• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن اجتماعي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
اجتماعي (بازدید: 732)
جمعه 17/6/1391 - 11:47 -0 تشکر 547012
اقتصاد اسلامی، بر مبنای دانش

بر گرفته از  http://www.daneshsara.net/economy/eghtesad-eslami.html


عرصه اقتصاد یكی از موثرترین عرصه ها در زندگی بشر بوده و هست. این عرصه از ابتدایی ترین نیازهای بشر تا عالی ترین مفاهیم انسانی همچون عدالت اجتماعی را در بر می گیرد. نظام اقتصادی اسلام با چهره ای متمایز از سایر نظام های اقتصادی دنیا ، در صورتی كه به طور دقیق اجرا شود قابلیت حل بحران های اقتصادی و مشكلات فرا روی جوامع اسلامی را دارد.

اهداف: در این نگاشته با هدف اثبات دانش مداری نظام اقتصادی اسلام به برخی از راه حل هایی كه این نظام برای رفع چالشها و مشكلات اقتصادی جامعه ارائه كرده است ، می پردازیم.

خلاصه مطالب: این نگاشته مشتمل بر یك مقدمه و سه محور كلی است. نگارندگان در ابتدا با بررسی ویژگیهای اقتصاد اسلامی بر دانش مداری به عنوان مهمترین شاخصه این نظام تاكید می كنند. محور دوم بحث، به عوامل توسعه اقتصادی از دیدگاه اسلام می پردازد و اهتمام به علم و دانش را به عنوان مهمترین عامل توسعه اقتصادی بر می شمارد. و در آخرین مرحله دانش مداری را به عنوان مهمترین عامل توسعه مورد بررسی قرار می دهد.

جمعه 17/6/1391 - 11:52 - 0 تشکر 547029


اخلاق گرایی اقتصاد اسلامی نیز از آن جا آشكار می شود كه بر خلاف نظام اقتصادی ماركسیستی كه ابزار تولید را تعیین كننده اهداف اقتصادی می داند، اهداف اقتصادی اسلام آمیزه ای از عوامل مادی و معنوی است یعنی اقتصاد اسلامی در راستای تحقق ارزشهای اخلاقی گام بر می دارد . ارزشهایی كه برای حیات یك جامعه ضرورت دارد. بر این اساس پاره ای از مالیات ها و حقوق مالی در اسلام جزء عبادات محسوب می شود و مسلمانان به انگیزه جلب رضایت خداوند به پرداخت آن مبادرت می نمایند. اما این نكته كه اقتصاد اسلامی یك نظام اقتصادی دانش مدارا است و جایگاه ویژه ای برای دانش و دانشمندان در نظر گرفته ، مطلبی است كه نیازمند توضیح و تبیین می باشد.

جمعه 17/6/1391 - 11:52 - 0 تشکر 547031


اصولا دین اسلام توجه ویژه ای به دانش اندوزی و علم آموزی دارد. اولین آیاتی كه بر پیامبر (ص) نازل شد با خواندن و تعلیم و تعلم دانش آغاز گردید. قرآن كریم مقامی بسیار رفیع برای دانشمندان قائل است در سوره مجادله می فرماید: (( یرفع الله الذین امنوا منكم و الذین اتو العلم درجات)).

... تا خدا رتبه كسانی از شما را كه گرویده و كسانی را كه دانشمند بر حسب درجات بلند گرداند.

در تمثیل قرآن نادانی و فقر علمی ، كوری و سیر در وادی ظلمت هاست و در مقابل برخورداری از بینش علمی و دستیابی به دانش های مفید و مطلوب ، بینایی است.

جمعه 17/6/1391 - 11:53 - 0 تشکر 547033


اسلام راه درست زندگی را در گرو دستیابی به دانش علمی مطلوب می داند. جامعه ای را كه به یافته های علمی مجهز نبوده و عطش دانش اندوزی نداشته باشد و از كاروان علم و دانش عقب بماند ناگزیر دنباله رو می داند.

جمعه 17/6/1391 - 11:53 - 0 تشکر 547035



تاكید و تشویق اسلام به كسب علم و دانش تا آن جاست كه امام سجاد(ع) می فرماید: اگر می دانستید كه با تحصیل علم و دانش به چه سعادتی می رسید به دنبال آن می رفتید هر چند خون شما در این راه ریخته شود یا لازم باشد كه به دریاها وارد شوید و اقیانوس ها را بپیمایید.

جمعه 17/6/1391 - 11:53 - 0 تشکر 547036



نكته دیگر این كه تاكید اسلام به علم آموزی منحصر علوم دینی نیست بلكه تابع نوع و میزان نیاز جامعه اسلامی است. زیرا اسلام یك دین جهانی است و خواهان جامعه و حكومتی است كه از هر جهت مستقل و بی نیاز از بیگانگان باشد و تلاش علمی برای استقلال در زمینه های صنعتی، پزشكی ، مهندسی و ... ربطی به علم دین ندارد.

جمعه 17/6/1391 - 11:54 - 0 تشکر 547037



علاوه بر این روایات زیادی به این مضمون وجود دارد كه حكمت و دانش گمشده مومن است ، پس آن را به دست آورید اگر چه در نزد مشركان باشد. با توجه به این روایات معنا ندارد كه مراد از علم در متون دینی، علم دین باشد زیرا مشرك با علوم دینی سرو كار ندارد.

جمعه 17/6/1391 - 11:54 - 0 تشکر 547039



اسلام ، توسعه اقتصادی ، عوامل
اسلام عوامل مختلفی را در توسعه اقتصادی دخیل می داند و مسلمانان را به سوی آن عوامل تشویق می كند:

الف: اهتمام به علم و دانش : یكی از مهمترین عوامل توسعه اقتصادی ، اهتمام به علم و دانش و تفكر و تعقل می باشد. قبل از شروع بحث توجه به این نكته ضروری است كه چرا همواره گروهی از غربی ها آگاهانه یا ناآگاهانه سعی شان بر این است كه علم و دین را مخالف یكدیگر قلمداد كنند. شهید مطهری در این زمینه می گوید: ( دو طبقه از طبقات مردم كوشش كرده اند كه دین و علم را مخالف یكدیگر جلوه دهند: یكی طبقه متظاهر به دین ولی جاهل كه نان دین داری مردم را می خورده اند و از جهالت مردم استفاده می كرده اند، این دسته برای این كه مردم را در جهل نگه دارند و ضمنا به نام دین پرده روی عیب خودشان بكشند و با سلاح دین دانشمندان را بكوبند و از صحنه رقابت خارج كننده مردم را از علم به عنوان آنكه با دین منافی است می ترسانده اند. یكی هم طبق تحصیل كرده ، دانش آموخته ، ولی پشت پا به تعهدات انسانی و اخلاقی زده. این طبقه نیز همین كه خواسته اند عذری برای لاقیدی های خود وكارهای خود بتراشند به علم تكیه كرده و آن را مانع نزدیك شدن به دین بهانه كرده اند.

طبقه سومی هم همیشه بوده و هستند كه از هر دو موهبت بی بهره اند و هیچ گونه تنافی و تضادی احساس نمی كرده اند.))

نكته مهم این است كه نظام علمی و آموزشی هر جامعه ، نقش تعیین كننده ای در بهره وری آن جامعه دارد, هر چه نظام آموزشی و سطح دانش افراد جامعه افزایش یابد به همان نسبت كارآیی ها و مهارت ها بالا رفته و نرخ بهره وری افزایش خواهد یافت. در اسلام مساله آموزش از دوران كودكی و حتی جنین شروع و تا آخرین لحظات عمر تداوم می یابد.

جمعه 17/6/1391 - 11:55 - 0 تشکر 547040


ب : تاكید بر كار و كوشش: در فرهنگ اسلام كار جان مایه حیات آدمی و بزرگ ترین سرمایه سازندگی و اساس سعادت دنیا و آخرت است.

در روایات درباره نیروی كار به دونكته بسیار مهم اشاره و تاكید شده است مانند ((ان الله یحب المحترف الامین)) یعنی خداوند انسان حرفه ای و امین را دوست دارد و چنین انسانی یعنی كسی كه اثر مهارت و فناوری در او دیده می شود می تواند نیازهای جامعه را بر طرف سازد.

جمعه 17/6/1391 - 11:55 - 0 تشکر 547042


ج : اتقان در عمل : زمانی كه افراد یك جامعه به انجام درست و استوار كارها عادت كنند و همواره در فكر بالا بردن كیفیت كار یا خدمت باشند دیگر در برابر سایر كشورها حالت خودباختگی و احساس حقارت نخواهند داشت. زیرا وجود روحیه كار و تلاش همراه با ابتكار و نوآوری در راه پیشرفت و ترقی باعث رفع نیازهای اقتصادی آنان می گردد.

جمعه 17/6/1391 - 11:55 - 0 تشکر 547044



توجه به این نكته ضروری است كه فرهنگ اصیل اسلامی كه مستند به وحی الهی و سخن پیشوایان معصوم می باشد مملو از عناصر مساعد برای توسعه است، بدیهی است اگر مسلمانان از لحاظ ذهنی ، روان شناسی ، اجتماعی و رفتاری مناسب و هماهنگ با این فرهنگ باشند به خوبی می توان از آن بهره گرفت و به سوی توسعه مطلوب و مورد نظر اسلام حركت كرد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.