تبیان، دستیار زندگی
پژوهشگران جوان دبیرستان شاهد معلم به مدیریت سرکار مژگان عسلی در سه بخش غرفه، سمینارهای علمی و مسابقات هفتمین دوره جشنواره پروژه‌های دانش آموزی تبیان حضور داشتند. که در زیر شرح فعالیت‌های صورت گرفته را مشاهده می‌نمایید....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم

در هفتمین جشنواره پروژه‌های دانش آموزی

(غرفه‌های دانش آموزی)

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم، غرفه

پژوهشگران جوان دبیرستان شاهد معلم به مدیریت سرکار مژگان عسلی در سه بخش غرفه، سمینارهای علمی و مسابقات هفتمین دوره جشنواره پروژه‌های دانش آموزی تبیان حضور داشتند. که در زیر شرح فعالیت‌های صورت گرفته را مشاهده می‌نمایید.

غرفه

عنوان پژوهش خانم‌ها زهرا عنصری، فاطمه اكرمی فرد، زهرا كلانتری و نفیسه عظیمی به راهنمایی سرکار خانم منیر امینی‌نژاد «رویای کودکانه، بادبادک» است.

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم، غرفه

    به گفته این پژوهشگران : «هدف تحقیق ما فهمیدن تاثیر جنس طرح و نوع و دنباله در بادبادک بود. فرضیه ما این بود که کاغذ الگو زمان بیش تری در آسمان ماندگاری دارد و دنباله حلقه‌ای تاثیر بهتری در ماندگاری دارد.

روش کار نیز بدین صورت بود که بادبادک‌هایی با طرح یکسان، ولی جنس‌های مختلف (مقوا، کاغذ رنگی، کاغذ الگو، فوم، کیسه زباله، روزنامه) ساختیم. پس از فهمیدن تاثیر جنس به دنبال نوع دنباله‌ها رفتیم. متغییرهای تغیرکننده (مستقل) عبارت بودند از : جنس بادبادک، نوع دنباله‌ها.

یافته‌های پژوهش ما این بود که جنس کاغذ الگو ماندگاری بیشتری در هوا دارد و دنباله‌های ریش ریش نسبت به حلقه‌ای اثر بهتری دارد و فرضیه‌های ما در مورد جنس کاغذ مورد تائید قرار گرفت ولی در مورد نوع دنباله رد شد.»

«ساخت صندلی‌هایی از جنس روزنامه و کارتن» عنوان پژوهش خانم‌ها فائزه طالبی، حدیثه صالحی، الناز درویشی و حدیث رستمی به راهنمایی سرکار خانم معصومه جام نام می‌باشد.

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم، غرفه

در خلاصه این پژوهش آمده است که :

«ما به وسیله روزنامه و کارتن توانستیم صندلی‌هایی درست کنیم که حداقل وزن 55 کیلوگرم را تحمل می‌کند. ما برای ساخت صندلی روزنامه‌ای از روزنامه‌هایی استفاده کردیم و آن ها را به صورت لوله در آوردیم و با استفاده از آن ها صندلی ساختیم. برای ساخت صندلی‌هایی که از جنس کارتن بودند با استفاده از الگویی که داشتیم توانستیم یک صندلی از جنس کارتن که وزنی حدود 55 کیلوگرم را تحمیل کند، بسازیم.»

«اوریگامی»  از دیگر پژوهش‌های ارائه شده در این غرفه بود، که دو گروه در این زمینه نتایج تحقیقات خود را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار داده‌اند. گروه اول متشکل از خانم‌ها عاطفه حسنی، الهه عباسی، آیدا نصیری و زینب محمدی و اعضای گروه دوم خانم‌ها فاطمه توانایی، اسما حسینی، فائزه محمدزاده و منصوره باقری می‌باشند که این پژوهش را به راهنمایی سرکار خانم منیر امینی نژاد به انجام رسانده‌‌اند.

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم، غرفه

گروه اول در توضیح فعالیت خود اینگونه بیان کردند که :

«در ابتدای انجام کار ما برای ساختن شکل‌های اوریگامی از کاغذ و مقوا استفاد کردیم و کار ما با درست کردن اشکال ساده آغاز شد. بعد از گذشت چند ماه با توجه به شناختی که از اوریگامی داشتیم (شکل دادن به کاغذ بدون استفاده از چسب یا قیچی) شروع به ساخت اشکال با کاغذهای دیگر کردیم، زیرا در تعریف اوریگامی هیچ کلمه‌ای در رابطه با جنس کاغذ ذکر نشده است. در انجام این پژوهش از کاغذ آلومینیومی برای ساختن حجم استفاده کردیم که بسیار آسان‌تر و زیباتر بود و باعث افزایش سرعت عمل می‌شود و اشکال جلوه زیباتری پیدا می‌کنند.»

هم چنین گروه دوم در تشریح فعالیت خود گفتند که :

«هدف ما از این پروژه ساخت طرح‌های جالب از کاغذ با کمک تاهای هندسی بود. معنای لغوی اوریگامی تا کردن کاغذ است و تمام مدل‌های کاغذ و تا را در بر دارد. ما این طرح‌ها را با یک برگ کاغذ مربع شکل آغاز کردیم و بدون بریدن کاغذ ادامه دادیم. البته بر خلاف باور عمومی اوریگامی‌های باستانی ژاپن، گاهی از بریدن کاغذ در هنگام آغاز طرح استفاده می‌شود و یا ممکن است آغاز طرح را با کاغذهای مستطیل شکل، دایره و غیرمربع شروع شود.

از نتایج به دست آمده درباره این پژوهش می‌توان به فواید اوریگامی اشاره کرد. وقتی مشغول ساخت مدل‌های اوریگامی هستید، چون با هر دو دست کار می‌کنید تمام مغز شما در حال فعالیت است. زیرا هنگامی که دو دست شما در حال فعالیت است، مغز بیش تر تحریک شده و خلاقیت را افزایش می‌دهد.

علاوه بر این درباره کاربردهای اوریگامی می‌توان به سایه‌بان‌های جابه‌جا شونده ورزشگاه‌های بزرگ، تا سطوح جمع و بازشونده صفحه‌های خورشیدی که در ماهواره‌ها و ایستگاه‌های فضایی برای جمع آوری انرژی خورشید به کار می‌روند اشاره کرد.»

  «میوه خشک کن خورشیدی» عنوان پژوهش خانم‌ها مونا تقی‌زاده، سارا سهبدوش، مریم صفایی و فاطمه دریاباری به راهنمایی سرکار خانم زهرا جوادی است.

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم، غرفه

به گفته ایشان :

«ما در این روش با توجه به توضیحات مربوط به پدیده گلخانه‌ای و تبخیر سطحی سعی کردیم از انرژی خورشید استفاده کنیم تا به جای استفاده از انرژی الکتریکی از انرژی طبیعی خورشید برای خشک کردن میوه‌ها استفاده کنیم. و برای بازده بیشتر کارمان از کوره خورشیدی استفاده کردیم تا بتوانیم میوه‌ها را در مدت کمتری خشک نمائیم و با استفاده از این روش توانستیم در مدت یکساعت و نیم میوه‌ها را خشک کنیم. البته با توجه به این که اگر همه بازتاب‌ها را می‌تاباندیم باعث سوختن میوه‌ها می‌شد به همین دلیل مقداری از بازتاب‌ها را روی میوه‌ها تاباندیم تا در مدت کمتری میوه‌ها خشک شوند.

اگر بدون استفاده از کوره خورشیدی میوه خشک کن را به کار می‌انداختیم در عرض یک شبانه روز میوه‌ها را خشک می‌کردیم ولی با استفاده از کوره خورشیدی میوه‌ها در عرض یک ساعت و نیم خشک شدند.»

هم چنین خانم‌ها فاطمه افشاری، طاهره غیاثی، فائزه حکمت پیکر، حمیده قیصری و مهسا جعفرزاده به راهنمایی سرکار خانم زهرا جوادی به ارائه آزمایش‌های فیزیکی در این غرفه پرداختند.

برای مشاهده عکس‌های بیشتر از این پژوهشگران می‌توانید به اینجا مراجعه کنید.

مطالب مرتبط

دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم (بخش سمینارها و مسابقات)

گالری عکس دستاوردهای پژوهشی دبیرستان شاهد معلم

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه : علیرضا سرمدی

تنظیم: نسرین صادقی