• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن امور تربیتی > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
امور تربیتی (بازدید: 1117)
دوشنبه 1/7/1392 - 23:29 -0 تشکر 651395
چگونه كودكان منظمی تربیت كنیم

 

دیسیپلین و انضباط به معنای تنبیه نیست، منظور بیشتر مردم از كلمه دیسیپلین (discipline) تنبیه است در صورتی كه تنبیه بخش كوچكی از دیسیپلین و انضباط است نه همه آن. كلمه دیسیپلین از واژه دیسیپل(disciple) گرفته شده است كه به معنای تعلیم و تعلم است و منظور اصلی عبارت است از: آموزش قوانین و مقررات رفتاری به كودكان، یعنی آن چه جامعه و سایر مردم از آنان انتظار دارند و بر مبنای آن بزرگ می شوند تا افرادی سازنده در اجتماع شده و در زندگی شخصی نیز به وظایف خود عمل كنند. كودكان منضبط می توانند در این راه به تعادلی مطلوب و معتدل دست یابند. عامل اصلی نظم و انضباط خوب بزرگ شدن و پرورش كودك در خانواده ای مهربان و بامحبت است كه او را دوست بدارند و او هم متقابلاً آنان را دوست بدارد. در زمان های گذشته تصور می كردند كه كتك زدن برای ایجاد ادب و رفتار درست در كودكان لازم است و از این رو بیشتر كودكان كتك می خوردند ولی در قرن بیستم بنابر مطالعات و بررسی های والدین و متخصصان در كشورهای مختلف فهمیدند كه كودكان بدون تنبیه بدنی یا هر نوع تنبیهی می توانند خوش رفتار، مشاركت پذیر، مودب و با نزاكت باشند.

سه شنبه 2/7/1392 - 14:15 - 0 تشکر 651750

ثبات و پرهیز از تردید و دو دلی

وقتی برای فرزند خویش مقرراتی را لازم می‌دانیم، باید در اجرای آن استوار باشیم و از تردید و دو دلی بپرهیزیم، زیرا سستی و سهل انگاری موجب بی‌انضباطی می‌شود و ما را از هدف باز میدارد.

اگر فرزندانمان از تردید و دو دلی ما باخبر شوند، از رعایت مقررات سرباز می‌زند و به بحث و جدل می‌پردازد و هم‌چنین ممکن است دچار سردرگمی شود و نداند که آیا باید آن کار را انجام دهد یا نه، ناگفته نماند که ایجاد انضباط در کودکی و پافشاری برآن سبب می‌شود تا کودک در بزرگسالی فردی بردبار و منظم شود. در حدیثی از امام علی (ع) آمده است: « ارجمندی و بزرگی با دشواری‌ها به دست می آید»

سه شنبه 2/7/1392 - 14:15 - 0 تشکر 651751

رعایت اصل تدریج در اصلاح رفتار

از دیگر اصول ایجاد انضباط اصل تدریج در اصلاح رفتار است. کسب عادت‌های درست به وقت نیازمند است و یک باره امکان پذیر نیست. از این روی باید با مراقبت و استقامت شالوده‌ شخصیت کودک را بر پایه نظم و انضباط استوار ساخت. برای دست یابی به این هدف بلند باید او را به تدریج و گام به گام به سوی هدف رهنمون ساخت و در این راه ظرفیت و موقعیت جسمی و روحی او را در نظر گرفت.

پیامبران الهی که مربیان جامعه بشری‌اند، همه دستورات خود را یکباره به مردم ابلاغ نمی‌کردند، بلکه از شیوه گام به گام بهره می‌جستند. قرآن کریم نیز که نور و هدایت ناب است به تدریج در طول 23 سال نازل شد و مسلمانان را گام به گام با احکام و معارف نورانی خود آشنا ساخت.

سه شنبه 2/7/1392 - 14:15 - 0 تشکر 651752

تداوم در استوار ساختن نظم و انضباط

برای بیان این که انضباط ابتدا به صورت یک رفتار در روان فرزند شکل گیرد و سپس به عادت و آنگاه به ملکه‌ای در وی مبدل شود، باید در استوار ساختن آن مداومت کرد.

گرچه ممکن است کار در آغاز آسان باشد اما به سامان رساندن و به بار نشاندن آن به مراقبت نیاز دارد. برای این که بذر ارزشمند انضباط به برگ و بار بنشیند و آدمی در سایه سار آن به آرامش و سعادت برسد، مداومت و شکیبایی بسیار بایسته است. امام علی(ع) می‌فرمایند: «عمل، عمل، سپس توجه به پایان کار، پایان کار، آن گاه استقامت، استقامت سپس شکیبایی، شکیبایی» و در حدیثی دیگر می‌فرمایند:«کاری اندک که بر آن مداومت شود، برتر است از کاری بسیار که خستگی آورد»

سه شنبه 2/7/1392 - 14:15 - 0 تشکر 651753

استفاده از اصل تغافل

بنابر اصل تغافل، مربی در نخستین برخورد با خطای کودک آن را نادیده می‌گیرد و به گونه‌ای رفتار می‌کند که گویا از چیزی خبر ندارد. این عمل دو نتیجه دارد: اول این که، حرمت کودک، به ویژه اگر پنهانی مرتکب خطا شده باشد، محفوظ می‌ماند و فرصتی برای تجدید نظربه او داده می‌شود، و دوم، قدر و منزلت مربی نزد کودک محفوظ می‌ماند. امام صادق(ع) در این باره می‌فرماید: «قدر و منزلت خویش را با تغافل گرامی بدارید.»

امام علی(ع) تغافل را موجب ستایش کار مربی دانسته، می‌فرماید: « تغافل کن که این کار تو موجب ستایش قرار می‌گیرد.» خود حضرت نیز همین شیوه را در زندگی به کار می‌گرفتند. انجام این اصل در همه مراحل رشد به ویژه در مرحله اول کودکی پسندیده است، چرا که کودک آگاهی کمتری دارد و به همین دلیل خطاهای وی فراوان است. اگر مربی بخواهد در پی هر رفتار ناپسند، کودک را تنبیه کند باید همواره در حال تنبیه کودک باشد، که آسیب‌های فراوانی را به دنبال داشته باشد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.