• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 547)
سه شنبه 14/3/1392 - 22:47 -0 تشکر 608834
پرسمان ویژه امام موسی کاظم علیه السلام

شهادت امام موسی کاظم علیه السلام

ولادت و دوره کودکی و نوجوانی امام کاظم ـ علیه السلام ـ را توضیح داده و زندگی حضرت پیش از امامت را بیان کنید.

پاسخ :
تولد امام کاظم علیه السلام :
ولادت امام کاظم ـ علیه السلام ـ در اواخر حکومت امویان بوده است؛ نام مادر گرامی اش حمیده و محل تولد آن حضرت ابواء نام دارد. وقتی امام صادق ـ علیه السلام ـ به دنیا آمدند امام فرزند را گرفتند، آداب شرعی ولادت را بجا آوردند و بشارت ولادت ایشان را به اصحاب دادند و فرمودند: «خداوند به من پسری مرحمت فرموده که بهترین مخلوقش است»[1] سال ولادت «128 هـ ق» و در زمان حکومت عبدالملک بن مروان بوده است.[2]
امام کاظم، به تدریج دوران کودکی را پشت سر می گذاردند، و در سایه­ی پدر بزرگوارشان تربیت می شدند و به درجه والایی ازکمال و تهذیب اخلاقی در همان کودکی رسیدند. ایشان قسمتی از دوران کودکی خود را، پشت سر گذاشت در حالی که هر روز به محبت و احترامش افزوده می شد. و پدر او را مشمول محبت خود قرار می داد. پیروان آن حضرت نیز، با توجه و احترام خاص با ایشان برخورد می کردند.
سیمای ظاهری امام:

قامتی معقول، با اندام مناسب و زیبا بود، صورتش گندمگون و نورانی و رنگ موهایش مشکی و انبوه چهره اش با صفا و ملکوتی، فاصله دندان هایش گشاد و کتف هایش باز و گسترده، بدنش لاغر و باریک، به طوری که در هاله ای از ابهت و جلال قرار داشت. هیچ کس آن حضرت را مشاهده نمی کرد، مگر این که هیبتش او را می گرفت و او را گرامی می داشت.[3]
شخصیت و نبوغ امام در دوران کودکی و قبل از امامت:
هوش و ذکاوت امام کاظم (ع) در نوجوانی مشهود و آثار نبوغ و تیز هوشی امام، از رفتار و کردار ایشان کاملاً نمود داشت، به طوری که باعث اعجاب و ستایش اصحاب و بزرگان قرار گرفته بود. سخن از این که چه عواملی باعث ایجاد چنین شخصیتی شد، زیاد مشکل نیست امام (ع) تمام صفات پدرانش را، که ازسایر مردم امتیاز داشتند. از قبیل: بزرگواری، بخشندگی، بردباری، گذشت، علم و ... به ارث برده اند، در خانواده ای رشد کرده که کانون تقوی و حکمت و دانش است. و ریشه تمام بزرگی ها و فضیلت ها در اسلام به آن خانواده می رسد. امام کاظم (ع) به مدت بیست سال، تحت سرپرستی پدرش امام صادق(ع) بزرگ شده است که تاریخ انسانیت، نظیر او را در علم و ایمان و پرهیزکاری و... جز در این خاندان سراغ ندارد.
به این ترتیب، تمام زمینه های تربیت صحیح و شخصیت ساز برای امام علیه السلام، فراهم آمده بود. مورخان و سیره نویسان، نمونه هایی از این شخصیت عالی را ذکر کرده اند که موجب اعجاب و شگفتی است. و آن احاطه امام را در آغاز عمر به انواع علوم و معارف نشان می دهد. با این که انسان در این دوره از زندگی، چنین توانایی را ندارد. و هیچ دلیلی نمی توان برای این امر پیدا کرد. جز آن چه را که شیعه بدان معتقد است.[4] 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

سه شنبه 14/3/1392 - 22:57 - 0 تشکر 608849


درباره امام کاظم ـ علیه السّلام ـ نقل شده که آن حضرت در زندان شهید شد و روضه خوانان می گویند وقتی تابوت حضرت را حرکت دادند خیلی سنگین بود، کنده و زنجیر جنازه مبارک امام را سنگین کرده آیا این جریان واقعیت دارد؟

پاسخ :
شهادت امام کاظم ـ علیه السّلام ـ به وسلیه سمی که در غذای حضرت ریخته بودند و گفته می شود به وسیله خرمای مسموم بوده است که توسط سندی بن شاهک یهودی انجام شده و بعد از شهادت دربار هارون بزرگان و فقهاء اهل بغداد را جمع کرد و آنها را شاهد گرفت که حضرت با مرگ طبیعی از دنیا رفته است.[1]
بنابراین برای این که پیش مردم رسوا نشود باید غل و زنجیر را از بدن حضرت جدا کرده باشد و دیگر این که چنین مطلبی در کتب معتبر شیعه نقل نشده است که تابوت سنگینی کند و ببینند که زنجیر در پای مبارک حضرت وجود دارد و اما اصل جریان بسته بودن پاهای حضرت به غل و زنجیر را می توان از فرازی از صلواتی که شیخ عباس قمی ـ رحمة الله علیه ـ از سید ابن طاووس نقل می کند فهمید که می فرماید:
... و المعذب فی قعر السجون و ظلم المطامیر ذی الساق المرضوض بحلق القیود... . یعنی صلوات بر موسی بن جعفر... آن که در قعر زندانها و تاریکی سیاه چال ها شکنجه می شد و ساق پاهایش به وسیله حلقه های زنجیر زخمی شده بود.[2] پس بسته شدن امام کاظم ـ علیه السّلام ـ در زندان با کنده و زنجیر صحیح است و فقط جریان کنده و زنجیر در تابوت بعید به نظر می رسد.
معرفی منبع جهت مطالعه بیشتر:
1ـ شیخ مفید، الارشاد، ج2.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . شیخ مفید، الارشاد، چاپ دوّم، نشر آل البیت، 1416، چاپ مهر قم، چ 2، ص 1215.
[2] . شیخ عباس قمی، انوارالبحیه، چاپ اوّل، مؤسسه نشر اسلامی، جامعه مدرسین، ص206.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

سه شنبه 14/3/1392 - 22:59 - 0 تشکر 608850


امام موسی كاظم -علیه السلام- دارای چند پسر و دختر بودند، در صورت امكان به محل دفن آنها هم اشاره بفرمایید.

پاسخ :

امام موس كاظم(ع) داری سی و فت فرزند؛ هجده پسر و نوزده دختر بود كه[1] اسامی آنها عبارت است از:
1- علی‌بن موسی الرضا-علیه السلام-. 2- ابراهیم. 3- عباس. 4- قاسم. 5- اسماعیل. 6- جعفر. 7- هارون. 8- حسن. 9- احمد. 10- محمد. 11- حمزه. 12- عبدالله. 13- اسحاق. 14- عبیدالله. 15- زید. 16- حسن. 17- فضل. 18- حسین. 19- سلیمان، 20- فاطمه كبرا. 21- فاطمه صغرا. 22- رقیه. 23- حلیمه. 24- ام‌ابیها. 25- رقیه صغرا. 26- ام جعفر. 27- لبابة. 28- زینب. 29- خدیجه. 30- علیّة. 31- آمنة. 32- حسنة. 33- بریهه. 34- عایشه. 35- ام سلمه. 36- میمونه. 37- ام كلثوم[2]
محل دفن برخی از اولاد امام كاظم(ع) چنین نقل شده است:
ابراهیم بن موسی‌بن جعفر-علیه السلام- سیّدی جلیل و عالم بود كه در یمن مردم را به امامت برادرش دعوت می‌كرد، وی در بغداد وفات كرد، و در قبرستان قریش نزد پدر بزرگوارش دفن گردید.
عباس بن موسی‌بن جعفر-علیه السلام- كه قبر ایشان بنابر قول بعضی در مشهد می‌باشد، قاسم بن موسی‌بن جعفر، كه قبر ایشان در هشت فرسخی حلّه می‌باشد.
اسماعیل بن موسی‌بن جعفر-علیه السلام- در زندان سامرا، از دنیا رفت و او را سامرا دفن نمودند. احمدبن موسی‌بن جعفر معروف به شاهچراغ و همچنین برادر او محمدبن موسی‌بن جعفر نیز در شیراز مدفون می‌باشند.
حمزة بن موسی‌بن جعفر-علیه السلام- در ری نزدیكی قبر حضرت عبدالعظیم مدفون می‌باشد. برخی نیز محل دفن او را، اصطخر[3] شیراز و قم می‌دانند. اسحاق بن موسی-علیه السلام- كه ملقب به امین است، در سال دویست و چهل در مدینه وفات كرد. و زیدبن موسی-علیه السلام- كه او را زیدالنّار می‌گفتند، در «سرّ من رای» از دنیا رفت و افضل فرزندان ذكور امام موسی كاظم(ع) ابالحسن علی‌‌‌بن موسی‌الرضا-علیه السلام- است كه در مشهد مدفون می‌باشد.
اما از دختران حضرت موسی‌بن جعفر-علیه السلام- افضل آنها سیّدة جلیله فاطمه بنت موسی‌بن جعفر-علیه السلام- معروف به حضرت معصومه است كه در قم مدفون است.[4] اما در مورد دیگر فرزندان امام موسی كاظم(ع) و محل دفن آنها اطلاع دقیقی در دست نمی‌باشد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. شیخ عباس قمی، منتهی الامال.
2. محمد حرزالدینی، مراقد المعارف.
3. علی اكبر مهدی پور، اجاسد جاویدان.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. مفید، الارشاد، ترجمه روسولی محلاتی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ ششم، 1378ش، ج2، ص342.
[2]. همان، ج2، ص342.
[3] - مكانی است در نزدیكی شیراز.
[4] - قمی، عباس، همان.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

سه شنبه 14/3/1392 - 23:11 - 0 تشکر 608856

ای هشام! خردمندان به دنیا بی رغبتند و به آخرت مشتاق؛ زیرا دانستند که دنیا خود جوینده ای است که آن را جویند و آخرت هم خواهان است و خواهان دارد؛ پس هر که خواهان آخرت شود، دنیا خود به سوی او رود تا روزی مقدّر او را بپردازد و هر که جویای دنیا شد، آخرت حق خود را از او خواهد و ناگهانش مرگ فرا رسد و دنیا و آخرتش را تباه سازد.

ای هشام! هر که بدون مال، بی نیازی خواهد و دلی آسوده از حسد و دینی درست بخواهد، باید به خدای عزوجل تضرّع کند و بخواهد که عقلش را کامل کند.

هر که خرد یابد، بدانچه او را بس است قناعت کند و هر که به آنچه او را بس است قناعت کند، بی نیاز شود و هر که بدان قناعت نکند، هرگز بی نیاز نگردد.

ای هشام! شخص خردمند دروغ نگوید گرچه دلخواه او باشد.

ای هشام! به راستی انسان خردمند به کسی که می ترسد او را دروغگو بشمارد، حدیث نگوید؛ و از آنکه نگران است از اجابت درخواست او دریغ کند، چیزی درخواست نکند؛ و بدانچه توانا نیست وعده ندهد؛ و بدانچه ناهنجار داند امید نبندد، و اقدام به کاری نکند که به خاطر ناتوانی، از درماندن در آن بترسد.
منبع: چهارده اندرز از چهارده معصوم علیه السّلام، ص۷۰-۷۱.

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.