• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1786)
شنبه 22/4/1392 - 19:35 -0 تشکر 621205
بهداشت روزه داری

منابع: http://www.maj.ir   http://www.isna.ir   http://www.yadbegir.com  http://tandorosti.akairan.com

روزه دارى مى تواند به تغذیه مناسب كمك شایانى نماید، بدن انسان براى حفظ سلامتى خود همواره مقدارى از چربى موادغذایى رادر نقاط مختلف ذخیره مى كند به مرور زمان چربى هاى ذخیره شده تغییر رنگ داده وفشرده مى شوند و احتمال اینكه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار كمتر مى شود. روزه دارى حتى در افراد لاغر و یا با وزن طبیعى به بدن فرصتى مى دهد تا این چربى هارا از ذخایر آن آزاد كرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه دارى به جاى آن چربى هاى تازه و مناسب ترى را جایگزین نماید. غذا خوردن سبب مى شود خون فراوانى به دستگاه گوارش سرازیر شود كه به دنبال آن بى حالى و كاهش توان فعالیت هاى دقیق فكرى اتفاق مى افتد. روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون كافى به سراسر بدن بالاخص به سیستم اعصاب مى تواند به سلامتى بدن كمك شایانى بنماید. از نظر روانى هم روزه دارى بسیار مفید است چرا كه مبارزه با خود در زمینه جلوگیرى از خوردن سبب افزایش اعتماد به نفس مى شود كه عامل اساسى در پیشگیرى از مشكلات روانى است.چه غذاهایى براى سحرى و چه غذاهایى براى افطارى مناسب است و اساساً آیا بدن میان این دو وعده تفاوتى از لحاظ موادغذایى كه مورد استفاده قرار مى گیرد قائل شد یا خیر؟بسیارى از افراد معتقدند هنگام سحرى بایستى از مواد غذایى كه انرژى بالایى دارند استفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگى نكنند به خاطر همین مسأله خوردن غذاهاى چرب را ترجیح مى دهند ولى بایستى توجه داشت كه به دنبال مصرف موادغذایى پرچرب،تشنگى شدیدى عارض شده كه باعث ایجاد مشكلات عدیده اى در این افراد مى گردد. از طرف دیگر عده اى مواد قندى را ترجیح مى دهند كه ذكر این نكته ضرورى است كه مصرف مواد قندى و شیرینى به مقدار زیاد و در یك وعده باعث افزایش ناگهانى هورمون انسولین درخون شده و با توجه به اینكه این هورمون باعث كاهش قند خون مى گردد ممكن است عوارضى چون سرگیجه، بى حالى، پرخاشگرى، عصبانیت و ضعف ناگهانى به وجود آید. پس بهتر است دروعده غذایى سحرى از مواد غذایى استفاده شود كه بتواند هم انرژى روزانه را تأمین كند و هم از افت ناگهانى قند خون جلوگیرى كند و مهمتر از همه اینكه باعث ایجاد تشنگى شدید نشود.

شنبه 22/4/1392 - 19:52 - 0 تشکر 621217

بدون شك سود بردن از معنویات ماه مبارك رمضان بدون توجه به اصول بهداشتی و سلامت جسمی به دست نمی آید ، خصوصا كه فوایدجسمی روزه بر كسی پوشیده نیست.بنا به توصیه پزشكان ، با برنامه ریزی درست برای تغذیه و مصرف صحیح مواد غذایی در این ماه و پرهیز از زیاده روی در خوردن میتوان از بركات معنوی این ماه سود جست و فواید بهداشتی روزه را به دست آورد.بنا براین توصیه ها روزه داران در زمان افطار از مصرف غذاهای پرحجم و چرب خودداری و ازمواد غذایی طبیعی مثل شیر، پنیر، نان ، گردو ، خرما و سبزی ها استفاده كنند.افطاربا چای ولرم و نان و پنیر شروع شود و با توجه به این كه زولبیا و بامیه از جمله مواد قندی است كه در این ماه مصرف بیشتری دارد، توصیه می شود علاوه بر مصرف كم این مواد از خرما و كشمش به عنوان مواد جایگزین استفاده شود.همچنین توصیه می شود هنگام سحری از مصرف غذای شیرین و پرخوری خودداری شود و برای جبران كمبود آب و املاح موردنیاز بدن (در فاصله زمانی بین سحر تا افطار) به جای مصرف غذاهای چرب و شیرین ازمیوه و سبزی ها استفاده شود.

شنبه 22/4/1392 - 19:54 - 0 تشکر 621218

از بیماری تا روزه داری

تصمیم گیری برای این كه فردی كه بیماریخاصی دارد آیا می تواند روزه بگیرد یا نه ، بر عهده پزشك است و پزشك باید مبتنی برآگاهی كامل از وضعیت كنونی بیمار و اطلاعات علمی در مورد بیماری و ارتباط آن با نخوردن غذا و آب برای مدتی تصمیم خاصی اتخاذ كند. از بررسی مدارك علمی موجود چنین استنباط می شود كه به جز در فوریت ها (موارد اورژانس) به دلیل قوه بدنی و یا شدت بیماری و یا انجام اعمال مناسب تشخیص و درمانی كه روزه گرفتن ممكن است مضر باشد ،در بسیاری موارد روزه گرفتن توصیه می شود ، در مواردی متاسفانه از روی ناآگاهی انجام ندادن فریضه روزه توصیه می گردد ، در حالی كه روزه گرفتن امكان پذیر بوده است.بسیار دیده شده است در فرد بیمار میزان قند ، اوره ، اسید اوریك و یا چربی زیاد و یا فرد دچار بیماری هایی نظیر امراض قلبی ، روانی ، غدد مترشحه و اعصاب بوده و تحت كنترل است ، و به وی گفته می شود كه از روزه اجتناب نماید، حال آن كه این افراد ممكن است بتوانند بدون شبهه به انجام فریضه روزه بپردازند. به عنوان مثال بیماران دیابتی چاق بویژه آنان كه دارو مصرف می كنند ، از روزه داری فایده می برندولی بیمارانی كه انسولین دریافت می كنند (بویژه آنها كه زمینه كتواسیدوز دارند) بهتر است از روزه داری اجتناب ورزند ، اگر چه در گروه دوم تاكنون هیچ اثر سوئی دیدهنشده است. توصیه های دارویی به روزه دارانروزه دارانی كه به علت بیماری مجبور به مصرف دارو هستند باید با پزشك معالج خود مشورت كنند. پزشكان تاكید می كننددر زمان روزه داری هیچ گاه وعده های دارویی را خودسرانه حذف نكنند تا اختلالی درروند درمان پیش نیاید.مصرف بسیاری از داروها را می توان پس از مشورت با پزشك بهزمان سحری یا افطار موكول كرد. اثر بخشی بسیاری از داروها ، ارتباط مستقیمی با مصرفبه موقع آنها در زمان معین دارد. بر اساس توصیه وزارت بهداشت روزه دارانی كه مبتلابه بیماری های مزمن مانند فشار خون ، چربی خون ، دیابت ، بیماری قلبی و عروقی وبیماری كلیوی هستند حتما با پزشك معالج درباره رژیم غذایی و دارویی خود مشورتكنند.روزه داران باید توجه كنند كه قطع ناگهانی برخی داروها بسیار خطرناك است وضرورت دارد بیماران درباره قطع داروهای خود و نحوه استفاده آنها در ماه مبارك رمضان با پزشك و یا داروساز خود مشورت كنند.

شنبه 22/4/1392 - 19:56 - 0 تشکر 621219

روزه داری در بیماران دیابتی

ارتقای سلامت جسمانی كه از پیامد های روزه داری است، در صورتی حاصل می شود كه فرد روزه دار شرایط جسمانی روزه گرفتن را داشته باشد و اصول صحیح روزه داری را رعایت كند. در بیماران دیابتی روزه می تواند با عوارضی از قبیل كاهش قند خون، افزایش قند خون، كم آبی و حتی كمای دیابتی همراه شود. لذا بیماران دیابتی باید شرایط روزه داری را داشتهباشند.روزه داری در چه بیمارانی ممنوع است؟1- بیماران دیابتی كه بیماریآنها كنترل شده نیست.2- بیماران دیابتی كه به رژیم دارویی خود عمل نمیكنند.3-بیمارانی كه سابقه كمای دیابتی، dka دارند.4- بیماران مبتلابه دیابت كه باردار می شوند و بیمارانی كه در بارداری دچار دیابت میشوند.5- بیماران دیابتی كه به طور همزمان دچار عفونت در جایی از بدنهستند.6- بیمارانی كه علاوه بر دیابت، دچار بیماری یا عارضه جدی دیگری مثل فشارخون كنترل نشده یا بیماری قلبی هستند.7- بیماران دیابتی مسنی كه اختلال تمركز و حواس دارند.8- بیماران دیابتی كه تنها زندگی می كنند (خصوصا در كسانی كه انسولین یا گلی بن كلامید مصرف می كنند) .9- روزه داری در بیمارانی كه تحت درمان با انسولین هستند توصیه نمیشود.

شنبه 22/4/1392 - 19:58 - 0 تشکر 621220


فواید روزه داری برای بدن



روزه دارى مى تواند به تغذیه مناسب كمكشایانى نماید، بدن انسان براى حفظ سلامتى خود همواره مقدارى از چربى موادغذایى رادر نقاط مختلف ذخیره مى كند به مرور زمان چربى هاى ذخیره شده تغییر رنگ داده وفشرده مى شوند و احتمال اینكه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار كمتر مى شود.روزه دارى حتى در افراد لاغر و یا با وزن طبیعى به بدن فرصتى مى دهد تا این چربى هارا از ذخایر آن آزاد كرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه دارى به جاى آن چربى هاىتازه و مناسب ترى را جایگزین نماید. غذا خوردن سبب مى شود خون فراوانى به دستگاهگوارش سرازیر شود كه به دنبال آن بى حالى و كاهش توان فعالیتهاى دقیق فكرى اتفاق مىافتد. روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون كافى به سراسر بدنبالاخص به سیستم اعصاب مى تواند به سلامتى بدن كمك شایانى بنماید. از نظر روانى همروزه دارى بسیار مفید است چرا كه مبارزه با خود در زمینه جلوگیرى از خوردن سببافزایش اعتماد به نفس مى شود كه عامل اساسى در پیشگیرى از مشكلات روانى است.چهغذاهایى براى سحرى و چه غذاهایى براى افطارى مناسب است و اساساً آیا بدن میان ایندو وعده تفاوتى از لحاظ موادغذایى كه مورد استفاده قرار مى گیرد قائل شد یا خیر؟بسیارى از افراد معتقدند هنگام سحرى بایستى از موادغذایى كه انرژى بالایى دارنداستفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگى نكنند به خاطر همین مسأله خوردن غذاهاىچرب را ترجیح مى دهند ولى بایستى توجه داشت كه به دنبال مصرف موادغذایى پرچرب،تشنگى شدیدى عارض شده كه باعث ایجاد مشكلات عدیده اى در این افراد مى گردد. از طرفدیگر عده اى موادقندى را ترجیح مى دهند كه ذكر این نكته ضرورى است كه مصرف موادقندى و شیرینى به مقدار زیاد و در یك وعده باعث افزایش ناگهانى هورمون انسولین درخون شده و با توجه به اینكه این هورمون باعث كاهش قند خون مى گردد ممكن است عوارضىچون سرگیجه، بى حالى، پرخاشگرى، عصبانیت و ضعف ناگهانى به وجود آید. پس بهتر است دروعده غذایى سحرى از موادغذایى استفاده شود كه بتواند هم انرژى روزانه را تأمین كندو هم از افت ناگهانى قند خون جلوگیرى كند و مهمتر از همه اینكه باعث ایجاد تشنگىشدید نشود.آیا مى شود سحرى را به طور كلى حذف كرد؟بسیارى از افراد هستند كه وعدهسحرى را به دلیل مختلف از جمله عدم توانایى در بیدار شدن صبحگاهى حذف مى كنند. بایستى توجه داشت كه در روزهاى عادى فاصله زمانى بین دو وعده غذایى شام و صبحانهروز بعد حدود 10-12ساعت است كه تقریباً هفت ساعت از آن در حالت خواب مى گذرد. در ماهمبارك رمضان هم بایستى سعى شود همین حداكثر فاصله زمانى بین وعده هاى غذایى رعایتشود. در صورت عدم مصرف موادغذایى در سحرى و حذف آن فاصله بین وعده افطار و شام تاوعده افطار بعدى زمان  بسیارزیادی است كه خالى ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبعانرژى براى این مدت زمان طولانى بسیار مضر است چرا كه كلیه فعل و انفعالات بدنى ازجمله روند ترشح اسید و آنزیمهاى گوارشى، عدم در دسترس بودن آب براى فعل و انفعالاتحیاتى و اتمام انرژى به علت مصرف یك وعده غذا دچار اختلال شده وعوارض مختلفى چونسوزش سردل، زخم معده، عدم تمركز فكرى، بیخوابى و عصبانیت دیده مى شود. چرا كه دراین حالت در كمترین زمان فعالیت (شب) بیشترین غذا خورده مى شود و در بیشترین زمانفعالیت (طول روز) كه بدن ما نیازمند به سوخت و ساز فعال براى انجام فعالیتهاىروزمره هست هیچ گونه منبع انرژى در دسترس نیست و این مسأله سبب افت در میزان وكیفیت فعالیتهاى مورد نیاز مى گردد.تفاوت بین وعده سحرى و افطارى را لطفاًبفرمایید. بدن ما در زمان افطار در حالت استراحت كامل است بنابراین هنگام افطاربایستى از موادغذایى استفاده شود كه به طور ناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نشودبنابراین توصیه مى كنیم در زمان افطار روزه خود را با چند عدد خرما همراه با یكاستكان چاى یا شیر ولرم باز كنید و بین افطارى و شام خود فاصله اى را در نظر بگیریدمثلاً در این فاصله مى توانید وضو گرفته و نمازتان را بخوانید كه هم ثواب نماز اولوقت را برده و هم حركات نماز باعث شود بدنتان كمى از حالت استراحت درآید. توصیه مىشود كه شام را با غذاهاى سبك، كم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزیجات یا سالاد كه فشارچندانى به معده وارد نمى كنند شروع كرده و سپس به سراغ شام اصلى بروید. چرا كه مصرفبیش از حد موادغذایى شیرین و پرچرب هنگام افطار منجر به تشنگى مى شود و مصرفنوشیدنیهاى زیاد بالاخص مایعات خنك با رقیق كردن اسید و آنزیمهاى دستگاه گوارش سبباختلال در هضم و جذب موادغذایى مى گردد، این مسأله پیامدهاى مهمى چون درد شكم و نفخپیش مى آورد.براى از بین بردن یا كمتر كردن عطش شدید در این ماه چه باید كرد؟ براىفهم این سؤال به این مثال توجه كنید. مزرعه اى را در نظر بگیرید كه در كنار یكرودخانه پرآب است براى اینكه بتوانیم این مزرعه به صورت دائم آبیارى شده و از حملاتاحتمالى آب در فصول گوناگون در امان باشد، سدى مقابل آب مى زنیم تا بتوانیم آب رامهار كرده و با ایجاد روزنه هایى در سد به صورت دائم و كنترل شده مزرعه مان راآبیارى كنیم. در ماه مبارك رمضان نیز بایستى سدى در بدنمان بسازیم كه بتوانیم آب وموادغذایى را كه در سحرى مصرف كرده ایم به صورت یكنواخت ودائم در طول روز بهقسمتهاى مختلف بدنمان برساند. این كار را مى توانیم با مصرف مواد غذایى پرفیبر(سبزیجات و میوه ها) انجام دهیم. این دسته از موادغذایى با احاطه سایر گروههاىغذایى خورده شده اولاً باعث مى شود آنزیمهاى گوارشى به صورت آرام آرام روىموادغذایى اثر كند و ثانیاً با كم كردن سرعت جذب مواد غذایى باعث مى شود كه بدن بهآهستگى و در فراخى وقت اقدام به جذب مواد غذایى بكند كه هم دچار خستگى كمترى مى شودوهم از آن توفان قندى و انسولین بالاى بعد از آن جلوگیرى مى كند بنابراین توصیه مىشود در سحرى از مواد غذایى پرفیبر مثل سبزیجات و بالاخص میوه ها استفاده كنید چراكه میوه ها اولاً منبع سرشارى از فیبر هستند و ثانیاً قند موجود در میوه ها در حالتخالص و بدون فیبر هم دیرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد كه این امر سبب مى گردد فرددیرتر احساس گرسنگى نماید. مواد غذایى پرفیبر آب زیادى را در خود جذب كرده و بدن مىتواند آن را به آهستگى جذب كند و احساس تشنگى دیرتر عارض مى گردد. یكى از مكانیسمهاى احساس گرسنگى، خالى بودن معده است فیبرها سرعت حركت مواد غذایى را نیز كاهش مىدهند و این مسأله باعث مى شود كه مكانیسم مذكور دیرتر شروع شود. مصرف آب به مقدارفراوان در وعده سحرى و بالاخص ما بین غذا توصیه نمى شود چرا كه باعث رقت اسید و آنزیمهاى گوارشى شده و اختلال در روند هضم را باعث مىشود.خانمهاى شیرده با رعایت چه تغذیه اى در هنگامروزه دارى سلامت شان تضمین مى شود؟دركتب تخصصى تغذیه آمده است كه حدود یك سومنیاز براى ترشح شیر از ذخایر چربى بدن كه در سه ماهه سوم حاملگى تشكیل شده استتأمین مى گردد و دو سوم دیگر از طریق تغذیه بایستى مهیا گردد رژیم غذایى مادر شیردهبایستى غنى از پروتئین، كلسیم، آهن و ویتامین ها باشد و در صورت لحاظ نكردن اینمواد در رژیم غذایى وى دچار كمبودهاى شدید و نهایتاً عوارض خطرناكى چون پوكىاستخوان، خرابى دندانها، كم خونى و ریزش مو مى شود. طبق فتاوى مراجع عظام مادرانشیرده مى توانند روزه بگیرند ولى اگر بعد از چند روز احساس كردند كه روزه سبب كاهشدر مقدار شیر آنها شده است روزه گرفتن جایز نیست. به مادران در دوران شیردهى توصیهمى شود در وعده هاى غذایى سحرى، افطار و شام از مواد سرشار از آهن (مثل گوشت وحبوبات) و كلسیم (مثل شیر و لبنیات) بیشتر استفاده كنند و از خوردن ادویه جات،فلفل، سیر، پیاز و زیره كه سبب بد بو شدن شیر مى شود پرهیز كنند چرا كه مكیدن فرزندیكى از عوامل مؤثر در ترشح شیر است و بد بو شدن شیر سبب عدم مكش نوزاد شده ومنجر بهكاهش یا قطع شیر مى گردد.آیا در سنین مختلف هنگام روزه دارى باید تغذیه متفاوتباشد؟نیازهاى تغذیهاى در سنین مختلف متفاوت است نیاز به انرژى با افزایش سن كاهش مى یابد كه در ارتباطبا كاهش اندازه بدن، كاهش توده چربى و كاهش فعالیت فیزیكى است. نیازهاى پروتئینى درسالمندان كمى بیشتر از افراد جوانتر مى باشد چرا كه براى حفظ تعادل نیتروژنى وپیشگیرى از تعادل منفى نیتروژنى وجلوگیرى از تحلیل عضلات لازم است. با توجه بهاینكه افراد سالمند به علت كم تحركى اكثراً دچار یبوست هستند مصرف كربوهیدراتهاىپیچیده مثل سبزیجات، غلات كامل و میوه ها در وعده هاى سحرى و افطارى نسبت به سنینجوان بیشتر توصیه مى شود چرا كه این گروه از مواد غذایى ذكر شده باعث جلوگیرى ازیبوست مى شوند.در افرادى كه از رژیم هاى غذایى استفاده مىكنند، باید به چه صورت در مدت این ماه عمل كنند؟افرادى كه به جهت كاهش یا افزایش وزن از رژیم هاى غذایىاستفاده مى كنند بایستى ناهار رژیم را در سحرى میل كنند و وعده غذایى مربوط بهصبحانه رژیم را براى افطار در نظر گرفته و شام رژیم را هم در جاى خود و به جاى شامماه مبارك رمضان استفاده كنند.زولبیا وبامیه به صورت سنتى از قدیم سر سفره هاى افطار است، ضرورتى در مصرفآن وجود دارد؟هنگام افطار ذخیره قندى بدن بسیار كم است وبه همین دلیل بهتر است در زمان افطار با خوردن مواد قندى این كمبود جبران شود هنگامافطار توصیه مى شود زولبیا یا بامیه البته به مقدار كم مصرف شود چرا كه مصرف بیش ازحد آن به خاطر استفاده از روغن، كره و ماست و ادویه جات مختلف درتركیبات این نوعشیرینى جات و عدم اطمینان كافى به منابع مذكور ممكن است سبب مسمومیت هاى غذایى شود. علاوه بر آن مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه با توجه به اینكه اشتها را كاهش مى دهدباعث عدم مصرف مواد مورد نیاز دیگر مى شود.احتیاجات كالرى در زنان و مردان به چهمیزانى است؟لازم به توضیح است كه در ماه مبارك رمضان میزان نیاز به كالرى تفاوتچندانى باحالات غیر روزه نداشته و فقط نحوه زمان بندى مصرف مواد غذایى در جهت آزادشدن ذخایر چربى فشرده و قدیمى و جایگزین شدن آنها با بافت جدید و قابل دسترسىمتفاوت است .میزان كاهشوزن در ماه مبارك رمضان تا چه حدى باید باشد؟با توجه به اینكه در ماه مبارك رمضان در بیشترین زمانفعالیت (طول روز) كمترین مصرف مواد غذایى را داریم به همین خاطر با توجه به اینكهفعالیتهاى روزمره سبب از دست رفتن كالرى مى شود و وزن كم خواهد شد این مسأله درمورد افراد مختلف با توجه به جنس (مرد یا زن) ، وزن و سن متفاوت است ولى در حالتمعمول چند كیلوگرم كاهش وزن وجود دارد كه این كاهش قسمتى به از دست دادنكالرى و قسمتى هم به عدم دریافت مواد غذایى و آب مربوط است.چه مواد غذایى را در این ماه بهتر است در رژیم غذایى و تغذیه خانواده قرارداد؟به طور خلاصهتوصیه مى شود از مواد غذایى زیر در ماه مبارك رمضان بیشتر استفاده شود:در وعده سحرى:از غذاهایى كه داراى قندهاى مركب هستند مثلمیوه جات بیشتر استفاده شود.- ازغذاهاى حاوى فیبرمثل سبزیجات ومیوه جات بایستى بیشتر استفاده شود.- از موادغذایى سرخكرده، پرچرب و شیرینى پرهیز گردد.- از غلات و حبوبات بهمیزان دلخواه در تركیبات غذاى سحرى لحاظ گردد.- مصرف بیش از حدگوشتدر سحرى توصیه نمى گردد.- مصرف آب قبل از شروعسحرى و در مابین وعده هاى غذایى توصیه نمى شود.- مصرف ادویه جاتوغذاهایى مثل كله پاچه، سیرابى و... در سحرى توصیه نمى شود.در وعده افطارى وشام :شروع افطارى بایستى با چند عدد خرماهمراه كمى آب ولرم یا شیر ولرم باشد سعى شود بین افطارى و شام فاصله وجود داشتهباشد.- شروع افطارى بانوشیدنى هاى خنك نباشد بلكه حتماً بایست ولرم یا سوپ باشد.- مصرف بیش از حد موادغذایى پرچرب و شیرین در افطار سبب تشنگى شده و به دنبال آن آب زیادمصرف مى شود و درنتیجه با كاهش غلظت اسید و آنزیمهاى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذایى مىشود.در پسران ودخترانى كه مى خواهند براى نخستین بار روزه بگیرند آیا تفاوتى در نوعمواد غذایى مصرفى شان وجود دارد؟نیاز به انرژى در خانمها و آقایان متفاوت استكه مربوط به میزان فعالیتهاى آنها و اثرات هورمونهاى مختلف مى باشد. در خانمها باتوجه به اینكه در دوره عادات ماهیانه كمبودهایى از قبیل آهن ممكن است دیده شودمیزان نیاز به برخى از مواد غذایى بیشتر است بنابراین توصیه مى شود خانمها بالاخصافرادى كه تازه به سن بلوغ رسیده وتوفیق روزه دارى در ماه رمضان را كسب كرده اندنسبت به تغذیه خود دقت بیشترى نموده و با مصرف بیشتر مواد سرشار از آهن مثلپروتئینها (نسبت به آقایان) باعث جلوگیرى از عوارضى مثل كم خونى، ریزش مو و... شوند



بدون شك سود بردن از معنویات ماه مباركرمضان بدون توجه به اصول بهداشتی و سلامت جسمی به دست نمی آید ، خصوصا كه فوایدجسمی روزه بر كسی پوشیده نیست.بنا به توصیه پزشكان ، با برنامه ریزی درستبرای تغذیه و مصرف صحیح مواد غذایی در این ماه و پرهیز از زیاده روی در خوردن میتوان از بركات معنوی این ماه سود جست و فواید بهداشتی روزه را به دست آورد.بنا براین توصیه ها روزه داران در زمان افطار از مصرف غذاهای پرحجم و چرب خودداری و ازمواد غذایی طبیعی مثل شیر، پنیر، نان ، گردو ، خرما و سبزی ها استفاده كنند.افطاربا چای ولرم و نان و پنیر شروع شود و با توجه به این كه زولبیا و بامیه از جملهمواد قندی است كه در این ماه مصرف بیشتری دارد، توصیه می شود علاوه بر مصرف كم اینمواد از خرما و كشمش به عنوان مواد جایگزین استفاده شود.همچنین توصیه می شود هنگامسحری از مصرف غذای شیرین و پرخوری خودداری شود و برای جبران كمبود آب و املاح موردنیاز بدن (در فاصله زمانی بین سحر تا افطار) به جای مصرف غذاهای چرب و شیرین ازمیوه و سبزی ها استفاده شود.از بیماری تا روزه داری


تصمیم گیری برای این كه فردی كه بیماریخاصی دارد آیا می تواند روزه بگیرد یا نه ، بر عهده پزشك است و پزشك باید مبتنی برآگاهی كامل از وضعیت كنونی بیمار و اطلاعات علمی در مورد بیماری و ارتباط آن بانخوردن غذا و آب برای مدتی تصمیم خاصی اتخاذ كند. از بررسی مدارك علمی موجود چنیناستنباط می شود كه به جز در فوریت ها (موارد اورژانس) به دلیل قوه بدنی و یا شدتبیماری و یا انجام اعمال مناسب تشخیص و درمانی كه روزه گرفتن ممكن است مضر باشد ،در بسیاری موارد روزه گرفتن توصیه می شود ، در مواردی متاسفانه از روی ناآگاهیانجام ندادن فریضه روزه توصیه می گردد ، در حالی كه روزه گرفتن امكان پذیر بودهاست.بسیار دیده شده است در فرد بیمار میزان قند ، اوره ، اسید اوریك و یا چربیزیاد و یا فرد دچار بیماری هایی نظیر امراض قلبی ، روانی ، غدد مترشحه و اعصاب بودهو تحت كنترل است ، و به وی گفته می شود كه از روزه اجتناب نماید، حال آن كه اینافراد ممكن است بتوانند بدون شبهه به انجام فریضه روزه بپردازند. به عنوان مثالبیماران دیابتی چاق بویژه آنان كه دارو مصرف می كنند ، از روزه داری فایده می برندولی بیمارانی كه انسولین دریافت می كنند (بویژه آنها كه زمینه كتواسیدوز دارند) بهتر است از روزه داری اجتناب ورزند ، اگر چه در گروه دوم تاكنون هیچ اثر سوئی دیدهنشده است. توصیه های دارویی به روزه دارانروزه دارانی كه به علت بیماریمجبور به مصرف دارو هستند باید با پزشك معالج خود مشورت كنند. پزشكان تاكید می كننددر زمان روزه داری هیچ گاه وعده های دارویی را خودسرانه حذف نكنند تا اختلالی درروند درمان پیش نیاید.مصرف بسیاری از داروها را می توان پس از مشورت با پزشك بهزمان سحری یا افطار موكول كرد. اثر بخشی بسیاری از داروها ، ارتباط مستقیمی با مصرفبه موقع آنها در زمان معین دارد. بر اساس توصیه وزارت بهداشت روزه دارانی كه مبتلابه بیماری های مزمن مانند فشار خون ، چربی خون ، دیابت ، بیماری قلبی و عروقی وبیماری كلیوی هستند حتما با پزشك معالج درباره رژیم غذایی و دارویی خود مشورتكنند.روزه داران باید توجه كنند كه قطع ناگهانی برخی داروها بسیار خطرناك است وضرورت دارد بیماران درباره قطع داروهای خود و نحوه استفاده آنها در ماه مبارك رمضانبا پزشك و یا داروساز خود مشورت كنند.



روزه داری در بیماران دیابتی
ارتقای سلامت جسمانی كه از پیامد های روزه داری است، در صورتی حاصل می شود كه فرد روزه دار شرایط جسمانی روزه گرفتن را داشته باشد و اصول صحیح روزه داری را رعایت كند. در بیماران دیابتی روزه می تواند با عوارضی از قبیل كاهش قند خون، افزایش قند خون، كم آبی و حتی كمای دیابتی همراه شود. لذا بیماران دیابتی باید شرایط روزه داری را داشته باشند.روزه داری در چه بیمارانی ممنوع است؟1- بیماران دیابتی كه بیماری آنها كنترل شده نیست.2- بیماران دیابتی كه به رژیم دارویی خود عمل نمیكنند.3-بیمارانی كه سابقه كمای دیابتی، dka دارند.4- بیماران مبتلابه دیابت كه باردار می شوند و بیمارانی كه در بارداری دچار دیابت میشوند.5- بیماران دیابتی كه به طور همزمان دچار عفونت در جایی از بدن هستند.6- بیمارانی كه علاوه بر دیابت، دچار بیماری یا عارضه جدی دیگری مثل فشارخون كنترل نشده یا بیماری قلبی هستند.7- بیماران دیابتی مسنی كه اختلال تمركز و حواس دارند.8- بیماران دیابتیكه تنها زندگی می كنند (خصوصا در كسانی كه انسولین یا گلی بن كلامید مصرف می كنند) .9- روزه داری در بیمارانی كه تحت درمان با انسولین هستند توصیه نمیشود.روزه داری در چه بیمارانی مجاز است؟بیماران دیابتی نوع 2 كه بیماری آنها كنترل شده باشد (قندناشتا كمتر از 160 و قند غیرناشتا كمتر از 250) و عفونت یا نوسانات قابل توجه درسطح قند خون نداشته باشند.بیماران دیابتی نوع 2 كه دیابتشان پایدار و وزنشانزیاد است، از روزه گرفتن سود خواهند برد.روزه داری تصمیمی مهم در بیمار دیابتیاست و فردی كه تصمیم به روزه گرفتن دارد باید توصیه های مربوط به تغذیه، فعالیت های فیزیكی، كنترل قند خون و مصرف داروها را رعایت كند و حتما باید با پزشك خود درزمینه توانایی و شرایط روزه گرفتن، مشورت كند.مراقبت های روزه داری در هر فردی منحصر است و بر حسب فرد فرق می كند. قند خون حین روزه داری باید مكرر و به دقت كنترل شود (حداقل قبل از افطار و 2 ساعت پس از افطار)؛ مقادیری كه توسط انجمن دیابتایران برای كنترل قند خون پیشنهاد شده، به شرح ذیل است:- قبل از سحر و افطارحداكثر باید 120 باشد.- 2 ساعت بعد از سحر و افطار حداكثر باید 160 باشد.- ساعت یك تا 3 بعدازظهر باید حداقل 70 باشد.اگر قند خون 2 ساعت بعد از افطار بیشاز 250 باشد، روزه دار باید مقدار شام مصرفی خود را در روز بعد 20 درصد كاهش دهد؛اگر قند خون طی روزه داری كمتر از 60 یا بیشتر از 300 باشد، فرد روزه دار باید روزهرا افطار كند.غذای افطار در بیمار دیابتی باید به چند وعدهتقسیم شود زیرا مصرف مواد غذایی به صورت وعده كامل با افزایش قند همراه خواهدبود.كربوهیدرات های ساده برای افطار و كربوهیدرات های پیچیده برای سحر انتخاب مناسب تری است. مصرف مایعات كافی (حداقل 2 لیتر) در زمان غیرناشتایی از بروز كم آبی جلوگیری می كند

.نویسنده: دكتر مهشید معصوم باباییمتخصص بیماری های داخلی

شنبه 22/4/1392 - 20:1 - 0 تشکر 621222

روزهداری در بیماران كلیوی
نوشیدن مایعات زیاد برای بیماران كلیوی در فاصله بین افطار و سحر الزامی است. بیماران مبتلا به نارسایی كلیه، بیماران پیوندی - در صورتی كه كراتیون خون آنها بالای 2 باشد - و بیماران دیالیزی قادر به روزه‌داری نیستند اما سایر بیماران كلیوی به نسبت نوع بیماری خود می‌توانند با مصرف دقیق داروها و نوشیدن مایعات زیاد در فاصله بین افطار و سحر روزه بگیرند. اكثر بیماران كلیوی می‌توانند روزه بگیرند اما در مواردی خاص از جمله در مورد بیماران مبتلا به نارسایی كلیه كه معمولا كراتیون خون آنها بالای 2 است، ‌این امر صادق نیست لذا این بیماران ترجیحا باید از روزه‌ داری خودداریكنند. خوددداری از روزه‌ داری علاوه بر بیماران مبتلا به نارسایی كلیه در موردبیماران پیوندی نیز صادق است، اگر كراتیون خون بیمارانی كه سابقه پیوند كلیه دارند بالاتر از 2 قرار گیرد، این بیماران نیز توانایی روزه گرفتن ندارند. دكترپوررضاقلی بیماران دیالیزی را نیز ناتوان از روزه‌داری دانست و با اشاره به این كهدر غیر از این موارد بیماران كلیوی با رعایت نكات لازم می‌توانند روزه بگیرند، گفت: سایر بیماران كلیوی به نسبت نوع بیماری خود و با نوشیدن مایعات زیاد در فاصله بینافطار تا سحر می‌توانند روزه بگیرند. در این میان بیماران پیوندی نیز در صورتیكه كراتیون خون آنها بر روی 2 باشد می‌توانند روزه بگیرند اما باید توجه شود كه دقت در خوردن كامل داروها در سر ساعت مقرر، در فاصله بین افطار تا سحر نیز از دیگرشرایط اصلی روزه‌داری برای این دسته از بیماران كلیوی است. این فوق تخصص نفرولوژی با اشاره به این كه تنها درصد كمی از بیماران مبتلا به فشار خون باروزه‌داری دچار افزایش فشار می‌شوند، در مورد بیماران مبتلا به فشار خون نمی‌توان به طور دقیق و از قبل مشخص كرد كه این بیماران می‌توانند روزه بگیرند یا خیر. به همین جهت معمولا به این بیماران توصیه می‌شود كه به طور آزمایشی یك تا دو روز روزهبگیرند و اگر مشخص شد كه روزه‌داری فشار خون آنها را افزایش می‌دهد در نتیجه این بیماران نیز نباید روزه بگیرند. وی همچنین در مورد بیماران سنگ‌ساز نیز اظهار كرد: بیمارانی كه سابقه سنگسازی كلیه بیشتر از یك بار را دارند نیز معاف از روزه‌داری هستند. زیرا این بیماران به هیچ وجه نباید دچار كمبود آب به مدت طولانی شوند. این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی برتغذیه درست بیماران كلیوی تاكید و خاطرنشان كرد: بیماران كلیوی باید در هنگام افطاراز خوردن غذاهای رایج و سنتی مانند آش و خرما خودداری كنند زیرا این غذاها به دلیلدارا بودن پتاسیم زیاد به ویژه در مواردی كه كلیه دچار كم كاری باشد، بیماران كلیوی را با مشكل مواجه می‌كنند. وی باتصریح بر این كه بیماران كلیوی كه می‌توانند روزه بگیرند باید تنها تحت نظرنفرولوژیست آغاز به روزه‌ داری كنند، از آنجا كه اگر روزه گرفتن برای سلامت بیمارانمضر باشد، اقدام به این امر از نظر شرعی حرام است، لذا بیماران كلیوی كه وضعیتسلامت آنها در حد معمول نباشد یعنی برای مثال افرادی كه كراتیون خون آنها بسیاربالاست، بیمارانی كه فشار خون خود را به سختی كنترل می‌كنند، بیمارانی كه زیاد دارومصرف می‌كنند و همچنین افرادی كه نتایج آزمایشات آنها مطلوب نیست حتما باید تحت نظرپزشك معالج خود روزه بگیرند. دراین صورت به این بیماران توصیه می‌شود كه یك تا دو روز روزه بگیرند و پس از آن دوبار تحت معاینه پزشك قرار بگیرند تا آزمایشات آنها تكرار شود و در صورت وجود هرگونه عارضه، بیمار از روزه‌داری منع شود. دكتر پوررضاقلی نوشیدن مایعات زیاد را به ویژه در موردبیماران پیوندی تاكید كرد و گفت: بیمارانی كه پیوند كلیه داشته‌اند باید در فاصله میان افطار تا سحر حداقل 2 لیتر آب بنوشند تا در روزه‌داری دچار مشكل نشوند.

دكتر فاطمه پوررضاقلی فوق تخصص نفرولوژی

شنبه 22/4/1392 - 20:4 - 0 تشکر 621223

توصیه های بهداشتی به روزه داران


در آستانه حلول ماه مبارك رمضان و تغییر درعادات غذایی روزه داران، پیروی از یك برنامه غذایی صحیح از اهمیت ویژه ای برخورداراست تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح كرد و هم از بركات معنوی این ماه بهره برد.وزارت بهداشت طی اطلاعیه ای رعایت نكات ذیل را به روزه داران توصیه كرد:روزه داران از سه وعده غذایی افطار، شام و سحری استفاده كنند . ابتدابا چای ، آب جوش یا شیرگرم و خرما یا كشمش روزه خود را باز كرده و سپس از غذاهایی مانند نان و پنیر و گردو، فرنی، شیربرنج، شامی و انواع كوكو استفاده كنند.در وعده شام از مصرف غذاهای سنگین خودداری كرده و با فاصله دو ساعتبعد از افطار غذاهایی مانند سوپ، آش سبك، خوراك سبزیجات با كمی نان سبوس دار همراهلبنیات یا سالاد مصرف كنند.وعده سحری بهتر است حاوی پروتئین مانند گوشت،مرغ، ماهی ، شیر و حبوبات با حداقل مقدار روغن و چربی باشد.وزارت بهداشت به روزه داران توصیه كرد بلافاصله بعد از اتمام سحری از نوشیدن چای اجتناب كنند.توصیه می شود كه در وعده های سحری و افطار از پرخوری، مصرف غذاهای چربو سرخ كردنی و غذاهای حاوی مقادیر زیاد قندهای ساده مثل قند، شكر، زولبیا و بامیه پرهیز شود.بنا بر توصیه های این وزارتخانه ضروری است در صورت استفاده ازسبزیجات به صورت خام و میوه حتما مراحل سالم سازی شامل شستشوی اولیه انگل زدایی بامایع دستشویی با ظرفشویی، میكروب زدایی با مواد ضدعفونی كننده مجاز و شستشوی نهایی رعایت شود.هرگز مواد غذایی طبخ و آماده شده را در دمای محیط، بیش از دوساعت نگهداری نكنید و تهیه مواد غذایی برای سحر در منزل و با مساجد ترجیحا در هنگامسحری تهیه و به صورت گرم مصرف شود، در غیر این صورت مواد غذایی پخته شده روی شمعك اجاق نگهداری تا حرارت آن حفظ شود و یا در دمای كمتر از 4 درجه سانتیگراد یعنی طبقه زیرین جایخی یخچالهای معمولی نگهداری و قبل از مصرف كاملا داغ شود.در ایناطلاعیه به سالمندان توصیه شده است در صورتی كه روزه می گیریند در سه وعده سحری،افطار و شام از مایعات مختلف به میزان حداقل 10 لیوان استفاده كنند . مصرف میوه رنده شده ، لبنیات خصوصا شیر كم چرب ، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار وسحر و نوشیدن چای كمرنگ برای آنها مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقراركند.وزارت بهداشت همچنین به روزه داران توصیه كرد از خرید مواد غذایی آمادهمصرف از قبیل زولبیا و بامیه، حلیم، نان و شیرینی سنتی، كله پاچه ، دل و جگر،بستنی، شربت آلبالو و زرشك از دستفروشان و دوره گردان خودداری كنند و در هنگام خریدمواد غذایی بسته بندی شده به مجوز وزارت بهداشت، تاریخ تولید، انقضا و نشانی دقیقكارخانه تولید كننده و سالم بودن بسته توجه كنند.


شنبه 22/4/1392 - 20:9 - 0 تشکر 621224

نكات روزه داری از ۱۰متخصص


چه غذاهایی برای وعده‌ های افطاری و سحری مناسب‌ترند؟ برای رفع یبوست ناشی ازكمبود مصرف مایعات در طول روزهای این ماه مبارك، چه كار باید كرد؟ آیا فعالیت‌های بدنی هم در طول ایام این ماه رمضان، توصیه می‌شود؟ كدام دسته از بیماران باید ازروزه گرفتن پرهیز كنند؟ و… پاسخ به این سوال‌ها را از زبان كارشناسانبخوانید.


برای جلوگیری از عطش


دكتر عباس شجاعی، متخصص علوم تغذیه، دانشگاه اصفهان:هنگام سحر از خوردن غذاهای خشك نظیر كوكو سبزی، كوكو سیب‌زمینی، كتلت و گوشت‌های سرخ شده مثل كباب، جوجه‌كباب و ماهی خودداری كنید. این غذاها به همراه غذاهایی كه ادویه زیادی دارند، باعث عطش زیاد وترش كردن معده می‌شوند. تمام روزه داران، خصوصاً آنهایی كه دچار بیماری‌های گوارشی و معده هستند، سعی كنند از خوردن این غذاها بپرهیزند و یا از لیمو ترش، ماست و سبزی خوردن در كنار این غذاها استفاده كنند. روزه‌داران برای پیشگیری از بروز ناراحتی‌های گوارشی و ترش كردن و سوزش سر معده، باید از مصرف زیاد غذاهای شیرین و چرب مانندزولبیا و بامیه در سحر یا افطار پرهیز كنند.مصرف سس مایونز، خامه،سوسیس و كالباس نیز در سحری یا افطاری مناسب نیست، زیرا این غذاهازمینه بروز ناراحتی‌های گوارشی نظیر ترش كردن معده را فراهم می‌كنند.ضمنا خوباست شش تاهشت لیوان آب در فاصله ی افطار تا سحر نوشیده شود و برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول ساعات روز،لیمو ترش تازه در پایان سحری مصرف شود.


برای تامین قند خون


دكتر ربابه شیخ‌الااسلام، متخصص تغذیه، مدیر كل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت:افراد روزه‌دار همانند زمانی كه روزه‌ دار نیستند، باید سه وعده غذا بخورند كه این وعده‌ها شامل سحر، افطار و شام است. البته مصرف غذا در دووعده(سحری و افطار) نیز اشكالی ندارد. بهتر است غذای مصرفی در سحر ویژگی وعده ناهاررا داشته باشد. در ماه مبارك رمضان استفاده از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل۵گروه اصلی غذایی یعنی نان و غلات+ میوه‌ها+ سبزیجات+ گوشت وحبوبات و تخم‌مرغ+ شیر و لبنیات، برای حفظ سلامت بدن و تامین انرژی و نیازهای تغذیه‌ای بدن توصیه می‌شود.استفاده از خرما در ماه رمضان به‌خصوص در هنگام افطار برای تأمین قند خون فرد روزه‌دار بسیار مؤثر است. روزه‌داران سعی كنند به جای غذاهای چرب و سرخ شده، از غذاهای آب پز و بخارپز شده استفاده كنند.


برای حفظ تعادل در وعده‌های غذایی


دكتر مسعود كیمیاگر، متخصص تغذیه:نیازی به حذف هیچ یك ازوعده‌های غذایی نیست. در ماه رمضان انسان دچار محدودیت یا محرومیت مواد غذایی نمی‌شود و احتیاج به ذخیره‌سازی مواد غذایی پیش از ماه رمضان وجود ندارد. باتوجه به این كه در ماه رمضان یك وعده ی غذایی حذف می‌شود، همه ی افراد باید حداقل۲۰درصد كمتر از ماه‌های دیگر سال غذا بخورند. با مصرف متعادل مواد غذایی درماه رمضان، بدن فرصت سوزاندن چربی‌های اضافی را پیدا می‌كند. تمامی روزه‌داران باید وعده ی سحری را در برنامه ی غذایی خود داشته باشند، زیرا حذف این وعده، سلامت آنهارا به خطر می‌اندازد.


برای جلوگیری از افزایش وزن


دكتر برلیانت بزرگمهر،‌ دبیر انجمن تغذیه ایران:در ماه مبارك رمضان از مصرف بیش از حد غذاهای چرب و شیرین خودداری كنید. روزه‌ داران هنگام افطار از مواد غذایی شیرین مانند زولبیا، بامیه و حلوا به مقدار زیاد مصرف نكنند،زیرا باعث افزایش وزن می‌شود.انجام پیاده‌ روی و ورزش در این ماه، توصیه می‌شود. بهتر است روزه‌ داران روزه‌شان را با آب ولرم باز كرده و پس از آن از نان، پنیر،گردو و غذاهای گرمی مانند آش استفاده كنند و حتما بین افطار تا شام یك تا دو ساعت فاصله بگذارند و حتما در این زمان آب فراوان بنوشند.كودكان و نوجوانانی كه برای نخستین بار روزه می‌گیرند باید در وعده ی سحری، غذای كافی بخورند و همچنین آبمیوه‌و سبریجاتی مانند هویج و گوجه‌فرنگی را فراوان مصرف كنند، زیرا مقدار زیادی ویتامینرا به صورت فشرده به بدن آن‌ها می‌رساند.


برای سلامت روزه‌اولی‌ها


میترا زراتی، كارشناس ارشد تغذیه:فعالیت زیاد نوجوانانروزه‌دار در ماه رمضان منجر به مصرف انرژی بیشتر و افزایش تعریق در طی ساعات روزمی‌شود و این مسئله می‌تواند زمینه‌ساز بروز سوء‌تغذیة خفیف یا شدیدباشد.بهترین ورزش‌ها در طول این ماه،شنا و پیاده‌روی پس از صرف افطار است، چرا كه این ورزش‌ها ازگرفتگی عضلات و بروزیبوست پیشگیری می‌كنند.



شنبه 22/4/1392 - 20:10 - 0 تشکر 621225

یك هفته برنامه ی غذایی برای سحری و افطار


برنامه غذایی كه در زیر مشاهده می كنید، نمونه ای از یك هفته برنامه غذایی معمولی در طی ایام ماه مبارك رمضان می باشد. هدف از این برنامه غذایی، ارائه یك رژیم لاغری نبوده است و به همین دلیل مقدار مشخصی برای مواد غذایی بیاننكرده ام ، بلكه فقط می خواستم با نوع مواد غذایی كه در طی یك روز باید مصرف كنید،آشنا شوید.


اگر شما افطار و شام را یك جا می خورید، می توانید مواد غذایی موجود در هر یك رابا هم مصرف كنید. همچنین می توانید با توجه به امكانات و ذائقه خود ، برنامه غذایی هر روز را با دیگری جابجا كنید ، مثلاً برنامه روز شنبه و سه شنبه را جابجا كنید وبه همین صورت.


شنبه :


افطار :یك استكان آب جوش یا چای + 3 عدد خرما + چند برشنان سنگك + 30 گرم ( به اندازه یك قوطی كبریت ) پنیر + 2 عدد مغز گردوی كامل


شام : خورشكرفس  یا بامیه باپلو + یك پیش دستی سالاد كاهو یا یك كاسه سالاد شیرازی + یك كاسه ماست


سحری :یك لیوان شیر + چند برش نان سنگك + چند قاشقمرباخوری عسل یا شیره انگور یا شیره خرما + چای + چند عدد خرما+ چند لقمه نان وپنیر و گردو


یكشنبه :


افطار :آش (هر نوع آشی كه دوست دارید) + چند عدد خرما باچای یا آبجوش + چند لقمه نان و حلوا


شام :ماهی با پلو + سالاد (هر سالادی كه می خواهید) ؛ درصورت دلخواه می توانید ترشی و نیز لیمو ترش هم با غذا بخورید.


سحری :چای شیرین + نان و پنیر و گردو + یك لیوان شیر


دوشنبه :


افطار: حلیم  + آب جوش یا چای با چند عدد خرما + چند برش نان


شام : ته چینمرغ  + سالاد + ماست


سحری :نان و كره و مربا + یك لیوان شیر + چند عدد خرما باچای


سه شنبه :


افطار: شله زرد  + نان و پنیر و سبزی + چای یا آب جوش با خرما


شام : عدسپلو  + سالاد ؛ با عدس پلو می توانید كشمش یا خرمای كمی تفت داده شده یا كمیگوشت چرخ كرده (بصورت ماده ی ماكارونی) بخورید.


سحری :چای شیرین + یك لیوان شیر + نان و پنیر + چند لقمهنان و حلوا ( با شیر آن را بخورید(


چهارشنبه :


افطار:چای یا آبجوش با چند خرما + نان و پنیر و گردو + سوپ ( هر سوپی كه دوست دارید(


شام : خورشقیمه  با پلو + سالاد + ماست


سحری :یك لیوان شیر + نان و كره و مربا یا عسل + چای + چند لقمه نان و پنیر و گردو


پنجشنبه :


افطار:چای یا آبجوش با چند عدد خرما + 1 لیوان شیر + نانو پنیر با خیار و گوجه فرنگی حلقه شده


شام : لوبیاپلو  ( در صورت دلخواه می توانید در لوبیا پلو، گوشت چرخ كرده هم بریزید)+ سبزیخوردن یا سالاد + ماست


سحری :نان و پنیر و خیار و گوجه + چای شیرین + نان و خامهو مربا


جمعه :


افطار:چای یا آبجوش با چند عدد خرما + یك لیوان شیر + نان + شیره انگور یا عسل + پنیر و گردو


شام : كتلتگوشت  همراه با سبزی خوردن یا سالاد + ماست


سحری :چای + چند عدد خرما + نان با خامه و مربا یا عسل یاشیره انگور + چند لقمه نان و پنیر

شنبه 22/4/1392 - 20:11 - 0 تشکر 621226

توصیه های تغذیه ای :

در هر روز از این برنامه غذایی ، پنج گروه اصلی 

هرم غذایی  یعنی گروه نان و غلات، گروه سبزی ها، گروه میوه ها، گروه شیر و لبنیات وگروه گوشت وجود دارد. شما باید روزانه از هر پنج گروه غذایی مصرف كنید تا بتوانیدمواد مغذی مورد نیاز بدن خود را كه شامل كربوهیدرات، چربی، پروتئین، ویتامین واملاح است، تأمین نمایید. در این صورت بدنی سالم و تندرست خواهید داشت و انرژی كافیبرای انجام فعالیت های روزانه ی خود را بدست خواهید آورد. البته هر فردی با توجه بهوضعیت جسمی خود ( لاغر یا چاق، پیر یا جوان، داشتن یك بیماری خاص ) می تواند یكماده ی غذایی را كمتر یا بیشتر مصرف كند یا یك ماده ی غذایی را جانشین دیگری كند ؛مثلاً فردی كه دارای كلسترول خون بالا است ، می تواند به جای گوشت قرمز از گوشت مرغاستفاده كند یا فردی كه چاق است و می خواهد لاغر شود می تواند به جای خامه از پنیراستفاده كند.

در هر صورت این برنامه به عنوان پایه ای برای یك فرد سالم و متناسب می باشد. حالبا توجه به این صحبت ها، نكات تغذیه ای لازم را برای شما بیان می كنم :

1- مهم ترین مسئله این است كه هر روز بعد از افطار ( یك تا چند ساعت بعد ) باید 3-2 عدد میوه متوسط مصرف كنید كه با توجه به میوه های این فصل می توانید این میوهها را بخورید : 

سیب  ، گلابی  ، انگور  ، هلو  ، شلیل ، هندوانه  ، خربزه  ، انجیر  و موز و ... . در مورد انگور یك خوشه معمولی معادل یك میوه است و در مورد هندوانه و خربزهیك قاچ 300 تا 400 گرمی معادل یك عدد میوه متوسط است.

همچنین اگر آبمیوه دوست دارید می توانید به جای یك عدد میوه، نصف تا یك لیوانآبمیوه مصرف كنید. البته به شرطی كه آبمیوه طبیعی باشد و بصورت ساندیس و آبمیوه هایپاكتی نباشد. ولی اگر تهیه آب میوه طبیعی برایتان سخت بود، می توانید از یك لیوانآب میوه پاكتی یا ساندیس استفاده كنید.

همچنین اگر اشتها داشتید می توانید در وعده ی سحر هم یك عدد میوه یا یك لیوانآبمیوه مصرف كنید. مثلاً به جای یك لیوان شیر معمولی، یك لیوان شیر موز بخورید.

2- گروه نان و غلات شامل انواع نان، برنج، ماكارونی و 

سیب زمینی  است. توصیه می كنم تا جایی كه می توانید از ناه سبوس دار مثل نان سنگك استفاده كنید، زیرا بعلت داشتن سبوس منبع خوبی از ویتامین های گروه B و فیبر غذایی است. ویتامینهای گروه B در سوخت و ساز بدن و حفظ سلامت اعصاب و پوست و مو نقش مهمی دارند. فیبرهای غذایی هم در جلوگیری از یبوست و حفظ سلامتی روده ها مفید هستند.

البته اگر تهیه نان سنگك برایتان مشكل است، می توانید از بربری، تافتون ، لواشیا باگتاستفاده كنید.

افرادی كه مبتلا به دیابت  هستند، باید در مصرف مواد غذایی این گروه احتیاط كنند و طبق دستور پزشك عمل كنند ،چون این مواد غذایی به خصوص نان سفید و سیب زمینی سریعاً قند خون را افزایش میدهند.

همچنین افرادی كه تری گلیسیرید خونشان (یك نوع چربی خون) بالاست، باید در مصرفمواد نشاسته ای (گروه نان و غلات) احتیاط كنند، زیرا كربوهیدرات موجود در این موادغذایی در بدن تبدیل به تری گلیسیرید می شود.

3- گروه سبزی ها شامل سالاد، سبزی خوردن، سبزی پخته در غذا مثل سوپ، خورش و كوكوو ... می باشد. سبزی ها منبع خوبی از فیبر غذایی نامحلول، آنتی اكسیدان ها وویتامین های 

A  و C هستند؛مثلاً هویج و اسفناج از منابع خوب ویتامین A هستند.

سبزی ها شامل : خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، كرفس ، بامیه ، هویج ، كاهو،انواع كلم  ، قارچ ، فلفلسبز، فلفل دلمه ای، بادنجان، كدو سبز، پیاز ، سیر و ... است.

شنبه 22/4/1392 - 20:13 - 0 تشکر 621227

سالادها : سالاد گل كلم – سالاد آلاسكا – سالاد خرما – سالاد روس - سالاد سیب – سالاد اسفناج – سالاد تبوله – سالاد بروكلی – سالاد قارچ – سالاد تابستانی – سالادبادنجان .


غذاها : ته چین قارچ و بادنجان – خورش قارچ – خورش آلو و اسفناج – بادنحان وكدوی توپُر – خورش بامیه – خورش كرفس – خورش بادنجان – خورش كنگر – خورش هویج و به – خورش ریواس – كوكوی پیازچه – آش رشته – دلمه برگ مو – دلمه كلم – دلمه گوجه فرنگی – دلمه كرفس – دلمه فلفل سبز – دلمه بادنجان .


4- سعی كنید روزانه یك لیوان شیر و یك لیوان ماست را حتماً مصرف كنید. شیرو لبنیات  منبع خوبی از كلسیم و ویتامینهای A  و D  و B2  و B12  است.


افراد چاق و كسانی كه كلسترول خونشان بالاست ، بهتر است نوع كم چرب آنها را تهیهكنند. ولی برای كودكان و نوجوانان با وزن متناسب و برای افراد لاغر شیر و ماستپرچرب ، كره و خامه هم مفید است. به جای نوشابه هم از دوغ  استفاده كنید.


كسانی هم كه مزه شیرخالی را دوست ندارند، می توانند بصورت شیرعسل، شیر خرما،شیركاكائو و شیر موز آن را مصرف كنند.


پنیر با اینكه جزء لبنیات است، ولی در تنظیم برنامه غذایی در گروه گوشت قراردارد ، یعنی هر 30 گرم گوشت كم چرب ، معادل 30 گرم پنیر است.


5- گروه گوشت هم شامل گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی ، 


تخم مرغ  ،حبوبات و آجیل است. این گروه منبع خوبی از پروتئین ، ویتامین های گروه B و املاحیمانند آهن ، روی و فسفر است. افرادی كه دچار نقرس هستند ، باید گوشت و حبوبات راخیلی كم مصرف كنند. افرادی هم كه دچار كلسترول خون بالا هستند باید جگر ، دل و قلوه، كله پاچه و گوشت پرچرب را مصرف نكنند و به جای گوشت قرمز بیشتر از مرغ و ماهیاستفاده كنند. ولی برای افراد كم خون مصرف انواع گوشت مفید است. بیمارانقلبی  هم بهتر است تا حد ممكن گوشت قرمز را كمتر مصرف كنند.


غیر از بیمارانی كه در بالا نام بردم، تمامی افراد سالم می توانند در حد نیازخود از گوشت، تخم مرغ و حبوبات را مصرف كنند. به خصوص افراد ورزشكار برای ساخت عضلهحتماً حتماً در كنار ورزش باید از منابع غنی پروتئینی مصرف كنند.


6- سبزی و میوه برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند، پس تا جایی كه می توانید ازاین مواد غذایی بیشتر مصرف كنید، البته افراد چاق بیشتر از 4-3 عدد میوه در روزمصرف نكنند.


7- آجیل  سرشاراز مواد مغذی است، بنابراین می توانید بعد از افطار چند عدد بادام، فندق ، پسته و ... مصرف كنید.


8- از مصرف انواع دسرها و شیرینی هایی با شكر زیاد در برنامه افطار و سحرخودداری كنید. توصیه می كنم بجای مصرف زولبیا و بامیه، از خرما  استفاده كنید، به خصوص در افراد چاق، زیرا زولبیا و بامیه دارای قند و ورغن زیادیهستند و همانطور كه می دانید یك فرد سالم باید در حد نیاز از چربی و قند استفادهكند نه بیش از نیاز بدن.


9- سعی كنید شام را دیر مصرف نكنید، حداكثر تا ساعت 9- 8 شام را بخورید، زیرااگر با فاصله ی كمی از غذا خوردن بخوابید، هضم مواد غذایی دچار اشكال می شود، بهخصوص اینكه با خوابیدن، متابولیسم بدن كاهش می یابد و غذاها بطور مؤثر نمی سوزند تابدن از انرژی و مواد مغذی آنها استفاد كند.


10- در صورت دلخواه در سحری و افطار می توانید چای بنوشید ، فقط از مصرف چای  زیاد درسحری خودداری كنید ، زیرا كافئین موجود در چای دفع ادرار را افزایش می دهد و از اینطریق نمك های معدنی كه در طول روز بدن به آنها نیاز دارد، دفع می شوند .


11- مصرف گردو  باپنیر از اثرات شاید مضر پنیر در كاهش حافظه بكاهد، به همین دلیل من سعی كرده امهمراه با مصرف پنیر، حتماً گردو راهم ذكر كنم.


12- شیره انگور سرشار از مواد مغذی است، به خصوص برای افرادی كه دچار ضعف در طیروز می شوند بسیار مفید است. اثرات مفید شیره انگور شامل : افزایش اشتها، تقویت كلیبدن، افزایش شیر در خانم های شیرده و ... است.


به جای عسل  یامربا می توانید شیره ی انگور را با شیر یا خامه میل كنید. همچنین می توانید مقداریاز این شیره، را در آب خنك بریزید و با افزودن كمی آب لیمویترش  به آن، یك شربت خوشمزه درست كنید كه برای افزایش اشتها خوب است و به جاینوشابه های گازدار می توانید آن را مصرف كنید. البته افراد دیابتی نباید از اینشیره مصرف كنند.


13- بعضی از افراد عادت دارند در سحری هم غذای پخته مصرف كنند . این مسئله بستگیبه میل و عادت غذایی آنها دارد. ولی مصرف یك وعده غذایی پخته در طی روز كافی است،مگر اینكه فرد لاغر یا كودك یا نوجوان باشد. در این صورت باید هر دو را هم كاملمصرف كند.


فراموش نكنید كه پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهاییروز جلوگیری نمی كند، بلكه در ساعات ابتدایی بعد از سحر، فشار زیادی را به معده ودستگاه گوارشی فرد وارد می كند كه سبب بروز علائمی نظیر سوء هاضمه، درد و نفخ معدهمی شود. بنابراین سحری را سبك بخورید و از مصرف غذاهای چرب و پرحجم برای سحری پرهیزكنید.


14-  در این برنامه غذایی یك بار خورش سبزی دار، یك بار گوشتقرمز، یك بار گوشت مرغ، یك بار ماهی، یك بار پلو با حبوبات و یك بار پلو با سبزیجاتقرار دهید. شما می توانید در هفته های بعدی ، بسته به سلیقه ی خود غذاهایی كه معادلبا این غذاها هستند را تهیه كنید. مثلاً بجای خورش كرفس، از خورش قورمه سبزی ، بهجای لوبیا پلو از كلم پلو، به جای كتلت گوشت از كباب با برنج، به جای ته چین مرغ ازجوجه كباب یا مرغ و پلو و به جای قیمه از آبگوشت استفاده كنید. ولی حتماً سعی كنیدیك بار در هفته ماهی  بخورید كه می تواندبصورت ماهیكبابی در فر  ، قلیهماهی  ، ماهی شكم پر ، كتلتماهی  یا ماهی سرخ شده در كمی روغن باشد. اگر گاهی اوقات امكان تهیه و پخت ماهیدر هفته برای شما وجود نداشت، می توانید به جای آن از تن ماهی استفاده كنید ، البتهافراد چاق نباید روغن تن را مصرف كنند.


15- شما می توانید غیر از غذاهای بالا ، از انواع سوپ، آش، كوكو، املت، دلمه و ... استفاده كنید. ولی سعی كنید تا جایی كه امكان دارد خودتان در منزل غذا تهیهكنید و غذای بیرون را نخورید، زیرا در تهیه غذاهای بیرون كه بیشتر انواع پیتزا وساندویچ می باشد، از سوسیس و كالباس و سس زیادی استفاده شده است . این مواد دارایچربی بالا و مواد نگهدارنده هستند كه در صورت مصرف زیاد برای سلامتی بدن مضر هستند،خصوصاً افراد چاق ، دارای چربی خون بالا و فشار خونبالا  وكسانی كه ناراحتی معده دارند ، نباید اصلاً این مواد غذایی را مصرفكنند.


16- به مقدار كافی بین افطار تا وقت خواب آب  بنوشید تااز كم آبی بدن جلوگیری شود

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.