• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 779
تعداد نظرات : 90
زمان آخرین مطلب : 3675روز قبل
آموزش و تحقيقات

 


شیوه جدید تصویربرداری از سلول‌ها به دانشمندان امکان مشاهده ساختارهای درونی موجود در داخل «مرکز کنترل» سلول را برای نخستین بار فراهم کرده است.

 

تکنیک میکروسکوپی که توسط محققان دانشگاه کوین مری لندن طراحی شده، بیانگر پیشرفتی عظیم در حوزه زیست‌شناسان سلولی است، زیرا این فناوری به دانشمندان امکان بررسی ساختارهای موجود در عمق درونی سلول از قبیل ویروس‌ها، باکتری‌ها و بخش‌های عمیق هسته را می‌دهد.

 

پیشرفت‌های اخیر در حوزه فیزیک نوری استفاده از میکروسکوپی فلورسنت را برای مطالعه ساختارهای پیچیده و کوچک‌تر از 200 نانومتر میسر ساخته است. این ساختارها 500 برابر کوچک‌تر از عرض یک تار موی انسان هستند.

 

چنین شیوه‌هایی «میکروسکوپی با تفکیک‌پذیری فوق‌العاده» خوانده می‌شوند.

 

تکنیک‌های معمول فقط می‌توانند تصاویر بسیار واضحی از ساختارهایی را تهیه کنند که در بخش پایینی سلول قرار دارند.

 

به این دلیل که هسته‌ها (مرکز کنترل سلول) در وسط سلول قرار دارند و عفونت‌های باکتریایی و ویروسی می‌توانند در تمامی نقاط سلول رخ دهند، این شیوه‌ها دارای محدودیت‌های قابل‌توجهی برای زیست‌شناسان هستند.

 

مطالعه جدید نشان می‌دهد که چگونه می‌توان با سیستم تصویربرداری جدید بر چنین محدودیت‌هایی فائق آمد و امکان تصویربرداری از ساختارهایی به کوچکی 80 نانومتر یا کوچک‌تر را در تمامی نقاط سلول میسر ساخت.

 

سامانه «تصویربرداری آماری دیسک چرخان» (SDSI) توسط دکتر نیوان هاسنی به همراه پروفسور مارتین نایت از مدرسه مهندسی و علوم مواد و همچنین دکتر «آن ویلر» رئیس تصویربرداری «موسسه بلیزارد» دانشگاه کوین مری ساخته شده است.

 

گفته می‌شود، میکروسکوپ دیسک چرخان تصاویر کانونی را با سرعت بالا تهیه می‌کند، زیرا دارای دیسکی با آرایه‌ای از روزنه‌های ریز در بخش درونی است که نور خارج از کانون را حذف می‌کنند.

 

دانشمندان میکروسکوپ ابداعی را با کاوشگرهای نوری جدید ترکیب کرده‌اند و این موضوع آن‌ها را قادر به مشاهده ساختارهایی می‌کند که سه برابر کوچک‌تر از ساختارهایی هستند که با استفاده از میکروسکوپ‌های نوری استاندارد قابل‌رویت‌اند.

 

دانشمندان حاضر در این تحقیق موفق به تجسم‌بخشی کروماتین شدند. کروماتین ساختار پروتئینی است که بیان دی ان ای و پوشش هسته‌ای را کنترل می‌کند.

 

آن‌ها همچنین از شیوه جدید برای تصویربرداری از چسبندگی‌های کانونی استفاده کردند. این ساختارها ماکرومولکول‌های سلولی هستند که سلول برای متصل‌شدن به محیطش از آن‌ها استفاده می‌کند.

 

گرچه پیش‌تر امکان مشاهده این ساختارها وجود داشت، شیوه جدید آن‌ها را با جزئیات بیشتری به نمایش می‌گذارد.

 

این روش همچنین به محققان امکان مشاهده مجموعه‌های پروتئینی که هسته آن‌ها کوچک‌تر از 200 نانومتر است را فراهم می‌کند.

 

محققان در نظر دارند از شیوه میکروسکوپی جدید در طیف وسیعی از کاربردها از رفتار سلول بنیادی گرفته تا درک آرتروز و توسعه نانوداروها استفاده کنند.

 

جزئیات این دستاورد علمی در PLOS ONE منتشر شده است.

ایسنا

دوشنبه 22/7/1392 - 13:22
آموزش و تحقيقات

 


دانشمندان آمریکایی در تحقیقات خود موفق به شناسایی مجموعه‌ای از ترکیبات شده‌اند که می‌توانند در روشی جدید برای درمان بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS)‌ مورد استفاده قرار گیرند.

 

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، برخلاف روش های درمانی موجود که باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن می‌شوند، ترکیبات تازه کشف شده باعث افزایش تعداد سلول‌های پروژنیتور شده و می‌توانند به ترمیم فیبرهای عصبی آسیب دیده در اثر بیماری ام اس کمک کنند.

 

یکی از این ترکیبات جدید، داروی بیماری پارکینسون به نام بنزتروپین (benztropine) است که نقش موثری در درمان مدل استاندارد بیماری ام اس در موش‌ها بصورت انفرادی یا در ترکیب با روش‌های متداول درمان بیماری ام اس دارد.

 

«لوک لیرسون» استادیار شیمی در موسسه تحقیقات اسکریپس (TSRI) و نویسنده ارشد این مطالعه تأکید می‌کند: از نتایج بدست آمده بسیار شگفت زده شدیم و بدنبال طراحی کارآزمایی بالینی اولیه این دارو برای درمان ام اس هستیم.

 

«لیرسون» خاطر نشان می کند: بنزتروپین دارویی با عوارض جانبی است و با انجام آزمایشات بالینی باید دوز مناسب آن برای بیماران مبتلا به ام اس دقیقا مشخص شود؛ بنابراین بیماران نباید به هیچ عنوان پیش از تأیید این روش جدید درمانی، از این دارو استفاده کنند.

 

نتایج این مطالعه در مجله Nature منتشر شده است.

 

 

دوشنبه 22/7/1392 - 13:21
آموزش و تحقيقات

 


دانشجویان دانشگاه کالیفرنیای سن‌دیه‌گو برای نخستین بار موتور موشکی فلزی را با استفاده از تکنیکی که پیش‌تر در انحصار ناسا بود، ساخته‌اند.

 

  اوایل ماه جاری میلادی، دانشجویان «تفحص و توسعه فضا» در «مدرسه مهندسی ژاکوب» این دانشگاه، شلیک آزمایشی موتور فلزی سه‌بعدی چاپ‌شده را در مکان «پرتاب دوستان موشک آماتور» واقع در بیابان موجاوه کالیفرنیا انجام دادند.

 

این نخستین آزمایش موتور موشک فلزی چاپ‌شده و دارای سوخت مایع است که خارج از ناسا طراحی و چاپ شده است.

 

موتور موشکی با همکاری «مرکز پرواز فضایی مارشال» به عنوان بخشی از بررسی امکان‌ ساخت اجزای موشک چاپ‌شده گزارش شده است.

 

سامانه مزبور با هدف نیرودهی استیج سوم یک موشک Nanosat ساخته شده است. این موشک قادر به پرتاب‌کردن ماهواره‌های با وزن کمتر از 1.33 کیلوگرم است.

 

موتور Tri-D فقط 17.7 متر طول دارد و وزن آن حدود 4.5 کیلوگرم گزارش شده است. این سیستم از آلیاژ کروم-کبالت ساخته شده، نفت سفید و اکسیژن مایع می‌سوزاند و حدود 90.7 کیلوگرم نیروی پرتاب تولید می‌کند.

 

مشارکت اصلی دانشجویان در طراحی پلیت انژکتور که جزء کلیدی در تزریق سوخت به درون اتاقک احتراق است، عنوان شده است.

 

در این حالت، انژکتور دارای آرایه ورودی سوخت-اکسیداکننده-اکسیدکننده-سوخت و دو روزنه (orifice) سوخت بیرونی است که با دو روزنه اکسیدکننده درونی همگرا می‌شود.

 

موشک دارای یک پوشش خنک‌کننده احیاکننده نیز هست که تا دماغه گسترش می‌یابد و موتور را به هنگام شلیک‌ خنک نگه دارد.

 

این جزء برای سوختن سوخت در وسط اتاقک احتراق طراحی شده تا گرما را آن‌جا که ممکن است از دیوارهای اتاقک دور نگه دارد و آن‌ها را با لایه‌ای مرزی از گازهای نسبتا خنک عایق می‌کند.

 

بهای این موتور موشکی فقط شش هزار و 800 دلار امریکا گزارش شده و توسط مرکز «نمونه‌ اولیه جی‌پی‌ای و خدمات تولید» و با استفاده از تکنیکی موسوم به DMLS چاپ‌شده است.

 

در فرایند چاپ سه‌بعدی، یک پودر از آلیاژ کروم-کبالت در یک لایه باریک توسط ماشین چاپ افشانه می‌شود.

 

سپس یک لیزر که توسط رایانه کنترل می‌شود، پودر را به درون مقطع موتور می‌فرستد. ماشین لایه دوم پودر را افشانه می‌کند و این فرایند تا زمانی تکرار می‌شود که موتور کامل می‌شود.

 

پودر اضافی سپس به همراه هر نوع جزء پشتیبانی که برای نگه‌داشتن اجزا به یکدیگر حین چاپ، وجود داشتند، حذف می‌شود. محصول نهایی پلیش و در نهایت مونتاژ می‌شود.

 

مزایای چاپ لیزری سه‌بعدی ارزان تر و سریع‌تر بودن آن است و همچنین در مقایسه با ساخت معمول این موتور که هفته‌ها زمان می‌برد، فرایند زمانی ساخت آن فقط چند ساعت است.

 

چاپ‌کردن همچنین امکان طراحی‌های پیچیده‌تر برای هر قطعه را فراهم می‌کند.

 

گفته می‌شود، آزمایش‌ها در موجاوه و بدون هیچ گونه مانعی انجام شد و موتور مزبور به سرعت مافوق‌صوت رسید.

 

این موفقیت می‌تواند گام بعدی در طراحی سیستم‌های پیشرانش ارزان‌تر و تجاری‌سازی فضا باشد.

 

علاوه بر آزمایش موفقیت‌آمیز، طرح Tri-D برنده «جایزه دانشجویی» در رقابت DIYRockets به میزبانی شرکتی به همین نام شد.

ایسنا

دوشنبه 22/7/1392 - 13:20
آموزش و تحقيقات

 


یک محقق آمریکایی دستگاه قابل حملی ابداع کرده که می‌تواند کار حمام نوزاد در نور آبی را برای درمان بیماری یرقان یا زردی در کشورهای در حال توسعه که از منبع برق ثابت برخوردار نیستند، انجام دهد.

 

دونا برزینسکی، پزشک اطفال مستقر در بوستون دستگاه «Bili-Hut» را ساخته که بر خلاف دستگاه‌های نور درمانی مورد استفاده در مراکز مراقبتهای ویژه نوزادان مدرن، از باتری برای تامین نیروی خود استفاده می‌کند.

 

از هر 10 نوازد، هشت مورد به یرقان دچار هستند که در آن رنگدانه خونی ساخته شده، رنگ پوست و چشمها به رنگ زرد درآمده و در مغز به مواد سمی تبدیل می‌شوند.

 

اگرچه این بیماری به راحتی قابل درمان است اما هر ساله حدود شش میلیون کودک در سراسر جهان درمان نشده و در نتیجه در معرض بیماریهایی مانند فلج مغزی، نابینایی، ناشنوایی، آسیب شناختی و حتی مرگ قرار می‌گیرند.

 

مشکل اینجاست که درمان آزمایش شده و درست برای یرقان که شامل حمام نوزاد در نور آبی بوده، در بسیاری از بیمارستانهای کشورهای در حال توسعه به دلیل کمبود منبع برق ثابت امکان‌پذیر نیست.

 

طول موج 460 نانومتری نور آبی یک واکنش شیمیایی را تحریک می‌کند که رنگدانه خونی بیلی‌روبین را در آب قابل حل کرده و منجر به تصفیه آن بطور طبیعی توسط ادرار کودک و بدون پردازش کبد می‌شود.

 

دستگاه‌های استاندارد نور درمانی این کار را بخوبی انجام می‌دهند اما هزینه هر کدام حدود 3000 دلار است. این دستگاه‌ها همچنین بسیار بزرگ بوده و نیازمند کارکنان آموزش دیده و یک جریان برق مداوم هستند.

 

هزینه هر دستگاه Bili-Hut حدود 400 دلار بوده و محققان در حال کار برای کاهش بیشتر هزینه‌های آن هستند.

 

این ساختار چادر مانند از ارتفاع حدود 30 سانتیمتر برخوردار بوده و دور بدن کودک مانند پوشش کالسکه قرار می‌گیرد. این چادر با سه میله فایبرگلاس نگه داشته شده و می‌توان آنرا برای حمل آسانتر تا کرده و آن را حمل کرد.

 

داخل این دستگاه که از پوشش بازتابنده میلار مشابه پتوهای حرارتی برخوردار بوده، نور آبی تولید شده با چندین نوار ال‌ای دی داخلی را منعکس کرده و درخششی را ایجاد می‌کند که می‌تواند توسط یک باتری خودرو 12 ولتی کار کرده و تا یک ماه به کار خود ادامه دهد.

 

در صورتیکه این نور بدون اختلال جریان داشته باشد، نوزاد مبتلا به یرقان طی چند روز درمان خواهد شد.

 

اولین کارآزمایی این پژوهش در ماه جاری در بیمارستان سنت بونیفیس در هائیتی آغاز خواهد شد که با اختلال برق زیادی روبه‌روست. پزشکان این بیمارستان به جای دستگاه استاندارد نور درمانی از دو Bili-Hut استفاده خواهند کرد.

 

در نهایت برزینسکی امیدوار است که این دستگاه در کشورهای توسعه‌یافته نیز مورد کاربری قرار گرفته و دیگر نیازی به اقامت طولانی مدت مادران در بیمارستان برای درمان یرقان احتمالی نوزادانشان و هزینه‌های بالای آن نباشد.

ایسنا

دوشنبه 22/7/1392 - 13:19
آموزش و تحقيقات

 


«رزوراترول» موجود در پوست انگور قرمز می‌تواند سلول‌های خاصی از تومور را در برابر پرتودرمانی حساس‌تر کند که با استفاده از این امر، می‌توان در آینده راه‌های تولید قرص‌های مخرب سرطان را هموارتر کرد.

 

  محققان آمریکایی به دنبال پژوهش دانشگاه میسوری مبنی بر تاثیر این ماده بر سرطان پروستات، تحقیق مشابه را بر سلول‌های سرطان ملانوم، جدی‌ترین نوع سرطان پوست انجام دادند.

 

به گفته محققان این یافته تصدیقی است بر نتایج تحقیق قبلی و علاوه بر این نشان می‌دهد که چگونه ترکیب درمان «رزوراترول» و پرتودرمانی، حیات سلول‌های ملانومی را از بین می‌برد.

 

اما تنها مشکل موجود در این تحقیق، عدم رهاسازی آسان و میزان کافی «رزوراترول» به تومورهای ملانومی است که این امر احتمالا موجب می‌شود تا در این برهه زمانی، این ترکیب برای ملانوم پیشرفته مناسب نباشد.

 

محققان دانشگاه میسوری طی این پژوهش متوجه شدند زمانی که سرطان به تنهایی با «رزوراترول» درمان شود، 44 درصد از سلول‌های تومور کشته می‌شوند. این درحالی است که ترکیب «رزوراترول و پرتودرمانی»، این رقم را به 65 درصد می‌رساند.

 

این پژوهش در مجله انجمن جراحی علمی آمریکا تحت عنوان «Surgical Research» منتشر شده است.

ایسنا

دوشنبه 22/7/1392 - 13:18
اخبار

 


سرپرست جدید روزنامه خورشید طی یادداشتی در نسخه اینترنتی این روزنامه، «فصل تازه» در ادامه فعالیت روزنامه را تشریح کرده است.

به گزارش ایسنا، متن یادداشت ابراهیم رستمیان مقدم در ادامه می‌آید: «خوانندگان گرامی این سطور اگر همراه دیرین خورشید بوده باشند می‌دانند که این رسانه در اواسط سال 1387 پایه‌ریزی شد و در دوران نه چندان بلند عمر حرفه‌ای‌اش فراز و نشیب‌های گوناگونی را پشت سر گذاشت که دشوارترینشان توقف کار در فروردین 1388، بازانتشارش در تیرماه 91 و توقف موقت اخیرش از دیروز ( 21/ 7/ 92) در پانصدمین شماره پیاپی بوده است.

آنچه از این پس می‌خوانید دغدغه‌هایی است که در همان دور اول انتشار خورشید از سوی صاحب این قلم به عنوان مشاور وقت امور فرهنگی و اجتماعی سازمان تامین اجتماعی (صاحب امتیاز خورشید) به دست‌اندرکاران نشر این روزنامه انعکاس یافت اما پیام‌ اصلی این نوشتار، آن‌گونه که باید و شاید شنیده نشد و یا به هر دلیل نشنیده ماند.

در یک کلام به لطف تغییراتی که در سطح کلان ملی با انتخابات ریاست جمهوری 24 خردادماه 92 به دست مردم رقم خورده است خورشید می‌کوشد در فصل تازه‌ای که پیش‌ رو خواهد داشت این دغدغه‌ها را در مسیر «تدبیر و اعتدال» در نظر بگیرد و اعتماد هر چه وسیع‌تر و عمیق‌تر جامعه مخاطبان را به سوی خویش جلب کند. انتشار نسخ دیجیتالی خورشید در دوره موقت کنونی و تا مرحله انتشار مجدد در قالب مکتوب، فرصتی است برای تدارک توشه راه خطیری که بایستی با همت اهل قلم و همراهی شما خواننده ارجمند پیموده شود.

همه می‌دانیم که حوزه رفاه و تأمین اجتماعی (و از جمله محوری‌ترین بخش آن یعنی بیمه‌های اجتماعی) ارتباطی عمیق با نظام اقتصادی - اجتماعی کشور دارد. به‌گونه‌ای که ساز و کارهای موجود در این نظام و تحولات و فراز و نشیب‌های آن بیشترین تأثیرات مثبت یا منفی را بر کارآمدی این حوزه می‌گذارد. بر این اساس رصد کردن دائمی و مستمر مسائل اقتصادی - اجتماعی و آثار آن بر کار و زندگی نیروهای مولد و کارآفرین جامعه در شمار مهم‌ترین دغدغه‌های حوزه‌های رفاه و تأمین اجتماعی قرار دارد. این دغدغه‌ها به‌ویژه در بخش‌ بیمه‌های اجتماعی که بخش عمومی - غیر دولتی و متکی به منابع مردمی و عرصه تعامل، همیاری و همکاری بیمه‌شدگان، کارآفرینان و نهاد دولت است، پررنگ‌تر و عمیق‌تر است، به‌گونه‌ای که اتخاذ مجموعه‌ای از سیاست‌ها و برنامه‌های فرهنگی - اجتماعی برای تقویت تعاملات، همیاری‌ها و همکاری‌های پیش‌گفته در میان ارکان نظام بیمه‌های اجتماعی خواه ناخواه در دستور کار اداره‌کنندگان این نظام قرار می‌گیرد.

تنوع، جذابیت، کارآمدی و اثربخشی این سیاست‌ها و برنامه‌ها ‌باید متناسب با گستره و پیچیدگی مأموریت‌ها و کارکردهای نظام رفاه و تامین اجتماعی (به‌ویژه بیمه‌های اجتماعی) مورد توجه باشد. تجربه انتشار یک روزنامه (در کنار مجموعه‌ای از برنامه‌های مطبوعاتی، رادیویی، تلویزیونی و ...) اگر همسو با نیازها و دغدغه‌های پیش‌گفته شکل بگیرد، می‌تواند به سهم خود مبدل به کانونی مطمئن و معتمد برای کمک به توسعه کمی و کیفی برنامه‌های رفاه و تامین اجتماعی، طرح و بررسی چالش‌ها و مسائل اساسی آن و جلب همکاری و همراهی همگان در راستای حل و فصل آنها شود. از این منظر می‌توان چنین نتیجه گرفت که بنیادها و ساختار اصلی چنین رسانه‌ای باید حول محور مسائل اجتماعی - اقتصادی و در مسیر پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی - کاربردی نیروهای مولد جامعه (اعم از کارگران - از کارگران ساده تا متخصصان و فناوران و صاحبان مهارت‌های پیچیده - و کارآفرینان) پی‌ریزی و اسکلت‌بندی شود. روح حاکم بر این رسانه باید شیفتگی به حقوق اساسی مردم در برخورداری از یک زندگی توأم با عدالت و رفاه و جست‌وجوگری مستمر در شناسایی، شفاف‌سازی و تحلیل همه‌جانبه علمی و چندسویه مسائلی باشد که بر سر راه تحقق برنامه‌های ملی برای رفع فقر، کاهش شکاف طبقاتی و بازتوزیع درآمدها از دیرباز خودنمایی می‌کند. این رسانه‌، در چنین گستره‌ای می‌تواند کانون حضور عالمانه، دلسوزانه و دوراندیشانه همه سلایق فکری و بخش مهمی از اندیشمندان دانشگاهی، فعالان مدنی (به ویژه داعیه‌داران تشکل‌های صنفی و سیاسی از تمامی نحله‌ها) واقع شود. این همان جان‌مایه‌ای است که رسانه ملتزم به آن می‌تواند جان‌های پاک و عدالتخواه در میان نیروهای مولد و کارآفرینان و نیز جوانان شیفته عدالت و بی‌قرار در برابر بی‌عدالتی‌ها را به سوی خود جذب کند و از میان میلیون‌ها مخاطب بالقوه برای این چنین پیام‌هایی هزاران و ده‌ها هزار هواخواه جدی بیابد؛ هواخواهانی (بخوانید خوانندگانی) که یا زیر چتر حمایت‌های نظام رفاه و تامین اجتماعی به صورت «تبعی» قرار دارند و یا خود در شمار شاغلان یا کار‌آفرینان، نیازهای اطلاعاتی و حقوقی کاربردی یا جانبی را جست‌وجو می‌کنند.

انتشار روزنامه‌ای با این ویژگی‌ها کاری است بس دشوار و پر دغدغه زیرا در جغرافیای امروز کشور و در زیر نگاه‌های به شدت حساس و کنجکاو و ارزیاب باید رسانه‌ای انتشار داد که بتواند زیر «پرچم سفید تأمین اجتماعی» فارغ از سلایق سیاسی یا جناحی و حزبی، به اعتماد سازی در میان مخاطبان خود دست بزند و در عین حال با تاثیرگذاری بر نگرش‌ها، داوری‌ها و رفتارهای مخاطبان، به سود اهداف راهبردی نظام کار، رفاه و تأمین اجتماعی و نیز آرمان‌های بزرگ‌ترین سازمان بیمه‌گر اجتماعی کشور گام بردارد، به گونه‌ای که سود حاصل از انتشار هوشمندانه این رسانه در بهبود تعاملات این بخش‌ها با حیطه‌های سیاستگذاری و تصمیم سازی و تصمیم‌گیری و نیز در همراهی، تعامل و همدلی بیمه‌شدگان و کارفرمایان (و تشکل‌ها و سازمان‌های مدافع آنها) به تدریج خود را نشان دهد.

برای توفیق در این راه لازم است: 1- از تک‌صدایی اجتناب شود و چندصدایی و سعه صدر در انعکاس دیدگاه‌های متنوع مبنای کار باشد. 2- از دولتی شدن (به معنای تریبونی برای طرح یک‌سویه نظرات یکی از ارکان سازمان یعنی نهاد «دولت») و در نتیجه فاصله‌گیری از سه‌جانبه‌گرایی اجتناب شود. 3- از جناح‌گرایی و گرایش به احزاب و گروه‌های سیاسی خودداری شود. 4- گرایش اصلی روزنامه انعکاس مسائل مهم اقتصادی و اجتماعی با گرایش به سمت مسائل کار، رفاه، بیمه‌ها و تامین اجتماعی دیده شود. 5- از ورود به مباحث جنجالی و ژورنالیسم سطحی (ژورنالیسم زرد) خودداری و بر متانت و منطق و اقناع و انصاف در طرح مسائل تاکید شود. 6- شورای سیاستگذاری و اتاق فکر برای تنظیم خط‌مشی‌ها و سیاست‌های کلی و نیز نظارت کیفی بر جهت‌گیری‌های نشریه فعال شود. در ترکیب این نهادها از وجود صاحبنظران در امور رفاه و تأمین اجتماعی، مسائل اقتصادی - اجتماعی و نیز افراد اهل نظر و مجرب در امور رسانه‌ای (فارغ از گرایش‌های‌ سیاسی) بهره‌گیری شود و ... .

به نظر می‌رسد رسانه روزانه سازمان تأمین اجتماعی که با سرمایه بیمه‌شدگان انتشار می‌یابد اگر نتواند با ظرافت و عزم و اراده حرفه‌ای و دوراندیشی و ثبات قدم در چارچوب‌های پیش‌گفته، ادامه راه دهد، بی‌تردید دیر یا زود گوهر اعتماد عمومی را از کف خواهد داد و صرفا به عنوان رسانه‌ای هزینه‌ساز (هرچند پر زرق و برق) در اذهان عمومی شکل خواهد گرفت و به مرور آسیب‌پذیر و به تدریج منزوی، کم‌اثر و حتی حذف خواهد شد زیرا میزان «اثربخشی» واقعی یک رسانه در میان مخاطبان است که فلسفه وجودی آن را شکل داده و ضامن ادامه حیات آن در قالبی پویا، شاداب و موفق خواهد بود.

به لطف پروردگار چنین باد!»

ایسنا

دوشنبه 22/7/1392 - 13:16
اخبار

 


vahdati-29.JPG

پارسینه به موضوع لغو مصوبات دولت قبل و علل آن پرداخته است.

به گزارش ایسنا،‌ پارسینه می‌نویسد: «انتقال آب رودخانه ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه»، « آئین‌نامه اجرایی قانون سازمان دامپزشکی کشور»، « ایجاد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سیستان به مرکزیت شهر زابل »، «آئین‌نامه اجرایی قانون معادن »، « انعقاد قرارداد ساخت آزادراه تهران چالوس »، « انتقال حساب‌های بانکی وزارت راه و شهرسازی و سازمان‌های تابعه به بانک مسکن »، « انتقال نیروهای قراردادی دستگاه‌های اجرایی »، « خرید و تأمین چیلر تراکمی توسط وزارت راه و شهرسازی »، « تردد خودروهای پلاک منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو در محور ارتباطی ماکو به مرکز استان آذربایجان غربی »، « ورود و ترخیص خودروهای متعلق به دیپلمات‌های ایرانی در کانادا »، « پرداخت فوق‌العاده ویژه به کارکنان برخی از دستگاه‌های اجرائی »، « یکسان‌سازی در حقوق و مزایای کارمندان رسمی و پیمانی وزارت صنعت، معدن و تجارت » و ...

 

اینها تنها نمونه‌هایی از مصوبات دولت احمدی‌نژاد است که از مرداد یعنی زمان روی کار آمدن دولت روحانی تا کنون لغو شده است.

 

این در حالی است که در 117 روز اولیه سال 92 که دولت دهم ماه‌های پایانی عمر خود را می‌گذراند نیز 41 مصوبه هیات وزیران احمدی‌نژاد از سوی رئیس مجلس رد شده بود.

 

حالا نیز در بیش از 66 روز گذشته که دولت یازدهم جایگزین دولت دهم شده است، تقریبا هر دو روز یک مصوبه دولت پیشین از سوی رئیس مجلس رد می‌شود.

 

این در حالی است که محمود احمدی‌نژاد به لغو مصوبات از سوی رئیس مجلس اعتراض داشت. ماجرا اما از این قرار بود که در طی 8 سال گذشته بارها رئیس مجلس از قانون‌گریزی و اقدامات خلاف قانون رییس جمهور انتقاد کرده بود و بارها به جای او قانون ابلاغ کرده و از تریبون مجلس از وی خواسته بود که در محدوده قانون حرکت کند.

 

از آن سو احمدی‌نژاد نیز رئیس مجلس را متهم کرده بود که خود را عین قانون می‌بیند و در پی تضعیف دولت است و حاضر نشده است تذکرات قانونی رئیس مجلس را برتابد.

 

به این ترتیب بود که محمود احمدی‌نژاد در اردیبهشت سال گذشته در بخشنامه‌ای به دستگاه‌های اجرایی، مکاتبات مجلس شورای اسلامی با دستگاه‌های اجرایی در خصوص لغو برخی مصوبات مربوط به دولت و مراجع و مقامات دولتی را خلاف نص صریح قانون اساسی و فاقد وجاهت حقوقی دانست.

 

وی همچنین نامه‌ای به هیئت عالی حل اختلاف درباره اختیارات رئیس مجلس شورای اسلامی در اجرای اصول ذیل 85 و 138 قانون اساسی نوشته بود.

 

در همین حال، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی چند روز بعد در واکنش به بخشنامه اخیر رئیس جمهور مبنی‌بر بی‌اثر بودن نظر مجلس شورای اسلامی در لغو مصوبات غیر قانونی دولت گفته بود: بخشنامه دولت فاقد وجاهت قانونی است و چنانچه دستگاه‌ها بر اجرای مصوبه ملغی اثر شده اصرار داشته باشند متخلف محسوب می‌شوند.

 

در هر حال، استنادعلی لاریجانی برای لغو مصوبات دولت، به دو اصل 85 و 138 قانون اساسی است تا مغایرت مصوبات دولت با قوانین موضوعه کشور را به دولتمردان یادآوری کرده و آنها را ملغی الاثر کند.

 

به موجب اصل 138 قانون اساسی تصویب‌‏نامه‏‌ها و آیین‏‌نامه‏‌های دولت و مصوبات کمیسیون‌های مذکور در این اصل‏، ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی می‌رسد تا در صورتی که آنها را بر خلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدید نظر به هیأت وزیران بفرستند.

 

همچنین به موجب اصل 85 قانون اساسی، ‏ مصوبات‏ دولت‏ نباید با اصول‏ و احکام‏ مذهب‏ رسمی‏ کشور و یا قانون‏ اساسی‏ مغایرت‏ داشته‏ باشد، تشخیص‏ این‏ امر به‏ ترتیب‏ مذکور در اصل‏ نود و ششم‏ با شورای‏ نگهبان‏ است‏. علاوه‏ بر این‏، مصوبات‏ دولت‏ نباید مخالفت‏ قوانین‏ و مقررات‏ عمومی‏ کشور باشد و به‏ منظور بررسی‏ و اعلام‏ عدم‏ مغایرت‏ آنها با قوانین‏ مزبور باید ضمن‏ ابلاغ‏ برای‏ اجرا به‏ اطلاع‏ رئیس‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ برسد.

 

حالا باید منتظر ماند و دید تا پایان امسال چند مصوبه دیگر دولت دهم لغو خواهد شد و آیا این لغویات تاثیری در روند کار دولت جدید خواهد داشت ؟ آیا این حجم بالای لغو مصوبات برای مردم مشکل افرین نخواهد بود؟

ایسنا

دوشنبه 22/7/1392 - 13:14
بیوگرافی و تصاویر بازیگران

 


152-32.jpg

در این سالها نوعی قانون نانوشته وجود داشت که کسی بازی در نقش امام خمینی(ره) را برنمی تافت...

به گزارش ایسنا، به نقل از پارسینه، تست گریم و بازی در نقش امام خمینی(ره) پدیده‌ای نوظهور در سینما و تلویزیون ایران است. شروع این پدیده در سال‌های اواخر دهه هفتاد شمسی و در سریال‌های مناسبتی بود که در ایام ارتحال بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی پخش می‌شد که در آن به مقطع کودکی و نوجوانی امام خمینی(ره) پرداخت شده بود.

 

در این سال‌ها نوعی قانون نانوشته وجود داشت که کسی بازی در نقش امام خمینی(ره) را برنمی‌تافت اما در سال‌های اخیر این عرف نانوشته با ساخت فیلم‌ها و سریال‌های گوناگون و تست گریم بازیگران متعدد در نقش بنیانگذار جمهوری اسلامی دستخوش تغییرات شده است.

 

اما هنوز این عرف و قانون نانوشته وجود دارد که تست گریم بازیگر نقش امام خمینی(ره) باید به تایید موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) برسد.

نکته جالب در این میان، کنار گذاشته شدن جمشید هاشم پور و ولی‌الله مومنی برای بازیگری در نقش امام خمینی به دلیل بازخوردهای منفی افکارسنجی‌های مردمی است. شاید بتوان تاکنون تست گریم "شکرخدا گودرزی" در سریال معمای شاه را موفق‌ترین و شبیه‌ترین نمونه برای بازیگری نقش امام خمینی(ره) دانست.

 

بازیگرانی که برای نقش امام خمینی(ره) گریم کردند

 

بازیگرانی که برای نقش امام خمینی(ره) گریم کردند

 

بازیگرانی که برای نقش امام خمینی(ره) گریم کردند
دوشنبه 22/7/1392 - 12:53
دعا و زیارت

 


شب عرفه از شب‌های مبارک و بافضیلت است که عبادت، توبه، راز و نیاز با حضرت حق در آن بسیار پرارزش است.

 

  در روایتی از رسول خدا (ص) نقل شده است که فرمود: شب عرفه، شبی است که دعاها در آن مستجاب است و کسی که آن شب را به عبادت بپردازد، پاداش سال‌ها عبادت را دارد و این شب، شب مناجات و توبه است.

 

برای این شب، اعمالی نقل شده است:

 

اول

 

این دعا را که از رسول خدا (ص) نقل شده است بخواند و در پاداش آن فرموده هر کس آن را در شب عرفه یا شب‌های جمعه بخواند، خداوند او را بیامرزد:

 

اَللّهُمَّ یا شاهِدَ کُلِّ نَجْوی ومَوْضِعَ کُلِّ شَکْوی وعالِمَ کُلِّ خَفِیَّة،

 

خدایا ای آگاه هر راز و مرجع هر شکایت و دانای هر پنهان

 

وَمُنْتَهی کُلِّ حاجَة، یا مُبْتَدِئاً بِالنِّعَمِ عَلَی الْعِبادِ، یا کَریمَ الْعَفْوِ،

 

و منتهای هر حاجت، ای آغازنده نعمت‌ها بر بندگان ای بزرگوار گذشت

 

یا حَسَنَ التَّجاوُزِ، یا جَوادُ، یا مَنْ لا یُواری مِنْهُ لَیْلٌ داج ولا بَحْرٌ عَجّاجٌ

 

ای نیکو درگذر، ای بخشنده، ای که نه شب تار چیزی را از تو پنهان کند و نه دریای مواج

 

ولا سَمآءٌ ذاتُ اَبْراج ولا ظُلَمٌ ذاتُ ارْتِیاج، یا مَنِ الظُّلْمَةُ عِنْدَهُ ضِیآءٌ،

 

و نه آسمان برج دار و نه تاریکی‌های پیچیده درهم، ای کسی که تاریکی در پیش او روشن است

 

اَسْئَلُکَ بِنُورِ وَجْهِکَ الْکَریمِ، اَلَّذی تَجَلَّیْتَ بِهِ لِلْجَبَلِ فَجَعَلْتَهُ دَکّاً و خَرَّ

 

از تو خواهم به حق نور ذات بزرگوارت، همان که بدان وسیله بر کوه تجلی فرمودی و آن را متلاشی کردی

 

مُوسی صَعِقاً وبِاسْمِکَ الَّذی رَفَعْتَ بِهِ السَّمواتِ بِلا عَمَد وسَطَحْتَ بِهِ

 

و موسی مدهوش بر زمین افتاد و به همان نامت که آسمان‌ها را بدون ستون برافراشتی

 

الاَْرْضَ عَلی وَجْهِ ماء جَمَد وبِاسْمِکَ الْمَخْزُونِ الْمَکْنُونِ الْمَکْتُوبِ الطّاهِرِ،

 

و زمین را بر روی آبی منجمد شده پهن کردی و بدان نامت که پیش تو در گنجینه و در پرده و نوشته و پاکیزه است

 

اَلَّذی اِذا دُعیتَ بِهِ اَجَبْتَ واِذا سُئِلْتَ بِهِ اَعْطَیْتَ

 

همانکه هرگاه بدان نام بخوانندت اجابت کنی و هرگاه بدان از تو خواهند عطافرمایی

 

و بِاسْمِکَ السُّبُوحِ الْقُدُّوسِ الْبُرْهانِ، اَلَّذی هُوَ نُورٌ عَلی کُلِّ نُور ونُورٌ مِنْ نُور،

 

و به حق نام منزه و مقدس و برهان تو که آن نور است بر هر نوری و نور است از نوری

 

یُضییُ مِنْهُ کُلُّ نُور، اِذا بَلَغَ الاَْرْضَ انْشَقَّتْ وا ِذا بَلَغَ السَّمواتِ فُتِحَتْ،

 

که روشنی گیرد از آن هر نور چون به زمین رسد شکافته شود و چون به آسمان‌ها رسد گشوده شوند

 

وَاِذا بَلَغَ الْعَرْشَ اهْتَزَّ و بِاسْمِکَ الَّذی تَرْتَعِدُ مِنْهُ فَرآئِصُ مَلائِکَتِکَ،

 

و چون به عرش رسد بلرزد و به حق آن نامت که بلرزد از آن اندام فرشتگانت

 

وَاَسْئَلُکَ بِحَقِّ جَبْرَئیلَ وَ میکائیلَ وَ اِسْرافیلَ و بِحَقِّ مُحَمَّد الْمُصْطَفی

 

و از تو خواهم به حق جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و به حق محمد مصطفی

 

صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ و عَلی جَمیعِ الاَْنْبِیآءِ وَ جَمیعِ الْمَلائِکَةِ

 

که درود خدا بر او و آلش و بر جمیع پیامبران و همه فرشتگان

 

و بِالاِْسْمِ الَّذی مَشی بِهِ الْخِضْرُ عَلی قُلَلِ الْمآءِ، کَما مَشی بِهِ عَلی جَدَدِ الاَْرْضِ،

 

و به حق آن نامی که حضرت خضر بوسیله آن بر روی امواج آب دریا راه می‌رفت، چنانچه روی زمین هموار راه می‌رفت

 

وَ بِاسْمِکَ الَّذی فَلَقْتَ بِهِ الْبَحْرَ لِمُوسی واَغْرَقْتَ فِرْعَوْنَ وَقَوْمَهُ،

 

و به حق آن نامت که شکافتی بدان دریا را برای موسی و غرق کردی فرعون و قوم او را

 

وَاَنْجَیْتَ بِهِ مُوسَی بْنَ عِمْرانَ وَ مَنْ مَعَهُ

 

و نجات دادی بدان موسی بن عمران و همراهانش را

 

و بِاسْمِکَ الَّذی دَعاکَ بِهِ مُوسَی بْنُ عِمْرانَ مِنْ جانِبِ الطُّورِ الاَْیْمَنِ، فَاسْتَجَبْتَ لَهُ وَاَلْقَیْتَ عَلَیْهِ مَحَبَّةً مِنْکَ

 

و به حق آن نامت که موسی بن عمران بوسیله آن تو را خواند از جانب راست کوه طور و اجابتش کردی و محبّت خود را بر دلش انداختی

 

و بِاسْمِکَ الَّذی بِهِ اَحْیی عیسَی بْنُ مَرْیَمَ الْمَوْتی و تَکَلَّمَ فِی الْمَهْدِ صَبِیّاً

 

و به حق آن نامت که عیسی بن مریم به‌وسیله‌اش مردگان را زنده کرد و در گهواره در زمان کودکی سخن گفت

 

واَبْرَءَ الاَْکْمَهَ وَالاَْبْرَصَ بِاِذْنِکَ و بِاسْمِکَ الَّذی دَعاکَ بِهِ حَمَلَةُ عَرْشِکَ

 

و کور مادرزاد و مبتلای به مرض برص را به اذن تو شفا داد و بدان نامت که خواند بوسیله آن تو را حاملین عرشت

 

و جَبْرَئیلُ وَ میکآئیلُ وَ اِسْرافیلُ وحَبیبُکَ مُحَمَّدٌ صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ

 

و جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و حبیبت محمّد درود بر او و آلش

 

ومَلائِکَتُکَ الْمُقَرَّبُونَ و اَنْبِیآؤُکَ الْمُرْسَلُونَ و عِبادُکَ الصّالِحُونَ

 

و فرشتگان مقرّب و پیغمبران مرسلت و بندگان شایسته‌ات

 

مِنْ اَهْلِ السَّمواتِ وَ الاَْرَضینَ و بِاسْمِکَ الَّذی دَعاکَ بِهِ ذُوالنُّونِ،

 

از اهل آسمان‌ها و زمین‌ها و بدان نامت که یونس تو را بدان نام خواند،

 

اِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً فَظَنَّ اَنْ لَنْ تَقْدِرَ عَلَیْهِ، فَنادی فِی الظُّلُماتِ،

 

در آن هنگام که خشمناک برفت و گمان داشت که بر او سخت نگیری پس ندا کرد در میان تاریکی‌ها

 

اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اَنْتَ، سُبْحانَک اِنّی کُنْتُ مِنَ الظّالِمینَ،

 

که معبودی جز تو نیست، منزهی تو و به راستی من از ستمکاران هستم

 

فَاسْتَجَبْتَ لَهُ وَ نَجَّیْتَهُ مِنَ الْغَمِّ وکَذلِکَ تُنْجِی الْمُؤْمِنینَ

 

پس تو اجابتش کردی و از اندوه نجاتش دادی و این چنین نجات دهی مؤمنان را

 

و بِاسْمِکَ الْعَظیمِ الَّذی دَعاکَ بِهِ داوُدُ وَ خَرَّ لَکَ ساجِداً، فَغَفَرْتَ لَهُ ذَنْبَهُ

 

و بدان نام عظیمت که داود بدان نام تو را خواند و برایت به سجده افتاد پس گناهش آمرزیدی

 

و بِاسْمِکَ الَّذی دَعَتْکَ بِهِ اسِیَةُ امْرَأَةُ فِرْعَوْنَ، اِذْ قالَتْ رَبِّ ابْنِ لی عِنْدَکَ بَیْتاً فِی الْجَنَّةِ

 

و بدان نامت که آسیه همسر فرعون بدان نام تو را خواند و گفت: پروردگارا برای من نزد خود در بهشت خانه‌ای بنا کن

 

و نَجِّنی مِنْ فِرعَوْنَ وَ عَمَلِهِ و نَجِّنی مِنَ الْقَوْمِ الظّالِمینَ،فَاسْتَجَبْتَ لَها دُعائَها و بِاسْمِکَ

 

و نجاتم ده از فرعون و کردارش و نجاتم ده از دست مردم ستمکار پس دعایش را اجابت کردی

 

الَّذی دَعاکَ بِهِ اَیُّوبُ، اِذْ حَلَّ بِهِ الْبَلاءُ، فَعافَیْتَهُ وَ اتَیْتَهُ اَهْلَهُ ومِثْلَهُمْ

 

و بدان نامت که ایوب تو را بدان خواند در آن هنگام که بلا بر او نازل شد پس او را تندرست کرده و کسانش را به او دادی و نظایرشان را

 

مَعَهُمْ رَحْمَةً مِنْ عِنْدِکَ وَذِکْری لِلْعابِدینَ

 

نیز از رحمت خویش و پندی برای پرستش کنندگان

 

و بِاسْمِکَ الَّذی دَعاکَ بِهِ یَعْقُوبُ، فَرَدَدْتَ عَلَیْهِ بَصَرَهُ وقُرَّةَ عَیْنِهِ یُوسُفَ وجَمَعْتَ شَمْلَهُ،

 

و بدان نامت که یعقوب تو را بدان نام خواند، پس بیناییش را و نور دیده‌اش یوسف را به او بازگرداندی و پریشانیش را برطرف کردی

 

وَ بِاسْمِکَ الَّذی دَعاکَ بِهِ سُلَیْمانُ، فَوَهَبْتَ لَهُ مُلْکاً لا یَنْبَغی لاَِحَد مِنْ بَعْدِهِ

 

و بدان نامت که سلیمان بدان تو را خواند پس بدو سلطنتی دادی که شایسته نبود برای هیچ کس پس از او،

 

اِنَّکَ اَنْتَ الْوَهّابُ وبِاسْمِکَ الَّذی سَخَّرْتَ بِهِ الْبُراقَ لِمُحَمَّد صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَسَلَّمَ،

 

و براستی تو پر بخششی و بدان نامت که براق را برای محمّد درود خدا بر او و خاندانش باد مسخر کردی

 

اِذْ قالَ تَعالی: سُبْحانَ الَّذی اَسْری بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِنَ

 

آن جا که فرمودی: «منزه است خدایی که راه برد بنده‌اش را شبانه

 

الْمَسْجِدِ الْحَرامِ اِلَی الْمَسْجِدِ الاَْقْصی. وَقَوْلُهُ: سُبْحانَ الَّذی سَخَّرَ لَنا هذا

 

از مسجدالحرام تا مسجد اقصی» و گفتار دیگرت: «منزه است خدایی که مسخر کرد برای ما این را

 

وَ ما کُنّا لَهُ مُقْرِنینَ و اِنّا اِلی رَبِّنا لَمُنْقَلِبُونَ.

 

وگرنه ما نیروی تسخیرش را نداشتیم و ما بسوی پروردگارمان باز می‌گردیم»

 

وَبِاسْمِکَ الَّذی تَنَزَّلَ بِهِ جَبْرَئیلُ عَلی مُحَمَّد صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ

 

و بدان نامت که نازل می‌شد بوسیله آن جبرئیل بر محمّد درود خدا بر او و آلش

 

و بِاسْمِکَ الَّذی دَعاکَ بِهِ آدَمُ، فَغَفَرْتَ لَهُ ذَنْبَهُ و اَسْکَنْتَهُ جَنَّتَکَ

 

و بدان نامت که خواند بدان نام تو را آدم، پس گناهش آمرزیدی و در بهشتت جایش دادی

 

و اَسْئَلُکَ بِحَقِّ الْقُرْآنِ الْعَظیمِ و بِحَقِّ مُحَمَّد خاتَمِ النَّبِیّینَ و بِحَقِّ اِبْراهیمَ و بِحَقِّ فَصْلِکَ یَوْمَ الْقَضآءِ

 

و از تو خواهم به حق قرآن عظیم و به حق محمّد خاتم پیمبران و به حق ابراهیم و به حق جدا کردنت حق و باطل را در روز داوری

 

و بِحَقِّ الْمَوازینِ اِذا نُصِبَتْ و الصُّحُفِ اِذا نُشِرَتْ و بِحَقِّ الْقَلَمِ وَ ما جَری،

 

و به حق میزان‌ها هنگامی که نصب گردد و نامه‌ها آنگاه که گشوده شود و به حق قلم و آنچه بنویسد

 

و َاللَّوْحِ وَ ما اَحْصی و بِحَقِّ الاِْسْمِ الَّذی کَتَبْتَهُ عَلی سُرادِقِ الْعَرْشِ

 

و لوح و آنچه بشمارد و به حق آن نامت که نوشتی آن را بر سراپرده‌های عرش

 

قَبْلَ خَلْقِکَ الْخَلْقَ وَالدُّنْیا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ بِاَلْفَیْ عام

 

پیش از آن که خلق را بیافرینی و دنیا و خورشید و ماه را خلق فرمایی

 

واَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ وحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ واَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ

 

و گواهی دهم که معبودی جز خدای یگانه نیست که شریکی ندارد و این که محمّد بنده و رسول او است

 

و اَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الْمَخْزُونِ فی خَزآئِنِکَ، اَلَّذِی اسْتَاْثَرْتَ بِهِ فی عِلْمِ الْغَیْبِ عِنْدَکَ،

 

و از تو خواهم بدان نام محفوظ در خزینه‌هایت که مخصوص خود ساختی آن را در علم غیب در نزد خویشتن

 

لَمْ یَظْهَرْ عَلَیْهِ اَحَدٌ مِنْ خَلْقِکَ، لا مَلَکٌ مُقَرَّبٌ ولا نَبِیٌّ مُرْسَلٌ ولا عَبْدٌ مُصْطَفیً

 

و آگاه نشد بر آن هیچ کس از خلق تو نه فرشته مقربی و نه پیامبر مرسلی و نه بنده برگزیده‌ای

 

واَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الَّذی شَقَقْتَ بِهِ الْبِحارَ و قامَتْ بِهِ الْجِبالُ،

 

و از تو خواهم بدان نامت که شکافتی بدان دریاها را و برپا شد بدان کوه‌ها

 

وَ اخْتَلَفَ بِهِ اللَّیْلُ وَالنَّهارُ و بِحَقِّ السَّبْعِ الْمَثانی و الْقُرْآنِ الْعَظیمِ،

 

و در رفت و آمد شد بدان شب و روز و به حق سوره مبارکه حمد و قرآن عظیم

 

وَ بِحَقِّ الْکِرامِ الْکاتِبینَ و بِحَقِّ طه وَ یس و کهیعص و حمعسق

 

و به حق نویسندگان ارجمندت و به حق طه و یس و کهیعص و حمعسق

 

و بِحَقِّ تَوْراةِ مُوسی و اِنْجیلِ عیسی و زَبُورِ داوُدَ و فُرْقانِ مُحَمَّد صَلَّی اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ

 

و به حق تورات موسی و انجیل عیسی و زبور داود و قرآن محمّد که درود تو بر او و آلش

 

و عَلی جَمیعِ الرُّسُلِ و بِاهِیّاً شَراهِیّاً،

 

و بر جمیع رسولان باد و به حق آهی و شراهی (که دو نام اعظم یا نام دو تن از بزرگان دین است)

 

اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ بِحَقِّ تِلْکَ الْمُناجاتِ، اَلَّتی بَیْنَکَ و َبَیْنَ مُوسَی بْنِ عِمْرانَ فَوْقَ جَبَلِ طُورِ سَیْنآءَ

 

خدایا از تو خواهم به حق آن مناجاتی که میان تو و موسی بن عمران در بالای کوه طور سینا گذشت

 

و اَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الَّذی عَلَّمْتَهُ مَلَکَ الْمَوْتِ لِقَبْضِ الاَْرْواحِ،

 

و از تو خواهم به آن نامت که آن را برای گرفتن جان‌ها به ملک الموت یاد دادی

 

وَ اَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الَّذی کُتِبَ عَلی وَ رَقِ الزَّیْتُونِ، فَخَضَعَتِ النّیرانُ لِتِلْکَ الْوَرَقَةِ،

 

و از تو خواهم بدان نامت که نوشته شد به برگ زیتون و آتش‌ها در مقابل آن نام فروتن گشت

 

فَقُلْتَ: یا نارُ کُونی بَرْداً وَسَلاماً. وَ اَسْئَلُکَ بِاسْمِکَ الَّذی کَتَبْتَهُ عَلی سُرادِقِ الْمَجْدِ وَ الْکَرامَةِ،

 

و فرمودی «ای آتش سرد و سلامت باش» و از تو خواهم بدان نامت که نوشتی آن را بر سرا پرده‌های مجد و کرامت

 

یا مَنْ لا یُحْفیهِ سآئِلٌ ولا یَنْقُصُهُ نآئِلٌ،

 

ای که درمانده‌اش نکند سائلی و نکاهدش دادن جایزه‌ای،

 

یا مَنْ بِهِ یُسْتَغاثُ وَ اِلَیْهِ یُلْجَأُ، اَسْئَلُکَ بِمَعاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِکَ

 

ای که به او استغاثه شود و به او پناه برند از تو خواهم به حق آنچه موجب عزت عرشت گشته

 

و مُنْتَهَی الرَّحْمَةِ مِنْ کِتابِکَ و بِاسْمِکَ الاَْعْظَمِ و جَدِّکَ الاَْعْلی و کَلِماتِکَ التّآمّاتِ الْعُلی،

 

و به آخرین حد نهایی رحمت از کتاب تو و به اسم اعظمت و مقام والاترت و کلمات کامله و والایت

 

اَللّهُمَّ رَبَّ الرِّیاحِ وَما ذَرَتْ و السَّمآءِ وَ ما اَظَلَّتْ،

 

خدایا، ای پروردگار بادها و آنچه پراکنده کنند و پروردگار آسمان و آنچه را سایه کنند

 

وَ الاَْرْضِ وَ ما اَقَلَّتْ و الشَّیاطینِ وَ ما اَضَلَّتْ و الْبِحارِ وَ ما جَرَتْ،

 

و پروردگار زمین و آنچه برخود دارد و پروردگار شیاطین و آنچه را گمراه کنند و دریاها و آنچه را همراه برند

 

وَ بِحَقِّ کُلِّ حَقٍّ هُوَ عَلَیْکَ حَقٌّ و بِحَقِّ الْمَلائِکَةِ الْمُقَرَّبینَ،

 

و به حق هر حقی که بر تو است و به حق فرشتگان مقربت

 

وَ الرَّوْحانِیّینَ وَ الْکَرُوبِیّینَ و الْمُسَبِّحینَ لَکَ بِاللَّیْلِ وَ النَّهارِ لا یَفْتُرُونَ،

 

و روحانیان و کروبیان و آنان که تسبیحت کنند به شب و روز بی آن که سستی کنند

 

وَ بِحَقِّ اِبْراهیمَ خَلیلِکَ و بِحَقِّ کُلِّ وَلِیٍّ یُنادیکَ بَیْنَ الصَّفا وَ الْمَرْوَةِ،

 

و به حق ابراهیم خلیل تو و به حق هر ولی و دوستی که تو را در میان صفا و مروه صدا زند

 

وَ تَسْتَجیبُ لَهُ دُعآئَهُ، یا مُجیبُ اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذِهِ الاَْسْماءِ

 

و دعایش را به اجابت رسانی، ای اجابت کننده، از تو خواهم به حق این نام‌ها

 

و بِهذِهِ الدَّعَواتِ، اَنْ تَغْفِرَ لَنا ما قَدَّمْنا وَ ما اَخَّرْنا و ما اَسْرَرْنا وَ ما اَعْلَنّا

 

و به این دعاها که بیامرزی آنچه از گناهان که از پیش داشته و از این پس داریم و آنچه پنهان کرده و آنچه را آشکار کردیم

 

و ما اَبْدَیْنا وَ ما اَخْفَیْنا و ما اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنّا، اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْء قَدیرٌ، بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ،

 

و آنچه را ظاهر کرده و آنچه را مخفی کردیم و آنچه را تو بدان آگاه‌تری از ما که براستی تو بر هر چیز توانایی، به رحمتت ای مهربانترین مهربانان

 

یا حافِظَ کُلِّ غَریب، یا مُونِسَ کُلِّ وَحید،

 

ای نگهدار هر غریب، ای همدم هر تنها

 

یا قُوَّةَ کُلِّ ضَعیف، یا ناصِرَ کُلِّ مَظْلُوم، یا رازِقَ کُلِّ مَحْرُوم،

 

ای نیروی هر ناتوان، ای یاور هر ستمدیده، ای روزی ده هر محروم، ای مونس هر وحشت زده

 

یا مُونِسَ کُلِّ مُسْتَوْحِش، یا صاحِبَ کُلِّ مُسافِر، یا عِمادَ کُلِّ حاضِر،

 

ای همراه هر مسافر، ای تکیه گاه هر حاضر در وطن،

 

یا غافِرَ کُلِّ ذَنْب وَ خَطیئَة، یا غِیاثَ الْمُسْتَغیثینَ، یا صَریخَ الْمُسْتَصْرِخینَ،

 

ای آمرزنده هر گناه و خطا، ای فریادرس فریادخواهان، ای دادرس دادخواهان

 

یا کاشِفَ کَرْبِ الْمَکْرُوبینَ، یا فارِجَ هَمِّ الْمَهْمُومینَ،

 

ای برطرف کننده محنت محنت‌زدگان، ای غمزدای غمزدگان

 

یا بَدیعَ السَّمواتِ وَالاَْرَضینَ، یا مُنْتَهی غایَةِ الطّالِبینَ، یا مُجیبَ دَعْوَةِ الْمُضْطَرّینَ،

 

ای پدیدآرنده آسمان‌ها و زمین‌ها ای منتهای مقصود جویندگان ای اجابت کننده دعای درماندگان

 

یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ، یا رَبَّ الْعالَمینَ، یا دَیّانَ یَوْمِ الدّینِ،

 

ای مهربانترین مهربانان، ای پروردگار جهانیان، ای جزا دهنده روز جزا

 

یا اَجْوَدَ الاَْجْوَدینَ، یا اَکْرَمَ الاَْکْرَمینَ، یا اَسْمَعَ السّامِعینَ،

 

ای بخشنده‌ترین بخشندگان، ای با کرمترین کریمان، ای شنواترین شنوایان

 

یا اَبْصَرَ النّاظِرینَ، یا اَقْدَرَ الْقادِرینَ، اِغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُغَیِّرُ النِّعَمَ و اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُورِثُ النَّدَمَ

 

ای بیناترین بینایان، ای قادرترین قدرتمندان، بیامرز از من آن گناهانی را که نعمت‌ها را تغییر دهد

 

واغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُورِثُ السَّقَمَ

 

و بیامرز از من گناهانی را که پشیمانی به بار آورد و بیامرز از من گناهانی را که موجب بیماری‌ها گردد

 

واغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَهْتِکُ الْعِصَمَ واغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَرُدُّ الدُّعآءَ،

 

و بیامرز از من گناهانی را که پرده‌ها بدرد و بیامرز از من گناهانی را که دعا را باز گرداند

 

وَ اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَحْبِسُ قَطْرَ السَّمآءِ و اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُعَجِّلُ الْفَنآءَ

 

و بیامرز از من گناهانی را که باران را از آسمان جلوگیری کند و بیامرز از من گناهانی را که شتاب در نابودی کند

 

و اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَجْلِبُ الشَّقآءَ واغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تُظْلِمُ الْهَوآءَ

 

و بیامرز از من گناهانی راکه بدبختی آرد و بیامرز از من گناهانی که هوا را تاریک کند

 

و اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی تَکْشِفُ الْغِطآءَ و اغْفِرْ لِیَ الذُّنُوبَ الَّتی لا یَغْفِرُها غَیْرُکَ

 

و بیامرز از من گناهانی را که پرده را بالا زند و بیامرز از من گناهانی را که جز تو کسی آنها را نیامرزد

 

یا اَللهُ و احْمِلْ عَنّی کُلَّ تَبِعَة لاَِحَد مِنْ خَلْقِکَ

 

ای خدا و بردار از دوش من هر حقی که از یکی از خلق تو بر گردن من است

 

و اجْعَلْ لی مِنْ اَمْری فَرَجاً وَ مَخْرَجاً وَ یُسْراً و اَنْزِلْ یَقینَکَ فی صَدْری

 

و قرار ده برای من در کارم گشایش و آسانی و وسیله بیرون آمدنی

 

و فرود آر یقینت را در سینه‌ام

 

و رَجآءَکَ فی قَلْبی، حَتّی لا اَرْجُوَ غَیْرَکَ، اَللّهُمَّ احْفَظْنی

 

و امیدت را در دلم تا امیدی به کسی جز تو نداشته باشم خدایا مرا حفظ کن

 

وَ عافِنی فی مَقامی و اصْحَبْنی فی لَیْلی وَ نَهاری

 

و عافیتم ده در جایگاهم و همراه من باش در شب و روزم

 

و مِنْ بَیْنِ یَدَیَّ وَخَلْفی وعَنْ یَمینی وَعَنْ شِمالی و مِنْ فَوْقی وَ مِنْ تَحْتی و یَسِّرْ لِیَ السَّبیلَ

 

و از پیش رو و پشت سرم و از راست و چپم و از بالای سر و زیر پایم و راه را بر من هموار کن

 

و اَحْسِنْ لِیَ التَّیْسیرَ و لا تَخْذُلْنی فِی الْعَسیرِ واهْدِنی یا خَیْرَ دَلیل

 

و آسانی خوشی برایم پیش آور و در دشواری‌ها خوارم مکن و راهنماییم کن ای بهترین راهنما

 

و لا تَکِلْنی اِلی نَفْسی فِی الاُْمُورِ ولَقِّنی کُلَّ سُرُور

 

و در کارها مرا به خودم وامگذار و هر سرور و خوشحالی را به دلم انداز

 

و اقْلِبْنی اِلی اَهْلی بِالْفَلاحِ وَ النَّجاحِ، مَحْبُوراً فِی الْعاجِلِ وَ الاْجِلِ، اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْء قَدیرٌ

 

و بازگردان مرا بسوی خانواده‌ام به رستگاری و کامیابی و آراسته به شادکامی در دنیا و آخرت که براستی تو بر هر چیز توانایی

 

و ارْزُقْنی مِنْ فَضْلِکَ و اَوْسِعْ عَلَیَّ مِنْ طَیِّباتِ رِزْقِکَ،

 

و از فضل خویش روزیم کن و فراخ گردان بر من از روزی‌های پاکیزه‌ات

 

وَاسْتَعْمِلْنی فی طاعَتِکَ واَجِرْنی مِنْ عَذابِکَ وَنارِکَ

 

و وادارم کن به انجام طاعتت و پناهم ده از عذاب و آتش دوزخت

 

و اقْلِبْنی اِذا تَوَفَّیْتَنی اِلی جَنَّتِکَ بِرَحْمَتِکَ،

 

و بگردانم به رحمت خود هنگامی که مرا از این جهان بیرون بری بسوی بهشتت

 

اَللّهُمَّ اِنّی اَعُوذُ بِکَ مِنْ زَوالِ نِعْمَتِکَ وَمِنْ تَحْویلِ عافِیَتِکَ و مِنْ حُلُولِ نَقِمَتِکَ و مِنْ نُزُولِ عَذابِکَ

 

خدایا به تو پناه برم از زوال نعمتت و از تغییر یافتن عافیتت و از آمدن عقوبتت و از نازل شدن عذابت

 

و اَعُوذُ بِکَ مِنْ جَهْدِ الْبَلاءِ و دَرَکِ الشَّقآءِ و مِنْ سُوءِ الْقَضآءِ و شَماتَةِ الاَْعْدآءِ،

 

و به تو پناه برم از سختی بلا و گرفتاری و رسیدن بدبختی و از تقدیر بد و شماتت دشمنان

 

وَ مِنْ شَرِّ ما یَنْزِلُ مِنَ السَّمآءِ و مِنْ شَرِّ ما فِی الْکِتابِ الْمُنْزَلِ،

 

و از شرّ آنچه از آسمان فرود آید و از شرّ آنچه در کتاب منزل خود (قرآن) بیان فرموده‌ای

 

اَللّهُمَّ لا تَجْعَلْنی مِنَ الاَْشْرارِ ولا مِنْ اَصْحابِ النّارِ و لا تَحْرِمْنی صُحْبَةَ الاَْخْیارِ

 

خدایا مرا از اشرار و از اهل دوزخ قرارم مده و از مصاحبت نیکان محرومم مفرما

 

و اَحْیِنی حَیاةً طَیِّبَةً و تَوَفَّنی وَفاةً طَیِّبَةً تُلْحِقُنی بِالاَْبْرارِ،

 

و به زندگی پاکیزه زنده‌ام بدار و به مرگ پاکیزه‌ای بمیرانم که به نیکان ملحقم داری

 

وَ ارْزُقْنی مُرافَقَةَ الاَْنْبِیآءِ فی مَقْعَدِ صِدْق عِنْدَ مَلیک مُقْتَدِر،

 

و رفاقت پیمبران را روزیم گردانی در جایگاه پسندیده نزد پادشاهی نیرومند

 

اَللّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ عَلی حُسْنِ بَلائِکَ وَ صُنْعِکَ و لَکَ الْحَمْدُ عَلَی الاِْسْلامِ و اتِّباع السُّنَةِ،

 

خدایا از آن توست ستایش بر خوش آزمایشی و خوش رفتاریت و تو راست ستایش بر نعمت دین اسلام و پیروی طریقه (پیمبران)

 

یا رَبِّ کَما هَدَیْتَهُمْ لِدینِکَ و عَلَّمْتَهُمْ کِتابَکَ، فَاهْدِنا وَعَلِّمْنا،

 

پروردگارا چنانچه آن پیمبران را به دین خود راهنمایی کردی و کتاب خود را به آنان یاد دادی ما را نیز هدایت کرده و یادمان ده

 

وَ لَکَ الْحَمْدُ عَلی حُسْنِ بَلائِکَ وَ صُنْعِکَ عِنْدی خآصَّةً، کَما خَلَقْتَنی

 

و تو راست ستایش بر خصوص آزمایش و رفتار نیکت درباره شخص من که مرا آفریدی

 

فَاَحْسَنْتَ خَلْقی و عَلَّمْتَنی فَاَحْسَنْتَ تَعْلیمی و هَدَیْتَنی فَاَحْسَنْتَ هِدایَتی،

 

و خلقتم را نیکو کردی و یادم دادی و نیکو یاد دادی و هدایتم کردی و نیکو هدایت کردی

 

فَلَکَ الْحَمْدُ عَلی اِنْعامِکَ عَلَیَّ قَدیماً وَ حَدیثاً،

 

پس تو راست ستایش بر نعمت بخشیت نسبت به من از زمان قدیم و جدید

 

فَکَمْ مِنْ کَرْب یا سَیِّدی قَدْ فَرَّجْتَهُ و کَمْ مِنْ غَمٍّ یا سَیِّدی قَدْ نَفَّسْتَهُ و کَمْ مِنْ هَمٍّ یا سَیِّدی قَدْ کَشَفْتَهُ

 

پس چه بسیار محنتی که ای آقای من تو آن را گشودی و چه بسیار اندوهی که ای آقای من تو آن را زدودی و چه بسیار غم و غصه‌ای که ای آقای من تو آن را برطرف کردی

 

و کَمْ مِنْ بَلاء یا سَیِّدی قَدْ صَرَفْتَهُ و کَمْ مِنْ عَیْب یا سَیِّدی قَدْ سَتَرْتَهُ،

 

و چه بسیار بلا و گرفتاری ای آقای من که تو آن را باز گرداندی و چه بسیار عیبی ای آقای من که تو آن را پوشاندی

 

فَلَکَ الْحَمْدُ عَلی کُلِّ حال فی کُلِّ مَثْویً وَزَمان،

 

پس تو راست ستایش بر هر حال و در هر جا و هر زمان

 

وَ مُنْقَلَب وَ مُقام و عَلی هذِهِ الْحالِ وَکُلِّ حال، اَللّهُمَّ اجْعَلْنی مِنْ اَفْضَلِ عِبادِکَ

 

و هر منزل و هر مقام و بر این حال و هر حال خدایا قرار ده مرا از بهترین بندگانت

 

نَصیباً فی هذَا الْیَوْمِ (فِی هذِهِ اللَّیْلَةِ) مِنْ خَیْر تَقْسِمُهُ، اَوْ ضُرٍّ تَکْشِفُهُ،

 

در بهره‌مندی این روز از هر خیری که قسمت کنی یا گرفتاری که برطرف کنی

 

اَوْ سُوء تَصْرِفُهُ، اَوْ بَلاء تَدْفَعُهُ، اَوْ خَیْر تَسُوقُهُ، اَوْ رَحْمَة تَنْشُرُها،

 

یا بدی که بازش گردانی یا بلایی که دفعش کنی یا خیری که بفرستی یا رحمتی که بگسترانی

 

اَوْ عافِیَة تُلْبِسُها، فَاِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْء قَدیرٌ وبِیَدِکَ خَزآئِنُ السَّمواتِ وَالاَْرْضِ

 

یا جامه تندرستی که بپوشانی که براستی تو بر هر چیز توانایی و خزینه‌های آسمان‌ها و زمین بدست توست

 

واَنْتَ الْواحِدُ الْکَریمُ الْمُعْطِی الَّذی لا یُرَدُّ سآئِلُهُ،

 

و تویی خدای یگانه بزرگوار عطابخشی که خواهنده‌اش دست خالی بازنگردد

 

وَلا یُخَیَّبُ آمِلُهُ ولا یَنْقُصُ نآئِلُهُ ولا یَنْفَدُ ما عِنْدَهُ، بَلْ یَزْدادُ کَثْرَةً وَطیباً وعَطآءً وَجُوداً

 

و آرزومندش ناامید نشود و عطاهایش نقصان نپذیرد و خزینه اش پایان ندارد بلکه همواره به زیادی و پاکیزگی و عطا و جودش بیفزاید

 

و ارْزُقْنی مِنْ خَزآئِنِکَ الَّتی لا تَفْنی ومِنْ رَحْمَتِکَ الْواسِعَةِ،

 

و روزیم کن از خزینه‌هایت که فنا نپذیرد و از رحمت وسیعت

 

اِنَّ عَطآئَکَ لَمْ یَکُنْ مَحْظُوراً واَنْتَ عَلی کُلِّ شَیْء

 

که براستی عطای تو از کسی منع نشده و تو بر هر چیز

 

قَدیرٌ، بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ.

 

توانایی به رحمتت ای مهربانترین مهربانان.

 

دوم

 

- مستحب است این تسبیحات را بخواند که رسول خدا(ص) فرمودند:

 

هرکس در شب عرفه این تسبیحات ده گانه را هزار مرتبه بخواند، هر حاجتی از خداوند بخواهد، جز خواسته‌ای که گناه باشد، برآورده می‌شود:

 

سُبْحانَ مَنْ فِی السَّماءِ عَرْشُهُ، سُبْحانَ الَّذِی فِی الاَْرْضِ سَطْوَتُهُ،

 

منزّه است خدایی که در آسمان است عرش او، منزه است خدایی که در زمین است فرمان و حکمش

 

سُبْحانَ الَّذِی فِی الْبَحْرِ سَبیلُهُ، سُبْحانَ الَّذِی فِی النّارِ سُلْطانُهُ،

 

منزّه است خدایی که در دریا راه دارد منزّه است، خدایی که در آتش دوزخ سلطنتش موجود است

 

سُبْحانَ الَّذِی فِی الْجَنَّةِ رَحْمَتُهُ، سُبْحانَ الَّذِی فِی الْقُبُورِ قَضاؤُهُ،

 

منزّه است خدایی که در بهشت رحمت اوست، منزّه است خدایی که در گورها قضا و فرمانش جاری است

 

سُبْحانَ الَّذِی فِی الْهَواءِ اَمْرُهُ، سُبْحانَ الَّذِی رَفَعَ السَّماءَ،

 

منزّه است خدایی که در هوا امر اوست، منزّه است خدایی که آسمان را بالا برد

 

سُبْحانَ الَّذِی وَضَعَ الاَْرْضَ،سُبْحانَ مَنْ لا مَنْجا مِنْهُ إلاّ إِلَیْهِ.

 

منزّه است خدایی که زمین را گسترد، منزه است خدایی که ملجأ و پناهی از او نیست جز به سوی خودش.

 

سوم

 

زیارت امام حسین(ع). در روایتی امام باقر(ع) فرمود: هر کس در شب عرفه امام حسین(ع) را زیارت کند و تا روز عید در آن جا بماند، خداوند او را از گرفتاری و مشکلات آن سال محفوظ بدارد.

 

چهارم

 

دعایی را که در اعمال شب جمعه و روز عرفه نیز وارد شده است، بخواند:

 

اَللّهُمَّ مَنْ تَعَبَّأَ وَ تَهَیَّأَ وَ اَعَدَّ وَ اسْتَعَدَّ لِوِفادَة اِلی مَخْلُوق رَجآءَ رِفْدِهِ، وَطَلَبَ نآئِلِهِ وَ جآئِزَتِهِ،

 

خدایا هرکس مجهز و آماده و مهیا و مستعد برای ورود بر مخلوقی شده امید دهش و به جستجوی جایزه و بخشش او

 

فَاِلَیْکَ یا رَبِّ تَعْبِئَتی وَ اسْتِعْدادی، رَجآءَ عَفْوِکَ،

 

پس ای پروردگار من آمادگی و استعداد من بسوی توست و آرزوی عفو تو

 

وَ طَلَبَ نآئِلِکَ وَ جآئِزَتِکَ، فَلا تُخَیِّبْ دُعآئی، یا مَنْ لا یَخیبُ عَلَیْهِ سائِلٌ

 

و خواهش بخشش و جایزه‌ات را دارم پس در این خواهشی که دارم نومیدم مکن ای کسی که هیچ خواهنده‌ای ناامید از درگاهش نرود

 

ولا یَنْقُصُهُ نآئِلٌ، فَاِنّی لَمْ آتِکَ ثِقَةً بِعَمَل صالِح عَمِلْتُهُ

 

و هیچ گیرنده عطایی از (کرمش) نکاهد و من به اعتماد عمل صالحی که کرده باشم بدرگاهت نیامده

 

و لا لِوِفادَةِ مَخْلُوق رَجَوْتُهُ، اَتَیْتُکَ مُقِرّاً عَلی نَفْسی بِالاِْسآئَةِ وَالظُّلْمِ،

 

و نه به مخلوقی وارد شده‌ام که از او امیدی داشته باشم بلکه بدرگاه تو آمده‌ام در حالی که اقرار دارم که بخود بدی و ستم کرده

 

مُعْتَرِفاً بِاَنْ لا حُجَّةَ لی وَ لا عُذْرَ، اَتَیْتُکَ اَرْجُو عَظیمَ عَفْوِکَ الَّذی

 

و معترفم که هیچ دلیل و عذری هم بر این بدی و ستم نداشته‌ام، آمده‌ام به امید آن عفو عظیم تو

 

عَفَوْتَ بِهِ عَنِ الْخاطِئینَ، فَلَمْ یَمْنَعْکَ طُولُ عُکُوفِهِمْ عَلی عَظیمِ الْجُرْمِ

 

که بدان از خطاکاران درگذری و توقف طولانی آن‌ها بر جرم بزرگ بازت نداشت

 

اَنْ عُدْتَ عَلَیْهِمْ بِالرَّحْمَةِ، فَیا مَنْ رَحْمَتُهُ واسِعَةٌ و عَفْوُهُ عَظیمٌ،

 

از این که باز بدان‌ها مهر ورزی، ای کسی که رحمتش وسیع و گذشتش بزرگ است

 

یا عَظیمُ یا عَظیمُ یا عَظیمُ، لا یَرُدُّ غَضَبَکَ اِلاَّ حِلْمُکَ و لا یُنْجی مِنْ سَخَطِکَ اِلاَّ التَّضَرُّعُ اِلَیْکَ،

 

ای خدای بزرگ، ای خدای بزرگ، ای خدای بزرگ، خشم تو را جز بردباریت جلوگیری نکند و از غضب تو جز زاری به درگاهت چیزی نجات نبخشد

 

فَهَبْ لی یا اِلهی فَرَجاً بِالْقُدْرَةِ الَّتی تُحْیی بِها مَیْتَ الْبِلادِ

 

پس ای معبود من بدان قدرتی که سرزمین‌های مرده را بدان وسیله زنده می‌گردانی

 

و لا تُهْلِکْنی غَمّاً حَتّی تَسْتَجیبَ لی و تُعَرِّفَنِی الاِْجابَةَ فی دُعآئی

 

گشایشی بر من بخش و مرا به حال اندوه هلاکم مکن تا دعایم را مستجاب کنی

 

و اَذِقْنی طَعْمَ الْعافِیَةِ اِلی مُنَتَهی اَجَلی و لا تُشْمِتْ بی عَدُوّی

 

و اجابت دعایم را به من بنمایانی و طعم تندرستی را تا پایان عمر به من بچشان و گرفتار شماتت دشمنم مکن

 

ولا تُسَلِّطْهُ عَلَیَّ و لا تُمَکِّنْهُ مِنْ عُنُقی،

 

و او را بر من مسلط مگردان و بر گردنم سوارش منما

 

اِلهی اِنْ وَضَعْتَنی فَمَنْ ذَا الَّذی یَرْفَعُنی و اِنْ رَفَعْتَنی فَمَنْ ذَا الَّذی یَضَعُنی

 

خدای من اگر تو مرا پست کنی پس کیست که (بتواند) بلندم کند و اگر تو بلندم کنی پس کیست که (بتواند) پستم کند

 

و اِنْ اَهْلَکْتَنی فَمَنْ ذَا الَّذی یَعْرِضُ لَکَ فی عَبْدِکَ، اَوْ یَسْئَلُکَ عَنْ اَمْرِهِ

 

و اگر هلاکم کنی پس کیست که درباره این بنده‌ات متعرض تو شود یا از وضع او از تو پرسش کند

 

و قَدْ عَلِمْتُ اَنَّهُ لَیْسَ فی حُکْمِکَ ظُلْمٌ و لا فی نَقِمَتِکَ عَجَلَةٌ و اِنَّما یَعْجَلُ مَنْ یَخافُ الْفَوْتَ،

 

ولی بطور مسلّم این را دانسته‌ام که در حکم تو ستمی نیست و نه در انتقام تو شتابی است زیرا کسی شتاب (در انتقام) کند که بترسد (فرصت) از دست برود

 

وَ اِنَّما یَحْتاجُ اِلَی الظُّلْمِ الضَّعیفُ و قَدْ تَعالَیْتَ یا اِلهی عَنْ ذلِکَ عُلُوّاً کَبیراً،

 

و شخص ناتوان نیازمند به ستم است و درصورتی که ای معبود من تو از این گونه مطالب بسیار برتر و بزرگتری

 

اَللّهُمَّ اِنّی اَعُوذُ بِکَ فَاَعِذْنی و اَسْتَجیرُ بِکَ فَاَجِرْنی واَسْتَرْزِقُکَ فَارْزُقْنی

 

خدایا به تو پناه آرم پس یاریم ده و از تو امان خواهم پس امانم ده و از تو روزی طلبم پس روزیم ده

 

و اَتَوَکَّلُ عَلَیْکَ فَاکْفِنی و اَسْتَنْصِرُکَ عَلی عَدُوّی فَانْصُرْنی،

 

و بر تو توکل کنم پس کفایتم فرما و برای پیروزی بر دشمنم از تو یاری خواهم پس یاریم ده

 

وَاَسْتَعینُ بِکَ فَاَعِنّی و اَسْتَغْفِرُکَ یا اِلهی فَاغْفِرْ لی، آمینَ آمینَ آمینَ.

 

و از تو کمک خواهم پس کمکم ده و از تو آمرزش طلبم ای معبود من پس بیامرزم آمین، آمین، آمین.

 

منبع:

 

www.makarem.ir

 

 

دوشنبه 22/7/1392 - 12:52
موسيقي
دستگاه "همایون" منحصر به فردترین دستگاه موسیقی ایرانی است.
این دستگاه به تناسب نام خود، حالتی شاهانه، اشرافی و باوقار دارد، ولی با این حال زمینه اجرای بسیاری از لالایی‌ها و زمزمه‌های متداول در نقاط  
مختلف ایران است. همچنین از نغمه‌های این دستگاه در موسیقی زورخانه نیز استفاده می‌شود.
 
به دلیل استفاده از یک گام خاص و تفاوت محسوس در گام بالا رونده و پایین رونده دستگاه همایون منحصر به فردترین دستگاه موسیقی ایرانی به  
شمار می‌رود. مقایسه سایر دستگاه‌های موسیقی ایرانی با موسیقی دیگر ملل و خصوصاً کشورهای هم‌ جوار تشابه و یکسان بودن ریشه برخی را  
نشان می‌دهد. اما این مطلب در مورد دستگاه «همایون» صادق نیست.
 
دستگاه همایون و یا به تعبیری "دستگاه عشاق"  با حالت محزون و اسرار آمیز خود گوشه‌های متعددی دارد که گوشه «بیداد» اوج این دستگاه تلقی
 می‌شود.
 
آثار ارزشمندی از موسیقی ایرانی در سده قبل در این دستگاه ساخته و اجرا شده اند. " رنگ فرح " از جمله این آثار است.
 
از لحاظ مرکب خوانی ، این دستگاه به دستگاه " سه گاه" و " شور " ارتباط دارد و وسعت این دستگاه را بیشتر می کند.
 
همچنین دو آواز ایرانی "اصفهان " و " شوشتری " از متعلقات دستگاه همایون است.
 
نت شروع این دستگاه ، به طور معمول " فا " است.البته این دستگاه در کوک های دیگری با نام همایون " دو " و " ر " نیز نواخته می شود. در
 ردیف مرحوم کریمی ، از شوشتری به عنوان یکی از گوشه های این دستگاه نام برده شده است.
 
دو تصنیف " سرگشته " و " طاقتم ده " اثر استاد " همایون خرم " ، تصنیف دل انگیز " بهار دلنشین " استاد " روح الله خالقی " و آلبوم " بیداد "  
استاد  " پرویز مشکاتیان " از جمله آثار جاودان اجرا شده در این دستگاه موسیقی سنتی ایرانی است./ص

يکشنبه 21/7/1392 - 22:51
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته