• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3842
تعداد نظرات : 2897
زمان آخرین مطلب : 3736روز قبل
داستان و حکایت
روز قسمت بود و خدا هستی را قسمت می كرد .خدا گفت : چیزی از من بخواهید هر چه كه باشد .شما را خواهم داد سهمتان را از هستی طلب كنید زیرا خدا بسیار بخشنده است.و هر كه آمد چیزی خواست .یكی بالی برای پریدن و دیگری پائی برای دویدن یكی جثه ای بزرگ خواست و آن یكی چشمانی تیز .یكی دریا را انتخاب كرد و یكی آسمان را.در این میان كرمی كوچك جلو امد و به خدا گفت من چیز زیادی از این هستی نمی خواهم .نه چشمانی تیز و نه جثه ای بزرگ :نه بالی و نه پائی :نه آسمان و نه دریا:تنها كمی از خودت را به من بده و خدا كمی نور به او دادنا او كرم شب تاب شدخدا گفت :
آنكه نوری با خود دارد بزرگ است:حتی اگر به قدر ذره ای باشد
تو حالا همان خورشیدی كه گاهی زیر برگی كوچك پنهان می شوی.و رو كرد به دیگران گفت :كاش می دانستید كه این كرم كوچك :بهترین را خواست زیرا كه از خدا جز خدا نباید خواستهزاران سال است كه او می تابد .روی دامن هستی می تابد وقتی ستاره ای نیست چراغ كرم شب تاب روشن است و كسی نمی داند كه این همان چراغی است كه روزی خدا آن را به كرمی كوچك بخشیده است.                            (عرفان نظر آهاری)*****************************************************هر گاه به اعماق زندگانی برسید :زیبائی را در همه چیز می یابیدحتی در چشمهائی كه زیبا نمی بینند.
پنج شنبه 6/8/1389 - 15:50
اخلاق
براى پاسخ به این سؤال مى توان به حدیثى از پیامبر اكرم(صلى الله علیه وآله) اشاره نمود كه مى فرماید: الأَمْراضُ وَ الأَوْجاعُ كُلُّها بَرِیْدٌ لِلْمَوْتِ وَ رُسُلٌ لِلْمَوْتِ! فَاِذا حانَ الأَجَلُ أَتى مَلَكُ الْمَوْتِ بِنَفْسِهِ فَقالَ یا أَیُّهَا الْعَبْدُ! كَمْ خَبَر بَعْدَ خَبَر؟ وَ كَمْ رَسُول بَعْدَ رَسُول؟ وَ كَمْ بَرِیْد بَعْدَ بَرِیْد؟ أَنَا الَْخَبُر الَّذِى لَیْسَ بَعْدِى خَبَرٌ!
«بیماریها و دردها همگى قاصدان مرگ و فرستادگان او هستند، هنگامى كه عمر انسان به سر مى رسد، فرشته مرگ مى آید (بیمار از دیدن فرشته مرگ وحشت مى كند و آن را بى مقدمه مى پندارد ولى) به او مى گوید: اى بنده خدا چه اندازه خبر بعد از خبر، و رسول بعد از رسول، و پیك بعد از پیك، براى تو فرستادم؟ اما من آخرین خبرم، و بعد از من، خبرى نیست»!
پس آن گاه مى گوید: «دعوت پروردگارت را اجابت كن! خواه از روى میل و خواه از روى اكراه»! و هنگامى كه فرشته مرگ روح او را قبض مى كند، فریاد بستگان بلند مى شود، او صدا مى زند: عَلى مَنْ تَصْرَخُونَ؟ وَ عَلى مَنْ تَبْكُونَ؟ فَوَ اللّهِ ما ظَلَمْتُ لَهُ أَجَلاً وَ لا أَكَلْتُ لَهُ رِزْقاً بَلْ دَعاهُ رَبُّهُ: «بر چه كسى فریاد مى كشید؟ و براى چه كسى اشك مى ریزید؟ به خدا سوگند وقت او به پایان رسیده بود، و تمام روزى خود را دریافت داشته بود، پروردگارش از او دعوت كرد و او دعوت حق را اجابت نمود».
فَلْیَبْكِ الْباكِى عَلى نَفْسِهِ، فَاِنَّ لِى فِیْكُمْ عَوْدات وَ عَوْدات حَتّى لاأَبْقى مِنْكُمْ أَحَداً: «اگر مى خواهید گریه كنید، بر خویشتن بگریید!، من باز هم كراراً به میان شما مى آیم! تا یك نفر از شما را باقى نگذاریم»!.
یك بار دیگر این حدیث تكان دهنده را مطالعه كنید كه حقایق بسیارى در آن نهفته است. (1)
 
1- تفسیر نمونه، جلد17، صفحه 157.
منبع : سایت آیت الله مکارم
پنج شنبه 6/8/1389 - 14:59
اخلاق

اهمیت خدمت

 

قرآن مى فرماید ؛ « تَعاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ »1

واجب است كه در كارهاى خیر به یكدیگر كمك كنید ، حمایت‏هاى مردمى به جبهه‏ها ،به سیل زده ها به کسانی که دست یاری دراز کرده اند . قرآن مى فرماید: « إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ ؛خدا احسان شدگان را دوست مى‏دارد . »2 و چقدر خوب است كه انسان محبوب خدا باشد . خیلی وقت ها در زندگی کارهایی را می کنیم که خدا از ما راضی باشد بد هم نیست اما اگر مى‏خواهیم خدا از ما راضى باشد ، خدا مى‏فرماید : به همدیگر خدمت كنید تاخدا دوستتان داشته باشد .

پیامبرفرمود: اگر مى‏خواهید خدا به شما كمك كند ، شما هم كمك حال مردم باشید. « إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فِی عَوْنِ الْمُؤْمِنِ مَا كَانَ الْمُؤْمِنُ فِی عَوْنِ أَخِیهِ الْمُؤْمِنِ » 3

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) : « مَنْ قَضَى لِأَخِیهِ الْمُؤْمِنِ حَاجَةً كَانَ كَمَنْ عَبَدَ اللَّهَ دَهْراً ؛ كسى به دیگرى خدمت كند ، مثل كسى است كه عمرى خدا را بندگى نماید. »4

 ودر حدیث دیگرى آمده است : «إِنَّ لِلَّهِ عِبَاداً فِی الْأَرْضِ یَسْعَوْنَ فِی حَوَائِجِ النَّاسِ هُمُ الْآمِنُونَ یَوْمَ الْقِیَامَةِ ؛ اگر كسى به مسلمانان خدمت كند در روز قیامت در امان است . »5

 در جای دیگر فرمودند : «مَنْ مَشَى فِی حَاجَةٍ لِأَخِیهِ الْمُسْلِمِ حَتَّى یُتِمَّهَا أَثْبَتَ اللَّهُ قَدَمَیْهِ یَوْمَ تَزِلُّ الْأَقْدَامُ ؛کسی که برای رفع حاجت برادرش قدم بر دارد ،خداوند قدم های او را در روزی که تزلزل دارد ، ثابت و محکم می کند . »6

در حدیث دیگر داریم ، قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) : « مَنْ قَضَى لِمُؤْمِنٍ حَاجَةً قَضَى اللَّهُ لَهُ حَوَائِجَ كَثِیرَةً » .7

پس تا می توانیم ، هرکاری می توانیم برای هرکس بکنیم ، انجام دهیم  و منتظر شرح وظایف وآئین نامه نباشیم.

به چه كسانى خدمت كنیم ؟

 قرآن مى‏فرماید : به كسانى خدمت كنید كه « یَحْسَبُهُمُ الْجاهِلُ أَغْنِیاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ ؛ به كسانى خدمت بكنید كه وقتى انسان جاهل آنها رامى بیند بگوید از اغنیا هستند. »8 یعنى كسانى كه از وضع او خبر ندارند ، بگویند وضعش خوب است ، به انسانهاى آبرو دار كه با سیلى صورت خود را سرخ نگه مى‏دارند و انقدر عفّت دارند که کسی از حال آنان خبر ندارد و فکر می کنند که آنان دارا هستند .

 قرآن گاهى مى‏فرماید: « ارْزُقُوهُمْ فیها وَ اكْسُوهُمْ وَ قُولُوا لَهُمْ قَوْلاً مَعْرُوفاً »9

مسأله تنها خوراك و پوشاك دررزق نیست ، گاهى اینها از توان انسان خارج است ولى مى‏تواند براى او حرف بزند . پیامبر وقتى ناراحت بود ، خداوند براى او قصه پامبران قبلى را مى‏گوید تا دل پیامبر آرام شود .

 

چگونگى خدمت (انواع خدمت)

 

برای خدمت کردن راه باز است ، به این معنا که از هر راه و روشی می توان این عمل شایسته و خداپسندانه را انجام داد .در اینجا تنها به چند مورد از قرآن کریم و روایات اکتفا می کنیم ؛

 

آبرسانى کردن

 

داستان حضرت موسی (ع) که به نیت خدمت، به دختران شعیب خدمت کرد .
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) : « مَنْ قَضَى لِأَخِیهِ الْمُؤْمِنِ حَاجَةً كَانَ كَمَنْ عَبَدَ اللَّهَ دَهْراً ؛ كسى به دیگرى خدمت كند ، مثل كسى است كه عمرى خدا را بندگى نماید
کمک به مردم

وام دادن

 

 آیات زیادى پیرامون وام داریم ، « مَنْ ذَا الَّذی یُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ أَضْعافاً كَثیرَةً  » 11

كسى به مردم وام بدهد ، گویى به خدا قرض داده است و ثواب وام دادن 18 برابر است در حالى كه ثواب بخشیدن 10برابر است و ثواب وام دادن از بخشیدن بیشتر است ، « قَرْضاً حَسَناً » یعنى كسى نفهمد ، سریع باشد ، مخفى وبی منت باشد .

 

خدمت با قلم

 

 « وَ لا یَأْبَ كاتِبٌ أَنْ یَكْتُبَ كَما عَلَّمَهُ اللَّهُ »12 یعنى اگر از شما خواستند نامه‏اى بنویسید ، بخل نكنید .  ادارات کارهای مردم را به تأخیر نیاندازند و راه گشا باشند .

 امام كاظم(ع) فرمود: «مَنْ لَمْ یَسْتَطِعْ أَنْ یَصِلَنَا فَلْیَصِلْ فُقَرَاءَ شِیعَتِنَا ؛ هركس نمى‏تواند ما را خوشحال كند هر گاه مستضعفى از شیعیان ماآمد به او برسد.  »13

 

چگونه کمک کنیم ؟!

« من غیر استخفاف منه » 14 یعنى اگر كمك كنید آن فرد  را خفیف و خار نكنید .

امام كاظم(ع) فرمود: «إِنَّ خَوَاتِیمَ أَعْمَالِكُمْ قَضَاءُ حَوَائِجِ إِخْوَانِكُمْ وَ الْإِحْسَانُ إِلَیْهِمْ مَا قَدَرْتُمْ وَ إِلَّا لَمْ یُقْبَلْ مِنْكُمْ عَمَلٌ حَنُّوا عَلَى إِخْوَانِكُمْ وَ ارْحَمُوهُمْ تَلْحَقُوا بِنَا ؛

خاتمه كارهایتان این است كه چقدر مشكلات مردم را حل كرده‏اید و اگر مشكل مردم را حل نكنى هیچ عملى از تو قبول نخواهد شد. سپس مى‏فرماید: اگر روز قیامت مى‏خواهید به ما برسید ، به برادران دینى خود كمك كنید ، روز قیامت جایتان پیش ماست. » 15

با توجه به موارد ذکر شده  ، چنین مشهود است که برای نیکی و خدمت به خلق از هردر و راهی می توان وارد شد و فرمول خاصی ندارد.

 

زهرا اجلال – گروه دین و اندیشه تبیان

پنج شنبه 6/8/1389 - 14:46
آلبوم تصاویر
چهارشنبه 5/8/1389 - 22:22
اخلاق
الف‌:غنا و موسیقی‌، و گوش دادن آن به اجماع فقهای شیعه حرام است‌، و در قرآن‌کریم آیاتی هست که مسلمانان را از غنا و موسیقی نهی می‌فرماید:"و من الناس من یشتری لهوالحدیث لیضل‌ّ عن سبیل‌الله...؛(لقمان‌، 6) بعضی از مردم سخنان بیهوده را می‌خرند تا مردم را از روی نادانی‌، از راه خدا گمراه سازند و آیات الهی را به استهزأ گیرند. برای آنان عذابی خوار کننده است‌." یکی از مصادیق لهوالحدیث ـ که حرام است ـ موسیقی و غناست‌.(تفسیر نمونه‌، آیت‌الله مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 17، ص 20، دارالکتب الاسلامیة‌.)
و همچنین در آیه 30 سوره حج می‌فرماید:"...فاجتنبوا الرجس من الأوثَن واجتنبوا قول الزور؛ ...از بت‌های پلید اجتناب کنید و از سخن باطل بپرهیزید" این‌جا هم یکی از موارد قول زور (سخن باطل‌) که حرام است موسیقی و غناست‌؛(همان‌، ج 14، ص 91 ـ 92، دارالکتب الاسلامیة‌.)
آهنگ‌ها و آوازها را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد:
الف‌) آهنگ‌ها و آوازهایی که به شیوة مجالس‌ِ عیش و عشرت و محافل‌ِ رقص و پایکوبی اجرا می‌شود و انسان را از حالت‌ِ اعتدال‌ِ فکری و ذهنی دور می‌سازد و به بی‌بند و باری‌، لاقید بودن و بی‌تعهّد زیستن دعوت و تشویق می‌کند که اصطلاحاً به آن "ساز و آوازهای مبتذل‌" می‌گویند.
ب‌) آنهایی که هم از نظر محتوا (مضمون اشعار) دارای معنایی با شکوه و زیباست و هم از نظر اجرا، خوب و زیبا اجرا می‌شود و در عین حال تناسب و شباهتی با ساز و آوازهای مجالس لهو، عیش و عشرت و فساد ندارد. گوش دادن به نوع اوّل حرام است‌؛ امّا نوع دوم اشکال ندارد.(جامع‌المسائل "استفتائات‌، آیت‌الله فاضل لنکرانی‌، ص 252 مطبوعاتی امیر، چاپ دوم‌، بهمن 1375.)
ج‌) ساز و آوازهایی که نسبت به آن شک داریم و نمی‌دانیم آیا از نوع اوّل است تا از آن پرهیز کنیم و یا از نوع دوم است تا پرهیز لازم نباشد. گوش دادن به موارد مشکوک (نوع سوم‌) اشکال ندارد؛ امّا بهتر است که به این نوع آهنگ‌ها هم گوش نکنیم‌.
آیاتی از قرآن کریم مسلمانان را از گوش دادن به غنا (موسیقی‌های مبتذل‌) باز می‌دارد؛ "واجتَنبوا قَول‌َ الزُّور؛ (حج‌، 30) از قول زور اجتناب کنید."
یکی از مصداق‌های قول الزور، غنا (ساز و آوازهای مبتذل‌) است‌.(المیزان‌، ج 14، ص 379 / تفسیر ابوالفتوح رازی‌، ج 8، ص 92، انتشارات اسلامیة‌.)
و پخش از صدا و سیما دلالت بر جایز بودن نمی‌کند.
پاسخ ب‌:ملاک در احکام‌، نظر مراجع تقلید ـ که بیان کننده آیات قرآن و سخنان معصومین‌:هستند ـ می‌باشد و وقتی ایشان به حرمت رقص و یا موضوع دیگر فتوا دهند اطاعت آن بر مقلدان لازم است‌.
در ضمن‌، برای ابراز شادی‌، راه‌های فراوان وجود دارد و چه بسا آن‌چه انسان‌، نشاط و شادابی تصوّر می‌کند، باعث غم و اندوه شود؛ پس چه نیکوست که به آن‌چه خداوند متعال و ائمه معصومین‌:دستور داده‌اند، عمل کنیم تا در دنیا و آخرت موفق و سربلند باشیم‌.
در مورد گوش دادن به غنا، در روایت است که امام محمدباقر7 فرمود:"غنا از چیزهایی است که خداوند در آیه 6 سورة لقمان بر آن‌، وعدة عذاب داده است‌." ترجمه آیه چنین است‌:"بعضی از مردم خریدار سخن بیهوده‌اند تا با نادانی مردم را از راه خدا گمراه کنند و قرآن را به مسخره می‌گیرند، برای اینان عذابی خوار کننده است‌."(کافی‌، ثقة الاسلام کلینی‌، ج 6، ص 431، دارالکتب الاسلامیة‌.)
چهارشنبه 5/8/1389 - 22:20
آلبوم تصاویر
سه شنبه 4/8/1389 - 22:20
شعر و قطعات ادبی
شبانه
یه شب ِ مهتاب
ماه میاد تو خواب
منو می‌بره
کوچه به کوچه
باغ ِ انگوری
باغ ِ آلوچه
دره به دره
صحرا به صحرا
اون جا که شبا
پُشت ِ بیشه‌ها
یه پری میاد
ترسون و لرزون
پاشو می‌ذاره
تو آب ِچشمه
شونه می‌کنه
موی ِ پریشون...

۲

یه شب ِ مهتاب
ماه میاد تو خواب
منو می‌بره
تَه ِ اون دره
اون جا که شبا
یکه و تنها
تک‌درخت ِ بید
شاد و پُرامید
می‌کنه به ناز
دسشو دراز
که یه ستاره
بچکه مث ِ
یه چیکه بارون
به جای ِ میوه‌ش
نوک ِ یه شاخه‌ش
بشه آویزون...

۳

یه شب ِ مهتاب
ماه میاد تو خواب
منو می‌بره
از توی ِ زندون
مث ِ شب‌پره
با خودش بیرون،
می‌بره اون جا
که شب ِ سیا
تا دَم ِ سحر
شهیدای ِ شهر
با فانوس ِ خون
جار می‌کشن
تو خیابونا
سر ِ میدونا:

«ــ عمویادگار!
مرد ِ کینه‌دار!
مستی یا هشیار
خوابی یا بیدار؟»



مست‌ایم و هشیار
شهیدای ِ شهر!
خواب‌ایم و بیدار
شهیدای ِ شهر!
آخرش یه شب
ماه میاد بیرون،
از سر ِ اون کوه
بالای ِ دره
روی ِ این میدون
رد می‌شه خندون
یه شب ماه میاد
یه شب ماه میاد...
 
سه شنبه 4/8/1389 - 22:16
آلبوم تصاویر
سه شنبه 4/8/1389 - 19:40
خانواده
ای راحت دل‌های پریشان
ای راحت دل‌های پریشان، نرسیدی
ای فصل بهارانة ایمان نرسیدی
خواندند تو را گریه کنان مردم گریان
گفتند که بشتاب و شتابان نرسیدی
بر جمعه دعا از لب عشاق، شنیدی
محروم تو ماندند و به ایشان نرسیدی
روز آمد و شب رفت و زمین گشت و زمان رفت
آمین دعا بودی و یک «آن» نرسیدی
تا عمر ثمر آرد و تا بخت گشایش
ای روشنی چشم، به یاران نرسیدی
با یاد تو آغاز شد این گریة مکتوب
ای حسرت دیدار به پایان نرسیدی
سه شنبه 4/8/1389 - 19:33
اخلاق

احكام «نگاه»

یكی از نعمت‌های الهی كه انسان باید از آن در راه كمال و پیشرفت خود و هم­نوعانش بهره گیرد، قدرت بینایی است. نگاه به طبیعت و زیبایی‌های آن، اگر تجاوز به حقوق دیگران نباشد، نه تنها اشكال ندارد كه بسیار پسندیده است و قدرت بی‌كران خداوند را به انسان نشان می‌دهد، استفاده از این نعمت بزرگ، احكامی دارد كه برخی از آنها را بیان می‌كنیم.
1. به جز زن و شوهر،‌نگاه كردن هر فردی به فرد دیگر، ‌به قصد لذت بردن حرام است؛ خواه هم­جنس باشند مانند نگاه مرد به مرد دیگر یا غیرهم­جنس، مانند نگاه مرد به زن، خواه از محارم باشد یا غیرمحارم و به هر جای بدن باشد، همین حكم را دارد.
همسر مانع ندارد

1. به محارم

غیر همسر بدون قصد لذت به غیر عورتین مانع ندارد

حکم نگاه با قصد لذت حرام
2. به غیر محارم

بدون قصد لذت به صورت و دست­ها مانع ندارد
به غیر صورت و دست­ها ­ حرام
2. نگاه كردن به زن غیرمسلمان. بدون قصد لذت اشكال ندارد و احتیاط آن است كه به قسمت‌هایی از بدن كه به طور معمول آشكار است، بسنده شود.
3. مردی كه تصمیم دارد با زنی ازدواج كند، می‌تواند به او نگاه كند به شرط آنكه:
ـ با قصد لذت نگاه نكند و هدف او ازدواج باشد؛
ـ احتمال توافق درباره ازدواج را بدهد؛
ـ زنی باشد كه بتواند همان وقت با او ازدواج كند، مثلاً شوهردار یا در عدّه نباشد؛
ـ با نگاه كردن، شناختش نسبت به وی افزوده شود.
4. مرد برای درمان زن نامحرم و زن برای درمان مرد نامحرم، در صورتی كه پزشك هم‌جنس حاذق نباشد و ناچار شود، می‌تواند او را نگاه كند و به بدن او دست بزند، ولی اگر با
نگاه كردن بتواند معالجه كند، نباید به بدن او دست بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه كند، نباید او را نگاه كند.[1]

نگاه [پیام‌ها و نكته‌ها]

ـ چشم، دریچه‌ای به دنیای قلب است و «دیدن»‌و «نظر»،‌خواستن دل را در پی دارد. با این حساب باید به آنچه در «چشم­انداز» ‌ما قرار می‌گیرد، حساس باشیم. دیدنی‌ها چه خوب چه بد، ‌ما را به سوی خود جذب ‌می­كند و ما اغلب مجذوب چیزی می‌شویم كه می‌بینیم.
سه شنبه 4/8/1389 - 19:27
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته