• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 7269)
جمعه 10/6/1391 - 0:18 -0 تشکر 535733
سکته مغزی

مغز ارگانی بسیار حساس به کاهش جریان خون و اکسیژن است، قطع کامل جریان خون در یک منطقه از مغزظرف 4 تا 10 دقیقه سبب مرگ بافتی خواهد شد.

افت جریان خون به کمتر از 16 تا 18 میلی لیتر در دقیقه به ازاء هر 100 گرم بافت مغز نیز می تواند ظرف یک ساعت منجر به مرگ سلولی شود.

سکته مغزی (CVA یا Stroke) به بروز حاد نقائص عصبی که بیش از 24 ساعت طول بکشند و ناشی از ضایعه مغز در اثر اختلال جریان خون آن باشند، اطلاق می شود.

 

اختلال جریان خون مغز دو مکانیزم می تواند داشته باشد : شایعترین نوع در اثر کاهش خونرسانی است (سکته ایسکمیک) و در موارد کمتری نیز پارگی عروق و خونریزی در داخل بافت مغز (سکته هموراژیک)علت بیماریست.

این بیماری شایعترین علت ناتوانی جسمی و سومین علت مرگ در سراسر جهان محسوب میشود بطوریکه تنها در کشور ایالات متحده آمریکا سالانه بیش از 700 هزار مورد از این بیماری بروز می کند.
متاسفانه در كشور ما نیز شیوع سكته مغزی فراوان است و در جمعیت جوان كشور نیز بروز می كند.داشتن یك برنامه توانبخشی صحیح برای بهبود این بیماری ضروری است .

جمعه 10/6/1391 - 0:47 - 0 تشکر 535821

کشف ژن بروز سکته ناشی از کم خونی مغز


محققان دریافته اند ژن p53 که رایج ترین ژن جهش یافته در بروز سرطان است، نقش جدیدی نیز در بروز سکته مغزی ناشی از کم خونی مغز(ایسکمی) دارد.



به گزارش مهر، ژن p53  "نگهبان ژنوم" خوانده می شود؛ چرا که مانع از تکثیر سلول های حاوی DNA آسیب دیده و در نتیجه سرطانی شدن آنها می شود.

با این حال تحقیقات جدید به سرپرستی محققان دانشکده پزشکی استونی بروک در آمریکا حاکی از نقش جدید ژن p53 در بروز سکته مغزی ایسکمی است. این محققان از عملکرد غیرمنتظره و مهم p53  در فعال سازی "نکروز" پرده برداشتند.

"نکروز" شکل برگشت ناپذیر مرگ بافت است و این روند موجب بروز کم خونی مغز و فشار "اکسیداتیو" می شود. آسیب اکسیداتیو مرتبط با ایسکمی به نکروز برگشت ناپذیر منجر می شود که عامل اصلی از دست دادن بافت مغز و بروز معلولیت های جبران نشدنی است.

توضیح سازوکار سیگنال دهی از اهمیت بسزایی برخوردار است. ژن p53 یک حسگر مرکزی فشار سلولی است که به رویدادهای چندگانه از جمله فشار اکسیداتیو پاسخ می دهد و همچنین خودکشی سلولی را هماهنگ می کند. با این حال پیش از این مشخص نبود که آیا P53، نکروز ناشی از فشار اکسیداتیو را فعال می کند یا خیر.

براساس گزارش ساینس دیلی، اکنون این محققان دریافته اند که ژن p53 نقش مهم و غیر منتظره ای در فعال سازی نکروز دارد. در واکنش به فشار اکسیداتیو در سلول های سالم، این ژن در میتوکندری تجمع می یابد و موجب بازشدن یک سری منافذ در غشای داخلی میتوکندری می شود. این اقدام موجب فروپاشی شیب الکتروشیمیایی و در نتیجه نکروز سلولی می شود.

محققان با بررسی این روندها  بر روی موش دریافتند این واکنش ژن p53 از طریق یکسری تعاملات فیزیکی دیگر موجب سکته مغزی ایسکمی در موش ها می شود.

یوسف حنان، مدیر مرکز سرطان دانشکده پزشکی استونی بروک در مورد نقش ژن p53 می گوید: این ژن یکی از مهمترین ژنها در بروز سرطان و همچنین ژنی است که بیشترین مطالعه بر روی آن انجام شده است.

به گفته وی از این رو این کشف در تعریف سازوکارعملکرد P53 و اهمیت آن در آسیب های نکروز و سکته مغزی بسیار قابل توجه است. نتایج این تحقیقات درنشریه Cell منتشر شده است.

جمعه 10/6/1391 - 0:48 - 0 تشکر 535829

سکته‌ی مغزی:از این‌ها بپرهیزید!


سکته‌ی مغزی از آن دسته بیماری‌هایی است که با افزایش فشار خون، بالا رفتن کلسترول و غیره بروز می‌کند. بنابراین می‌توان با پرهیز از برخی خوردنی‌ها خطر این بیماری را کاهش داد.



هیچ کس دوست ندارد مریض شود، خدای نکرده سکته کند و در بستر بیماری بیفتد. اما همه‌ی ما روزانه کارهایی انجام می‌دهیم که خواه‌ناخواه ما را به سوی ناخوشی روانه می‌کند. سکته‌ی مغزی از آن دسته بیماری‌هایی است که با افزایش فشار خون، بالا رفتن کلسترول و غیره بروز می‌کند. بنابراین می‌توان با پرهیز از برخی خوردنی‌ها خطر این بیماری را کاهش داد. برای آشنایی بیشتر با این مواد غذایی با ما همراه باشید.


سوسیس، کالباس و فرآورده‌های گوشتی
به خاطر این که این مواد غذایی سرشار از نمک و چربی‌های مضر هستند. وجود نمک زیاد در فرآورده های گوشتی باعث بالا رفتن فشار خون و احتباس آب در بدن می‌شود. در این صورت رگ‌های خونی فشار بیشتری متحمل شده و شما دچار فشارخون بالا می‌شوید که یکی از دلایل اصلی بروز سکته‌ی مغزی محسوب می‌شود.

سوسیس، کالباس، ژامبون‌های دودی و غیره که شاید خوشمزه هم باشند اما حاوی چربی‌های مضری مثل چربی‌های ترانس یا اشباع شده هستند که کلسترول بد خون را بالا می‌برند. حتماً می‌دانید که دو نوع کلسترول وجود دارد. LDL یا همان کلسترول بد خون که اگر میزان آن بالا برود شما را به سمت انواع بیماری‌ها و به خصوص سکته می‌کشاند. HDL که به آن کلسترول خوب هم گفته می‌شود کلسترول بیش از حد ارگان‌ها را به سمت کبد می‌برد تا از این طریق دفع شود. اگر خیلی به این نوع مواد غذایی علاقمندید توصیه می‌کنیم حداکثر هفته‌ای یک یا دو مرتبه از آن‌ها استفاده کنید.



کره و پنیر
چرا؟ به خاطر اینکه کره سرشار از چربی‌های اشباع شده است یعنی حدود 54 تا 71 درصد کره از این چربی‌ها تشکیل شده است. برای همین این ماده غذایی کلسترول خون را بالا می‌برد. اگر می‌خواهید کلسترول خونتان بالا نرود و خدای نکرده دچار سکته‌ی مغزی نشوید کره جزو اولین خوراکی‌هایی است که باید از آن بپرهیزید.

در مورد پنیر نیز باید بگوییم پنیرهای چرب حاوی چربی‌های اشباع شده‌اند که همین تأثیر را دارند. یعنی کلسترول را بالا می‌برند. از این گذشته پنیر یک ماده‌ی غذایی شور نیز محسوب می‌شود؛ و همان طور که می‌دانید نمک زیاد فشارخون را بالا می‌برد. منظورمان این نیست که اصلاً به کره و پنیر لب نزنید. تا جایی که می‌توانید مصرف آن را محدود کنید. مصرف روزانه حداکثر 40 گرم پنیر خوب است.



آب گازدار
منع مصرف آب‌های گازدار به این دلیل است که حاوی نمک هستند و در طولانی مدت فشار خون را بالا می‌برند. توصیه می‌کنیم نوشیدن آب معمولی را به آب گازدار ترجیح دهید.



سوپ‌های آماده و کنسروی
نخستین توصیه‌ای که متخصصان تغذیه به بیماران خود می‌کنند این است که سر میز غذا نمک را روی غذاهایشان خالی نکنند. به خاطر این که مصرف بیش از اندازه‌ی نمک باعث فشارخون بالا می‌شود و فشارخون بالا نیز اولین عامل افزایش دهنده‌ی خطر سکته‌ی مغزی است. در دوره‌ای که ما زندگی می‌کنیم نمک فقط در نمکدان‌ها نیست که بتوان به راحتی مصرف آن را کنترل کرد. متأسفانه غذاهای آماده و صنعتی مثل انواع سوپ‌ها، لوبیاها و غیره حاوی میزان زیادی نمک پنهان هستند که باید از آن بپرهیزید.

مصرف الکل باعث بالا رفتن فشار خون و آسیب رسیدن به رگ‌های خونی می‌شود.

در واقع الکل باعث می‌شود که رگ‌ها خاصیت ارتجاعی و انعطاف خود را از دست بدهند. در این صورت فشار وارده به جداره‌های رگ‌ها بیشتر شده باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود.

افزودن نمک به غذاهای کنسروی برای تولید کنندگان این محصولات سود زیادی دارد زیرا وزن محصول را بالا می‌برد و در نتیجه پول بیشتری گیرشان می‌آید. اما سود آن‌ها برای شما زیان‌بار است.

اگر به دلیل مشغله یا بنا به هر دلیل دیگر مجبور هستید بیشتر از این غذاهای کنسروی استفاده کنید توصیه می‌کنیم در عادت‌های غذایی‌تان تغییری ایجاد کنید. حداکثر هفته‌ای یک یا دو مرتبه از این محصولات صنعتی استفاده کنید. هیچ چیز مثل غذای خانگی سالم نیست. سازمان جهانی سلامت مصرف روزانه‌ی نمک را 5 تا 6 میلی گرم اعلام کرده است. اگر در بین ترکیبات این محصولات «سدیم» بود حواستان را جمع کنید. سدیم همان نمک است. در واقع 1 گرم سدیم معادل 2.5 گرم نمک است. با یک حساب سر انگشتی دستتان می‌آید که این محصول حاوی چه میزان نمک هستند.

شیرین بیان
glycyrrhizine یکی از ترکیبات شیرین بیان است که از فعالیت یکی از آنزیم‌های موجود در کلیه‌ها پیشگیری می‌کند. این آنزیم‌ها میزان سدیم موجود در خون را تنظیم می‌کنند. هر چه فعالیت این آنزیم کمتر باشد فشارخون بالاتر می‌رود.

توصیه می‌کنیم افرادی که از فشارخون بالا رنج می‌برند از مصرف شیرین بیان یا عرق، جوشانده و خلاصه محصولاتی که از آن تهیه می‌شوند خودداری کنند.

برای افراد دیگری که از این گیاه زیاد استفاده می‌کنند نیز توصیه می‌کنیم روزانه حداکثر 5 گرم از پودر آن مصرف کنند نه بیشتر.


هله‌هوله‌ها
اسنک، چیپس، انواع پیتزاها و غیره حاوی میزان قابل توجهی نمک و همچنین چربی هستند. زیاده‌روی در مصرف نمک باعث افزایش فشار خون و در نهایت بروز سکته‌ی مغزی می‌شود. باید بدانید که در تهیه‌ی یک برش پیتزا یا یک مشت از همان چیپس‌هایی که می‌خورید 1 گرم نمک استفاده شده است.


نخستین توصیه‌ای که متخصصان تغذیه به بیماران خود می‌کنند این است که سر میز غذا نمک را روی غذاهایشان خالی نکنند. به خاطر این که مصرف بیش از اندازه‌ی نمک باعث فشارخون بالا می‌شود و فشارخون بالا نیز اولین عامل افزایش دهنده‌ی خطر سکته‌ی مغزی است


قبلاً هم اشاره کردیم که میزان دریافتی نمک در روز باید بین 5 تا 6 گرم باشد. حالا خودتان حساب کنید اگر فقط چهار مشت چیپس بخورید (که معمولاً بیشتر می‌خورید) چهار گرم نمک دریافت کرده‌اید. حالا همین 4 گرم را با میزان نمکی که از غذاهای دیگر دریافت می‌کنید جمع بزنید و حساب کنید چه میزان نمک اضافی وارد بدنتان می‌شود.


الکل
مصرف الکل باعث بالا رفتن فشار خون و آسیب رسیدن به رگ‌های خونی می‌شود. در واقع الکل باعث می‌شود که رگ‌ها خاصیت ارتجاعی و انعطاف خود را از دست بدهند. در این صورت فشار وارده به جداره‌های رگ‌ها بیشتر شده باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود. فشار خون بالا نیز اولین عامل بروز سکته‌ی مغزی است.

تبیان


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.