• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5258
تعداد نظرات : 1199
زمان آخرین مطلب : 3709روز قبل
رمضان

دعای روز اول ماه رمضان: الهی مرا در زمره روزه‌داران قرار ده

در دعای روز اول ماه رمضان می خوانیم: "اللهمَّ اجعل صِیامی فیهِ صِیامَ الصائِمین، وَ قِیامی فیهِ ...
در دعای روز اول ماه رمضان می خوانیم: "اللهمَّ اجعل صِیامی فیهِ صِیامَ الصائِمین، وَ قِیامی فیهِ قِیامَ القائِمین، وَ نَبِّهنی فیهِ عَن نَومَةِ الغافِلین، وَ هَب لی جُرمی فیهِ یا اِلهَ العالَمین، وَاعفُ عَنّی یا عافِیاً عَنِ المُجرِمی".

"خداوندا ! روزه‌ام را در این ماه روزه روزه داران قرار ده و شب زنده داری‌ام را شب زنده داری شب زنده داران و بیدارم کن در آن از خواب بی خبران و ببخش گناهم را در آن ای معبود جهانیان و از من درگذر، ای در گذرنده از گنهکاران".

مرحوم میرزا جواد ملکی تبریزی راجع به شرایط روزه صحیح چنین گفته است: در روایات آمده است «غیبت، دروغ، نگاه (حرام) پی‌در پی، دشنام دادن و ظلم - کم باشد یا زیاد -، باعث باطل شدن روزه می‌شود، و روزه، فقط خودداری از خوردنی و آشامیدنی نیست، هنگام روزه گوش، چشم، زبان و ... باید روزه بگیرند. دست و پایت را نگهدار و بسیار سکوت کن مگر از خیر. و با نوکرت رفق و مدارا نما. از جدال و آزار رساندن به نوکر خودداری کن و وقار روزه را داشته باش و وقتی روزه‌ای با زمانی که روزه نیستی باید با هم فرق داشته باشند.» رسول خدا (ص) فرمودند: «آسان‌تر ین چیزی که خداوند در روزه بر روزه‌دار واجب نموده، خودداری از خوردنی و آشامیدنی است.».

از روایات ائمه اطهار(ع) و سخنان بزرگان چنین برداشت می شود که روزه صحیح و کاملی که خدا برای کامل نمودن روزه‌دار مقرر فرموده، قطعاً شامل خودداری اعضای بدن از گناه می‌باشد، و روزه کامل‌تر این است که علاوه بر آن، قلب را از یاد غیر خدا باز داشته و از هر چه غیر اوست روزه بگیرد. هنگامی که انسان ماهیت روزه، درجات و فلسفه تشریع آن را فهمید، ناچار باید از هر گناه و حرامی، به خاطر قبول روزه‌اش خودداری کند ، و الا مسئول بوده و به خاطر اینکه اعضای بدنش روزه نگرفته‌اند، مجازات می‌شود، و ساقط شدن قضای روزه به این معنا نیست که انسان را در روز قیامت از مجازات نجات دهد.

چهارشنبه 19/4/1392 - 14:20
رمضان
سیره ائمه(ع) در ماه مبارک رمضان

امام سجاد(ع) با خطای خدمتکاران در ماه رمضان چه می‌کرد؟

بار خدایا تو به ما دستور دادی که از کسانی که به ما ظلمی روا داشتند درگذریم،..
پارسینه: بار خدایا تو به ما دستور دادی که از کسانی که به ما ظلمی روا داشتند درگذریم، ما بخود ظلم کردیم، پس از ما درگذر، که تو نسبت به آن سزاوارتری.

ماه مبارک رمضان ماه ضیافت رحمان از بندگان خود می باشد و خوان رحمت الهی گسترده است. بجاست که با نگاهی گذار به سیره معصومان (ع) در این ماه رفتارهای فردی و اجتماعی آنان را سرمشق زندگی خود قرار دهیم.

به طور کلی می توان سیره آن بزرگواران را در دو بخش مورد مطالعه و بررسی قرار داد.

الف) رابطه خود و خدا (بعد فردی)

1- تغییر حالت

سید ابن طاووس نقل می‌‌کند وقتی ماه مبارک رمضان فرا می رسید رنگ چهره پیامبر اکرم(ص) عوض می شد و زیاد به نماز و دعا می پرداخت، تغییر حالت آن حضرت در دهه آخر ماه مبارک رنگ مضاعفی به خود می گرفت، به گونه ای که تمام شبها را به شب زنده داری و عبادت سپری می کرد. درباره حضرت امام زین العابدین(ع) نقل شده است که ایشان در این ماه کاملا غرق در دعا و تسبیح و استغفار و ذکر تکبیر می گشت.

2- نمازهای مستحبی

گرچه به جا آوردن نمازهای مستحبی و نوافل یکی از مسائل عادی و روزمره آن بزرگواران بوده است. ولی در ماه رمضان حالت مضاعف به خود می گرفت تا آنجا که نمازهای مخصوصی توسط آنان در ماه مبارک رمضان و شبهای قدر خوانده می شد، که ذکر تفصیل آن مجال دیگری می طلبد.

3- تلاوت قرآن

ماه مبارک رمضان بهار قرآن است و پیامبر اکرم (ص) و عترت طاهرینش که خود قرآن ناطقند و هیچ‌گاه ایشان از قرآن و قرآن از ایشان جدا نبوده و تلاوت آیات دلنشین آن جزء برنامه روزمره ایشان بوده است، عنایت خاصی نسبت به تلاوت قرآن در ماه مبارک رمضان مبذول می داشتند و توجه اصحاب و یاران خود را نسبت به آن جلب می نمودند تا آنجا که در مورد حضرت امام سجاد(ع) نقل شده است که چهل بار قرآن را در ماه مبارک ختم می نمود.

4- نیایش

چگونه خواستن و از چه کسی خواستن و به چه انگیزه ای خواهش کردن از مهمترین مطالبی است که در هر درخواستی، نهفته است اینجا سخن از درخواست از یگانه معبود قادر و تواناست که معصومین(ع) بر بشریت منت نهاده و نحوه درخواست را در قالب «دعا» به عالی ترین وجه ممکن نشان داده اند و علاوه بر لذت سخن گفتن با خداوند عالی‌ترین مضامین معارف تابناک الهی را در آن جای داده و از خود یادگارهایی بس ارزشمند به ودیعت نهاده اند.

در ماه مبارک رمضان دعاهای مخصوصی از آن بزرگواران رسیده است که تنها به ذکر عناوین آن ها در این مقاله اکتفا می شود:

الف- دعا در وقت دیدن هلال ماه مبارک.

ب- دعای پیامبر اکرم(ص) در وقت وارد شدن به ماه مبارک رمضان،

ج- دعای پیغمبر اکرم(ص) در شب اول،

د- دعای ابوحمزه ثمالی در هر شب،

ح- دعای سحر،

و- دعای اول صحیفه سجادیه،

ز- دعای وقت افطار،

ط- دعای امام زین‌العابدین(ع) در شبهای نوزدهم و بیست و یکم،

ظ- دعای پیامبر اکرم(ص) و امام باقر (ع) و امام صادق(ع) و امام کاظم(ع) در ماه مبارک رمضان.

ی- دعای پیامبر اکرم(ص) و امام زین العابدین(ع) در شب بیست و هفتم،

ل- دعای پیامبر اکرم (ص) در شب آخر هر ماه،

ن- دعا به هنگام وداع با ماه رمضان،

5- احیای شب قدر

معصومین(ع) در شبهای قدر شب زنده دار بودند و نه تنها خود به احیاء آن می پرداختند بلکه خانواده و کودکان و فرزندان خویش را به انجام آن وامی داشتند، روایت شده است که رسول خدا(ص) در شب بیست و سوم ماه، خفتگان از خانواده خود را از خواب بیدار می کرد و آب به صورت آنها می پاشید.

حضرت فاطمه زهرا(س) نیز نمی گذاشت کسی از فرزندانش در آن شب به خواب رود، و آنان را با کمی غذا و ایجاد آمادگی از روز و با انجام استراحت در روز، آماده می ساخت، و می فرمود محروم کسی است که از خیر این شب محروم ماند و یک سال حضرت امام صادق(ع) به بیماری سختی گرفتار شده بود، آن حضرت دستور داد که در شب بیست و سوم ایشان را برداشته و به مسجد پیامبر (ص) بردند، و آن شب را در آن مکان شریف به احیاء گذارند.

6- آداب افطار

چگونه افطار کردن، و با چه افطار کردن از جمله مسائل قابل توجه سیره است. از پیامبر (ص) و ائمه هدی(ع) ادعیه خاصی در وقت افطار نقل شده است. امام صادق(ع) می فرماید که پیامبر اکرم(ص) در وقت افطار این دعا را می فرمود: «اللهم لک صمنا و علی رزقک افطرنا فتقبله منا، ذهب الظلما و ابتلت العروق و بقی الاجر» بار خدایا برای تو روزه گرفتیم و بر روزی تو افطار نمودیم، پس آن را از ما بپذیر. حضرت امیرالمؤمنین(ع) در وقت افطار می فرمود: «اللهم لک صمنا و علی رزقک افطرنا فتقبله منا انک انت و السیمع العلیم» خدایا برای تو روزه داشتیم، و بر روزی تو افطار کردیم.پس آن را از ما قبول نما، همانا که تو شنوا و دانایی.

اما اینکه با چه چیزی افطار می نمودند، مواردی نقل شده است، از امام باقر(ع) نقل شده است که پیامبر اکرم(ص) با آب و خرما و یا آب و رطب افطار می نمودند (رطب غیر از خرما است) و اگر آن حضرت شیرینی و حلوا نمی یافت با آن افطار و گاهی با شکر که از نی گرفته می شد، افطار می کرد و امام صادق(ع) می فرماید: پیامبر، اکرم(ص) با شیرینی و حلوا افطار می نمود، و اگر آن را نمی یافت با آب ولرم افطار می کرد، و می فرمود: آن باعث پاکیزگی کبد و معده است و دهان را خوشبو می سازد و ریشه دندان و دید چشم را تقویت می نماید. بنابر این از مجموعه روایات استفاده می شود که آن حضرت ـ در صورت امکان ـ با یک ماده شیرینی مثل حلوا، خرما و در صورت نبود آنها با آب نیمه گرم و ولرم فطار می نمود. ابن طاووس از امام باقر(ع) نقل می کند که حضرت علی(ع) دوست داشت که با شیر افطار کند.

7- غسل

پیامبر اکرم (ص) در دهه آخر ماه مبارک رمضان هر شب غسل می کرد. حضرت امام باقر(ع) شب‌های نوزدهم، بیست و یکم، بیست و سوم و بیست و پنجم را غسل می کرد و امام صادق(ع) در شب بیست و سوم دو بار غسل می نمود، یک بار در اول شب، بار دوم در آخر شب.

8- اعتکاف

یکی از مستحبات بسیار مهم و سازنده اعتکاف است که تفصیل و شرائط آن در کتب فقهی آمده است و از عهده این نوشته خارج می باشد، امام صادق(ع) فرمود: یکبار رسول خدا (ص) در دهه اول ماه رمضان به اعتکاف نشست و در رمضان دیگر در دهه دوم، و در رمضان پس از آن در دهه سوم اعتکاف نمود و بعد از آن همیشه در دهه آخر رمضان به اعتکاف می نشست.

9- وداع با ماه رمضان

برخاستن از سفره ضیافت الله برای عارفان دلداده حق سخت و ناگوار است، لذا همانطور که جدایی عاشق از معشوق، به سختی هر چه تمام تر صورت می گیرد، پیامبر اکرم(ص) چگونگی وداع با ماه رمضان را چنین بیان می کند: جابر بن عبد الله انصاری نقل می کند که در جمعه ماه رمضان، بر رسول خدا وارد شدم. هنگامی که چشم او بر من افتاد فرمود: ای جابر این جمعه آخر ماه رمضان است، پس با او وداع کن و بگو:«اللهم لا تجعله آخر العهد من صیامنا ایاه، فان جعلته فاجعلنی مرحوما و لا تجعلنی محروما» یعنی خدایا! این رمضان را آخرین روزه ما قرار مده و چنانچه قرار دادی پس ما را مورد رحمت خود قرار بده و ما را محروم ساز و هر کس این را بگوید به یکی از دو امر نیکو (احدی الحسنیین) نائل می شود یا آنکه عمر پیدا می کند و ماه رمضان بعدی را درک می نماید، و یا آنکه مورد بخشش و رحمت خدا قرار می گیرد.

10- شب عید فطر

از مجموعه روایات استنباط می شود که این شب از جایگاه بس والایی برخوردار است و معصومین (ع) آنرا به احیاء و شب زنده داری می گذراندند. حضرت علی بن الحسین امام زین العابدین(ع) شب عید فطر را در مسجد به نماز می گذارند تا آنگاه که صبح شود.

11- نماز عید فطر

رسول خدا (ص) روز عید بعد از طلوع آفتاب خارج می شد و هنگامه خروج به اطراف آسمان می نگریست و می فرمود که در آن روز بر جا نماز و حصیر نماز مخوان، یعنی روی خاک بنشین و بر آن نماز بخوان. فقهاء عظام مستحباتی را برای این روز ذکر نموده اند که از جمله آنها، نماز را در صحرا بپا داشتن، خارج شدن امام با پای برهنه و پیاده، و توام با وقار و ذکر خدا، و سجده بر زمین و ....

روز عید فطر روز اجر و گرفتن نتیجه امتحان است. قهرا در هر امتحانی نتایج یکسان نیست. شیخ صدوق نقل می نماید: امام حسن مجتبی (ع) گروهی از مردم را در روز عید فطر دید که به بازی و خنده مشغولند، حضرت رو به یاران خود کرد و فرمود: «خدای عز و جل ماه رمضان را محل مسابقه بندگان خود قرار داده است که به واسطه اطاعت خویش بسوی رضوان الهی پیشی می گیرند، پس گروهی سبقت گرفتند و پیروز و رستگار گشتند، و گروهی عقب ماندند و محروم شدند، پس عجب دارم از کسی که خندان است و به لهو و بازی مشغول است در روزی که نیکوکاران به اجر و ثواب رسیده و کوتاهی ورزان از آن بی فیض و محرومند، به خدا سوگند اگر پرده برداشته شود هر آینه نیکوکار به عمل نیک خویش و بدکار به عمل بد خود مشغول خواهد شد.»


ب) رابطه خود و مردم ( بعد اجتماعی)

1- ایجاد آمادگی برای ماه رمضان

در آستانه ماه مبارک، معصومان(ع) اهمیت و عظمت ماه مبارک رمضان را به مردم گوشزد نموده و آنان را به استفاده از این ضیافت الهی فرا می خواندند که در این زمینه خطبه های بسیار جالب از پیامبر اکرم (ص) و امیر المؤمنین(ع) و روایات تکان دهنده ای صادر شده است، که برای نمونه به ذکر دو روایت بسنده می کنیم:

امام صادق(ع) در آستانه ماه مبارک رمضان اینگونه به فرزندان خویش سفارش می فرمود:«نهایت کوشش خودتان را بنمایید که در این ماه روزی ها تقسیم می شوند، و سرآمد عمرها و اجلها نوشته می شود و در آن شبی است که عمل در آن ماه از عمل هزار ماه برتر و افضل است.»

اباصلت می گوید: بر حضرت امام رضا(ع) در جمعه آخر شعبان وارد شدم. حضرت به من فرمود: «ای اباصلت، بیشتر روزهای ماه شعبان گذشت و این جمعه آخر ماه است. پس در این باقیمانده آن کوتاهی مورز و سابق خود را جبران کن،... و بیشتر به دعا و استفغار و تلاوت قرآن بپرداز، و از گناهانت توبه کن، تا با خلوص در ماه خدا وارد گردی.»

2- سفارش به تلاوت قرآن

اهل بیت عصمت و طهارت(ع) علاوه بر آنکه خود موفق به تلاوت قرآن بودند دیگران را به تلاوت آن سفارش می نمودند و گاه نسبت به تلاوت بعضی سوره ها در بعضی از شبها عنایت خاصی از خود نشان داده اند، توجه عزیزان را به چند روایت که دو نکته ذکر شده را در بر دارد جلب می نمائیم.

وهب از امام صادق (ع) می پرسد خوب است در ماه رمضان در چند روز قرآن خوانده شود؟ حضرت فرمود: در سه روز به بالا. امام باقر (ع) فرمود:«لکل شی ء ربیع و ربیع القرآن شهر رمضان» هر چیزی بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است. از بین سوره های قرآن به تلاوت این سوره ها سفارش شده است: سوره عنکبوت و روم. تلاوت این دو سوره در شب بیست و سوم ماه رمضان توصیه شده است.

امام صادق (ع) فرمود: «من قرا سورة العنکبوت و الروم فی لیلة ثلاث و عشرین فهو و الله یا ابا محمد من اهل الجنة» سوگند به خدا کسی که سوره عنکبوت و روم را در شب بیست و سوم رمضان بخواند از اهل بهشت است. البته این به معنای اقتضاء است که با وجود شرائطش چنین نتیجه ای را به دنبال خواهد داشت.

3- سوره قدر در وقت سحر و افطار:

از امام زین العابدین(ع) روایت شده است: کسی که سوره قدر را در هنگام افطار و سحر بخواند مانند کسی است که در این فاصله در راه خدا بخون خود غلتیده باشد و همین مضمون نیز از حضرت امام صادق (ع) روایت شده است و نیز از امام صادق(ع) نقل شده است که هر کسی که در هر شب ماه رمضان هزار بار سوره قدر را بخواند در شب بیست و سوم عجایبی را درک خواهد کرد و در روایتی دیگر از آن حضرت اثر آن را در رسیدن انسان به سرحد نهایت یقین در امور اختصاصی اهل بیت (ع) قرار داده است که به واسطه دیدن بعضی از حقایق در عالم رؤیا به آن می رسد.

4- سوره دخان:

شیخ صدوق روایت کرده است که مردی خدمت امام باقر(ع) رسید و پرسید چگونه من شب قدر را در هر سال شناسایی کنم؟ حضرت فرمود: «وقتی که ماه رمضان آمد هر شب یکبار سوره دخان را بخوان، وقتی که شب بیست و سوم فرا رسید به آنچه که می خواهی خواهی رسید.»

3- کمک به مستمندان

یکی از علل و حکمت‌های روزه این است که با ایجاد حالت گرسنگی و تشنگی انسان به یاد ضعیفان و مستمندان و تنگدستان بیفتد، و هر کسی به فراخور حال و وسع خود نسبت به آنان کمک نماید. ابن عباس می گوید: وقی که ماه رمضان فرا می رسید هر صاحب حاجتی که به نزد رسول خدا مراجعه می کرد حاجتش برآورده می شد. راجع به حضرت زین‌العابدین(ع) نقل است که هر روز ماه رمضان را صدقه می داد.

4- افطاری دادن

این عمل در سیره معصومین (ع) بنحو کاملی مشاهده می شود و از امام صادق (ع) روایت است که هنگامی که حضرت امام زین العابدین (ع) روزه می گرفت دستور می داد گوسفندی را سر می بریدند، و آن را تکه تکه ساخته و در دیگ می ریختند، آن حضرت در وقت غروب به دیگها سر می زد و در حالی روزه داشت بوی آبگوشت را استشمام می نمود، آنگاه می فرمود: کاسه ها را بیاورید این کاسه را برای فلان کس و دیگری را برای فلان بکشید، و همینطور کاسه ها را پر می کردند تا آبگوشت به اتمام می رسید، آنگاه خود با نان و خرما افطار می کرد.

5- توجه بیشتر به زیردستان و گذشت از خطای آنان

از امام صادق(ع) روایت است که امام زین العابدین(ع) در ماه مبارک رمضان توجه خاصی به زیردستان و خدمتکاران خود داشت و هرگاه یکی از آنها مرتکب خطایی می شد او را مورد عقوبت قرار نمی داد و تنها گناه او را یادداشت می نمود تا آنکه که شب آخر ماه رمضان فرا می رسید، همه آنان را گرد خود جمع می نمود و کاغذهای خطایای آنان را بیرون می آورد و بر تک تک آنان می خواند و آنان به گناه خود اعتراف و اقرار می نمودند، پس از آن در میان ایشان برمی خاست و می فرمود:«با صدای بلند بگویید: ای علی بن الحسین، همان خدایت نیز خطاهایت را شمارش کرده است همانگونه که تو گناهانمان را شمردی و در کتاب، تمام اعمال کوچک و بزرگ ثبت است و همه اعمال در نزد او حاضر است همانگونه که اعمال ما در نزد تو حاضر بود (و تو بر آن ناظر بودی)، پس از ما درگذر همانگونه که تو امید عفو و گذشت داری، از ما درگذر تا که خدایت را بخشنده و رحیم یابی...ای علی بن الحسین، کوچکی مقام خود را در برابر خدای داور دادگری که به هیچ کس ظلم روا نمی دارد یادآور و از گناه ما درگذر،...» و حضرت در حالی که گریه و زاری می کرد مرتب این کلمات را می فرمود و آنان هم با وی هم آواز می شدند و می فرمود: بار خدایا تو به ما دستور دادی که از کسانی که به ما ظلمی روا داشتند درگذریم، ما بخود ظلم کردیم، پس از ما درگذر، که تو نسبت به آن سزاوارتری. تو به ما فرمودی که هیچ درخواست کننده ای را از در خانه هایمان رد نکنیم. ما به درگاه تو دست نیاز و درخواست بلند کرده ایم و از تو طلب می نماییم. پس بر ما منت نه و ما را محروم مساز...آنگاه رو به آنان می نمود و می فرمود: من از خطایای شما گذشتم، آیا شما نیز از من می گذرید؟

و  آنان در پاسخ می گفتند: از تو گذشتیم ای آقای ما و تو به ما هیچ بدی روا نداشتی، پس آن حضرت می فرمود بگوئید: بار خدایا: از علی بن الحسین درگذر، همانگونه که او از ما گذشت و او را از آتش آزاد آن همانطوری که او ما را از بندگی رهانید، و آنان آمین گفتند، و حضرت فرمود: بروید که از شما گذشتم، و همگی شما را آزاد کردم، و همگی آنان را آزاد می فرمود.

6- حفظ حریم دین و حرمت زمان

حفظ عفت عمومی جامعه از جمله مهمترین وظایف نظام اسلامی است به عنوان نمونه حد شرابخوار 80 تازیانه است، ولی اگر در ماه رمضان شراب خورده شود حالت دیگری دارد، نجاشی شاعر در روز ماه رمضان شراب خورد، او را به نزد امیرالمؤمنین(ع) آوردند، حضرت پس از یک شب زندان کردن او و اجرای حد شرعی شرابخواری (80 ضربه)، 20 ضربه شلاق اضافی، بخاطر شکستن حرمت ماه رمضان بر او زد و در برخی روایات او پذیرای 39 ضربه اضافی بدان جهت شد.


7- آزادی اسیران

بنابر نقل برخی از روایات حضرت رسول اکرم(صدر ماه رمضان تمامی اسیران را آزاد می ساخت، البته این مربوط به حفظ مصالح عمومی اسلام و مسلمین است و تشخیص آن به دست حاکم شرعی و ولی امر مسلمین است.*

چهارشنبه 19/4/1392 - 14:19
رمضان

احادیثی درباره روزه ,روزه,ماه رمضان

احادیثی درباره روزه داری

1-پایه های اسلام
قال الباقر علیه السلام:
بنی الاسلام علی خمسة اشیاء، علی الصلوة و الزکاة و الحج و الصوم و الولایه.
امام باقر علیه السلام فرمود:
اسلام بر پنج چیز استوار است، برنماز و زکات حج و روزه و ولایت (رهبری اسلامی).فروع کافی، ج 4 ص 62، ح 1


----------------------------------------------------------
2-فلسفه روزه
قال الصادق علیه السلام:
انما فرض الله الصیام لیستوی به الغنی و الفقیر.
امام صادق علیه السلام فرمود:
خداوند روزه را واجب کرده تا بدین وسیله دارا و ندار (غنی و فقیر) مساوی گردند.
من لا یحضره الفقیه، ج 2 ص 43، ح 1


----------------------------------------------------------
3-روزه آزمون اخلاص
قال امیرالمومنین علیه السلام:
فرض الله ... الصیام ابتلاء لاخلاص الخلق امام علی علیه السلام فرمود:
خداوند روزه را واجب کرد تا به وسیله آن اخلاص خلق را بیازماید.
نهج البلاغه، حکمت 252


----------------------------------------------------------
4-روزه یاد آور قیامت
قال الرضا علیه السلام:
انما امروا بالصوم لکی یعرفوا الم الجوع و العطش فیستدلوا علی فقر الاخر.
امام رضا علیه السلام فرمود:
مردم به انجام روزه امر شده اند تا درد گرسنگی و تشنگی را بفهمند و به واسطه آن فقر و بیچارگی آخرت را بیابند.
وسائل الشیعه، ج 4 ص 4 ح 5 علل الشرایع، ص 10


----------------------------------------------------------
5-روزه زکات بدن
قال رسول الله صلی الله علیه و آله لکل شیئی زکاة و زکاة الابدان الصیام.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
برای هر چیزی زکاتی است و زکات بدنها روزه است.
الکافی، ج 4، ص 62، ح 3


----------------------------------------------------------
6-روزه سپر آتش
قال رسول الله صلی الله علیه و آله:
الصوم جنة من النار.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
روزه سپر آتش (جهنم) است. «یعنی بواسطه روزه گرفتن انسان از آتش جهنم در امان خواهد بود.»
الکافی، ج 4 ص 162


----------------------------------------------------------
7-اهمیت روزه
الصوم فی الحر جهاد.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
روزه گرفتن در گرما، جهاد است.
بحار الانوار، ج 96، ص 257


----------------------------------------------------------
8-روزه نفس
قال امیرالمومنین علیه السلام
صوم النفس عن لذات الدنیا انفع الصیام.
امیرالمومنان علی علیه السلام فرمود:
روزه نفس از لذتهای دنیوی سودمندترین روزه هاست.
غرر الحکم، ج 1 ص 416 ح 64


----------------------------------------------------------
9-روزه واقعی
قال امیرالمومنین علیه السلام
الصیام اجتناب المحارم کما یمتنع الرجل من الطعام و الشراب.
امام علی علیه السلام فرمود:
روزه پرهیز از حرامها است همچنانکه شخص از خوردنی و نوشیدنی پرهیز می کند.
بحار ج 93 ص 249


----------------------------------------------------------
10-برترین روزه
قال امیرالمومنین علیه السلام
صوم القلب خیر من صیام اللسان و صوم اللسان خیر من صیام البطن.
امام علی علیه السلام فرمود:
روزه قلب بهتر از روزه زبان است و روزه زبان بهتر از روزه شکم است.
غرر الحکم، ج 1، ص 417، ح 80


----------------------------------------------------------
11-روزه چشم و گوش
قال الصادق علیه السلام
اذا صمت فلیصم سمعک و بصرک و شعرک و جلدک.
امام صادق علیه السلام فرمود:
آنگاه که روزه می گیری باید چشم و گوش و مو و پوست تو هم روزه دار باشند.«یعنی از گناهان پرهیز کند.»
الکافی ج 4 ص 87، ح 1


----------------------------------------------------------
12-روزه اعضا و جوارح
عن فاطمه الزهرا سلام الله علیها
ما یصنع الصائم بصیامه اذا لم یصن لسانه و سمعه و بصره و جوارحه.
حضرت زهرا علیها السلام فرمود:
روزه داری که زبان و گوش و چشم و جوارح خود را حفظ نکرده روزه اش به چه کارش خواهد آمد.
بحار، ج 93 ص 295


----------------------------------------------------------
13-روزه ناقص
قال الباقر علیه السلام
لا صیام لمن عصی الامام و لا صیام لعبد ابق حتی یرجع و لا صیام لامراة ناشزة حتی تتوب و لاصیام لولد عاق حتی یبر.
امام باقر علیه السلام فرمود:
روزه این افراد کامل نیست:
1 - کسی که امام (رهبر) را نافرمانی کند.
2 - بنده فراری تا زمانی که برگردد.
3 - زنی که اطاعت شوهر نکرده تا اینکه توبه کند.
4 - فرزندی که نافرمان شده تا اینکه فرمانبردار شود.
بحار الانوار ج 93، ص 295.


----------------------------------------------------------
14-روزه بی ارزش
قال امیرالمومنین علیه السلام
کم من صائم لیس له من صیامه الا الجوع و الظما و کم من قائم لیس له من قیامه الا السهر و العناء.
امام علی علیه السلام فرمود:
چه بسا روزه داری که از روزه اش جز گرسنگی و تشنگی بهره ای ندارد و چه بسا شب زنده داری که از نمازش جز بیخوابی و سختی سودی نمی برد.
نهج البلاغه، حکمت 145

----------------------------------------------------------
15-روزه و صبر
عن الصادق علیه السلام فی قول الله عزوجل
«واستعینوا بالصبر و الصلوة »
قال: الصبر الصوم.
امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند عزو جل که فرموده است: از صبر و نماز کمک بگیرید، صبر، روزه است.
وسائل الشیعه، ج 7 ص 298، ح 3

منبع : hawzah.net

چهارشنبه 19/4/1392 - 14:18
رمضان
آیین سنتی ماه رمضان همپای تمامی اعیاد و آداب سنتی در جهان ماهیت فرهنگی به خود گرفته است. در هر گوشه ای از جهان که مسلمانی هست ماه رمضان در ظرف فرهنگ بومی آن منطقه قرار می گیرد و آن چنان با سنت های محلی خو می گیرد که به سختی می توان ماه رمضان را تنها یک مراسم دینی دانست.
خراسان؛ سنت های روزه داری در تلفیق با فرهنگ، سنت های اجتماعی و جشن ها، در هر جامعه ای شکلی خاص به خود گرفته است. به طوری که آداب روزه داری به جزئی از نشانه های مردم شناسی یک ملت تبدیل شده است. این آداب، جشن ها، شادی ها، خوراکی های گوناگون و مراسم مختلفی از افطار تا سحر را شامل می شود. بگذارید برای نمونه حال و هوای چند کشور اسلامی را در ماه مبارک رمضان بررسی و آن را با کشور خودمان مقایسه کنیم.
 
سوریه
 
در ماه مبارک رمضان، سوری ها با تعصب خاصی روزه می گیرند. جالب آن که با همان تعصب نیز به معنای واقعی رمضان را ماه شادی و میهمانی خدا می بینند. به خاطر دارم راننده خودرویی که برای رفتن به" لازقیه"کرایه کرده بودم، بارها در طول مسیر از من پرسید:چرا اخم کرده ای؟ بخند مومن. ماه میهمانی خداست. یک ماه جشن است. هر کس در این ماه غمگین باشد مرتکب گناه شده است.
 
جالب آن که بسیاری از کوچه ها و معابر چراغانی شده است. اقدامی فرحبخش و دلنشین که در ایران خودمان جایش واقعاً خالی است. در دمشق که راه می روی هنوز خانه هایی را می بینی که ساکنانش در حال نصب چراغانی هستند.
 
در سوریه هیچ قانون و ممنوعیتی برای خوردن و آشامیدن در ساعت های روزه داری در کار نیست ولی کمتر کسی را می بینی که بین سحر تا افطار در ملاء عام چیزی بخورد یا بیاشامد. همه مردم در آن گرمای طاقت فرسا با تعصب و علاقه زیادی روزه داری می کنند. جالب آن که مواد غذایی ضروری برای این ماه به وفور یافت می شود. آن گونه که شهروندان می گویند، در این ماه اقلام خوراکی پرمصرف اگر ارزان تر نباشد، گران نمی شود.
 
واقعا هم همه چیز هست و هیچ کمبودی در بازار احساس نمی شود و با نزدیک شدن به زمان افطار دیگر هیچ مغازه ای را باز نمی بینی و کمتر تاکسی کار می کند. هنگام افطار مغازه داران، هرچه دارند با هم شریک می شوند و خیلی ساده افطار می کنند.
 
سفره افطاری آن ها ساده است. اغلب خرما، چای شیرین، هندوانه و سوپ است با میوه های گوناگون؛ در ایام مبارک رمضان سوریه پر می شود از انواع میوه، میوه های سوریه از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است و اندازه آن ها باور نکردنی است. سیب ها و پرتقال هایی به اندازه یک گریپ فروت بزرگ، انگورها و آلوهای بسیار درشت و خوش طعم که همه و همه زینت بخش سفره های افطاری است.
 
پس از افطار نیز همانند کشور خودمان سریال های ویژه این ماه که اغلب خانوادگی است آغاز می شود و همه به تلویزیون چشم می دوزند. در همه مغازه ها و لمکده ها و قهوه خانه ها تلویزیون روشن است و نگاه ها خیره به آن و در اغلب دست ها یک قلیان عربی یا مصری است. جالب آن که در تمام شهر و هر دیوار و پشت بامی چندین دیش ماهواره قرار دارد.
 
پس از افطار، شهر حال و هوای دیگری به خود می گیرد. ناگهان همه پاساژها و مغازه ها باز می شود و مردم بیرون می آیند و به تفریح و خرید می پردازند. از درون همه پاساژها صدای موسیقی به گوش می رسد و بوی خوش انواع غذاها فضا را آکنده می کند. اکنون خیابان ها پر است از خودروهای شیک و مدل بالا که تمام خانواده در آن نشسته اند. می گویم تمام خانواده چون ظاهرا عرب ها بچه زیاد دوست دارند، در هیچ خودرویی کمتر از ۳ بچه نمی بینی. جالب آن که در پاساژها نیز یک زن و شوهر به همراه ۵ تا ۸ بچه از این مغازه به آن مغازه می روند و این وضعیت تا سحر ادامه دارد. واقعا شادی این مردم و قسمت کردن این شادی با هم بدون ایجاد مزاحمت برای یکدیگر ستودنی است.
 
لبنان
 
رویت هلال ماه توسط مسلمانان در لبنان سنتی است که از دوره های قدیم به"ستبانه"یا"سیبانه"مشهور شده و به معنای انتظار برای مشاهده هلال ماه رمضان است. افرادی که ماه را رویت می کنند، به دادگاه شرعی می روند تا درباره مشاهده هلال ماه شهادت دهند و اگر مفتی لبنان و قاضیان شرعی از درستی شهادت آنان مطمئن شوند، دستور اعلام آغاز ماه رمضان را صادر می کنند.
 
یکی از سنت های دوست داشتنی که در لبنان دیدم، بردن افطاری برای همسایه هاست. در واقع هر خانه به نوبت مسئول تدارک و تهیه سفره افطاری یک محلّه است. منظره جابه جا کردن سینی های بزرگ انواع غذای محلّی از این خانه به آن خانه، بسیار دیدنی و دوست داشتنی است. منظره ای که از یک ساعت پیش از افطار شاهد آن خواهید بود.
 
یکی دیگر از سنت های موجود در لبنان در ماه رمضان، بیدار کردن مردم برای خوردن سحری توسط افرادی است که به آنان"مسحراتی"می گویند. مسحراتی ها در ساعات ۲ تا ۳ نیمه شب در کوچه ها و خیابان های شهر دور می زنند، بر طبل می کوبند و شعر می خوانند. مسحراتی ها که لباس محلی بر تن دارند، می خوانند: «ای خفته! برخیز و خداوند باقی را عبادت کن و سحورکن»، «برخیزید و سحری بخورید، رمضان به دیدار شما آمده». در لحظه افطار، خیابان های شهر حتی در مناطق مسیحی نشین هم تقریبا خالی می شود اما ۳ساعت پس از افطار رفت و آمدها شروع می شود و تا سحر ادامه می یابد. مردم لبنان شب را در کافه ها، رستوران ها و مکان های تفریحی مانند سواحل و پارک ها می گذرانند و کمتر تا سحر می خوابند و به جای آن پس از سحر تا ۱۰ صبح که ساعت کار رسمی ادارات و بازار است به استراحت می پردازند.
 
هند
 
ماه رمضان نزد مسلمانان هند با جمعیتی بیش از 200 میلیون نفر از اهمیت خاصی برخوردار است، به طوری که در دهه سوم ماه شعبان و در آستانه فرا رسیدن ماه مهمانی خدا مسلمانان با غبارروبی و تمیز کردن مساجد، خود را برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده می کنند.
 
همچنین مسلمانان با رنگ آمیزی و استفاده از انواع خوش بوکننده ها و پارچه های متنوع با تزیین معابر، اماکن و مساجد زمینه شادی و حضور بیشتر مردم در این ماه را فراهم می کنند. مسلمانان در هند به طور معمول ده روز آخر ماه مبارک رمضان را به اعتکاف می گذرانند و توجه خاصی به شب های قدر دارند به همین خاطر در شب قدر بهترین لباس ها را می پوشند.
 
مسلمانان این کشور در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان به زیارت قبور می روند و بر سر مزار آنان قرآن تلاوت می کنند. در کشور هند، جمعه آخر ماه مبارک رمضان «جمعه وداع» نامیده می شود و به همین مناسبت مسلمانان به بزرگ ترین مسجد خود در شهر"حیدرآباد" با نام "مکه" می روند و نمازجمعه را برپا می دارند و پنجشنبه شب خیابان های مجاور را مسدود کرده و آنجا را پاکیزه می کنند. روزه داران در این ماه، روزه خود را با نمک، آب و خرما باز می کنند.
 
مالزی
 
آغاز ماه مبارک رمضان در مالزی به دلیل تنوع قومی گسترده و حضور اقلیت قابل توجهی از چینی ها و هندوها، تا حدودی متفاوت از دیگر کشورهای اسلامی است. ولی با این حال ماه رمضان در بین ۶۰ درصد جمعیت مسلمان مالزی همچون دیگر کشورهای اسلامی با آداب و سنن خاص همراه است.
 
با آغاز ماه رمضان چهره اکثر شهرهای این کشور به معنای واقعی رنگارنگ می شود. یکی از جلوه های بارز ماه مبارک رمضان در مالزی که همچنین به عنوان یک سنت دیرینه در این کشور تلقی می شود، راه اندازی بازارهای رمضان با عنوان محلی «پاسار مالام» است که در ایام این ماه همه روزه در گوشه و کنار شهرها هنگام افطار برپا می شود. در اکثر مساجد مالزی، به ویژه مساجد بزرگ این کشور، هر شب سفره افطار برقرار است و با گفتن اذان مغرب مردم در مساجد با خرما و شربت روزه خود را باز می کنند و در نماز مغرب شرکت می کنند.
 
پس از نماز مغرب هم سفره افطار کامل شده و از روزه داران با انواع غذاهای بومی و سنتی پذیرایی می شود. بر پایی نماز"تراویح"از جمله دیگر رسوم مسلمانان این کشور در ایام رمضان محسوب می شود، به طوری که مردم این کشور پس از افطار و اقامه نماز مغرب به صورت گروهی به مساجد رفته و مراسم نماز تراویح را به عنوان یک وظیفه عبادی به جای می آورند.
 
کویت
 
در روز آخر شعبان در کویت مراسم ویژه ای به نام «قریش» برگزار می شود که در این مراسم، مردم پایان ماه شعبان و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان را جشن می گیرند و شیرینی و حلوای خاصّی را بین مردم و خانواده ها توزیع می کنند. همچنین در پنج روز اول ماه مبارک مردم در دیدارهای خیابانی و یا با حضور در خانه بزرگان فرا رسیدن ماه رمضان را به هم تبریک می گویند و در این چند روز کمتر کسی در خانه باقی می ماند. همچنین مردم در"دیوانیه"ها که محل هایی برای تجمع اهالی یک قوم یا محله اند برای دیدار و گفت وگو با بزرگان خود جمع می شوند و فرا رسیدن ماه مبارک رمضان را به یکدیگر تبریک می گویند.
 
در نیمه ماه رمضان و در روز تولد امام حسن مجتبی (ع) نیز مراسم خاصی در این کشور برگزار می شود به گونه ای که پس از افطار کودکان با لباس های سنتی و نو به خیابان ها آمده و با سردادن سرودهای محلی ویژه ای این روز را تبریک می گویند.
 
از دیگر سنت های زیبای ماه رمضان در کویت حضور بیشتر مردم به ویژه جوانان در مساجد است و جوانان بدین صورت می کوشند در برنامه نماز های مستحبی با نام (تراویح) که برادران اهل سنت به آن معتقدند شرکت کنند. از دیگر آیین های رمضان در کویت برگزاری مراسم افطار دسته جمعی است. از روز اول ماه رمضان در همه محله ها در کنار خیابان ها خیمه هایی دیده می شود که به توزیع افطار بین مردم می پردازند. در کویت نیز مانند دیگر کشورهای عربی افرادی با نام «مسحراتی» وجود دارند که در سحرهای ماه رمضان مردم را از خواب بیدار می کنند. تأکید مردم کویت بر اقامه نماز صبح در مساجد از نکات قابل توجه دیگر کویتی ها می باشد.
 
ترکیه
 
ماه رمضان در ترکیه و در میان مسلمانان این کشور نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و با فرارسیدن این ماه مبارک، مردم مسلمان ترکیه همگام با سایر مسلمانان جهان با شور و شعف به استقبال این ماه پربرکت می روند . آغاز ماه مبارک رمضان در ترکیه بسیار شاخص و مورد توجه است و حتی غیرمسلمانان نیز با این مسئله به خوبی آشنا هستند. مسلمانان در ترکیه هم قبل از شروع ماه رمضان به تزئین خیابان ها و مساجد می پردازند و با چراغانی کردن مساجد و گذرها، آمدن ماه رمضان را به یکدیگر تبریک می گویند. بازار عطارین که یکی از مهم ترین و بزرگ ترین بازارهای قدیمی تجاری در کلان شهر استانبول است، در ایام ماه رمضان ازدحام شدیدی برای خرید و فروش در آن به چشم می خورد و مسلمانان به خرید مایحتاج این ماه به ویژه انواع شیرینی ها و غذاهای مخصوص این ماه اقدام می کنند.
 
طی ایام ماه مبارک رمضان در برخی از شهرهای ترکیه چادرها و خیمه هایی در میادین و اماکن عمومی به منظور افطاری دادن برپاست تا کسانی را که هنگام افطاری در منزل نیستند یا در حال رانندگی اند افطاری دهند. هنگام سحر علاوه بر بانگ مناجات مساجد براساس عادتی دیرینه و قدیمی سحرخوان ها به خیابان ها و کوچه ها آمده و برای بیدار کردن مسلمانان جهت خوردن سحری و اقامه نماز آواز سر می دهند.
 
همچنین با شروع ماه مبارک رمضان در استانبول نمایشگاه بزرگی از کتاب های اسلامی نیز برگزار می شود که تا پایان ماه رمضان ادامه دارد و در آن به ارائه کتاب های دینی می پردازند. برنامه دیگر در ماه مبارک رمضان به نمایش گذاشتن «خرقه شریف» (منسوب به نبی مکرم اسلام(ص)) است که در استانبول واقع است. نمایش خرقه شریف بسیار مورد توجه مردم ترکیه است و از اقصی نقاط این کشور برای دیدن آن به استانبول مسافرت می کنند.
 
جمهوری آذربایجان
 
مسلمانان جمهوری آذربایجان ماه رمضان را"ماه عروج"می نامند و یک هفته قبل از حلول ماه مبارک به تدارک جشن می پردازند. مسلمانان این کشور با حلول این ماه مسابقه اسب سواری و جشن های ملی خود را برگزار می کنند. در این ماه صبر، دوری از رذایل و فراموشی اختلافات از ویژگی های بارز مسلمانان آذربایجان است. همچنین خانواده های آذربایجانی پتنوس های غذا را برای هدیه به خانواده های دوست و همسایه خود یا به عنوان احسان به فقرا و نیازمندان می دهند. در این ماه اکثر رستوران ها به حالت تعطیل در می آیند و افرادی که به عنوان خواننده در این رستوران ها برنامه دارند، به احترام ماه مبارک رمضان برنامه های خود را تعطیل می کنند.
 
افغانستان
 
رمضان در افغانستان متفاوت اما همانند سایر کشورهای اسلامی شور وحال دیگری دارد. مردم افغانستان آداب و رسوم خاصّی دارند و از چند روز قبل به پیشواز ماه رمضان می روند. بسیاری از مردم این کشور روزهای آخر ماه شعبان را روزه می گیرند و به این ترتیب از ماه رمضان استقبال می کنند.
 
همچنین افغانی ها قبل از ماه رمضان به جارو و غبار روبی مساجد پرداخته تا آن را برای استقبال پر شور مردم از منابر وعظ و میهمانی خدا آماده کنند. در این ماه به جای موسیقی از خانه ها و بازار، صدای مداحی و منقبت (نعت) رسول گرامی اسلام (ص) و سایر بزرگان دینی شنیده می شود. افطاری دادن به فقرا و کمک به آن ها در بین مردم افغانستان مرسوم است و در مساجد هر کسی سعی دارد با دادن افطاری کسب فیض کند، گاه سبقت گرفتن مردم برای دادن افطاری بر دیگران دیدنی است.
 
سفره های مردم در ماه رمضان اندکی رنگین تر از سابق می شود. چاشنی سفره حتی در خانواده های فقیر هیچ گاه ترک نمی شود و نوعی ترشی خاص افغانی به نام چتنی تهیه می نمایند. زولبیا که مردم افغانستان آن را "جلبی" می نامند طرفداران زیادی در این ماه دارد. در این ماه غذاخوری ها و رستوران ها، به دستور دولت تعطیل می شوند و بازار ترشی و "جلبی" در افغانستان گرم می شود.
 
اندونزی
 
چهره این کشور هم در ماه مبارک رمضان رنگارنگ می شود و شادتر از همیشه. حتی مردم هم در این ماه لباس های رنگارنگ تری می پوشند. لباس هایی با رنگ های شاد که به شادی چهره هایشان می افزاید. آن ها آداب و رسوم مذهبی را به طور کامل و با تعصب انجام می دهند. ماه مبارک رمضان برای مردم اندونزی ماه جشن و شادی است. شادمانی های شبانه، تفریحات، بازی های مختلف و غذاهای متنوع، همه جزئی از فرهنگ مردم اندونزی در این ماه عزیز است.
 
پس از رویت هلال ماه رمضان در اندونزی، تعدادی از افراد تا صبح طبل می زنند و به این نحو آغاز ماه مبارک را به دیگران اعلام می کنند. اندونزیایی ها مراسمی هم دارند به نام «حلال به حلال» به معنی روز مصالحه و آشتی که در مساجد برگزار می شود. یک شب و روز در اندونزی، به عنوان شب نزول قرآن و روز نزول قرآن شناخته می شود. اندونزیایی ها به این روز بسیار ارج می نهند و آن را گرامی می دارند. مراسم ویژه ای هم به این مناسبت در قصر ریاست جمهوری اندونزی برگزار می شود. مراسم احیا، عبادت و آداب شب و روز نزول قرآن از رادیو و تلویزیون این کشور پخش میشود. مسلمانان اندونزی ۱۰ شب آخر ماه را به شب زنده داری و عبادت می گذرانند و معتقدند یکی از این شبها شب قدر است.
 
عربستان
 
خانواده های عربستان عادات خاصی دارند، از جمله به خاطر خوش یمنی و نوید ماه مبارک رمضان لوازم و اثاثیه منزل خود را تغییر می دهند. در عربستان هزاران مسلمان در ایام ماه رمضان از سپیده صبح در تمام نقاط برای ادای مناسک عمره و عبادت اقدام می کنند. بعد از نماز عشاء هم به راز و نیاز و دعا می پردازند. مردان درباره احادیث دینی بحث می کنند و «جراک» را که پوست خشک شده میوه است دود می کنند، زنان هم به آماده کردن سفره سحر و افطار می پردازند و تا اذان صبح بیدارمی مانند. غذای آنها در طول ماه رمضان خرما، قهوه عربی، گوشت چرخ کرده و ماهی است.
 
پاکستان
 
رمضان در پاکستان هم جشنواره رنگ هاست. در ماه رمضان اماکن لهو و لعب در پاکستان نیز بسته می شود و مساجد به منظور تلاوت قرآن و احادیث دینی پر می شوند به طوری که صف های نماز در مسجد طولانی و به بسته شدن خیابان ها منجر می شود. آنها بعد از ادای نماز با خرما و برنج و گوشت افطار می کنند. فروش «بکوله» که پیاز قرمز و گوشت سرخ شده است، در این ماه بازار داغی دارد. در دهه آخر ماه رمضان هم مردان غذای سحری خود را در مساجد می خورند.
 
مصر
 
در قاهره پایتخت مصر، گروه های مختلف عرب و غیرعرب جشن های مختص خود را دارند چراکه هر کدام به گونه ای خاص این ماه را می شناسند و هر کدام به اندازه خود قدر و منزلت آن را می دانند. این جشن ها ترکیبی از جشن هایی  هستند که از دوره فرعونیان، قبطانیان و اسلامیان باقی مانده است. قاهره در ماه رمضان به ۲ شهر تبدیل می شود؛ اول شهری است از صبح زود تا ساعت ۱۴ که در این هنگام شهری آرام، ساکت و بدون کوچک ترین شلوغی و ازدحام است و از ساعت ۱۴ تا زمان افطار و اذان مغرب و گاهی اوقات تا نیمه شب هم شهری می شود که در آن شلوغی بیداد می کند و هیاهویی برپاست.
 
تاجیکستان
 
مهم ترین عمل در ماه مبارک رمضان در تاجیکستان خواندن نمازهای تراویح به جماعت و ختم قرآن است. از برنامه های مهم دیگر در این ماه افطاری دادن است. مردم تاجیکستان مهمان دوست هستند و به هر بهانه ای مهمانی برگزار می کنند. به ویژه در ماه مبارک رمضان، کمتر پیش می آید خانواده ها در خانه خود و سر سفره هایشان افطار بخورند، چون به خانه فامیل یا برادران و خواهران و… به افطاری دعوت می شوند. شب قدر در دهه آخر و شب ۲۷ ماه مبارک دانسته شده است. در این شبها معمولا پیر و جوان در مسجدها بیدار می مانند و به ادای نماز و قرائت قرآن مشغول می شوند و همچنین علمای دین سخنرانی می کنند.
 
عراق
 
از شب اول ماه رمضان تا آخرین شب آن، نزدیک زمان سحر، افرادی در کوچه ها می گردند و با کوبیدن بر طبل، روزه گیران را برای خوردن سحری بیدار می کنند. هنگام افطار هم خانواده های عراقی با در دست داشتن سینی های غذا به مساجد می روند تا غذای خود را با روزه داران یا نیازمندان تقسیم کنند. باقلوا، زولبیا، خرما و سوپ از خوراکی های مهم و پرطرفدار عراقی ها در این ماه است. در اعمال مخصوص شبهای قدر تاکید فراوانی بر زیارت امام حسین(ع) شده است؛ لذا جمعیت انبوهی این شب را در کربلا می گذرانند، طوری که در این شبها جای خالی در کربلا باقی نمی ماند. زیارت نجف اشرف هم حال و هوای ویژه ای دارد، چرا که ایام شهادت و ضربت خوردن امیرالمومنین علی (ع) نیز در همین شبهاست.
 
وقتی به مراسم و سنت های استقبال از ماه مبارک رمضان در این کشورها نگاهی دقیق می اندازیم به خوبی حس می کنیم که رمضان در ایران چیزی کم دارد؛ چیزی که به شدّت با نفس مبارک این ماه و میهمان خدا بودن در تناقض است و آن بروز آشکار شادی است با نمادها و سمبل های گوناگون. تو این گونه فکر نمی کنی؟
چهارشنبه 19/4/1392 - 14:17
رمضان

بخور نخورهای ماه رمضان

اغلب مشکلات گوارشی و اختلالات مربوط به دستگاه گوارش به دلیل رعایت نکردن رژیم غذایی سالم، پرخوری و افراط در مصرف بعضی گروه‌های غذایی و البته تحرک نداشتن است.
سحری سبک بخورید

اغلب مشکلات گوارشی و اختلالات مربوط به دستگاه گوارش به دلیل رعایت نکردن رژیم غذایی سالم، پرخوری و افراط در مصرف بعضی گروه‌های غذایی و البته تحرک نداشتن است. توجه داشته باشید که فاصله سحر تا اذان صبح مدت کوتاهی است بنابراین فرد تا از خواب بلند می‌شود باید مشغول به خوردن سحری شود. در این زمان وارد کردن غذاهای پرحجم به معده کار صحیحی نیست؛ زیرا این موضوع عوارضی مانند نفخ، تنگی نفس، مشکلات گوارشی و ... را برای فرد ایجاد می‌کند. یادتان باشد پس از اتمام سحری مدتی بیدار بمانید تا غذا به خوبی هضم شود. همچنین به خاطر داشته باشید که یک سحری خوب مانند یک صبحانه و ناهار سبک اما کامل است.

میوه و سبزی فراموش نشود

شاید خیلی‌ها تصور می‌کنند نخوردن سحری به لاغرتر شدن آنان کمک می‌کند بنابراین ممکن است این وعده را حذف کنند اما باید توجه داشت که این کار موجب کاهش توانایی بدن و در نهایت بروز بیماری می‌شود. از سوی دیگر نباید فراموش کرد که میوه و سبزی مهم‌ترین منابع تأمین ویتامین بدن هستند؛ بنابراین در وعده سحری باید از میوه و سبزی به اندازه کافی استفاده کنید و به جای صرف شیرینی از قندهای مرکبی که در میوه‌ها نهفته است، بخورید.

غلات و حبوبات را هم به میزان دلخواه در ترکیبات غذای سحری بگنجانید. استفاده از گوجه و خیار به همراه کمی آب لیمو و تا حد امکان بدون نمک به همراه کمی هویج، جوانه گندم، عدس و ماش در سحر بسیار توصیه می‌شود. این نوع سالاد برای جلوگیری از تشنگی بسیار موثر عمل می‌کنند . یادتان باشد کاهو بهترین سبزی برای وعده سحری است زیرا مقدار آب و فیبر زیادی دارد و از تشنگی و ابتلا به یبوست جلوگیری می‌کند.

مصرف محدود گوشت در سحری

نباید گوشت در وعده سحری زیاد مصرف شود؛ زیرا غذاهای گوشتی پر حجم است و هضم آن برای معده به دشواری صورت می‌گیرد. خوردن ادویه، کله پاچه، سیرابی، غذاهای آماده و دارای مواد نگهدارنده در وعده سحری توصیه نمی‌شود؛ زیرا این غذاها موجب افزایش تشنگی در طول روز خواهد شد.

حلیم بهترین خوراکی برای سحری

شاید خیلی‌ها عقیده داشته باشند که خوردن حلیم موجب افزایش گرسنگی طی روز می‌شود این در حالی ست که بسیاری از متخصصان تغذیه حلیم را یکی از بهترین غذاها برای وعده سحری می‌دانند؛ زیرا بسیاری از مواد مغذی را در خود دارد.

با آب گرم افطار کنید

غذاها هنگام افطار هم مانند وعده سحری باید سبک، کم حجم و پرکالری باشد. بنابراین برای شروع افطار توصیه می‌شود از یک فنجان آب گرم به همراه تعدادی خرما و کشمش استفاده شود. سپس می‌توان خوردن غذاهای کم‌حجم مانند سوپ و آش را آغاز کنید. البته باید توجه کرد که خوردن آش رشته به همراه پیاز و نعناع داغ در افطار سو هاضمه ایجاد می‌کند. بنابراین بهتر است آش رشته بسیار رقیق و بدون روغن باشد.

مصرف زولبیا و بامیه اکیداً ممنوع

بهتر است از خوردن غذاهای پر انرژی مانند زولبیا و بامیه و به طوری کلی شیرینی‌‌ها هنگام افطار اجتناب کنید؛ زیرا این غذاها پرحجم‌اند و استفاده از آن پس از ساعت‌ها خالی بودن معده می‌تواند مشکل‌های گوارشی را ایجاد کند.

سرخ کردنی نخورید

مصرف سرخ کردنی اسید معده را افزایش می‌دهد و موجب بروز دردهای گوارشی، سوءهاضمه و سوزش معده می‌شود. پس تا حد امکان غذاهای سرخ کردنی را از سفره افطار حذف کنید.

مایعات زیاد بنوشید

هنگام افطار نباید آب سرد نوشید و برای رفع تشنگی، آب گرم، چای کمرنگ، آب‌میوه‌های طبیعی رقیق، دم کرده‌های گیاهی، چای سبز و گل گاوزبان به خصوص در فاصله میان افطار تا زمان خواب گزینه‌های بهتری به‌شمار می‌روند.

افطار بدون ماست

اگرچه برخی پزشکان مصرف کمی ماست را هنگام سحر توصیه می‌کنند؛ مصرف این ماده غذایی هنگام افطار توصیه نمی‌شود؛ زیرا ممکن است بدن را دچار افت فشار خون کند بنابراین دوغ و ماست را از سر سفره افطار حذف کنید.

شام و افطار را یکی نکنید

مصرف شام و افطار به طور همزمان به معنای مصرف غذای پر حجم است و برای معده بسیار مضر خواهد بود. پس برای صرف شام حداقل نیم ساعت بعد از افطار زمان بگذارید.
چهارشنبه 19/4/1392 - 14:16
دانستنی های علمی
منابع حیوانی و گیاهی در ماه مبارك رمضان كه پنیر، شیر، غلات و حبوبات است برای افزایش نیرو و توان روزه دار مناسب است.
سید ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه ، گفت: عدم حذف سحری با عوارض گوناگونی از جمله افت قند خون و فشار خون، ضعف شدید جسمی و عدم تمركز، بی حوصلگی و ناتوانی و بوی بد دهان همراه است.

مظهری در ادامه گفت: نوع غذاهای مصرفی باید حاوی فیبر فراوان باشد و البته جهت حفظ آب بدن و جلوگیری از تشنه شدن به طور متوالی و ترش كردن زود هنگام از خوردن برنج و خورش های زیاد و پرچرب و تفت داده شده پرهیز كنند.

وی افزود: یكی از بهترین مواد غذایی كه می توان در زمان سحری استفاده كرد ‌منابع حیوانی و گیاهی از جمله شیربرنج و یا فرنی غنی از خلال بادام استفاده كرد.

وی در پایان اشاره كرد:  وعده سحر  یك صبحانه مفصل و كامل بوده كه باید در تنوع آن دقت كنیم.
چهارشنبه 19/4/1392 - 14:15
دانستنی های علمی
این گیاه دارای خواص دارویی و درمانی فراوان است که از جمله خواص دارویی این گیاه می توان به بالا بردن مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی ، خاصیت ضد نفخ ، تحریک و تقویت کبد و ضد عفونی کردن کلیه و بواسیر و رماتیسم و شستشوی روده اشاره کرد.

 

 

دانا : برداشت هندوانه کوهی ( داغ قارپزی ) (کاور کالاسی )که یکی از گیاهان داروئی و خوراکی طبیعت پلدشت است آغاز شد.
 
این گیاه دارای خواص دارویی و درمانی فراوان است که از جمله خواص دارویی این گیاه  می توان به بالا بردن مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی ، خاصیت ضد نفخ ، تحریک و تقویت کبد و ضد عفونی کردن کلیه و بواسیر و رماتیسم و شستشوی روده اشاره کرد.


این گزارش می افزاید،این محصول پرخاصیت در طبیعت پلدشت از اوایل تیر ماه به بار می نشیند و باردهی آن تا اواخر شهریور ادامه می یابد. مردم با جمع آوری هندوانه کوهی از آن برای تهیه چاشنی های غذائی از جمله ترشی استفاده می کنند .

براساس این گزارش،میوه رسیده هندوانه کوهی به صورت تازه هم مصرف می شود و علاقمندان زیادی در بین مردم منطقه دارد.

این گیاه در مناطق کویری، خاکهای قلیایی و شور به خوبی رشد کرده و مقاومت زیادی به  آب و شوری دارد.
چهارشنبه 19/4/1392 - 14:14
دانستنی های علمی
خوردن ماست هضم شدن غذا را راحتر کرده و به روده کمک می کند سموم موجود در معده را بعد از خوردن ماست دفع کند.

 

عرش نیوز: ماست دارای مقادیر بسیاری از فسفر و کلسیم بوده که باعث تقویت در استخوان و حافظه می شود و سلامتی و سرحالی افراد را بعد از مصرف دو چندان می کند.
 
مریم سجادپور کارشناس علوم تغذیه، گفت: ماست دارای مقادیر بسیاری از فسفر و کلسیم بوده که باعث تقویت حافظه و استخوان ها می شود و در سلامتی و سرحالی بدن تأثیر بسزایی دارد.
 
وی افزود: خوردن ماست هضم شدن غذا را راحتر کرده و به روده کمک می کند سموم موجود در معده را بعد از خوردن ماست دفع کند.
 
وی عنوان کرد: با توجه به ترش بودن ماست سردی آن نیز بیشتر می شود.
 
وی در ادامه گفت: اگر دچار دل درد و اسهال می شوید از ماست شیرین استفاده کنید.
 
وی توصیه کرد: بیشتر از ماست شیرین استفاده کنید بدلیل اینکه فواید بیشتر در نوع شیرین ماست نهفته است.
چهارشنبه 19/4/1392 - 14:13
دانستنی های علمی

پرانرژی‌ترین مواد غذایی جهان

دانشمندان با تفکیک گروه‌‌های غذایی از یک‌دیگر توانسته‌اند پرانرژی‌ترین مواد غذایی در جهان را شناسایی کنند.

به گزارش قدس آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان آجیل، ماهی، گوجه‌فرنگی، بلغور و گندم از پرانرژی‌ترین مواد غذایی محسوب می‌شوند که حتما باید در سبد غذایی افراد قرار گیرند.

دانشمندان در طول 6 سال و با بررسی کالری‌های مختلف مواد غذایی و با شناسایی کامل نیازهای بدن به موادغذایی توانسته‌اند تمام نیازهای بدن را به یک برنامه مواد غذایی کامل و صحیح بشناسند.

ماهی حاوی امگا 3 فراوانی است که می‌تواند به پیشگیری از بروز بسیاری از سرطان‌ها در بدن کمک کند و حافظه و ذهن را پرورش دهد تا عملکرد بهتری داشته باشند.

گوجه‌فرنگی از دیگر مواد غذایی است که سرشار از انرژی است و دانه‌های آن می‌توانند به سیستم دفاعی بدن کمک کند و گوجه فرنگی از بروز بسیاری از باکتری‌ها و ویروس‌ها به بدن جلوگیری می‌کند.

مغزها به ویژه بادام(هندی، زمینی) سرشار از آهن و فیبر هستند و افراد حتما باید تعداد مشخص و معینی از آنها را مصرف کنند گرانی بادام نباید باعث شود تا افراد خوردن آن‌ها را کنار بگذارند.

بلغور ، جو و گندم به دلیل فیبر، ویتامین و املاحی که دارد هم از مواد غذایی پرانرژی محسوب می‌شوند که میزان انرژی زیادی را برای بدن خود فراهم کند.

چهارشنبه 19/4/1392 - 14:12
دانستنی های علمی
نتایج یک آزمایش‌ جدید نشان داده است که بیش از 60 درصد ماشین‌های ظرفشویی، محل مناسبی برای رشد قارچ‌های بیماری‌زا هستند.
پزشکان معتقدند که محیط گرم و مرطوب داخل ماشین‌های ظرفشویی فضای مطلوب و ایده‌آلی برای رشد انواع قارچ‌هایی است که برای سلامت بدن مضر هستند.

در مطالعه‌ای که اخیرا در چندین کشور مختلف بر روی وضعیت بهداشت آشپزخانه‌ها انجام گرفت، آشکار شد که 62 درصد این ماشین‌ها محلی مناسب برای رشد قارچ‌ها هستند و تماس با آنها می‌تواند به بروز بیماری‌های ریوی و عفونت‌های پوستی منجر شود.

همچنین برخی از این گونه‌های قارچی به طور خاص مستعد رشد در ماشین‌های ظر‌فشویی هستند و در محیط‌های شور هم پرورش می‌یابند.

پزشکان هشدار دادند: افرادی که از داروهای آنتی‌بیوتیک استفاده می‌کنند و نیز مبتلایان به بیماری دیابت یا نقص سیستم ایمنی بدن، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های پوستی و ریوی ناشی از این قارچ‌ها هستند.

علاوه بر این به کاربران این وسیله توصیه می‌شود که ماهی یک بار بخش‌های داخلی ماشین ظرفشویی را بیرون آورده و آن‌ها را با آب‌ گرم شست‌وشو دهند. همچنین می‌توان با ترکیبی از سرکه و آب گرم فضای داخلی ماشین‌های ظرفشویی را ضدعفونی کرد.
چهارشنبه 19/4/1392 - 14:8
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته