• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 3842
تعداد نظرات : 2897
زمان آخرین مطلب : 3739روز قبل
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 22:2
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 21:54
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 17:18
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 17:15
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 17:12
آشپزی و شیرینی پزی
دستورات آشپزی جدید
برگرفته از سایت آشپز آنلاین

رولت خرما و تخم مرغ
مواد لازم: خرما بدون هسته=6 عدد تخم مرغ= 3 عدد كره = 25 گرم گردو (‌اختیاری) طرز تهیه: ابتدا كره را آب كنید سپس خرما به آن اضافه كنید تخم مرغ ها را شكسته و هم بزنید در ظرف دیگری مقداری كره ریخته و تخم مرغ را به آن اضافه كنید وقتی تخم مرغ نیمه سفت شد خرمای تفت داده شده را روی تخم مرغ گذاشته و كناره های آن را جمع كنید. در صورت تمایل روی آن گردو بگذارید. نكته: چنانچه تخم مرغ كاملا سفت شده باشد رول كردن آن سخت است،‌ پس قبل از سفت شدن كامل تخم مرغ،‌ آن را رول كنید


کته تماته
مواد لازم: گوجه فرنگی= 500 گرم پیاز داغ= 1 قاشق غذاخوری برنج =3 پیمانه پلو پز سبزی پاک کرده= 500 گرم(شامل شوید 300 گرم سیر تازه 150 گرم ترخون 50 گرم) نمک و زرچوبه= به میزان لازم روغن= به میزان لازم طرز تهیه: پوست گوجه فرنگیها را گرفته رنده میکنیم سپس پوره گوجه فرنگی کمی زردچوبه و پیاز داغ را به همرا روغن درون قابلمه میریزیم تا به جوش اید برنج را اضافه میکنیم و اب برنج را اندازه میکنیم پس از جوش امدن سبزیهای خورد شده را افزوده برنج را دم میکنیم . نوش جان نکته: من به جای اب معمولی از اب مرغ استفاده کردم. چون سیر تازه نداشتم از سیر خشک نگینی خورد شده(تفت داده نشده) به همرا شوید و ترخون تازه استفاده کردم. (میتوانید در صورت نداشتن سیر تازه از سیر خشک شده تفت داده شده در روغن به همراه مقداری زردچوبه استفاده کنید).


دونات های پفی
می خوام یه نون روغن جوش حلقه ای شکلی و که به نون امریکایی شهرت داره و دستورش و واستون بنویسم که خوردنش با یه چای تو عصر و حتی با صبحونه خیلی میچسبه مواد لازم: تخم مرغ =2عدد شکر=100 گرم شیر داغ= 2/3 لیوان آب گرم=1/4 فنجان خمیر ترش= 2 قاشق سوپ خوری کره=75 گرم نمک= 1/3 قاشق چایخوری آرد=500 گرم وانیل=1قاشق چایخوری طرز تهیه: خمیر ترش و تو آب گرم بریزید و کمی هم بزنید 5 دقیقه صبر کنید تا مایه خمیر عمل کنه و پف کنه. تو یه ظرف دیگه شیر و که از قبل داغ کردین و کره آب کرده و شکر و نمک و مخلوط کنید و آرام آرام 1 فنجان از آرد و به مخلوط اضافه کنین و با هم زن خوب بزنین تا مخلوط یک دستی بدست بیاد. حالا تو ظرف مایه خمیر ,تخم مرغ را اضافه کنین و هم بزنید بعد با مخلوطمون قاطی کنین و آروم آروم آرد و وارد مخلوط میکنیم و کاملا ورز میدهیم که گوله گوله تو خمیر نبینیم. اگه میبینید که خمیر به دستتون میچسبه باید آرد بهش بزنید اما نه انقدر که خمیر خیلی سفت بشه! بعد خمیر را در کاسه ای که از قبل چرب کردین بگذارید و زیر و رو کنید تا تمام اطراف خمیر چرب شود. سپس روی خمیر را بپوشانید و به مدت 2ساعت جای گرم بگذارید تا خمیر پف کند و حجم آن دو برابر شود . بعد دو ساعت خمیر را روی سطح صافی که کمی آرد پاشیده اید به ضخامت نیم سانت پهن کنید و با دهنه لیوان قالب بزنین و واسه وسط آن با یه دایره خیلی کوچکتر مانند ماسوره وسطش رو قالب بزنین. دونات ها رو تو روغن داغ و فراوان سرخ کنین. بعد اینکه روغن کاملا داغ شد کمش کنید که مغز دونات ها هم بپزد. دونات ها پس از سرخ شدن رو یه پنجره سیمی بگذارید که روغن اضافش کشیده شود روی دونات ها را میتوانید هم پودر قند بپاشید و هم میتوانید یه شیره پرتقال بزنید. نوش جان .


نودالیت با تیکه های فیله مرغ
مواد لازم برای ۲ نفر: نودالیت با طعم مرغ = ۱ بسته عصاره پیاز الیت= ۱ عدد تکه های فیله مرغ = ۲۵۰ گرم فلفل دلمه ای= ۱ عدد قارچ = ۲۵۰ گرم کره= ۵۰ گرم آبلیمو= به مقدار کافی فلفل سیاه= به مقدار کافی طرز تهیه: 1.نودالیت را با یک و نیم لیوان آب در حال جوش با چاشنی مخصوص نودالیت بپزید و سپس آن را آبکش نمایید 2.فلفل را با عصاره پیاز الیت در کره کمی تفت دهید سپس قارچ و تکه های فیله مرغ را به آناضافه کرده و بگذارید روی حرارت ملایم بجوشد تا کاملا غلیظ شود 3.در پایان کمی فلفل سیاه و آبلیمو به آن اضافه نمایید 4.مواد آماده شده را روی نودالیت آبکش شده اضافه کرده و میل نمایید.


کیک گردویی پرتقالی
مواد لازم: تخم‌مرغ= چهار عدد شکر= یک و نیم پیمانه شیرو روغن و گردو= از هر کدام یک پیمانه بیکینگ ‌پودر= نصف قاشق چایخوری وانیل= ۱/۴قاشق چایخوری پودر کاکائو= دو قاشق سوپخوری آرد= دو و نیم پیمانه آب پرتقال= دو پیمانه شکلات تخته‌ای سفید= ۱۵۰ گرم ترافل کاکائویی برای تزئین= به میزان لازم طرز تهیه: تخم‌مرغ و شکر را پنج دقیقه زده تا کرم رنگ و حجیم شود. شیر و روغن را به آن اضافه کرده و در حد مخلوط شدن بزنید. آرد، بیکینگ‌پودر و پودر کاکادو را با هم الک کرده و با وانیل به مواد اضافه و هم بزنید. گردو را خرد کرده و با مواد مخلوط کنید. قالب را چرب کرده و مایه کیک را در آن ریخته و در فر ۱۷۰ درجه سانتی‌گراد ۴۵ دقیقه قرار دهید. بعد از پخت با خلال دندان چند سوراخ روی کیک ایجاد کرده و آب پرتقال را در تمام سطح کیک ریخته و اجازه دهید به خورد آن برود. شکلات سفید را به صورت بن‌ماری ذوب کرده و روی سطح کیک بمالید و در آخر ترافل را روی آن بپاشید.


كیك ملكه بادام
مواد لازم: تخم مرغ= 4عدد ماست=1 پیمانه روغن= 1پیمانه آرد =3پیمانه شكر=1پیمانه بیکینگ پودر= 2ق چ موادرویه كیك: كره=4ق سوپخوری عسل= 2ق سوپخوری شكر=4ق سوپخوری خلال بادام= 1 پیمانه طرز تهیه: تخم مرغ +ماست+شكر+روغن را مخلوط می كنیم و آرد ب پ الك شده رو به مخلوط اضافه می كنیم و در قالب مورد نظر می ریزیم و در فر از قبل گرم شده با درجه حرارت250بمدت نیم ساعت قرار می دهیم. و اما مواد رویه رو داخل ظرف می ریزیم و روی حرارت كم قرار می دهیم تا شكر كاملا ذوب شودبعد از نیم ساعت كیك رو با خلال دندان تست می كنیم اگر پخته بود مواد رویه آماده شده رو روی كیك می ریزیم و دوباره داخل فر قرار می دیم تا رویه كیك طلائی بشه. پیمانه من برای این مواد لیوان دسته دار معمولی هست. نوش جان


سوپ اسفناج
مواد لازم: اسفناج= 500 گرم آرد= دو قاشق سوپخوری كره= 50 گرم شیر= نصف پیمانه آب= نصف پیمانه خامه= 20 گرم نمك و فلفل= به میزان لازم پیاز داغ =دو قاشق سوپخوری طرز تهیه: اسفناج را با نصف پیمانه آب می‌‌پزیم بعد از پخته شدن داخل آبكش می‌‌ریزیم و با دست كمی فشار می‌‌دهیم تا آب اسفناج كاملا گرفته شود. آرد را كمی تفت می‌‌دهیم تا بوی خامی آن از بین برود. سپس شیر را به آرد اضافه كرده و هم می‌‌زنیم تا جوش بیاید. كره را آب كرده و اسفناج را در كره سرخ می‌‌كنیم بعد نمك، فلفل و دو قاشق پیاز داغ را به آن می‌‌افزاییم. در آخر مخلوط شیر و آرد را داخل آن می‌‌ریزیم و خوب هم می‌‌زنیم و روی آن را با خامه تزئین می‌‌كنیم.


دلمه برگ مو ترکیه
مواد لازم : گردو خردشده= 400 گرم سبزی دلمه (تره، شوید و مرزه) و برگ مو= از هر کدام 500 گرم رب گوجه‌فرنگی و ماست= از هر کدام دو قاشق سوپخوری زرشك =50 گرم پیاز داغ =سه عدد برنج= یك پیمانه نمك، فلفل، گل‌سرخ و زعفران آب‌كرده =به میزان لازم طرز تهیه: ابتدا برگ‌ها را بشویید، سپس در یك قابلمه آب را به جوش آورید، برگ‌ها در آب جوش ریخته پس از سه دقیقه آبكشی كرده و آب سرد بزنید همه مواد دلمه را با هم مخلوط كرده روی تخته اول یك برگ را باز كنید و از مواد وسط آن بگذارید بعد به صورت لوله‌ای كوچك یا بزرگ درون قابلمه‌ به ردیف بگذارید. در پایان كمی آب مرغ روی دلمه‌ها ریخته و یك در قابلمه كوچكتر روی آن‌‌ها گذاشته و حرارت را كم كرده تا آرام‌آرام پخته شود. می‌توانید از گوجه‌سبز و پیاز داغ برای تزئین استفاده كنید.
يکشنبه 9/8/1389 - 17:6
اخلاق
معنی کلمه ( حوبا ) در آیه 2 سوره نساء{ وَآتُواْ الْیَتَامَى أَمْوَالَهُمْ وَلاَ تَتَبَدَّلُواْ الْخَبِیثَ بِالطَّیِّبِ وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَهُمْ إِلَى أَمْوَالِكُمْ إِنَّهُ كَانَ حُوباً كَبِیراً } چیست ؟
گناه .


معنی کلمه ( الا تعدلوا ) در آیه 3 سوره نساء{ وَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تُقْسِطُواْ فِی الْیَتَامَى فَانكِحُواْ مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاء مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَیْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلاَّ تَعُولُواْ } چیست ؟
اینکه عدالت را مراعات نکنید .

معنی کلمات ( صدقات ـ نحلة ـ هنیئا ـ مریئا ) در آیه 4 سوره نساء{ وَآتُواْ النَّسَاء صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَیْءٍ مِّنْهُ نَفْساً فَكُلُوهُ هَنِیئاً مَّرِیئاً } چیست ؟
صدقات : جمع صدقه ، مهریه ها .
نحلة : فریضه ، عطیه بلا عوض .
هنیئا : گوارا و خوشایند .
مریئا : خوشمزه و خوش هضم .

معنی کلمات ( آنستم ـ بدارا ) در آیه 6 سوره نساء{ إِلَیْهِمْ أَمْوَالَهُمْ وَلاَ تَأْكُلُوهَا إِسْرَافاً وَبِدَاراً أَن یَكْبَرُواْ وَمَن كَانَ غَنِیّاً فَلْیَسْتَعْفِفْ وَمَن كَانَ فَقِیراً فَلْیَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَیْهِمْ أَمْوَالَهُمْ فَأَشْهِدُواْ عَلَیْهِمْ وَكَفَى بِاللّهِ حَسِیباً } چیست ؟
آنستم : درک کردیدید و فهمیدید
بدارا : شتابگرانه .
معنی کلمه ( مفروضا ) در آیه 7 سوره نساء{ لِّلرِّجَالِ نَصیِبٌ مِّمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَاء نَصِیبٌ مِّمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ كَثُرَ نَصِیباً مَّفْرُوضاً } چیست ؟
واجب و مشخص .

معنی کلمه ( ضعافا ) در آیه 9 سوره نساء{ وَلْیَخْشَ الَّذِینَ لَوْ تَرَكُواْ مِنْ خَلْفِهِمْ ذُرِّیَّةً ضِعَافاً خَافُواْ عَلَیْهِمْ فَلْیَتَّقُوا اللّهَ وَلْیَقُولُواْ قَوْلاً سَدِیداً } چیست ؟
جمع ضعیف . کوچک و درمانده .

معنی کلمه ( حظ ) در آیه 11 سوره نساء{ یُوصِیكُمُ اللّهُ فِی أَوْلاَدِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الأُنثَیَیْنِ ... } چیست ؟
بهره و سهم .

معنی کلمه ( کلالة ) در آیه 12 سوره نساء{.... َإِن كَانَ رَجُلٌ یُورَثُ كَلاَلَةً أَو امْرَأَةٌ وَلَهُ أَخٌ أَوْ أُخْتٌ فَلِكُلِّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا السُّدُسُ .... } چیست ؟
کسی که بمیرد و پدر وفرزندی نداشته باشد
.
معنی کلمه (آذوهما ) در آیه 16 سوره نساء{ وَاللَّذَانَ یَأْتِیَانِهَا مِنكُمْ فَآذُوهُمَا فَإِن تَابَا وَأَصْلَحَا فَأَعْرِضُواْ عَنْهُمَا إِنَّ اللّهَ كَانَ تَوَّاباً رَّحِیماً } چیست ؟
آندو را شکنجه کنید .

معنی کلمه (بجهالة ) در آیه 17 سوره نساء{ إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللّهِ لِلَّذِینَ یَعْمَلُونَ السُّوَءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ یَتُوبُونَ مِن قَرِیبٍ فَأُوْلَـئِكَ یَتُوبُ اللّهُ عَلَیْهِمْ وَكَانَ اللّهُ عَلِیماً حَكِیماً } چیست ؟
به سبب حماقت و سفاهت .

يکشنبه 9/8/1389 - 17:2
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 16:59
اخلاق
اخلاق و عرفان اسلامى
اخلاق و عرفان اسلامى استاد محمدتقى مصباح اشاره در ادامه سلسله درس هاى اخلاق استاد مصباح یزدى در تبیین وصایاى امام صادق(ع) به عبدالله بن جندب، در این شماره، بخش دوم از این سخنرانى ها را پى مى گیریم. در بخش اول، درباره موضوعاتى چون گرایش فطرى انسان در تقرّب به خدا، پیروى از اهل بیت: به عنوان عرفان حقیقى، بزرگ ترین خطر تهدید كننده سالك الى الله در دام هاى گسترده شیطان و برخى از ویژگى هاى دوستان اهل بیت: (عظمت آخرت در نظر آنان، نورانى بودن دل هاى ایشان، اجتناب از دنیاگرایى و انس با خدا) سخن به میان آمد. قرآن و سنّت، كیمیاى مورد جست و جوى بشر به بركت پیروى از اهل بیت:، همه ما تا حدى راه سعادت را از شقاوت تشخیص مى دهیم. اما آنچه كه در نظر ما كوچك و كم ارزش به حساب مى آید، براى كسانى كه از این معارف بى بهره اند، مانند گوهر گران بهایى است كه باید مدت ها زحمت بكشند تا به آن دست بیابند. به بركت اهل بیت:، این گوهرها به راحتى به دست ما رسیده است. متأسفانه به همین دلیل، گاهى در زندگى به آنها چندان اهمیت نمى دهیم و آنها را خوب به كار نمى گیریم; تصور مى كنیم براى رسیدن به سعادت، باید به دنبال چیزى گشت كه نه در كتابى باشد و نه كسى درباره آن بحثى كرده باشد. ولى چنین نیست. آنچه براى سعادت ما اهمیت داشته، در كتاب و سنّت بیش تر بر آن تأكید گردیده و به صورت واضح تر بیان شده است; زیرا خدا خود مى خواهد كه بندگان را به قرب خویش برساند. بنابراین، نباید آنها را كم اهمیت تلقى كنیم و دنبال چیزهایى عجیب و غریب باشیم.

محاسبه نفس یكى از موضوعاتى كه در روایات بر آن بسیار تأكید گردیده و علماى اخلاق درباره اش بسیار بحث كرده اند، مسأله «محاسبه نفس» است. در این روایت نیز بر این مسأله تأكید شده كه هر كس باید از خود حساب بكشد و دست كم، در هر شبانه روز، یك بار خود را محاسبه كند. بهترین موقع براى این كار شب هاست كه پیش از خواب، دست كم، چند دقیقه در رفتارمان تأمل كنیم و ببینیم كه آیا كارهایى كه انجام داده ایم درست بوده است یا نه. اگر خطایى انجام داده ایم، به آن معترف باشیم و در صدد جبران آن برآییم. امام صادق(ع) در این روایت به این جندب مى فرمایند: «یاابنَ جندب، حقٌّ على كلِّ مسلم یَعرفُنا أن یَعرضَ عملَه فی كلّ یوم و لیلة على نفسهِ فیكونَ محاسبَ نفسهِ، فإن رأى حسنةً استزادَ منها و إن رأى سیّئةً استغفرَ منها لئلاّ یُخزى یومَ القیمةِ»;(1) اى پسر جندب، بر هر مسلمانى كه ما را مى شناسد، لازم است كه در هر روز و شب، اعمالش را بر خود عرضه بدارد و از نفس خود حساب بكشد; اگر كار خوبى در آنها یافت، بر آن بیفزاید و اگر كار زشتى یافت، طلب بخشایش نماید تا در قیامت دچار رسوایى نگردد.

عامل وادار سازنده انسان به محاسبه امام صادق(ع) در این روایت، بر این نكته تأكید دارند كه هر مسلمانى كه ما را مى شناسد، خود را به ما منتسب مى كند و مى خواهد برنامه زندگیش را از ما بگیرد، باید كارهاى خود را وارسى كند. این از جمله ویژگى هایى است كه خداى متعال به روح انسان عطا كرده كه مى تواند بر اعمال خود نظارت و مراقبت داشته باشد. این یكى از مسائلى است كه بسیارى از فیلسوفان جهان در آن متحیر مانده اند. هر كس معمولاً مى تواند به جز خود نظر داشته باشد و به او بنگرد، اما اینكه بتواند به خودش هم نظر داشته باشد از ویژگى هاى مهم روح آدمى است. كسانى كه درباره معرفت نفس مطالعاتى دارند، به خوبى به این واقعیت پى برده اند كه انسان موجودى است كه مى تواند خود را تشویق كند، تنبیه نماید، توبیخ كند و... . اینكه این چه خصوصیتى است نیاز به بحثى مفصل دارد، اما گذشته از آن، یكى از الطاف خداوند است كه به انسان مرحمت كرده است. بنابراین، مورد تأكید است كه در هر شبانه روز، دست كم، یك بار اعمال خودرابررسى كند; ببیندآیا كار خوبى انجام داده است یا نه. طبق این روایت، انسان باید حسابرس اعمال خود باشد، اگر كار خوبى در اعمالش مشاهد كرد، توجه داشته باشد كه لطفى از جانب خداست، از او توفیق بخواهد كه آن كار را بیش تر انجام دهد. در روایات دیگرى آمده است كه در چنین حالتى، ابتدا خدا را شكر گزارد، سپس از او بخواهد كه توفیق عنایت كند تا فردا كارهاى بهتر و بیش ترى انجام دهد. اگر هم لغزشى در اعمال خود مشاهده كرد، تدارك كند و پیش از همه، توبه نماید. البته گاهى توبه لوازمى دارد; مثلاً، اگر عملى از او فوت شده، قضا نماید یا اگر حقى از كسى ضایع ساخته، ادا كند و یا چنانچه كار زشت دیگرى انجام داده، آن را جبران نماید تا كارهاى بد در روح او رسوخ نكند و در نهایت، در قیامت نیز رسوا نشود. امام صادق(ع) در كلمات خود، ضمن اشاره به محاسبه، این نكته را هم متذكر مى شوند كه «لئلاّ یُخزى یومَ القیمةِ»; تا در قیامت، رسوا نگردد. این هشدار ایجاب مى كند تا ما توجه نمانیم و كارى نكنیم كه در قیامت رسوا شویم. در آن صورت، دیگر راهى براى جبران وجود نخواهد داشت و به حسرت مبتلا خواهیم شد. از نظر روحى، چنین هشدارهایى مهم و مؤثر است; زیرا تا وقتى انسان سود یا ضرر كارى را درك نكند نسبت به انجام یا ترك آن رغبتى نشان نمى دهد. عاملى كه انسان را وادار به انجام كارى مى كند، نوعى نفع و مصلحتى است كه از كار عاید او مى شود. یا آنچه او را از انجام آن باز مى دارد، ترس از گرفتارى است. اگر بخواهیم برنامه صحیحى اجرا كنیم، باید فواید آن را در نظرمان مجسّم نماییم تا انگیزه اى براى انجام آن داشته باشیم و آن را بهتر انجام دهیم. عدم توجه به این مسائل و در نتیجه، كار بدون انگیزه موجب مى شود انسان تنبل بار بیاید و مسائل را جدى نگیرد. بنابراین، براى جلوگیرى از پشیمانى ـ كه از هر عذابى دردناك تر است ـ انسان باید از همین حالا به حساب خود رسیدگى كند. یكى از اسم هاى قیامت، «یوم الحسرة» است. مسأله پشیمانى به قدرى مهم است كه یكى از نام هاى قیامت بدان خوانده شده است. یكى دیگر از نام هاى ان «یوم الحساب» است. اگر انسان توجه نداشته باشد كه روزى به كارهایش رسیدگى مى شود و از او حساب مى كشند، احساس مسؤولیت نمى كند و به فكر نمى افتد كه به كارهایش سرو سامانى بدهد، كارى را ترك كند یا به كارى همت گمارد. اما اگر بداند كه مسأله جدى است، به جزئیات كارهایش هم رسیدگى مى كند. در قرآن نیز به این حقیقت اشاره شده است كه عذاب قیامت به دلیل فراموشى روز حساب است; همان فراموشى كه موجب مى شود انسان مرتكب كارهایى شود كه در نهایت، عذاب ابدى به دنبال داشته باشد: «اِنَّ الَّذینَ یَضِلُّونَ عن سَبیلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدیدٌ بِمَا نَسوُا یَومَ الحِسَاب»(ص: 26) این عذاب براى كسانى است كه روز حساب را از یاد برده اند، هر چند ممكن است به آن اعتقاد نیز داشته باشند. اما اعتقاد آنها كم رنگ است، زنده نیست و در اعمالشان تأثیر نمى گذارد. قرآن كریم داستان دو برادرى را نقل مى كند كه یكى از آنها بى بند و بار بود و دراموالش، حساب و كتابى نداشت. برادرش هر قدر به او سفارش مى كرد كه مراقب اعمال و كردار خود باشد، مى گفت: «مَا اَظُنُّ السَّاعَةَ قاَئِمَةً وَ لِئنْ رُدِدْتُ اِلى رَبّی لاَجِدَنَّ خَیراً مِنْهاَ منُقْلَبَاً»(كهف: 36); تصور نمى كنم قیامتى برپا شود و اگر به فرض (هم خدا و قیامتى باشد و) من به سوى خداى خود باز گردم، در آن جهان نیز از این دنیا منزلى بهتر خواهم یافت. قرآن با اشاره به این داستان، مى خواهد بگوید: چنین اعتقادى به معاد فایده اى ندارد; زیرا ركن اساسى اعتقاد به معاد، اعتقاد به حساب است. ما همه در آن جهان زنده مى شویم تا نتیجه اعمالمان را ببینیم، و گرنه صرف اعتقاد به زنده شدن كارآیى ندارد. لازمه این چنین اعتقادى هم توجه به عاقبت كار از همین دنیاست. بنابراین،درروایتى پیامبر9 مى فرمایند: «حَاسبُوا انفسَكم قبلَ أن تُحاسَبوا»;(2) پیش از آنكه به حساب شما برسند، خود را مورد محاسبه قرار دهید. اگر چنین باورى در انسان وجود داشته باشد كه روزى به همه اعمالش رسیدگى مى گردد و مطابق آنها دقیقاً پاداش یا كیفر داده مى شود، به فكر محاسبه نفس خود مى افتد و از خود حساب مى كشد.

مراحل محاسبه مسأله محاسبه نفس به قدرى مهم است كه حتى برخى از علما در این باره كتاب هایى نوشته اند. در این باره، آیات و روایات بسیارى داریم و بحث هاى فراوانى درباره اش انجام گرفته است. در كتاب هاى اخلاقى، دستورالعمل هایى به افراد داده شده تا بتوانند بهتر به این مهم بپردازند. محاسبه چهار مرحله دارد: اول مشارطه است; یعنى، صبح انسان با خودش شرط كند كه آن روز، وظایفش را به خوبى انجام دهد و از گناهان نیز بپرهیزد. دوم مراقبه است; یعنى، در طول روز مراقب خود و اعمالش باشد تا از آنچه با خود عهد كرده تخطّى نكند. سوم محاسبه است، كه در آخر شب، به حساب كارهاى خود برسد; بررسى كند كه چه مقدار به وظایف خویش عمل كرده و چه مقدار كوتاهى داشته است. چهارم معاتبه است.(برخى از علماى اخلاق این مرحله را براى محاسبه ذكر كرده اند.) یعنى، اگر انسان در محاسبه متوجه اشتباهاتى در رفتارش شد، خود را تنبیه كند تا لغزش هایش جبران شود; مثلاً، خود را ملزم كند كه روز بعد را روزه بگیرد یا مبلغى انفاق كند یا قدرى قرآن تلاوت نماید یا كار خیر دیگرى انجام دهد تا مافات جبران شود. اما در مسأله محاسبه، آنچه بیش از همه اهمیت دارد، نقش حساب كشیدن از خویش است; اگر كار خوبى انجام داده بودیم، خدا را شكر كنیم و توفیق ادامه آن را بخواهیم و اگر قصور
يکشنبه 9/8/1389 - 16:52
آلبوم تصاویر
يکشنبه 9/8/1389 - 16:49
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته