• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1378
تعداد نظرات : 171
زمان آخرین مطلب : 3849روز قبل
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

 

جام جم آنلاین: یک مطالعه که به تازگی انجام شده است نشان می دهد: زمانی که درد قفسه سینه بیش از پنج دقیقه طول می کشد، بیمار باید فورا تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد.

محققان آمریکایی می گویند: خطر ابتلا به حمله قلبی در بیمارانی که درد قفسه سینه طولانی مدت دارند، بیشتر است.

این محققان با انجام مطالعه ای متوجه شدند: بیمارانی که درد قفسه سینه آنها طولانی مدت است در مقایسه با افرادی که دردی کوتاه در این ناحیه احساس می کنند، بیشتر در معرض خطر حمله قلبی قرار دارند.

در آمریکا هر سال، هشت تا ۱۰ میلیون نفر به علت درد قفسه سینه به بیمارستان مراجعه می کنند اما تنها ۱۵ تا ۳۰ درصد آنها دچار حمله قلبی می شوند.

محققان با بررسی پرونده پزشکی بیماران قلبی بیمارستان «هنری فورد» در حد فاصل ماه های ژانویه تا مه سال ۱۹۹۹، اعلام کردند: از ۴۲۶ بیماری که پرونده آنها مورد مطالعه قرار گرفت ۳۸ نفر یعنی کمتر از ۹ درصد آنها که به طور متوسط ۱۲۰ دقیقه درد قفسه سینه داشتند دچار حمله قلبی شدند اما بیمارانی که مدت زمان درد قفسه سینه آنها ۴۰ دقیقه بود به چنین حمله ای مبتلا نشدند.

در میان بیمارانی که کمتر از پنج دقیقه درد قفسه سینه داشتند نیز هیچگونه حمله قلبی و یا مرگی گزارش نشد.

این مطالعه نشان داد:بیمارانی که بدون هیچ دلیل مشخصی درد قفسه سینه آنها بیش از پنج دقیقه طول می کشید باید فورا تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرند.

احساس فشار و سنگینی در ناحیه سینه، بروز دردی سوزاننده که ممکن است به قسمت پشت، گردن، فک، شانه و دست ها به خصوص دست چپ کشیده شود، احساس تنگی نفس، تعریق، سرگیجه و تهوع، احساس سبکی سر و ضعف ناگهانی، تپش قلب و در کل نامنظمی ضربان قلب از علائم درد قفسه سینه است که با مشکلات قلبی و یا حمله قلبی در ارتباط است.(ایرنا)

يکشنبه 24/6/1392 - 19:57
کنکور

 

جام جم آنلاین: مدیرکل دفتر آموزش‌های آزاد، غیرانتفاعی و غیردولتی وزارت علوم با اشاره به خالی ماندن دوسوم ظرفیت موسسات غیرانتفاعی، گفت: عدم حمایت از بخش خصوصی، دانشگاه‌ها و موسسات غیرانتفاعی را در مرز ورشکستگی قرار داده است.

غلامعلی نادری مدیر کل دفتر آموزش های آزاد، غیرانتفاعی و غیردولتی وزارت علوم  گفت: افزایش بدون حد و حساب رشته های بدون آزمون دانشگاه های آزاد، پیام نور و علمی کاربردی موسسات و دانشگاه های غیرانتفاعی را با کاهش شدید جذب دانشجو مواجه کرده است.

وی افزود: مهمترین دلیل بروز این اتفاق، عدم حمایت دولت از بخش خصوصی است که این مسئله مغایر با اصل 44 قانون اساسی است و مؤسسات غیرانتفاعی را در مرز ورشکستگی قرار داده است.

وی افزود: در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد در هر واحد به طور متوسط 80 نفر ظرفیت تعیین شده که برای این ظرفیت حداقل 30 دانشجو جذب می شود اما برای مؤسسات غیرانتفاعی در همین مقطع ظرفیت 30 نفره اعلام می شود و تنها 2 دانشجو جذب می شود و این اصلا اتفاق خوبی نیست.

مدیر کل دفتر آموزش های آزاد، غیرانتفاعی و غیردولتی همچنین اذعان داشت: هم اکنون حمایت های مالی و غیرمالی از مؤسسات غیرانتفاعی بسیار کم است و حداقل نیاز این مؤسسات این است که فضایی برای حمایت درست از آنها به وجود بیاید.

نادری  تصریح کرد:با توجه به پیش بینی کمبود دانشجو در پایان برنامه پنجم توسعه و ثابت ماندن یا افزایش موسسات آموزش عالی، قطعا موسسات و دانشگاه های غیرانتفاعی در وضعیت فعلی دچار مشکل خواهند شد. (فارس)

يکشنبه 24/6/1392 - 19:55
اهل بیت

از پیامبر اعظم(ص) پرسیدند «غرباء» چه کسانی هستند؟ حضرت فرمود: کسانی که از امت من هستند و سنت مرا زنده می‌دارند، که مردم آن سنت‌ها را فراموش کرده و از بین برده‌اند.

خبرگزاری فارس: چرا به امام رضا(ع) «غریب‌الغرباء» لقب داده‌اند

گروه آیین و اندیشه، حجت‌الاسلام امیرعلی حسنلو (مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات و پاسخ‌گویی به شبهات حوزه علمیه قم): از آن رو که امام رضا ـ علیه‌السلام ـ در عصری می‌زیست که از چند جهت مظلومیت آن حضرت نمایان شد که شاید بتوان گفت دلایل ملقب شدنش به لقب «غریب‌الغربا» از این عوامل نشأت می‌گرفت.

1. امام با حاکمی چون مأمون مواجه شد. مأمون فردی بود که تظاهر به دوستی اهل بیت می‌نمود اما سیاستی در پیش گرفت که نمایش حب اهل بیت (ع) نموده ولی در باطن در مهجوریت اهل بیت کوشید.

ابتدا امام را از مدینه که وطن محبوبش بود به اجبار به سوی مرو فراخواند و امام ناچار بود که از این دعوت استقبال کند از آن جهت وقتی خواست به سوی مرو حرکت کند اهل بیت ـ علیهم‌السلام ـ خود را خواند و گفت برای من گریه کنید دیگر مرا نخواهید دید. (محمد بن یعقوب کلینی، کافی، تهران، داراالکتب الاسلامیه، ج4، ص147 و ج4، ص581)

وقتی امام از این مسافرت به این شکل سخن گفت روشن می‌شود که غربت آن حضرت قطعی بوده است.

2. پس از امام کاظم –علیه‌السلام- عده‌ای به نام واقفه که از شیعیان آن حضرت و پدرش بودند به انکار امامت امام رضا ـ علیه‌السلام ـ می‌پرداختند و بین شیعه اختلاف افکندند و امام از این قضیه بسیار غمناک و اندوهگین شد، و آنان به رهبری علی بن حمزه بطائنی شیعه را در این دوره به سختی پراکنده ساخت و دل امام را به سختی رنجاند و از این جهت امام در حقش نفرین کرد. (محمد بن یعقوب کلینی، کافی، تهران، داراالکتب الاسلامیه، ج4، ص147 و ج4، ص581)

این مسئله نیز از وجوه غربت امام بود و شیعه را محدود کرد.

3. شاید علت دیگر این است که جمعی از شیعه مدعی شدند که امام بعد از تو منقرض شود، چون تو نسلی و فرزندی بعد از خود نداری، با وجود اینکه امام جواد متولد شده بود، و امام رضا ـ علیه‌السلام ـ او را به عنوان جانشینی خود معرفی می‌کرد و آنان منکر وجود فرزند برای امام بودند، اگر کسی فرزند داشته باشد و عده‌ای چنین ادعا کنند که او فرزند تو نیست، حتی خویشان امام نیز چنین ادعا کردند که تو فرزندی نداری، از نظر روحی و روانی این مسئله برای هر کس بسیار سخت است، چه رسد اینکه نسبت به امام معصوم چنین ادعایی کنند، غربتی از این بالاتر که خویشاوندان درباره امام چیزی را ادعا کنند که منکر مقام امامت متصل و برتری آن حضرت بوده و حضرت را به دروغ متهم سازند، چون لازمه کار آنها نسبت دروغ به امام بود که از امام خواستند نسب شناس و قیافه شناس دعوت کند برای تایید فرزندی امام جواد.

4. وجه دیگر غربت این است که خود حضرت خود را هنگام وداع اهل بیت (ع) غریب نامید «زرنی اخرج من جوار جدی فاموت فی غربة...». (مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، بیروت، دارالوفاء، ج49، ص117؛ شیخ صدوق، عیون، ج2، ص217)

5. وجه دیگر غربت امام رضا ـ علیه‌السلام ـ این بود چون امام مثل دیگر ائمه ـ علیهم‌السلام ـ با همه علوم الهی که در سینه داشت و برتری آن حضرت به تمام مردم جهان روشن شد و در مناظرات مختلف علمی بر همه دانشمندان چیره شد اما با همه آشکار شدن فضائلش، مردم درباره آن حضرت چنان که باید قدر ندانستند، اگر چه بیشتر این هجران و غربت از طرف مأمون و عباسیان در حق حضرت روا شد.

6. امام رضا (ع) در دیارغریب و به دور از فرزندان و خویشان و خانواده به شهادت رسید؛ در حالی که مورخین درباری، شهادت امام به دست مامون را مرگ طبیعی جلوه دادند.

اگر همه این دلایل را جمع بندی کنیم، امام رضا ـ علیه‌السلام ـ غریب الغربا بوده و قدرش برای مردم آن چنان که باید شناخته نشده است و هنوز نیز این غربت با وجود احترام خاص ایرانیان و داشتن گنبد و بارگاه با شکوه ادامه دارد.

غیر از امام رضا ـ علیه‌السلام ـ امام حسین ـ علیه‌السلام ـ نیز در کلام ائمه، لقب غریب خوانده شد.

امام صادق ـ علیه‌السلام ـ آن حضرت را غریب خوانده است. (محمد بن یعقوب کلینی، کافی، تهران، داراالکتب الاسلامیه، ج4، ص147 و ج4، ص581)

از پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ پرسیدند، غرباء چه کسانی هستند؟ حضرت فرمود: کسانی که از امت من هستند و سنت مرا زنده می‌دارند، که مردم آن سنت‌ها را فراموش کرده از بین برده‌اند.

با استفاده از مفهوم این روایت، پیامبراکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ همه ائمه را که بهترین زنده کنندگان سنت نبوی بوده‌اند غریب نامیده‌اند. (ابن بطریق، العمده، قم، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، 1407ق، ص435)

درباره امام حسین ـ علیه‌السلام ـ نیز چنین آمده «السلام علی خامس اصحاب الکساء السلام علی غریب الغرباء السلام علی الشهید الشهداء...». (محمد بن مومن مشهدی المزار، تحقیق جواد القیومی، نشر قیوم، 1419ق، ص497)

هم چنین در زیارت وداع شهداء کربلا و امام حسین ـ علیه‌السلام ـ چنین آمده است: «السلام علیک یا غریب الغرباء....». (ابن طاووس، اقبال الاعمال، مکتب الاعلام الاسلامی، 1416ق، ج3، ص347)

منبع : خبرگزاری فارس

شنبه 23/6/1392 - 23:57
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک دندانپزشک گفت: برای تغییر رنگ‌ دندان، اصلاح برخی نازیبایی‌ها، همچنین دندان‌هایی که با پوسیدگی‌های وسیع تحت درمان ریشه قرار گرفته‌اند، استفاده از روکش الزامی می‌شود.

خبرگزاری فارس: چه دندان‌هایی باید روکش شوند

مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهار داشت: به‌جز ترمیم‌های مرسوم و معمول یکی از روش‌های بازسازی دندان‌های به شدت تخریب شده، استفاده از روشی است که اصطلاحاً روکش نامیده می‌شود.

این دندانپزشک گفت: در این روش بسته به نوع و جنس روکش از سطوح مختلف دندان برداشته شده تا فضا برای قرار گرفتن روکش (که شبیه قابلمه است) روی دندان فراهم شود.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: این روش، درمانی برگشت‌ناپذیر تلقی می‌شود پس باید در انتخاب مورد آن دقت داشت.

فاطمی افزود: در دندان‌هایی که با پوسیدگی‌های وسیع تحت درمان ریشه قرار گرفته‌اند چون احتمال شکستن پر کردگی آن‌ها می‌رود به روکش توصیه می‌شوند.

این دندانپزشک ادامه داد: گاهی اوقات در تغییر رنگ‌های وسیع یا اصلاح برخی از نازیبایی‌ها نیز از روکش استفاده می‌شود.

فاطمی به جنس روکش‌ها اشاره داشت و افزود: جنس روکش‌ها می‌تواند تمام فلزی، سرامیک متصل به فلز یا تمام سرامیک باشد . سرامیک جزو تکنولوژی‌های جدید و پرهزینه است که دو، سه برابر روکش‌‌های معمولی قیمت دارند.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: گاهی برای پر کردن فاصله ناحیه بی‌دندانی از روکش کردن دو دندان ابتدا و انتهای آن ناحیه و متصل کردن آن‌ها به هم استفاده می‌شود که اصطلاحاً به آن بریج می‌گویند.

این دندانپزشک گفت: در این حالت اگر آن دو دندان به دلایل قبلی مانند پرکردگی وسیع، درمان ریشه و غیره به روکش نیاز داشته باشند. درمان منطقی است ولی اگر آن دو دندان سالم باشند با توجه به آسیب‌هایی که به آنها وارد می‌شود و مقایسه هزینه‌ها، جایگزین منطقه بی‌دندانی با ایمپلنت منطقی‌تر است.

فاطمی به تصور غلط در بین عامه مردم اشاره داشت و افزود: اکثر افراد فکر می‌کنند که روکش باعث حفاظت کامل دندان می‌شود و  دندان روکش شده نیازی به مراقبت ویژه ندارد در صورتی که هیچ‌گاه تطابق کامل بین لبه‌های روکش با دندان به وجود نمی‌آید.

عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی ادامه داد: همیشه شانس ورود میکروب و ایجاد عوارضی چون پوسیدگی و التهاب لثه وجود دارد که مراقبت از روکش را مانند یک دندان طبیعی و حتی بیشتر از آن الزامی می‌سازد.

این دندانپزشک گفت: هر گونه گیر غذایی، آزار لثه‌ای، ایجاد بوی بد در اطراف ریشه نیاز به مراجعه و پیگیری برای حفظ دندان پایه، روکش را الزامی می‌کند.

شنبه 23/6/1392 - 23:56
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

جام جم آنلاین: سیاهی و گودی زیرچشم که برای خیلی از افراد مشکلی آزاردهنده محسوب می‌شود گاهی می‌تواند علائم بعضی بیماری‌ها مانند حساسیت، اگزما، افسردگی، کم‌خونی، اختلالات، خواب و... باشد، اما معمولا علت خاصی ندارد و زمینه‌های ژنتیکی و نژادی با سابقه خانوادگی دارد.

علت گودی و سیاهی زیرچشم در بیشتر موارد نازک بودن پوست ناحیه زیرچشم است که بعلت سطحی شدن جریان خون وریدی پوست تیره تر به نظر می رسد.

در طب سنتی ایرانی علت آن معمولا خشکی مزاج است. از دیگر علل تیرگی و گودگی زیر چشم می توان به اختلالات هورمونی بیماری های عصبی و افسردگی کاهش وزن ناگهانی و شدید عوارض بعضی داروها و مواد آرایشی حساسیت های فصلی یا آلرژی اگزما پلک، سیگار و اختلالات خواب اشاره کرد.

اما برای رهایی از این مشکل غیر از سعی در درمان علت آن (بجز علت ژنتیکی) می توان راه های زیر را نیز امتحان کرد که در بسیاری موارد کاملا موثر است.

استفاده از ماسک های گیاهی می تواند تاثیر بسزایی در سلامت پوست، تحریک کلاژن سازی، تغذیه و مرطوب کردن پوست و کاهش تیرگی زیر چشم ها داشته باشد.

توصیه می شود هر شب قبل از خواب از ماسک های گیاهی صورت استفاده شود. همچنین پدهای زیرچشمی نیز با تحریک کلاژن سازی و تغذیه بافت زیرچشمی می تواند تاثیر رضایت بخشی در بهبود تیرگی و گودی زیرچشم داشته باشد.

یک توصیه ساده تر قرار دادن یک برش خیار زیر ناحیه چشم به مدت حداقل نیم ساعت صبح ها و نیز شب قبل از خواب است.

تفاله چای سبز را داخل یک دستمال نازک نخی قرار داده و زیر چشم های خود بگذارید و پس ازمدتی شاهد بهبود رنگ زیر چشم خود باشید.

همچنین می توانید میوه آووکادو را رنده و با چای سبز مخلوط کنید و سپس برای مدت نیم ساعت در ناحیه زیر چشم ها قرار دهید.

ماساژ صورت و نواحی اطراف بینی نیز می تواند مفید باشد، اما دقت کنید از مالیدن چشم ها شدیدا خودداری کنید زیرا باعث تحریک مویرگ های زیر چشم می شود و کبودی را بیشتر می کند. آفتاب می تواند این تیرگی را بیشتر کند بنابراین استفاده از عینک آفتابی نیز توصیه می شود.

خواب و استراحت کافی نیز به نحو موثری تیرگی و سیاهی چشم را به هر علتی که باشد کاهش می دهد.

کاهش مصرف نمک، نوشیدن آب کافی، مصرف بیشتر میوه و سبزیجات با ویتامین ها و مواد معدنی و ترک سیگار نیز می تواند موثر باشد.

یک روش ساده دیگر که می تواند باعث شفافیت پوست ناحیه زیر چشم شود این است که پنبه را به شیر آغشته کرده سپس حدود نیم ساعت در سردخانه یخچال قرار دهید و بعد آن را برای دقایقی زیرچشم خود بگذارید و این کار را چند بار در روز تکرار کنید.

دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی

شنبه 23/6/1392 - 23:54
بهداشت روانی

 

جام جم آنلاین: تربیت فرزندم برایم بسیار اهمیت دارد. نمی‌دانم علت برخی از رفتارهای او چیست. از خودم می‌پرسم رفتارهای من و همسرم چقدر می‌تواند روی روحیه فرزندم اثر بگذارد. چگونه رفتار کنم تا در آینده به مشکل برنخورم. برای آینده فرزندم نگرانم.

همسرم بسیار سختگیر است و حق اظهار نظر را به فرزندم نمی دهد. او فقط نظر خودش را به همه تحمیل می کند. والدین برای تربیت فرزندان خود سبک های مختلفی را به کار می گیرند که شامل معیارها و قوانینی است که برای فرزندان خویش وضع می کنند.یکی از این سبک ها روش سختگیرانه یا مستبدانه است.

در این خانواده ها تصمیم گیری از سوی یکی از والدین صورت می گیرد و هیچ یک از اعضای خانواده اجازه اظهارنظر ندارند.

در این سبک، فرزندان حق اظهارنظر و جرات سوال کردن ندارند و والدین مدام به آنها دستور می دهند بنابراین کودکانی که در خانواده های مستبد پرورش می یابند عزت نفس پایین تری دارند و این احتمال وجود دارد که بیشتر جذب گروه های بیرون شوند.

اولین توصیه ای که به خانواده های عزیز می شود این است که خود را برای تربیت فرزندان شان به صورت صحیح آماده سازند.

در خانواده هایی که شیوه تربیتی سالم است، اعضای خانواده با محبت هستند و با یکدیگر همدلی می کنند، اما چگونه می توانیم سبک تربیتی خود را تغییر دهیم؟ آیا باید به فرزندان مان اجازه دهیم آزادانه هر کاری را که تمایل دارند انجام دهند؟ مسلما توصیه نمی شود خانواده ها به صورت بی بند و بار رفتار کنند و وجود نظم و قانون لازمه پرورش فرزندان است. در سبک تربیتی سالم اعضای خانواده می توانند بدون ترس از تمسخر و تهدید باهم سخن بگویند.

در این سبک، والدین می دانند ممکن است فرزندشان اشتباه کند و گوش بزنگ هستند آنها را برطرف کنند.

در این سبک فرزندان با شخصیتی سالم و سازش یافته با اجتماع و نظم رشد می کنند و کمتر احتمال دارد جذب گروه های مخرب بیرون از خانواده شوند و خانواده را محیطی امن برای زندگی ادراک می کنند بنابراین لازم است عملکرد خود را به عنوان والدین مورد بازبینی قرار دهیم و روش هایی را به کار ببریم تا فرزندان مان از ما دور نشوند و برای دستیابی به این مساله گوش دادن به فرزندان و توجه کردن به فرزندان و اجتناب از تحقیر و سرزنش بسیار اثرگذار است.

دکتر مهرنوش دارینی - روان شناس و مشاور

شنبه 23/6/1392 - 23:53
تغذیه و تناسب اندام

 

 

جام جم آنلاین: حج از واجبات الهی است که در تزکیه نفس و تعالی روح انسان تاثیری بی‌بدیل دارد. استطاعت مالی و بدنی از ملزومات وجوب این فریضه است و تبعا حفظ سلامت جزو شروط کافی بهره‌مندی از فیوضات این عبادت محسوب می‌شود.

 از آنجا که نحوه تغذیه انسان ها یکی از ارکان اساسی تندرستی است، بنابراین اهمیت آن در دوران حج مشخص می شود. سفر به سرزمین وحی برای بجا آوردن فریضه حج تمتع سفری طولانی است که حدود یک ماه طول می کشد، لذا رعایت نکردن اصول بهداشتی در این دوره می تواند بشدت سلامت زائران را تحت تاثیر قرار دهد.

 

تنوع غذایی را رعایت کنیم

 

اولین نکته در این باره این است که نیازهای بدنی افراد در این دوران مانند سایر ایام زندگی پابرجاست. بنابراین حفظ تنوع و تعادل گروه های غذایی به عنوان یک اصل غیرقابل تغییر باید در این دوره نیز رعایت شود. غفلت از این مهم و حذف ناخواسته برخی اقلام غذایی بویژه لبنیات، میوه و سبزی نه تنها باعث افت سطح ایمنی در زمان حج و افزایش احتمال ابتلا به بیماری های واگیردار می شود، بلکه می تواند آثاری سوء را حتی پس از پایان حج برای افراد در پی داشته باشد. لذا توصیه اکید می شود همانند روزهای دیگر سال، تنوع و تعادل را در این ایام نیز مراعات کنیم.

غذای مشکوک مصرف نکنیم

فضای پرازدحام و حضور قومیت های مختلف از اقصی نقاط دنیا زمینه را بشدت برای انتقال و شیوع بیماری های واگیردار و عفونی مساعد می کند. برای پیشگیری از ابتلا به این دسته از بیماری ها علاوه بر رعایت بهداشت فردی باید به بهداشت مواد خوراکی نیز اهمیت داد و از مصرف خوراکی های نامطمئن و غیربهداشتی اکیدا خودداری کرد.

خوشبختانه تغذیه زائران ایرانی طی سال های اخیر به صورت متمرکز توسط سازمان حج و زیارت تامین می شود که از مواد خوراکی دارای استانداردهای ملی تهیه و اصول بهداشتی در پردازش آنها رعایت شده ولی مصرف غذاهای مانده یا آلودگی برخی خوردنی ها هنگام نقل و انتقال، همچنین خرید زائران از سایر مراکز جزو مواردی است که نیازمند دقت بیشتری است.

از پرخوری پرهیز کنیم

هرچند غذای اصلی زائران در کاروان ها و محل های اقامت آنان به شکل متمرکز و کاملا بهداشتی تهیه می شود، اما بیشتر اوقات، پخت غذا در حجم بالا به پرچرب بودن آن می انجامد لذا توصیه می شود افراد برای رعایت کالری دریافتی از پرخوری پرهیز کنند. گرچه به واسطه واجبات عبادی این ایام، افراد فعالیت بدنی بیشتری نسبت به دیگر روزهای سال انجام می دهند و به کالری بیشتری نیز نیاز دارند، اما این نیاز بیشتر به اندازه­ای نیست که فرد ملزم به پرخوری باشد و دریافت کالری بیش از نیاز در همه زمان ها عواقب ناخوشایند خود را خواهد داشت.

روزانه 5/1 تا 2 لیتر آب بنوشیم

یکی دیگر از نکات مهم مصرف آب است. میزان و نوع آب مصرفی دو جنبه اساسی است که باید مدنظر زائران عزیز باشد. گرمای هوای حجاز و فعالیت و تحرک بیشتر از معمول ایجاب می کند افراد مقدار بیشتری آب مصرف کنند تا دچار عوارضی نظیر کم آبی، یبوست و گرمازدگی نشوند. نوشیدن روزانه 5/1 تا دو لیتر آب، می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای در این پیشگیری داشته باشد، ضمن این که توصیه می شود حتما از آب های بسته بندی شده که دارای شرایط بهداشتی باشد استفاده شود، وگرنه تضمینی برای مبتلا نشدن به بیماری های عفونی روده ای و انواع اسهال های مهلک وجود ندارد.

مصرف نوشیدنی های گازدار ممنوع است

از نکات قابل توجه در دوران حج، مصرف خوراکی های غیرمعمول زائران است که می تواند زیانبار باشد. یکی از آنها نوشابه های گازدار است. گرمای هوا و تمایل به نوشیدن مایعات خنک از یکسو و دسترسی آسان به نوشابه ها از سوی دیگر موجب می شود افراد این گونه نوشیدنی ها را بیشتر از سایر مواقع مصرف کنند. استفاده از این نوشابه ها نه تنها زیان های همیشگی خود نظیر افزایش قندخون، چاقی، پوکی استخوان، مشکلات گوارشی و... را به همراه دارد بلکه در این ایام خاص به سبب تشدید تشنگی، مصرف آنها می تواند به نوشیدن بیشتر و افزایش ضرر ناشی از مصرف آنها بینجامد. به همین سبب زائران محترم را بشدت نسبت به مصرف بی رویه این گونه نوشیدنی ها هشدار می دهیم.

به زائران آجیل و شکلات هدیه ندهیم

آجیل، شکلات، گز و امثال اینها خوراکی های دیگری است که به وفور همراه زائران بوده و اغلب ما نیز برای ابراز محبت به عزیزانمان به عنوان سرراهی از این مواد به آنها هدیه می دهیم. تصور این که انجام اعمال حج نیازمند انرژی بیشتری است از انگیزه هایی است که باعث می شود افراد این مواد را بیشتر از سایر ایام مصرف کنند؛ غافل از آن که اضافه وزن و انباشتگی چربی حاصل از خوردن غیرمتعارف آنها عوارضی است که پس از بازگشت از حج گریبانگیر این عزیزان می شود. به همین دلیل، برای حفظ سلامت و نیز رعایت فلسفه عبادت که همان تزکیه نفس است، توصیه می شود زائران محترم در مصرف این مواد دقت بیشتری داشته باشند.

اگر بیماری زمینه ای داریم به پرهیز غذایی ادامه دهیم

نکته قابل ملاحظه دیگر، حضور سالمندان مبتلا به برخی بیماری های خاص نظیر بیماری های قلبی ـ عروقی، فشار خون و امثال اینهاست که باید پرهیزهای غذایی خود را در این دوره نیز رعایت کنند. تکیه بر این باور غلط که هنگام عبادت، خداوند از بندگان خود مراقبت می کند و نیازی به رعایت پرهیزهای غذایی نیست، اشتباه بزرگی است که بسیاری از افراد با ارتکاب آن دچار دردسر می شوند.

بیماران دیابتی به توجه خاصی در این ایام نیاز دارند. گرمای هوا و نبود تعادل آب در کنار فعالیت بدنی بیشتر و نیز رعایت نکردن خورد و خوراک ازجمله عواملی است که کنترل قند خون را به شکلی جدی مختل کرده و می تواند عواقب غیرقابل جبران بخصوص در کسانی که از انسولین استفاده می کنند، داشته باشد. درباره این افراد علاوه بر سفارش به رعایت نکات همیشگی، ویزیت توسط پزشک خانواده پیش از سفر و ارتباط با پزشک کاروان هنگام سفر توصیه می شود.

ایامی که زائران در چادرها و محیط باز در منا و عرفات اقامت می کنند، اهمیت ویژه ای دارد. خطر انتقال بیماری های عفونی یا عوارض ناشی از تغذیه نامطلوب در این ایام بیش از سایر روزها افراد را تهدید می کند. به همین سبب حساسیت بیشتر به بهداشت فردی، آب و مواد غذایی، همچنین استفاده از غذاهای سرد و سبک توصیه ای است که به حفظ سلامت و انجام بهتر عبادت در این مواقع منجر می شود.

امید است حجاج محترم با رعایت نکات ذکر شده و با نیتی خالص نهایت بهره مندی از برکات حج را برای دنیا و آخرت خود داشته باشند.

دکتر محمد هاشمی / متخصص تغذیه و رژیم درمانی

شنبه 23/6/1392 - 23:52
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

جام جم آنلاین: بسیاری از ما با موارد اورژانسی روبه‌رو شده‌ایم؛ مواردی که نیاز به انتقال بیماران پیدا می‌کنیم. گاهی از اورژانس 115 درخواستی داریم که می‌گویند در محدوده کار آنها نیست.

نمی دانیم چه چیزی در محدوده کار آنها هست و چه چیزی نیست. در بسیاری از موارد همراهان بیمار تمایل به انتقال بیمار به بیمارستانی خاص دارند یا می گویند بیمارشان پرونده در بیمارستانی خاص دارد، در حالی که اورژانس قبول انتقال بیمار را به مرکز موردنظر انجام نمی دهد. همچنین آمبولانس های 115 اجازه انتقال بیمار به مرکزی خصوصی را ندارند.

وظایف اورژانس پیش بیمارستانی (115):

ـ انجام کمک های اولیه پزشکی در مورد بیماران و مجروحان تا از مرگ فوری نجات یابند.

ـ معاینه بیمار و گزارش وضع اولیه او به پزشک مربوط تا براساس شواهد محل وقوع حادثه، وضعیت بالینی بیمار در بیمارستان مقصد تصمیم گیری شود.

ـ ایجاد اطمینان خاطر در بیمارانی که اضطراب فراوان دارند.

ـ یکی از مواردی که اگر در تمامی بیماران انجام شود، سیر درمانی را می تواند دگرگون کند رگ گیری از بیمار است. این اقدام بخصوص در بیماران تصادفی، افراد دچار خونریزی و بیماران قلبی موثر است، چراکه تا رسیدن آنها به بیمارستان ممکن است آنچنان فشارخون بیمار افت کند که امکان رگ گیری مقدور نباشد.

ـ یکی از اقدامات مهم در برخورد با بیماران مبتلا به توقف قلبی تنفسی شروع سریع احیاست. هر دقیقه که از دست می رود شانس بازگشت فرد به زندگی هفت هشت درصد کاهش می یابد.

ـ تعدادی دارو در اختیار کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی است که با اجازه و گاهی بدون اجازه پزشک می توان آنها را تجویز کرد. به فرض نیتروگلیسیرین زیرزبانی و آسپیرین به دلیل عوارض کم و توانایی نجات جان بیماران، بدون اجازه پزشک استفاده می شود.

ـ یکی از مشکلات مراکز درمانی، نداشتن اطلاع از وضع بیماران اعزامی از سوی اورژانس 115 است. اگر امکان اطلاع وضع بیمار قبل از رسیدن به اورژانس وجود داشته باشد، کارکنان بیمارستان با داشتن آگاهی، امکانات لازم را قبل از رسیدن بیمار مهیا می کنند.

ـ رانندگی وسیله نقلیه برای رسیدن سریع به محل مأموریت و همچنین حمل بیمار به مراکز درمانی شاید کم اهمیت ترین وظیفه این قشر زحمتکش باشد. متأسفانه گاهی افراد به اشتباه آمبولانس را با تاکسی تلفنی آژیردار اشتباه می گیرند!

دکتر بهروز هاشمی - متخصص طب اورژانس

شنبه 23/6/1392 - 23:50
اطلاعات دارویی و پزشکی

 

 

حرکت جنین یکی از زیباترین اتفاقاتی است که فقط مادران تجربه می‌کنند، اما داشتن هر چیز منحصربه‌فردی بهای خودش را دارد؛ بهایی که گاهی از دست رفتنش، بسیار گران تمام می‌شود، به اندازه از دست دادن فرزندی که نزدیک به 9 ماه، انتظار رسیدنش را کشیده‌ای.

برای بسیاری از خانم هایی که نخستین بارداری خود را تجربه می کنند، لازم است که بدانند جنین از هفته هفتم بارداری شروع به تکان خوردن می کند و در سونوگرافی نیز می توان این مساله را مشاهده کرد، ولی تکان خوردن جنین در داخل رحم معمولا قبل از هفته های 16 تا 22 احساس نمی شود. البته مادران از نوبت دوم بارداری خود به بعد، زودتر از مادران شکم اول این تکان های کوچک را که اصطلاحا «لگد زدن» خوانده می شود، حس می کنند. به گفته دکتر آمنه لاهوتی، متخصص زنان و زایمان وضع فیزیکی هم در احساس کردن این تکان ها نقش دارد؛ زنان لاغر تکان ها را راحت تر از زنان چاق حس می کنند.

جنینی با حرکات طبیعی

در ابتدا تعداد تکان ها کم و فاصله آنها زیاد و ممکن است در حد چند تکان، در روز باشد. درواقع جنین مرتب تکان خورده و ضربه می زند، ولی بیشتر ضربه ها قدرت کافی برای حس شدن از سوی مادر را ندارد، ولی در سه ماهه دوم ضربات شدید تر و بیشتر می شود.

دکتر لاهوتی در گفت و گو با جام جم می افزاید: ابتدا حرکات جنین نامنظم و با فاصله است، ولی بتدریج منظم و معنی دار می شود. با پیشرفت بارداری، حرکات ضعیف، جای خود را به حرکات قوی می دهد و در فاصله هفته های 20 تا 30 حرکت عمومی بدن، حالت سازمان یافته پیدا می کند و در جنین ، دوره های فعالیت ـ استراحت شروع می شود. با نزدیک شدن به زمان زایمان و به دلیل بزرگ شدن جنین و کاهش مایع امنیوتیک ( مایع دور جنین) تعداد حرکات جنین کاهش می یابد.

نگران نباشید ، جنین تان خواب است

هر مادری تجربه متفاوتی از حرکات جنین دارد و هر جنینی نیز الگوی حرکتی ویژه خودش را دارد. یعنی تا زمانی که حرکات جنین یک الگوی ثابت داشته و چندان تغییر نکند، می توان گفت که مشکلی وجود ندارد ضمن این که دوره های خواب و بیداری جنین، مستقل از خواب و بیداری مادر است. طبق پژوهش ها، طول مدت چرخه خواب جنین تقریبا از 20 تا 75 دقیقه متفاوت است، ولی متوسط مدت حالت غیرفعال یا آرام در جنین بعد از 37 هفتگی، 23 دقیقه است. بنابراین اگر جنین تان حرکت نکرد، نگران نباشید، ممکن است جنین تان خواب باشد. هرچند که باید بتوانید تعداد حرکات جنین خود را بشمارید.

دکتر لاهوتی در این باره توضیح می دهد: تعداد حرکات ایده آل جنین یا مدت زمان مناسب شمارش آنها تعریف نشده است با این حال در صورتی که حرکات جنین شما کاهش یافت حتما باید این وضع را با پزشک خود در میان بگذارید تا برای شما در خواست سونوگرافی بدهد.

جنین های بازیگوش یا تنبل

زیاد بودن حرکات جنین، اتفاق نگران کننده ای نیست، چراکه هرجنینی وضع حرکت منحصر به خود را دارد. بعضی از جنین ها بیشتر و بعضی کمتر حرکت می کنند، ولی هر زمان تعداد حرکات یک جنین به نسبت خودش کم شود باید موضوع را پیگیری کنید.

متخصصان زنان تاکید می کنند: حرکات جنین ارتباطی به ساعات مختلف شبانه روز ندارد، بعضی از مادران احساس می کنند لگدهای جنین، قبل ازخواب بیشتر شده که در واقع به دلیل این است که مادر با آرامش دراز کشیده و حرکات بیشتری را درک می کند. همچنین ثابت نشده که تعداد حرکات جنین با نوع تغذیه و استرس مادر ارتباطی داشته باشد، ولی گرسنگی و خستگی مادر می تواند باعث کاهش حرکات جنین یا کاهش درک آن از سوی مادر شود.

لگدهایش را بشمرید

یکی از پرسش هایی که برای بسیاری از بارداران مطرح می شود این است که آیا باید روند لگدهای جنین را پیگیری و ثبت کنند؟

دکتر لاهوتی در پاسخ می گوید: هر بارداری هنگامی که جنینش لگد می زند باید به آن توجه داشته باشد و اگر تعداد آن کاهش پیدا کرد حتما با پزشک خود در میان بگذارد. کم شدن حرکات جنین در رحم می تواند نشانه مشکلی باشد. در این حالت ممکن است پزشک، سونوگرافی درخواست کند تا از سلامت جنین مطمئن شود، حتی در سه ماهه سوم، شاید پزشک درخواست کند در طول روز تعداد حرکات و لگدهای کودک از سوی مادر شمرده شود.

این متخصص زنان اظهار می کند: یکی از رایج ترین روش ها برای شمارش لگدهای جنین این است که یک ساعت از روز را که اصولا جنین حرکت می کند، انتخاب کنید. بنشینید یا دراز بکشید و سعی کنید حواستان به جنین باشد. زمان بگیرید تا ببینید چقدر طول می کشد تا ده ضربه مختلف لگد، مشت یا حرکت کلی بدن را تشخیص دهید. اگر در طول دو ساعت ده ضربه را احساس نکردید، شمارش را تمام کنید و با پزشک تماس بگیرید.

کاهش حرکات جنین را جدی بگیرید

به گفته دکتر لاهوتی احساس کاهش حرکات جنین از سوی مادر خطرناک بوده و حتما باید پیگیری شود، زیرا ممکن است نشانه مشکلی در جنین و حتی مرگ قریب الوقوع باشد. در مطالعات هم ثابت شده که حرکات جنین که از سوی مادر احساس می شود به اندازه ثبت رسمی آن توسط سونوگرافی ارزشمند است. در صورت احساس کاهش حرکات جنین، بخصوص در چهار هفته آخر بارداری می توانید با شمارش حرکات جنین، از سلامت او اطمینان پیدا کنید. برای این منظور، یک لیوان شربت قند یا یک ماده غذایی شیرین خورده و حدود نیم ساعت بعد به پهلوی چپ بخوابید. سپس به مدت دو ساعت حرکات جنین را بشمارید، تعداد ده حرکت در دو ساعت طبیعی است. اگر تعداد ده حرکت جنین، زودتر از دو ساعت به ده بار رسید، نیازی به ادامه کنترل حرکات نیست، اما در صورتی که حرکات جنین، کمتر از این تعداد باشد، باید فورا به مطب پزشک خود مراجعه کنید.

پونه شیرازی / جام جم

شنبه 23/6/1392 - 23:49
تغذیه و تناسب اندام

عضو مرکز تحقیقات گوارش و کبد علوم پزشکی تهران می‌گوید طبق تحقیقاتی که انجام دادیم ۲۰ درصد افراد بالای ۳۰ سال هفته‌ای دو بار دچار سوزش سر دل و ترش کردن می‌شوند.

خبرگزاری فارس: شیوع رفلاکس معده در ۲۰ درصد میانسالان/ سوسیس، کالباس و همبرگر متهم اصلی

اکرم پورشمس در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، خاطرنشان کرد: سوزش سر دل، ترش کردن و حالت تهوع در طی روز از نشانه‌های بیماری رفلاکس است که می‌تواند ناشی از شل شدن دریچه معده و بازگشت غذا به مری باشد.

وی با بیان اینکه طی دهه اخیر به دلیل تغییر سبک زندگی، شرایط آب و هوایی و تغذیه این بیماری شایع شده، افزود: استرس هم در تشدید این عارضه بسیار مؤثر است و افراد در شغل‌های پر استرس بیشتر دچار این عارضه می‌شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بر این نکته تأکید کرد که غذاهای پرچرب مانند سس مایونز، کره، خامه و شیر پرچرب می‌تواند رفلاکس معده را تشدید کند بنابراین بهتر است افراد دچار این ناراحتی از خوردن غذاهای تند و محرک مانند فلفل، سس‌های تند و مواد حاوی کافئین مانند قهوه، کاکائو، نسکافه و چای بپرهیزند.

پورشمس گفت: همچنین تمام نوشابه‌های موجود در بازار حاوی کافئین هستند که خود عاملی در تشدید رفلاکس محسوب می‌شود.

به گفته این فوق تخصص گوارش و کبد ترکیبات حاوی نیترات مانند سوسیس، کالباس و همبرگر از مهمترین عوامل ایجاد رفلاکس محسوب می‌شوند.

عضو مرکز تحقیقات گوارش و کبد علوم پزشکی تهران خاطرنشان کرد: شرکت‌های غذایی برای آنکه غذا ماندگاری طولانی‌تری داشته و کپک نزند به آن نیترات اضافه می‌کند، غافل از اینکه نیترات در اتاق‌های جراحی برای شل کردن عضلات بیمار استفاده می‌شود که همان اثر را روی دریچه معده داشته و دریچه را شل می‌کند.

وی همچنین توصیه کرد تا نیم ساعت قبل از مصرف غذا و یک ساعت پس از غذا از مصرف هرگونه مایعات به‌ویژه نوشابه بپرهیزند چرا که خود عاملی برای ایجاد نفخ و رفلاکس است.

شنبه 23/6/1392 - 23:47
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته