• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن سياسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
سياسي (بازدید: 1195)
پنج شنبه 16/6/1391 - 11:7 -0 تشکر 545279
استقلال سیاسی و استقلال اقتصادی

بحث استقلال سیاسی و استقلال اقتصادی بیشتر به كشورهای در حال توسعه مربوط می‌شود.در این مقاله استدلال شده كه نه تنها استقلال اقتصادی پیوندی عمیق با استقلال سیاسی دارد. بلكه شرط لازم برقراری آن، استقلال سیاسی است. متعاقب گذر از سطح خاصی از بلوغ استقلال سیاسی، زمینه نمو استقلال اقتصادی فراهم می‌گردد...

پنج شنبه 16/6/1391 - 14:40 - 0 تشکر 545623


اقدامات ویژه بعدی: پایان دادن به فعالیت‌های انحصار گری سرمایه خارجی در كشورهای مورد بحث است.این اقدامات عبارتند از:الف)ممنوع كردن صدور منافع؛ ب)بستن مالیات بیشتر بر منافع كمپانیهای بیگانه، ج)قرار دادن سرمایه گذاری خارجی در زمینه صنایع، د)ملی ساختن سرمایه و تأسیسات بیگانگان(به عنوان اقدام شدید) پایان دادن به عقب ماندگی اقتصادی؛یعنی بر طرف كردن عوامل اساسی كیفیت اتكایی این قبیل كشورها، مشكل مهمتری به شمار می‌آید.این كار مسلما یك اقدام اساسی است كه در اجرای آن، تلاش سازنده مداوم از اقدامات پراكنده و لو بسیار مؤثر، اهمیتی بیشتر دارد.به هر حال، این اقدام را می‌توان به اقتضای سیاست اقتصادی، سریع یا بطئی ساخت.تجارب بسیاری از كشورهای آزاد شده نشان داده است كه سرعت بخشیدن به میزان توسعه اقتصادی، به نحوی روز افزون، مستلزم تمركز بخشیدن به منافع‌ تولیدی در دست دولت یا به عبارت دیگر، به وجود آوردن و توسعه بخشیدن مداوم به بخش اقتصاد دولتی است.تجارب آنها همچنین ثابت می‌كند كه پیشرفت اقتصادی امكان ندارد، مگر اینكه در مورد سرمایه خصوصی، محدودیتی وجود داشته باشد.از این اقدام نتیجه مفید در مورد پیشرفت عملیات برنامه‌ریزی و سازماندهی اقتصادی بر این كشورهای آزاد شده، به دست می‌آید.به منظور افزایش كارایی اقتصادی تولید كالاهای كوچك روستایی و شهری، اقداماتی باید در جهت توسعه برنامه های تعدونی در امر تولید، فروش و ایجاد اعتبار صورت گیرد.به هر حال استقلال اقتصادی هدف مهم تمام كشورهای آزاد شده می‌باشد و باز هم تأكید می‌كنیم؛شیوه‌ای كه با پیروی از آن این موافقت به دست می‌آید، فی نفسه مفهوم اصولی و اجتماعی و سیاسی دارد و به نحو جدایی ناپذیری با استقلال سیاسی مرتبط است و از آن مایه می‌گیرد.

پنج شنبه 16/6/1391 - 14:40 - 0 تشکر 545626

:نقش دولت و عوامل سیاسی و تشكیلاتی در رشد و توسعه مستقل

دولت و عوامل سیاسی و تشكیلاتی نقش مهمی در رشد نوین اقتصادی دارند.رشد اقتصادی بریتانیا، آلمان، امریكا، ژاپن، فرانسه، هلند تا حدی به دلیل ثبات سیاسی، بوروكراسی و تشكیلات اداری قوی این كشورها از قرن نوزدهم به بعد است.بجز امریكا، سایر این كشورها در هر دو جنگ جهانی شركت فعال و مؤثر داشتند و در طول دو جنگ تخریب و منهدم شدند.با این حال هنوز می‌توانند به دلیل سنت‌های سیاسی و تشكیلاتی خود توسعه اقتصادی پیدا كنند.از طرف دیگر كشور ایتالیا نتوانست همان راه را طی كند و به سطحی از رشد اقتصادی همانند كشورهای فوق الذكر برسد.دلایل عمده آن بی ثباتی سیاسی و تشكیلات اداری فاسد و ضعیف است.صلح، سیاستهای حمایتی و ثبات سبب ترغیب و بروز قوه خلاقیت و ابتكار می‌شود. یكی از مشكلات غیر اقتصادی كه به مثابه عاملی منفی در مقابل توسعه اقتصادی كشورهای در حال توسعه عمل می‌كند، ساختار ضعیف تشكیلاتی و سیاسی این كشورهاست. تشكیلات اداری قوی، منظم، منسجم، كارا و سالم برای توسعه اقتصادی ضروری‌ است.چون بوروكراسی گسترده در كشورهای در حال توسعه می‌تواند همیشه به مثابه مانعی در پروسه رشد اقتصادی ظاهر گردد. (21) رفتار دولت، نقش مهمی در شتاب دادن و كند كردن فعالیت‌های اقتصادی دارد.ثبات سیاسی و حمایت قانونی، قوه ابتكار را تشویق می‌كند.همین طور پیشرفت‌های فنی، تحرك جغرافیایی، بازارهای بزرگ فروش و تهیه عوامل تولید می‌توانند به روند پیدایش قوه ابتكار و نوآوری شتاب دهند.


پنج شنبه 16/6/1391 - 14:41 - 0 تشکر 545629


ظهور تمام این پدیده‌ها تحت تشكیلات اداری سالم و در شرایط باثبات سیاسی امكان پذیر است.یك دولت با كارایی زیاد می‌تواند از طریق اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی مناسب و ایجاد تسهیلات بالاسری اجتماعی در زمان‌های مقتضی، جریان رشد اقتصادی را تسهیل كند.بنابر این اگر دولت مایل باشد كه روند توسعه اقتصادی را شتاب دهد، بایستی خدماتی را به جامعه عرضه كند؛خدماتی مانند نظم، عدالت، امنیت و دفاع كه تواناییهای تولید را تشویق كند.ایجاد امنیت اجتماعی به منظور افزایش تولید و تضمین امنیت برای فعالیت‌های اقتصادی كشور به منظور تهییج رشد اقتصادی، ضروری است.بدین ترتیب، تشكیلات اداری سالم و قوی توسعه اقتصادی را تشدید خواهد كرد.همان طور كه لوئیس نوشت:«هیچ كشوری بدون تحریك مثبت دولت‌های هوشیار نتوانسته است پیشرفت كند.» (22) اكثر كشورهای در حال توسعه مستقل امروزی قبلا تحت قیمومیت حكومتهای استعماری بوده‌اند.اما استقلال سیاسی آنها را لزوما در جهت استحكام ملی قرار نداد. میردال از استحكام ملی چنین یاد می‌كند:«استحكام ملی یك پیش شرط لازم برای حفظ دولت‌ها به مثابه یك كنسرن(شركت)»در حال رشد و نیز برای انجام وظیفه مؤثر آن همچون یك ماتریس جهت اجرای سیاست‌های ملی، مانند برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی است و اضافه می‌كنیم«یك سیستم ملی شامل دولت، دادگاهها، تشكیلات اداری مؤثر و با كارایی زیاد، منسجم و یكپارچه و كنترل كننده بی‌چون و چرای تمام گروههای مخرب اجتماعی در چارچوب قوانین دولتی است.»استحكام ملی به نوبه خود نیاز به«همبستگی احساسی» 1 دارد كه باید همراه با مدرنیزه شدن ایده‌ها و تغییرات در ارزش‌ها، افكار و عرف اجتماع به طور هم زمان ظاهر شود. (23)

پنج شنبه 16/6/1391 - 14:41 - 0 تشکر 545630


به هر حال، طرح‌های اصلی رشد اقتصادی در كشورهای در حال توسعه در صورتی احتمال گسترش دارد كه تغییرات عمده‌ای در سیاست‌های اقتصادی هم كشورهای پیشرفته و هم كشورهای در حال توسعه به وجود آید.تجزیه و تحلیلی كه در این زمینه صورت گرفته است؛نشان می‌دهد كه تغییرات ساختاری فزاینده‌ای در اقتصادهای مبتنی بر بازار و مجموعه‌های اقتصادی بزرگتر می‌تواند نرخ رشد اقتصادی برخی از كشورهای در حال توسعه را افزایش دهد. هماهنگی‌های بیشتر بین سیاست‌های اقتصادی كلان در میان كشورهای توسعه یافته درجه اول كه اقتصاد آنها مبتین بر بازار است، می‌تواند نرخهای بهره را پایین بیاورد و ترتیبات جدید در كانالیزه كردن پس اندازهای اضافی به سمت كشورهای در حال توسعه، كمك اساسی به افزایش توان اقتصادی كشورهای در حال توسعه خواهد بود. كاستن از موانع محافظه كارانه می‌تواند رشد اقتصاد جهانی را تسریع كند.در حالی كه بر اساس برخی پیش بینی‌ها احتمال داده می‌شود كه حدود پنج درصد از هزینه‌های نظامی كشورهای توسعه یافته كاهش یابد و به مصارف افزایش سرمایه گذاران در سطح جهانی تخصیص پیدا كند، مع الوصف وقایع اواخر سال 1989(پایان جنگ سرد بین شرق و غرب)این احتمال را مطرح ساخته است كه كاهش هزینه‌های نظامی كشورهای پیشرفته در دهه 1990 به نحو قابل ملاحظه‌ای بیش از رقم پنج درصد باشد و این امر می‌تواند موجب بهبود چشمگیری در وضع اقتصادی كشورهای در حال توسعه شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.