• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن حوزه علميه > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
حوزه علميه (بازدید: 1139)
جمعه 12/7/1392 - 21:4 -0 تشکر 660314
شیخ کلینی که بود؟

جایگاه کلینی نزد دانشمندان بزرگ اسلام چنان والاست که حتی امروزه دانشمندان اهل سنت مثل آلوسی به روایتهای او اعتماد می کنند و بزرگانی مثل خطیب بغدادی، ابن عساکر، ابن حجر عسقلانی، و ابن اثیر او را ستوده و احیاگر اندیشۀ ناب شیعه و مکتب خاندان پیامبر اکرم «علیهم السلام» معرفی کرده اند.
کتاب مهم کلینی عبارت است از: الکافی که مهمترین کتاب حدیثی و اولین کتاب از کتب اربعه شیعه می باشد.
البته او کتابهای دیگری مثل رجال، رسائل الائمة، اشعار الائمة و الرد علی القرامطه نیز داشته است که از فتنه آتش سوزی دشمنان معارف اهل بیت «علیهم السلام» در امان نمانده اند.

منبع: ماهنامه پاسدار اسلام شماره 2 صفحه 54


http://www.ido.ir

http://www.hawzah.net

 

جمعه 12/7/1392 - 21:14 - 0 تشکر 660330

4- شاگردان او


این عده از فقها و محدثین بنام شیعه که مشاهیر علمای ما در نیمه اول و اواسط سده چهارم هجری در ایران و عراق بوده اند ، و استادان بسیاری از علمای نامی نیمه دوم سده چهارم میباشند ، نیز از جمله شاگردان کلینی ، مولف کافی به شمار می روند :


احمد بن ابراهیم معروف به ابن ابی رافع صمیری ، احمد بن احمد کاتب کوفی ، احمد بن علی بن سعید کوفی ، احمد بن محمد بن علی کوفی ، ابوغالب احمد بن محمد زراری ( 285 - 368 ) ، جعفر بن محمد بن قولویه قمی ( 368 ) ، عبدالکریم بن عبدالله بن نصر بزاز تنیسی ، علی بن احمد بن موسی دقاق ، محمد بن ابراهیم نعمانی معروف به ابن ابی زینب که از شاگردان مخصوص و نزدیکان او بود ، و کتاب کافی او را نسخه برداری کرده است ، محمد بن احمد صفوانی مقیم بغداد که او نیز از شاگردان مخصوص او بود و کتاب کافی را رونوشت کرده و از کلینی علم و ادب آموخته و به دریافت اجازه قرائت حدیث نائل آمده است ، محمد بن احمد سنانی زاهری مقیم ری ، ابوالمفضل محمد بن عبدالله بن مطلب شیبانی ، محمد بن علی ماجیلویه ، محمد بن محمد بن عصام کلینی ، هارون بن موسی تلعکبری شیبانی درگذشته سال ( 385 ) ، جمعا 15 نفر و افرادی دیگر از این قبیل بزرگان.

جمعه 12/7/1392 - 21:15 - 0 تشکر 660331

5- تالیفات وی


شیخ اجل طوسی ، و نجاشی دانشمند رجالی جمعا این کتابها را جزء تالیفات کلینی به شمار آورده اند :


1- کتاب رجال


2- کتاب رد بر قرامطه ( قرامطه ، فرقه ای بودند که عقیده داشتند اسماعیل پسر حضرت صادق (ع) امام غائب است و در حقیقت همان اسماعیلیه نخستین بودند. علت تسمیه آنها به قرامطه یا قرمطی این است که اولین بار شخصی به نام " قرمط " از مردم حومه کوفه چنین دعوی را کرد و پیروان او به نام وی خوانده شدند. قرامطه به مرور ایام سخت به انحراف در عقیده و اعمال کشیده شدند ، و بر ضد عموم مسلمین شورشها کردند.)


3-کتاب رسائل ائمه (ع)


4- کتاب تعبیر رویا


5- مجموعه شعر - مشتمل بر قصائدی که شعرا در مناقب و فضائل اهلبیت عصمت و طهارت گفته اند.


6- کتاب کافی 


 7- ...


جمعه 12/7/1392 - 21:17 - 0 تشکر 660334

محمد بن یعقوب كلینى، ملقب به ثقة الاسلام كلینى. ابن اثیر در جامع الاصول مى‏نویسد: از خواص شیعه این است كه در سر هر صد سال هجرى (یك قرن) مجددى براى مذهب ایشان است، و در راس قرن دوم امام رضا(ع) و اول قرن سوم محمد بن یعقوب كلینى و اول قرن چهارم سید مرتضى علم الهدى بوده است.


و چقدر جالب است كه در راس قرن پانزدهم هجرى - كه همین قرن معاصر است - نور رهبر عظیم الشان ما امام خمینى، عالم را فرا گرفته است و بدون شك او را مى‏توان بهترین و كاملترین مصداق تجدید كننده مذهب دانست.


شرح حال كلینى متاسفانه از اینكه دانشمندان بزرگوار و افتخار عالم تشیع مرحوم كلینى در قرن سوم هجرى مى‏زیسته اطلاع مختصرى از زندگى پرخیر و بركت وى در دست است و تاكنون نقاط مبهم و نامعلوم فراوانى در شرح حال زندگیش موجود است كه علیرغم تلاشها و تحقیقات زیادى كه امروزه بعمل آمده، بى‏نتیجه مانده و پرده از آن سالیان درازى كه این وارث انبیاء در خدمت‏به اسلام و مسلمین سپرى كرده همچنان برداشته نشده است.


آنچه از تاریخ مى‏توان استفاده كرد اینكه كلینى، نواب خاص امام زمان (ع) را درك كرده و بسیارى از احادیث و اخبار را از مصدر اصلى و دست اولش اخذ كرده است.

جمعه 12/7/1392 - 21:22 - 0 تشکر 660336

نجاشى مى‏گوید: او در زمان خود، شیخ و پیشواى شیعه بود در رى و حدیث را از همه بیشتر ضبط كرده و بیشتر از همه مورد اعتماد است.


ابن طاووس حلى مى‏گوید: توثیق و امانت كلینى مورد اتفاق همگان است.


ابن اثیر صاحب كتاب الكامل فى التاریخ مى‏گوید: او به فرقه امامیه در قرن سوم هجرى زندگى تازه‏اى بخشید و پیشوا و عالم بزرگ و فاضل و مشهور در آن مذهب است.


ابن حجر عسقلانى مى‏گوید: كلینى از رؤسا فضلاء شیعه است در ایام مقتدر عباسى.


ملا محمد تقى مجلسى مى‏گوید: حق این است كه در میان علماء شیعه مانند كلینى نیامده است، و هر كه در اخبار و ترتیب كتاب او دقت كند درمى‏یابد كه او از جانب خداوند تباك و تعالى مؤید بوده است.

جمعه 12/7/1392 - 21:22 - 0 تشکر 660337

محقق حلى در مقدمه معتبر مى‏گوید: نظر به اینكه فقهاء ما رضوان الله علیهم زیادند و تالیفات فراوان دارند و نقل اقوال همه آنها غیر مقدور است. من به سخن مشهورین به فضل و تحقیق و حسن انتخاب اكتفا كرده‏ام و از كتب این فضلاء به آنچه اجتهاد آنها هویدا است و مورد اعتماد خودشان بوده است اكتفا كرده‏ام از جمله كسانى كه نقل مى‏كنم از قدماى زمان ائمه، حسن بن محبوب احمد بن ابى نصر بزنطى، حسین بن سعید اهوازى، فضل بن شاذان نیشابورى و یونس بن عبدالرحمن. و از متاخرین محمد بن بابویه قمى (شیخ طوسى) و محمد بن یعقوب كلینى. (1) كتاب كافى آنچه كلینى را به ما و امت اسلام در طول قرون و اعصار معرفى كرده، كتاب كافى است. و اینك كه از شرح حال این بزرگ مرد تاریخ اطلاع زیادى در دست نیست، كتاب كافى، كافى است كه عظمت و بزرگوراى او را به ما بشناساند.


شیخ كلینى اولین كسى است كه اخبار را مبوب (تقسیم بندى) كرده و الكافى وى اولین كتاب از كتب اربعه شیعه است و این كتاب كه همچنان مؤلفش بسیار عظیم و افتخار آفرین است داراى 15176 حدیث مى‏باشد.

جمعه 12/7/1392 - 21:22 - 0 تشکر 660338

تالیف این كتاب 20 سال طول كشید و هنگامى كه كلینى در بغداد بوده است كتاب خاتمه یافته، ولى معلوم نیست‏شروع كتاب كى و در كجا بوده است.


شیخ مفید درباره كتاب كافى چنین مى‏گوید: كافى در ردیف جلیل‏ترین كتب شیعه و سودمندترین آنها است.


محمد بن مكى عاملى - شهید اول - مى‏گوید: كتاب كافى در علم حدیث است و شیعه مانندش را ننوشته است.


شیخ زین الدین - شهید ثانى - مى‏گوید: بجان خودم هیچ نویسنده‏اى مانند كافى را برشته تالیف در نیاورده است. و قدر و منزلت كلینى و جلالت او از این كتاب نمایان است.

جمعه 12/7/1392 - 21:23 - 0 تشکر 660340

محقق كركى مى‏گوید: این كتاب از احادیث‏شرعى و اسرار دینى مقدارى جمع‏آورى نموده كه در كتاب دیگرى یافت نمى‏شود.


ملا محسن فیض كاشانى مى‏گوید: كافى شریفترین و كاملترین و جامعترین كتاب است زیرا كه در میان آنها شامل اصول و خالى از عیب و فضول است.


مولى محمد امین استرآبادى در كتاب فوائد المدینه مى‏گوید: ما از اساتید و علماى خود شنیده‏ایم كه در اسلام كتابى تالیف نشده كه برابر یا نزدیك كتاب كافى است. (2) امتیازات كافى
1- از اینكه شیخ كلینى در زمان نواب اربعه یا نمایندگان و نائبان خاص امام زمان(ع) مى‏زیسته است. لذا قطعا از آنها استفاده شایانى در مورد احادیث كرده است. و از اینرو بیشتر مى‏توان به كتاب وى اعتماد كرد. و البته این بدان معنى نیست كه تمام احادیث را بدون تحقیق بپذیریم. بلكه باید اهل فن آنها را مورد بررسى قرار دهند و اسناد و رواة حدیث را با دقت مطالعه كرده صحیح را از ضعیف تشخیص داده سپس در دسترس عموم قرار دهند و این تحقیق مى‏بایست در مورد تمام كتب و مراجع حدیث انجام پذیرد و البته قبل از همه آنها كتب اربعه شیعه كه مآخذ و منابع اصلى حدیث‏بشمار مى‏روند. باید زیر نظر متخصصین و دانشمندانى كه در علم حدیث و رجال تخصص وافر دارند، مراجعه و تنقیح شوند.

جمعه 12/7/1392 - 21:23 - 0 تشکر 660341

2- یكى از بزرگان محققین گفته است: روش كلینى در ترتیب احادیث هر باب این است كه حدیث درست‏تر و صحیح‏تر را در اول باب قرار داده و سپس به احادیث مجمل و مبهم مى‏پردازد از این جهت احادیث آخر هر باب غالبا خالى از ابهام نیست.

جمعه 12/7/1392 - 21:23 - 0 تشکر 660342

3- یكى از امتیازات كافى این است كه كلینى سلسله سند را تا به امام، در هر حدیث نقل مى‏كند، و آنجا كه صدر سند را حذف كرده است، جایى است كه از كتاب دیگر نقل كرده و سلسله سند را به آن كتاب حواله مى‏دهد.

جمعه 12/7/1392 - 21:24 - 0 تشکر 660344

علامه مجلسى مى‏گوید: مقبره كلینى در مولوى خانه بغداد است‏به شیخ المشایخ معروف است و عامه و خاصه آنرا زیارت مى‏كنند. من از جماعتى از شیعیان شنیدم كه آن مقبره محمد بن یعقوب كلینى است و خودم او را در همانجا زیارت كردم.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.