• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 17812)
يکشنبه 21/7/1387 - 9:51 -0 تشکر 64716
كتابخانه مركزی آستان قدس رضوی

به نام خدا

ســلام

 

همونطور كه همه می دونید كتابخانه مركزی آستان قدس رضوی یكی از منابع بزرگ كتابهای خطی و چاپی و نسخ دیگر می باشد كه از دیر ایام نام و آوازه ای در منطقه و جهان اسلام دارد.

 

با اجازه دوستان میخوام نگاهی اجمالی و در حقیقت به معرفی این كتابخانه بپردازم.

 

مطالبی كه قراره در این تایپیك گذاشته بشه شامل معرفی كلی و تاریخچه، بخشهای مختلف كتابخانه، نگاهی به كتابهای ارزشمند خطی و چاپی، فعالیتهای مركز و ... می باشد. از دوستان و علاقه مندان با هماهنگی دعوت به همكاری می كنم.

 

منابع:

آستان قدس رضوی

كتابخانه مركزی آستان قدس

دایره المعارف كتابداری

بروشورهاو آمار و ارقام موجود در كتابخانه های وابسته آستان قدس بصورت دیداری

 

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
يکشنبه 28/7/1387 - 18:2 - 0 تشکر 66184

به نام خدا

ســلام

با تشكر از اظهار لطف دوستان گرامی و مدیر محترم انجمن.

ادامه مطالب...

"خدمات كتابخانه"

این كتابخانه عهده‌دار ارائه خدمات به مراجعان از طریق تالارهای قفسه بسته برای آقایان و بانوان، تالارهای سمعی و بصری و اطلاع‌رسانی، تالارهای نوجوانان و جوانان، و تالارهای محققان و مرجع است. آرشیو مطبوعات و تالارهای مطالعه نشریات روز به سیستم الكترونیكی انتقال كتاب و ایستگاه‌های رایانه مجهز است.

1. خدمات امانت و مرجع. در تالارهای مطالعه، جست‌وجوی منابع به‌صورت رایانه‌ای است و جهت دریافت منابع از مخازن و از سیستم كتاب‌رسانی تله‌لیفت و بالابر استفاده می‌شود. حداكثر كتاب درخواستی 3 عنوان در هر نوبت كاری است. امانت كتاب به اعضای كتابخانه امكان‌پذیر است، اما استفاده از منابع دیداری ـ شنیداری، مرجع، و نسخه‌های خطی فقط در محل كتابخانه امكان‌پذیر است. منابع مرجع كتابخانه بر اساس رده‌بندی دیویی به‌طور جداگانه در تالار مرجع نگهداری می‌شوند و استفاده از آن برای محققان و اعضای كتابخانه به‌صورت سیستم قفسه بسته و باز امكان‌پذیر است. منابع مرجع مانند سایر كتابخانه‌ها امانت داده نمی‌شود و باید تا پایان وقت اداری عودت داده شوند.

2. خدمات كتاب‌رسانی. كتابخانه آستان قدس از 1377 واحد كتابخانه سیار و "كتابخانه تلفنی" را راه‌اندازی كرده است. این واحد، به افرادی كه به‌علت كهولت سن و مشكلات جسمانی قادر به مراجعه به كتابخانه نیستند و نیز به استادان حوزه و دانشگاه و مدیران ارشد سازمان‌ها و ادارات كه فرصت مراجعه به كتابخانه‌ها را ندارند، خدمات ویژه‌ای ارائه می‌دهد. اینان منابع موردنیاز را از طریق تماس تلفنی طلب می‌كنند و پرسنل واحد موظف هستند منابع درخواستی را ظرف 24 ساعت به ایشان تحویل دهند. ارائه خدمات كتاب‌رسانی به روستاهای اطراف مشهد نیز در زمره فعالیت‌های این واحد محسوب می‌شود. تمامی این خدمات به‌صورت رایگان انجام می‌پذیرد.

سایت اینترنتی كتابخانه آستان قدس رضوی در 1379 ایجاد شده است. این سایت با نشانی    www.aqlibrary.org قابل دسترسی است. در این سایت خدمات و بخش‌های مختلف سازمان معرفی شده است و دسترسی به اطلاعات كتابشناختی منابع موجود در كتابخانه و موزه را ممكن می‌سازد؛ همچنین دارای یك دروازه اطلاعاتی است كه راهنمای موضوعی سایت‌های معتبر بر روی اینترنت است.

3. آموزش استفاده‌كننده. یكی از خدمات كتابخانه آستان قدس رضوی آموزش مراجعه‌كنندگان است. این كتابخانه از 1380 به آموزش مستقیم و غیرمستقیم كاركنان و استفاده‌كنندگان كتابخانه توجه كرده است. برگزاری كلاس‌های آموزشی مختلف؛ تهیه و انتشار بروشورها و جزوه‌های متنوع برای آشنا ساختن مردم با خدمات كتابخانه، اینترنت، و پایگاه‌های اطلاعاتی؛ و دعوت از صاحب‌نظران و استادان اطلاع‌رسانی برای سخنرانی و اداره كارگاه‌های آموزشی به‌شدت دنبال شده است. شركت عموم در این برنامه‌ها آزاد و رایگان است.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
پنج شنبه 2/8/1387 - 11:8 - 0 تشکر 66929

به نام خدا

ســلام

سازماندهی منابع. این بخش با بهره‌گیری از فهرستنویسان متخصص با گرایش‌های زبان فارسی، عربی، و انگلیسی مسئولیت سازماندهی مواد را طبق نظام رده‌بندی دهدهی دیویی برعهده دارد. كتاب‌های رده‌بندی شده در تالارهای مطالعه و كتابخانه‌های وابسته مورد استفاده قرار گرفته و یا امانت داده می‌شوند.

كتابخانه آستان قدس از پیشگامان فهرستنگاری نسخه‌های خطی در ایران است. صورت مشخصات نسخه‌های خطی بازمانده از سال‌های 1009 و 1010 ق. موجود در آرشیو كتابخانه رضوی، فهرست‌های موضوعی 1282ق.، و فهرست كتابخانه آستان قدس (1296ق.) دلیل این مدعاست. انتشار فهرست نسخه‌های خطی به شیوه جدید از 1305 ش. آغاز و تاكنون 23 جلد آن منتشر شده است .

حفاظت و نگهداری. آسیب‌شناسی و آفت‌زدایی، مرمت، و هر نوع صحافی و جلدسازی نسخه‌های خطی با استفاده از فناوری جدید و اصول علمی در كنار شیوه‌های سنتی از جمله فعالیت‌های ممتاز كتابخانه در جهت حفظ میراث مكتوب است.

پژوهش. شورای پژوهشی كتابخانه در سال 1378 تشكیل شد. این شورا ضمن تبیین اولویت‌های پژوهشی سازمان (شامل كتابخانه، موزه، و مركز اسناد)، مسئولیت تدوین اولویت‌های پژوهشی، بررسی طرح‌های پیشنهادی، و گزارش طرح‌های پژوهشی را برعهده دارد. مجریان طرح‌های پژوهشی افرادی از درون و بیرون سازمان هستند.

انتشارات. كتابخانه آستان قدس رضوی از 1376 مجله تخصصی مهمی به‌نام فصلنامه كتابداری و اطلاع‌رسانی، و خبرنامه داخلی را منتشر می‌كند. كتابخانه همچنین حدود 40 عنوان كتاب، اغلب در حوزه مباحث كتابداری، اسناد، و معرفی نسخه‌های خطی، منتشر كرده است.

كتابخانه تخصصی جغرافیا. این كتابخانه زیرمجموعه بخش مخزن چاپی است كه در بهمن 1381 در زیرزمین ساختمان جدید بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در ضلع شرقی بست طبرسی افتتاح شد. منابع آن شامل كتاب‌ها، مجله‌ها، نقشه‌ها، اطلس‌ها، كره‌های جغرافیایی، فرهنگ‌ها، و آمارنامه‌هاست. این مجموعه دارای 1500 نقشه جغرافیایی در مقیاس‌ها و موضوعات متنوع است. این كتابخانه خدمات تهیه كپی و تكثیر منابع، دسترسی به اینترنت و سایت‌های جغرافیایی، و استفاده از میزهای مخصوص نقشه‌كشی و نقشه‌خوانی را به پژوهشگران و دانشجویان ارائه می‌كند.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 7/8/1387 - 11:36 - 0 تشکر 67866

به نام خدا

ســلام

كتابخانه‌های وابسته

شبكه كشوری كتابخانه‌های وابسته به آستان قدس رضوی دارای 37 كتابخانه وابسته در سطح كشور و یك كتابخانه در شهر محمودآباد هند است. از این میان، 28 كتابخانه نسبتآ جدید و كوچك هستند و بین سال‌های 1361 و 1380 در شهرهای ایران تأسیس شده‌اند كه 19 باب از این شمار در استان خراسان قرار دارند. 4 كتابخانه دیگر قبل از 1348 تأسیس شده است. این شبكه با فراهم آوردن حدود 20000 مترمربع فضای مطالعاتی مناسب و با مجموعه‌ای بیش از  1200000جلد كتاب چاپی و انواع دیگر مواد كتابخانه‌ای شامل نسخه‌های خطی، ریزفیلم، نشریه‌های ادواری، و منابع دیداری ـ شنیداری مورد استفاده مراجعان در نقاط مختلف كشور است .كتابخانه ملی ملك در تهران (تأسیس 1311) و كتابخانه وزیری یزد (1348) به‌ترتیب با حدود 42000 و 140000 جلد كتاب دو كتابخانه شخصی مهم بودند كه بعدها به آستان قدس رضوی واگذار شده‌اند.(اين آمار فقط مربوط به كتابخانه هاي وابسته مي باشد)

 نام، نشانی و موقعیت مکانی کتابخانه های وابسته(درون شهری)


مشهد - حرم مطهر - بست شیخ بهایی   
كتابخانه مسجد جامع گوهرشاد  




مشهد- حرم مطهر- طبقه فوقانی كتابخانه مسجد جامع گوهرشاد   
كتابخانه تخصصی حضرت رضا (ع)   

مشهد - احمدآباد - خیابان رضا - رضا 36   
كتابخانه مسجدالرضا   

مشهد - خیابان خواجه ربیع - جنب پاركینگ   
كتابخانه آیت الله حاج شیخ عباس تربتی   

مشهد - كوی طلاب - بین چهارراه سیلو و برق   
كتابخانه آیت الله حاج شیخ مجتبی قزوینی   

مشهد - بلوار 22 بهمن - كوی شهید هاشمی نژاد   
كتابخانه آیت الله شیخ هاشم قزوینی   

مشهد - خیابان دانشگاه - مقابل خیابان اسرار   
كتابخانه مسجد امام صادق (ع)   

مشهد -پیچ دوم تلگرد - مقابل بیمارستان 22 بهمن   
كتابخانه  محمدیه   

مشهد - بلوار پیروزی - میدان سلمان فارسی   
كتابخانه مسجد پیغمبر اكرم (ص)   

مشهد - خیابان مطهری شمالی - مطهری شمالی 2   
كتابخانه مسجد زینبیه   

مشهد - بلوار خیام جنوبی - طبقه تحتانی مسجد قبا   
كتابخانه مسجد قبا   

مشهد- شهرك بوعلی - انتهای ولیعصر- خیابان شهید خاوری   
كتابخانه مسجد بزرگ امام‌رضا (ع)   

مشهد - بلوار وكیل آباد - بلوار هاشمیه - هاشمیه 31   
كتابخانه مسجد جوادالائمه   

مشهد - انتهای خواجه ربیع - خیابان غیوراصل   
كتابخانه مجتمع فرهنگی و هنری امام خمینی   

مشهد - خیابان شهید هاشمی نژاد - كوچه ناظر   
كتابخانه حسینیه امام رضا (ع)   

مشهد - دوربرگردان خیابان طبرسی - ساختمان بنیاد پژوهشهای اسلامی - اتاق 103   
كتابخانه های سیار و تلفنی   

مشهد-كوی طلاب- خیابان رسالت 2- كتابخانه آیت الله حاج شیخ مجتبی قزوینی   
كتابخانه گویای رضوی
(ویژه نابینایان)   

مشهد- انتهای بلوار سجاد- مسجد حضرت سجاد (ع)   
كتابخانه مسجد حضرت سجاد (ع)   

مشهد- بلوار شهید موسوی قوچانی شمالی   
كتابخانه مجتمع ثامن الائمه  

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 7/8/1387 - 11:40 - 0 تشکر 67867

به نام خدا

ســلام

نام، نشانی و موقعیت مکانی کتابخانه های وابسته(برون شهری)


سرخس - میدان مریم آباد - جنب مصلی و حوزه علمیه   
كتابخانه امام رضا (ع)   

كاشمر - جنب آرامگاه شهید مدرس   
كتابخانه شهید آیت الله مدرس   

گناباد - روستای روشناوند   
كتابخانه امام رضا (ع)   

طبس - مجتمع فرهنگی زیارتی امام زاده حسین بن موسی الكاظم (ع)   
كتابخانه امام زاده حسین بن موسی الكاظم (ع)   

بیرجند - میدان معلم - جنب میراث فرهنگی   
كتابخانه امام رضا (ع)   

بروجرد - خیابان دكتر شریعتی - جنب درمانگاه امام   
كتابخانه آیت الله شیخ محمدتقی بروجردی   

كرمانشاه - خیابان جلیلی - حسینیه جلیلی   
كتابخانه آیت الله جلیلی   

شوشتر - خیابان طالقانی - كوی شاه زید - منزل علامه شیخ شوشتری   
كتابخانه آیت الله شیخ شوشتری   

تهران - دكتر باهنر - حصار بوعلی - خیابان سرتیپ شهید خلبان رضا سعیدی - پلاك 62   
كتابخانه آیت الله سید محمدتقی حكیم   

تهران - مقابل پارك شهر - جنب وزارت امور خارجه    
كتابخانه ملی ملك   

یزد - جنب مسجد جامع   
كتابخانه وزیری   


یزد - خیابان شهید چمران   
كتابخانه مروج   

رفسنجان - بلوار طالقانی - چهارراه امیركبیر   
كتابخانه مرتضوی   

كرمان - جنب مسجد جامع   
كتابخانه هرندی   

امین شهرانار رفسنجان   
كتابخانه علی‌بن موسی‌الرضا (ع)   

رفسنجان   
كتابخانه مجتمع فرهنگی جوادالائمه   

همدان- میدان امام- خیابان شهدا   
كتابخانه آیت الله آخوند ملاعلی همدانی   


روستای محمدآباد طبس


هندوستان 
كتابخانه راجه محمود آباد   


اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 14/8/1387 - 10:10 - 0 تشکر 68741

به نام خدا

سلام

در بین كتابخانه های وابسته آستان قدس، كتابخانه و موزه ملك نهران بزرگترین و زیباترین آنها می باشد. در این قسمت به كمك تصویر، شما را با محیط این مجموعه آشنا می كنیم.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 14/8/1387 - 10:29 - 0 تشکر 68743

به نام خدا

سلام

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
يکشنبه 19/8/1387 - 19:16 - 0 تشکر 69744

به نام خدا

سلام دوستان

نفائس و نوادر

برخی از قدیمی ترین نسخه های خطی موجود در گنجینه رضوی

1- شرح دیوان تمیم بن مقبل از شعرای مخضرم متوفی حدود 37ق، تاریخ كتابت صفر 380ق. كاتب: علی بن ابی طالب العباس بن محمد بن احمد جعفر بن محمد بن الامام زید بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب، این نسخه به شماره 11971 در دفتر مخزن كتب خطی ثبت شده است .

2- مختصر كتاب العین: متن از خلیل بن احمد و اختصار آن از ابوبكر محمد بن حسن زبیدی است، در علم لغت به خط نسخ كهن، تاریخ تحریر ربیع الاخرسال 383ق.

3- صحیفه کامله سجادیه از علی بن الحسین(ع)، به خط حسن بن ابراهیم بن الزامی، تاریخ تحریر: شوال417ق، ضمیمه كتاب فی تواریخ القرآن به شماره 12405.

4- نهج البلاغه، گردآورنده سید رضی رضوان الله علیه، کاتب محمدبن احمد النقیب، تاریخ تحریر: 544ق. (تصویر)            

 5- راههایی که به مدینه منتهی می شودبه شماره(5751)، درذکر وضع مسجد رسول خدا(ص) با برخی از توقیعات رسول اکرم(ص) و روایاتی از رجال حدیث نواحی مذکور درآن و ذکر راههایی که به مدینه منتهی می شود، تاریخ کتابت: حدود قرن پنجم هجری.

 نوادر و عجایب مخزن کتب خطی اداره مخطوطات

1-  دانه برنج منقوش به آیة شریفه آیه الکرسی به خط شفاف «رقم فضل الرحمن دهلوی» کار ذاکر حسین دهلوی، اهدائی آقای دکتر خواجه پیری

2-    دانه برنج منقوش به سوره مبارکه توحید

3- كتاب زیارت عاشورا شماره 9257 به خط ناخنی، این نسخه را عبدالوهاب بن شیخ محمد مؤمن شیرازی به خط نسخ و نستعلیق با ناخن نوشته، تاریخ تحریر: 1256ق، وقفی سید ابوالقاسم جواهری.       

4-  تعداد57 ورق ار قرآن به ابعاد 101×177 س. م به خط بایسنغرین شاهرخ گورکانی نوه گوهرشاد خاتون روی کاغذ خانبالغ که از عجایب خطوط عالم دانسته اند، نوع خط: محقق جلی(تصویر)

5-    قرآن شماره 1582 به قطع خیلی کوچک که قاعدتاً با موی دم اسب نوشته شده است

6-  تفسیر بی نقطه معروف به سواطع الالهام، تألیف ابوالفیض بن مبارک فیضی، تفسیر تمام قرآن است و تاریخ ختم آن تألیف 1002ق می باشد.(تصویر)

7-  کتاب لاتین چاپ قدیم، ظاهراً شرحی است بر یکی از اناجیل که در زمان گوتنبرگ مخترع چاپ، طبع و انتشار یافته است تاریخ چاپ: سوم آوریل 1473 میلادی.  دارای 280 صفحه در هر صفحه دو ستون و در هر ستون 17سطر است. کتاب مذکور در سال 1956 میلادی به مبلغ پنج هزار و چهارصد فرانک توسط سید جلال تهرانی در بلژیک خریداری و در سال 1361 به کتابخانة آستان قدس رضوی اهداء شده است.(تصویر)

8-  قرآن خطی11 سطری شماره 2883، کاتب به نحوی صفحات قرآن را تحریر کرده که در تمام صفحات حرف اول از سطر اول با حرف اول از سطر آخر مطابقت دارد و به همین ترتیب از سطرهای دوم تا پنجم با حرف اول از سطرهای هفتم تا دهم مطابق است و سطر ششم در تمام صفحات منفرد است.(تصویر)

نمونه هایی از نفیس ترین نسخه های خطی موجود در گنجینه رضوی


مجموعه شامل هشت رساله  
تمهید فی الاصول

 اصول كافی 
تفسیر ابوالفتوح رازی

 صحیفه سجادیه  
اخوان الصفا و خلان الوفاء(رسائل )

 دیوان حافظ  
مجموعه زیارات و ادعیه

 نهج البلاغه  
زاد المعاد

 روح الارواح ( فی شرح اسامی الملك الفتاح) 
شرح التلویحات

 نفس 

 ریاض العارفین ( فی شرح صحیفه المتقین(
نفس ناطقه انسان  الحشائش
شرح الاعمال الهندسیه   راههایی كه به مدینه منتهی می‌شود
تحریر اقلیدس  كلیات سعدی
نثراللئالی  رساله معینیّه
حرزالیمانی  النجات ج1
دره التاج   مفید الخاص فی علم الخواص
تهذیب اللغه   شرح اسماء‌النبی (ص) ج1
كلمه لا اله الا الله ( فی ـ
)


اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
دوشنبه 27/8/1387 - 18:32 - 0 تشکر 71383

به نام خدا

سلام دوستان

قرآن های خطی

یكی از نوادر و گنجینه های ارزشمند اداره مخطوطات می باشد كه با داشتن آثار نفیس و ارزنده به ویژه قرآنهای منسوب به ائمه معصومین (ع)،اعتبار ممتازی در بین كتابخانه های معتبر جهان كسب نموده است.

نمونه ای از جزوات و قرآن های خطی قرآن شماره 107
قرآن فوق العاده نفیس
قوارع القرآن
شاهكار هنر اسلامی
قرآن 60
قرآن 56


 نمونه هایی از قدیمی ترین و نفیس ترین مصاحف خطی:

1- قرآن شماره 6 به خط كوفی، از ابتدای سوره هود تا پایان سوره كهف كه بر روی پوست آهو نوشته شده و در صفحه آخر آن رقم گردیده است(كتبه علی بن ابی طالب). وقفنامه به خط شیخ نهایی می باشد.

2- قرآن شماره 13 به خط كوفی 7سطری، از ابتدای آیه 29 سوره نساء، آیه 146 سوره نساء بر روی پوست آهو نوشته شده است و به نقل از شیخ بهایی منسوب به امام حسن مجتبی (ع).

3- جزوه 3015 به خط كوفی، واقف: كشوادبن املاس، تاریخ كتابت: 327ق.(تصویر)

4- قرآن شماره 3004 به خط كوفی برروی پوست آهو، واقف: ابوالقاسم علی بن سیمجور در سال 383ق .(تصویر)

5- قرآن شماره 100، قرآن مترجم كامل و منحصر به فرد از نظر تذهیب، محشی به تفسیر خلاصه المنهج ملافتح الله كاشانی، نسخه از نظر هنر تذهیب و دقت و ظرافت و پر كاری یكی از نفیس ترین و بهترین نسخ قرآنهای مترجم است، خط متن نسخ خوش به كتابت ملاّ علی بروجردی و كاتبِ تفسیر: حسن بن یعقوب كشمیری، تاریخ كتابت تفسیر: 1245 هجری قمری.(تصویر)

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
دوشنبه 27/8/1387 - 19:4 - 0 تشکر 71392

 به نام خدا

سلام دوستان

خطوط شریف ائمه معصومین علیه السلام در مخزن کتب خطی اداره مخطوطات:

1-  خط منسوب به حضرت علی بن ابی طالب علیه السلام با رقم کتبه علی بن ابیطالب،خط مربوط به قرن اول هجری قمری

2-  خط منسوب به حضرت حسن بن علی علیه السلام با رقم کتبه حسن بن علی بن ابیطالب، خط مربوط به قرن اول هجری

3-  خط منسوب به حضرت علی بن الحسین علیه السلام با رقم کتبه علی بن الحسین بن علی بن ابیطالب، خط مربوط به قرن اول هجری

4-  خط منسوب به امام موسی کاظم علیه السلام، خط مربوط به قرن دوم هجری قمری.

نمونه ای چند از خطوط منسوب به علما و مراجع اسلامی در مخزن کتب خطی اداره  مخطوطات :

1- دستخط حسن بن یوسف بن المطهر الحلّی معروف به علامه حلی، 726 ق، در كتاب نهج المسترشدین فی اصول الدین به شماره 955.

2 - دستخط تقی الدین ابراهیم بن علی معروف به شیخ کفعمی مورخ 895ق. در كتاب كشف الغمه به شماره 2125.

3- دستخط ملا فتح الله کاشانی صاحب تفسیر منهج الصادقین. مورخ988ق. در ظهر اول كتاب شرح اثبات واجب به شماره679.

4- دستخط منسوب به بهاءالدین محمد العاملی معروف به شیخ بهائی.مورخ 1008ق. در كتاب تحریراكر در موضوع ریاضی بشماره 5232.

5- دستخط علامه محمد باقر مجلسی، خط مربوط به قرن 11هجری قمری در كتاب تهذیب احكام به شماره 1973.

6- دستخط شیخ علی بن محمد بن حسن بن شهید ثانی .  خط مربوط به قرن 11هجری قمری در كتاب روض الجنان فی شرح ارشاد الاذهان به شماره 2770.

7- دستخط میر محمد باقر مشهور به میر داماد، مورخ 1041ق. در كتاب صحیفه سجادیه به شماره 331.

8- دستخط شیخ محمدبن حسن بن علی معروف به شیخ حر عاملی، مورخ 1114ق، كه تمام كتاب امامی شیخ صدوق توسط شیخ حرعاملی كتابت گردیده است.

9- دستخط منسوب به شیخ مرتضی انصاری، خط مربوط به قرن 13 هجری قمری در كتاب مجموعه به شماره 7906.

10- دستخط شیخ آقا بزرگ تهرانی صاحب الذریعه الی تصانیف الشیعه، مربوط به قرن 14هجری قمری.

 از ذکر نام دیگر علما و مراجع اسلامی که موجب اطناب کلام و ملال خاطر خوانندگان می گردد خودداری می نمائیم، لذا مشتاقان اهل علم می توانند به جهت اطلاعات بیشتر به اداره مخطوطات سازمان مراجعه نمایند.

 یکی از قدیمی ترین نوشته های فارسی در مخزن خطی:

یكی از قدیمی ترین اثر مکتوب به زبان فارسی در مخزن خطی،  وقفنامة دستنوشتهِ زمرد ملک بنت سلطان محمود ، واقف جزوات قرآنی به شماره های 35تا44 است که به عبارت فارسی در قرن ششم تحریر یافته، واقفه درعبارتی کوتاه در یک سطر پشت جزوات قرآن وقفی به عبارت فارسی چنین نوشته است:

«نوشت و وقف کرد این سی پاره بر مشهد مقدس رضوی سلام الله تعالی علی ساکنه، زمرد ملک بنت سلطان محمود و هذا خطها تقبل الله منها» .

استنباط می شود که تاریخ دستنوشتة بانو زمرد ملک به زبان فارسی حدود نیمه اول سده ششم هجری است زیرا تاریخ وقفنامه قرآنهای شماره 45و46 دارای رقم 540 هجری است و فوت سلطان محمود بن ملکشاه سلجوقی در سال 525هجری قمری روی داده است.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
جمعه 22/9/1387 - 19:13 - 0 تشکر 77021

به نام خدا

دوستان سلام

خدمات كتابخانه بصورت فهرست وار:

تالار قفسه باز آقایان

 تالارنوجوانان دختر

  تالار جوانان پسر
تالارقفسه باز بانوان

تالارگردش كتاب آقایان 
تالار
گردش كتاب بانوان 
تالار
 نوجوانان پسر 
تالار
سمعی و بصری

تالار جوانان دختر

بخش عضویت

بخشمخزن چاپی
کتابخانه تخصصی جغرافیا

 تالار محققان
تالارهای مطالعه قفسه بسته

  تالار كتب خارجی

خدمات عمومی واطلاع رسانی

خدمات اطلاعات كتابشناختی

خدمات گردش و امانت كتاب

خدمات اینترنت

خدمات میكروفیلم و عكس نسخه های قدیمی

خدمات فتوكپی

ارائه ساير خدمات مانند  عضويت بخشهاي مختلف و همچنين خريدار كتابهاي مردمي مي باشد.

تشريات دانش فزون(نشريه داخلي سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي) بصورت  ماهنامه و نشريه كتابداري و اطلاع رساني بصورت فصلنامه توسط آستان قدس رضوي منتشر مي شوند.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.