رنگ مصرفی در نوشابهها میتواند برای كلیه خطرناك باشد.
یك كارشناس تغذیه توصیه كرد: از آن جا كه مصرف نوشابه در افراد بالاخص در زنان سبب پوكی استخوان و شكستگی زود هنگام استخوانها میشود، زنان از مصرف بیش از اندازه نوشابه اجتناب كنند. یوسف نقیایی در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان (ایسنا) منطقه یزد اظهارداشت: نوشابه یكی از مواد غذایی است كه مدتها قبل وارد فرهنگ غذایی ما شده است كه منشا اصلی آن به كشورهای خارجی برمیگردد. به همین علت تا چندین سال تركیبات آن به طور دقیق مشخص نبود اما اكنون تركیبات و فرمولهای نوشابه آشكار شده و به آسانی میتوان راجع به آن اظهارنظر كرد.
این كارشناس تغذیه درباره تركیبات نوشابه گفت: ماده تركیبی نوشابه، مواد قندی است كه با آب مخلوط میشود. به عبارت دیگر، مقدار زیادی آب و شكر در نوشابه وجود دارد كه نوع شكر آن قند ساده است و مصرف زیاد آن به دیابت و بیماری قندی منجر میشود. وی با بیان این كه ماده دیگر تركیبی نوشابه، افزودن گاز CO2 است، افزود: گاز CO2 موجود در نوشابه در بدن تبدیل به ماده بیكربنات شده و منجر به اختلال در تعادل اسیدها و بازها در بدن و بینظمی در الكترولیتها میشود.
نقیایی خاطرنشان كرد: وجود گاز موجود در نوشابه سببعدم جذب بعضی از مواد غذایی مانند كلسیم شده و در نهایت سبب پوكی استخوان، شكستگی زود هنگام و دیر جوش خوردن استخوان میشود، بنابراین مصرف نوشابه و نوشیدنیهای گازدار به زنان توصیه نمیشود.
وی با اشاره به مواد كافئیندار موجود در نوشابه افزود: وجود مواد كافئیندار نوعی اعتیاد در فرد به وجود میآورد، به طوری كه فرد علاقهمند به مصرف این ماده غذایی میشود و در نهایت با مصرف زیاد نوشابه، تداخل در جذب برخی از عناصرغذایی شده و فرد دچار سوء تغذیه ریزمغذیها میشود.
وی تاكید كرد: مصرف زیاد نوشابه به دلیل داشتن كالری زیاد میتواند جایگزینی برای غذاهای مفید شود و سیری زودرس و كاذب به وجود آورد. در نتیجه جایگزینی برای غذاهای مفید و مناسب رشد كودكان شود كه نوعی سوء تغذیه محسوب میشود.
نقیایی با اشاره به رنگ موجود در نوشابه به عنوان تركیبات اصلی نوشابه اذعان داشت: وجود رنگ نوشابه میتواند مشكلاتی برای كلیه به وجود آورده و در برخی موارد سرطان زا باشد. این كارشناس تغذیه در پایان با اشاره به ویژگی نوشابههای رژیمی گفت: این نوشابهها به منظور مصرف افراد دیابتی طراحی شده است و در تولید آن به جای قند و شكر از قندهای رژیمی استفاده شده است، ولی مصرف این نوشابهها حتی به افراد دیابتی نیز توصیه نمیشود چرا كه همچنان گاز در نوشابه باقی میماند و سبب اختلال در جذب كلسیم در بدن میشود. از سوی دیگر، به دلیل افزودن نوع قند رژیمی، ممكن است بر اثر مصرف زیاد سرطانزا باشد، بنابراین لازم است از زیادهروی در مصرف نوشابههای رژیمی خودداری شود.