• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 4038
تعداد نظرات : 146
زمان آخرین مطلب : 2416روز قبل
ایرانگردی

این استان علی‌رغم وسعت کم، تأثیر بسزایی در رشد اقتصادی ایران دارد. تولید و کار برای تولید باعث شده تا در میان استان‌های کشور رقم بالایی از صادرات و تولیدات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص دهد.

کشاورزی: محور فعالیت‌های اقتصادی در استان گلستان، فعالیت کشاورزی است. این فعالیت شامل زراعت، باغ‌داری، جنگل‌داری، پرورش دام و طیور، شیلات و آبزیان است. كمی رطوبت، وسعت اراضی جلگه‌ای،‌ تابستان‌های گرم و خشک، به طور چشمگیری زمینه كشت گندم، پنبه، جو، سیب‌زمینی و دانه‌های روغنی همچون سویا و آفتابگردان را در استان به وجود آورده است. گندم عمده‌ترین محصول زراعی استان بوده که به صورت آبی و دیم کشت شده و نسبت به کل کشور از عملکرد بالایی برخوردار است. در بخش باغداری عمده‌ترین تولیدات باغی استان عبارت است از هلو، آلو قطره طلا، پرتقال، نارنگی و توت نوغان .

دامداری: در کنار بخش زراعت و باغداری، استان گلستان به علت دارا بودن شرایط مناسب آب و هوایی نیز برخورداری از مراتع وسیع و مستعد، از موقعیت مناسبی برای پرورش انواع دام بهره‌مند است. فعالیت‌های دامپروری استان به طور عمده شامل انواع دام و طیور، زنبور عسل، کرم ابریشم و آبزیان است. پرورش گاو بیشتر در كوهپایه‌های جنوبی و پرورش گوسفند و بز بیشتر در اراضی جلگه‌ای، و مرتعی رواج دارد. پرورش زنبور عسل نیز به علت شرایط مساعد گیاهی و اقلیمی، در نواحی كوهپایه‌ای و كوهستانی رواج و توسعه یافته و مراكز متعددی را به خود اختصاص داده است. در ضمن با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب و رویش درختان توت، پرورش كرم ابریشم از گذشته‌های دور در این استان مرسوم بوده است. تنوع اقلیمی، شرایط خاص زیست محیطی، برخورداری از منابع آبی لازم از جمله سواحل جنوب شرقی دریای خزر، وجود منطقه‌های آبی خلیج گرگان، تالاب گمیشان و محصور شدن توسط سه حوزه آبخیز گرگان رود، اترک و قره‌سو، این منطقه را از نظر تولید انواع ماهی‌ها و آبزیان به منطقه مهم پرورش و صید ماهی تبدیل کرده است. دو مرکز پرورش ماهیان خاویاری و یک مرکز پرورش ماهیان استخوانی در استان به کار تولید بچه ماهی می‌پردازند و این استان در تولید ماهیان گرمابی جایگاه چهارم را در کشور دارد. طرح پرورش ماهی قزل‌آلا در کشتزارها نیز در حال انجام است.

       

صنایع کارخانه‌ای: صرف نظر از فعالیت کشاورزی و دامپروری، صنعت این استان به خصوص شهرستان گرگان، بسیار متنوع است. از مهم‌ترین صنایع كارخانه‌ای می‌توان به كارخانه پنبه پاک‌كنی،‌ آرد، نئوپان، قند، كنسرو، فیبر عایق، شیر پاستوریزه و مجموعه‌ای از كارگاه‌های ساخت ماشین‌آلات كشاورزی اشاره كرد.

صنیع دستی: صنایع دستی استان گلستان، هرچند با گذشت زمان و تغییر در سبک زندگی، بخش‌هایی از آن به فراموشی سپرده شده، ولی هنوز حیات پررنگی داشته و گسترش بسیاری دارد. بافت انواع قالی و قالیچه توسط تركمن‌های آق‌قلا، جاجیم در روستای زیارت گرگان، پارچه‌های ابریشمی شامل لباس، روسری، شال گردن، چادر شب، نوار حاشیه‌ای لباس در روستای کسر حوالی شهرستان کلاله حائز اهمیت است. از دیگر صنایع دستی استان می‌توان به بافت نمد، سوزن‌دوزی یا سیاه‌دوزی، ساز سنتی و ساخت زیورآلات ترکمنی اشاره کرد .

       

    

از مراکز دیدنی بندر ترکمن، دوشنبه بازار آن‌جاست که از بهترین و متنوع‌ترین بازارهای محلی استان محسوب می‌شود و سابقه‌ای دیرینه دارد. از مراکز اقتصادی شهر آق‌قلا، پنج‌شنبه بازار را می‌توان نام برد. در این بازار محلی و دیدنی، مردم از هر قشر و صنفی، کالاهای خود را عرضه می‌کنند و بی‌تردید صنایع دستی مردم ترکمن مانند قالی، قالیچه و پشتی‌های زیبا، زینت‌بخش این پنج‌شنبه بازار است.

چهارشنبه 16/12/1391 - 8:16
ایرانگردی

پوشاک مردان ترکمن

لباس اصلی مردان ترکمن، ردای بلندی است از ابریشم، که تا زیر زانوان می‌رسد و «دون» نام دارد. «چاکمن» بالاپوشی  بلندتر از کت معمولی است که از پشم شتر بافته می‌شود. «ایچمک» یا «پوستین» پوششی دیگر است که در هوای سرد مورد استفاده قرار می‌گیرد. پوستین را از پوست گوسفند تهیه می‌کنند. برای هر پوستین یا ایچمک، پنج تا هشت پوست گوسفند لازم است. «کونیک» هم، پیراهن ساده و فاقد یقه با آستین‌های بلند است که به جای دکمه، بندهایی در آن به‌کار می‌رود. شلوار مردانه عبارتست از تنبان گشادی که رشته‌ای پنبه‌ای، لیفه آن را تشکیل می‌دهد. این شلوار «بالاق» نام دارد. مردان ترکمن دو نوع کلاه دارند؛ یکی «تلپک» که کلاه پوستی است با پشم‌های نسبتاً بلند و «بوریک» یا عرق‌چین که غالباً با نقوش گوناگون، سوزن‌دوزی می‌شود.

              

پوشاک زنان ترکمن

 

زنان ترکمن، پیراهن‌های ابریشمین می‌پوشند که بیشتر به رنگ‌های شاد و از آن میان سرخ یا قرمز است و از این رو «قیرمیز کونیک» نام دارد. در قسمت یقه و سرِ آستین، سوزن‌دوزی دارد. «چابیت» هم بالاپوشی است که روی پیراهن می‌پوشند. شلوار زنان نیز در انتهای پاچه تا ساق پا، سوزن‌دوزی می‌شود. دختران ترکمن «بوریک» یا عرق‌چینی دارند که با زینت‌آلات نقره آن را می‌آرایند. وقتی دختری ازدواج می‌کند به جای عرق‌چین، پیشانی‌بندی جایگزین می‌شود که در نزد طوایف گوناگون با نام‌های توپبی، هاساوا و آلین‌دانگی شهرت دارد.

   

       

   

به زیورآلات زنان ترکمن یراق می‌گویند و شامل کمربندی سنگین از پولک‌های نقره‌ای، پابندها و مفصل‌های متصل به هم است که با استادی آن‌ها را تراشیده، در تسمه‌ای چرمی نشانده و به سگکی زیبا که به یکی از پولک‌ها می‌آید، بسته و دوخته‌اند. گوشواره‌های بزرگ، النگوها و گردن‌بندهای طلا و نقره از زیورآلات زنان است. از زیورآلات دیگر می‌توان «گوموش» را نام برد که زیورآلات سینه است و برای پیشگیری از چشم زخم می‌بندند. «طومار» هم از زیورآلات سینه است و برای نگهداری دعا به‌کار می‌رود. «آسیق» هم زیوری است که زنان جوان بر موهایشان می‌بندند. زنان ترکمن زیورآلاتی نیز بر خلعت خود می‌دوزند. آن‌ها بنابر معمول، هم پیراهن پسران و هم پیراهن دختران را با این وسایل آرایش می‌دهند.

  

    

 

   

  

از آن جایی که پرورش کرم ابریشم در استان گلستان بسیار رواج دارد از این رو لباس بیشتر مردم ترکمن صحرا از ابریشم بوده و پرورش و تربیت کرم ابریشم نیز به عهده زنان ترکمن بود. ترکمن‌ها، پارچه‌های ابریشمی را در دستگاه ساده‌ای به نام «تارا» به عمل می‌آورند و با رنگ‌های طبیعی که از پوست یا دانه انار و دیگر گیاهان تهیه می‌کنند، رنگ‌آمیزی می‌کنند.

چهارشنبه 16/12/1391 - 8:15
ایرانگردی

بیشتر ساکنان استان گلستان شیعه دوازده امامی می‌باشند ولی در نواحی ترکمن‌نشین گنبد گاووس و گرگان که در مجاورت با نواحی ترکمن‌نشین آسیای میانه قرار دارد، اهالی سنّی مذهب و حنفی می‌باشند. در این میان بلوچ‌های مهاجر به این منطقه نیز سنّی مذهب می‌باشند. در شهرهاى بندر تركمن، آق قلا، گمیشان، گنبد کاووس و مراوه تپه، اكثریت با اهل سنت تركمن و بعضى شهرهاى دیگر نیز جمعیت قابل توجهى از تركمن‌هاى اهل سنت زندگى مى‏كنند. بلوچ‏هاى اهل سنت در روستاها و شهرهاى مختلف پراكنده‏اند و جمعیت اندكى را تشكیل مى‏دهند.

 
چهارشنبه 16/12/1391 - 8:14
ایرانگردی

زبان ایرانیان ترکمن، ترکمنی و متعلق به خانواده زبان «اورال- آلتایی» با ریشه اُغزی است که به آن «تاغلی» هم گفته می‌شود. گروه اُغُزی خود به دو شاخه ترکی اُغُز شرقی و ترکی اُغُز غربی تقسیم می‌شود.  شاخه غربی را ترکی ترکیه و شاخه شرقی را ترکمنی می‌نامند.

در کتاب حدودالعالم در خصوص زبان مردم گرگان آمده است که آن‌ها به دو زبان سخن می‌گویند یکی لوترا و دیگر پارسی گرگانی. زبان لوترا نوعی زبان زرگری بوده که در برخی از نقاط ایران، به نام‌های گوناگون رایج بوده است. اما پارسی گرگانی به نظر می‌رسد ترکیبی از گویش خراسانی، تبری (طبرستانی) و قومسی (کومش= دامغان) بوده است. امروز به جز گویش فارسی گرگانی، گویش‌های سیستانی، مازندرانی، شاهرودی از زبان فارسی و زبان‌های ترکمنی و قزاقی به علت حضور این اقوام در این منطقه، رایج هستند. در شهرستان کردکوی زبان رایج، فارسی با گویش طبری (تبری= طبرستانی) است. در شهرستان علی‌آباد کتول زبان رایج مردم، فارسی و طبری (تبری) است و با این حال، گویش‌های سیستانی، شاهرودی و خراسانی نیز در بین مهاجران رواج نسبی دارد. زبان‌های رایج در شهرستان مینودشت، فارسی، ترکی و ترکمنی است. در شهرستان کلاله، ترکیب جمعیتی شامل اقوامی است که به زبان‌های ترکمنی، فارسی، سیستانی و بلوچی صحبت می‌کنند.

اغلب ساکنان رامیان، علاوه بر زبان فارسی، به گویشی از ترکی تکلم می‌کنند و از ایل گرایلی به‌شمار می‌روند. این ایل در دوره صفوی برای جلوگیری از هجوم ازبک‌ها به این منطقه انتقال داده شده بودند. علی خان فرمانده ایل که در زمان شاه‌ عباس تمرد کرده بود، به جلاد سپرده شد.

زبان رایج مردم در بندر ترکمن، ترکمنی و فارسی است.

چهارشنبه 16/12/1391 - 8:12
ایرانگردی

استان گلستان به همان اندازه که برخوردار از تنوع اقلیمی است، در ترکیب قومی، ساختار فرهنگی و اقتصادی نیز تنوع بسیار دارد. این منطقه محل پیوند گروه‌های مختلف اجتماعی است.

ساکنین استان گلستان در یک تقسیم‌بندی كلی به دو گروه عمده «فارس‌»ها  و «تركمن»ها  تقسیم می‌شوند. بیشتر جمعیت منطقه را فارس‌ها تشکیل می‌دهند که خود شامل دو دسته «بومی» و «مهاجر» می‌باشند. مردمانی با فرهنگ و باورهای محلی خود از غرب (مازندران) و شرق (خراسان) به این سرزمین نقل مکان کرده‌اند. اقوامی که از سیستان و بلوچستان، پس از خشکسالی‌های پی در پی چند دهه گذشته به این منطقه کوچیده‌اند، از مهم‌ترین گروه‌های مهاجر به این خطّه هستند. سمنانی‌ها نیز در جای جای آبادی‌ها و بخش‌های این منطقه پراکنده‌اند.

تركمن‌ها به دو تیره «یموت» و «گوگلان» تقسم می‌شوند که در بخش مرکزی و شمالی استان ساکن هستند. ایرانیانِ ترکمن در کناره جنوب شرقی دریای مازندران، از مهم‌ترین گروه‌های قومی- فرهنگی این منطقه به‌شمار می‌روند. ترکمن‌ها؛ شاخه‌ای از ترک‌های آسیای مرکزی هستند که تا قرن پنجم قمری با نام‌های غُز و اُغُز شناخته شده‌اند. از قرن پنجم این قوم، موجودیت خود را با نام «ترکمن» نشان داده است و نخستین حکومتی که در ایران تشکیل دادند، سلجوقیان نام داشت که از 429 تا 590 قمری بر ایران حکومت می‌کردند. اُغزها ابتدا در شمال مغولستان زندگی می‌کردند و بعد به منطقه ایسغ گول (ایسی گول) در جنوب دریاچه خوارزم (خیوه= آرال) آمدند و سرانجام در نزدیکی سیحون و سپس در قسمت‌های جنوبی جیحون پراکنده شدند. امروزه ترکمن‌های یموت در شرق دریای خزر، ترکمن‌های گوگلان در شرق استان و ترکمن‌های تکه، مابین این دو گروه هستند. شهرهای گنبدکاووس، آق‌قلا و بندر ترکمن محل اجتماع ایرانیانِ ترکمن هستند و علاوه بر آن در شهرهای کلاله، گالیکش، گرگان و علی‌آباد کتول هم ترکمن‌ها حضور اجتماعی و فرهنگی قابل توجهی دارند.

از دیگر اقوام ساکن در استان می‌توان کردها، ترک‌های آذربایجان، قزلباش‌ها و قزاق‌ها را نام برد .

براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390، جمعیت استان گلستان 1777014 نفر می‌باشد که از این تعداد 906182 نفر در نقاط شهری، 870068 نفر در نقاط روستایی زندگی می‌کنند و 764 نفر نیز غیر ساکن می‌باشند. جمعیت شهرستان‌های استان چنین است:

نام شهرستان

جمعیت شهری

جمعیت روستایی

جمعیت غیر ساکن

آزادشهر

50374

41391

2

آق قلا

38166

86019

ـــ

بندر گز

25889

20426

ـــ

ترکمن

48736

24067

ـــ

رامیان

31262

54062

ـــ

علی‌آباد

64352

68405

ـــ

کردکوی

38246

31998

ـــ

کلاله

27951

82522

ـــ

گالیکش

20831

39144

ـــ

گرگان

343977

118478

ـــ

گمیشان

33187

30260

ـــ

گنبد کاووس

146827

178216

746

مراوه تپه

7906

47915

ـــ

مینودشت

28478

47165

16

 

چهارشنبه 16/12/1391 - 8:10
ایرانگردی

تعدد و تنوع فراوان جوامع و گونه‌های گیاهی در استان گلستان موجب ایجاد زیستگاه‌های مناسب برای زندگی انواع جانوران شده است. در مناطق جنگلی گونه‌هایی همچون مرال (گاو كوهی) و شوكا، در نواحی استپی قوچ و میش، در زیستگاه‌های صخره‌ای كل و بز و در نواحی دشتی آهو زندگی می‌كند. همچنین پلنگ، گراز، خرس قهوه‌ای، گرگ، شغال، گربه و پالاس از گونه‌هایی هستند كه در اكثر مناطق به ویژه در حوزه پارک ملی گلستان یافت می‌شوند. جوندگان كوچک اندامی نظیر روباه، گربه وحشی، خرگوش، خارپشت، گراز، شغال و موش‌های صحرایی در اطراف تالاب‌های شمالی گنبد كاووس زیست می‌نمایند. مناطق مختلف استان گلستان زیستگاه انواع پرندگان می‌باشد. در دشت‌های تركمن صحرا یک نوع كوكو به نام كوكوی شكم سفید از جمعیت بالایی برخوردار است و دیگر پرندگان همچون چكاوک‌ها، دراج، هوبره، پرندگان مهم شكاری از قبیل عقاب‌ها، سارگپ‌ها، بالابان، قرقی، دلیجه و ... موجود می‌باشند. در حواشی مناطق جنگلی و كوهستانی، پرندگانی از قبیل قرقاول، هما، دال‌ها، كبک دری، كبک معمولی، تیهو و پرندگان پاسری فرم و دیگر گونه‌های خشکی‌زی زیست می‌كنند.

لاک‌پشت‌ها، مارها و سوسمارها از جمله دوزیستان و خزندگانی هستند كه در مناطق گوناگون به ویژه در اطراف تالاب‌ها انتشار گسترده‌ای پیدا كرده‌اند.

مهم‌ترین منابع شیلاتی در محدوده جنوب شرقی دریای خزر (استان گلستان) به سه گروه عمده ماهیان خاویاری، ماهیان استخوانی وكیلكا ماهیان تقسیم می‌شوند. دریای خزر زیست بوم حدود 90 درصد از ذخایر ماهیان خاویاری (تاسماهیان) جهان می‌باشد. در این منطقه استحصال خاویار از انواع گونه‌های باارزش دریای خزر شامل فیل ماهی، تاس ماهی (قره بورن)، چالپاش، شیب و دراكول (ازون برون) انجام می‌گیرد.

منطقه حفاظت شده جهان نما: این منطقه با وسعتی معادل 30650 هكتار در مناطق مرتفع جنوب شهرستان گرگان و جنوب شرقی شهرستان كردكوی واقع گردیده و نام آن نیز برگرفته از دهكده‌ای ییلاقی به همین نام در آن منطقه می‌باشد. حداقل ارتفاع این منطقه از سطح دریا 600 متر و حداكثر 3000 متر است.

منطقه شكار ممنوع چلچلی :این منطقه از نام كوه چلچلی در ارتفاعات جنوب شرقی گرگان اخذ شده است و در شرق منطقه حفاظت شده جهان نما واقع شده است. مساحت آن 33100 هكتار می‌باشد. منطقه چلچلی به دلیل دارا بودن پوشش گیاهی و جانوری متنوع و رودها و چشمه‌های فراوان، یكی از مناطق و جاذبه‌های طبیعی این استان به شمار می‌آید. این منطقه به دلیل نزدیكی به مركز استان و وجود قابلیت‌های بالقوه گردشگری در تمام فصول مورد بازدید مسافران قرار می‌گیرد و تنوع پوشش گیاهی و جانوری در آن باعث شده است كه در میان پژوهشگران به عنوان یكی از مراكز پژوهشی شناخته شود.

منطقه شكار ممنوع عزیزآباد :این منطقه در 24 كیلومتری شرق شهرستان كلاله واقع گردیده است. مساحت آن در حدود 17000 هكتار است و بلندترین قسمت منطقه از سطح دریا 900 متر ارتفاع دارد. منطقه عزیزآباد یكی از مهم‌ترین زیستگاه‌های قرقاول در سطح كشور به شمار می‌رود.

 
چهارشنبه 16/12/1391 - 8:10
ایرانگردی

استان گلستان از لحاظ برخورداری از میراث طبیعی، کم‌نظیر است. تنها پارک ملی گلستان دارای زیست متنوع جنگلی و استپی است که محل زیست گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی است. این استان به جهت داشتن آبشارهای زیبا، جنگل‌های انبوه، رودهای مهم و گونه‌های مختلف پرنده و خزنده و پستاندار مشهور است. ذخیره‌گاه‌ها، پارک‌های جنگلی، تالاب‌ها، مراکز گردشگری و مناطق حفاظت‌شده این استان مجموعه‌ای غنی و متنوع زیست محیطی را در استان پدید آورده است.

با توجه به موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و جنس خاک، استان گلستان از پوشش گیاهی متنوعی از قبیل جنگل انبوه، چمنزار و استپ برخوردار است. همجواری با دریای خزر و رشته كوه‌های البرز سبب شده است كه به تبعیت از آب و هوا در دامنه شمالی البرز از خط ساحلی دریای خزر تا قلل مرتفع برحسب افزایش ارتفاع، پوشش گیاهی متنوعی به صورت نوارهای مشخصی به وجود آید. ارتفاعات بیش از 1000 متر، پوشیده از چمنزارها و مراتع كوهستانی است. ارتفاعات كمتر از 1000 متر و كوهپایه‌ها، پوشیده از جنگل‌های انبوه بزرگ است كه بیشترین گونه‌های درختی آن را راش و توسكا و افرا و ممرز تشكیل می‌دهند و از كوهپایه‌ها به طرف شمال (جلگه) و از حدود شمال گرگان رود تا مرز تركمنستان، بیشتر از گیاهان مراتع استپی پوشیده شده است. در ناحیه مرتفع جنوبی، جنگل‌های سوزنی برگ ارس منطقه زیبایی‌ را به وجود آورده است.

1- جنگل‌ها: حدود 20 درصد مساحت استان را جنگل‌ها تشکیل می‌دهند. این جنگل‌ها كه از گلوگاه در غرب تا گلیداغ در شزق گسترش دارند، دارای سه چهره متفاوت مرطوب، نیمه مرطوب و نیمه خشک می‌باشند. جنگل‌ها با توجه به كیفیت و نوع آن‌ها، به سه گروه تجاری، حفاظتی و مخروبه تقسیم می‌گردند. جنگل‌های استان گلستان یكی از مهم‌ترین و ارزشمندترین جنگل‌های تجاری و صنعتی محسوب می‌شوند. گونه‌های بسیار باارزشی چون بلند مازو، راش، توسكا، افرا، ملچ، نمدار، ممرز، ون، گردو و بارانک در این جنگل‌ها وجود دارند كه از نظر زیست محیطی و اقتصادی دارای اهمیت فراوان می‌باشند.

علاوه بر گونه‌های فوق باید به گونه كمیاب سرخدار اشاره كرد كه به صورت نسبتاً خالص و انبوه در محدوده‌ای از جنگل‌های علی‌آباد وجود دارد. از گونه‌های كمیاب دیگر می‌توان به ذربین و سرونوش اشاره كرد.

از مجموع جنگل‌های طبیعی استان حدود 65/75 درصد آن تجارتی 18/46 درصد حفاظتی و 15/79 درصد مخروبه و اراضی جنگلی است. بنابراین درصد قابل توجهی از جنگل‌های استان مورد استفاده تجاری قرار می‌گیرد كه این نكته به لحاظ توسعه اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. رویشگاه جنگلی استان از ارتفاع 300 متری تا 2500 متری ادامه دارد.

2- مراتع: مراتع همانند جنگل‌ها از مهم‌ترین منابع طبیعی تجدیدشونده كشور محسوب می‌شوند. مدیریت سازنده در این بخش می‌تواند به توسعه اقتصادی به ویژه در بخش دامداری استان كمک شایانی نماید. بر اساس اطلاعات موجود مساحت كل مراتع استان حدود 25/1 درصد از مساحت كل مراتع كشور را شامل می‌شود. بیش از 51 درصد وسعت استان گلستان را مراتع تشکیل می‌دهند.

از نظر موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی، مراتع استان گلستان را می‌توان به سه گروه عمده مراتع ییلاقی، قشلاقی و میان بند تقسیم نمود.

مراتع ییلاقی: مراتع ییلاقی در قسمت جنوب جنگل‌های استان واقع شده و مساحتی در حدود 250 هزار هكتار را شامل می‌شوند. این مراتع همه ساله از اواسط بهار مورد تعلیف احشام دامداران كردكوی، گرگان، علی‌آباد و مینودشت قرار می‌گیرند.

مراتع قشلاقی: بخش قابل ملاحظه‌ای از مراتع استان را مراتع قشلاقی تشكیل می‌دهند و عمدتاً در مناطق دشتی و در شمال استان تا نوار مرزی ادامه می‌یابند. این مراتع همه ساله مورد تعلیف دامداران بومی داشلی برون، گنبدكاووس، مراوه تپه، علی‌آباد و عشایر شمال خراسان قرار می‌گیرند.

مراتع میان بند: مراتع میان بند شامل مراتعی است كه در زمان كوچ دامداران و عشایر از ییلاق به قشلاق و بالعكس مورد استفاده قرار می‌گیرند. بهره‌برداران از این مراتع را قومیت‌های مختلف از جمله كرد و عشایر شمال خراسان، تركمن، شاهرودی، بومی و … تشكیل می‌دهند.

پارک جنگلی النگ دره :این پارک در 6 كیلومتری ضلع جنوبی شهرستان گرگان و در میان جنگل‌های جلگه‌ای واقع شده است. مساحت آن در حدود 170 هكتار می‌باشد. عبور رودخانه قلاشی از میان این پارک، وجود چشمه‌های متعدد در نقاط مختلف آن و وجود درختان جنگلی متنوع، فضایی دل‌انگیز و زیبایی را برای بیننده خلق می‌نماید.

پارک جنگلی دلند :این پارک در 11 كیلومتری غرب شهرستان آزادشهر و در ضلع شرقی شهر دلند، به موازات شاهراه تهران- مشهد قرار گرفته است. وسعت اراضی قابل بهره‌برداری این پارک در حدود 211 هكتار است و از آب و هوای نیمه مرطوب جنگلی بهره‌مند است.

پارک جنگلی قرق :این پارک در 21 كیلومتری شرق گرگان و در كنار شاهراه تهران- مشهد واقع شده است. مساحت این پارک 650 هكتار و در حوزه جلگه‌ای قرار گرفته است.

پارک جنگلی كردكوی :این پارک در 4 كیلومتری جنوب شهرستان كردكوی و در مسیر جاده كردكوی به درازنو واقع شده و مساحت آن 54 هكتار می‌باشد. از ویژگی‌های اصلی این پارک وجود رودخانه دایمی به نام «پلنگ پا» می‌باشد. آب پارک از این رود تأمین می‌شود.

پارک جنگلی نهارخوران :یكی از مهم‌ترین تفرجگاه‌های استان و منطقه شمال كشور مجموعه پارک نهارخوران در 3 كیلومتری جنوب شهر گرگان است.

 
چهارشنبه 16/12/1391 - 8:8
ایرانگردی

استان گلستان در معرض دو نوع جریان باد قرار دارد که هریک از آن‌ها، تأثیر خاص و متضادی بر آب و هوای این منطقه دارند. دسته اول، جریان‌هایی هستند که از شمال به جنوب می‌وزند و منشأ آن سیبری و مناطق سردسیر است که در زمستان‌ها سبب سرد شدن هوا، ریزش برف و پدید آمدن یخبندان و در تابستان‌ها، موجب خنکی و لطافت هوا می‌شود. دسته دوم، جریان‌هایی هستند که از غرب به شرق می‌وزند و منشأ مدیترانه‌ای و خزری دارند. این جریان‌های هوا حامل رطوبت بوده و ابرهای باران‌زا را در طول دشت پراکنده می‌سازند. به همین دلیل میزان رطوبت و بارندگی از غرب به شرق کاهش می‌یابد. این جریان‌ در تابستان عامل تعدیل هوای دشت گشته و موجب مرطوب شدن دامنه‌ها می‌شوند.

 
چهارشنبه 16/12/1391 - 8:8
ایرانگردی

با توجه به نحوه قرار گرفتن رشته کوه‌های البرز و جلگه‌های سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر و نیز با توجه به تأثیر عرض و ارتفاع جغرافیایی، دوری و نزدیکی به دریا، وجود بیابان‌های جنوبی ترکمنستان، وزش بادهای محلی و پوشش متراکم جنگلی، استان گلستان از نظر اقلیمی به سه بخش آب و هوای معتدل گرم و بارانی با زمستانی ملایم در حدّفاصل بین قره سو و کوهستان، آب و هوای صحرایی گرم در ناحیه اترک و گرگان رود و آب و هوای بیابانی گرم و خشک با بارندگی کم در ناحیه کوچکی از شمال منطقه گرگان تقسیم می‌شود.

به طور کلی استان گلستان در بیشتر قسمت‌ها دارای آب و هوای معتدل مدیترانه‌ای است ولی قسمت‌های جلگه‌ای و اراضی پست گرگان به لحاظ مجاورت با صحرای ترکمنستان، دوری از دریا و کاهش ارتفاعات، آب و هوای نیمه بیابانی و گرم دارد. از آن‌جا که رطوبت و بارندگی بخش‌های شمالی ایران، از غرب به شرق، کاهش می‌یابد، بارندگی گرگان و پیرامون آن بسیار کم‌تر از مازندران و گیلان است، چنان که در شرق استان، هوا خشک‌تر از دشت‌های میانی است. ضمن آن که در مسیر شمال به جنوب نیز، متناسب با افزایش ارتفاع، تغییرات بسیاری در آب و هوا و ریزش باران و برف مشاهده می‌شود. هرچه به مناطق کوهستانی نزدیک‌تر شویم، دمای هوا کاهش می‌یابد. در ارتفاعات درازنو، جهان‌نما و پلاش (در جنوب شهرستان کردکوی)، زمستان‌ها سرد و طولانی است و ارتفاع برف در برخی از سال‌ها به 3 الی 5 متر می‌رسد. سردترین ماه‌های سال، دی و بهمن و متوسط روزهای یخبندان منطقه، 18 روز در سال و گرم‌ترین ماه‌های سال، تیر و مرداد است. حداقل درجه حرارت مطلق، معادل 12/6 درجه سانتی‌گراد است.

 
چهارشنبه 16/12/1391 - 8:8
ایرانگردی

تالاب آلاگل: تالاب آلاگل در 60 کیلومتری شمال گنبد کاووس و در شرق جاده آق‌قلا به اینچه‌برون واقع شده است. مساحت آن در زمان پرآبی به 2500 هکتار و عمق آن به 5/2 متر می‌رسد. آب این تالاب همانند تالاب‌های آجی‌گل و آلماگل از رودخانه مرزی اترک و زهکشی‌های طبیعی نهرهای شور به نام‌های سامان و شورجه تأمین می‌شود. بعضی از نقاط پیرامونی تالاب با نی و جگن و درختچه‌های گز پوشیده شده و بستر آن را در اکثر نقاط، پوشش سبزی از جلبک به‌طور یکنواخت دربر گرفته است. هر ساله در فصل مهاجرت، هزاران پرنده به این تالاب و دیگر تالاب‌های استان آمده و انواع قو، فلامینگو، اردک، پرستوی دریایی، چنگر، غاز، سلیم، کاکائی، بالکان، آبچلیک و ... را می‌توان در آن‌جا مشاهده کرد.

تالاب آجی گل :این تالاب در شمال شهرستان گنبد كاووس و در جنوب روستای تنگلی واقع شده است. مساحت آن حدود 360 هكتار می‌باشد. در ضلع غربی این تالاب دریاچه نمک به مساحت حدود 80 هكتار قرار گرفته است. عمق این تالاب از 1 تا 15 متر در نقاط مختلف متغیر است. آب این تالاب نیز از رود مرزی اترک تأمین می‌گردد.

تالاب آلماگل :تالاب آلماگل كه كوچک‌تر از تالاب‌های آلاگل و آجی گل می‌باشد، در حدود 55 کیلومتری شمال شهرستان گنبد كاووس و در ضلع شمالی جاده گرگان به اینچه برون واقع شده است. مساحت آن بالغ بر 200 هكتار می‌باشد و عمق آن از 1 تا 3 متر در نقاط مختلف، متغیر است.

تالاب گمیشان: در شمال غرب بخش گمیشان در شهرستان بندر ترکمن تالابی زیبا واقع شده است. ضلع جنوبی تالاب به رودخانه گرگان‌رود، ضلع شمالی آن به مرز ایران و ترکمنستان، ضلع غربی آن به دریای خزر و شرق آن به دشت گمیشان متصل است و حدود 7 کیلومتر نیز در خاک کشور ترکمنستان امتداد دارد. بخش شمالی تالاب گمیشان به علت دارا بودن شرایط مطلوب به ‌عنوان منطقه حفاظت شده معرفی و در فهرست تالاب‌های بین‌المللی در کنوانسیون رامسر قرار گرفته است.

خلیج گرگان :خلیج مثلث شکل گرگان كه بر اثر پیشروی رشته ساحلی شبه جزیره میانكاله به سمت شرق در دریای خزر تشكیل شده است، 400 كیلومتر مربع مساحت دارد. طول آن در جهت غربی- شرقی 55 كیلومتر و عرض آن بین 4 تا 12 كیلومتر متغیر است. دهانه خلیج باریک و اندازه آن 700 متر است. عمق آن از 1 تا 5 متر متغیر است. در جنوب و غرب خلیج دشت وسیعی قرار دارد كه بیشتر آن را زمین‌های زراعی و واحدهای دامداری فرا گرفته است.

شبه جزیره میانكاله :شبه جزیره میانكاله در سواحل جنوبی و منتهی‌الیه جنوب شرقی دریای خزر واقع شده است. این شبه جزیره با تپه‌های شنی ساحلی به طول 6/5 كیلومتر از دریا جدا می‌شود. میانكاله از شمال به دریای خزر و از جنوب به خلیج گرگان و از شرق به آشوراده و از غرب به مرداب لپو (در استان مازندران) محدود است. در این شبه جزیره درختچه‌هایی از قبیل انار و تمشک وحشی می‌روید. این شبه جزیره به همراه خلیج گرگان در زمره پناهگاه‌های حیات وحش كشور است كه به علت اهمیت زیاد آن به عنوان ذخیره‌گاه زیست كره در جهان به ثبت رسیده است. پوشش گیاهی و جانوری ویژه و چشم‌اندازهای طبیعی و متنوع آن به ویژه در منطقه ساحلی، این محدوده را یكی از قطب‌های مهم گردشگری در استان گلستان و شمال كشور تبدیل نموده است.

چهارشنبه 16/12/1391 - 8:6
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته