آمده منبع خوبی برای درک بهتر از نحوه پیدایش و تکامل این منظومه سیارات محسوب می‌شود اما هنوز باید تحقیقات را به طور گسترده ادامه دهیم. [۱۰]

نقطه سیاه رنگی که در بالای تصویر دیده می‌شود یک گردباد است که دیواره‌ای متحرک را در سطح مریخ ایجاد کرده‌است. این ستون متحرک و چرخان جو مریخ (که با گردبادهای زمینی (تورنادوها) قابل مقایسه‌است) نوار طولانی و سیاه رنگی را به وجود آورده‌است.

منظومه شمسی از سیارات داخلی، کمربند شبه ستاره و سیارات خارجی تشکیل شده‌است. سیارات خاکی عبارت‌اند از: تیر، زهره، زمین و مریخ. سیارات ابرگاز خارجی عبارت‌اند از: مشتری، زحل، اورانوس و نپتون. [۱۱]

این سیارات از یک صفحه دیسک مانند سیاره‌ای بدوی تشکیل شده‌اند که در اطراف خورشید قرار داشته‌است. به علت وجود جاذبه، برخورد و اتحاد، دیسک مجموعه‌ای‌هایی از ماده تبدیل شد که همان سیارات بدوی بودند. سپس فشار تشعشعات طوفان‌های خورشیدی بخش اعظم ماده را به حاشیه راند و تنها سیاراتی که از جرم کافی برخوردار بودند در جو گازی باقی ماندند. این سیارات در طی دورانی که در آن بمباران‌های شدیدی صورت می‌گرفت، و از شواهد آن می‌توان به دره‌های ناشی از بمباران در سطح ماه اشاره کرد، مواد موجود در اطراف خود را جذب یا آنها را دور ساختند. در طی این دوران احتمالاً برخی از سیارات بدوی با یکدیگر برخورد کردند و برای مثال نظریه برخورد بزرگ نحوه شکل گیری ماه را تشریح می‌کند. [۱۲]

وقتی سیاره به جرم مورد نظر و مناسب دست پیدا می‌کند، در طی پدیده تفکیک سیاره‌ای، مواد با چگالی مختلف در داخل سیاره پخش می‌شوند. در طی این فرآیند یک هسته سنگی یا فلزی تشکیل شده و اطراف آن را مواد مختلف احاطه می‌کنند. هسته می‌تواند حاوی مواد جامد یا مایع باشد و برخی از هسته‌های سیارات دارای میدان مغناطیسی مخصوص به خودهستند که جوآنها را از طوفان‌های خورشیدی مصون نگاه می‌دارد .[۱۳] گرمای داخلی ماه یا سیاره براثر برخورد مواد رادیواکتیو (مانند اورانیوم و توریم و۲۶Al ) و یا گرمای ناشی از مد تولید می‌شود. دربرخی از سیارات واقمار آنهاگرمای کافی برای وقوع پدیده‌هایی مانند آتشفشان و تکتونیک وجود دارد . سطح سیاراتی که دارای جو هستند دراثر حرکت آب وباد دچار فرسودگی می‌شود. اجرام کوچک‌تر که از گرمای ناشی از مد بهره مند نیستند به سرعت سرد می‌شوند واغلب فعالیت‌های عادی شان متوقف می‌شود. [۱۴]

اخترشناسی ستارگان (ستاره شناسی)

نوشتار اصلی: ستاره

سحابی سیاره‌ای مورچه. دفع گاز از ستاره مرکزی در حال مرگ برخلاف الگوهای بی نظم انفجارات معمولی الگوهای متقارن نشان می‌هد.

مطالعه ستارگان و تکامل ستارگان در درک بهتر از نحوه تکامل عالم بسیار مفید است .درک اختر فیزیک ستارگان با مشاهدات فضایی، درک نظریات مختلف و شبیه سازی کامپیوتری امکان پذیر است .

فرایند شکل گیری ستارگان درمحل‌هایی که حاوی گرد و غبارغلیظ هستند وبه ابرهای مولکولی عظیم یا سحابی سیاه شهرت دارند رخ می‌دهد. تکه ابرها درحالت ناپایداری وتحت تأثیر جاذبه ستارگان اولیه را تشکیل می‌دهند. براثر پدیده جوش هسته‌ای یک هسته داغ وبه اندازه کافی چگال تشکیل شده و درنهایت به یک ستاره توالی اصلی تبدیل می‌شود. [۱۵]

ویژگی‌های ستاره‌ای که به وجود آمده‌است به جرم اولیه ستاره بستگی دارد . هرچه جرم اولیه بیشتر بوده باشد، درخشندگی ستاره و سرعت مصرف سوخت هیدروژن در هسته آن بیشتر است . با گذشت زمان سوخت هسته بیشتری نیاز است و بنابراین هسته حجیم تر و چگال تر می‌شود. درنتیجه این واکنش‌ها یک غول قرمز تولید می‌شود که تا زمان مصرف شدن همه سوخت هلیم عمر می‌کند. ستاره‌های بزرگ در فرایندهای جوش هسته‌ای از عناصر سنگین تر هم استفاده می‌کنند و فازهای تکاملی دیگری به این فازها اضافه می‌شود.

سرنوشت ستاره به جرم آن بستگی دارد و ستارگانی که جرم آنها بیش از ۴/۱ برابر جرم خورشید است به ابرنواختر تبدیل می‌شوند درحالیکه ستارگان کوچک‌تر به سحابی‌های سیاره‌ای ودرنهایت به کوتوله‌های سفید تبدیل می‌شوند. جسم باقی مانده از ابرنواختر یک ستاره نوترونی چگال است واگر جرم ستاره بیش از سه برابر جرم خورشید باشد ابرنواختر به یک سیاه چاله تبدیل می‌شود. [۱۶]

اخترشناسی کیهانی

نوشتار اصلی: اخترشناسی کیهانی

ساختار رصد شده بازوهای مارپیچی کهکشان راه شیری.

منظومه شمسی درون کهکشان راه شیری درحال چرخش است که کهکشانی مارپیچی و بسته‌است که یکی از اعضای اصلی کهکشان‌های Local Group محسوب می‌شود. منظومه شمسی مجموعه‌ای از گاز، غبار، ستارگان و دیگر اجرام است که نیروی جاذبه آنها را درکنار هم قرار داده‌است. ازآنجا که زمین در بازوی خارجی پرگرد وغبار کهکشان راه شیری قرار دارد بخش عظیمی از این کهکشان از دیده‌مان پنهان است.

درمرکز کهکشان راه شیری یک برآمدگی میله مانند قرار دارد که گمان می‌رود یک سیاه چاله بسیار بزرگ باشد در اطراف هسته چهار بازوی مارپیچ قرار دارند. دراین ناحیه بسیاری از ستارگان شکل می‌گیرند و مملو از ستارگان جوان و نسل دوم ستارگان است . دراطراف دیسک، یک شبه کره کهکشانی مسن تر که نسل اول ستارگان محسوب می‌شوند و همچنین مجموعه‌ای از خوشه‌های دایره‌ای نسبتاً چگال قرار دارد. [۱۷][۱۸]

درمیان ستارگان یک واسط بین ستاره‌ای قرار دارد که ناحیه‌ای است حاوی مواد پراکنده. درچگال‌ترین قسمت، ابرهای مولکولی از جنس هیدروژن ودیگر عناصر نواحی تشکیل ستاره را تشکیل می‌دهند. سحابی‌های تیره نامنظم (که در محدوده‌ای که توسط طول جینز مشخص می‌شود تمرکز یافته‌اند) ستارگان نوزاد فشرده را تشکیل می‌دهند.[۱۹]

با تشکیل ستارگان با جرم زیادتر ابر تبدیل به ناحیه HII می‌شود که درآن گازهای درخشنده و پلاسما قراردارند. طوفان‌های ستاره‌ای و انفجار ابرنواخترها باعث پراکنده شدن ابر می‌شوند و درنهایت یک یا چند خوشه باز از ستارگان تشکیل می‌شوند. این خوشه‌ها در کنار هم کهکشان راه شیری را تشکیل داده‌اند . مطالعات سینماتیک ماده درکهکشان راه شیری و دیگر کهکشان‌ها نشان می‌دهد که جرم نامرئی درآنها بیش از جرم مرئی است بیشتر جرم کهکشان را هاله‌های سیاه تشکیل می‌دهند طبیعت این ماده سیاه رنگ هنوز برای دانشمندان نامشخص است .[۲۰]

کهکشان‌ها وخوشه‌ها

نوشتار اصلی: اخترشناسی فراکهکشانی


 

مطالعه اجرامی که درخارج از کهکشان راه شیری قرار دارند به یک علم جدید تبدیل شده که شاخه‌ای از اخترشناسی محسوب می‌شود. دراین علم نحوه پیدایش و تکامل کهکشان‌ها، ساختار و طبقه بندی آنها، کهکشان‌های فعال وگروه‌ها و خوشه‌های کهکشانی مورد بررسی قرار می‌گیرند . بررسی گروه‌ها وخوشه‌های کهکشانی در درک بهتر از ساختار کلی کیهان نقش مهمی ایفا می‌کند.

دراین شکل چندین جرم حلقه مانند آبی رنگ رامشاهده می‌کنید که تصاویر همان کهکشان هستند که با استفاده از اثر عدسی‌های گرانشی از خوشه کهکشان زرد رنگ در وسط عکس کپی برداری شده‌اند. این عدسی‌ها با استفاده از میزان گرانش خوشه نور را خم کرده و تصویر اجرام دورتر را بزرگنمایی نموده و درآنها اعوجاج ایجاد می‌کند.

اغلب کهکشان‌ها دارای شکل منحصر به فردی هستند که طبقه بندی آنها را آسان می‌کند. به طورکلی کهکشان‌ها به انواع مارپیچ، بیضوی، و نامنظم تقسیم بندی می‌شوند.[۲۱]

همانطورکه از نام کهکشان بیضوی پیداست سطح مقطع این کهکشان بیضی شکل است . ستارگان در مدارهای تصادفی به دور کهکشان می‌چرخند. دراین کهکشان‌ها غبار میان ستاره‌ای وجود ندارد و یا به ندرت یافت می‌شود و نقاط تولید ستاره دراین نوع کهکشان بسیار کم هستند. ستارگان این کهکشان عموماً مسن هستند کهکشان بیضوی عموماً درمرکز خوشه‌های کهکشانی یافت می‌شوند و ممکن است در اثر ترکیب کهکشان بزرگ به‌وجود آیند.

کهکشان مارپیچ معمولاً از یک صفحه دوار مسطح تشکیل شده که یک برآمدگی میله مانند در مرکز آن قرار دارد و بازوهای نورانی مارپیچی از آن خارج می‌شوند. این بازوها نواحی پر گرد و غباری هستند که درناحیه تولید ستاره قرار دارند و این مناطق ستاره‌های جوان بسیار بزرگ رنگ آبی را در برابر دیدگان‌مان قرار می‌دهند. کهکشان‌های مارپیچ با هاله‌ای از ستاره‌های پیر احاطه شده‌اند. کهکشان‌های راه شیری و آندرومدا کهکشان‌های مارپیچ هستند.

شکل ظاهری کهکشان‌های نامنظم درهم پیچیده‌است واین نوع از کهکشان در دسته‌بندی بیضوی و مارپیچ جای نمی‌گیرند. حدود یک چهارم کهکشان‌ها نامنظم هستند و شکل نامنظم آنها ناشی از تعامل گرانشی با محیط اطراف است.

کهکشان فعال کهکشان‌هایی هستند که عمده انرژی که از آنها ساطع می‌شود از منبعی به جز ستارگان و گرد و غبار تامین می‌شود. درمرکز این کهکشان‌ها هسته‌ای فشرده قرار دارد که گفته می‌شود یک سیاه چاله بسیار عظیم است که به علت جذب اجرام انرژی زیادی را تولید می‌کند. کهکشان رادیویی نوعی کهشکان فعال است که در بخش رادیویی طیف بسیار درخشان بوده و زبانه‌های پرانرژی گاز را متساعد می‌کند. از میان کهکشان‌های فعالی که تشعشات پرانرژی ساطع می‌کنند می‌توان به کهکشان‌های سیفرت، اخترنماها و بلازارها اشاره کرد . گفته می‌شود که اختر نماها درخشنده‌ترین اشیا عالم هستند. [۲۲]

ساختار عظیم کیهان بر اساس گروه‌ها و خوشه‌های کهکشانی شکل گرفته‌است. دراین ساختار بزرگ‌ترین واحد کیهانی ابرخوشه‌ها هستند. مجموعه مواد به فیلامان‌ها و دیواره‌های کهکشانی تبدیل می‌شوند ودر میان آنها فضاهای خالی باقی می‌ماند. [۲۳]

کیهان‌شناسی

نوشتار اصلی: کیهان شناسی فیزیکی


مشاهده ساختار عظیم عالم در علم کیهان شناسی فیزیکی مطرح می‌شود و گام موثری در درک بهتر پیدایش وتکامل کیهان محسوب می‌شود. درکیهان‌شناسی مدرن نظریه انفجار بزرگ مورد پذیرش قرار گرفته و اعلام شده که دربرهه‌ای از زمان انفجار بزرگ رخ داده با انبساط فضا درطول ۷/۱۳ گیگا سال جهان به شکل فعلی آن مبدل شده‌است . مفهوم انفجار بزرگ با کشف تشعشات مایکرویو پس زمینه کیهان درسال ۱۹۶۵ مطرح شد .

در طول مدت تکامل جهان چندین مرحله تکاملی را تجربه کرد . در ابتدا جهان به سرعت انبساطی کیهانی را تجربه کرد که شرایط اولیه را همگن کرد . سپس با تشکیل هسته انفجار بزرگ عناصر اولیه جهان آغازین تولید شدند.

هنگامی که اولین اتم‌های تشکیل دهنده فضا شفاف شدند توانستند امواجی را از خود ساطع کنند امواجی که امروزه به صورت تشعشات مایکرویو پس زمینه کیهان مشهور هستندسپس جهان درحال انبساط به علت عدم وجود منابع انرژی کیهانی وارد عصر تیره و تار خود شد. [۲۴]

با وقوع تغییرات اندک در چگالی اجرام، ساختار سلسله مراتبی ماده شکل گرفت . موادی که در نواحی چگال جمع شده بودند ابرهای گاز و ستارگان اولیه را تشکیل دادند. این ستاره‌های عظیم باعث ایجاد مجدد فرایند یونیزاسیون شده و بسیاری از عناصر سنگین جهان آغازین را به وجود آوردند.

توده‌های گرانشی به فیلامان تبدیل شده و فضایی بین این فیلامان‌ها به صورت خالی باقی ماند. به تدریج گرد وغبار با یکدیگر ترکیب شده واولین کهکشان‌ها به وجود آمدند. باگذشت زمان این کهکشان‌ها مواد بیشتری را به درون خود کشیدند و گروه‌ها و خوشه‌های کهکشانی و درنهایت ابرخوشه‌های عظیم شکل گرفتند. [۲۵]

یکی از مفاهیم اصلی در ساختار عالم، ماده تاریک یا انرژی تاریک است. ماده تاریک عنصر اصلی تشکیل دهنده دنیاست و ۹۶درصد چگالی جهان را تشکیل می‌دهد.امروزه تلاش زیادی برای درک فیزیک این ماده واجزا تشکیل دهنده آن صورت می‌گیرد . [۲۶]

اخترشناسی غیر حرفه‌ای (آماتوری)

نوشتار اصلی: اخترشناس آماتور

به طور کلی اخترشناسان آماتور با استفاده از تلسکوپ‌های ساخت خودشان بسیاری از پدیده‌های کیهانی واجرام سماوی را مشاهده می‌کنند. آنها بیشتر به دنبال رصد کردن ماه، سیارات، ستارگان، دنباله دارها، باران‌های شهابی وبسیاری از اجرام موجود درعمق فضا مانند خوشه‌های ستاره‌ای، کهکشان‌ها وسحابی‌ها هستند. یکی از شاخه‌های اخترشناسی آماتوری، عکس برداری کیهانی است که طی آن فرد آماتور از آسمان شب عسکبرداری می‌کند. بسیاری از افراد آماتور تلاش می‌کنند درمشاهده اجرام خاص تبحر لازم را کسب کنند و با توجه به علاقه فردی خود کار مشاهده خود را تخصصی ترکنند.[۲۷][۲۸] اغلب آماتورها مشاهدات خود را در طول موج‌های مرئی انجام می‌دهند و تعداد محدودی هم این کار را درمورد طول موج‌های نامرئی تجربه می‌کنند. آنها در تلسکوپ خود از فیلترهای فروسرخ استفاده می‌کنند ویا از تلسکوپ‌های رادیویی کمک می‌گیرند . کارل گوته یانسکی یکی از پیشگامان اخترشناسی رادیویی آماتوری است که در دهه ۱۹۳۰ آسمان را در طول موج‌های رادیویی مشاهده کرد .تعدادی از افراد آماتور از تلسکوپهای دست ساز یا تلسکوپ‌های رادیویی که برای تحقیقات اخترشناسی ساخته می‌شوند ودراختیار افراد آماتور قرار می‌گیرند استفاده می‌کنند. ("مثلاً " تلسکوپ یک مایلی ). [۲۹][۳۰]

اخترشناسان آماتور در پیشرفت‌های علم اخترشناسی سهم بسزایی داشته‌اند . این رشته یکی از معدود رشته‌هایی است که در آن افراد آماتور ایفای نقش می‌کنند. آنها می‌توانند دربرخی اندازه گیری‌ها شرکت کرده و در اصلاح مدار سیارات کوچک مفید واقع شوند. همچنین افراد آماتور درکشف دنباله دارها و رصد ستاره‌های متغیر نقش بسزایی دارند . پیشرفت‌های حاصل شده در زمینه تکنولوژی دیجیتال به افراد آماتور اجازه می‌دهد تا در رشته عسکبرداری کیهانی به موفقیت‌های چشمگیری دست پیدا کنند. [۳۱][۳۲][۳۳]

پرسش‌های بنیادین در اخترشناسی

اگرچه دررشته اخترشناسی تلاش‌های بسیاری برای درک بهتر طبیعت جهان ومحتوای آن صورت گرفته‌است اما هنوز سوالهای بی پاسخی در پیش رویمان قرار دارند شاید پاسخگویی به این سوالات مستلزم ساخت ابزارهای رصد جدید و پیشرفت‌های تازه در زمینه فیزیک نظریه و تجربی باشد.

  • آیا سیارات خاکی در اطراف بقیه ستارگان (به جز خورشید) هم قرار دارند ؟ اخترشناسان از وجود ستارگان بزرگ واجرامی در اطراف ستاره‌ها اطمینان حاصل کرده‌اند . بنابراین وجود سیارات خاکی کوچک‌تر محتمل به نظر می‌رسد .

[۳۴]

  • آیا در بقیه نقاط عالم حیات فرازمینی وجود دارد ؟ به طور خاص آیا انسان درکره‌های دیگر هم زندگی می‌کند؟ دراین صورت چگونه تناقض فرمی ( Fermi ) را توجیه می‌کنید ؟ وجود حیات درخارج از کره خاکی تبلیغات علمی و فلسفی بسیار مهمی را درپی دارد .[۳۵][۳۶]

  • جنس ماده تاریک و انرژی تاریک از چیست ؟ شناخت این مساله در درک تکامل عامل و سرنوشت آن بسیار مفیداست اما هنوز درباره آن چیزی نمی‌دانیم.

[۳۷]

  • چرا دنیا به وجود آمد ؟ چرا برای مثال ثابت‌های فیزیکی با دقت تنظیم شده‌اند تا وجود حیات را تضمین کنند؟ چه چیزی باعث انبساط کیهانی شد و دنیا را همگن کرد ؟

[۳۸]


 

يکشنبه 22/8/1390 - 20:40
اخبار

 

 

 نماینده مردم شهریار با اشاره به شنیده شدن صدای انفجار مهیب در حوالی تهران گفت: این انفجار در حوالی روستای بیدگنه از توابع شهرستان ملارد رخ داده است.

به گزارش «تابناک»، حسین گروسی، نماینده مردم شهریار در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با  فارس با اشاره به شنیده شدن صدای انفجار مهیب در حوالی تهران گفت: این انفجار در حوالی روستای بیدگنه از توابع شهرستان ملارد رخ داده است.

نماینده شهریار در مجلس تأکید کرد: این انفجار احتمالا در انبار مهمات پادگان رخ داده، ولی بررسی‌ها در این زمینه ادامه دارد و این موضوع قطعی نیست.

چند تن از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس این خبر را تأیید کردند.

عزیز اکبریان، نماینده کرج نیز ضمن تأیید این خبر گفت: انفجار در یک پادگان نظامی حوالی شهریار رخ داده است.

پرویز سروری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با فارس، این حادثه را ناشی از انفجار زاغه مهمات یک پادگان نظامی عنوان کرد.

به گفته برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی، این انفجار در یک پادگان متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رخ داده است.

در همین باره، اطلاعات و داده‌های ثبت شده روی دستگاه‌های زلزله‌شناسی از وقوع زلزله اطلاعاتی نمی‌دهد اما همچنان پردازش روی داده‌ها ادامه دارد.

روابط عمومی پژوهشکده زلزله‌شناسی درباره برخی لرزش‌های حس شده در سطح شهر تهران اظهار داشت: اطلاعات و داده‌های ثبت شده روی دستگاه‌های زلزله‌سنجی از وقوع زلزله اطلاعاتی نمی‌دهد اما همچنان پردازش روی داده‌ها ادامه دارد.
تکمیلی:

مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران از به شهادت رسیدن 15 نفر در انفجار یکی از پادگان‌های سپاه در اطراف تهران خبر داد.

سردار رمضان شریف مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اشاره به وقوع انفجار مهیب در یکی از پادگانهای سپاه در اطراف تهران گفت: این انفجار به دلیل جا به جایی مهمات رخ داده که در اثر این حادثه 15 نفر شهید و عده‌ای نیز مجروح شده‌اند  که حال برخی از مجروحان وخیم است.

وی افزود: در حال حاضر تیمی در حال بررسی حادثه است که اطلاعات آن متعاقبا به افکار عمومی اعلام می‌شود.

حسن عباسی، مدیر روابط عمومی اورژانس تهران نیز از اعزام یك فروند بالگرد و شش دستگاه آمبولانس برای پوشش امدادی حادثه انفجار در پادگانی میان شهرستان‌های ملارد و شهریار خبر داد.

 

يکشنبه 22/8/1390 - 20:26
دعا و زیارت
در کتاب «تحفة الزائر» آمده که شیخ مفید ذكر كرده:پس از نماز زیارت حضرت امام رضا علیه السّلام مستحب است این دعا را بخوانند:
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُكَ یَا اللَّهُ الدَّائِمُ فِی مُلْكِهِ الْقَائِمُ فِی عِزِّهِ الْمُطَاعُ فِی سُلْطَانِهِ الْمُتَفَرِّدُ فِی كِبْرِیَائِهِ الْمُتَوَحِّدُ فِی دَیْمُومِیَّةِ بَقَائِهِ الْعَادِلُ فِی بَرِیَّتِهِ الْعَالِمُ فِی قَضِیَّتِهِ الْكَرِیمُ فِی تَأْخِیرِ عُقُوبَتِهِ إِلَهِی حَاجَاتِی مَصْرُوفَةٌ إِلَیْكَ وَ آمَالِی مَوْقُوفَةٌ لَدَیْكَ وَ كُلَّمَا وَفَّقْتَنِی مِنْ خَیْرٍ [بِخَیْرٍ] فَأَنْتَ دَلِیلِی عَلَیْهِ وَ طَرِیقِی إِلَیْهِ یَا قَدِیرا لا تَئُودُهُ الْمَطَالِبُ یَا مَلِیّا یَلْجَأُ إِلَیْهِ كُلُّ رَاغِبٍ مَا زِلْتُ مَصْحُوبا مِنْكَ بِالنِّعَمِ جَارِیا عَلَى عَادَاتِ الْإِحْسَانِ وَ الْكَرَمِ أَسْأَلُكَ بِالْقُدْرَةِ النَّافِذَةِ فِی جَمِیعِ الْأَشْیَاءِ وَ قَضَائِكَ الْمُبْرَمِ الَّذِی تَحْجُبُهُ بِأَیْسَرِ الدُّعَاءِ وَ بِالنَّظْرَةِ الَّتِی نَظَرْتَ بِهَا إِلَى الْجِبَالِ فَتَشَامَخَتْ وَ إِلَى الْأَرَضِینَ فَتَسَطَّحَتْ وَ إِلَى السَّمَاوَاتِ فَارْتَفَعَتْ ،
خدایا از تو درخواست مى‏كنم،اى خدایى كه در فرمانروایى‏اش پاینده،و در شكوهش پا برجا،و در سلطنتش مطاع،و در كبریایى‏اش‏ یكتا،و در دوام همیشگى‏اش بى‏همتا است،در مخلوقاتش دادگر،و در داورى‏اش دانا،و در به‏ تأخیر انداختن كیفرش بزرگوار است.خدایا حاجاتم بازگردانده به سوى تو،و آرزوهایم ایستاده در پیشگاه توست،و هر زمان مرا به‏ كار نیكى توفیق دادى،راهنمایم بر آن،و راهم به سوى آن تو بودى،اى توانایى كه خواسته‏ها درمانده‏اش نكند،اى‏ عطابخش دائمى كه هر مشتاقى به جانب او پناه مى‏آورد،همواره از جانب تو همنشین با نعمتهایت بوده‏ام،روان بر عادت احسان و كرم،از تو مى‏خواهم به آن نیروى نافذ در تمام اشیا و حكم استوارت كه آن را با آسان‏ترین دعا باز مى‏دارى،و به آن نظرى كه به وسیله آن به جانب كوهها نظر كردى و كوهها بلندى گرفتند،و به زمینها توجه كردى و آنها مسطّح شدد و با آسمانها عنایت فرمودى پس مرتفع گردید،
وَ إِلَى الْبِحَارِ فَتَفَجَّرَتْ یَا مَنْ جَلَّ عَنْ أَدَوَاتِ لَحَظَاتِ الْبَشَرِ وَ لَطُفَ عَنْ دَقَائِقِ خَطَرَاتِ الْفِكَرِ لا تُحْمَدُ یَا سَیِّدِی إِلا بِتَوْفِیقٍ مِنْكَ یَقْتَضِی حَمْدا وَ لا تُشْكَرُ عَلَى أَصْغَرِ مِنَّةٍ إِلا اسْتَوْجَبْتَ بِهَا شُكْرا فَمَتَى تُحْصَى نَعْمَاؤُكَ یَا إِلَهِی وَ تُجَازَى آلاؤُكَ یَا مَوْلایَ وَ تُكَافَأُ صَنَائِعُكَ یَا سَیِّدِی وَ مِنْ نِعَمِكَ یَحْمَدُ الْحَامِدُونَ وَ مِنْ شُكْرِكَ یَشْكُرُ الشَّاكِرُونَ وَ أَنْتَ الْمُعْتَمَدُ لِلذُّنُوبِ فِی عَفْوِكَ وَ النَّاشِرِ عَلَى الْخَاطِئِینَ جَنَاحَ سِتْرِكَ وَ أَنْتَ الْكَاشِفُ لِلضُّرِّ بِیَدِكَ فَكَمْ مِنْ سَیِّئَةٍ أَخْفَاهَا حِلْمُكَ حَتَّى دَخِلَتْ وَ حَسَنَةٍ ضَاعَفَهَا فَضْلُكَ حَتَّى عَظُمَتْ عَلَیْهَا مُجَازَاتُكَ جَلَلْتَ أَنْ یُخَافَ مِنْكَ إِلا الْعَدْلُ وَ أَنْ یُرْجَى مِنْكَ إِلا الْإِحْسَانُ وَ الْفَضْلُ فَامْنُنْ عَلَیَّ بِمَا أَوْجَبَهُ فَضْلُكَ،
و به دیارها نگریستى پس روان شدند،اى كه از ابزارهاى نگاه‏هاى بشر بالاترى‏ و از دسترس دقایق افكار دورى،اى آقاى من سپاس نشوى مگر به توفیقى از سوى خودت،كه آن نیز موجب سپاس دیگرى است،و بر كوچك‏ترین نعمت شكر نشوى مگر آنكه به آن شكر،شكرى دیگر را سزاوار گردى،پس چه زمانى نعمتهایت برشمرده شود اى خداى من،و به عطاهایت جزا داده شود اى مولاى من،و پاداش متقابل به ساخته‏هایت داده شود،اى آقاى من،از نعمتهاى توست كه سپاس‏كنندگان سپاس مى‏نمایند،و از شكرپذیرى توست كه شاكران شكرگذارى مى‏كنند،تویى مورد اعتماد،در امر گذشت بر گناهان،و تویى گسترنده بال پرده‏پوشى‏است‏ بر خطاكاران،و تویى برطرف‏كننده سختى با دست قدرتت،چه بسیار زشتى كه آن را با بردبارى‏ات پوشاندى،تا از بین رفت،و چه بسیار خوبى‏اى كه آن را فضلت چندین برابر كرد،تا پاداش دادنت بر آن بزرگ شد،بزرگى از اینكه از تو ترسیده‏ شود جز به عدل،و امید رود مگر احسان و فضل تو،بر من به آنچه كه فضلت آن را واجب‏ نموده منّت گذار،
وَ لا تَخْذُلْنِی بِمَا یَحْكُمُ بِهِ عَدْلُكَ سَیِّدِی لَوْ عَلِمَتِ الْأَرْضُ بِذُنُوبِی لَسَاخَتْ بِی أَوِ الْجِبَالُ لَهَدَّتْنِی أَوِ السَّمَاوَاتُ لاخْتَطَفَتْنِی أَوِ الْبِحَارُ لَأَغْرَقَتْنِی سَیِّدِی سَیِّدِی سَیِّدِی مَوْلایَ مَوْلایَ مَوْلایَ قَدْ تَكَرَّرَ وُقُوفِی لِضِیَافَتِكَ فَلا تَحْرِمْنِی مَا وَعَدْتَ الْمُتَعَرِّضِینَ لِمَسْأَلَتِكَ یَا مَعْرُوفَ الْعَارِفِینَ یَا مَعْبُودَ الْعَابِدِینَ یَا مَشْكُورَ الشَّاكِرِینَ یَا جَلِیسَ الذَّاكِرِینَ یَا مَحْمُودَ مَنْ حَمِدَهُ یَا مَوْجُودَ مَنْ طَلَبَهُ یَا مَوْصُوفَ مَنْ وَحَّدَهُ یَا مَحْبُوبَ مَنْ أَحَبَّهُ یَا غَوْثَ مَنْ أَرَادَهُ یَا مَقْصُودَ مَنْ أَنَابَ إِلَیْهِ یَا مَنْ لا یَعْلَمُ الْغَیْبَ إِلا هُوَ یَا مَنْ لا یَصْرِفُ السُّوءَ إِلا هُوَ یَا مَنْ لا یُدَبِّرُ الْأَمْرَ إِلا هُوَ یَا مَنْ لا یَغْفِرُ الذَّنْبَ إِلا هُوَ یَا مَنْ لا یَخْلُقُ الْخَلْقَ إِلا هُوَ یَا مَنْ لا یُنَزِّلُ الْغَیْثَ إِلا هُوَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْ لِی یَا خَیْرَ الْغَافِرِینَ ،
و به آنچه عدالتت به آن حكم مى‏كند خوارم مكن،آقاى من اگر زمین گناهان مرا مى‏دانست هرآینه فرو مى‏بردم،یا اگر كوهها خبر مى‏داشتند مرا درهم مى‏شكستند،یا آسمانها مطلع مى‏بودند مرا مى‏بردند،یا دریاها آگاه مى‏بودند مرا غرق مى‏كردند،آقاى من،آقاى من‏ آقاى من،مولایم،مولایم،مولایم،توقفم براى میهمانى‏ات تكرار شده،پس مرا از آنچه به درخواست‏كنندگان‏ از حضرتت وعده دادى محروم مكن،اى شناخته عارفان،اى پرستیده پرستندگان،اى سپاس‏شده سپاسگذاران‏ اى همنشین یادكنندگان،اى ستوده كسى‏كه او را ستوده،اى موجود براى كسى‏كه او را جست،اى وصف‏شده كسى‏كه او را به وحدانیّت وصف‏ نمود،اى محبوب كسى‏كه او را دوست داشت،اى فریادرس كسى‏كه او را اراده كرد،اى مقصود كسى‏كه به سویش باز آمد،اى كه غیب را جز او نداند،اى كه بدى را جز او باز نگرداند،اى آن‏كه امر را جز او تدبیر نكند،اى كه نیامرزد گناهان را جز او،اى كه پدید نیاورد مخلوق را جز او،اى كه نازل نمى‏كند باران را جز او،بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و مرا بیامرز اى بهترین آمرزندگان،
رَبِّ إِنِّی أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ حَیَاءٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ رَجَاءٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ إِنَابَةٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ رَغْبَةٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ رَهْبَةٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ طَاعَةٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ إِیمَانٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ إِقْرَارٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ إِخْلاصٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ تَقْوَى وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ تَوَكُّلٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ ذِلَّةٍ وَ أَسْتَغْفِرُكَ اسْتِغْفَارَ عَامِلٍ لَكَ هَارِبٍ مِنْكَ إِلَیْكَ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ،
پروردگارا من از تو درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش شرمسارى،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش امیدوارى،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش بازگشتن،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش شوق،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش‏ بیم،و درخواست آمزش مى‏كنم،آمرزش طاعت،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش ایمان،و درخواست آمرزش مى‏كنم‏ آمرزش اقرار،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش اخلاص،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش تقوا،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش‏ توكّل،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش خوارى،و درخواست آمرزش مى‏كنم،آمرزش عمل كننده براى تو،گریزان از تو به سوى تو پس بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست،
وَ تُبْ عَلَیَّ وَ عَلَى وَالِدَیَّ بِمَا تُبْتَ وَ تَتُوبُ عَلَى جَمِیعِ خَلْقِكَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ یَا مَنْ یُسَمَّى بِالْغَفُورِ الرَّحِیمِ یَا مَنْ یُسَمَّى بِالْغَفُورِ الرَّحِیمِ یَا مَنْ یُسَمَّى بِالْغَفُورِ الرَّحِیمِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اقْبَلْ تَوْبَتِی وَ زَكِّ عَمَلِی وَ اشْكُرْ سَعْیِی وَ ارْحَمْ ضَرَاعَتِی وَ لا تَحْجُبْ صَوْتِی وَ لا تُخَیِّبْ مَسْأَلَتِی یَا غَوْثَ الْمُسْتَغِیثِینَ وَ أَبْلِغْ أَئِمَّتِی سَلامِی وَ دُعَائِی وَ شَفِّعْهُمْ فِی جَمِیعِ مَا سَأَلْتُكَ وَ أَوْصِلْ هَدِیَّتِی إِلَیْهِمْ كَمَا یَنْبَغِی لَهُمْ وَ زِدْهُمْ مِنْ ذَلِكَ مَا یَنْبَغِی لَكَ بِأَضْعَافٍ لا یُحْصِیهَا غَیْرُكَ وَ لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى أَطْیَبِ الْمُرْسَلِینَ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِینَ.
و بر من و پدر و مادرم پذیراى توبه باش،به آنچه بر تمام بندگانت توبه‏پذیرفتنى و مى‏پذیرى‏ اى مهربان‏ترین مهربانان،اى آن‏كه به آمرزنده و مهربان نامیده شوى،اى آن‏كه به آمرزنده مهربان نامیده شدى،اى آن‏كه به‏ آمرزنده و مهربان نامیده شدى،بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست،و توبه‏ام را بپذیر،و عملم را پاك كن،و از كوششم قدردانى فرما،و به‏ زارى‏ام رحم كن،و صدایم را در پرده قرار مده،و درخواستم را ناامید مكن،اى فریادرس دادخواهان،و سلام و دعایم را به امامان برسان،و در تمام آنچه از تو درخواست كردم،آنان را شفیع من قرار ده،و هدیه مرا به آنان برسان،آنچنان‏كه سزاوار ایشا است،و از این هدیه براى ایشان به چندین برابر بیفزا،چنان‏كه سزاوار توست،افزایشى كه آن را جز تو شماره نكند،جنبش و نیرویى نیست جز به خداى برتز و بزرگ،و درود خدا بر پاكترین فرستادگان محمّد و خاندان پاك او.
مؤلّف گوید:علاّمه مجلسى در«بحار الانوار»،از برخى نوشته‏هاى قدماى اصحاب زیارتى براى حضرت امام‏ رضا علیه السّلام نقل كرده كه معروف به«جوادیّه»است،و در آخر آن زیارت است كه نماز زیارت و تسبیح بجا آر،و آن‏ را به آن حضرت هدیه كن،آنگاه بگو:«اللّهم انّى اسالك یا اللّه الدّائم...»و این دعا را تا آخر آن نقل كرده،پس هر زمان آن زیارت را در آن مشهد مقدسّ خواندى،این دعا را ترك مكن. زیارتى دیگر:این زیارتى است كه ابن قولویه از بعضى ائمه علیهم السّلام روایت كرده كه فرمودند:چون به نزد قبر امام‏ رضا علیه السّلام رفتى بگو:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِیِّ النَّقِیِّ وَ حُجَّتِكَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّیقِ الشَّهِیدِ صَلاةً كَثِیرَةً تَامَّةً زَاكِیَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً كَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِكَ .
خدایا درود فرست بر على بن موسى الرّضا،امام پسندیده با تقواى بى‏عیب،و حجّتت بر هر كه بر زمین،و هر كه زیر زمین است،آن راستگوى شهید،درودى بسیار و كامل،و پاك و به هم پیوسته‏ و پیاپى و در پى هم،مانند برترین درودى كه بر یكى از اولیایت فرستادى.
زیارت دیگر:زیارتى است كه شیخ مفید در كتاب«مقنعه»نقل كرده و فرموده:پس از آنكه غسل زیارت كردى و پاكیزه‏ترین جامه‏هاى خود را در بر كردى نزد قبر آن حضرت مى‏ایستى و مى‏گویى:
السَّلامُ عَلَیْكَ یَا وَلِیَّ اللَّهِ وَ ابْنَ وَلِیِّهِ السَّلامُ عَلَیْكَ یَا حُجَّةَ اللَّهِ وَ ابْنَ حُجَّتِهِ السَّلامُ عَلَیْكَ یَا إِمَامَ الْهُدَى وَ الْعُرْوَةَ الْوُثْقَى وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ أَشْهَدُ أَنَّكَ مَضَیْتَ عَلَى مَا مَضَى عَلَیْهِ آبَاؤُكَ الطَّاهِرُونَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ لَمْ تُؤْثِرْ عَمًى عَلَى هُدًى وَ لَمْ تَمِلْ مِنْ حَقٍّ إِلَى بَاطِلٍ وَ أَنَّكَ نَصَحْتَ لِلَّهِ وَ لِرَسُولِهِ وَ أَدَّیْتَ الْأَمَانَةَ فَجَزَاكَ اللَّهُ عَنِ الْإِسْلامِ وَ أَهْلِهِ خَیْرَ الْجَزَاءِ أَتَیْتُكَ بِأَبِی وَ أُمِّی زَائِرا عَارِفا بِحَقِّكَ مُوَالِیا لِأَوْلِیَائِكَ مُعَادِیا لِأَعْدَائِكَ فَاشْفَعْ لِی عِنْدَ رَبِّكَ.
سلام بر تو اى ولىّ خدا و فرزند ولىّ خدا،سلام بر تو اى حجّت خدا و فرزند حجّت خدا،سلام بر تو اى امام‏ هدایت،و دستاویز استوارتر،و رحمت و بركات خدا بر تو باد،گواهى مى‏دهم كه تو گذشتى بر آنچه پدران پاك تو گذشتند،كوردلى را بر هدایت ترجیح ندادى،و از حق به باطل منحرف‏ نگشتى،و براى خدا و رسولش خیرخواهى نمودى،و امانت را ادا كردى،خدا از سوى اسلام و اهلش تو را پاداش دهد،بهترین پاداش،من زائر به حضورت آمدم،به حقّت عارفم،دوستدار دوستانت،و دشمن دشمنانت‏ هستم،مرا نزد پروردگارت شفاعت كن.
سپس خود را به قبر بچسبان،و آن را ببوس و دو طرف صورت خود را بر آن بگذار،آنگاه به جانب سر بازگرد و بگو:
السَّلامُ عَلَیْكَ یَا مَوْلایَ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ أَشْهَدُ أَنَّكَ الْإِمَامُ الْهَادِی وَ الْوَلِیُّ الْمُرْشِدُ أَبْرَأُ إِلَى اللَّهِ مِنْ أَعْدَائِكَ وَ أَتَقَرَّبُ إِلَى اللَّهِ بِوِلایَتِكَ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْكَ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ
سلام بر تو اى مولایم اى فرزند رسول خدا و رحمت و بركات خدا بر تو باد.گواهى مى‏دهم كه تو پیشواى راهنما،و سرپرست ارشاد كننده‏اى،به‏ سوى خدا از دشمنانت بیزارى مى‏نمایم،و به ولایتت به جانب خدا تقرّب مى‏جویم،درود و رحمت و بركات خدا بر تو باد،
آنگاه دو ركعت نماز زیارت به جاى آر،و بعد از آن هرچه خواستى نماز بخوان،و به طرف پایین پا بازگرد،و به آنچه مى‏خواهى دعا كن،ان شاء اللّه.
يکشنبه 22/8/1390 - 20:24
ورزش و تحرک

کشش بالا تنه
 مفید برای: کمر
 
روش حرکت: روی زانو نشسته و بالا تنه خـود را روی
 قسمت فوقانی توپ قرار دهید. دست ها را خم کرده و
 در کنار سر قرار دهید. سینه خود را بطرف پایین حرکت
 دهیـد تـا ستون فقرات بصورت مستقـیم و مـمـتـد قـرار
 بگیرید. سپس به حالت اولیه برگردید.
 
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۹
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
دراز نشست نوع اول
 مفید برای: عضلات شکم، کمر و لگن
 
روش حرکت: روی زانو نـشسـته آرنج ها را روی تـوپ
 قرار داده، کمر خود را خم نمایید. در حالی کـه عـظـلات
 شکم خود را فشرده کرده اید به طرف جلو حرکت کنیـد
 تا جایی کـه بـالا تـنـه و ران در یـک امـتداد مستقیم قرار
 گیرند. سپس به وضعیت اولیه برگردید.
 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۸
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
دراز نشست نوع دوم
 مفید برای: عظلات شکم
 
روش حرکت: درحـالی کـه کـف دو پای خود را بصورت
 مسطح روی زمین قرار داده اید، گودی کمر را روی توپ
 گذاشته بصورتیکه ران و بالا تنه موازی با زمین باشنـد
 و عـمـل دراز نشـست عـادی را انـجـام دهیـد. تــوسـط
 عضلات شکم فقط شانه ها و قسمت بالای کمـر خـود
 را به طرف بالا حرکت دهید.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۷
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
شنای بلند
 مفید برای: عضلات سرشانه ای، شـانـه ها، عضلات
 سه سر و عضلات شکم
 
روش حرکت: جلوی زانوهای خود را روی توپ گذارده
 و کف دستها را بصورت مسطح روی زمین قرار دهــیـد.
 (تمـامـی بـدن شـما باید موازی با زمین باشد) بـطـرف
 حرکت کرده و سپس به بالا برگردید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۶
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
پل خم با زانو
 مفید برای: باسن و عضلات عقب ران
 
روش حرکت: به کمر روی زمین دراز کشیـده با زانوی
 خـم شـده پاشنه پای خود را بالای توپ قرار دهیـد. دو
 دسـت را به طرفین دراز کنید. باسن خود را روی زمیـن
 فـشار داده و بـه سـمـت بالا بیایید. کمی توقف کرده و
 دوباره به حالت اول برگردید.
 _____
شماره ۵
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
چرخش شکمی
 مفید برای: عضلات شکم
 
روش حرکت: روی کمر دراز کشیده،زانوها را خم کرده
 و کف پاها را بصورت مسط روی زمین قـرار دهـیـد. تـوپ
 را نـزدیـک زانـو روی ران و دسـتها را بالای توپ بگذاریـد.
 شانه تان را به طرف بالا حرکت دهید و همزمان توپ را
 بـه بـالای زانـوهـا هدایت نمایید. کمی مکث کرده و باز
 به حالت اول برگردید.
 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۴
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
حرکت کششی معکوس
 مفید برای: گودی کمر، باسن و عضلات عقب ران
 
روش حرکت: به طـرف شکم روی تـوپ دراز کشیده و
 بـوسیـله پـنـجه پـاها و کف دستها حالت خود را تثبیت
 کنید. در حالیکه بطرف پایین نگاه میکنید دست چـپ و
 پـای راست خود را به طور همزمان به طرف بالا حرکـت
 دهید و ۲ ثانیه در همان حالت باقی مانده و سپس به
 حـالت اولـیـه بـازگـردیــد. همین عمل را برای دســت و
 پای مخالف انجام دهید.
 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۳
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
شنای تعادلی
 مفید برای: عظلات سر شانه ای، شانه های، عضله
 سه سر و عضلات شکم
 
روش حرکت: دستهای خــود را طـوری روی تـوپ قرار
 دهید که بدنتان با زمین زاویه ۴۵ درجه تشکیل دهیـد.
 تـعادل خـود را بـا نـوک انـگشتـان پـا بـرقرار نمایید. روی
 آرنج خم شده و تا چند چند سانتـیــمتری تـوپ پایـیـن
 بیایید سپس به حالت اول بازگردید.
 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۲
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
سوپرمن
 مفید برای: کلیه عضلات کمر و باسن
 
روش حرکت: از طـرف شـکـم روی تـوپ دراز بـکشیـد
 بصورتیکه بدنتان با زمین زاویه ۴۵ درجه بسازد. تـعـادل
 خود را توسط نوک انگشتان پا برقرار کنید. دستان خود
 را بـه طـرفیـن سر امتداد داده و عمل کشش را انـجـام
 دهید. گویی در حال پرواز کردن هستید. این حـالـت را
 برای چند لحظه حفظ کنید.
 

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 شماره ۱
 ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 
چرخش دیواری نشسته
 مفید برای: عضله چهارسر،عضلات عقب ران و باسن
 
روش حرکت: پشت به دیوار ایستاده، پاها را بـانـدازه
 عرض شانه ها بازکرده و توپ را بـیـن گودی کمر و دیوار
 قـرار دهید. در حالیکه به حالت نشستن در می آیـیـد،
 اجازه دهید توپ در پشت شما حرکت کند. زانـوهـا در
 حـالـت نـشسته بـایـد زاویه ۴۵ درجـه تشـکیل دهـنـد.
 سپس به حالت اولیه برگردید.
 
باهاش بچرخید
 ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
 بجنبید، نگران نباشید؛ توپهای بزرگ بد به شما صدمه ای نمی زنند. دفعه بعدی کــه به باشگاه میروید این تمرین ها را هم در کنار تمرینات خود انجام دهید، بعد از چنـد هفــته میبینید که تغییر زیادی کرده اید و بخاطر همین از توپ خود تشکر خواهید کرد!

يکشنبه 22/8/1390 - 20:21
ورزش و تحرک

بیماری قلبی:
 ورزش مداوم و مرتب عضلات قلب را تقویت می کند،کلسترول مضر خون را کاهش داده و کلسترول مفید خون را افزایش می دهد.همچنین ورزش مرتب میزان فشار خون را کاهش می دهد. در نتیجه ی همه ی این اتفاقات خطر بیماری های قلبی و  مغزی کاهش می یابد.
 
 دیابت نوع دوم :
 مطالعات متعددی ثابت کرده اند که ورزش مرتب خطر بروز دیابت را واضحا کاهش می دهد.ورزش کردن موجب کنترل قند خون و فشار خون شده و منجر به کاهش وزن می شود.کاهش وزن موجب می شود که توانایی بدن برای جذب و تاثیر انسولین افزایش یابد.در واقع حساسیت سلولها به تاثیر انسولین افزایش می یابد.
 

پوکی استخوان:
 ورزش کردن همراه با تمرینات استقامتی،استخوانها را قوی می کند و از پوکی استخوان پیشگیری می کند.فعالیتهای فیزیکی مانند پیاده روی،دویدن و تمرینات استقامتی با وزنه ها موجب تقویت استخوانها و افزایش تراکم بافت استخوانها می شوند.همراه با ورزش کردن، برای پیشگیری از پوکی استخوان دریافت میزان کافی ویتامین D و کلسیم نیز اهمیت دارد.
  
 سرطان:
 بر اساس تحقیقات انجمن سرطان آمریکا حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در روز می تواند خطر بروز سرطان را کاهش دهد.یک سوم از مرگهای وابسته به سرطان به نحوی با فعالیت بدنی کم و رژیم غذایی نادرست مرتبط هستند.بنابرین ورزش کردن در پیشگیری از سرطان نقش مهمی دارد.
 

آپنه ی انسدادی در خواب:
 آپنه ی انسدادی شرایطی است که در آن راه تنفسی فرد حین خواب مسدود می شود.این حالت به تدریج منجر به افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی می شود.چاقی یک عامل خطر عمده برای آپنه ی خواب است.ورزش کردن موجب کاهش وزن می شود و از این طریق به پیشگیری از آپنه ی خواب کمک می کند.
 علاوه بر منافع بیشمار ورزش برای سلامت جسم و روان افراد،ورزش کردن می تواند شما را در مقابل بیشتر بیماریهای خطرناک محافظت کند.ورزش مداوم به شما کمک می کند تا زندگی سالم و طولانی تری داشته باشید و از بیشتر بیماریهای خطرناک در امان بمانید.

يکشنبه 22/8/1390 - 20:19
پوست و مو

کارشناس گیاهان دارویی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی گفت: «رزماری» در درمان زخم های کهنه، پوست های چروک نما و پیر به صورت کمپرس و یا اسانس موثر است.

مهدی ایمانی در گفت وگو با خبرنگار پژوهشی ایسنا، اظهار کرد: «رزماری» یا «اکلیل کوهی» با نام علمی «Rusmarinus offcinalis» و از تیره «labiatae» است که طی سالیان طولانی از آن در مراقبت از پوست و مو، پاکسازی و سم زدایی از پوست های چرب و مستعد به آکنه استفاده می شده است.
ایمانی با بیان این که این گیاه، به لحاظ داشتن اثرات فوق العاده در ایجاد جوانی، شهرت جهانی دارد، خاطرنشان کرد: از این گیاه برای تامین سلامت موها و جلوگیری از ریزش بیش از حد معمول آنها استفاده می شود.

به گفته وی، این گیاه در برگرداندن رنگ مو به موهای خاکستری و حتی درمان طاسی مشهور است.

کارشناس گیاهان دارویی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی با بیان این که برگ ها و سرشاخه گل دار، بهترین قسمت گیاه رزماری است، گفت: این گیاه در تقویت معده و برای مقابله با ضعف عمومی و خستگی مفرط نیز مفید است.

ایمانی توضیح داد: رزماری ضد تشنج و ضد روماتیسم بوده و در درمان نرمی استخوان و نارسایی کبد موثر است.

وی تصریح کرد: روغن رزماری، محرک سیستم اعصاب مرکزی است و از نظر رایحه و اثر، گرم و نافذ است.

کارشناس گیاهان دارویی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی افزود: رزماری، گیاهی همیشه سبز و شاداب است و برگ دهی آن زمان مشخصی ندارد و دائما در حال تحول است.

به گفته ایمانی، سینئول، بورنئول، بورنیل استات، آلفاپینن و بتاپینن از مواد موثره موجود در این گیاه است.

يکشنبه 22/8/1390 - 20:16
پوست و مو

دکتر اکابری در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه یزد، گفت: خشکی پوست نوعی اختلال فعالیت در لایه شاخی پوست است که با زبر و خشن شدن و کاهش انعطاف پذیری پوست و بروز ترک همراه است.

وی ادامه داد: استفاده از ترکیبات نرم کننده ها مانع از دفع آب پوست و خشکی آن می شود که با توجه به شدت خشکی پوست این کار باید با مشورت پزشک معالج انجام شود.

وی برای جلوگیری از خشکی پوست راهکارهایی مانند کاهش درجه حرارت محل سکونت و کار، کاهش دفعات استحمام حداکثر هفته ای یک تا سه بار و استفاده از آب ولرم و پرهیز از آب داغ، استفاده از روغن حمام یا یک قاشق غذاخوری نشاسته و گلسیرین و استفاده از صابو ن های بسیار ضعیف و غیرمحرک را پیشنهاد کرد.

وی خشکی پوست را به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم کرد و افزود: نوع اولیه خشکی پوست به علت اختلال ژنتیکی در بدن، زمینه بروز بیماریهایی را بوجود می آورد که به دنبال آن نقص تولید آنزیم منجر به خشکی بسیار شدیدی پوست می شود.

دکتر اکابری شایع ترین عوامل بروز خشکی ثانویه یا اکتسابی پوست را قرار گرفتن در معرض نور خورشید، زندگی مداوم در محیط های بسیار سرد، گرم و خشک یا بادخیز، تماس مستقیم با انواع مواد شیمیایی، پاک کننده و حلال، مصرف بعضی از داروها و پیری پوست که در سنین بالای ۶۵ سال به دلیل آتروفن، کاهش کلاژن پوست و کاهش فعالیت غدد چربی به علت افزایش سن دانست.

این متخصص پوست اضافه کرد: تغذیه نامناسب و عدم مصرف آب کافی نیز سبب خشکی پوست می شوند. همچنین کمبود ویتامین های A، B و C از جمله عوامل موثر در خشکی پوست هستند که برای حل این معضل، مصرف مرکبات مانند پرتقال، نارنگی، لیموترش و گریب فروت توصیه می شود.

دکتر اکابری خاطرنشان کرد: کمبود مواد معدنی مانند روی و آهن نیز منجر به تغذیه ساختمان پوست و لکه آبی آن می شود و برای پیشگیری از فقدان آهن مصرف جگر، انواع گوشت، کنجد، کلم، عدس و زرده تخم مرغ توصیه می شود.

وی همچنین یادآور شد: روی نیز به میزان فراوانی در فرآورده های دریایی مانند انواع ماهی، میگو و نخود سبز و عدس موجود است.

يکشنبه 22/8/1390 - 20:15
رويا و خيال

فردریش نیچه می‎گوید: «بزرگ‎ترین فاجعه آن روزی به سراغ بشریت می‎آید كه خیال‎پردازان ناپدید گردند» سراسر تكامل انسان به این سبب بوده است كه انسان درباره‎اش خیال‎پردازی كرده است. آن چه دیروز یك رویا بود، امروز یك واقعیت است و آن چه امروز یك رویاست، فردا به واقعیت خواهد پیوست.
همه‎ی شاعران، موسیقی‎دانان و عارفان خیال‎پردازند. در حقیقت خلاقیت محصول نوعی خیال‎پردازی است.
اما این رویاها آن رویاهایی كه زیگموند فروید به تحلیل آن می‎پرداخت، نیست. بنابراین باید بین رویای یك شاعر، یك مجسمه‎ساز، یك معمار، یك عارف و یك رقصنده از یك سو و رویای یك ذهن بیمار از سوی دیگر تمایز قائل گردید.
بسیار مایه‎ی تأسف است كه زیگموند فروید درباره‎ی خیال‎پردازان بزرگی كه شالوده‎ی كل تكامل انسانی را تشكیل می‎دهند، دست روی دست گذاشته است. او فقط با رویكردی روان‎شناختی به افراد بیمار نزدیك شد و از آن جا كه كل تجربه‎ی زندگی‎اش تحلیل رویاهای افراد جامعه‎ستیز و روانی بود، خود واژه‎ی خیالبافی مطرود و منفور ماند. هر چند دیوانه به خیالبافی می‎پردازد، اما خیالاتی كه در سر می‎پرورد، برای خود او نیز مخرب است. فرد خلاق خیالبافی می‎كند، اما رویاهایش دنیا را غنا می‎بخشد.
به یاد میكل‌آنژ می‎افتم. او داشت از بازاری كه در آن همه نوع سنگ مرمر یافت می‎شد، عبور می‎كرد كه چشمش به سنگ زیبایی ‎افتاد. قیمت را جویا ‎شد. صاحب مغازه گفت: «می‎توانی این سنگ را مجانی برداری، چون مدتی است این جا افتاده و فضای زیادی را اشغال كرده … دوازده سال است كه هیچ كس حتی احوالش را نپرسیده. من هم چشمم آب نمی‎خورد این تخته سنگ حتی به درد لای جرز بخورد.»
میكل آنژ سنگ را برداشت و تقریباً یك سال تمام بر روی آن كار ‎كرد و چه بسا زیباترین مجسمه‎ای را كه تا به حال دنیا به خود ندیده است را ‎ساخت و همین چند سال پیش دیوانه‎ای سعی ‎كرد آن را نابود كند. این مجسمه كه در واتیكان قرار داشت مجسمه‎ای از عیسی مسیح پس از باز شدن از صلیب بود كه بر روی پاهای مادرش، مریم مقدس، بی‎جان دراز كشیده بود. من فقط عكس آن را دیده‎ام، اما این مجسمه چنان طبیعی و زنده است، كه گویی عیسی هر آن قرار است از خواب بیدار شود. و او با چنان هنرمندی بی‎نظیری آن مرمر را تراشیده بود كه می‎توانستی این هر دو را احساس كنی ـ قدرت مسیح و شكنندگی مسیح. و اشك در چشمان مریم مقدس، مادر عیسی مسیح، حلقه زده …
چند سال پیش بود كه دیوانه‎ای با چكش به جان این شاهكار میكل آنژ افتاد و وقتی دلیل این كار را از آن دیوانه پرسیدند، جواب داد: «من هم می‎خواهم مشهور شوم. میكل آنژ یك سال جان كند تا مشهور شد. من فقط باید پنج دقیقه وقت می‎گذاشتم تا كل مجسمه را خراب كنم و الان اسم من تیتر اول روزنامه‎های سراسر دنیا شده است!
هر دو نفر بر روی سنگ مرمر واحدی كار كرده بودند، یكی آفرینشگر بود و دیگری فقط یك دیوانه‎ی زنجیری.
پس از یك سال كه میكل آنژ كار مجسمه را به پایان رساند، از سنگفروش خواست كه به منزلش بیاید تا چیزی را به او نشان دهد. سنگفروش كه نمی‎توانست آن چه را می‎بیند باور كند، گفت «این مرمر زیبا را از كجا آورده‎ای؟»
و میكل آنژ گفت: «به جا نیاوردی؟ این همان سنگ بدقواره‎ای است كه دوازده سال آزگار جلوی مغازه‎ات خاك خورد.» و من این واقعه را خوب به خاطر سپرده‎ام كه سنگفروش پرسید: «چی شد فكر كردی كه این سنگ بدقواره می‎تواند به چنین مجسمه‎ی زیبایی تبدیل شود؟»
میكل آنژ گفت: «من در این باره فكر نكردم. من رویای ساختن چنین مجسمه‎ای را در سر داشتم و وقتی از كنار آن قطعه سنگ می‎گذشتم، ناگهان مسیح را دیدم كه مرا صدا می‎زد: «من در این سنگ محبوسم. آزادم كن، كمك كن تا از این سنگ بیرون بیایم.» و من دقیقاً همان مجسمه را در آن سنگ دیدم. بنابراین من فقط كار ناچیزی انجام دادم؛ من بخش‎های اضافی و غیر ضروری سنگ را كندم و بیرون ریختم تا مسیح و مادرش هر دو از اسارت خویش آزاد گردیدند.»
چه خدمت بزرگی برای بشریت بود اگر فردی با قابلیت زیگموند فروید،‌ به جای روانكاوی بیماران روانی و تحلیل رویاهای آن‎ها، بر روی رویاها و خیالپردازی‎های كسانی كار می‎كرد كه از نظر روان‎شناسی سالم بودند و نه تنها سالم كه افرادی خلاق و آفرینشگر بودند. تحلیل رویاهای این عده نشان خواهد داد كه همه‎ی رویاها واپس خورده نیستند، بلكه رویاهایی هستند كه از شعوری خلاق‎تر از مردمان عادی نشأت گرفته‎اند. و رویاهای آن‎ها بیمارگونه نیست، بلكه به طرزی واقعی و اصیل سالم است. سراسر تكامل انسان و آگاهی او به وجود همین خیال‎پردازان بستگی داشته است.
كل هستی یك واحد ارگانیك است. شما فقط دست به دست همنوعان خود نمی‎دهید، بلكه دست به دست درختان هم می‎دهید. شما نه تنها با هم نفس می‎كشید، بلكه كل كائنات با هم نفس می‎كشد.
جهان در یك هارمونی عمیق به سر می‎‎برد. تنها انسان زبان هارمونی را فراموش كرده است و من این جا هستم كه آن را به یادت آورم. ما در حال خلق هارمونی نیستیم؛ هارمونی واقعیت ماست. این درست همان چیزی است كه از یاد برده‎ای. چه بسا به قدری بدیهی است كه شخص تمایل دارد آن را فراموش كند شاید هم در هارمونی به دنیا آمده باشی؛ تو چه طور می‎توانی در فكر آن باشی؟
در حكایتی قدیمی آمده است كه ماهی‎یی كه سرآمد مغز متفكران بود، از ماهی دیگری پرسید: «درباره‎ی اقیانوس خیلی چیزها شنیده‎ام، پس این اقیانوس كجاست؟» و آن ماهی در اقیانوس بود و همه‎ی عمرش را در اقیانوس به سر برده بود؛ هرگز هیچ جدایی یا مفارقتی از آن اتفاق نیفتاده بود. او هرگز اقیانوس را به عنوان شیئی مجزا از خود ندیده بود. ماهی پیری آن فیلسوف جوان را در گوشه‎ای گیر آورد و به او گفت: «اقیانوس همان است كه در آن زندگی می‎كنیم.»
اما فیلسوف جوان گفت: «شوخی‎ات گرفته؟ این آب است و تو به این می‎گویی اقیانوس؟ من باید بیشتر تحقیق كنم و از افراد عاقل‎تری حقیقت را جویا شوم.»
یك ماهی فقط هنگامی اقیانوس را می‎شناسد كه ماهیگیری او را بگیرد، از اقیانوس بیرون بیاورد و بر روی شن‎ها پرتابش كند. بعد او برای نخستین بار درمی‎یابد كه همیشه در اقیانوس زندگی می‎كرده است، اقیانوس زندگی اوست و بدون اقیانوس نمی‎تواند زنده بماند.
اما در مورد انسان مشكل اینجاست كه نمی‎توان او را از هستی بیرون آورد. هستی لایتناهی است. هیچ ساحلی ندارد كه به دور از هستی بر روی آن قرار بگیری و از آن جا هستی را مشاهده كنی. هر جا كه باشی، جزوی از آن خواهی بود.
ما همه با هم نفس می‎كشیم. ما همه اعضای یك اركستر هستیم. درك این موضوع تجربه‎ی عظیمی است ـ آن را خیالبافی نخوان، كه خیالبافی و رویاپردازی از سر دولت زیگموند فروید معنای تلویحی بسیار نادرستی را یدك می‎كشد، و گرنه این یكی از زیباترین و شاعرانه‎ترین واژه‎هاست.
و فقط ساكت بودن، فقط شادمان بودن، فقط بودن ـ در این سكوت احساس خواهی كرد كه در پیوند با دیگران هستی. وقت فكر كردن تو از دیگران جدا هستی، زیرا افكاری در ذهنت به تجلی و درخشش درمی‎آیند كه با افكار فردی دیگر متفاوت است. اما اگر هر دو خاموش باشید، آن گاه همه‎ی دیوارهای موجود در بین شما دو نفر محو می‎گردد.
دو سكوت نمی‎تواند دو تا باقی بماند. آن‎ها یكی می‎شوند.
همه‎ی ارزش‎های والای زندگی ـ عشق، سكوت، سعادت، جذبه، پارسایی ـ تو را از یك وحدانیت جهان شمول آگاه می‎سازد. هیچ كس دیگری جز تو وجود ندارد؛ ما همه چهره‎های متفاوتی از یك واقعیت، ترانه‎های رنگارنگی از یك آوازه‎خوان، رقص‎های مختلفی از یك رقصنده هستیم. ما همه پرده‎های نقاشی متفاوتی هستیم ـ اما نقاش یكی است.
ولی نامش را رویا نگذار، زیرا با رؤیا خواندن آن تو نمی‎فهمی كه رؤیا یك واقعیت است. و واقعیت می‎تواند بسیار زیباتر از هر رویایی باشد. واقعیت بسیار وهم‎انگیز، الوان‎تر، مسرت‎بخش‎تر، پر جذبه و شورانگیزتر از آن است كه قادر باشی تصورش را بكنی. اما ما در ناآگاهی به سر می‎بریم…
نخستین ناآگاهی ما این است كه فكر می‎كنیم از همه جداییم. اما من تأكید می‎كنم كه هیچ انسانی جزیره نیست؛ ما همه بخشی از یك قاره‎ی وسیع هستیم. تنوع وجود دارد، اما چیزی نیست كه ما را از هم جدا كند. تنوع به زندگی غنای بیشتری می‎بخشد و بخشی از ما در كوه‎های هیمالیاست، بخشی در ستارگان و بخشی در گل‎های سرخ. بخشی از ما در پرنده‎ای در پرواز به سر می‎برد و بخشی در سبزی درختان. ما همه جا پخش هستیم. تجربه كردن آن به عنوان واقعیت، كل نگرش تو را نسبت به زندگی، هر عمل تو را و خود و وجودت را دگرگون خواهد كرد.
تو آكنده از عشق خواهی شد. سراسر وجودت آكنده از تكریم به زندگی خواهد شد. تو برای نخستین بار ـ به زعم من ـ به راستی متدین خواهی شد ـ نه یك مسیحی، نه یك هندو، نه یك یهودی، كه متدینی خالص و راستین.
واژه‎ی (دین) واژه‎ای زیباست و از ریشه‎ای مشتق می‎شود كه معنایش گردهم آوردن كسانی است كه از روی ناآگاهی و جهل متفرق گردیده‎اند؛ به دور هم جمع كردن آن‎ها، بیدار كردن آن‎ها، به طوری كه بتوانند ببینند كه از هم جدا نیستند. آن وقت تو نمی‎توانی حتی به یك درخت صدمه بزنی. آنگاه عشق، رأفت و همدردی تو به تمام معنا خودانگیخته است ـ نه اكتسابی، نه از روی انضباط. اگر عشق انضباط باشد، ساختگی است. اگر عدم خشونت اكتسابی باشد، دروغین است. اگر همدلی را از بیرون به كسی تزریق كرده باشند، كاذب است. اما اگر خود به خود بی‎هیچ تلاشی از درون جوشیده باشد، از واقعیت ژرف و بی‎نظیری برخوردار خواهد بود.
در گذشته به اسم دین جنایات بسیاری صورت گرفته است: مردم بیشتر به دست افراد به ظاهر مذهبی كشته شده‎اند تا دیگران. یقیناً این جور مذاهب همگی كاذب و ساختگی بوده‎اند.
روزی از ولز كه اثر بی‎نظیرش «تاریخ جهان» را به تازگی به چاپ رسانده بود، پرسیدند: «درباره‎ی تمدن چه فكر می‎كنید؟»
و او گفت: «ایده‎ی خوبی است، اما یكی باید آستین بالا بزند و آن را به وجود بیاورد.»
تا به امروز نه ما متمدن بوده‎ایم، نه با فرهنگ و نه متدین. ما به نام تمدن، فرهنگ و دین همه نوع اعمال وحشیانه، بدوی، مادون انسانی و حیوانی انجام داده‎ایم.
انسان از واقعیت بسیار به دور افتاده است. او باید چشمش را به این حقیقت باز كند كه ما همه یكی هستیم. و این یك فرضیه نیست؛ این بدون استثناء تجربه‎ی همه‎ی مكاشفه‌گران در همه‎ی اعصار بوده است كه سراسر هستی یكی است ـ یك واحد ارگانیك.
بنابراین هیچ تجربه‎ی زیبایی را با رویا عوضی نگیر. رویا خواندن این تجربه، بر واقعیت آن خط بطلان می‎كشد. رویاها را باید به واقعیت تبدیل كرد، نه واقعیت را به رویا.


نویسنده: اشو
مترجم: مرجان فرجی

يکشنبه 22/8/1390 - 20:14
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته