• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن معارف > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
معارف (بازدید: 974)
يکشنبه 16/4/1392 - 12:15 -0 تشکر 618381
** اخلاق **

بحث را با درخواستی از امام سجاد آغاز می‌كنم حضرت در دعای مكارم الاخلاق یكی از درخواست‌هایشان این است «هب لی معالی الاخلاق»

«خدایا یكی از چیزهایی كه به من هبه می‌كنی امور متعالی اخلاقی باشد.» حضرت نفرمود: اخلاق حَسن به من عطا كن بلكه فرمودند معالی الاخلاق یعنی بلندای قله اخلاق را به من عطا كن. 

فرمایش امام سجاد در دعای مكارم الاخلاق ما را متوجه این معنی می كند كه امكان رسیدن به امور متعالی اخلاقی برای همه ما هست،‌اگر امكان آن نبود طرح درخواست بی‌مورد بود، امكان رسیدن به بلندای فضایل اخلاقی برای یكایك ما وجود دارد. البته نظر بنده درباره مسائل اخلاقی این است كه اخلاق یك روبنا است، روبنایی كه زیربنای  آن اعتقادات است اگر صرفا به این رو بنا توجه شود بدون توجه به زیر بنا باید گفت كه این رو بنا درگذر زمان و زلزله حوادث و امور مختلف، اخلاقیات صحیح انسان از بین می‌رود و فراموش می‌شود ولی اگر مسائل اخلاقی بر مبنای صحیحی بارگزاری شود در این صورت ملكه فرد می‌گردد و آنقدر در نهاد او ریشه می‌دواند كه با آن اخلاق متعالی از این عالم وارد عالم دیگر می‌شود.

می‌توان استدلال کرد که اخلاق روبنا و زیربنای آن اعتقادات صحیح است 

در آغاز دعای مكارم الاخلاق ملاحظه می‌كنید قبل از اینكه برای اخلاقیات متعالی درخواستی مطرح شود برای اعتقادات صحیح درخواست می‌كنیم.

حضرت می‌فرمایند:«اللهم بلغ بایمانی اكمل الایمان و اجعل یقینی افضل الیقین و انته بنیتی الی احسن النیات و بعملی الی احسن الاعمال»

قبل از اینكه فضایل اخلاقی را درخواست كنیم، كمال ایمانمان را طلب می‌كنیم، می‌خواهیم یقینمان افزون شود و نیّتهایمان كه امری باطنی است به زیباترین نیت تبدیل شود و عملمان زیباترین عمل گردد یعنی در هر زمان ایمان، نیّت و عملمان در حال افزایش به بهترین شكل خود باشد تا تبدیل به اخلاق شود زیرا اخلاق از كلمه خُلق به معنای كهنگی است،كهنگی نه به معنای قدیمی شدن بلكه در معنای ماندگار شدن و ثابت گشتن است، با این دعا از خدا می خواهیم درحالیكه ایمان، اعتقاد و نیّت ما را نو می‌كند اما آن را ماندگار و ثابت كند تا تبدیل به خُلق شود. كهنه شدن اخلاق در ما زمانی صورت می گیرد كه ما توجه كامل به اعتقاداتمان داشته باشیم یعنی هركس در ابتدا باید خود را پیدا كند چه كسی است و با چه عقاید و عملی است. اگر كسی این ها را در خود پیدا كند و خود را بشناسد و عقیده و عملش را بررسی كند می‌تواند روی آن زیر بنا، زیباترین ارزش های انسانی قرار بدهد .

 



(منبع: سایت موسسه علمیه السلطان علی بن موسی الرضا)


 

 

 

خدا در همین نزدیکی است
سه شنبه 1/5/1392 - 12:44 - 0 تشکر 624683




در دعای روز سه شنبه حضرت این درخواست را می کنند : وَ اجْعَلْ ذِكْرَهُمْ لَنا شُكْراً یعنی من می‌خواهم از عامه مردم یک پله بالاتر باشم. مثل بقیه نباشم. این واقعا درخواست اخلاقی است. بله در دعای مکارم الاخلاق حضرت امام سجاد می فرمایند: هَبْ لِی مَعَالِیَ الْأَخْلاَقِ[1] خدایا برترین های اخلاقی را به من هبه کن. بلافاصله بعد از هَبْ لِی مَعَالِیَ الْأَخْلاَقِ درخواستمان این است وَ اعْصِمْنِی مِنَ الْفَخْرِ خدایا تو مرا حفظ کن تا فخر فروشی راه نیندازم.






فخر فروشی مربوط به زمانی است که خودمان فکر کنیم کسب معالی الاخلاق را کرده ایم. غرور مربوط به وقتی است که کمالات را ازخود ببینیم اما هرگاه باورمان این است که کمالات را از خدا دریافت می کنیم و او به ما هبه می کند و کسبش از طریق خود ما نیست، دیگر فخر فروشی نداریم.


خدایا اگر من در بین جمعی قرار می‌گیرم که این جمع متنبه هستند، توجه به منعم دارند، توجه به نعمت دارند، توجه به حضور در محضر حق دارند، خدایا توفیق شکر ذکر آن ها را به من عطا کن . آن ها ذاکرند من شاکر ذاکر بودن آن‌ها شوم. شاید یکی از حلقه های ارتباط این داستان به اخلاق این باشد که اولا قدردان نعمت حضور افراد باشم. یعنی بدانم نعمت ذاکر بودن دیگران به نحوی اثرش به من می‌رسد. این طور نیست که شما ذاکر باشید و برای من فایده خاصی نداشته باشد . این که انسان می بیند دیگران متنبه هستند و حضور در مقام رب را احساس می کنند، این نعمت بزرگی است و ما خواستار دوام این نعمت می‌شویم.





گاهی اوقات خود افراد یادشان نیست نعمت هایشان را عقال کنند. ولی ما وقتی درخواست شکر را می کنیم نعمت های دیگران را پایدار می کنیم. شکر یکی از آموزش های خاص اخلاق است . این که می خواهیم نعمت دیگران باقی باشد، شکر است. یعنی ما راضی نباشیم که مثل عموم باشیم. عموم جامعه ناس هستند ولی ما باید یک درجه بالاتر از آن ها حرکت کنیم. چون وقتی بالاتر بیاییم مصداق این آیه قرآن می شویم وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا
[2] «كسانى‏اند كه مى‏گویند پروردگارا به ما از همسران و فرزندانمان آن ده كه مایه روشنى چشمان [ما] باشد و ما را پیشواى پرهیزگاران گردان» می‌خواهیم به مقام جلوداری برسیم. به مقامی که رهبری یک گروه را به دست بگیریم نه این که ذوب شویم در گروهی که هم سطح خودمان یا پایین تر از خودمان هستند.







خدا در همین نزدیکی است
سه شنبه 1/5/1392 - 12:51 - 0 تشکر 624684

تذکر به خودم:
خیلی از مشکلات ما گاهی اوقات به خاطر از یاد بردن این مطلبه که


می‌خواهیم به مقام جلوداری برسیم. به مقامی که رهبری یک گروه را به دست بگیریم نه این که ذوب شویم در گروهی که هم سطح خودمان یا پایین تر از خودمان هستند.



اگر فکر کنیم که وظیفه ما اینه که جلودار باشیم خیلی وقتها خیلی از کارها ور نمی کنیم.

خدا در همین نزدیکی است
سه شنبه 1/5/1392 - 12:51 - 0 تشکر 624685

ادامه دارد انشالله



خدا در همین نزدیکی است
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.