• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1009
تعداد نظرات : 155
زمان آخرین مطلب : 5306روز قبل
ورزش و تحرک

پیروز قربانیسال گذشته با وجود تمام تلاشي كه در استقلال انجام داد، در پازل تاكتيكي امير قلعه‌نويي، سرمربي وقت تيم‌ملي قرار نگرفت. قرباني مي‌گويد: «اگر قلعه‌نويي بار ديگر سرمربي تيم‌ملي شود، باز هم به تيم‌ملي دعوت نمي‌شوم.»
مدافع استقلال پس از پشت‌سر گذاشتن يك فصل تلخ پس از ناكامي با استقلال در كسب عنوان قهرماني و راه ‌نيافتن به تيم‌ملي در گفت‌وگو با خبرگزاري فوتبال به سئوالات ما پاسخ داد.
- بازي اول بازيكنان استقلال چنگي به دل نزد، خصوصا بازيكنان خط دفاعي.
 
استقلال مجموعه خوبي از بازيكنان را در اختيار دارد. مطمئنا بازيكنان ما نياز به زمان بيشتري دارند تا خود را در سيستم و فصل جديد جا بيندازند. سيستم جديدي در تيم ما حكمفرما شده كه اين سيستم براي هماهنگي بيشتر، خصوصا توسط مدافعان نياز به زمان دارد.
 
- بسياري معتقدند تعداد مدافعان استقلال، كافي نيست.
 
به اعتقاد من استقلال به يك مدافع ديگر نياز دارد كه بايد جذب شود اما نبايد فراموش كرد كه خط دفاعي استقلال در چند سال گذشته عملكرد خوبي داشته و فكر مي‌كنم كار خوبي كه در اين فصل انجام شد، به اين نكته باز مي‌گردد كه اسكلت خط دفاعي ما حفظ شد.
 
- قرباني با وجود عملكرد قابل قبول به تيم‌ملي دعوت نشد، فكر مي‌كني اين مسئله امسال نيز در قبال تو وجود داشته باشد؟
 
بالاخره نظر قلعه‌نويي اين بود كه من دعوت نشوم. مطمئنا اگر قلعه‌نويي مجددا سرمربي تيم‌ملي شود، باز هم من در فهرست تيم‌ملي نخواهم بود، البته با وجود قلعه‌نويي اگر دعوت هم نشوم، راحت‌ترم چون براي من، قهرماني استقلال در اين فصل در اولويت برنامه‌هايم قرار دارد.
 
- سيستم جديد استقلال در مورد مدافعان فعلي جوابگو است؟
 
نواقص خط دفاعي ما ربطي به نفرات دفاعي ندارد. خط دفاعي ما در چند سال گذشته جزو بهترين‌ها بود و از لحاظ آماري نيز كارنامه خوبي داشته. فكر مي‌كنم به لحاظ استفاده از سيستم جديد، نفرات دفاعي ما نياز به هماهنگي بيشتري دارند تا بهتر خود را در اين سيستم جا بيندازند.
 
- كاپيتان دوم استقلال بعد از منصوريان تو هستي يا نوازي؟
 
منصوريان و نوازي با تجربه‌تر از من هستند. به اين مسائل هيچ‌گاه توجهي نداشتم و مطمئنا موفقيت استقلال، هدف اصلي من محسوب مي‌شود.
 
- خط دفاعي استقلال از هفته چندم صلابت لازم را به دست مي‌آورد؟
 
حداقل سه‌ هفته نياز است كه نفرات خط دفاعي هماهنگ شوند. قبل از شروع فصل، بازي‌هاي تداركاتي كمي داشتيم،‌ به همين دليل چند بازي اول ليگ حكم بازي تداركاتي را براي ما دارد. در بازي اول، مدافعان ما تا حدودي اشتباهات فردي داشتند. مدافعان ما بايد مسئوليت‌پذيري بيشتري داشته باشند.
 
- استقلال قلعه‌نويي بهتر بود يا استقلال حجازي؟
 
از لحاظ تاكتيكي نمي‌خواهم اين دو مربي را با هم مقايسه كنم اما امسال رفاقت‌ها در استقلال بيشتر شده و كادرفني ما امسال با بازيكنان صادقانه‌تر برخورد مي‌كند و اگر مشكلي در رابطه با بازيكنان وجود دارد، خيلي رك و بي‌پرده در مورد آن صحبت مي‌شود.
 
- پس از يك فصل حضور موفق، به تيم‌ملي دعوت نشدي، اين موضوع انگيزه تو را كمتر از قبل نكرده؟
 
اگر قلعه‌نويي به تيم‌ملي رسيد، آن را مرهون زحمات خود و سه سال زحمت بازيكنانش مي‌داند. گفتم دوست ندارم حجازي را با قلعه‌‌نويي مقايسه كنيم.
 
- بالاخره از لحاظ مربيگري يكي از دو مربي (قلعه‌نويي و حجازي) نسبت به ديگري برتري دارد.
 
كارنامه هر دو مربي براي همه مشخص است اما حضور حجازي، وزن خاصي به نيمكت استقلال در اين فصل داده است.
 
- اما بسياري معتقدند حجازي به واسطه سال‌ها دوري از سطح اول فوتبال نمي‌تواند استقلال را به موفقيت برساند.
 
حجازي قديمي نشده و با علم روز فوتبال آشناست او فوتبال فهم است و درك خوبي از فوتبال دارد، ضمن اينكه طبيعي است كه حضور يك فرد نمي‌تواند تضميني براي قهرماني استقلال باشد.
 
- مدعي اصلي قهرماني در اين فصل چه تيم‌هايي هستند؟
 
استقلال و پرسپوليس.
 
- شانس كدام‌يك از اين دو تيم براي قهرماني بيشتر است؟
 
استقلال، چون انگيزه ما براي قهرماني خيلي زياد است، همين مسئله باعث مي‌شود بسياري از موانع از پيش‌روي ما برداشته شود. شايد خيلي‌ها منتظرند تا استقلال قهرمان نشود اما ما بر اين مسئله خط بطلان مي‌كشيم تا خيلي چيزها را ثابت كنيم.
 

- در مورد ملوان صحبت كن، اينكه اگر طالب‌لو نرسد، قادر به شكست ملوان در خانه‌شان هستيد؟
 
وحيد از ستون‌هاي اصلي تيم ماست، هرچند دو دروازه‌بان خوب ديگر نيز در استقلال وجود دارند. ملوان تيم خوبي است. فكر مي‌كنم نقش خط دفاعي در نتيجه‌گيري تيم‌مان مقابل ملوان بسيار مهم خواهد بود. به اعتقاد من نتيجه كلي كار فاز دفاعي در بازي مقابل استقلال اهواز، خوب نبود. دريافت دو گل براي خط دفاعي، كارنامه خوبي محسوب نمي‌شود. ما بايد طوري بايستيم كه استقلال از هيچ تيمي گل دريافت نكند. مطمئنا بازيكنان ما خصوصا عناصر خط دفاعي، توانايي اين كار را دارند. اميدوارم از بازي ملوان گل نخوردن ما آغاز شود.     

   

      گفت‌وگو: ناصر قراگزلو پایگاه اطلاع رسانی فوتبال ایران

سه شنبه 30/5/1386 - 13:42
ورزش و تحرک

آلفردو دى استفانوبى شك آلفردو دى استفانو بزرگترين اسطوره تاريخ باشگاه رئال مادريد است. نابغه اى كه وقتى عامل اصلى پنج قهرمانى پياپى اين تيم در جام باشگاه هاى اروپا شد قوى سپيد را به پرافتخارترين تيم تاريخ اروپا تبديل كرد. دى استفانو در سال ۱۹۲۶ در بوئنس آيرس متولد شد و تحت تعليم پدرش مهارت هاى اوليه فوتبال را آموخت. او با تيم محلى «بارانكاش» شروع كرد و در ۱۷ سالگى توسط مدير باشگاه ريور پلاته كشف شد. از آنجا كه در باشگاه امكان خودنمايى چندانى نيافت به مدت يك سال در هوراكان بازى كرد و در ۲۵ بازى، ۱۰ گل براى اين تيم به ثمر رساند. در بازگشت به ريورپلاته، دى استفانو طى ۳ فصل براى تيمش ۴۹ گل به ثمر رساند و در سال ۱۹۴۷ با اين تيم قهرمان آرژانتين شد. او سپس راهى «ميلوناريوس» يكى از باشگاه هاى كلمبيا شد و طى ۵ سال، ۱۶۷ گل به ثمر رساند. به دنبال اخراج آرژانتين از فيفا، امكان ادامه فوتبال حرفه اى برايش ممكن نبود، بنابراين دى استفانو راهى اسپانيا شد و به دنبال توافق مديران ميلوناريوس با رئال مادريد به اين تيم پيوست. باشگاه بارسلونا كه پيش از آن با ريورپلاته بر سر انتقال دى استفانو به توافق رسيده بود جنجالى به راه انداخت كه موجب دخالت فدراسيون فوتبال اسپانيا شد و مقرر گرديد كه دى استفانو يك سال براى رئال مادريد و سال ديگر براى بارسلونا بازى كند. دى استفانو هنر خود را در اولين ديدار با بارسا به نمايش گذاشت و با چهار گلى كه به ثمر رساند باعث پيروزى ۵ بر صفر رئال مادريد شد. در طى يازده فصل حضور اين نابغه بزرگ، باشگاه رئال مادريد به ۸ عنوان قهرمانى در ليگ اسپانيا دست يافت و ۵ بار جام باشگاه  هاى اروپا را فتح كرد. دى استفانو به عنوان يك مهاجم از مهارت هاى قابل توجهى برخوردار بود از جمله بازى با هر۲ پا و همچنين قدرت بازيسازى و حتى شركت در كارهاى دفاعى. يكى از به يادماندنى ترين بازى هاى او، فينال جام باشگاه هاى اروپا در سال ۱۹۶۰ بود كه طى آن تيم اينتراخت فرانكفورت با ۳ گل او و ۴ گل فرانس پوشكاش ۷ بر ۳ شكست خورد و رئال مادريد به پنجمين قهرمانى خود دست يافت. دى استفانو در سال هاى ۱۹۵۷ و ۱۹۵۹ عنوان برترين بازيكن اروپا را به دست آورد و پس از كناره گيرى از رئال مادريد، در سال ۱۹۶۴ به اسپانيول پيوست و ۲ فصل براى اين باشگاه بازى كرد تا سرانجام در سن ۴۰ سالگى كفش هاى خود را براى هميشه به ديوار آويخت. دى استفانو در سال هاى بعد به مربيگرى روى آورد و با هدايت والنسيا اين تيم را به مقام قهرمانى جام حذفى اسپانيا در سال ۱۹۷۹ رساند. مدتى هم سرمربى رئال مادريد بود و اكنون سال هاست به عنوان رئيس افتخارى در كنار تيم سابقش حضور دارد.

سه شنبه 30/5/1386 - 13:23
ورزش و تحرک

مانوئل فرانسيسكو دو سانتوز ملقب به گارينشا

شكل ناهنجار مادرزادى پاها كه عمل دوران كودكى تنها اندكى از نقص آن كاسته بود به طور عجيبى باعث شهرت «مانوئل فرانسيسكو دو سانتوز» ملقب به گارينشا شد. او در بيست وهفتم اكتبر ۱۹۳۳ با يك پاى چپ پيچ خورده و يك پاى راست خميده در برزيل به دنيا آمد و بدون آنكه تحت تأثير معلوليت آشكار خود قرارگيرد، دوران شگفت انگيز و باشكوهى را در تاريخ فوتبال سپرى كرد. گارينشا با بوتافوگو در سال هاى ۱۹۵۷، ۱۹۶۱ و ۱۹۶۲ قهرمان ايالت «ريو» شد و در سال ۱۹۶۲ عنوان غيررسمى قهرمانى برزيل را به دست آورد. گارينشا، «پرنده گريخته بهشت» در ۱۸ سپتامبر ۱۹۵۵ براى اولين بار پيراهن تيم ملى برزيل را به تن كرد. ۳ سال بعد او در اوج شهرت جهانى بود. در ۱۵ ژوئن ۱۹۵۸ ويسنته فئولا مربى تيم ملى برزيل از ژول و آلتافينى براى بازى در تيم ملى صرفنظر كرد و با فرستادن گارينشا و پله به زمين، تسليم آرزوهاى بازيكنان ديگر شد. فئولا با اين تصميم، بازيكنى ۷ سال جوانتر از سايرين بود را روانه ميدان جام جهانى كرد و هيچ گاه از اين تصميم خود پشيمان نشد. زيرا پله تا مرحله پايانى ۶ گل زد و همه اين گل ها را گارينشا به طرز درخشانى پايه گذارى كرد. گارينشا در اين زمان به عنوان بهترين گوش راست جهان مشهور شد. پله ۴ سال بعد در جام جهانى ۱۹۶۲ شيلى، مصدوم شد و نوبت گارينشا بود كه پرچم پيشتازى برزيل را در دست بگيرد و در واقع ۴ گل او بود كه زردپوشان را تا مرحله نهايى پيش برد؛ جايى كه برزيل با پيروزى ۳ بر يك مقابل چكسلواكى از عنوان قهرمانى خود دفاع كرد. در جام جهانى ۱۹۶۶ گارينشا همچنان در تيم ملى كشورش حضور داشت و در اولين مسابقه يك گل زيبا با ضربه آزاد به ثمر رساند اما شكست ۳ بر يك مقابل مجارستان پايان دوران بين المللى گارينشا را رقم زد و به اين ترتيب وداع غم انگيز او با تيم ملى صورت گرفت. «پرنده گريخته بهشت» در سال ۱۹۶۹ براى يك فصل با فلامينگو قرارداد بست اما به دليل مصدوميت زانو، مجبور به كناره گيرى از فوتبال شد. سرانجام گارينشا در بيستم ژانويه ۱۹۸۳ در فقر مطلق با زندگى وداع گفت.

سه شنبه 30/5/1386 - 13:17
ورزش و تحرک

ادسون آرانتس دوناسيمنتو ملقب به پله«من براى فوتبال متولد شدم، همان طور كه بتهوون براى موسيقى متولد شد.» اين جمله متعلق به پله، برترين فوتباليست تاريخ است؛ بازيكنى كه تمام قله هاى افتخار را در اين ورزش فتح كرد و نقشى فراوان در عالمگير كردن فوتبال به عنوان ورزشى زيبا و هيجان انگيز داشت. ادسون آرانتس دوناسيمنتو ملقب به پله در اكتبر ۱۹۴۰ در «ترس كوراكوس» كشور برزيل متولد شد. پدرش يك فوتباليست آماتور بود و ادسون كوچك در يازده سالگى توسط «والد ماردى برتو» يكى از مربيان استعدادياب برزيل كشف شد. او در ۱۵ سالگى به باشگاه سانتوز پيوست و در سپتامبر ۱۹۵۶ نخستين بازى خود را مقابل كورينتيانس به انجام رساند و اولين گل خود را در دروازه اين تيم جاى داد. جوان سياهپوست در سال ۱۹۵۷ در ليگ ايالت سائوپائولو با تيم سانتوز به مقام دوم رسيد و با ۳۶ گل زده آقاى گل شد تا صاحب پيراهن شماره ۱۰ برزيل درجام جهانى ۱۹۵۸ سوئد شود جايى كه او را به عنوان يك نابغه به جهانيان شناسانده شد. مثلث طلايى پله، واوا و گارينشا تيم ها را مقهور هنر فوتبال برزيل كرد و در بازى سوم برزيل در جام مقابل شوروى، پاى پله ۱۷ ساله به گل زنى باز شد. پس از پيروزى بر فرانسه قدرتمند در نيمه نهايى، ديدار فينال با درخشش فوق العاده پله به سود برزيل به پايان رسيد تا اين تيم براى نخستين بار فاتح جام جهانى شود. 
 
4 سال بعد در شيلى، پله در نخستين ديدار آسيب ديد تا از روى نيمكت شاهد قهرمانى دوباره برزيل باشد. در همين سال او همراه سانتوز قهرمان برزيل، جام ليبرتادورس و فاتح جام بين قاره اى شد؛ عناوينى كه سال بعد هم براى سانتوز رقم خورد. در جام جهانى ۱۹۶۶ پله آسيب ديد و تيم برزيل هم از دور مسابقات حذف شد تا چهار سال بعد در مكزيك تلاشى دوباره براى فتح جام جهانى توسط برزيلى ها شكل گيرد. تيم هاى برزيل، ايتاليا و اروگوئه هر كدام دو بار قهرمان جام جهانى شده بودند و هر كدام كه قهرمان جام جهانى ۱۹۷۰ مى شدند طبق توافق اوليه فيفا فاتح هميشگى جام ژول ريمه مى شدند. برزيل با حضور پله، كارلوس آلبرتو، توستائو، جرزينهو، رولينو و ... پس از غلبه بر انگلستان، اروگوئه را خرد كرد و ايتاليا در ماراتنى نفس گير آلمان غربى را شكست داد. در ديدار پايانى، پله با ضربه سرى ديدنى گل اول برزيل را زد و با هنرمندى تمام كنترل ميانه ميدان را در دست گرفت تا پايه گذار پيروزى تاريخى ۴ بر ۱ تيمش بر ايتاليا و تصاحب هميشگى جام ژول ريمه شود. پله پس از ۱۷ سال حضور در سانتوز، سال ۱۹۷۵ راهى نيويورك شد و طى ۳ فصل بازى براى كاسموس، ۳۷ گل هم به ثبت رساند. در پايان قرن بيستم، چهره افسانه اى فوتبال برزيل عنوان بهترين فوتباليست و بهترين ورزشكار قرن را تصاحب كرد. دوران پرشكوه اين بازيكن در كاسموس به پايان رسيد. وى مدتى هم به عنوان وزير ورزش در خدمت مردم فقير كشورش بود.

سه شنبه 30/5/1386 - 12:47
ورزش و تحرک

زین الدین زیدانزين الدين زيدان در ۲۳ ژوئن ۱۹۷۲ در مارسى به دنيا آمد. پدر و مادر او يك زوج مسلمان الجزايرى بودند و در يك منطقه مهاجرنشين فرانسه به نام «كاستلانه» زندگى مى كردند. او خيلى زود جذب باشگاه «يواس سن هنرى» شد و بعد از گذراندن دوره اى در آكادمى «المپيك» توسط ژان وارود براى باشگاه كان انتخاب شد. به علت استعداد فوق العاده، زيدان در كن ماندنى شد و ۶۱ بازى در ليگ فرانسه براى اين تيم انجام داد. زيدان در سال ۱۹۹۲ به بوردو رفت و دوران موفقيت او در اين تيم آغاز شد و هواداران بوردو به او لقب «زيزو» دادند. او در ۱۷ آگوست ۱۹۹۴ مقابل جمهورى چك اولين بازى ملى خود را انجام داد و با به ثمررساندن ۲ گل بازى را به تساوى كشاند. زيدان چون مليت فرانسوى الجزايرى داشت مى توانست براى الجزاير هم بازى كند اما عبدالحميد كرمالى مربى الجزاير او را به تيم ملى دعوت نكرد زيرا معتقد بود زيدان بازيكن سريعى نيست و زيزو فرانسه را برگزيد. امه ژاكه به او اعتماد كرد و در جام ملت هاى اروپا در سال ۱۹۹۶ پيراهن شماره ۱۰ تيم ملى را به وى داد و بر نام كانتونا و ژينولا خط قرمز كشيد. فرانسه درجام ملت ها مغلوب جمهورى چك شد. پس از اين رقابت ها زيدان به تورين رفت تا در يوونتوس بازى كند. سياه و سفيدها در ۲ فصل پياپى به فينال ليگ قهرمانان اروپا رسيدند اما در هر ۲ دوره مغلوب شدند. سال ۱۹۹۸ فرا رسيد، سالى كه با فتح اسكودتو آغاز شد و فرانسه كه ميزبان جام جهانى بود انتظار قهرمانى را مى كشيد. جام جهانى به خوبى آغاز شد و با هدايت زيدان فرانسه ۲ بازى اول را به راحتى پشت سر نهاد البته زيزو در بازى مقابل عربستان در دقيقه ۷۰ اخراج شد تا ديدار مرحله يك هشتم را هم از دست بدهد. تيم هماهنگ ژاكه موفق شد از سد ايتاليا و كرواسى بگذرد تا خروس ها (لقب تيم فرانسه) به ديدار نهايى برسند و زين الدين زيدان در رؤيايى ترين شب زندگيش با ۲ گلى كه با ضربه سر وارد دروازه برزيل كرد تبديل به اسطوره جديد فوتبال اين كشور شد. سال ۱۹۹۸ با كسب عنوان هاى مرد سال اروپا و جهان به پايان رسيد. در حد فاصل ۲۰۰۱-۱۹۹۹ هر چند در يوونتوس عنوانى نصيب زيدان نشد اما او همراه فرانسه به مقام قهرمانى جام ملت هاى اروپا رسيد؛ جامى كه تحت تأثير هنرنمايى هاى وى بود و عنوان مرد سال جهان را برايش به ارمغان آورد.در سال ۲۰۰۱ زيدان يوونتوس را ترك كرد و با قراردادى كه همچنان ركورد نقل و انتقالات فوتبال جهان محسوب مى شود (۶۵ ميليون دلار) راهى رئال مادريد شد. در رئال، زيدان پس از چندى هدايت ميانه ميدان را به دست گرفت و تمامى ستارگان اين تيم از جمله فيگو، رائول، كارلوس و ... را تحت تأثير قرار داد و موجبات قهرمانى اين تيم در جام باشگاه هاى اروپا در فصل ۲۰۰۲-۲۰۰۱ را فراهم آورد. در ديدار پايانى در گلاسكو زيدان يك گل استثنايى به بايرلوركوزن زد تا رئال براى نهمين بار قهرمان اروپا شود. اما روزهاى تيره فرا رسيدند، درحاليكه فرانسه يكى از شانس هاى اصلى قهرمانى جام جهانى ۲۰۰۲ محسوب مى شد، پيش از شروع جام زيدان را ازدست داد و بازگشت زيزو در ديدار آخر گروهى با دانمارك هم چاره ساز نشد و مدافع عنوان قهرمانى در دور اول رقابت ها با جام وداع كرد. پس از جام جهانى زيدان بار ديگر باعث موفقيت رئال شد و با اين تيم به مقام قهرمانى جام بين قاره اى و ليگ اسپانيا دست يافت. همچنين به تيم فرانسه كمك كرد با ۸ پيروزى پياپى به دور نهايى يورو ۲۰۰۴ صعود كند. در دسامبر ۲۰۰۳ او براى سومين بار عنوان مرد سال فوتبال جهان را از آن خود كرد. هر چند يورو ۲۰۰۴ با درخشش زيزو براى فرانسوى ها خيلى خوب آغاز شد اما آنها در ديدار يك چهارم نهايى شكست خوردند. پس از اين ناكامى زيدان از تيم ملى كناره گيرى كرد اما به علت كسب نتايج ضعيف تيم فرانسه در مسابقه هاى مقدماتى جام جهانى ۲۰۰۶ و فشار مطبوعات، مردم و حتى درخواست ژاك شيراك، رئيس جمهور فرانسه به تيم ملى بازگشت و باعث صعود فرانسه به جام جهانى شد. اوضاع رئال مادريد پر ستاره خيلى خوب نبود و زيدان اعلام كرد پس از جام جهانى براى هميشه با فوتبال وداع خواهد كرد. جام جهانى ۲۰۰۶ در حالى آغاز شد كه كارشناسان شانس چندانى براى فرانسه قائل نبودند اما هدايت خوب زيدان و نظم تيمى فوق العاده فرانسوى ها باعث شد آنها با حذف اسپانيا به مرحله يك چهارم نهايى صعود كنند و پس از ۸ سال يك بار ديگر مقابل برزيل قرار گيرند. اين بار برزيل مدافع عنوان قهرمانى و شانس اول فتح جام به شمار مى رفت اما زيدان در شب رؤيايى ديگرى ستارگان اين تيم را مقهور هنرنمايى خود كرد و باعث پيروزى يك بر صفر تيمش شد. شكست پرتغال بار ديگر آنها را به ديدار نهايى رهنمون كرد؛ جايى كه ايتاليا آماده بود انتقام فينال يورو ۲۰۰۰ را از زيدان بگيرد. هرچند فرانسه باخت و زيدان اخراج شد؛ با اين حال مرد محبوب خروس هاى آبى، به يكى از چند اسطوره بى بديل تاريخ فوتبال تبديل شد.

سه شنبه 30/5/1386 - 12:36
دنیای گیاهان و حیوانات

قلعه زيويه

قلعه باستانى زيويه به فاصله ۵۵ كيلومترى جنوب شرق شهرستان سقز و در شمال روستايى موسوم به همين نام واقع شده است. قلعه زيويه يكى از قلعه هاى باستانى استان كردستان است كه در سال ۱۹۴۷ كشف شد.
اين قلعه بر روى تپه اى بنا شده كه بر نواحى پيرامون آن مشرف بوده و تسلط كامل داشته است كه امروزه از نظر گردشگرى نيز چشم انداز بسيار زيبايى دارد.
زيويه هم از نظر معمارى و هم از نظر آثار هنرى يكى از شاخص ترين مكان هاى دوره تاريخى محسوب مى شود و احتمالاً مربوط به اقوام ماننايى است كه ۲۷۰۰ سال پيش مى زيسته اند و محل حكومت آنها شمال غرب ايران بوده است.
نخستين بارى كه از «زيويه» نامى آورده شد در سالنامه آشورى مربوط به سارگن دوم است.
وى به هنگام لشكركشى به سرزمين ماننا عنوان مى كند كه پس از تسخير پايتخت ماننايى ها يعنى ايزيرتر و شكست پادشاه آنها به نام «ايرانزو» ۲ قلعه مهم مركزى سرزمين ماننا بنام هاى زيپيه (ايزيپيه ازيپنا) و آرماثيت را متصرف شد كه اغلب نويسندگان و پژوهشگران را عقيده بر اين است كه اين زيپيه همين زيويه فعلى است و احتمال دارد كه محل قلعه آرماثيت نيز در روستاى «قپلانتو» در ۵ كيلومترى زيويه باشد. در ضمن چنان كه مى دانيم مسكن و مأواى ماننايى ها كه يكى از قبايل متحد با مادها بودند در جنوب درياچه اروميه و شمال كردستان فعلى بوده است.
در اين كه قلعه زيويه يك قلعه حكومتى مهم و قابل توجه بوده، شكى نيست و بيشتر محققان بر اين عقيده استوارند؛ نويسندگان و باستان شناسان بسيارى درباره زيويه اظهار نظر كرده اند از جمله پرفسور گيرتنس محقق و باستانشناس فرانسوى، مؤلف كتاب «هنر ايران در دوره ماد و هخامنشى معتقد است كه اين قلعه يك قلعه حكومتى بوده و گنجينه به دست آمده را دفينه اى مى داند كه در كنار جسد يك پادشاه سكايى گذارده شده است.
اهميت، اعتبار و شهرت جهانى زيويه به زمانى برمى گردد كه در حوالى سال ۱۳۲۵ شمسى تعدادى از آثار آن در اثر بارندگى شديد و فرو ريختن قسمتى از خاك تپه به صورت اتفاقى كشف شد. به دنبال وقوع اين امر و پيگيرى هاى شخصى به نام «ايوب ربنو» مجوزى تحت عنوان حفارى تجارى در زيويه از سوى مقام ها صادر شد و اين شخص در ۸ سال متوالى در حدود ۹۵ درصد از سطح تپه را كاوش كرد و آنچه از بقاياى معمارى قلعه در جوار اشيا و آثار به دست مى آمد را تخريب كرد و با دستيارى و همكارى اعضاى هيأت خويش توانست به غارت و چپاول آثار زيويه بپردازد و اكثر آثار گران بها و ارزنده اين محوطه باستانى را به خارج از كشور انتقال دهد كه در حال حاضر زينت بخش بزرگترين و مهم ترين گالرى ها و موزه هاى دنيا چون لوور در فرانسه، بريتانيا در انگلستان، رميتاژ در لنينگراد و... است و تنها تعداد معدودى اشيا طلايى، نقره اى و سفالى در اختيار سازمان ميراث فرهنگى كردستان قرار گرفته است. وى با خيانتى كه مرتكب شد ضربه بسيار جبران ناپذيرى بر علم باستانشناسى ايران وارد كرد كه تاكنون تاوان آن را نتوانسته بپردازد و امروز نيز آثار جنايت وى باقيمانده است تا حدى كه در اغلب بخش هاى حفارى شده درگيرى هاى بسيارى را موجب مى شود و عمليات حفارى را با مشكلات بى شمارى روبه رو مى سازد.
از نظر كارشناسان سازمان ميراث فرهنگى كردستان سفالينه هاى به دست آمده و ديگر آثار كشف شده از اين قلعه باستانى نشان مى دهد كه از اواسط قرن هشتم قبل از ميلاد تا اوايل دوره هخامنشى، زندگى در اين قلعه وجود داشته و با به سلطنت رسيدن داريوش هخامنشى و تهاجم وى به سرزمين مادها زندگى در اين قلعه به پايان رسيده است.
  

         

                     ایران - سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۶

سه شنبه 30/5/1386 - 3:1
سينمای ایران و جهان

نخستين سينماى صحرايى همزمان با فرارسيدن ايام ولادت امام حسين (ع) در آستانه اشرفيه راه اندازى شد. مجيد همتى، معاون شهردارى آستانه اشرفيه افزود: براى راه اندازى اين سينماى صحرايى كه در محل پارك ساحلى اين شهر واقع شده۷۰ ميليون ريال هزينه شده است. وى اظهار داشت : با راه اندازى اين سينماى صحرايى كه تا پايان فصل تعطيلات فعاليت آن ادامه خواهد داشت، هر شب پخش فيلم هاى سينمايى و كارتون جهت استفاده مسافران و علاقه مندان صورت خواهد گرفت. وى گفت: اين طرح به منظور غنى تر كردن اوقات فراغت شهروندان و مسافرانى كه به پارك ساحلى اين شهر وارد مى شوند به اجرا در آمده است.  

   

              ایران - سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۶ 

سه شنبه 30/5/1386 - 2:56
ورزش و تحرک

                        

روزنامه آس اسپانيا از طرح كشتار ستارگان فوتبال جهان و خانواده هايشان توسط گروه تروريستى القاعده خبر داد. اين روزنامه به دنبال انتشار يك حلقه فيلم ويديويى در اينترنت كه در آن اسامه بن لادن و ديگر اعضاى گروه القاعده به طور جدى قتل ستارگان ثروتمند فوتبال جهان را وعده داده اند به نمايندگى ازجامعه ورزش و مطبوعاتى اسپانيا گروه القاعده را دشمنان اسلام دانست. در نخستين وعده رسمى القاعده نام تيرى آنرى نوشته شده، ضمن اين كه اسامى بكام و رونى نيز دراين فهرست وجوددارد. ديويد بكام در پى انتشار اين خبر عجيب ۳ محافظ به ۵ محافظ قبلى خود اضافه كرد و محل تحصيل فرزندش، بروكلين را نيز تغيير داد. تيرى آنرى نيز در تلاش است منزل مسكونى اش را تغيير دهد.
 
اين درحالى است كه پليس امنيتى اسپانيا به وى اطمينان داده است مشكلى پيش نخواهد آمد. فيلم ويديويى القاعده براى نخستين بار در يك وب سايت متعلق به دانشگاه گلاسكو منتشر شده است. عمر بكرى محمد يكى از سران راديكالى القاعده دراين فيلم فرياد مى زند: «شوخى نمى كنم. فوتباليست هايى كه گفتيم را بزودى خواهيم كشت.»    

         ایران - سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۶

 

 

سه شنبه 30/5/1386 - 2:53
دنیای گیاهان و حیوانات

دریای خزر و کشورهای اطراف

درياى خزر، به عنوان بزرگ ترين درياچه جهان شاهد آلودگى هاى زيست محيطى فراوانى است. كشورهاى ساحلى اين دريا نقش بسيار بزرگى در ايجاد اين آلودگى داشته اند.

كشور روسيه به تنهايى باعث توليد ۸۰ درصد آلودگى هاى اين دريا مى شود. پس از روسيه كشور آذربايجان دومين آلوده كننده درياى خزر محسوب مى شود. ايران هر چند سهم كمى نسبت به ساير كشورهاى ساحلى از دريا دارد، اما به دليل قرار گرفتن در قسمت جنوبى اين دريا آلودگى هاى زيادى دارد.
در گزارشى كه در سال ۲۰۰۰ منتشر شده است رود ولگا در روسيه كه منبع اصلى تأمين آب درياى خزر است باعث توليد نيمى از آلودگى هاى اين دريا مى شود. كه عمدتاً به دليل قرار داشتن مراكز صنعتى و شيميايى در اطراف اين رود است.
به غير از آلودگى هاى نفتى كه محيط زيست خزر را تهديد مى كند، آلودگى هاى هسته اى نيز باعث تخريب اكوسيستم اين دريا مى شود.

عمده ترين دليل آلودگى هسته اى خزر، نيروگاهى هسته اى در قزاقستان است كه در نزديكى اين دريا قرار دارد. تشعشعات مواد هسته اى تأثيرات مخرب زيادى روى ماهيان و ساير موجودات زنده در درياى خزر داشته است.
تعداد ماهيان خاويارى كه از گونه هاى اصلى موجودات در اين دريا به شمار مى روند كاهش چشمگيرى داشته است. طبق تحقيقات در سال ۱۹۸۵ تعداد اين ماهى ها چيزى در حدود ۳۰ هزارتن بود. اين تعداد در سال ۱۹۹۰ به ۱۳‎/۳۰۰ تن و در سال ۱۹۹۴ به ۲۱۰۰ تن رسيده است.
بانك جهانى تخمين مى زند كه در صورت ادامه روند كنونى آلودگى درياى خزر تا ۲ يا ۳ سال آينده هيچ ماهى خاويارى در درياى خزر وجود نداشته باشد. از سوى ديگر در قسمت شمالى اين دريا و در قزاقستان فوك هاى زيادى حضور دارند. آلودگى ها سبب شد كه ۱۱ هزار فوك از بين بروند. مقام هاى قزاق دليل اين مرگ و مير و كاهش تعداد فوك ها را افزايش سطح آب درياى خزر اعلام كردند اما دانشمندان محيط زيست دلايل ديگرى را برشمردند. در زمان استقرار شوروى محيط زيست و اكوسيستم خزر آسيب هاى فراوان ديد. اين آسيب ها به گونه اى بود كه چندين سال طول خواهد كشيد تا بتوانيم آن خسارت ها را جبران كنيم. تخمين زده مى شود كه سالانه ۶۰ هزارتن نفت و مشتقات آن، ۲۴ هزارتن سولفيد و ۴۰۰ هزارتن كلورين وارد درياى خزر مى شود. همچنين به دليل اين آلودگى ها بويژه در مناطق شمالى آلودگى ۴ تا ۶ برابر مقدار استاندارد است. حتى در برخى مناطق به ۱۶ برابر ميزان استاندارد نيز رسيده است.

آلودگى هاى درياى خزر به طور عمده به ۳ دسته تقسيم مى شوند:

۱ـ شيميايى: عمدتاً از طريق رودخانه هايى است كه به اين دريا مى ريزد.

۲ـ اكولوژيكى: اين آلودگى به سبب بالا آمدن سطح آب دريا و تغييرات آب وهوايى در جهان است.

۳ـ صنايع اطراف: در اطراف اين دريا به خصوص در آذربايجان تعداد زيادى كارخانه صنعتى وجود دارد كه در آلودگى اين دريا مؤثر است.

مهمترين برنامه اى كه براى حفاظت از محيط زيست تدوين شده «برنامه محيط زيست خزر» است. اين برنامه جامع با همكارى خوب همه كشورهاى ساحلى و سازمان هاى بين المللى تدوين شده است. همچنين كشورهاى ساحلى اقدامات خوبى در اين زمينه انجام داده اند. مهمترين مانع در اجراى اين برنامه روشن نبودن وضعيت رژيم حقوقى درياى خزر است كه مانع اقدام هاى عملى بسيارى شده است.
         

          

                عليرضا قدر دوست نخچى، ایران - سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۶

سه شنبه 30/5/1386 - 2:43
دانستنی های علمی

با خوردن يك سيب كال اين اتفاق نمى افتد. ميوه ها قندهاى مختلفى مانند گلوكز، فراكتوز و سوكروز دارند. سيب كال يا رسيده و گلابى سرشار از فراكتوز است. اگر مقدار زيادى از اين ميوه ها به سرعت وارد روده شما شود، روده نمى تواند با آنها كنار بيايد. به همين علت ميوه هاى نيمه هضم شده را زود به قسمت دوم روده مى فرستد. در اين صورت ممكن است دل درد بگيريد و زود به دستشويى برويد. دليل ديگر اين تأثير اين است كه سيب از جمله مواد فيبردار (داراى الياف طبيعى زياد) است به همين دليل هم به سرعت از لوله هاى گوارشى شما رد مى شود.
در قديم سيب را در فصل رسيدن اين ميوه مى خوردند. وقتى سيب به بازار مى آمد بعضى خودشان را خفه مى كردند و يك دفعه مقدار زيادى از اين ميوه مى خوردند و البته دل دردش را تحمل مى كردند.   

          

              ایران - سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۳۸۶

سه شنبه 30/5/1386 - 2:32
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته