در صورتی که سبزیجاتی که انتخاب می کنید کاملا رسیده نباشند ، بعد از خشک شدن رنگ و طعم خوبی نخواهند داشت …
البته سبزیجات خیلی رسیده هم بعد از خشک شدن سفت می شوند و نمی توان آنها را مصرف کرد . برای خشک کردن سبزیجات ابتدا آنها را در تشتی از آب سرد غوطه ور کنید . آب سرد به حفظ تازگی سبزیجات کمک می کند .
سبزیجات خیسانده شده را از روی آب جمع آوری کرده و گل و لای ته نشین شده را دور بریزید . این کار را برای ۳ تا ۴ مرتبه انجام دهید تا آب سبزیجات کاملا تمیز شود . بعد آنها را آب بکشید . فراموش نکنید نباید سبزیجات برای مدت طولانی در آب خیسانده شوند زیرا به راحتی املاح و ویتامینهای خود را از دست می دهند . بعد از شستن اجازه بدهید سبزیجات خشک شوند . برحسب نوع آنها ، برش لازم را بدهید .
حتما قسمتهای کال ، کپک زده یا فیبردار سبزیجات را حین برش زدن جدا کنید چون می توانند عاملی برای رشد باکتری ها باشند . متاسفانه سبزیجات حاوی نوعی از ترکیبات ارگانیک هستند که به آن آنزیم می گویند و به همین دلیل خیلی سریع کپک می زنند . به همین دلیل است که سبزیجات تازه سریع تر از میوهها خراب می شوند . تنها راه برای متوقف کردن فعالیت این آنزیمها جوشاندن چند دقیقهای سبزیجات در آب جوش یا بخار آب قبل از خشک کردن است . به این طریق بسیاری از باکتریها و کپکها از بین می روند و در ضمن سبزیجات سریع تر خشک شده و رنگ و طعم آنها بهتر حفظ می شود .
نکته دیگری که باید در ذهن داشته باشید این است که هر چه سبزیجات به قطعات ریزتری خرد شوند ، سریع تر خشک خواهند شد . برای خشک کردن سبزیجات ۳ روش وجود دارد : خشک کردن زیر نور آفتاب – خشک کردن به روش صنعتی و خشک کردن در فر . برای خشک کردن سبزیجات در فر کافی است درجه فر را روی پایین ترین حرارت تنظیم کنید و هر نیم ساعت یکبار به سبزیجات خود سری زده و آن را هم بزنید . توصیه ما به شما این است که سبزیجات خود را روی یک سینی مسی اکسید نشدنی یکنواخت پهن کنید و هر چند وقت یکبار سینی را بچرخانید تا حرارت به طور یکسان به تمامی نقاط برسد . برحسب نوع سبزی ، ۴ تا ۱۲ ساعت زمان برای خشک شدن در فر نیاز است .
در مورد سبزیجاتی که به روش صنعتی خشک می شوند لازم است قبل از استفاده شسته شده و در صورت نیاز به مدت ۲ ساعت خیسانده شوند . در نهایت ساده ترین روش خشک کردن سبزیجات که در خانه امکان پذیر است ، خشک کردن در هوای آزاد است . ترجیحا بهتر است سبزیجات را دور از نور آفتاب و در محلی سایه خشک کرد تا رنگ آنها تغییر زیادی نکند .
وقتی سبزیجات به طور کامل خشک شد ، باید آنها را به ظروف پلاستیکی شیشهای دربسته انتقال داد و در محیطی خشک ، تاریک و خنک نگهداری کرد . مدت زمانی که می توان سبزیجات خشک را نگهداری کرد به میزان خشک شدن آنها بستگی دارد . در صورتی که سبزیجات خشک در معرض نور آفتاب قرار بگیرند به سرعت رنگشان تغییر کرده و مقدار فراوانی از ویتامین A و C خود را از دست می دهند . معمولا در صورت خشک کردن صحیح و نگهداری مناسب ، سبزیجات خشک را می توان برای مدت یک سال استفاده کرد .
منبع : beytoote.com (بیتوته)