• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 1418)
پنج شنبه 11/7/1392 - 6:23 -0 تشکر 658868
تربیت فرزند خوب یا بد، چه آثاری دارد؟

مسائل مربوط به تعلیم و تربیت كودك، یكی از امور مهم اجتماع كنونی بشر است كه فكر دانشمندان را به خود متوجه ساخته، و از این راه فصل تازه ای در علوم تربیتی و پرورشی، باز گشوده و افكار تازه و سودمندی در این باره به مراكز و محافل تربیتی عرضه شده است و سازمانهائی برای رفع نیازمندیهای علمی و تربیتی كودك بوجود آورده و این قسمت به صورت رشته تخصصی در آمده است.
دانشمندان به خوبی در یافته‏اند كه زیربنای زندگی در دوران كودكی پی ریزی می‏شود، و بخشی از سعادت و شقاوت ادوار مختلف زندگی یعنی دورانهای جوانی و پیری، در گرو طرز تربیت دوران كودكی است. با این كه شخصیت انسان به عوامل گوناگون بستگی دارد كه هر كدام از آنها در سرنوشت انسان تأثیر بسزائی داشته و كاملا موثر می‏باشد ـ مع الوصف ـ تربیت های دوران كودكی در نظر دانشمندان، حائز اهمیت خاصی است وآن را «زیربنای زندگی» می‏نامند. قلب و روان كودك بسان صفحه كاغذ سفیدی است كه در دست نقاش چیره دست قرار گیرد، هر نقشی كه روی آن ترسیم شود، تا آخر عمر صفحه، باقی می‏ماند.
 
فرض كنید قطعه سنگ مرمری در دست استادكار، هنرمندی قرار گیرد، از آنجا كه او یك سنگتراش توانا، یك صنعتگر ماهر، یا یك مجسمه ساز قوی پنجه است، دهها فكر و خیال درباره آن كرده و نقشه‏هائی می‏ریزد، ولی اگر دست به پیكر آن «مرمر» زد و آن را به صورت مجسمه یكی از نوابغ جهان یا یكی از اشیاء ظریفه در آورد، همه گونه امكانات و استعدادهائی كه قبلا در این قطعه مرمر وجود داشت، از میان می‏رود و تا سنگ باقی است صورت نابغه نیز همراه آن باقی خواهد بود.
 
روح و روان حساس كودك در آغاز زندگی، از جهات بسیاری مانند همین ماده خامی‏است كه برای همه گونه فعالیتها و صورتها، برای همه رقم تربیتها و پرورش ها، آمادگی دارد. و اگر اولیاء كودك حسن ابتكار به خرج دهند و فطرت پاك و احساسات ارزنده او را، با شیوه‏های پسندیده رهبری نمایند، سرنوشت او را از این طریق روشن می‏كند و اگر در این راه سهل انگاری نمایند و با روشهای غلط و پرورش غلط و پرورشهای ناستوده فطرت او را آلوده سازند، حتماً مقدمات بدبختی كودك را فراهم ساخته‏اند به طوری كه اگر دیگر عوامل شخصیت ساز، از قبیل محیط زندگی، و یا فرهنگ به داد او نرسد، آثار این گونه تربیت های غلط زود یا دیر در زندگی او نمایان خواهد شد.
 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:23 - 0 تشکر 658869


امام علی (ع) می‏فرماید: «اِنَّما قَلْبُ الْحَدَثِ كَالْاَرضِ الْخالِیَة ما اُلقِیَ فیها مِنْ شَیْئٍ قَبِلَتْهُ (نهج البلاغه/ نامه ۳۱/۴۶ /ط عبده) ؛ دل جوان نورس همچون زمین كشت نشده و بكر است، هر بذری در آن بپاشند می‏پذیرد».


بنابراین جا دارد بگوییم كه مغز كودك مانند فیلم عكاسی است از آنچه می‏بیند و مشاهده می‏كند عكس بر می‏دارد. برخی از پدران تصور می‏كنند كه مسئولیت آنان فقط منحصر به تأمین نیازمندیهای جسمانی كودك است و دیگر وظیفه‎ای ندارند در صورتی كه پرورشهای اخلاقی و ایمانی بزرگترین مسئولیتی است كه بر دوش آنها گذارده شده است و انجام این مسئولیت ارزنده تر از تأمین حوائج مادی آنها است. دومین شخصیت جهان اسلام ، امیرالمؤمنین (ع) می‏فرماید: «ما نَحَلَ والِدٌ نَحَلاً اَفْضَلَ مِنْ اَدَبٍ حَسَنٍ (مستدرك الوسائل ۲/۶۲۵) ؛ بهترین هدیه ای كه پدر می‏تواند به فرزند خود بدهد همان تربیت پسندیده است».

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:24 - 0 تشکر 658870

مسئولیت پدران در این باره به قدری سنگین و قابل توجه است كه امام سجاد (ع) در انجام وظیفه خطیر خود از خداوند استمداد می‏كند. و در ضمن راز و نیاز خود چنین عرض می‏كند: «وَاَعِنّی عَلَی تَرْبِیَتِهِمْ وَتَاْ دیبِهِمْ وَ برِّهِمْ (صحیفه سجادیه دعای بیست و هفتم) ؛ بارالها مرا در تربیت و تادیب فرزندان و نیكی به آنها یاری بفرما». اگر پدران حق اطاعت در گردن فرزندان دارند، فرزندان نیز حق بزرگتری در عهده پدران دارند و آن حق تربیت است یعنی آموختن راه و رسم زندگی از طریق صحیح و پرورش دادن سجایای انسانی است كه در فطرت او تعبیه شده است.
اگر دانشمندان امروز به اهمیت تربیت كودكان و راهنمایی رجال آینده كشور پی برده‏اند و با تشكیل جلسات و نوشتن كتابها و جزوه‏ها و نشان دادن فیلمهای اخلاقی و علمی، گامهای بلندی در این راه برداشته‏اند رهبران عالیقدر اسلام و پیشوایان مذهبی ما از ۱۴ قرن بیش با دادن دستورات لازم و ارشاد و راهنمائیهای سودمند، و با پرورش كودكان و فرزندان نمونه، قدم موثری در این راه برداشته ‏اند.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:24 - 0 تشکر 658871


اگر دانشمندان و روانشناسان، استادان آموزش و پرورش، برنامه‏های تربیتی خود را از دورانی شروع می‏كنند كه كودك چشم و گوش خود را باز كرده و در آستانه چیز فهمی‏قرار می‏گیرد، ولی اسلام برنامه تربیتی وسیع خود را برای تحقق یافتن سعادت كودك، پیش از انعقاد نطفه او آغاز می‏نماید. اسلام درباره پیوند زناشوئی دستورات لازم و كافی دارد و در این باره به تمام جوانب توجه نموده و در انتخاب همسر به ریشه خانوادگی و شرافت موروثی اهمیت فوق العاده ای داده است.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:24 - 0 تشکر 658872


رسول اكرم(ص) فرمود: از«خَضْراءُ الدَمِن» (گیاهانی كه در نقاط آلوده میرویند) بپرهیزید.عرض كردند : منظور چیست؟ فرمود: زن زیبایی كه در خاندان بد و پلید بوجود آمده باشد : (المراة الحسناء فی منبت سوء) . اسلام برای حالت آمیزش، آداب و وظایفی معین فرموده كه مراقبت هركدام در سعادت و خوشبختی كودك تأثیر بسزائی دارد و بالاخص از آمیزش در حالت مستی به شدت جلوگیری كرده است زیرا كودكانی كه در این حال، نطفه آنها بسته می‏شود از عوارض عصبی درمان ناپذیر بی نصیب نیستند. اسلام تنها به این قسمت اكتفا نكرده در ایام بارداری و پس از وضع حمل با موشكافی شگفت آوری، تمام شئون پرورش كودك را مد نظر قرار داده است تا آنجا كه به پدران دستور داده است كه برای فرزندان نام نیكی انتخاب نمایند، زیرا نام، خصوصاً نامی‏كه حاكی از بندگی كودك نسبت به خدای یكتا باشد نشانه شخصیت و از نظر روانی اثر نیكی در روح كودك دارد.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:25 - 0 تشکر 658873


اسلام دستور می‏دهد كه كودك را پس از تولد با آب پاك و تمیزی شستشو دهند، و در گوشهای او اذان و اقامه بگویند تا گوش های او از روز نخستین با جمله‏هائی كه حاكی از یگانگی خدا و رسالت رسول و نبی اكرم و دعوت به كارهای نیك است آشنا گردد. اگر مردم آن روز، اسرار این تعالیم عالی را در نمی‏یافتند امروز پیشرفت دانش، پرده از روی این مطلب برداشته است. دستورات اسلام درباره تربیت كودك بقدری زیاد است كه نقل یك صدم آنها برای ما مقدور نیست ولی خوشبختانه امروز این مسئله زنده و ارزنده مورد توجه دانشمندان است و نویسندگان و گویندگان ما با طرز جالبی نظر اسلام را درباره نحوه تربیت كودك بیان می كنند.


ا- آیة الله جعفر سبحانی،مربی نمونه 

۲- تربیت کودک ، دکتر علی قائمی

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:26 - 0 تشکر 658874

امام علی و تربیت فرزند 

مقوله تربیت از ابتدایی‏ ترین و اساسی‏ ترین نیازهای زندگی بشری است و نه تنها تربیت لازمه جدایی ناپذیر زندگی كه متن آن بوده و بلكه زندگی، از گهواره تا گورش جلوه‏ای از آن است. انسان تنها در پرتو تربیت صحیح است كه به‏عنوان موجودی هدفمند و اندیشه ورز به اهداف وآرمانهای خود دست یازیده و قلّه رفیع سعادتِ مطلوب خویش را فتح می‏نماید؛ از این رهگذر برای انسان مسلمان تربیت اسلامی ضرورتی مضاعف دارد زیرا انسانی كه گردنبند مروارید دانه دین و بندگی خالق متعال رابر گردن آویخته جز در پرتو تربیت صحیح اسلامی به مدال افتخار عبودیت و تسلیم نائل نمی آید، از سویی دیگر چنین انسان مسلمانی برای پیمودن راه سعادت و بندگی احتیاج به الگوهای مطمئن عملی دارد تا با نصب‏العین قراردادن دیدگاههاو سیره عملی آنان ، هم راه صحیح بندگی و سعادت را بپیماید و هم در این وادی سریعتر گام نهد و سریعتر به مقصد نایل آید، از این رو معصومین علیهم‏السلام ـ كه از گوهر عصمت و مصونیت از خطا و اشتباه برخوردارند.ـ


بهترین و مطمئن‏ترین الگوهای تربیتی بوده و ارائه دیدگاههاو كشف و عرضه سیره تربیتی آنان یك ضرورت انكارناپذیر برای پویندگان عرصه تعلیم و تربیت اسلامی است و در این میان، ارائه دیدگاه ها و سیره تربیتی امام علی علیه‏السلام ـ كه خود اَب الائمه و سرسلسله جانشینان به‏حق نبوی و سرآغاز تجلیگاه امامت معصومین علیهم‏السلام و نخستین تشكیل دهنده حكومت اسلامی علوی است. ـ بر ضرورت این كار می‏افزاید.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:27 - 0 تشکر 658875

مبحث ‏اول: اهمیت تربیت فرزندان و ضرورت تسریع در آن و هدف نهایی از آن: 

الف) اهمیت تربیت فرزندان: 

تربیت از حیاتی ترین ابعاد زندگی انسان است و در پرتو آن ، انسان به سعادت مطلوب نائل می‏آید . بزرگ مربی اسلام، علی علیه‏السلام در سخنان دربار خود بارهاوبارها از این امر مهمّ پرده برداشته و آثار و نتائج مثبت تربیت فرزند و پیامدهای منفی بی‏توجهی به آن را بیان داشته‏اند. امّا پیش از بیان دیدگاههای حضرت در این زمینه، مناسب است نوع نگرش و برداشت آن حضرت را از فرزند ارائه نمائیم. بر خلاف برداشت و نگرش برخی افراد كه از فرزند بیشتر به عنوان ابزاری برای پاسخگویی به نیاز عاطفی والدین و نیز عضوی برای تأمین و خدمت به خانواده و مایه فخر و مباهات والدین نگریسته می‏شود، امام علی علیه‏السلام به فرزند بسی فراتر از این نگریسته و آن را عطیه‏ای الهی بر شمرده‏اند كه در پرتو توجه و تربیت والدین به رشد كافی رسیده و در پی نیكوكاری و احسان به والدین بر می‏آید.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:27 - 0 تشکر 658876

در نهج‏ البلاغه آمده است كه: در حضور امام علی علیه ‏السلام مردی به دیگری تولد پسرش را این چنین تبریك گفت:گوارایت باد رزمجویی سواركار! آن حضرت از نوع تبریك گفتن او نهی نمود و تبریك گفتنی این چنین رابه او توصیه نمود: امید كه بخشنده‏اش را سپاسگزار باشی و این عطیه الهی مباركت باد، او به رشد دلپذیر برسد و تونیز ازنیكی و خیرش بهره‏مند شوی.(۱) پس از آن كه از نگرش علی علیه‏ السلام نسبت به فرزند آگاه شدیم، اینك به آثار و نتایج تربیت فرزند از دیدگاه آن حضرت اشاره می‏كنیم؛ آن حضرت درسخنی كوتاه و در عین حال عمیق و ظریف، تربیت و ادب‏آموزی را میراثی بی مانند تلقی نموده‏ اند.

معمولاً با در گذشت انسان، نگهبان میزان و مقدار میراث به ارث گذاشته او معطوف است و چنانچه فردی متمّول و ثروتمند باشد، اقلامی از میراث همانند زمین ، خانه و ماشین در نظر كوته نظران، بزرگ و مهم جلوه می‏نماید امّا از دیدگاه امام مربیان، علی علیه‏السلام ، میراثی به مانند ادب و تربیت وجود نداردلامیراث كالادب(۲) و هرگز املاك و دارایی‏های باقیمانده مادّی، قابل مقایسه با میراث گرانبهای ادب و تربیت صحیح برای فرزندان نیست. واز این روست كه در سخنی دیگر، آنحضرت فرمود:گرانبهاترین چیزی كه پدران برای فرزندانشان به ارث می‏گذارند، ادب است.(۳)

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:27 - 0 تشکر 658877

علی علیه‏السلام ثمره و محصول تربیت صحیح را پرورش فرزند صالح و پیامد بی‏توجهی به امر خطیر تربیت را رشد یافتن فرزند ناصالح برشمرده و برای هریك از این دو، آثار و نتائج مثبت و منفی بیان نموده‏اند. از دیدگاه آن حضرت فرزند صالح مایه انس و آرامش والدین است لذا می‏فرماید: انس و آرامش در سه چیز است: همسری كه با شوهرش توافق داشته باشد، فرزندی كه صالح باشد و برادری كه موافق و هم رأی انسان باشد.(۴) همچنین در سخن دیگری فرزند صالح را نیكوترین یادگار و بلكه مساوی با همه یادگارهای باقیمانده از والدین، معرفی می‏نماید: الولد الصالح احد الذِكرین مرحوم خوانساری در ترجمه و شرح خود بر غررالحكم و دررالكلم ذیل این حدیث می‏گوید: فرزند صالح نیكوتر دو یاد است؛ یعنی اسباب یاد كسی به نیكویی دوتاست: یكی فرزند صالح كه از او بماند و دیگری سایر اسباب او. فرزند صالح نیكوتر از همه آنهاست یا اینكه فرزند صالح را با هر سببی بسنجند، از آن سبب نیكوتر است(۵)

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:28 - 0 تشکر 658878

از سویی دیگر آن حضرت آثار سوء و پیامدهای منفی پرورش فرزند ناصالح را مـورد توجه قـرار داده و همـه رهـروان  صدیق خود را از بی‏توجهی به تربیت صحیح فرزندان برحذر داشته است. ایشان در سخنی فرزند ناصالح را مایه نابودی شرف و بلندی مرتبه پدران خود و عیبناك كننده پیشینیان خود معرفی می‏نماید.(۶) و در كلامی دیگر از فرزند ناصالح به آلوده كننده ‏پیشینیان خود و فاسد كننده اولاد و بازماندگان یاد  می‏كنند.(۷) همچنین در سخنی دیگر او را مایه محنت و شومی دانسته(۸) و در بیانی بلیغ، فرزند ناخلف را شدیدترین مصیبتها معرفی نموده‏اند(۹). فرزند ناصالح نه تنها خویشتن خود را گم نموده و گوهر بندگی و انسانیت خویش را از دست می‏دهد، كه گاهی ممكن است پدر صالح و شایسته را به انسانی ناصالح مبدل گرداند؛ علی علیه‏السلام درباره زبیر فرمود: پیوسته زبیر مردی از ما اهلبیت علیهم‏السلام بود تا اینكه فرزند شوم و ناخلف او عبدالله بزرگ شد ( و او را از ما جدا كرد.(۱۰)

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.